Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Kóbor János


Kóbor János (Budapest, 1943. május 17. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, becenevén „Mecky”, az Omega együttes tagja.
Első együttesét a József Attila Gimnázium tanulójaként alapította osztálytársaival. A hangszereket sorsolással választották ki, Kóbornak a ritmusgitár jutott, a bőgős, basszusgitáros Varsányi István lett, a dobos pedig Laux József (ő volt az egyetlen, akire nem sorsolással osztották a hangszerét). Később Laux a Benkó Dixieland Bandhez került, Kóbor és Varsányi pedig megalapították a Ciklon együttest, többek között Kovacsics András szólógitáros társaságában. A repertoárjukat instrumentális nyugati számok alkották.

Gyümölcstóban rezgő mákhab (Kóbor János kedvence)
Hozzávalók:
Mákhabhoz: 2.5 cl tejszín, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 2 cl Bailey’s likőr, 2 cl fehér Bacardi rum, 10 gr zselatin, 2 ek mák
Gyümölcsszószhoz: 1/2 kg erdei gyümölcs, 1/2 liter vörösbor, 3 dl baracklé, 2 dl almalé, 5 dkg kristálycukor, 5 dkg étkezési keményítő

Az egész tojásokat és a tojássárgákat összekeverjük a Bailey’s szel, a Bacardival, a zselatinnal, a mákkal és a gőz fölött sűrűre főzzük. Felverjük habbá külön a tejszínt, illetve a tojásfehérjéket, majd óvatosan hozzáadjuk a felfőzött krémhez. Lehűtjük, majd vizes kanállal galuskákat szaggatunk a gyümölcstóba. A gyümölcstavat képező szószhoz a vörösbort, a barack- és almalevet összefőzzük a cukorral és átrottyantjuk benne az erdei gyümölcsöket. Még melegen hozzátesszük az étkezési keményítőt, és az egészet szitán átpasszírozzuk.

Forrás: DPG (Zenei Ki Mit Főz), Wikipédia