Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg)


Hozzávalók 6 személyre: 1,2 kg csontozott bőrös karaj, 1-1,5 evőkanálnyi durva só, 5 dl víz vagy vörösbor, 2-3 babérlevél, (ízlés szerinti fűszerek, zöldségek a pároló lébe)

Elkészítése: Vágd be a bőrt fél centinként egészen a húsig. Vigyázz, hogy a húst ne szeleteld! Sózd meg a bőrt; figyelmesen, hogy mindegyik közbe jusson belőle. A közöket néhány babérlevéllel is megtűzdelheted. Végy egy rácsos tepsit (a rács feladata az lesz, hogy majd kiemelje a húst a párolófolyadékból). A karajt úgy helyezd el a tepsiben, hogy a bőre vízszintesen helyezkedjen el. (A megtámasztáshoz összegyűrt alufóliát vagy meghámozott burgonyát használhatsz.)
Önts a tepsibe 5 dl vizet, vagy bort, s tegyél bele ízlés szerint fűszereket (lásd. a Dán vörösbor-szósz hozzávalóit).
A tepsit tedd hideg sütőbe, s a hőfokszabályzót 200°C-ra állítva süsd a húst kb. 1,5 órán keresztül. (Ha a bőrke még nem elég ropogós, grillezd meg vagy folytasd a sütést 250°C-on.)
Ha kész, pihentesd a húst 20 percig, de közben ne takard le! A húst a pecsenyeléből készített vörösbor-szósszal, párolt vörös káposztával, főtt burgonyával, édes karamellben forgatott apró burgonyával, valamint langyos lilahagyma-salátával kínáld. (Figyelem! Ha a hús nagyon magas vagy csontos, további fél órát kell a sütésére hagyni.
A ropogós pörc három titka:
1. vékonyan vágd be a bőrt, egészen a húsig,
2. minden közbe szórj sót,
3. vízszintesen legyen a bőr a sütés alatt.