Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - I. Szaniszló lengyel király


I. Leszczyński Szaniszló (lengyelül Stanisław Bogusław Leszczyński), (Lwów, 1677. október 20. – Lunéville, Lotaringia, 1766. február 23.), lengyel herceg (szlachta), német-római birodalmi gróf, 1699–1704 között Poznań vajdája, 1704–1709 és 1733–1736 között I. Szaniszló néven Lengyelország királya és Litvánia nagyhercege, 1738–1766 között Lotaringia és Bar uralkodó hercege. Nevének franciás formája Stanislas Leszczynski. Leánya, Maria Leszczyńska, XV. Lajos francia király felesége lett.
Egy történet szerint mikor Stanilsav Leszczynski herceg látogatást tett Commercy-ben, a várkisasszony, Madeleine ezzel az édességgel kínálta meg az uralkodót, és próbált kegyeibe férkőzni.

MADELEINE
Hozzávalók: 4 db tojás, 20 dkg cukor, egy citrom héja, vanília, ízlés szerint, 20 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 10 dkg vaj

Elkészítése: Adjuk a tojásokhoz a cukrot és a reszelt citromhéjat. Az edényt tegyük forrdogáló vízbe és kevergessük tovább, amíg lehűl. Fokozatosan adjuk hozzá a megszitált lisztet és az élesztőport, folytonosan kevergetve, amíg teljesen összekeveredik. Olvasszuk fel a vajat és adjuk végül azt is a keverékhez. Melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra. Vajazzuk ki a madeleine-formákat. Töltsük meg a formákat a tésztakeverékkel és süssük tíz percig. Miután kivettük a sütőből, nyomban szedjük ki a süteményeket a formákból.

TENGERI NYELV MADELEINE MÓDON (FILETS DE SOLES MADELEINE)
Hozzávalók: 10 db halszelet, 5 szép paradicsom, 1 db törökparadicsom, 15 dkg vaj, 25 dkg kész gombavagdalék, só, bors, petrezselyem zöldje, 1 dl bor, 5 dkg sajt, 5 dl bercy mártás

Elkészítése: A paradicsomokat félbevágjuk, kinyomjuk a levét, magját, megsózzuk, bor-sozzuk és kivajazott edénybe téve, sütőben átsütjük, majd ezüst tálra helyezzük. A meghámozott törökparadicsomot apró kockára vágjuk, vajban megpirítjuk, megízesítjük, összekeverjük a gombavagdalékkal és megtöltjük vele a paradicsomokat. A halszeletkéket fehérboros alaplében megfőzzük, ruhán leszárítjuk, ráhelyezzük a vagdalékra, bevonjuk a mártással, majd reszelt sajttal megszórva sütőben vagy szalamanderban megpirítjuk.