Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Szent Dávid


Született 1084. meghalt Carlisle, 1153. május 24.
Dávid Skóciai Szent Margit és Kanmore Malcolm király utolsó gyermeke volt. 1093-ban, szülei halála után biztonsági okokból a testvéreivel együtt Angliába küldték, valószínűleg Ramsey-be. Itt élt egy nagynénjük, Krisztina, aki apáca volt. Hét évvel később, mikor egyik nővére, Matild I. Henrik angol király felesége lett, Dávidot is magával vitte a tudós király udvarába, ahol nagyon jó képzést kapott. 1107-ben meghalt a bátyja, Edgard, aki Malcolmot követte a trónon, és végakarata szerint az országot megosztották Dávid és a bátyja, Sándor között. Dávidnak Cumbria, Skócia délnyugati része jutott.

1113-ban feleségül vette Matildot, aki a szász northumbriai gróf, Waltheof leánya és örököse volt. Házassága révén az angol arisztokrácia tagja lett. 1124-ben meghalt a testvére, Sándor, s így ő lett egész Skócia királya. Egy barátja följegyezte, hogy csak nagy vonakodással fogadta el a koronát. 1127-ben, amikor I. Henrik meghalt, Dávid, mint angol báró hűséget esküdött saját unokahúgának, Matildnak, aki az angol trón törvényes örököse lett. 1135-ben egy trónkövetelő elűzte Matildot, ezért Dávid harcba indult a védelmében, de eredménytelenül.

WALESI TORTÁCSKÁK SZENT DÁVID NAPJÁRA
Hozzávalók 4 személyre: 225 g liszt, 3 tk sütőpor, 110 g vaj, csipet só, 85 g cukor, 100 g mazsola / aszalt bogyó, 1 tojás, csöpp tej

Elkészítése: A lisztet leszitáljuk a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk az apróra vágott vajat. Alaposan elmorzsoljuk a vajat a lisztben, hogy finom morzsákat kapjunk, de nem baj, ha pár nagyobb szem marad benne. Kézzel hozzákeverjük a cukrot és az aszalt gyümölcsöt is. Beleütjük a tojást, és kézzel egynemű tésztát gyúrunk. Ha esetleg még morzsálódna, nagyon pici tejet adunk hozzá, hogy nem ragadós, nyújtható állagú legyen a massza. Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, s egy 7,5-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk Kb. 16-18 korong lesz belőle.
Eredetileg vaslapon vagy sütőkövön kell kisütni, de jó egy teflonserpenyő is. Ezt megkenjük vajjal, felforrósítjuk, s oldalanként 2-3 percig, míg szépen megbarnul, megsütjük a tortácskákat.
Még melegen megszórhatjuk őket cukorral, s megehetjük, vagy hagyhatjuk kihűlni, s fogyaszthatjuk lekvárral, esetleg mézzel megkenve és összeragasztva a korongokat.