Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Ézsau


Ézsau (héberül: עֵשָׂו) az ószövetségben Izsák legidősebb fia, Jákob bátyja, ikertestvére.
A Biblia Teremtés könyve szerint Ézsau volt az idősebb testvér, de elsőszülöttségi jogát egy tál lencséért eladta öccsének, Jákobnak, aki később, csellel, az elsőszülöttségi joggal járó apai áldást is megszerezte apjuktól. Emiatt Ézsau meg akarta ölni Jákobot, aki elmenekült. Sok évvel később Jákob visszatért és Ézsau megbocsátott neki.

ÉZSAU VÖRÖSLENCSE-SZÓSZA
Hozzávalók: 100 g hántolt vörös lencse, 1 ek olívaolaj vagy főzővaj, 1 felaprított hagyma, 2 összezúzott fokhagymagerezd, 1 maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 tk darált fűszer (koriander, fahéj, kömény), pici szál sáfrány, 0,5 l víz

Elkészítése: A hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerkeveréket, beleöntjük a lencsét, a csicseriborsót, átforrósítjuk, közben kevergetjük. Felöntjük vízzel, lassú tűzön fél óráig főzzük. Ha szükséges, a vizet pótoljuk.
Ez a főzelékféle ne legyen híg. Bármilyen étkezéshez jó kiegészítés, fogyasztható lángossal is.

VADHÚS NYÁRSON, ÉZSAU MÓDRA
Hozzávalók:800 g őzhús kockára vágva, 4 nagy hagyma felkarikázva, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. frissen aprított fűsernövény (kakukkfű, kapor, menta, koriander), só, vaj

Elkészítése: Húzzuk külön nyársra a húskockákat és a hagymakarikákat, süssük meg parázson (grillen, vagy kis sütőedényben kevés vajon). A fokhagymát is “izzasszuk” meg kissé.
A sült húst szórjuk meg a hagymákkal, fűszerekkel, sózzuk meg.
Salátával, friss kenyérrel, borral kínáljuk. A különböző mártások fokozzák az ízeket (tejfölös, joghurtos, sajtos, gyümölcsös, édes-savanykás szószok).
Javaslat: A vadhúsnak jobb lesz az íze, ha 2 napig marináljuk. Ehhez vegyünk 1,5 l borecetet, fűszerezzük babérlevéllel, korianderrel, 1 fahéj rudacskával és tegyük bele a húst pácolódni.