Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Foglalkozások - Aratók


ARATÓGULYÁS
Hozzávalók: 4 füstölt köröm (kb. 60-80 dkg), 25 dkg nagy szemű bab, 1 zellerlevél, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zellergumó, 30 dkg burgonya, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 evőkanál csipetke

Elkészítése: A füstölt körmöket és a babot egy napig áztatom. A beáztatott babot, a feldarabolt körmöt bő vízben felteszem főni. Beleteszem a zeller zöldet, a babérlevelet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a sót. Körülbelül 1 óra főzés után teszem bele a hasábra vágott vegyes zöldséget, és a zellert, újabb 20 perces főzés után pedig a kis kockákra vágott burgonyát.
Végül kevés zsírból, finomra vágott vöröshagymából, lisztből, paprikából készített rántással sűrítem a gulyást, belefőzöm a csipetkét. Tálalás előtt még egyszer felforralom.

ARATÓKÁPOSZTA
Hozzávalók; fél kg édes vagy savanyú káposzta (mindegyikből finom), paprika, paradicsom, vöröshagyma, kolbász, krumpli

Elkészítése: Teflonlábasba egy pici zsiradékot tesznek, rászórják a karikára vágott vöröshagymát, majd rétegezik a káposztát, paprikát, paradicsomot, kolbászt, amíg tart. Ha édes káposztából készítjük, akkor sózzuk is. Lefedjük, és lassú tűzön hagyjuk, hogy csendesen összepuhuljon; ilyenkor már semmi dolga a szakácsnőnek Az édes káposztás változatot a végén meglocsoljuk egy icipici ecettel. Amikor már majdnem készen van, akkor héjában főtt krumplit - karikára vágva - óvatosan belekeverünk. Aki szereti csípősen, úgy készítse el, mert akkor még finomabb. Nagyon kiadós és egyszerűen elkészíthető egytálétel.

ARATÓLEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál tarhonya, 1 tetézett kanál liszt, 20 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, egy késhegynyi pirospaprika

Elkészítése: A káposztát megmossuk, és a finomra vágott vörös-hagymával 5 dl vízben megfőzzük. Lábasban apróra vágott füstölt szalonnát olvasztunk, és a tarhonyát megpirítjuk benne. Ha kész, megszórjuk egy kanál liszttel, egy késhegynyi pirospaprikával, és ráöntjük a káposztát.  Egy l vizet adunk hozzá, s addig főzzük, amíg a tarhonya meg nem puhult. A kolbászt vékony szeletekre vágjuk, s ezzel is főzzük még 5 percig. A 2 dl tejfölt a levesestálban elkeverjük, a forró levest ráöntjük és tálaljuk.

ARATÓLEVES 02.
Hozzávalók: 35 dkg füstölt csülök, köröm, kolbász, 15 dkg nagy szemű bab, 20 dkg savanyú káposzta, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 db babérlevél, 2 dl aludttej, kefir, 2 dkg fűszerpaprika, 5 dkg vöröshagyma, 1,5 dkg fokhagyma, 5 dkg árpagyöngye, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír

Elkészítése: A babot célszerű előző nap beáztatni éppúgy, mint a füstölt csülköt, vagy füstölt körmöt. Másnap a körmöt vagy füstölt csülköt hideg vízben feltesszük főni, és szép lassan főzzük. A beáztatott babot szintén hideg vízbe babérlevéllel főzzük. Közben nyugodtan elkészíthetjük a magyaros fűszeres rántást. Zsírban a lisztet aranysárgára pirítjuk, majd a finomra vágott vöröshagymát áthevítjük benne. Lehúzva a tűzhelyről hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Kevés hideg vizet öntünk rá, de ne keverjük el, mert akkor csomós lesz, besűrűsödik. A vizet csak azért tesszük hozzá, hogy ne égjen meg a paprika, és lehűtsük a rántást. Közben, ha a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát, cikk zöldpaprikát, paradicsomot, árpagyöngyöt és a füstölt csülök levével felengedjük, majd készre főzzük. Ha a bab, káposzta is puha berántjuk. A hideg rántást simára keverjük, aludttejjel vagy kefirrel, a leves levével fellangyosítjuk, és egy mozdulattal a leveshez öntjük. Jól kiforraljuk a főtt csülköt, körmöket, és a kis darabokra vágott füstölt kolbászt a leveshez adjuk. Átforraljuk. Jó sűrű tartalmas levest kapunk. Sokan ecettel, tejfellel savanyítják még, ha a káposzta nem adja meg a savát. A sózásra és a füstölt hús levére nagyon ügyeljük, el ne sózzuk. Ha mégis ez történne, néhány egész burgonyát, sárgarépát főzzünk a levesbe, vagy tejfellel tudjuk tompítani az ízeket. Enyhén savanykásan jól felüdít. Ha bográcsban fő, és cserép csuporból fogyasztjuk, különleges élményt nyújt.

ARATÓLEVES 03. (BÉKÉSI)
Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sertéshús, 10 dkg füstölt csabai kolbász és zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna és paradicsom, 6 dkg árpagyöngy, 2 dl tejföl, babérlevél, só, bors

Elkészítése: A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, a karikára vágott kolbászt, a paprikát és a paradicsomot.
Babérral, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát, felengedjük megfelelő mennyiségű vízzel, beleszórjuk az árpagyöngyöt, és belekeverjük a tejfölt.

ARATÓLEVES 04.
Elkészítése: 4-6 darab sertéslábat alapos mosás után kettévágunk, és kb. 3 liter vízben, 5 gerezd fokhagymával, megsózva puhára főzünk. Egy tálban jól elkeverünk 1 tojást, 5 dkg lisztet és 2-3 dl tejfölt, majd behabarjuk vele a levest.
A csontról leszedett húst kisebb darabokra vágjuk, rászűrjük a forró levest, és ízlés szerint ecetezzük.

ARATÓPOGÁCSA (BABOS)
Elkészítése: Megfőzünk 25 dkg nagy szermű tarkababot. Kihűtve megdaráljuk, és egy mély tálba tesszük. Hozzáadunk 30 dkg zsírt, 3 dkg langyos tejben megfuttatott élesztőt, ízlés szerinti mennyiségben sót és egy késhegynyi őrölt borsot. Az anyagokat összekeverjük, és 15-20 percnyi pihentetés után hozzáadunk 75 dkg lisztet, és tésztát gyúrunk belőle kb. 2 dl tejföllel. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy könnyen gyúrható, formálható tésztát kapjunk. Ezután a tésztát megkelesztjük, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, előtte a tetejét késsel, vagy kiszúróval bevagdossuk. A száraz tepsire rakott tészták tetejét bekenjük tojással, behintjük sóval és köménymaggal, s közepes melegségű sütőben megsütjük.

ARATÓ RIZS
Hozzávalók: 1 szál nagyobb sárgarépa, 1 evőkanál olaj, 2 db közepes alma, 1 csomó újhagyma, 12 dkg főtt barna rizs, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál szezámmag, fél teáskanál só

Elkészítése: A felmelegített olajon, közepes hőfokon párolja puhára és kissé ropogósra a nagyon vékonyra szelt sárgarépát. Forgassa bele a hámozva és kicsumázva felkarikázott almát, zöldjével együtt vagdalt újhagymát és a főtt rizst. Kevergetve párolja össze öt perc alatt. Forgassa hozzá a mazsolát és a megpirított szezámmagot. Sózza, végül folyamatosan keverve pár perc alatt melegítse fel.