Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Tatin nővérek


Többféle változat kering a híres fordított almatorta keletkezéséről, az egyik legvalószínűbb következik. Az 1800-as évek közepén a közép-franciaországi Lemotte-Beuvron településen működött Jean Tatin családi szállodája. A tulajdonos halála után lányai, Stéphanie (1838-1917), és Caroline (1847-1911) örökölték a szállodát. Egy nap azonban Stéphanie elfelejtett tésztaréteget tenni a torta alá. Mikor ezt észrevette, gyorsan összeállította az omlós tésztát, ráillesztette a karamellizálódott alma tetejére, és visszatette a sütőbe, amíg aranyszínt nem kapott a tészta.
Állítólag így született meg a híres Tarte Tatin, a fordított almatorta.

TARTE TATIN 01.
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg rétesliszt, 10 dkg finomliszt, 13 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál porcukor, 1 tojássárgája, csipetnyi cukor
A töltelékhez: 50 dkg alma, 18 dkg kristálycukor, 4 dkg vaj

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, és lisztezett follpackba csomagolva hideg helyen legalább egy óráig pihentetjük. Közben 15 deka cukrot kevergetve karamellé pirítunk, és egy 20-25 centi átmérőjű pie-formába (vagy olyan tortaformába, amelynek nem kivehető az alja) öntjük; hogy teljesen bevonja. Állni hagyjuk, hogy a karamell teljesen megkeményedjen. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kimagozzuk, és körkörösen, a domború felével lefelé a karamellre fektetjük. A maradék három deka cukorral megszórjuk, a vajat rámorzsoljuk, majd a kerek lappá nyújtott tésztával betakarjuk. Villával megszurkáljuk, és 200 fokos (forró) sütőbe tolva szép pirosra sütjük. Utána a tészta szélét késsel meglazítjuk, a formára kerek tálat fektetünk, és gyors mozdulattal az egészet megfordítjuk, hogy a tészta alulra, az alma felfelé kerüljön. A legjobb azon melegen kínálni, de hidegen is finom.

TARTE TATIN 02.
Hozzávalók: 18 dkg leveles vajastészta, 12 dkg vaj, 25 dkg kristálycukor, 1 kg savanykás alma (jonatán, Golden vagy ranett)

Elkészítése: A leveles tésztából nyújtsunk 24-26 cm átmérőjű kört, villával szurkáljuk meg, majd tegyük félre. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe és szedjük ki a magházat. Egy 22-24 cm átmérőjű, 4 cm magas sütőedényben (vagy jénai tálban) olvasszuk meg a vajat és a cukrot. A fél almákat szorosan egymás mellé rakosgassuk bele az edénybe, és 20 percig dinszteljük mérsékelt lángon, hagyjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.
A sütőt közben gyújtsuk be, és a dinsztelt almákat tegyük be öt percre sülni. Majd vegyük ki az edényt, és takarjuk be a kinyújtott tésztával. A tészta kilógó részeit jól hajtogassuk be, hogy oldalról is betakarja az almákat. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük negyed óráig, ez alatt a tészta is rózsaszín lesz.
Ha a sütőből kivesszük a süteményt, borítsuk azonnal tálra, így a karamellizált almák kerülnek felülre. Langyosan fogyasszuk.
A süteményt gazdagíthatjuk egy kis mazsolával vagy vágott dióval is. Ezeket akkor adjuk az almához, mielőtt befednénk a tésztával.