Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Schwarz Dávid


Schwarz Dávid (Zalaegerszeg, 1850. december 7, vagy Keszthely 1852. december 20.– Bécs, 1897. január 13.) pilóta és tervezőmérnök a magyar-horvát repülés zsidó származású úttörője, az első fémvázas léghajó tervezője. Gróf Ferdinand von Zeppelin Schwarz özvegyétől vásárolta meg a szabadalmat, és építette meg a híres-hírhedett Zeppelint.

ZEPPELIN (FŐTT BURGONYAGOMBÓC)
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 tojás, 10 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 10 dkg szalonna, só
A töltelékhez: 30 dkg hús, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg margarin, só

Elkészítése: A burgonya felét nyersen megreszeljük. A másik felét héjában megfőzzük, meghámozzuk, megdaráljuk. A kétféle burgonyát összedolgozzuk a liszttel, tojással, szódabikarbónával, és ovális gombócokat formálunk. Főtt húsból és pirított hagymából elkészítjük a tölteléket. A lepényekre tesszük, fánkokat formálunk, és sós vízben megfőzzük. Sült szalonnával tálaljuk.

ZEPPELIN NYERS BURGONYÁBÓL TÚRÓVAL
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 25 dkg túró, 1 tojás, 10 dkg liszt, 4 dkg zsír, 4 dkg szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál tejföl, só

Elkészítése: A burgonyát megreszeljük, levét kinyomjuk, majd túrót, lisztet, tojást és sót adunk hozzá, összekeverjük. Hosszúkás “zeppelineket” (ovális rudakat) készítünk, zsírban megsütjük, lábasba tesszük. Pirított hagymával és szalonnával megszórjuk. Hozzáadunk tejfölt, és a sütőben átforrósítjuk.