Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Tömörkény István


Tömörkény István (született Steingassner István, Cegléd, 1866. december 21. – Szeged, 1917. április 24.) magyar író, újságíró, néprajzkutató, régész, múzeum- és könyvtárigazgató.

FORDÍTOTT KÁSA
„Igen kedvelt tanyai étel a kása. Itt nem járja az a mondás, hogy tót ember nem ember, kása nem étel, mert bizony igen szeretik. A fordított kása híres nevezetes étel; fordítottnak azért nevezik, mert annyira zsíros, hogy csak úgy magától fordul az edényben.
Készítési módja: igen bő, forró zsírba eresztik a megmosott kását (nem rizst, hanem a sárgát, más néven köleskását). Azután vizet öntenek rá, így fői jó darabig, végezetül sóval hintik. Igen szeretik, de a sok elhasznált zsír miatt költséges lévén, takarékosságból a napraforgó virág magjából sajtolt olajjal is készítik. Ezt is szívesen eszik, de egy baja van: ha a virágolajat hosszabb ideig használják főzésre: bereked tőle az ember. Úgy látszik, a hangszálakra van valami hatása. — Hogy pedig ez az étel mi korból és honnan származik, nem tudom megmondani. A kölessel már a népvándorlás kori ember is táplálkozott.”