Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Eduárd walesi herceg


Eduárd walesi herceg (Woodstock, 1330. június 15. – Canterbury, 1376. június 8), III. Eduárd angol király legidősebb fia, akit fegyverzete színe miatt Fekete Herceg néven ismertek.
1330-ban született Woodstock városában.

1343-tól viselte a walesi hercegi címet. Katonai tehetsége már 1346-ban, a crécyi csatában megmutatkozott, lovaggá ütötték. A csata után tisztelgett a harcban elesett ellenfele, János cseh király emléke előtt, átvette annak címerét és jelmondatát (Ich dien – Szolgálok). A három strucctollas címer az óta is a mindenkori walesi herceg címere.

FEKETE HERCEG TORTA
Hozzávalók 8-10 szelethez: 10 dkg olvasztott vaj, 1 doboz (39,7 dkg) cukrozott sűrített tej, 1 tojás, 18 dkg rétesliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna egy teáskanál citromlében feloldva, 1+2 ek keserű kakaópor, kb. 1 dl tej, 3+2 doboz (7,5 dl) tejföl. 10 dkg porcukor, 1 vaníliarúd kikapart magjai

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Összeállítjuk a tésztát: keverőtálban elektromos kézi keverővel összedolgozzuk az olvasztott vajat, a sűrített tejet, a tojást. Hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát (amit kevés citromlébe szórtunk, hogy felpezsegjen és feloldódjék). A sűrű masszát három részre osztjuk: először elfelezzük, majd az egyik felét ismét elfelezzük. A három tortalapot (egy vastagabb, két vékonyabb) egyesével sütjük ki.
A nagyobb adag masszát 22 cm átmérőjű tortaformába kenjük, amelynek az aljára sütőpapírt terítettünk (hogy a massza könnyebben kezelhető legyen, egy kevés tejjel lazítjuk), és 15 percig sütjük. A következő réteghez a masszába egy ek kakaóport keverünk, majd az előző lappal azonos módon kisütjük. A harmadik adag masszához két ek kakaóport adunk (a masszát mindig tejjel lazítjuk), és ezt is kisütjük.
A töltelékhez kikeverjük a tejfölt a porcukorral és a vaníliával. A krémet a tortalapok közé kenjük, majd a tetejét és az oldalát is befedjük. Kb. 3 dl-nyi tölteléket félreteszünk (ezt majd másnap kenjük a tetejére). Éjszakára hűtőbe tesszük, ez alatt a tészta kissé beszívja a tejfölös krémet. Közvetlenül tálalás előtt rákenjük a kimaradt 3 dl vaníliás tejfölt, és szép egyenletesen elsimítjuk a tortán.