Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Moldova György


Moldova György (Budapest, 1934. március 12. –) Kossuth-díjas magyar író, a Digitális Irodalmi Akadémiának alapító tagja. A legolvasottabb kortárs magyar író. Legfőképpen a riport és a szatíra műfajában alkot.

Eredeti neve Reif György, Reif Sándor és Berkovics Mária zsidó származású gyermeke. A „Moldova” nevet 1955-ben választotta magának, mikor első írása nyomtatásban megjelent. A nyilas uralom alatt 1944. november 29-én Vajna Gábor belügyminiszter rendelete a budapesti gettó felállításáról rendelkezett, ezért családjával együtt a budapesti gettóba deportálták, ott élte meg a háború végét.
A Színművészeti Főiskola dramaturgia szakára járt négy évet, többek között Csurka Istvánnal egy évfolyamba. A főiskola után fizikai munkát (kazánszerelő) végzett, valamint tanulmányait is megszakította több hónapra a komlói szénbányában végzett munkával.

Filmírással hosszabb ideig foglalkozott, ennek eredménye volt többek között az 1959-ben megjelent „Szerelemcsütörtök”. Zenés bohózatát, a „Légy szíves Jeromos”-t 1962-ben vitték színre a Petőfi Színházban.

TÖKÖS-MÁKOS RÉTES
Hozzávalók: 1 kiló gyalult tök, 20 deka mák, 20 deka porcukor, 1 csomag réteslap, 3 deci tejföl, olaj

Elkészítése: A tököt enyhén besózzuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, aztán az egészet a tökkel. A kiterített réteslapokat olajjal megkenjük, ráterítjük a tölteléket, meglocsoljuk tejföllel, feltekerjük. Kívülről megkenjük olajjal, és szép pirosra sütjük.