Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Édesanyáknak


ALBERT TEASÜTEMÉNY ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 63 dkg liszt, 7 dkg vaj vagy zsír, 25 dkg porcukor, 1 kk szódabikarbóna, bőven vanília, 4 ek tejföl, 3 egész tojás

Elkészítése: Jól összegyúrjuk, 2 lapot sütünk belőle, tetszés szerinti lekvárral töltjük, majd feldaraboljuk.

ALMÁS PITE ANYU MÓDRA
Elkészítése: 2 kg olvasztott vajat kavarj el 2 tojás sárgájával, tégy bele 2 evőkanál tört mandulát, 2 kg lisztet, fahéjat és citromhéjat dolgozd el egy kanállal, és csináld tovább.

ANYÁK NAPI SZÍVTORTA
Hozzávalók 12 szelethez:
A piskótához: 4 tojás, 120 g porcukor, 1 csipet só, 120 g finomliszt
A krémhez és a díszítéshez: 1 zacskó tejszínes pudingpor, 3 dl tej, 3 evőkanál porcukor, 6 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 zacskó habfixáló por, 200 g eper, 2 kivi, 50 g vágott pisztácia

Elkészítése: A hozzávalókból piskótamasszát keverünk, és szív alakú tortaformában megsütjük, rácsra fordítva hagyjuk egészen kihűlni. A pudingporból, a tejből és 1 evőkanál porcukorból a szokásosnál sűrűbb pudingot főzünk, kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a maradék 2 evőkanál porcukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval. 4 evőkanálnyit habzsákban félreteszünk, a többi apránként a pudinghoz adjuk, lazán összedolgozzuk. Az epret és a kivit megtisztítjuk, 6-8 közepes eperszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a kivivel együtt felaprózzuk. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsó és a középső lapot megtöltjük a krém felével, megszórjuk a felaprózott gyümölcsökkel, a felső lapot és a torta oldalát betapasztjuk a maradék krémmel. A torta oldalát beszórjuk a pisztáciával, a tetejét a félretett tejszínből nyomott rózsákkal és a felszeletelt eperrel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Megjegyzés: Jobban tudunk dolgozni a piskótával, ha előző nap megsütjük. A kész torta akkor szeletelhető szépen, ha legalább 3-4 órát behűtjük.

CSERESZNYÉS LEPÉNY ANYU MÓDRA
Elkészítése: 3 csésze lisztet 1 csésze cukorral, 1 csésze vajjal, vagy zsírral, 1 sütőporral és 3 tojással összegyúrunk. Ha nem elég lágy, egy kis vizet teszünk bele. Összegyúrjuk, és két részre osztjuk. A tészta egyik felébe kakaót teszünk, szögletesre nyújtjuk, tepsibe rakjuk. Meghintjük dióval, kimagvalt cseresznyebefőttel, rátesszük a másik lapot, tojással megkenve készre sütjük.

DIÓS PITE ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 8 dkg zsír, 1 tojás sárgája, csipet só és annyi tejföl, hogy könnyen gyúrható legyen. Kettévágva két lappá nyújtjuk.
Töltelék: 25 dkg dió, 20 dkg porcukor, vanília, citromhéj, 3 ek feketekávé, kis rum, 5 tojás sárgája a tojások felvert habjával összekeverve

Elkészítése: A tölteléket a tésztalapok közé tesszük, tetejét tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük.

EGYSZERŰ SÜTEMÉNY 01. ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír, 16 dkg cukor, 2 tojás, vanília

Elkészítése: Összegyúrjuk, kikent, lisztezett tepsiben kisütjük. Porcukorral meghintve, vagy lekvárral megkenve adjuk fel.

EGYSZERŰ SÜTEMÉNY 02. ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg zsír, 1 tojás, vanília, késhegynyi szódapor, tejföl, amennyit fölvesz

Elkészítése: Összegyúrjuk a hozzávalókat, Kikent, lisztezett tepsiben kisütjük, kihűlés után daraboljuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

LEKVÁROS SÜTEMÉNY ANYU MÓDRA
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás sárgája, 4 ek cukor, 10 dkg zsír, 25 dkg liszt, 5 ek tej, 1 sütőpor.
A tetejére lekvár, 4 tojásfehérje, 15 dkg cukor

Elkészítése: A tészta hozzávalóit alaposan kikeverjük, és kikent tepsibe rakjuk. Megkenjük lekvárral, és rákenjük a cukorral felvert tojásfehérjéket. 
Lassú tűznél szép pirosra sütjük.

LONDON SZELET ANYU MÓDRA
Elkészítése: 30 dkg lisztet 15 dkg zsírral, 10 dkg cukorral, fél citrom levével, kevés sóval és rummal, sütőporral és 4 tojás sárgájával összegyúrunk. 4 tojás fehérjét habbá verve 16 dkg dióval és 20 dkg cukorral összekeverve a tésztára kenjük és kisütjük.

MARCIPÁN TORTA
Hozzávalók: 50 dkg marcipán massza, 19 dkg vaj, 20 dkg barna cukor, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 4 simára kevert tojás, 16 dkg rétesliszt, 2 kiskanál sütőpor, 40 dkg mazsola, 10 dkg félbevágott cukrozott vagy aszalt cseresznye, 2 evőkanál baracklekvár

Elkészítése: Egy 17 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük. 30 dkg marcipánmasszát két alufólia lap között egy tányér segítségével 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk, körülvágjuk. Ugyanezt megismételjük a maradék marcipánmasszával.
A vajat a cukorral meg a reszelt citromhéjjal jó habosra keverjük, a tojásokat apránként beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és két evőkanálnyit a masszába forgatunk. A maradék lisztet a gyümölccsel összekeverjük, úgy adjuk a tésztához. A massza felét az előkészített formába simítjuk, a vékonyabb (20 dkg-os) marcipánlapot ráfektetjük, lenyomtatjuk.
A maradék tésztamasszát rátöltjük, a tetejét elsimítjuk. A bemelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük, majd a meleget 150 C-ra csökkentve még 45-60 percig hagyjuk a sütőben. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortát a sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni.
A torta tetejét baracklekvárral megkenjük, és a második marcipánlapot ráfektetjük, a szélét ujjunkkal kissé megnyomkodjuk, hogy cakkos legyen. A kész tortát grillsütőbe tesszük, hogy a teteje kissé megpiruljon, majd teljesen kihűtjük.
Porcukorral meghintjük, és apró marcipántojásokkal díszíthetjük. A torta derekára szalagot kötve még szebbé tehetjük ezt az ünnepi süteményt
Tárolás: Mivel ez a torta nem tartalmaz alkoholt, és marcipán a bevonata, akár négy hétig is frissen eltartható. Ha párás az idő, jól záródó fémdobozban, a hűtőszekrényben ajánlatos tartani.
Ezt a gyümölcstortát Angliában hagyományosan húsvétkor, illetve anyák napjára készítik.
Elkészítési idő: kb. 3 óra

PRÓSZA, AHOGY ANYUKÁMTÓL TANULTAM
Elkészítése: 3-4 db nagyobb nyers krumplit lereszelek, gyorsan beleütök 1 tojást (így nem barnul meg), beleborítok 1 doboz kefirt, sózom, borsozom vegetázom. Egy fej hagymát felaprítok (én egy nagy korty vizet veszek a számba, és benntartom, nem nyelem le, stb. és tényleg nem csíp!), és kevés olajon (zsírral finomabb) üvegesre párolom. majd ezt is beleborítom a masszába. Pár gerezd (kb. 5-6) fokhagymát összepréselve szintén a krumplihoz adom. És liszt is kell bele. Amennyit éppen felvesz. Olyan folyós, sűrű palacsintatészta legyen.
Serpenyőben, kevés olajjal kisütöm (mint a palacsintát), csak egy kicsit vastagabb lesz.
Tejföllel meglocsolva tálalom.

PRÓSZA, AHOGY ANYÓSOMTÓL TANULTAM
Elkészítése: 3-4 nagyobb nyers krumplit lereszelek, vagy húsdarálón ledarálok. Sózom, borsozom, lisztet teszek bele. Meg 1 db tojást is… Alaposan kizsírozok egy tepsit, beleöntöm a masszát, olvasztott zsírral meglocsolom és a sütőben ropogósra sütöm. (nekem a csücsök a kedvencem)

VANÍLIÁS KOSZORÚ ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 75 dkg liszt, 40 dkg zsír, 25 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor, 3 tojás

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk. Vékonyra nyújtjuk, és karikákat szaggatunk belőle. Egész tojással megkenve, darált dióval és porcukorral megszórva megsütjük. Nagyon hamar megég!