Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Nagymamáknak


ALMÁS PITE NAGYMAMI MÓDRA 01.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2-3 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tej

Elkészítése: Összegyúrni, almával vagy túróval megtölteni.

ALMÁS PITE NAGYMAMI MÓDRA 02.
Hozzávalók: 27 dkg liszt, 7 dkg zsír, 7 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tej, 1 kávéskanál rum, kis cukor

Elkészítése: Ezt összegyúrni, vékonyra kinyújtani, almával tölteni és sütni. Egy csomag Oetker sütőpor jön még bele.

DIÓS PITE NAGYMAMI MÓDRA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojás sárgája, egy kis szódabikarbóna

Elkészítése: Ezt hirtelen összegyúrjuk, kinyújtjuk, lekvárral megkenjük, és a tetejére a következő masszát öntjük: 27 dkg vaníliás cukrot 4 egész tojással habosra keverünk és 20 dkg őrölt diót vagy mogyorót keverünk bele, és lassú tűznél megsütjük, és még melegen felvágjuk.

FINOM ZÖLDSÉG-OMLETT NAGYMAMI MÓDRA
Elkészítése: Mindenféle finom tavaszi főzeléket: zöldborsót, sóskát, karalábét, sárgarépát stb. megvagdalunk, az összehabart tojásba keverjük és forró vajban vagy olajban hirtelen kisütjük. Tehetünk bele kis tejet is. Sózzuk. Kb. 10-15 dkg zöldség, 1-2 tojás. Ugyanígy készíthetünk külön az egyes zöldségfélékből omlettet.

FORRÓ NAGYMAMI
Hozzávalók: 1 l tej, 1/2 rúd vanília, 1 evőkanál rum, 2 evőkanál erdei méz

Elkészítése: A tejet feltesszük főni a vaníliarúd kikapart belsejével és a rummal, forralás közben a habverővel állandóan verjük. A forró tejbe beletesszük a mézet.
Azonnal feltálaljuk: különösen hideg napokon jól fölmelegít.

HIDEG MÁJPÁSTÉTOM NAGYMAMI MÓDRA
Elkészítése: 50 dkg sertésmájból paprika és só nélkül pörköltet készítünk, húsdarálón átdaráljuk 3 kisebb krumplival és 2 főtt kemény tojással együtt. Adunk hozzá sót, 1-2 kávéskanál mustárt, esetleg citromot, borsot. Mindezt még kétszer átdaráljuk, jól összekeverjük és porcelántálba benyomkodjuk. Vajas kenyérre kenve esszük.

KRUMPLIS FELTÉT NAGYMAMI MÓDRA
Elkészítése: 8 nyers krumplit megreszelni, 1 egész tojással, sóval, fűszeres liszttel (fele dara lehet) összekeverni, hogy májgaluska kemény legyen. Forró zsírba kanállal beszakítani és ellapítani hússzelet nagyságúra.

MÁJKOTLETT NAGYMAMI MÓDRA
Elkészítése: 50 dkg disznómájat ledarálunk, 3 nagy burgonyát reszelünk bele, kevés reszelt vöröshagymát, sót, ek zsemlemorzsát, 2 tojás sárgáját és a fehérjét habbá verve hozzáadjuk. Kevés forró zsírba kanalanként beletéve pirosra sütjük.

MÁKOS PITE NAGYMAMI MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 dl tejfel
Töltelék: 30 dkg mák, 25 dkg cukorból szirup, 1 vaníliás cukor

Elkészítése: Jól összegyúrni, pihentetni legalább 3 órát. Két részre osztani, mákkal tölteni.

MANDULÁS RIZSPUDING NAGYMAMA MÓDJÁRA
Hozzávalók: 7 dl tej, 10 dkg rizsliszt, 7 dkg darált, hámozott mandula, 5 dkg vaj, 6 tojássárga, 5 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín, 1 teáskanál zöldmandula-aroma (pisztácia-aroma)

Elkészítése: A tej felében elkeverem a rizslisztet, majd hozzáöntöm a többit és kis lángon, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni. Közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, ezután a vajat és a darált mandulát, végül a mandulaaromát is hozzáadva alaposan összekeverem. A tejszínből kemény habot verek, és óvatosan beleforgatom a pudingba. Vizezett poharakba belekanalazom és jól lehűtve kínálom vagy tejszínhabbal, vagy a nélkül, néhány szem mandulával vagy csokoládéforgáccsal feldíszítve.

MÉZES PUSZEDLI NAGYMAMA MÓDRA
Hozzávalók: 1/4 kg méz, 1/2 kg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítése: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könnyen formázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét díszítem tetszés szerint.
Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.

NAGYMAMA BANÁNOS KENYERE
Hozzávalók: 2 db banán, 1,8 dl cukor, 1,2 dl olaj, 4,8 dl liszt, 1 tasak sütőpor, só, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió

Elkészítése: Villával nyomkodja össze az érett banánokat. Keverje hozzá a cukrot, majd az olajat. Alaposan dolgozza össze. Kisebb adagokban keverje hozzá a sütőporos lisztet. Simítsa kissé kivajazott, hosszúkás tepsibe, majd 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt süsse készre. Tűpróbával ellenőrizze, hogy belül is megsült-e.

NAGYMAMA DIÓS TORTÁJA
Elkészítése: Habosra keverünk 3 tojássárgáját 10 deka puha vajjal vagy margarinnal, késhegynyi szódabikarbónával meg 12 deka cukorral. Hozzáadunk 10 deka őrölt diót, végül felváltva 12 deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kizsírozott hosszúkás formába öntjük, és a forró sütőben úgy sütjük, akár a piskótát. Deszkára borítva még melegen megkenjük narancs-ízzel, és tetejét meg az oldalát sűrűn kirakjuk ép diószemekkel.

NAGYMAMA EPERTORTÁJA 01.
Elkészítése: 7 egész tojást 15 dkg cukorral gőz fölött felverünk (elektromos habverővel pár perc az egész), majd 1 kávéskanál sütőporral elkevert, 16 dkg lisztet, és 1 citrom reszelt héját keverjük bele. Vajazott, lisztezett tortaformában úgy sütjük, mint a piskótát.
A krémhez fél tasak vaníliás pudingporból 5 dkg cukorból és 2 dl tejből sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. 14 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverjük, beletesszük a kihűlt pudingot, kb. fél dl rumot (vagy pár csepp rumaromát), és kb. 10 dkg szitán áttört epret. A kihűlt tésztát 3 lapba vágjuk, megtöltjük a krémmel, és minden réteget kirakunk feldarabolt eperszemekkel is. A tetejét nagyjából egyforma eperszemekkel rakjuk ki, majd bevonjuk a következő zselével: 2 dl fehérbort 5 dkg cukorral és fél dkg zselatinnal felmelegítünk, majd lehűtjük. Ha már sűrűsödni kezd, a torta tetejére öntjük apránként.

NAGYMAMA EPERTORTÁJA 02.
Hozzávalók 16 szelethez: 6 tojásból sütött kerek tortalap, (készen is megvehetjük), a krémhez: fél csomag főzni való vaníliás pudingpor, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 14 dkg vaj, 0,3 dl rum, 20 dkg eper, a díszítéshez: 50 dkg eper, 5 dkg étcsokoládé, 3-4 evőkanál cukor vagy méz

Elkészítése: A pudingporból 5 deka cukorral meg a tejjel sűrű pudingot főzünk, lehűtjük. A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, majd a krémmel, a rummal és 10 deka áttört eperrel összedolgozzuk. A többi epret apróra vágva adjuk hozzá. A tortalapot három részre vágjuk, a krémmel megtöltjük. A díszítéshez 8 szem epret feléig olvasztott csokoládéba mártunk. A többit a cukorral turmixoljuk, átszűrjük. A tortát fölszeleteljük, és tálaláskor az eperöntettel körülöntjük, a csokoládés eperszemekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra

NAGYMAMA EPERTORTÁJA 03.
A tésztához: 7 tojás, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 16 dkg liszt
A krémhez: 1/2 tasak vaníliás pudingpor, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 14 dkg vaj, 1/2 dl rum, 20 dkg eper
A zseléhez: 2 dl fehérbor, 5 dkg cukor, 1/2 dkg zselatin
A díszítéshez: mandula, tejszínhab, 60 dkg eper

Elkészítése: A tojásokat a cukorral fehéredésig verem (könnyebben megy vízgőz felett), belekeverem a sütőport, reszelt citromhéjjal ízesítem, s ezután hozzáadom az átszitált lisztet. Papírral bélelt tortaformában vagy vajazott, lisztezett edényben 180°C-os, előmelegített sütőben megsütöm.
A pudingporból, 5 dkg cukorból és a tejből sűrű pudingot főzök, majd lehűtöm.
A vajat a 15 dkg cukorral habosra keverem, beleteszem a kihűlt krémet és a rumot. Kb. 10 dkg epret szitán áttörök, s ezt is a krémhez keverem.
A kihűlt piskótát lapokra vágom, megtöltöm eperkrémmel és eperszemekkel, majd kívülről is bevonom a krémmel.
A bort a cukorral felmelegítem. Ha a cukor elolvadt, hozzáadom a 1/2 dl vízben áztatott zselatint. Jól összekeverem, forráspontig melegítem, majd tiszta ruhán leszűröm, és addig hűtőm, amíg sűrűsödni nem kezd.
A tortát leöntöm a zselével és lehűtöm. Ezután a tetejét eperszemekkel, tejszínhabbal, az oldalait vagdalt mandulával díszítem.

NAGYMAMA FÁNKJA
Hozzávalók: 8 dkg vaj, 28 dkg főtt burgonya, 10 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 36 dkg liszt, egy kevés tej, a sütéshez zsír

Elkészítése: A vajat elkeverjük a főtt, áttört burgonyával, a tojássárgákat egyenként belekeverjük, majd az élesztőt és a lisztet beletesszük. Olyan kemény legyen a tészta, mint a burgonyapüré, és fakanállal jól ki kell dagasztani. Kelni hagyjuk, aztán lisztezett deszkára borítjuk, két részre osztjuk és elnyújtjuk. Az egyik felére rakjuk a tölteléket, erre rátesszük a másik felét, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és forró zsírban kisütjük. Reszelt parmezán sajtot hintünk a tetejére.
Töltelék: 14 dkg apróra vágott sonkát zsírban megpárolunk, és összekeverjük egy tojássárgájával. 

NAGYMAMA FÉLE SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 50 dkg margarin, 75 dkg liszt, 2 tojássárgája, késhegynyi sütőpor, citrom, vaníliás cukor

Elkészítése: Tanácsos előző nap begyúrni a linzertésztát, inkább kicsit fagyos zsiradékkal, gyors mozdulatokkal. Betesszük a hűtőbe, és másnap egy tepsi méretű lapot sütünk ki.
Piskótát is készítünk, ehhez a hozzávalók: 5 tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, késhegynyi sütőpor és citrom
A megszokott módon sütjük a tésztát.
Ha kész van a linzer- és a piskótalap is, először megkenjük a linzerlapot vagy lekvárral, vagy dió-, esetleg máktöltelékkel. Erre rátesszük a piskótalapot, majd 1 dl tojásfehérjét kb. 15 dkg cukorral kemény habbá verünk, és rákenjük a linzerlapra. Tetejét darabos dióval megszórjuk, enyhén megporcukrozzuk, és egy közepesen meleg sütőben néhány percig sütjük.
Egy hétig is eláll.

NAGYMAMA GESZTENYÉS TEKERCSE
Hozzávalók: 25 dkg keksz, 18 dkg Ráma margarin, 10 dkg cukor, 1/2 dl rum, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 kiskanál kakaó
A krémhez: 25 dkg gesztenye, 12 dkg Ráma margarin, 10 dkg cukor, 2 cl rum, 1 kiskanál kókuszreszelék, 7 dkg Katica tortabevonó csokoládé

Elkészítése: Ledarálom a kekszet, majd összedolgozom a Ráma margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel és a kakaóval, ezután félreteszem.
A gesztenyepürét burgonyanyomón átnyomom, s jól összedolgozom a Ráma margarinnal, a cukorral, a rummal és a kókuszreszelékkel.
Egy tiszta konyharuhát bevizezek és ráterítek az asztalra. Ráteszem a kekszes massza felét, s vízbe mártott késsel kb. 20 x 15 cm-es téglalapra kinyújtom. Erre teszem a gesztenyetöltelék felét, s egyenletesen elkenem a kekszen. Ezután a konyharuha segítségével feltekerem. Ugyanígy készítem el a másik rudat is.
Rövid hűtés után olvasztott csokoládéval bevonom, s a hűtőben megdermesztem. Hosszú ideig eláll, és rendkívül finom.

NAGYMAMA “GÖRÖGDINNYE” TORTÁJA
Hozzávalók: 6 tojás, 5 dkg vaj, 7 dl cukor, 1, 2 l liszt, 1 tasak sütőpor, fél teáskanál só, 3,5 dl tej, 2 tasak vaníliás cukor, fél teáskanál mandula aroma, 10 dkg mazsola, piros és zöld ételfesték

Elkészítése: Verje fel a tojások fehérjét kemény habbá. Keverje habosra a tojások sárgáit a cukorral és a vajjal. Szitálja össze a lisztet, a sót és a sütőport. Forgassa bele a vajas krémbe, miközben lassanként beleadagolja a vaníliás, mandula aromás kéz-meleg tejet is. Végül forgassa bele a tojáshabot és a mazsolát. A tészta egyharmadát a zöld, a maradékot a piros ételfestékkel színezze. Egy kör alakú, magas peremű tortaformát kenjen ki vajjal. Állítson bele egy zsírpapírból kialakított hengert, ami 2-3 centivel kisebb átmérőjű a tortaformánál. A külső részt a zöld, a közepét a piros tésztával töltse fel, majd óvatosan húzza ki a hengert. 170 fokra előmelegített sütő középső rácsán süsse 1 1,5 - 2 órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizze, hogy belül is megsült-e.

NAGYMAMA HÚSLEVESE
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg csontos marha leveshús (szegy), 75-80 dkg vegyes leveszöldség, 1 cikk kelkáposzta, 1 cikk karalábé, 1 cikk zeller, 1 kis fej karfiol, 10 dkg gomba, 1 zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg cérnametélt, 2 gerezd fokhagyma, só, 10 szem egész bors, szerecsendió-reszelék, darabka babérlevél

Elkészítése: A húst megmossuk, és a csontok mentén 6 darabra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, lemossuk, és egyforma darabokra vágjuk.
A karfiolt rózsáira szedjük, a gombát megmossuk, és vastag szeletekre vágjuk. A fokhagymát lapokra vágjuk, a vöröshagymát csak megmossuk, de nem tisztítjuk le a külső héját, mindössze félbe vágjuk. (A leves szép színét ettől kapja majd.) A megmosott zöldpaprikát is egészben hagyjuk. Egy 24 cm átmérőjű fazekat közepes hőfokon előmelegítjük. A félbevágott hagymát vágott felével lefelé a fazék aljára tesszük, és barnára pirítjuk, majd hozzátesszük a húsdarabokat, a zöldségeket és az összes fűszert.
Szűk 2 liter hideg vizet rátöltünk, majd befedjük, és a hőjelző jelzése szerint a főzési tartományig melegítjük. Ezután a legkisebb lángra visszakapcsoljuk, és kb. 1 óra 50 percig főzzük.
Közben a cérnametéltet a legkisebb edénybe, forrásban lévő vízbe tesszük, befedjük, és felforraljuk. A hőforrást ezután lekapcsoljuk, és 10 percig hagyjuk befedve. A tésztát leszűrjük, és a leveses tányérokban elosztjuk.
A levest további 20 percig hagyjuk “higgadni”, ezután óvatosan leszűrjük.
Rászórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, és befedve hagyjuk állni tálalásig. A zöldséget és a húst külön tálra halmozzuk, a levestésztára pedig ráöntjük a forró levest.
Tipp: Másfajta húsrészből is készülhet a húsleves, csak az a fontos, hogy sokféle zöldség legyen benne.

NAGYMAMA MÁJPÁSTÉTOMA
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 10 dkg libaháj, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A tojást főzze keményre, és tisztítsa meg. A zsiradékot süsse ki, majd üvegesre párolja rajta a finomra vágott hagymát. Adja hozzá a feldarabolt májat, és fedő alatt főzze puhára. Ha elkészült tegye a májat a tojással együtt turmixgépbe, majd ízlése szerint fűszerezve pépesítse. Forgassa bele a finomra vagdalt petrezselymet. Hűtőszekrényben lehűtve friss kenyérrel kínálja.

NAGYMAMA MANDULAFAGYLALTJA
Hozzávalók: 5 dl tejszín, 8 dkg tisztított mandula, 4 tojássárga, 10 dkg porcukor, 5 dkg kristálycukor, csipetnyi só

Elkészítése: A héjas mandulát forrásban lévő vízbe dobjuk, hogy a barna héját könnyen lehúzhassuk. Egy teflonserpenyőben a kristálycukrot állandóan kevergetve világosbarnára pirítjuk, majd a fehér mandulaszemeket beletesszük a már karamellizált cukorba. Addig kevergetjük, amíg az összes mandulaszemre rá nem tapad a karamell. Porcelántányérra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a tojássárgákat a porcukorral és a sóval fehéredésig keverjük, és a tejszínnel apránként felengedjük. A kihűlt cukros mandulát ledaráljuk, és hozzákeverjük a tojásos tejszínhez. Kis lángon, állandóan kevergetve besűrítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Néhány óra múlva megfagyasztjuk. Fantasztikusan finom, bár munkaigényesebb a többi fagylaltnál.
Előkészítési ideje: kb. 75 perc

NAGYMAMA RÓZSADESSZERTJE
Amennyire egyszerű és könnyen elkészíthető ez a nem mindennapi különlegesség, annyira rafinált ízhatást és mesés látványt eredményez.
Hozzávalók rózsaszirmok cukor

Elkészítése: Egészséges, vegyszermentes, nem teljesen kinyílt, lehetőleg többféle színű rózsafejeket lemetszünk a szárukról, úgy, hogy egészben maradjanak, de megálljanak a talpukon. Óvatosan, nehogy a vízsugárral “szétverjük” a szirmokat, valamennyit egyenként alaposan leöblítjük, és lecsepegtetjük. Gondosan ellenőrizzük, nem maradt-e apró bogár vagy más élőlény a szirmok rejtekében. Tűzálló tálban nem túl szorosan szépen egymás mellé sorakoztatjuk, hogy éppen tele legyen. Egyenletesen meghintjük cukorral (egy kevés jusson a szirmok közé is). Előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon kb. 10 percig sütjük. Üvegtálra rakjuk és desszertként, langyosan tálaljuk.
Elkészítési idő: 15 perc

NAGYMAMA SAJTOS MAKARÓNIJA
Hozzávalók: 45 dkg makaróni, 1 tubus natúr sűrített tej, 20 dkg füstölt sajt, 1 evőkanál vaj, só, őrölt fehér bors

Elkészítése: Sós, lobogó vízben főzze roppanósra a tésztát. Szűrje és csepegtesse le. Rétegezze tűzálló tálba, közben szórja meg a reszelt sajttal. A tetejére sajt kerüljön. Hintse meg kevés sóval, és ízlése szerint borssal. Locsolja rá a felolvasztott vajat. Öntözze meg a tetejét a sűrített tejjel. Tegye 45 percre a letakart tálat a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ez alatt a tészta és a sajt összeáll, és a teteje kezd megbarnulni.

NAGYMAMA SÜTIJE
Hozzávalók: 2 egész tojás, 3/4 bögre vaj, vagy margarin, 1 bögre kristálycukor, 1 bögre barna cukor, 1 bögre /2 csomag/ mazsola, 3 bögre zabpehely (durvára darálva), 2 bögre liszt, 1 teáskanál só, egy teáskanál szódabikarbóna

Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat, majd kis golyókat formálunk.
Ezeket egy zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a tepsibe egy forró vízbe mártott villával nyomkodjuk le kb. 0.5 cm vastag pogácsaformára.
Előmelegített sütőben sütjük.
Megjegyzés: elég nagy mennyiség 2 nagyobb tepsi és 1 kisebb tepsi lesz belőle, de tejjel vagy önmagában is finom.

NAGYMAMA SZELET
Hozzávalók: 1 tojás, 3 dkg zsír, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 15 dkg cukor, 45 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütő-por, 1.5 kg alma, 25 dkg dióbél, 30 dkg baracklekvár, porcukor, vaníliás porcukor

Elkészítése: A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön állandóan keverve (kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és közép meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rátesszük az alma-tölteléket, erre a második tésztalapot, és tiszta ruhával letakarjuk. Kb. 20 perc múlva szeleteljük.  Az almatöltelék készítése: a reszelt almát megpároljuk. Mi-előtt levesszük a tűzről, belekeverjük a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ha szükséges, még cukrot is adhatunk hozzá. Melegen kenjük a tésztalapok közé.

NAGYMAMA TORTA
Elkészítése:
Piskóta elkészítése: 6 db tojás szétválasztva, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, kevés olaj
A szétválasztott tojásokat keményre verjük, az egyharmad cukrot a sárgájába tesszük, a kétharmad cukrot pedig a fehérjébe. Mikor ez megvan, beletesszük az olajat, majd a liszttel összekeverjük óvatosan. 180 fokon kell kisütni.
A főzött gyümölcs töltelék készítése:
30 dkg gyümölcsöt (lehet szeder, meggy, málna, ribizli, ki mit szeret) 2 dl vízzel és 10 dkg cukorral felforralunk. 5 dkg vaníliás pudingport 1 dl meleg vízzel elkeverünk, és a forrásban lévő gyümölcshöz öntjük. Ahogy fogóssá válik, levesszük a tűzről.
A piskótát megtöltjük a kihűlt, főzött gyümölcstöltelékkel, még porcukrot hintünk a tetejére, és felszeleteljük. Eddig egyszerű gyümölcstorta.
Nagymama torta úgy lesz belőle, hogy feldobjuk egy mákos-tejszínes krémmel, amit ráhalmozunk a piskóta tetejére.
Szükséges hozzá: 2 dl felvert tejszín, 1 citrom reszelt héja, 8 dkg darált mák, kevés méz, vízbe áztatott zselatin
Fontos, hogy a zselatin mindig hideg vízzel legyen először összekeverve, így hagyjuk duzzadni. Így sokkal egyneműbb lesz. Mindemellett soha nem szabad a láng fölé tenni, hanem vízgőzbe kell rakni. Felforrósítani sem szabad, mert attól furcsa szaga, és kellemetlen íze lesz. Ha viszont hideg, akkor csomós lesz a tejszín. Tehát meg kell találnunk a középutat, amitől nagyon finom krémes lesz a máktöltelék.
Rumos mazsolát tegyünk a tetejére.

NAGYMAMA ZÖLDBABFŐZELÉKE
Hozzávalók: 1 kg sárga hüvelyű zsenge Juliska bab, 2 evőkanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!), 4 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, ecet, cukor, só ízlés szerint, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: A megtisztított és megmosott zöldbabot 2-3 cm-es darabokra tördelem, majd 3 dl sós vízben puhára főzöm. Közben a tejfölbe belekeverem a lisztet, a sárgabaracklekvárt, a tisztított, zúzott fokhagymát, az ecetet és a cukrot, majd behabarom vele a zöldbabfőzeléket. Állandó keverés közben felforralom. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom, pikáns ízű főzelék.

NAGYMAMI BABY TORTÁJA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 7 g szalalkáli törve, 1 egész tojás, 7 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 vizespohár tej vagy tejfel

Elkészítése: Ezt jól összegyúrjuk, 20 részre osztjuk, s vékonyra kinyújtjuk a tortaformáknak meg¬felelő nagyságra, és a lapokat gyors tűznél világossárgára sütjük. Tetszés szerinti krémmel töltjük meg. A lapok 3 tortára is elegendők és sokáig el lehet tartani.

OMLETT NAGYMAMI MÓDRA
Elkészítése: 2 tojást, 1 kanál lisztet 1 kanál tejjel jól összehabarunk. Serpenyőben zsírt forrósítunk, beleöntjük a habarékot, vigyázzunk, hogy le ne égjen. Ha az alsó oldala már világos barna, rászórunk finom vágott sonkát, kétágú villával összesodorjuk, tányérra tesszük, forró vajjal leöntve tálaljuk.

ÖRDÖGPIRULA NAGYMAMI MÓDRA
Elkészítése: 12 dkg őrölt mogyoró vagy dió, 12 dkg porcukor, 1 tojás, 1 evőkanál rum, jól összekeverni, apró gombócokat készíteni belőle, 1 szelet reszelt csokoládéba meghempergetni, és száradni hagyjuk.

TOJÁS SONKÁVAL NAGYMAMI MÓDRA
Elkészítése: 2-3 tojás, 5 dkg vaj, annyi szelet sonka ahány tojás. A tojást keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, felébe vágjuk. Minden fél tojást belegöngyölünk egy szelet sonkába és olvasztott vajban hirtelen kisütjük.

ÜKMAMÁM CSOKI-BÉLESE
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor, tejföl
Krémhez: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 15 dkg puhított csoki, 15 dkg őrölt mogyoró vagy dió

Elkészítése: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél marék cukor tejföllel könnyű tésztává gyúrni. Kettéosztom, felét tepsibe teszem. A következő krémet töltjük hozzá: 25 dkg porcukor, 6 tojássárgája, ezeket habosra keverem. 15 dkg puhított csokit szintén habosan hozzáadni. 15 dkg őrölt mogyoró vagy dió 7 tojás fehérjéből kemény habot verünk. Könnyedén belekeverjük, egyenletesen rákenjük, majd erre a maradék tésztát rátesszük. Villával megszurkáljuk, egyenletes tűznél megsütjük.