Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jean-Baptiste Greuze


Jean Baptiste Greuze született Tournus 1725, augusztus 21-én. Korai életszakasza homályos, de festészetet tanult Lyonban és Párizsban, körülbelül 1750-ben belépett a Royal Academy diákként és dolgozott Charles Joseph Natoire, a kiemelkedő dekoratív festő tanítványaként. Az 1760-as években, Greuze jelentős hírnévre tett szert. Az ő szentimentális festményei parasztok vagy alacsonyabb osztályú emberek szerény környezetben látható, és teátrálisan érzelmes családi helyzeteket ábrázoltak; például The Village Bride (1761), Az Atya átka (1765) és A tékozló fiú (1765).
1769-ben felvételt nyert az akadémiára, mint a történelmi műfaj festője.
Meghalt 1805. Március 4-én, Louvre, Franciaország

BORJÚSZELET GREUZE MÓDON
Elkészítése: Egy kiló borjúhúst kézfej nagyságú, ujjnyi vastag szeletekre vágunk, a kés fokával mindkét oldalán megveregetjük, a szélén 2 cm távolságban picikét bevagdaljuk, hogy össze ne ugorjon és zsírban, fedő alatt, ízlés szerinti sóval puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, egy lábasban 10 deka füstölt szalonnát olvasztok, beledobok 10 deka tisztított, felvagdalt gombát, zöldpetrezselymet. Mire a gomba elfőtte a saját vizét, negyed kiló őrölt nyers sertésmájat keverek hozzá és folytonos keverés közben párolom a tűzön 5-6 percig, azután kihűtve az egészet átdarálom. Egy lábasban főzök igen kemény kis kelkáposztafejeket, annyit, hogy minden borjúszeletre egy fél kelkáposzta jusson. megfőzöm őket jól - de nem széthulló puhára - kettévágom, szitára rakom, kissé megnyomkodom, hogy a leve kicsurogjon. A puha borjúszeleteket egyik oldalon bekenem a májpürével és tepsibe teszem, a májas oldalával felfelé, alája öntöm a hús levét. A májra teszek egy fél főtt kelkáposztát, erre egy széles szelet sült szalonnát és a tepsit forró sütőbe teszem 10 percre. Jó is, szép is. Készíthetünk ugyanígy marha vesepecsenyét, sőt szűzpecsenyét is (sertés vesepecsenye).

SÜLT BORJÚDIÓ VAGY COMB GREUZE MÓDON
Elkészítése: Egy szép borjúdiót, vagy másfél kiló kicsontozott és összekötözött borjúcombdarabot besózunk, és kissé beborsozzuk. Egy lábasba teszünk felvagdalva egy szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret, fél fej vöröshagymát, zöldpetrezselymet, 5 deka gombát, fél fej kelkáposztát, egy zellert. Ennek a felvagdalt zöldségnek a tetejére teszünk igen vékonyra vágott, széles füstölt szalonnaszeleteket, erre a húst, amelyet szintén szalonnaszeletekkel borítunk be. A lábasba a húsra 2 deci bort öntünk és a tűzhelyen, fedő alatt addig pároljuk, míg a levét elfőtte. Ha a hús ekkor még nem lenne elég puha, mindig egy kis vizet öntünk alája, míg egészen puha lesz. Ekkor a húst áttesszük egy másik lábasba, ráöntjük a levét a zöldségről és így hagyjuk állni fedő alatt, a tűzhely szélén, míg a lábasban levő zöldséget szitán áttörjük. Ekkor a húst a zárt tűz fölé tesszük, levébe elkeverjük az áttört zöldséget és egy deci tejfellel összeforraljuk. A húst feldarabolva tálra rakjuk, a levét szószos csészében tálaljuk hozzá.