Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Dankó Pista


Dankó Pista (az István nevet sohasem használta), Szeged-Fölsőtanya (ma: Szatymaz), 1858. június 14. – Budapest, 1903. március 29.) cigány származású magyar nótaszerző.

Szülőházának helyéül egyes források a szegedi Fölsőváros cigányfertályán, a Hangász utcában állott házat (a mai Bihari utca 13. helyén) jelölik meg, míg mások Szeged-Fölsőtanyára (ma: Szatymaz) teszik. Szülei első gyermekeként látta meg a napvilágot, mindössze kilenc éves volt, amikor édesapját elvesztette. Vele együtt három húga, Irén, Etel és Róza maradtak még félárván.
Apja halálát követően nem folytathatta az iskolát. Három elemit, egy református, meg egy lutheránus osztályt végzett el. Szeretett olvasni, gyakran kért kölcsön könyveket diáktársaitól, később saját könyvtára is lett. Leginkább id. Alexandre Dumas, Victor Hugo és Jókai Mór műveit kedvelte.
Erdélyi Náci két hónapig tanította hegedülni, hamarosan azonban munkát kellett vállalnia: vályogvetőként kereste kenyerét. Virtuóz ugyan nem lett, de kortársai beszámolói szerint szívéből jött a zene, amikor játszott.
15 éves volt, amikor szülőfalujában megszervezte cigányzenekarát, melynek egyben vezetője is volt.

DANKÓ PISTA KEDVENCE
Hozzávalók: 2-3 szelet sertésborda, só, bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg csirkemáj, zsiradék a sütéshez és 2 db kovászos uborka 12 csokor zöldpetrezselyem
A raguhoz: 12 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg kockázott bacon, 1 db zöldpaprika, 15 dkg gépsonka, 15 dkg gomba, só, őrölt bors
A krumplis réteshez: 2-3 réteslap, 25 dkg krumpli, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, őrölt bors, majoránna

Elkészítése: A kicsontozott bordákat erőteljesebben fűszerezzük, ha módunk van rá, minél több félét használhatunk, sózzuk, majd kevés zsiradékon mindkét oldaláról átsütjük, vigyázva, hogy nehogy kiszáradjon. Miközben a húsunk sül, mellétesszük a karikázott vöröshagymát, és együtt készre sütjük.
Ezeket a zsiradékból kiszedjük és a maradék szaftban, a majoránnázott csirkemájat is átpároljuk.
Köretnek: Hagymás szalonnás ragut és krumplis rétest adunk mellé. Az olajban a kockázott bacont kiolvasztjuk, az aprított vöröshagymát hozzáadva, üvegesre pirítjuk. Beletesszük a kockákra vágott paprikát, gépsonkát, s legvégül a cikkekre szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg a gombalevét el nem fövi.
A krumplis réteshez a kockázott krumplit sós vízben előfőzzük, és pirított hagymán megfuttatjuk, hogy puha legyen, majd enyhén megborsozzuk, sózzuk, majoránnázzuk, esetleg fűszer-paprikázzuk is. Villával összetörjük és a forró zsírral megkent, egymásra rakott réteslapokba betöltjük, felgöngyöljük és forró sütőben, szép pirosra sütjük.
Ovális tál szélére a pirított hagymát a hosszában félbevágott kovászos uborkával, közepére a szeletelt rétest, másik végére ragut, tetejére a pecsenyét melynek tetejére a majoránnás csirkemájat rakjuk. Zöldpetrezselyemmel megszórjuk az egészet.