Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Áfonyalevesek


ÁFONYA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evőkanál liszt, 1 szegfűszeg, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése: Az áfonyát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforralom. Egy percnyi főzés után szitán áttöröm. A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítem ki, hogy 8 dl legyen. A szegfűszeget és a citromhéjat 1/2 dl vízben 10 percig főzöm, majd leszűrve hozzáöntöm a gyümölcsléhez. Csipetnyi sóval és cukorral ízesítem, majd 5 percig együtt forralom. Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverem, ezután besűrítem vele a forrásban levő levest. Felforralom, és csészékben találom. Hidegen is, melegen is nagyon finom.

ÁFONYALEVES
Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 5 dkg cukor, tej, kevés só, reszelt citromhéj, szegfűszeg

Elkészítése: Az áfonyaszemeket megmossuk, megtisztítjuk, kevés vízben megfőzzük, és szitán átpasszírozzuk. Az így nyert levet kevés só hozzáadásával megcukrozzuk, reszelt citromhéjjal, néhány szem szegfűszeggel ízesítjük. Kevés liszttel, 2 tojássárgájával tejfölös habarékot készítünk, hozzáadjuk. Ha sűrűnek találjuk, tejjel hígítjuk, ízlés szerint cukorral utánízesítjük, melegen vagy hidegen tálaljuk.

ÁFONYALEVES TEJSZÍNHABBAL
Hozzávalók: 30 dkg áfonyadzsem, 3 dl vörösbor, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, cukor, tejszín

Elkészítése: A borral simára kevert dzsemet kis lángon felforraljuk, majd lassan hozzáadjuk a tejben csomómentesre kevert lisztet. Közben fahéjjal, reszelt citromhéjjal és cukorral ízesítjük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrényben teljesen lehűtjük. Tálaláskor leveses csészékbe adagoljuk, és tejszínhabbal díszítjük.

HIDEG ÁFONYALEVES
Elkészítése: Felengedünk 450 gramm mélyhűtött áfonyát, majd mixerbe tesszük. 1 50 g tejfölt, 5 evőkanál narancslét és 3-4 evőkanál porcukrot teszünk hozzá. Simára mixeljük. A hideg levest a mixerből mély- tányérokba merjük, mindegyiket egy-egy leheletvékonyra vágott citromszelettel díszítjük. Ez a mennyiség 4 személyre elegendő.

HIDEG ÁFONYALEVES CITROMHABBAL
Hozzávalók: 30 dkg áfonyadzsem, 2,5 dl kadarka, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi törött fahéj, 1 késhegynyi reszelt citromhéj, cukor, ízlés szerint, 1/2 citrom, 1 dl tejszín

Elkészítése: Az áfonyadzsemet a borban megfőzöm. A tejbe habverővel belekeverem a lisztet, a fahéjat, a reszelt citromhéj felét és a cukrot.
A teljes keveréket hozzáadom a boros áfonyadzsemhez, felforralom, és szitán átszűröm.
Jól lehűtöm, tálaláskor a tetejére teszem a citrommal és citromhéjjal ízesített, kemény habbá vert tejszínt.

NYERS ÁFONYALEVES TEJSZÍNNEL
Hozzávalók: 80 dkg fekete vagy vörös áfonya, 2 dl tejszín, csipetnyi só, porcukor, ízlés szerint

Elkészítése: Az áfonyát megmosom, lecsöpögtetem, majd porcelán- vagy üvegtálba teszem. Rászórom a cukrot, és néhány óráig hagyom állni. Ezután leszűröm, szitán áttöröm, majd a levét összekeverem a tálban maradt lével és a folyékony tejszínnel. Megsózom, és turmixpohárban az egészet habosra keverem, s előhűtött csészékben azonnal tálalom.