Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Nelli Melba


Született Helen Porter Mitchell, legendás ausztrál szoprán opera-énekesnő. A leghíresebb szopránok egyike, az első ausztrál, aki így szerzett nemzetközi elismertséget.
Született: 1861. május 19. Richmond, Ausztrália
Meghalt: 1931. február 23. Sydney, Ausztrália

Nelli Melba, az ausztráliai operaénekesnő annyira elbűvölte Escoffiert a Covent Garden Operaházban, hogy tiszteletére máig kedvelt desszertet kreált “Péche Melba” néven. Őszibarack, vaníliakrém és málnapüré kombinációja volt, cukorból formált “hattyúszárnyakkal” díszítve, mivel az énekesnő hattyúktól vont csónakon jelent meg a színpadon Wagner “Lohengrin” című operájában.

MELBA KEDVENCE
Hozzávalók: 2 nagy őszibarack, 10 dkg vaj, 10 dkg darált mandula, 1 tojássárgája, 2 dl tejszínhab, porcukor.

Elkészítése: Keverd simára a vajat, a mandulát és a tojássárgáját. Egy-egy tálkába tégy egy félbevágott barackot, erre kerüljön a kifagyasztott krém, majd a felvert, cukrozott tejszínhab.

MELBA-KEHELY (PÉCHE MELBA)
Hozzávalók: 8 fél behűtött kompót őszibarack, 30-40 dkg vaníliafagylalt, 4 púpozott ek sárgabarack lekvár, 2 dl tejszínhab, 2 ek pirított mandula durvára vágva, 1 ek cukor

Elkészítése: Nagy fagylaltos poharakba (kompótos tálkákba) tegyünk 2-3 ek fagyit, 2 jól lecsöpögtetett fél barackot, csurgassunk rá 1 ek behűtött lekvárt, tegyünk rá 2-3 ek enyhén cukrozott tejszínhabot.
Szórjuk meg mandulával.

MELBA TEJTURMIX
Hozzávalók: 80 dkg őszibarack, 20 dkg őszibarack ízű fagyi, 15 dkg porcukor, 5 dkg mandula, 1 dl Triple Sec, 2 dl tejszín, 8 dl tej
Elkészítése: A héjától megtisztított őszibarackot turmixoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a Triple Sec-et, a tejszínt, a tejet, majd simára keverjük. Minden pohárba egy gombóc fagyit teszünk, rátöltjük a hideg turmixot, és apróra vágott mandulával kínáljuk.

ŐSZIBARACKOS MELBA SYLLABUBBAL
Hozzávalók: 4 lehéjazott őszibarack, kimagozva, felszeletelve, 300 ml vörös szőlőlé, 110 g friss málna,
Díszítéshez: málna- vagy mentalevelek,
Tálaláshoz: mandulás vagy más keksz,
Syllabubhoz: 4 ek őszibarack pálinka, 2 ek vörös szőlőlé, 300 ml habtejszín

Elkészítése: Tegyük nagy edénybe az őszibarack szeleteket, adjuk hozzá a szőlőlét. Forraljuk fel, majd fedjük le, és 5-6 percig pároljuk.
Adjuk hozzá a málnát, vegyük le a tűzről. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe.
Adagoljuk 6 desszertes pohárba, tegyük a tetejére a syllabubot. Díszítsük málna- vagy mentalevéllel. Keksszel kínáljuk.
SYLLABUB
Elkészítése: Keverjük össze a pálinkát, szőlőlét és tejszínt. Készítsünk lágy habot belőle.
Ha ezt a rafinált csábítást estére készítjük el, a gyümölcsöket még előző nap főzzük meg. A syllabubot viszont az utolsó pillanatban verjük fel, hogy habkönnyű legyen.

PECHE MELBA 01.
Elkészítése: A poharakba vaníliafagylaltot teszünk, kb. a feléig. Erre egy fél, cukorban párolt friss befőtt őszibarackot, amit megkenünk eper- vagy málnakocsonyával. Tetejét hámozott, hosszúkásra vágott mandulával hintjük meg, és cukrozott tejszínhabbal díszítjük, amelyet megspriccelünk kis málnaszörppel.

PECHE MELBA 02.
Hozzávalók: 40 dkg vaníliafagyalt, 20 dkg Koronás Porcukor, 40 dkg őszibarackkonzerv, 1 dl tejszínhab, 15 dkg Koronás Kristálycukor, 3 dkg pirított mandula, 1 dkg vaj

Elkészítése: A kristálycukorból aranysárga dobos-cukrot olvasztunk. Vékonyan levajazott kis merőkanál segítségével kupolát készítünk, ez lesz a díszítésünk. Az őszibarackra kis talpat vágunk, és erre tesszük a fagylaltgombócot. Tejszínhabbal díszítjük, pirított mandulával megszórjuk, azonnal tálaljuk.

PECHE MELBA 03.
Elkészítése: Nyers, hámozott, felére osztott, szép nagy őszibarackokat cukorszirupban megfőzünk, a szirupból kivéve, hidegre tesszük és maraszkinó-likőrbe (nem más likőrbe) áztatjuk; ha nem rendelkezünk nyers őszibarackkal, befőtt őszibarackot is vehetünk, de azt is maraszkinó-likőrbe kell áztatnunk. Üvegtálra domborúan idomított vanília krémfagylaltra szép sorrendben rárakjuk a marinált őszibarackot, sűrű málnaszörppel bevonjuk és cukrozott tejszínhabbal koszorúalakban körülövezzük és piskóta vagy ostya kíséretében feladjuk.
Megjegyzés: Az egész olyan képet nyújtson az üvegtálon, mintha egy kardinális-sapka volna. Ha nem elég piros a málnaszörp, akkor néhány csöpp alkörmössel, cochenillel vagy bretonnal pirosra festjük és maraszkinóval kissé aromatizáljuk.

PECHE MELBA 04.
Hozzávalók: 4 őszibarack (befőtt), vaníliafagylalt vagy puding, fél doboz babapiskóta, csokoládékrém, tejszínhab, darált dió

Elkészítése: Kehely alakú pohár aljára babapiskóta darabokat rakunk, leöntjük vaníliafagylalttal, a tetejére őszibarackdarabokat teszünk. Erre öntjük a csokoládékrémet, díszíthetjük darált dióval.

RAKOTT MELBA TOAST
Elkészítése: A toast kenyereket megpirítjuk, majd hosszában kettévágjuk, és 3 x 3 cm-es darabokra vágjuk. Ezután csinálunk egy besamelmártást (felhasználva benne a konzerv gombánk levét is) amibe apró kockára vágott arany szarvasgombát teszünk. Ízesítjük sóval, fűszerezzük borssal és friss kakukkfűvel és kevés citromlével. Miután kihűlt habzsákból kevés halmot nyomunk a kenyér szeletkékre és lehelet vékony almakompóttal borítjuk be. Friss kakukkfűvel díszítjük, és azonnal kínáljuk.

TÖLTÖTT BARACK 01. (PECHE MELBA)
Hozzávalók: 20 dkg eper, 1,2 dl eperlekvár, 1,5 teáskanál étkezési keményítő, 1 evőkanál hideg víz, 40 dkg felezett őszibarack, vanília fagylalt

Elkészítése: Villával törje péppé az epret. Keverje hozzá a lekvárt, majd a vízzel csomómentesre kevert keményítőt. Közepes hőmérsékleten, folyamatosan keverve öt percig párolja. Kanállal töltse a felezett barackokba a pépet, majd mindegyikre tegyen fagylaltot. Azonnal kínálja.

TÖLTÖTT BARACK 02.
Hozzávalók: 4 nagy őszibarack, 3 ek mandula, 2,5 dl édes fehérbor, 8 tk baracklekvár, fél citrom leve, 2 tk méz
A tetejére: 10 dkg trappista sajt

Elkészítése: A kemény barackokat felezze meg, héjukat húzza le, a magokat vegye ki. A durvára tört mandulát tegye kis lábasba, keverje hozzá a lekvárt, a mézet, a citromlevet és a bort. Folyamatosan keverve, nagyon kis lángon 5-10 percig forralja. Amikor kellően besűrűsödött, akkor kanalazza a félbevágott barackokba. Tegye be a megtöltött gyümölcsöket jénai tálba, s tolja 175 fokra előmelegített sütőbe. Negyed óra alatt a barackok kissé megpuhulnak. Ekkor vegye ki, és még forrón szórja rá a reszelt sajtot, hogy az kissé ráolvadjon az ínyencségre. Azonnal tálalja.