Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jules Mazarin


Jules Mazarin (eredeti nevén: Giulio Raimondo Mazarino; Pescina, 1602. július 14. – Vincennes, 1661. március 9.) olasz-francia diplomata, egyházfi, államférfi.
Szegény családból származott, apja a Colonnák római hercegi udvarában szolgált. Kitűnő kommunikációs tehetsége már ifjúkorában megmutatkozott. Hatalmas ambíciókkal kapcsolódott be a kor római politikai életébe, majd azt a célt tűzte ki maga elé, hogy francia szolgálatba áll. Szívós munkával elérte, hogy fő mentorának, Richelieu bíborosnak utódjaként XIV. Lajos francia király főminisztere lehetett 1642-től haláláig.
Ausztriai Anna támogatójaként döntő szerepe volt a francia állam belső és külső megszilárdításában. A különös polgárháború, a Fronde után helyreállította a központi hatalmat, az állam egységét. Kiterjesztette és megerősítette az ország határait, megteremtette az ország fejlődéséhez szükséges békét, megosztotta Franciaország ellenfeleit és biztosította a királyság vezető nagyhatalmi státuszát.
Mint XIV. Lajos nevelője, nagy hatást gyakorolt a későbbi Napkirály személyiségére és politikájára, közvetve a francia abszolút monarchia kialakulására. Halálakor a 23 éves király felkészülten vehette át az ország irányítását.

MAZARIN MUFFIN
Hozzávalók: 25 dkg mandula massza durván lereszelve (marcipán), 12,5 dkg vaj, 1 dl cukor, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja és leve, 2 dl liszt, 1 teáskanál sütőpor
Tetejére: mandulaforgács

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A muffin formákat papírral kibéleljük. A mandulamasszát összekeverjük a liszttel és a sütőporral. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a narancs levét és héját, majd belekeverjük a lisztes keveréket.
A masszát a formákba kanalazzuk, a tetejét megszórjuk a mandulaforgáccsal, és 15 percig sütjük. (tűpróba!)