Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Francia sólet


FRANCIA SÓLET
Hozzávalók: 50 dkg birkacomb, 80 dkg fehér bab, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg szalonna bőrke, 25 dkg angol szalonna, 25 dkg füstölt kolbász, 1 db libacomb, 5 g törött bors, 10 dkg zsír, 30 dkg vöröshagyma, 12 dkg paradicsompüré, 8 dkg zsemlemorzsa, só

Elkészítése: A megtisztított és előző nap hideg vízben beáztatott fehér babot leszűrjük. Kellő nagyságú lábasban annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy a víz 2-3 ujjnyira ellepje. Gyengén sózzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a füstölt szalonna-bőrkét. Kb. egyórai főzés után beletesszük a húsos angolszalonnát és a füstölt kolbászt. Közben a birkahúst és a libacombot megsózzuk, törött borssal meghintjük, majd kevés forró zsírba téve elősütjük.
A sütésből visszamaradt zsiradékban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, az elősütött húsokkal, a paradicsompürével együtt a babhoz adjuk. Törött borssal, sóval ízesítjük, és födővel letakarva, a sütőbe tolva pároljuk. Amikor a húsok megpuhultak, kivesszük. A megpuhult bab felét tűzálló tálba rakjuk. Ráhelyezzük a felszeletelt kolbászt, birkahúst, angolszalonnát és a csont nélküli libahúst. Betakarjuk a bab másik felével, a zsemlemorzsával meghintjük, és a sütőbe téve a bab tetejét megpirítjuk.