Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Póréhagyma leves


Brotchan Foltchep

Hozzávalók: 70 dkg póréhagyma, 5 dkg vaj, 8 dl zöldség-alaplé (lehet kockából), 3 dl tej, só, őrölt bors, 4 dkg zabpehely.

A díszítéshez: 6 evőkanál sűrű tejszín (legjobb a főzőtejszín), 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem.

Hosszában szeljük ketté a póréhagymákat, szedjük le a külső leveleket. Alaposan mossuk át őket. Vágjuk fel vékony szeletekre, a zöld részekkel együtt. Nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, néhány percig fonnyasszuk benne a hagymát pár percig. Ezután öntsük fel a zöldséges alaplével és a tejjel, majd forraljuk fel. Tíz percig hagyjuk gyöngyözni, amíg a hagyma meg nem puhult. Ekkor fűszerezzük ízlés szerint. Keverjük hozzá a zabpelyhet, forraljuk fel ismét, majd lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Tálkákba szedve tálaljuk tejszínnel és aprított petrezselyemmel.

Fordította Barna Aladár