Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Muffin receptek 01.


ADVENTI MUFFIN
Hozzávalók: 20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg mazsola, 3 ek barackpálinka, 12 dkg vaj vagy margarin (a vajtól tovább puha marad), 10 dkg cukor, 25 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, fél mk őrölt fahéj, fél mk mézeskalács fűszerkeverék, 2 tojás, egy ek méz, fél dl tej

Elkészítése: A barackot és a mazsolát apróra vágjuk, ráöntjük a pálinkát, amitől puha és ízletesebb lesz. A vajat felolvasztjuk, és kikenjük vele a fémformákat, a maradékot pedig félretesszük, mert még szükség lesz rá. Közben a sütőt 200 fokra melegítjük, majd egy tálban a lisztet, a sütőport, a fűszereket összekeverjük, és ehhez adjuk hozzá a pálinkás barackot és mazsolát. A két tojást habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejet, a megmaradt vajat és a mézet, és alaposan összekeverjük. Lassan, kanalanként adagoljuk a lisztes keverékhez. Figyeljünk, hogy a masszánk a piskótáénál kicsit sűrűbb legyen. A formákba töltjük a tésztát, és 20 percig sütjük. Ez a mennyiség 12 adagra elegendő. Mignonpapírba tesszük, és porcukrozzuk, a sütemény fedeles dobozban hosszú ideig tárolható.

ALMALEKVÁROS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 1 csipet só, 1 csipet szegfűszeg, 1, 5 tk fahéj, 2 db tojás, 8 dkg vaj, margarin, 10 dkg nádcukor, 125 ml tej, 25 dkg almalekvár, 1 tk citromlé, 2 ek cukor

Elkészítése: A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, szegfűszeggel és egy tk fahéjjal. Egy másik edényben felverjük a tojásokat és hozzákeverjük a zsiradékot, cukrot, tejet, almalekvárt és a citromlevet. A lisztes keveréket óvatosan hozzákeverjük. A tésztát a formákba töltjük. A maradék fahéj és cukor keverékével megszórjuk a tetejét.

ALMALEKVÁROS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 dkg búzakorpa, 8 dkg barna cukor, 2, 5 tk sütőpor, 0, 5 tk só, 1 késhegynyi fahéj, 150 ml tej, 2 db tojásfehérje, 15 dkg almalekvár, 4 dkg olvasztott margarin

Elkészítése: A lisztet, búzakorpát, cukrot, sütőport, sót és fahéjat összekeverjük. Egy másik tálban krémes állagúra összekeverjük a tejet, tojásfehérjéket, almalekvárt és a vajat. A száraz hozzávalókat hozzáadjuk ez utóbbi keverékhez.

ALMÁS - ÁFONYÁS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 2 alma, 150 g margarin, 100 g barna cukor, 1 tk fahéj, 2 tojás, 100 g joghurt, 200 g liszt, 1 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 100 g áfonya (kompót)

Elkészítése: Lisztet, sütőport, nátront elkeverni. Egy másik tálban: margarint, cukrot, fahéjat, joghurtot habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, az almát és az áfonyát. 200 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - ÁFONYÁS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 2 alma, 1 banán, 260 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 120 g margarin, 120 g cukor, 1 tojás, 50 g tejföl, 120 ml almalé, 120 g áfonya (kompót)

Elkészítése: Lisztet, sütőport, nátront elkeverni. Egy másik tálban: margarint, cukrot, tojást, tejfölt, almalét, összenyomott banánt, áfonyát habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, az almát és az áfonyát. 200 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - BANÁNOS MUFFIN
Hozzávalók: 1 banán, 1 alma, 200 g sima liszt, 50 g teljes kiőrlésű liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 100 g barna cukor, 2 tk fahéj, só, 125 ml író vagy kefir, 50 ml joghurt, 50 ml olaj, 1 tojás, 60 g mazsola

Elkészítése: Lisztet, sütőport, nátront, fahéjat, cukrot, sót elkeverni. Egy másik tálban: kefirt, olajat, tojást, almát, banánt habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, a mazsolát. 200 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - CITROMOS MUFFIN
Hozzávalók: 1 citrom héja, 200 ml író vagy kefir, 80 g margarin, 150 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, 250 g liszt, 1/2 cs sütőpor, 2 tojás, 1 alma, 1 citrom leve

Elkészítése: Lisztet, sütőport elkeverni. Egy másik tálban a margarint habosra keverni, tojást, cukrot, kefirt, citromlét citromhéjat elkeverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 200 fokon 25-30 percig sütni.

ALMÁS - DIÓS MUFFIN
Hozzávalók: 170 g liszt, 113 g cukor, 2 kk sütőpor, 1/2 kk fahéj, 4 evőkanál margarin, 1 tojás, 125 ml tej, 250 ml alma (reszelt), 4 evőkanál dió a tetejére, 4 evőkanál barna cukor

Elkészítése: Lisztet, cukrot, sütőport, sót, fahéjat elkeverni. Egy másik tálban: margarint, tojást, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, a mazsolát és az almát. A dió és a cukor keverékével megszórni. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - FAHÉJAS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 2 alma, 80 g Cini-Mini, 250 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 1 1/2 tk fahéj, 2 tk szegfűszeg, 1 késhegynyi szerecsendió, 120 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 120 g margarin, 160 g író vagy kefir, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál fahéj

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni. A Cini-Minis-t összetörni. Lisztet, sütőport, nátront, Cini-Minist, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót elkeverni. Egy másik tálban cukrot, vaníliás cukrot, tojást, margarint, kefirt habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - FAHÉJAS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 250 g margarin, 200 g cukor, 5 tojás, 250 g liszt, 1 cs sütőpor, 1 tk fahéj, 1 alma

Elkészítése: Lisztet, sütőport, fahéjat elkeverni. Egy másik tálban cukrot, tojást, margarint habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - FAHÉJAS MUFFIN 03.
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj, 3 alma, 12,5 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1/2 cs sütőpor, 2 tk fahéj, 2 tojás, 2 dl tej

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Lisztet, sütőport, cukrot, fahéjat, sót, almát elkeverni. Tojást, margarint, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, a mazsolát és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - FAHÉJAS MUFFIN 04.
Hozzávalók: 2 tojás 2 ek cukor 3 szép nagy alma 1/2 ek fahéj 1 tk sütőpor 25 dkg liszt 15 dkg vaj v. margarin v. olaj

Elkészítése: 2 tojás fehérjét 2 ek cukorral keményre verek. Belereszelek 3 szép nagy hámozott almát. Hozzáadok kb. fél ek reszelt fahéjat. Beleszitálok annyi lisztet, hogy szép massza keletkezzen + teszek bele 1tk sütőport és kb. 1 ek Vajat, vagy más zsiradékot. Lehet bele szórni mazsolát is.
Kapszliba, formába kb. 20-25 percet sütöm

ALMÁS - FÖLDIMOGYORÓ-VAJAS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 2 alma, 280 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 2 tojás, 120 g cukor, 100 g mogyoróvaj, 80 ml olaj, 200 ml író vagy kefir

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni. Lisztet, sütőport, nátront elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, mogyoróvajat, olajat, kefirt habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - FÖLDIMOGYORÓ-VAJAS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 1 alma, 240 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 40 g zabpehely, 2 tojás, 120 g cukor, 40 ml olaj, 100 g mogyoróvaj, 100 g Nutella, 200 g joghurt

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni. Lisztet, sütőport, nátront, zabpelyhet elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, olajat mogyoróvajat, Nutellát, joghurtot habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - FŰSZERES MUFFIN
Elkészítése: Összekeverünk 1, 5 pohár lisztet, 1 ek sütőporral, 1 kk fahéjjal, 1/4 kk szerecsendióval, 1/4 kk szegfűszeggel és 1 csésze müzlivel vagy gabonapehellyel.
Jól kikeverünk 2 tojást, 2/3 csésze tejjel, 1/4 csésze olajjal és 2/3 csésze cukorral.
Legvégül hozzáadunk 1 csésze aprított almát
Előmelegített sütőben 180 C-on 15-20 percig sütjük.

ALMÁS - JOGHURTOS MUFFIN
Hozzávalók 12 db-hoz: 2 csésze liszt, 1/2 csésze cukor, 1 csomag sütőpor, 1/2 mk szódabikarbóna, 1/2 tk őrölt fahéj, 1/2 tk őrölt szerecsendió, 1/2 tk só, 1 csésze natúr joghurt, (2, 5 dl) 1 nagy tojás, 1/2 csésze olvasztott vaj. 2 tk reszelt citromhéj, 3 finomra kockázott alma, 1/2 csésze cukor, 2 tk őrölt fahéj

Elkészítése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a fél csésze cukrot, a sütőport, a fél tk fahéjat, a szerecsendiót és a sót, majd tedd félre. Egy kisebb tálban keverd krémesre a joghurtot, majd add hozzá a felvert tojást. Ehhez jön még az olvasztott vaj és a reszelt citromhéj. A két tál tartalmát finoman keverd össze, majd add hozzá az almadarabkákat. Töltsd meg ezzel a muffin formákat. A tetejére rakj a negyed csésze cukor és a két tk fahéj keverékéből még így, amikor nyers a tészta. Tedd be sülni, és süssed 20-25 percig, (Légkeveréses: 20 perc 160 fokon) amíg aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni.

ALMÁS - JUHARSZIRUPOS MUFFIN
Hozzávalók: 2 alma, 240 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 80 g durvára vágott mogyoró, 1 tojás, 70 g cukor, 80 ml olaj, só, 120 ml juharszirup, 160 ml joghurt

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni. Lisztet, sütőport, nátront, mogyorót elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, olajat, sót, joghurtot, juharszirupot habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - KIVIS MUFFIN
Hozzávalók: 1 db alma, 1 db kiwi, 28 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, 2 db tojás, 12 dkg cukor, 80 ml olaj, 160 ml alma-kivi ital (vagy valami hasonló)

Elkészítése: Az almát és a kivit megmossuk, apró darabokra daraboljuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük. Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat, cukrot, olajat és a gyümölcslevet. Ez utóbbihoz hozzáadjuk a lisztes keveréket és a gyümölcsöt.

ALMÁS - MAZSOLÁS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 80 g mazsola, 5 evőkanál rum, 1 alma, 300 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 3 tojás, 150 g cukor, 60 ml olaj, 70 g joghurt (natúr vagy almás), 80 g almalekvár, 50 g vörös áfonyabefőtt, 1/2 tk fahéj, csipet só

Elkészítése: A mazsolát kb. 1 óráig a rumba áztatni. Az almát apró darabokra vágni. Lisztet, sütőport, nátront elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, olajat, joghurtot, lekvárt, áfonyabefőttet, fahéjat, sót habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, a mazsolát és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - MAZSOLÁS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 130 g mazsola, 125 ml író vagy kefir, 1 alma, 150 g teljes kiőrlésű liszt, 1/2 cs sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 2 tk fahéj, 1-1 késhegynyi szegfűszeg és kardamom, 3 tojás, 100 g margarin, 150 g méz

Elkészítése: A mazsolát a kefirrel elkeverni. Az almát lereszelni. Lisztet, sütőport, kakaóport, fűszereket, almát elkeverni. A tojásokat felverni, majd a margarinnal és a mézzel habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket. 190 fokon 25-30 percig sütni.

ALMÁS - MAZSOLÁS MUFFIN 03.
Hozzávalók: 350 g liszt, 80 g őrölt mogyoró, 1 cs sütőpor, 1/2 tk nátron, 140 g margarin, 80 g cukor, 2 tojás, 320 g almalekvár, 1 tk fahéj, 2 csipet só, 140 ml tej, 100 g mazsola

Elkészítése: Lisztet, sütőport, nátront, mogyorót elkeverni. Egy másik tálban: margarint, cukrot, tojásokat, lekvárt, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és a mazsolát. 190 fokon 25-30 percig sütni.

ALMÁS - MAZSOLÁS MUFFIN 04.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 közepes alma, 7 dkg mazsola, 1 kávéskanál fahéj, 1 dl tej, 1 dl joghurt

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük kb. 185°C-ra. Az almákat kis kockákra vágjuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a fahéjjal, és belekeverjük a mazsolát. A cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojássárgájákkal, majd hozzáadjuk a joghurtot. A lisztes keveréket hozzákeverjük (kisebb adagokban) a vajas masszához a tejjel felváltva, majd hozzákeverjük az almakockákat. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a masszába keverjük. A tésztát a formákba adagoljuk, és kb. 30 percig sütjük.

ALMÁS - MÁKOS MUFFIN
Hozzávalók: 2 alma, 150 g teljes kiőrlésű liszt, 2 tk sütőpor, 2 tk nátron, 50 g őrölt mogyoró, 150 g őrölt mák, 150 g margarin, 120 g barna cukor, 4 tojás, csipet só

Elkészítése: Az almát lereszelni. Lisztet, sütőport, nátront, mogyorót, mákot elkeverni. Egy másik tálban margarint, cukrot, tojást, sót habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS-MÉZES MUFFIN
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1 evőkanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1 tojás, 6 evőkanál méz, 1 csésze tej, 1/2 csésze olaj, 1 csésze reszelt (hámozott) alma, ¼ csésze durvára vágott dió vagy (sótlan) mogyoró
Tetejére: 1/2 csésze barna cukor, 1/2 csésze cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, kivajazunk, vagy papírral kibélelünk egy 12 részes muffin sütőt. A lisztet, a sütőport és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban habosra keverjük a tojást a mézzel, a tejjel és az olajjal. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belekeverjük a reszelt almát és a diót is. A formákat 3/4-ig töltjük a masszával, majd elkészítjük a bevonatot a tetejükre: a hozzávalókat egy villával csomómentesre keverjük. A bevonatot elosztjuk a muffinok tetejére, és 20-25 percig sütjük. (tűpróba!)

ALMÁS-MOGYORÓS MUFFIN
Hozzávalók: 1 tojás, 2/3 csésze tej, 1/2 csésze növényi olaj, 1 teáskanál vanília aroma, 2 csésze liszt, 1/4 csésze kristálycukor, 1/4 csésze barna cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 csésze aprított mogyoró, 1 csésze aprított alma

Elkészítése: A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A muffin formákat kibéleljük papírral. Egy nagy tálban felverjük a tojást a tejjel, olajjal, vanília aromával. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Összevegyítjük a tejes alapanyagokkal, amíg a liszt átnedvesedik. Belekeverjük a mogyorót és az almát. A muffin formákban a tészta tetejét meghintjük fahéjjal összekevert kristálycukorral.
20 perc alatt arany-barnára sütjük.

ALMÁS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 2 alma, 3 evőkanál porcukor, 2 teáskanál fahéj

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a mazsolás, csak mazsola helyett az elkészült, formába töltött tésztába 1-2 fahéjas porcukorba mártott almaszeletet nyomunk.

ALMÁS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 1 db alma, 24 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk fahéj, 1 csipet só, 9 dkg cukor, 50 ml olaj, 1 db tojás, 125 ml tej

Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük a cukrot, az olajat, a tojást és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és az almadarabkákat, és az egészet jól összekeverjük.

ALMÁS MUFFIN 03.
Hozzávalók: 3 db alma, 28 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 csapott tk sütőpor, 12 dkg cukor, 1 csipet fahéj, 1 csipet só, 250 ml tej, 60 ml olaj, 1/2 tk vanília, 1 db tojás, 1 ek barna cukor

Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a sót összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük az olajat, a vaníliát, a tojást és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és az almadarabkákat, és az egészet jól összekeverjük.
ALMÁS MUFFIN 04.
Hozzávalók 12 muffinhoz: 1 csésze bármilyen liszt, 1/3 csésze barna cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 csésze hámozott, alaposan összedarabolt savanykás alma, 3/4 csésze víz, 1/2 csésze tej, 1/4 csésze növényi olaj, 1 nagyobb tojás, 2 csésze búzakorpa pehely

Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és készítsd elő a tepsit. Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót egy közepes tálban. Keverd össze egy kisebb, másik tálban az almát, a vizet, a tejet, a növényi olajat és a tojást. Ezt add a lisztes keverékhez és keverd össze. Add hozzá a pelyhet. 2/3-áig töltsd fel a formákat. 12-15 percig, tűpróbáig süsd. Rácson hűtsd egy kicsit, és melegen tálald.

ALMÁS MUFFIN 05.
Hozzávalók: 1 alma, 240 g liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk fahéj, só, 90 g cukor, 50 ml olaj, 1 tojás, 125 ml tej

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni. Lisztet, sütőport, fahéjat, sót elkeverni. Egy másik tálban cukrot, olajat, tojást, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS MUFFIN 06.
Hozzávalók: 3 alma, 280 g teljes kiőrlésű liszt, 3 tk sütőpor, 120 g cukor, 1 csipet fahéj, 1 csipet só, 250 ml tej, 60 ml olaj, 2 tk vanília, 1 tojás

Elkészítése: Az almát lereszelni. Lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot, sót elkeverni. Egy másik tálban vaníliát, olajat, tojást, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS MUFFIN 07.
Hozzávalók: 175 g margarin, 375 ml tej, 2 tojás, 500 g liszt, 1/2cs sütőpor, 3 alma, 1/2 tk fahéj, 150 g cukor

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni, a cukorral és a fahéjjal elkeverni. Lisztet sütőpor => elkeverni. Az olvasztott margarint a tejjel habosra keverni, hűlni hagyni, majd a tojásokat egyenként hozzáadni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS MUFFIN 08.
Hozzávalók 12 db-hoz: 24 dkg liszt, másfél kk sütőpor, 1 kk fahéj, negyed kk reszelt szerecsendió (e kettő helyett szoktam Kotányi almás rétes fűszerkeveréket használni) 10 dkg barna cukor 2 db meghámozott, apróra vagdalt alma 1 simára kevert tojás 2 dl tej 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítése: A sutot forróra (200 fok) bemelegítjük, a muffin formák aljat olajjal kikenjük. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük. Külön edényben elkeverjük a tojást a tejjel, az olvasztott vajjal és a cukorral, meg az almadarabkákkal. Ezután belekeverjük a fűszeres lisztet, és lazán, villával összeforgatjuk a masszát, amíg teljesen át nem nedvesedik. A tésztamasszát a formákba kanalazzuk, kb. kétharmad részig, mert megnő sütés közben. Kb. 30-40 perc alatt sül készre.
Ugyanezt a tésztát szoktam (alma nélkül) apróra vágott csokoládéval, mazsolával, kandírozott narancshéjjal is kombinálni. Az eredeti recept réteslisztet javasolt, de bevallom őszintén, nekem jobban ízlik normál finomlisztből.
A barna cukor nem feltétlenül kell bele, de ettől barnásabb színe, és érdekesebb íze lesz.

ALMÁS MUFFIN 09.
Hozzávalók: 2 alma, 3 evőkanál porcukor, 2 teáskanál fahéj

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a mazsolás, csak mazsola helyett az elkészült, formába töltött tésztába 1-2 fahéjas porcukorba mártott almaszeletet nyomunk.

ALMÁS MUFFIN 10. (APPLE MUFFIN)
Hozzávalók: 60 dkg apróra vágott rétesalma, 3 tojás, 2 tk fahéjas fűszerkeverék, 50 dkg sárga piskótatészta

Elkészítése: Valamennyi összetevőt, közepes sebességen keverje össze elektromos mixerrel. Ossza el a keveréket a papírral kibélelt, 24 részes muffin sütőben. Süsse 180 fokon 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrizze, hogy belül is megsült-e. Hagyja kihűlni, s a papírt csak utána húzza le a süteményekről.

ALMÁS - NARANCSOS MUFFIN
Hozzávalók 6 db-hoz: 1 csésze liszt, 1/2 csésze narancsos joghurt, 2 tojásfehérje, 2 evőkanál almaszósz, 3 evőkanál cukor, 1/4 teáskanál só, 3/4 teáskanál sütőpor, 3/4 teáskanál reszelt narancshéj, 1/2 teáskanál vanília aroma, 1 csésze apróra vágott alma, 1 evőkanál almalé, 1/8 teáskanál szódabikarbóna, 1/8 teáskanál fahéj

Elkészítése: A sütőt 200 fokra kell előmelegíteni. Összekeverni a lisztet, sütőport, sót, fahéjat és a szódabikarbónát.
Felverni a tojásfehérjéket, majd hozzáadni a joghurtot, az alma szószt, cukrot, az aromát, az almalevet, a narancshéjat és az almadarabokat. Gyors mozdulatokkal összekeverni a kettőt, nem baj, ha csomós stb. marad, nem szabad túl keverni.
2/3-ig tölteni, és 20-25 percig sütni.

ALMÁS - RÉPÁS MUFFIN
Hozzávalók: 2 csésze liszt, 3/4 csésze cukor, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál só, 3 tojás, 1/2 csésze olaj. 1/2 csésze tej, 1 1/2 teáskanál vanília aroma, 2 csésze hámozott alma apróra vágott alma, 2 csésze reszelt répa, 1/2 csésze kókuszreszelék, 1/2 csésze mazsola, 1/2 csésze durvára vágott mandula

Elkészítése: Keverjük össze a lisztet, a cukrot, szódabikarbonát, fahéjat, sót. Egy másik tálban verjük fel a tojást, adjuk hozzá az olajat, tejet, vaníliát majd óvatosan keverjük hozzá a száraz anyagokat. Legvégül adjuk hozzá az almát, a répát, a kókuszt, a mazsolát és a mandulát.
A kikent formákat 3/4-ig töltve 180 C-on 20-25 percig vagy tűpróbáig sütjük.

ALMÁS - SZILVÁS MUFFIN
Hozzávalók: 1 alma, 10 szilva, 50 g kukoricapehely, 260 g liszt, 2 tk sütőpor, 1 tk fahéj, 1 csipet szegfűszegpor, 1 csipet őrölt szerecsendió, 130 g margarin, 60 g barna cukor, 80 g cukor, 2 tojás, 280 ml író vagy kefir

Elkészítése: Lisztet, sütőport, nátront, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót elkeverni. Egy másik tálban margarint, cukrot, tojást, kefirt habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, az almát és a szilvát. 200 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS - TÚRÓS MUFFIN
Hozzávalók: 2 alma, 380 g liszt, 3 tk sütőpor, 1/2 tk nátron, 180 g margarin, 180 g cukor, 3 tojás, csipet só, 1 cs vaníliás cukor, 200 g túró, 100 g joghurt, 50 ml almapálinka vagy almalikőr

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni. Lisztet, sütőport, nátront elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, margarint, sót, túrót, vaníliás cukrot, almapálinkát habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, a mazsolát és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

AMERIKAI MANDULÁS-MÁKOS MUFFIN
Hozzávalók: 37,5 dkg liszt, 25 dkg cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1,2 dl olaj, 1,8 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál mandula aroma, 2 evőkanál mák, 12,5 dkg szeletelt (nem darált) mandula

Elkészítése: A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A muffin formákat kibéleljük papírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mákkal, a mandula szeletekkel és a sóval. Egy másik tálban habosra keverjük az olajat a tojásokkal és a cukorral, majd hozzáadjuk a mandula aromát. A lisztes keveréket a tejjel felváltva kis adagokban a tojásos masszához adjuk. A tésztát a formákba töltjük (csak 3/4-ig!), és 18-20 percig sütjük.
Tipp: Sütés előtt a muffinok tetejére szórhatunk egy kevés szeletelt mandulát!

ANANÁSZOS - CSOKOLÁDÉS MUFFIN
Hozzávalók: 25 dkg konzerv ananász, 26 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, 1 tk fahéj, 6 dkg csokoládéreszelék, reszelt csokoládé, 1 db tojás, 14 dkg cukor, 80 ml olaj, 280 ml tej

Elkészítése: A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a csokoládéreszelékkel. Az ananászt kis darabkákra vágjuk. A tojást felverjük a cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztes keveréket is hozzákeverjük. Végül az ananászt is hozzákeverjük.

ANANÁSZOS-SÁRGARÉPÁS MUFFIN
Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa, 20 dkg ananász, 15 dkg liszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 18 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 1/2 teáskanál fahéj, 1 csipet só

Elkészítése: A sütőt 190°C-ra előmelegítjük, a muffin formákat jól kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Az ananászt apró darabokra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük. A lisztet és a sütőport összekeverjük. Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vajat, a fahéjat és a sót. A lisztes keveréket kis adagokban hozzáadjuk a masszához, végül belekeverjük a reszelt sárgarépát és az apróra vágott ananászt.

ANANÁSZOS - SONKÁS MUFFIN
Hozzávalók: 200 g ananász, 200 g főtt sonka, 100 g Gouda sajt, 300 g liszt, 2 ek zabpehely, 1 tk Provence-i fűszerkeverék, 1 cs sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 csipet hagymapor, 2 tojás, 75 ml olaj, 300 ml író, 100 g túró, 40 ml ananászlé

Elkészítése: Az ananászt és sonkát apróra vágni, sajtot, durvára reszelni. Lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket összekeverni. Habosra keverni a tojást, vajat, írót, túrót, ananászlevet. Hozzáadni a lisztet, ananászt, sonkát, sajtot.
200°C-on 25-30 percig sütni.

ANANÁSZOS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 25 dkg ananász, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 db tojás, 38 dkg liszt, 2 tk sütőpor

Elkészítése: Az ananászt apró darabokra vágjuk. Egy tálban habosra keverjük a vajat, cukrot és a tojásokat. Egy másik tálban a lisztet, sütőport és az ananászdarabkákat. A száraz dolgokat hozzákeverjük a vizesekhez, és jól összedolgozzuk.

ANANÁSZOS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 20 dkg ananász (dobozos), 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 6 dkg zabpehely, 3 tk sütőpor, 2 db tojás, 18 dkg cukor, 15 dkg lágy/puha vaj, 1 cs vaníliás cukor, 30 dkg tejföl

Elkészítése: Az ananászt apró darabokra vágjuk. A lisztet, keményítőt, zabpelyhet és a sütőport összekeverjük egy tálban. Egy másikban a tojásokat, cukrot, vajat, vaníliás cukrot és a tejfölt elkeverjük. A lisztes keveréket és az ananász darabkákat hozzáadjuk, és jól összekeverjük.

ANANÁSZOS MUFFIN 03.
Hozzávalók: 20 dkg ananász (dobozos), 25 dkg liszt, 1 cs vanília pudingpor, 4 tk sütőpor, 20 dkg vaj, 17, 5 dkg cukor, 3 db tojás, 1 cs vaníliás cukor, 1 csipet só, 3 ek ananászlé

Elkészítése: Az ananászt kis darabokra vágjuk, lecsepegtetjük. A lisztet, pudingport és a sütőport összekeverjük. Egy másik tálban a vajat, cukrot, apránként/lassanként a tojásokat, a vaníliás cukrot, a sót és az ananászlevet habosra verjük. Lisztes adagot és az ananászdarabkákat hozzákeverjük.

ANANÁSZOS MUFFIN 04.
Hozzávalók: 75 g vaj, 400 g ananász, 3 tojás, 200 g cukor, 250 g liszt, 1/2 csomag sütőpor
Máz: 25 g vaj, 60 g porcukor, 1 evőkanál kakaópor

Elkészítése: A vajat megolvasztani, hűlni, hagyni, Tojást, cukor => habosra keverni. Lisztet sütőpor => elkeverni, ehhez hozzáadni a tojásos keveréket és az apróra vágott ananászt. 200 fokon 18 percig sütni.
Mázhoz: A vajat megolvasztani, a porcukorral és a kakaóporral elkeverni, a kihűlt muffinokat bekenni vele.

ANANÁSZOS MUFFIN 05.
Hozzávalók: 250 g ananász, 200 g vaj, 150 g cukor, 4 tojás, 380 g liszt, 2 tk sütőpor

Elkészítése: Vajat, cukrot, tojást habosra keverni. Lisztet-sütőport elkeverni, ehhez hozzáadni a vajas keveréket és az ananászt. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ANANÁSZOS MUFFIN 06.
Hozzávalók: 200 g ananász, 150 g liszt, 50 g keményítő, 60 g zabpehely, 3 tk sütőpor, 2 tojás, 180 g cukor, 150 g vaj, 1 cs vaníliás cukor, 300 g tejföl

Elkészítése: Lisztet, sütőport, keményítőt, zabpelyhet elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, vajat, vaníliás cukrot, tejfölt habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az ananászdarabokat. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ANANÁSZOS MUFFIN 07.
Hozzávalók: 200 g ananász, 250 g liszt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 tk sütőpor, 3 tojás, 175 g cukor, 200 g vaj, 1 cs vaníliás cukor, só, 3 evőkanál ananászlé

Elkészítése: Lisztet, sütőport, pudingport elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, vajat, vaníliás cukrot, ananászlét habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az ananászdarabokat. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ANANÁSZOS MUFFIN 08.
Hozzávalók: 250 g ananász, 250 g liszt, 1 evőkanál sütőpor, 2 tojás, 100 g cukor, 120 g vaj, 150 g ananászjoghurt, 70 ml tej, 1 evőkanál kakaópor, 1 citrom

Elkészítése: Lisztet, sütőport-kakaóport elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, vajat, joghurtot, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, az ananászdarabokat, a citrom reszelt héját és levét. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ANANÁSZOS MUFFIN (TROPICAL MUFFINS)
Hozzávalók: 5,4 dl liszt, 0,6 dl cukor, 1 tasak sütőpor, 6 evőkanál margarin, 3,6 dl felkockázott ananász, 1 teáskanál vanília aroma, fél teáskanál kókusz aroma, víz

Elkészítése: Szitálja keverőtálba a lisztet, a sütőport és a cukrot. Locsolja rá az olvasztott margarint. Adja hozzá a többi adalékanyagot, és dolgozza laza, nokedli sűrűségű eleggyé. A sütőformákat olajozza ki, vagy bélelje sütőpapírral. Mindegyiket töltse meg a tésztával háromnegyedig, majd a 180 fokra előmelegített sütőben süsse 30-35 perc alatt aranybarnára.

ANANÁSZOS - SONKÁS MUFFIN
Hozzávalók: 200 g ananász, 200 g főtt sonka, 100 g Gouda sajt, 300 g liszt, 2 ek zabpehely, 1 tk Provence-i fűszerkeverék, 1 cs sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 csipet hagymapor, 2 tojás, 75 ml olaj, 300 ml író vagy kefir, 100 g túró, 40 ml ananászlé

Elkészítése: Az ananászt és sonkát apróra vágni, sajtot, durvára reszelni. Lisztet, sütőport, szóda-bikarbónát, fűszereket összekeverni. Habosra keverni a tojást, vajat, írót, túrót és az ananászlevet. Hozzáadni a lisztet, ananászt, sonkát, sajtot. 200°C-on 25-30 percig sütni.

ANANÁSZOS - ZABPELYHES MUFFIN
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 6 dkg zabpehely, 3 teáskanál sütőpor, 20 dkg ananász (kis darabokra vágva), 2 db tojás, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dl tejföl (esetleg aludttej)

Elkészítése: Szokás szerint sütjük.