Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Zalatnay Sarolta


Zalatnay Sarolta (beceneve: Cini, születési neve: Zacher Sarolta; Budapest, 1947. december 14. –) magyar énekesnő.
1947. december 14-én született Budapesten, Zacher Tibor Károly és Mikuscsák Sarolta Etelka Irma gyermekeként. Születési neve Zacher Sarolta, amelyet családja a II. világháborút követően magyarosított. Édesapja mérnök, menetjegyirodai tisztviselő, édesanyja a Magyar Evangélikus Egyház püspökének titkára. A család egy része (Zalatnay István nyugdíjazásáig) a budapesti Brit Nagykövetség alkalmazásában állt. Sarolta hét évig tanult klasszikus zenét, zongorát, és hangképzést. Szülei operaénekesnek szánták mezzoszoprán hangjával, de egy mandulaműtét következtében ez meghiúsult. A rockzene kerítette hatalmába. 1963-ban tűnt fel először, egy gimnáziumi előadás során találkozott Komár Lászlóval, aki észrevette tehetségét. 1966-ban érettségizett a budapesti Toldy Gimnáziumban.
18 nagylemeze van, kb. 50 kislemeze. Az általa elénekelt közel 500 dal közül jelentek meg például: angolul, spanyolul, olaszul, németül, sőt még oroszul is. 6 mozifilmben szerepelt. 11 könyvet írt, amelyek több mint egy millió példányban fogytak el.

MALAKOV KRÉM
Hozzávalók: rum, kávé, vaníliapuding, tejszínhab, babapiskóta, darált dió

Elkészítése: A babapiskótát leöntjük kávéval és rummal, daráltdióval szórjuk, majd vaníliapudingot és tejszínhabot teszünk rá.

ÖNTÖTT KARFIOL
Hozzávalók: karfiol, prézli, tejföl

Elkészítése: A karfiolt darabokra bontjuk, megpároljuk, pirított prézliben megforgatjuk, tejfölt öntünk rá, reszelt sajttal megszórjuk és sütőben rápirítjuk.

PAPRIKÁS KRUMPLI
Hozzávalók: krumpli, virsli, hagyma, kolbász, tojás, liszt, só, bors, olaj, pirospaprika

Elkészítése: A krumplit megpucoljuk, feldaraboljuk. Olajban megpirítjuk a feldarabolt hagymát, pirospaprikát keverünk hozzá, beletesszük a krumplit, felöntjük vízzel és sóval, borssal ízesítjük és felkarikázott kolbászt adunk hozzá. Nokedlit (1/4 kiló finomlisztet 2 tojással, sóval, vízzel simára, csomómentesre kikeverünk) szaggatunk, és még virslit rakunk bele.