Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Bergendy Zenekar


A Bergendy-zenekar az 1950-es évek végén alakult Artisjus-díjas magyar együttes. Repertoárjához hozzátartozik a rock ‘n’ roll, a jazz, a swing, és még sok más műfaj. Az együttes még ma is él Bergendy koncert-, tánc-, jazz- és szalonzenekar néven.
Az együttes 1958-ban alakult a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában, mint az egyetem dzsessz együttese. Ekkor még csak a két Bergendy (István és Péter) volt az együttes tagja, és csak dzsessz-zenét adtak elő. Eredetileg a Marx Károly Közgazdasági Egyetem ifjúsági dzsessz együttese néven futottak, majd 1962 őszén szóba került, hogy egy rövidebb nevet kellene találni az együttesnek. A tagok azt javasolták, hogy mivel a két szaxofonosról, a Bergendy testvérekről ismerik őket az emberek, legyenek Bergendy együttes.

NÁDIBETYÁR PECSENYE
Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sovány sertéscomb vagy slussz, fél kg. darált marhahús, 10 dkg gomba, füstölt szalonna, pirospaprika, fokhagyma, őrölt koriander, só, 1 hagyma

Kiverjük a hússzeleteket. A darált húst összekeverjük sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt korianderrel, szétnyomott fokhagymával ízlés szerint. Ezzel a töltelékkel megkenjük a hússzeleteket úgy, hogy a szélek szabadon maradjanak. A töltelékre felszeletelt gombát és vékony hagymakarikákat teszünk. Felcsavarjuk a hússzeleteket, két végét behajtjuk, megtűzzük, és egy-egy vékony füstölt szalonna szeletet teszünk mindegyikre. Tepsibe vagy tűzálló edény fedelébe téve, előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt pirosra sütjük.
Gombamártással és hasábburgonyával tálalhatjuk.

Gábor Péter basszusgitáros receptje