Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pörkölt


Irish Stew

Hozzávalók: 70 kg sertés lapocka, 40 dkg krumpli, 40 dkg paradicsom, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, 1 csokor petrezselyem

A húst vagdalja kockákra, a hámozott krumplit hosszúkás gerezdekre. A paradicsomok héját húzza le, magozza ki, és vágja vékony gerezdekre. A meghámozott répákat és a hagymát vékonyan szeletelje fel. Egy nagyobb tűzálló tálban forgassa össze az előkészített krumplit, húst, paradicsomot, répát és hagymát. Fűszerezze sóval, borssal és morzsolt oregánóval. Öntsön rá annyi hideg vizet, ami éppen ellepi. Tegye lefedve a tálat 250 fokra előmelegített sütőbe. Amikor kezd forrni a saját levében, vegye vissza a hőfokot, és gyöngyözve főzze két órán át. Ekkor vegye le a fedőt. Tegye rá a borsót, majd tegye vissza a sütőbe 10 percre. Szórja meg a vagdalt petrezselyemmel, újra takarja le, és hagyja a forró sütőben - míg az lehűl. Friss salátával tálalja. 

Fordította Barna Aladár