Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Szikora Róbert


Szikora Róbert (Budapest, 1953. december 16. – ) EMeRTon-díjas magyar énekes, az R-GO énekese, frontembere.
Szikora Róbert Budapest északi részén, Rákospalotán nevelkedett. Apja Szikora Jenő táncdalénekes, anyja Tarnai Franciska. Szülei hatéves korában elváltak. Nevelőapja fiát testvérének tekintette.

Tanulmányait a Tóth István utcai Általános Iskolában kezdte, majd anyja kérésére elvégezte a gimnáziumot, és leérettségizett. Ekkor már zenészként ismerték őt az akkori tinik. 15 éves korában (1968) a One Word nevű együttes legfiatalabb tagja lett. Ekkor kapta meg élete első dobfelszerelését. 1 év után a Ferm nevű amatőr együtteshez csatlakozott. Itt zenésztársa lett Környei Csaba, Környei Attila, Menyhárt János és Gerdesits Ferenc is. Az együttes rockzenét játszott, mellyel sok fiatalt hódítottak meg. Néhány év múlva Szikorát Novai ajánlására meghallgatta Fenyő Miklós, aki közben a Hungária tagja lett.

FRANCIA HAGYMALEVES
Hozzávalók: 2 póréhagyma, 3 dkg vaj, 1 csapott evőkanál liszt, 1/2 l húsleves, 2 kifli, 5 evőkanál reszelt sajt, só, őrölt bors, szerecsendió
Elkészítés: kb. 1 óra

Elkészítése: A felkarikázott pórét vajon kissé megpirítjuk, liszttel megszórjuk, elkeverjük, majd levessel felöntjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és fél óráig főzzük. A közben elpárolgott főzőlevet forró vízzel pótoljuk. Leszűrjük, és a fennmaradt hagymadarabokat pirított kifli-karikákra tesszük, megszórjuk sajttal, rárakjuk a leves tetejére, és előmelegített sütőbe toljuk annyi időre, míg a sajt megolvad a kifli tetején. Sokáig ne tartsuk a sütőben, mert elázik a kifli.

SZTRAPACSKA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, kb. 45 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg juhtúró, só, snidling, tejföl.
Elkészítési idő: kb.1 óra

Elkészítése: A szalonnát felkockázzuk, és saját zsírjában megpirítjuk, a szalonnatepertőt kiszedjük és félretesszük. Fazékban vizet forralunk, és enyhén megsózzuk. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a tojást, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Ízlés szerint sózzuk, majd a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, amikor feljön a víz tetejére, leszűrjük, leöblítjük forró vízzel és lecsepegtetjük. Meglocsoljuk a szalonna zsírjával, juhtúrót morzsolunk a tetejére, megszórjuk szalonnatepertővel. Néhány evőkanál tejföllel meglocsoljuk és apróra vágott snidlinggel, valamint paprikaszeletekkel díszítve tálaljuk.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 1 dl rizs, 1 tojás, 40 dkg savanyú káposzta, 8 káposztalevél, 25 dkg füstölt tarja, 15 dkg parasztkolbász, 1 hagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, tejföl.
Elkészítés: kb. 2 óra

Elkészítése: A rizst megfőzzük, ha kihűlt összekeverjük a darált hússal és a tojással. Sóval, borssal, egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, pirospaprikával fűszerezzük.  A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket, majd megtöltjük a hússal, és henger alakúra tekerjük, két végét bedugdossuk. Fazékba lerakjuk az apró-káposzta kétharmadát, rátesszük a töltött leveleket, rá a füstölt tarjaszeleteket és a kolbászt, majd betakarjuk a maradék apró-káposztával, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Lefedjük az edényt, és lassú tűzön puhára főzzük. Zsírban megpirítjuk a maradék hagymát, lisztet, paprikát keverünk hozzá, felengedjük kevés vízzel és besűrítjük vele a káposztát. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

WIENER SCHNITZL
Hozzávalók: 4 nagy szelet borjúhús, 10 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 80 dkg burgonya, só, citrom, olaj, vaj, salátalevél, paradicsom
Elkészítési idő: kb.35 perc

Elkészítése: A hússzeleteket kissé megklopfoljuk, sózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd panírozzuk. A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk, leszárítjuk, és olajban kisütjük. Egy másik serpenyőben a vajat megolvasztjuk, olajat öntünk hozzá és kisütjük benne a hússzeleteket. Salátalevéllel, citrommal és paradicsommal díszített tányérokon tálaljuk a húsokat, melyekre 1-1 citromkarikát teszünk, és burgonyával körítjük.

Forrás: DPG Zenei Ki Mit Főz