Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Titus Lucretius Carus


Titus Lucretius Carus (Kr. e. 99 körül - Kr. e. 54 körül) római költő és filozófus. Egyedül a De rerum natura, azaz a Dolgok természetéről szóló műve maradt fenn, melyet magyarra a Természetről címmel fordítottak le. E művével hozzájárult a latin filozófiai szakszókincs kidolgozásához.
Nagyon kevés biztos adatot tudunk életéről. Cicero egyik levelében beszámol testvérének Quintusnak arról, hogy elbűvölték Lucretius versei. A költemény belső elrendezése és szövegösszefüggései azt sugallják, hogy Lucretius 54-ben fejezte be művét. Más forrásból tudjuk, hogy műve befejezése után röviddel meg is halt. Aelius Donatus Vergilius-életrajza azt állítja, hogy Lucretius akkor halt meg, mikor Vergilius felöltötte 17 évesen a toga virilist, a férfitógát. Állítólag Lucretius halálakor a költemény még nem volt teljesen kész, a végső simításokat Cicero végezte el.

Lucretius-tál
Tisztíts póréhagymát - a zöldjét dobd el -, aprítsd serpenyőbe. Adj hozzá kevés liquament*, olajat és vizet. Miközben fő, nyers, sózott halat rakj a közepébe. Amikor a hallal együtt majdnem megfőtt, egy kanál mézet csurgass rá, adj hozzá kevés ecetet és defritumot**. Kóstold meg. Ha ízetlen, adj hozzá liquament, ha sós, kevés mézet. Szórj rá borsfüvet és forrald föl.

Az étel Marcus Gavius Apicius Ókori Szakácskönyvéből (“A különleges fűszeres boroktól a sáfrányos csirkéig”, római ínyencségek az I. századból) származik.

* liquamen = szardellamártás
**defritum = szőlőlé (must)