Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sajttekercs receptek


BURGONYAKRÉMES SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 25 dkg bármilyen fajta reszelt sajt vegyesen (kivéve a lyukacsos sajtokat), 1 nagy, héjában főtt burgonya, 10 dkg vaj (vagy margarin), fél dl sűrű tejföl, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 2 evőkanál juhtúró (vagy reszelt rokfort), 1 mokkáskanál törött fehérbors, 1 csokor kapor

Elkészítése: A főtt burgonyát meghámozom, és finom lyukú reszelőn lereszelem. A vajat habosra keverem a juhtúróval, hozzáadom a sót, a törött borsot, a megmosott és finomra metélt kaprot, ezután a tejfölt is beledolgozom. Végül apránként belekeverem a reszelt burgonyát és a zúzott fokhagymát. A reszelt sajtot teflonedényben, kis lángon, folytonos keverés közben nyúlósra olvasztom, illetve addig kevergetem, amíg egy tömbbé összeáll. Ekkor egy kiterített, nagy alufólia lapra rakom, nyújtófával vékonyra kinyújtom, mint ahogyan a tésztát szokás. Ha már nem forró, megkenem a burgonyás krémmel. Szorosan felcsavarom, és a tetejét kissé lenyomkodom, hogy a levegő eltávozhasson belőle. A tekercs két végén összenyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki. Ezután alufóliába csomagolom, és hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztem. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágom és megmosott, leszárított salátalevelekre rakom.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc

GÖNGYÖLT SÜLT SAJT
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 4 személyre: 3 tojás, 5 dkg juhtúró, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, és törött fekete bors, 25 dkg (8 nagy, igen vékony szelet) óvári sajt
A bundázáshoz: liszt, zsemlemorzsa
A sütéshez: olaj

Elkészítése: 1 tojást, a juhtúrót, az összezúzott fokhagymát, a sót és a borsot krémmé keverjük. A sajtszeleteket egyenként bekenjük a krémmel, és szorosan feltekerjük. Ha a sajt kissé merev, hústűvel tűzzük össze, hogy ne nyíljon szét. Két tojást habosra verünk, és csipetnyi sóval, borssal ízesítjük. A tekercseket lisztbe és az ízesített tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, ezután újra tojásba és ismét morzsába hempergetjük. Nagyon forró olajba tesszük, és erős lángon, pillanatok alatt világossárgára sütjük. A megsült tekercsekről a felesleges olajat papírtörölközővel leitatjuk. A sajttekercs mellé legjobb a hideg sör vagy a félszáraz fehérbor, de pezsgővel is nagyon finom.
Tipp: Akkor lesz jól formázható, azaz tekerhető a sajtlap, ha az étel készítése előtt legalább 1 órán át szobahőmérsékleten tartjuk. Fontos, hogy kétszer bundázzuk, különben sütés közben kifolyik a sajt.

GYÜMÖLCSÖS SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 30 dkg eidami sajt (sajtalap), túró, kefir, só, édesítő, citromlé, kockára vágott gyümölcs

Elkészítése: A sajtot forró vízben megolvasztjuk (akkor jó, ha villával átszúrva már a közepe is puha). Alufólián nyújtófával vékonyra nyújtjuk.
A fenti anyagokat jól összekeverjük, és rákenjük a sajtalapra. Feltekerjük, kihűtjük.

ILDI SAJTTEKERCSE
Hozzávalók: 25 dkg eidami sajt (magyar!), 25 dkg Rama, snidling, 5-6 doboz Medve sajt, 1 evőkanál mustár, őrölt szerecsendió, 20 dkg gépsonka (vagy hasonló felvágott)

Elkészítése: Vizet forralunk, beletesszük az eidami sajtot és 20-25 percig állni hagyjuk. Közben összekeverjük a Ramát, a kibontogatott sajtokat, a mustárt, az apróra vágott snidlinget, és egy pici szerecsendiót (el is hagyható).
A megpuhult eidamiról a vizet leöntjük, majd kinyújtjuk, téglalap alakúra vágjuk a széleit késsel. Befedjük a sonkaszeletekkel, majd megkenjük a krémmel és szorosan összetekerjük. Hűtőszekrényben dermesztjük, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ÍNYENC SAJTTEKERCS
Elkészítése: 8 db háromszögletű kolbászos sajtot 5 dkg vajjal, 1 kiskanálnyi csípős Piros Arany krémmel, és egy gerezd fokhagymával összedolgozunk. 20 dkg juhtúrót 1 evőkanál tejföllel, 1 csomó metélőhagymával, 5 dkg apróra vágott gyulai kolbásszal keverünk össze. Alufóliára 8 szelet gépsonkát fektetünk, majd mögé 8 nagy, vékony szelet trappista sajtot. A sonkára a kolbászos sajtkrémet, a sajtra a juhtúrós keveréket simítjuk. Szorosan feltekerjük, így a sonkás rész a tekercs közepére kerül.
Hűtőszekrényben dermesztjük, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

KELKÁPOSZTÁS SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 10-12 db egészséges kelkáposztalevél, 10 dkg Trappista sajt és 10 dkg füstölt sajt, 2 db tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 4-5 fokhagyma gerezd, só, ételízesítő

Elkészítése: A kelkáposzta leveleket pár percre a forrásban lévő ételízesítős, fokhagymás sós vízbe tesszük. Ezután óvatosan kiemelve a leveleket, leitatjuk a vizet konyharuhával vagy papírtörlővel. A kétféle sajtot kb. 8x8-as hasábokra vágjuk, majd minden levélre teszünk a kétféle hasábból. Gondosan feltekerjük a két végét, szépen behajtjuk, majd lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd az olajba kisütjük. Hasábburgonya, rizs de bármilyen köret illik hozzá.

KÖLESSEL TÖLTÖTT SAJTTEKERCS
Hozzávalók 24 vastagabb szelethez: 25 dkg gyorsfagyasztott parajpüré, 5 dl víz, só, 2 dl (kb. 16 dkg) köles, 4 dkg margarin, 2 csapott evőkanál Graham-liszt, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg vékonyan felszeletelt eidami sajt

Elkészítése: A parajpürét szobahőmérsékleten felengedjük, majd levétől kicsavarjuk. Felforraljuk a vizet, enyhén sózzuk, és beleszórjuk a megtisztított kölest. Lefedve, lassú tűzön megfőzzük és hűlni hagyjuk. A margarint felhevítjük, és átpirítjuk benne a lisztet. Hozzáadjuk a parajkrémet, a péppé zúzott fokhagymát, csipet sót, és kevergetve néhány percig főzzük, majd félretesszük. egy nagy lap alufóliát vagy follpackot kiterítünk az asztalra. Felénk eső szélén egy csíkban, téglalap alakban elrendezzük a sajtszeleteket. A még langyos parajkrémet rákenjük, majd elsimítjuk rajta a köleskását. A fólia segítségével feltekerjük (akár a bejglit), és hűtőbe téve jól megdermesztjük. Meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük, és paprikát, paradicsomot stb. kínálunk mellé.
Megjegyzés: Készíthetjük úgy is, hogy a sajtot egy darabban meleg vízbe beáztatjuk. Amikor kellően felpuhult, nyújtófával 2-3 mm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk, és ezután rétegezzük, majd tekerjük fel.
Elkészítési idő: 70 perc + pihentetés

MÁJAS SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 50 g füstölt szalonna, 50 g zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1db babérlevél, 1 mk majoránna, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, 300 g máj (disznó, borjú, szárnyas), 1 ek liszt, kb. 200 ml tej, 300 g Trappista sajt

Elkészítése: Csíkokra szeleteljük a szalonnát, és a zsírban üvegesre sütjük. Megtisztítjuk a hagymákat, paprikát, és szintén csíkokra vágjuk, majd tovább sütjük a szalonnával. A májat apró darabokra vágjuk és hozzáadjuk a megfonnyasztott hagymához. Fűszerezzük és kb. 5-6 percig sütjük. Megszórjuk liszttel, felengedjük a tejjel, és sűrű mártásszerűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, távolítsuk el a babérlevelet, és aprólyukú húsdarálón 2-szer daráljuk át, ha kell, ízesítsük a szájízünk szerint, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Közben a trappista sajtot felolvasztjuk, alufóliára öntjük, téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a májpástétomot, majd feltekerjük, becsomagoljuk a fóliába, és a hűtőben kihűtjük. Felszeletelve tálra rakva tálaljuk.
A házi készítésű májpástétom igen finom ízt produkál. Adhatjuk hidegtálakhoz, sajttálakhoz, vegyes ízelítőkhöz stb..

MELEG SAJTTEKERCS
Elkészítése: A sonkaszeletekre ráhelyezünk egy vékony szelet Balaton sajtot, feltekerjük és összekötözzük. Forró zsírban hirtelen kisütjük. Pirítós kenyérre helyezve, melegített tejföllel áthúzva tálaljuk.

RÁNTOTT SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 15 dkg reszelt trappista sajt, 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 10 dkg juhtúró, 3 tojás, 2 evőkanál búzadara, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez

Elkészítése: A sajttekercs töltelékét készítem el először. Az egyik tojást összekeverem a juhtúróval, a búzadarával, a zúzott fokhagymával és kevés sóval, valamint törött borssal. A hűtőszekrénybe teszem további felhasználásig. A reszelt sajtokat teflonedénybe szórom és állandó keverés közben nyúlósra olvasztom. Az egy tömbbé olvadt sajtot alufólia lapra rakom, és mint a tésztát szokás, vékonyra kinyújtom. Ha már nem forró, rákenem a túrós tölteléket. Szorosan összecsavarom, és a tetejét lenyomkodom, hogy a levegő kijöjjön belőle. Két végét össze is nyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A tekercset alufóliába csomagolom, és a mélyhűtőben kifagyasztom. A fagyott sajttekercset 2-3 centis darabokra vágom és lisztbe, felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatom. Ezután ismét tojásba, végül újra zsemlemorzsába hempergetem és azonnal bő, forró olajba téve, hirtelen, erős lángon pillanatok alatt megsütöm. Az olajat lecsöpögtetve, forrón, sör vagy bor mellé kínálom. Hidegen már nem olyan jó, mert a sajt visszakeményedik.

RIBIZLIS SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 30 dkg trappista sajt, 10 dkg ömlesztett sajt, 3 főtt tojássárgája, 5 dkg vaj, 10 dkg dióbél, 8-10 fürt ribizli, szerecsendió

Elkészítése: Egy fazékban vizet forralunk, amikor forr, takarékra állítjuk a tűzhelyt, belekeverjük a trappistát egészben, lefedjük, és negyed óráig puhulni hagyjuk. Közben az ömlesztett sajtot tojássárgájával és vajjal kikeverjük, pici szerecsendióval fűszerezzük. A megpuhult sajtot lapátkanállal márványlapra tesszük, nyújtófával kinyújtjuk. Megkenjük a sajtos, vajas keverékkel, megrakjuk leszemezett, leszárított ribizlivel és durvára vágott dióval megszórjuk. Utána feltekerjük, és egy-két órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tekercset kissé ferdén felszeleteljük, ribizli fürtökkel, diógerezdekkel díszítjük.

SAJTTEKERCS 01.
Hozzávalók: bármilyen krémsajt kicsiből 2 db, petrezselyemzöld, egy kisebb lila hagyma, fél kg sajt, sonka, kevés vaj, só, bors

Elkészítése: A sajtot mikróba tesszük egy mélytányérba, és addig melegítjük, míg puha nem lesz. Közben kézzel kell nyomkodni, hogy a belseje is megolvadjon. Kivesszük, nyújtódeszkán kinyújtjuk a sajtot. A hagymát, petrezselymet apróra vágni a vajjal és a krémsajttal összemixelni. Bele a bors vegeta só ízlés szerint. Rákenni a sajtra. Erre rá a sonkát, de bármi más is lehet. Feltekerni, follpackba betekerni be a hűtőbe legalább 1 napra hogy jól érjen össze a belevaló.

SAJTTEKERCS 02.
Hozzávalók: 25-30 dkg trappista sajt, 10 dkg vaj, 1 doboz medve sajt, 1-2 szelet sonkás felvágott, 1 kis fej hagyma, só, bors, ízlés szerint

Elkészítése: A vajat, medve sajtot, apróra vágott hagymát és a sonkát jól összekeverjük. A trappista sajtot megfőzzük - zacskóba téve a legjobb, mert így nem kell vacakolnunk a lábas kitisztításával, ami elég nehéz, ha beleragad a sajt. Ha már jó puha, deszkán kinyújtjuk, téglalap alakúra. Belesimítjuk a tölteléket, és feltekerjük. Fóliába csomagolva néhány órára a hűtőbe rakjuk - nem kell fagyasztani!
Ha szeretjük a füstölt, vagy egyéb sajtokat, a tölteléket megbolondíthatjuk vele.

SAJTTEKERCS 03.
Elkészítése: A sajtot forró vízben megolvasztjuk, alufóliára tesszük, és vékonyra kinyújtjuk. A túrót a kefirrel az apróra vágott petrezselyemmel simára keverjük, ízesítjük sóval és rákenjük a kinyújtott sajtra. Vékony sajtszeletekkel a túrót beborítjuk, és feltekerjük. Hűtőben tartjuk felhasználásig.

SAJTTEKERCS 04. (LISZT ÉRZÉKENYEKNEK AJÁNLOM)
Hozzávalók: 40 dkg Trappista vagy Eidami sajt, 5 db főtt tojás, 10 dkg Rama margarin, 1 doboz mackósajt, 12 szelet gépsonka, só, bors, 1 csokor apróra vágott petrezselyem

Elkészítése: A sajtot 20 percig forrásban lévő vízbe tesszük (a gázt elzárjuk), és kb. 15-20 percig benne hagyjuk, amíg nyújthatóvá nem válik. Lecsepegtetjük róla a vizet, és téglalap alakúra nyújtjuk, ráfektetjük a sonkaszeleteket, és a krémmel bekenjük.
Krém: A mackósajtot, ha kemény lereszeljük, ha puha, a főtt, reszelt tojással, borssal, sóval és a petrezselyemmel krémmé keverjük. Kalácsszerűen feltekerjük, majd follpackba csomagoljuk, és legalább fél napra a hűtőbe tesszük.

SAJTTEKERCS 05.
Elkészítése: Előző nap főzzünk 4 kemény tojást sós vízben, majd készítsünk fél adag Remoulade–mártást. Utána tisztítsuk meg a tojásokat, a fehérjét vágjuk apró kockákra, a sárgáját villával zúzzuk péppé, és 10 dg reszelt sajttal keverjük a mártáshoz. Ha a Remoulade–mártás nem sűrűsödött be eléggé, akkor adjunk még hozzá annyi reszelt sajtot, hogy formálható masszát kapjunk, majd tegyük a hűtőszekrénybe, és másnapig érleljük. A sűrű, hideg tölteléket adagoljuk kb. 12×12 cm-es négyzetes félkemény sajtból vágott max. 1,5 mm vastag szeletekre, és szorosan göngyöljük össze. A kész tekercseket szélükkel lefelé helyezzük üveg– vagy porcelántálra. Végül szórjuk meg a tetejüket szárított petrezselyemmel, és díszítsük egy–egy szelet kemény tojással vagy citromkarikával. Ha a töltelékbe belekeverünk 5 dg reszelt tormát is, akkor Tormakrémes sajttekercset kapunk. A frissen lereszelt tormát közvetlenül töltés előtt tegyünk a masszához, mert néhány óra alatt erejét veszti. Finom sajttekercset készíthetünk túró alapú krémekből, pl. körözöttből is. Ebben az esetben a tetejét nyomózsákba töltött körözöttel díszítsük. Sokan vajkrémből is készítenek tölteléket különféle ízesítéssel, de ez a zsíros krém nehezen emészthetővé teszi a sajtot. Helyette célszerűbb besamelt, vagy Graten mártást használni alapkrémként.

SAJTTEKERCS 06.
Hozzávalók kb. 30 szelethez: 8 háromszögletű, ömlesztett kolbászos sajt, 5 dkg vaj, 1 kk Univer csípős Piros Arany, 1 mk. Univer fokhagymakrém, 20 dkg juhtúró, 1 ek tejföl, 1 cs metélőhagyma, 5 dkg gyulai kolbász vagy sonka, 8 nagy, vékony szelet trappista sajt (kb. 20 dkg), 8 szelet gépsonka (kb. 16 dkg

Elkészítése: A kolbászos sajtot a vajjal, a Piros Arannyal és a fokhagymakrémmel összedolgozzuk. A juhtúrót áttörjük és a tejföllel, a finomra aprított metélőhagymával meg az apróra vágott gyulai kolbásszal elkeverjük. Egy asztalra kiterítünk egy nagy lap alufóliát, amire ugyanakkora follpackot simítunk. Felénk eső oldalát a sonkaszeletekkel végigrakjuk, majd ugyanilyen szélességben a sajtszeletek a sonka mögé kerülnek. A sonkára a kolbászos sajtkrémet, a sajtra pedig a juhtúrós keveréket egyenletesen rásimítjuk. Szorosan feltekerjük, így a sonkás rész a tekercs közepére kerül. A sajttekercset jól becsomagolva, hűtőszekrényben dermesztjük, végül forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Elkészítési idő: 30 perc + dermesztés

SAJTTEKERCS 07.
Hozzávalók: 300 g trappista sajt, 150 g sonka, 2 db főtt tojás, 1 db tejszínes sajtkrém, 3 szál újhagyma, piros – sárga - zöld kaliforniai paprika összesen 1db, 1/2 csokor petrezselyem, 1 kk mustár, só, bors, ízlés szerint

Elkészítése: A tojásokat lereszeljük, a hagymát, és a petrezselymet apróra vágjuk és a sajtkrémmel, mustárral együtt kikeverjük egy tálban. A sonkát és a kaliforniai paprikákat kis kockára vágjuk, összekeverjük a sajtkrémmel. Ízlés szerint fűszerezzük. A trappistát megolvasztjuk, majd alufóliára borítjuk, téglalap alakúra formázzuk. A tölteléket rákenjük, feltekerjük, alufóliába csomagoljuk, és hűtőben dermesztjük. Amikor lehűlt,(vizes késsel) szeleteljük. Nagyon finom és színes roládot kapunk, amit felhasználhatunk sajttálakhoz, hidegtálakhoz, előételekhez.

SAJTTEKERCS 08.
Hozzávalók: 30 dkg trappista sajt, 5 db főtt tojás, mustár, 1 dl tejföl, petrezselyem, ételízesítő, 10 dkg sonka só

Elkészítése: A sajtot jól becsomagoljuk, és lobogó vízbe tesszük, hogy megpuhuljon. Gyúródeszkára teszünk follpackot, és ezen kinyújtjuk a sajtot, tetszőleges vastagságra. A tojások sárgáját mustárral, petrezselyemmel, sóval ízesítjük, hozzáadjuk az apróra vágott fehérjét, majd az egészet rákenjük a sajtra, rátesszük a sonkát, végül feltekerjük.

SAJTTEKERCS 09.
Hozzávalók: 30 dkg eidami sajt, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg sonka, só, kefir, petrezselyem

Elkészítése: A sajtot forró vízben megolvasztjuk (akkor jó, ha villával átszúrva már a közepe is puha). Alufólián nyújtófával vékonyra nyújtjuk. A túrót kefirrel, apróra vágott petrezselyemmel simára keverjük, ízesítjük. Rákenjük a sajtra. Vékony sonkaszeletekkel beborítjuk, és szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Hűtőben kifagyasztjuk. Meleg pengéjű késsel szeleteljük.

SAJTTEKERCS 10.
Elkészítése: Kb. 40 dkg trappista sajtot (nem szeletelt) fövő, forrásban lévő vízben 10 percig főzök, majd további 15 percig állni hagyok.  Alufóliára, szűrőkanállal óvatosan kiemelem a vízből, majd nyújtófával szép téglalap alakúra kinyújtom.
5 db főtt tojás sárgáját 20 dkg vajjal, 2 cikk zúzott foghagymával, sóval, borssal, fél tubus majonézzel, petrezselyem zölddel jó alaposan kikeverek. Hozzáadom az 5 tojás apróra vágott fehérjét.
A kinyújtott sajtot betakarom sonkával (legjobb a selyemsonka), de bármilyen vékonyra szeletelt sonka is megfelel, rákenem a fenti tojásos krémet, és föltekerem. Alufóliába tekerve, hűtőszekrényben pár óra alatt áthűtöm. Ferde szeletekre vágva tálalom. Igen kiadós és mutatós hidegkonyhai készítmény. 

SAJTTEKERCS 11.
Hozzávalók: 40 dkg eidami vagy trappista sajt, 3 főtt tojás, 30 dkg párizsi vagy sonka, 1 doboz medve (mackó) sajt, 1 kisebb fej hagyma, 20 dkg vaj, petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: Forrásban lévő fazék vízbe teszem a sajtot, lefedve 30-35 percig főzöm. Ha már puha a sajt, leszűröm, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom téglalap alakúra. Amíg a sajt megfő, elkészítem a kétféle krémet: a doboz mackósajtot az egy fej apróra vágott hagymával és 10 dkg vajjal krémesre keverem. Petrezselyemzöld apróra vágva, só, bors, összetört tojás, 10 dkg vaj. Ezt is krémesre keverem. A kinyújtott sajt egyik szélébe teszem a tojásos krémet, ez lesz a közepe. A sajt többi részét a mackósajtos krémmel kenem meg, ráteszem a párizsi szeleteket. Feltekerem, majd 1-2 órára hűtőbe teszem.

SAJTTEKERCS 12.
Hozzávalók: 30 dkg kemény, reszelt sajt (trappista, óvári, parmezán, ementáli) vegyesen, 5 dkg reszelt márványsajt, 3 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy főtt brokkoli rózsa, 1 szál főtt sárgarépa, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: Először elkészítjük a tölteléket. A reszelt márványsajtot habosra keverjük a puha vajjal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, kevés sóval, fehér borssal. A többi reszelt sajtot teflon lábosba öntjük, és a lábost lángelosztó szitára téve addig melegítjük, amíg a sajt, nyúlóssá nem válik, illetve megolvad. Közben állandóan keverjük, hogy oda ne kapjon. Ezután az egy tömbbé megolvadt sajtot nagy, kiterített alufólia lapra tesszük, és nyújtófával úgy nyújtjuk ki, mintha tésztát nyújtanánk. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb. Ügyeljünk azonban arra, hogy a sajt ne szakadjon el. Ha már langyosra hűlt, rákenjük a márványsajtos krémet. Belenyomkodjuk a sós vízben főtt, apró rózsáira szedett brokkolit, és az almareszelőn lereszelt főtt sárgarépát. Olyan szorosan, amennyire csak lehetséges, feltekerjük, mint a rétest. A töltött sajt rudat kicsit lenyomkodjuk, hogy a felesleges levegő eltávozhasson belőle. Ezután egy új, tiszta alufóliába csavarjuk, két végét jól benyomkodjuk, és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtjük.
Tálalás előtt levesszük róla a fóliát, és a hideg sajttekercset éles késsel ferdén felszeleteljük. Rendkívül finom, mutatós sör- vagy borkorcsolya, és napokig eláll a hűtőszekrényben. Aki szereti az ínyencségeket, a zöldségek helyett kimagozott rumos meggyel vagy meggybefőttel is töltheti.

SAJTTEKERCS 13.
Elkészítési idő: 60 perc
A sajtkrémhez: 5 dkg reszelt rokfort, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint, 15 dkg zöldpaprika kockára vágva, vagy 3 evőkanál konzerv kukorica
Az alaphoz: 20 dkg reszelt zalai füstölt sajt, 8 dkg reszelt trappista sajt, 7 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése: A sajtkrémhez a vajat habosra keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot, majd a reszelt rokfortot. Habosra keverjük, befedjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A reszelt sajtokat jól összekeverjük, majd teflonedényben, nagyon kis lángon, folytonos keverés közben nyúlósra olvasztjuk. Nagy alufólián vékony lappá nyújtjuk a még meleg sajtot, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ezután rákenjük a rokfortkrémet, rászórjuk a nagyon apró kockákra vagdalt zöldpaprikát vagy a kukoricaszemeket, és szorosan feltekerjük. A tekercset tiszta alufóliába csomagoljuk, és a tetejét kissé megnyomkodjuk, hogy a levegő kiszoruljon belőle. Hűtőszekrényben megdermesztjük, de mélyhűtőbe is tehetjük. Csak jó hidegen lehet szépen felszeletelni. Különösen jó könnyű vörösbor mellé.

SAJTTEKERCS 14.
Hozzávalók: 25 dkg eidami, vagy trappista sajt, 15 dkg Boci, Camping, vagy más krémsajt, 2 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió, egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyem

Elkészítése: A fokhagymát összezúzom, összekeverem a sajttal, a borssal, a szerecsendióval és a vágott petrezselyemmel. A sajttömböt follpackba jó szorosan becsavarom és forró vízben kb. 10 percig főzöm. A vízből kivéve kicsomagolom, és sodrófával kinyújtom, majd azonnal rákenem a sajtkrémet. Feltekercselem, betekerem follpackba, hogy ki ne száradjon, majd a hűtőbe teszem. Tálaláskor éles késsel szeletelem. Kiváló és nagyon látványos bor-, vagy sörkorcsolya.

SAJTTEKERCS 15.
Hozzávalók: 20 dkg trappista sajt, 5 dkg reszelt ementáli sajt, 1 csomag mélyhűtött parajkrém, 1 dl tej, 1 csapott evőkanál liszt, só, bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése: A parajt felengedjük, a levét leöntjük, mert ólmot tartalmaz. Leöntjük a liszttel elkevert tejjel, sózzuk és borsozzuk, reszelt szerecsendióval is fűszerezzük, összefőzzük, és belereszeljük az ementáli sajtot, így kihűlve kissé megkeményedik. A trappistát 1 mm vastagra szeleteljük, a szeletek közepét megkenjük a parajkrémmel, és palacsinta-szerűén feltekerjük.
Fejessaláta-levélen, franciasaláta kíséretében tálaljuk.

SAJTTEKERCS 16.
Különleges és kiadós, nem hiányozhat a büféasztalról. Elkészítése: Vizet forralunk, és egy kb. 40 dkg - os eidami darabot belerakunk. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a sajt meg nem puhul, de elolvadnia nem szabad. Utána megvizezett deszkára fektetjük, és szintén vizes nyújtófával kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Körözöttel megkenjük, amit legegyszerűbb magyaros vajkrémből készíteni, úgy hogy 1 kis fej vöröshagymát belereszelünk, és 1 - 2 evőkanálnyi kapribogyóval gazdagítjuk. A sajtot a rákent körözöttel együtt összegöngyöljük, mint a bejglit, és alufóliába csomagolva jégbe hűtjük. Néhány óra múltán, amikor már jól megdermedt, a fóliából kibontjuk, és szépen felszeleteljük. A sajttálat mindig zöldpaprikával, paradicsomcikkekkel és újhagymával díszítjük.

SAJTTEKERCS 17.
Hozzávalók: 20 dkg trappista sajt, 20 dkg párizsi. 20 dkg hóvirág sajt, 3 db főtt tojás, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg margarin, 1 csokor snidling, némi só, bors

Elkészítése: irtó egyszerű, mégis bárkit le lehet venni a lábáról vele. Valójában egy olyan egyszerű hidegtál, amit olcsón és gyorsan össze lehet ütni hőn szeretett vendégeinknek, ha előző nap, látogatásukkal fenyegetnek meg. Rengeteg variációt ki lehet próbálni különböző alapanyagokból. Én most a legegyszerűbbet írom le, mert ez a legolcsóbb. A többi csak pénz és ötlet kérdése, a módszer ugyanaz.
Tégy egy kis fazékba vizet, mondjuk félig, rakj a tetejére egy kis lábast és tedd bele a trappista sajt darabot. Fűst alá és hagy békén, amíg a sajt teljesen megolvad és szétterül a lábasban. Addig persze nem okvetlen kell lustálkodni, hanem elkészítheted a tölteléket. Keverd össze egy tálban a margarint, hóvirág (vagy medve) sajtot, főtt tojást, parizert, snidlinget, citromlét, egy kis sót és borsot.
Ha a sajt megolvadt, borítsd ki az asztallapra, és nyújtófával nyújtsd ki tökmindegy mekkorára. Kend rá az előbb összefeccelt tölteléket és az egészet csavard fel jó szorosan. Tekerd bele alufóliába és tedd a hűtőbe néhány órára. Az sem baj, ha napokig ott hagyod (már ha kibírod addig), hidegen könnyen fölszeletelheted, és saláta levelekkel megterített tálcára rendezed. Én karikára vágott kiflit vagy zsömlét adok hozzá, mert ugyebár ez sem fogyókúrás kaja. Na, persze semmi más nem kell hozzá, így is eléggé hizlal.

SAJTTEKERCS 18.
Hozzávalók: 20 dkg eidami sajt, 15 dkg túró, 6 dkg sonka, 1 dl kefir, só, petrezselyem

Elkészítése: A sajtot forró vízben megolvasztjuk, alufóliára tesszük, és vékonyra kinyújtjuk. A túrót a kefirrel az apróra vágott petrezselyemmel simára keverjük, ízesítjük sóval és rákenjük a kinyújtott sajtra. Vékony sonkaszeletekkel a túrót beborítjuk, és feltekerjük. Hűtőben tartjuk felhasználásig.

SAJTTEKERCS 19.
Hozzávalók 4 személyre:
A sajtkrémhez: 5 dkg reszelt rokfort, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint, 15 dkg zöldpaprika kockára vágva, vagy 3 evőkanál konzerv kukorica
Az alaphoz: 20 dkg reszelt zalai füstölt sajt, 8 dkg reszelt trappista sajt, 7 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése: A sajtkrémhez a vajat habosra keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot, majd a reszelt rokfortot. Habosra keverjük, befedjük, és hűtőszekrénybe tesszük. A reszelt sajtokat jól összekeverjük, majd teflonedényben, nagyon kis lángon, folytonos keverés közben nyúlósra olvasztjuk. Nagy alufólián vékony lappá nyújtjuk a még meleg sajtot, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Ezután rákenjük a rokfortkrémet, rászórjuk a nagyon apró kockákra vagdalt zöldpaprikát vagy a kukoricaszemeket, és szorosan feltekerjük. A tekercset tiszta alufóliába csomagoljuk, és a tetejét kissé megnyomkodjuk, hogy a levegő kiszoruljon belőle. Hűtőszekrényben megdermesztjük, de mélyhűtőbe is tehetjük. Csak jó hidegen lehet szépen felszeletelni. Különösen jó könnyű vörösbor mellé.
Elkészítési idő: 60 perc

SAJTTEKERCS 20.
Hozzávalók: 20 dkg Tenkes sajt, 15 dkg pulykafelvágott, 10 dkg csemegeuborka, 2 ek tejföl, 1 ek piros arany

Elkészítése: a sajtból vékony szeleteket vágunk. Keskeny csíkokra vágjuk a felvágottat, az uborkát, és a tejföllel, piros arannyal összedolgozzuk. Minden sajtszeletre egy csíkban rákenjük a tölteléket, és óvatosan felgöngyöljük. Vékonyan kimargarinozott, tűzálló tálra fektetjük pár percre, annyi ideig, hogy átmelegedjen, de ne olvadjon meg, majd sütőbe helyezzük. Salátákkal igen finom.

SAJTTEKERCS 21.
Segesdi recept
Hozzávalók: 30 dkg trappista sajt. Töltelék: 20 dkg gépsonka, 4-5 kemény tojás, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 doboz Medvesajt

Elkészítése: A 30 dkg trappista sajtot forró vízbe teszek. Kicsit forralom (kb. 1-2 percig), majd fedőt teszek rá, s állni hagyom pár percig, hogy jól melegedjen át. Majd leszűröm róla a vizet, s gyúródeszkán (alufólián) kisodrom, s megtöltöm. Töltelék: 20 dkg gépsonkát ledarálni vagy leszelni, 4-5 keményre főtt tojást felaprítani, 1 doboz Medvesajtot hozzákeverni, beletenni az apróra vágott petrezselyem zöldet. Jól összekeverni, a kisodort sajtra kenem és feltekerem. Egy napra hűtőbe teszem.

SAJTTEKERCS 22.
Hozzávalók: 300 g trappista sajt, 150 g sonka, 2 db főtt tojás, 1 db tejszínes sajtkrém, 3 szál újhagyma, piros- sárga-zöld kaliforniai paprika összesen 1db, 1/2 csokor petrezselyem, 1 kk. mustár só, bors, ízlés szerint

Elkészítése: A tojásokat lereszeljük, a hagymát, és a petrezselymet apróra vágjuk és a sajtkrémmel, mustárral együtt kikeverjük egy tálban. A sonkát és a kaliforniai paprikákat kis kockára vágjuk, összekeverjük a sajtkrémmel. Ízlés szerint fűszerezzük. A trappistát megolvasztjuk, majd alufóliára borítjuk, téglalap alakúra formázzuk. A tölteléket rákenjük, feltekerjük, alufóliába csomagoljuk, és hűtőben dermesztjük. Amikor lehűlt,(vizes késsel) szeleteljük. Nagyon finom és színes roládot kapunk, amit felhasználhatunk sajttálakhoz, hidegtálakhoz, előételekhez.

SAJTTEKERCS BOGYÓ MÓDRA
Hozzávalók: 15 dkg sajt (szögletes formájú), 1 doboz szardínia, 3 dkg vaj, 1 zöldpaprika, 1 ek búzacsíra, kevés citromlé

Elkészítése: A sajtot vékony szeletekre vágjuk. A szardíniát leszűrjük és összekeverjük a vajjal, apróra vágott zöldpaprikával, búzacsírával és citromlével. Ha szüksége, megsózzuk. A keveréket elosztjuk a sajtszeletekre és begöngyöljük az egészet. (ha a szeletelt sajtot előzőleg tejjel bespricceljük, könnyebben hajlítható). Lehűtjük. Tartármártással, sokféle zöldséggel tálaljuk.

SAJTTEKERCSEK
Hozzávalók: 2 csomag ömlesztett sajt, 1/2 dl sör, cukor, málnadzsem

Elkészítése: A sajtot vágd kockákra. Tedd a sörrel együtt kis lábasba és olvaszd fel. Öntsd a forró, olvadt sajtot kizsírozott sütőpapírra 1/2 cm vastag rétegben. Serpenyőben barnítsd meg a cukrot. Hűtsd le és késsel törd kis darabokra. Szórd a sajt tetejére. A sajtlapot vágd háromszögekre és félig tekerd fel. Málnadzsemmel tálald.

SAJTTEKERCS GABÓ MÓDRA
Idő: 30 perc
Hozzávalók: Egy nagy szelet sajt (kb.15x10 cm) kb. 1 cm széles, körözött, gépsonka

Elkészítése: Egy kerek sajt közepéből kivágok egy kb. 1-1,5 cm széles darabot, ezt a téglalap alakot felteszem főni. Amikor úgy látom, hogy nyújtani lehet, szűrőlapáttal kiveszem (elég nehéz), és egy vajazott alufóliára ráfektetem. Kinyújtom, amennyire lehet, megkenem körözöttel, majd ráfektetem a gépsonkát. Feltekerem, alufóliába becsomagolom és beteszem a hűtőbe, ha kihűlt kissé ferdén szeletelhetjük.

SAJTTEKERCS KATI MÓDRA
Hozzávalók: 4 vékony szelet sajt (boltban megkéred az eladót, hogy szép vékonyra szeletelje fel és lehetőleg jó nagy szeletek legyenek pl. kerek trappista sajt félbevágott hosszú szeletei, de lehet bármilyen sajt, a lényeg, hogy szép vékonyra legyen vágva), 4 szelet sonkás felvágott (szintén vékony szelet)
1. krém: 4 háromszög alakú kolbászos sajt (de ez lehet sonkás vagy ízlés szerint bármilyen), 2,5 dkg margarin, csípős piros arany, 1 gerezd zúzott fokhagyma
2. krém: 10 dkg túró, 1 ek tejföl, 1 csokor metélőhagyma, 2,5 dkg kolbász vagy sonka apróra felkockázva

Elkészítése: Kiterítek egy darab folpackot, ráterítem hosszában egymás mellé a sajtszeleteket, úgyhogy kicsit fedjék egymást, mellé/fölé teszem a sonkaszeleteket, úgyhogy ezek is szintén kicsit fedjék egymást és a sajtra is kicsit rálógjanak. A sonkára rákenem az 1. krémet,a sajtra pedig a 2. krémet. A folpack segítségével szorosan feltekerem úgy, hogy a sonkás felénél kezdem, tehát a sajt lesz kívülről. Beteszem a hűtőbe egy pár órára (én előző nap szoktam elkészíteni, így másnap szépen lehet szeletelni)
Remélem érthető volt a leírás, ha valami mégsem volt az kérdezzetek nyugodtan, képet sajnos most még nem tudok feltenni, mert én is csak húsvétra fogok készíteni.

SAJTTEKERCS RÁNTVA
Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg juhtúró, 2 evőkanál búzadara, 2 gerezd fokhagyma, só, csipetnyi törött bors, 15 dkg reszelt parmezán jellegű sajt, 15 dkg reszelt trappista sajt, liszt, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése: Előző nap egy tojást, a juhtúrót, a búzadarát, a zúzott fokhagymát, sót és a törött borsot krémmé keverem. A reszelt sajtokat egy teflonedényben állandó keverés közben nyúlósra olvasztom, majd egy alufólia lapra teszem. Nagyon vékonyra kinyújtom (mint a tésztát), majd ha langyosra hűlt, rákenem a tölteléket.
Szorosan összecsavarom (mint a rétest), és alufóliába csomagolva a hűtőszekrénybe teszem.
Készítés előtt a kifagyott sajttekercset felszeletelem, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába hempergetem.
Nagyon forró olajban, hirtelen, mindkét oldalán pirosra sütöm.
Forrón, tartármártással kínálom. (Rizzsel tálalva főétel.)

SAJTTEKERCS SÜTÉS NÉLKÜL
Hozzávalók: 40 dkg eidami, vagy trappista sajt, 5 db főtt tojás, 1 dkg margarin, 1 doboz mackósajt, 12 szelet gépsonka, só, bors, apróra vágott petrezselyem

Elkészítése: A sajtot forrásban lévő vízbe tesszük, majd elzárjuk a gázt alatta. Kb. 15-20 percig hagyjuk benne, amíg nyújthatóvá válik. Utána kivesszük, lecsepegtetjük, téglalap alakúra nyújtjuk. Sonkaszeleteket fektetünk rá, majd megkenjük a krémmel.
Krém: a mackósajtot a reszelt, főtt tojással, sóval, borssal, petrezselyemmel összekeverjük. Miután felkentük a sonkás sajtra, összetekerjük. Follpackba csomagoljuk és legalább fél napra hűtőbe tesszük. Szeletelve tálaljuk. 
Kipróbáltam, hogy még füstölt sajtot is tettem a töltelékbe, de készítettem mackó sajt helyett zöldfűszeres sajtkrémmel is. Nagyon fincsi

SONKÁS SAJTTEKERCS 01.
Hozzávalók: 30 dkg edami sajt (sajtalap), 20 dkg darált sonka vagy párizsi, só, kefir, margarin, snidling

Elkészítése: A sajtot forró vízben megolvasztjuk (akkor jó, ha villával átszúrva már a közepe is puha). Alufólián nyújtófával vékonyra nyújtjuk.
Az anyagokat jól összekeverjük, és a sajtalapra kenjük. Feltekerjük, kihűtjük.

SONKÁS SAJTTEKERCS 02.
Hozzávalók: 40 dkg trappista sajt, 3 dkg vaj, 10 dkg krémsajt, 1 evőkanál mustár, só, őrölt bors, 15 dkg főtt füstölt tarja, fél csokor petrezselyem

Elkészítése: A vajat a krémsajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk. A füstölt tarját ledaráljuk, és a fölaprított petrezselyemmel együtt a sajtkrémhez keverjük. A trappista sajtot egy darabban forró vízbe tesszük. Lassú tűzön addig főzzük, míg formálhatóan puha lesz. Nem kell forralni, forrás-közeli hőfok pompásan megteszi. Fontos, hogy a sajt belül is puha legyen, különben nem tudjuk nyújtani. Ha kívül-belül puha, óvatosan leszűrjük, deszkára vagy nedves ruhára kiborítjuk, és sodrófával fél cm vékony lappá nyújtjuk. Rásimítjuk a sonkás krémet és szorosan fölcsavarjuk, zömítjük, formáljuk. Behűtjük 2-3 órára, majd hidegen fölszeletelve tesszük tálra, más sajtfélék társaságában.

SPÁRGÁS SAJTTEKERCS
Hozzávalók 2 tekercshez: 1 fej vöröshagyma, 10-15 dkg krémsajt, 1 kg előfőzött spárga, 1 evőkanál mustár és majonéz, 2 evőkanál tejföl, kis csokor petrezselyem zöldje, 40 dkg trappista sajt, 20 dkg gépsonka, 2 keményre főzött tojás, ízlés szerint só, 1 teáskanál bors

Elkészítése: A vöröshagymát apró darabokra vágjuk. A tisztított spárgát cukros- sós- citromleves vízben 10 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, és kihűtjük.
A töltelékhez a krémsajtot mustárral, majonézzel, tejföllel gazdagítjuk, belekeverjük a spárgát, a hagymadarabokat, a vágott petrezselymet. A sajtból egy kb. 15 dekás szeletet apró kockákra vágunk, vagy lereszeljük. A tojásokat, és a sonka felét is feldaraboljuk, a többit vékony szeletekre vágjuk. A krémet sajt-tojás- és sonkadarabkákkal, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük.
A megmaradt sajtot két nagy szeletre vágjuk, és egyenként mikrohullámú sütőben apránként megolvasztjuk. Először 45 másodpercre, majd további 4-5 alkalommal, mindig kevesebb időre visszatesszük, mindaddig, míg nyújtható állagú lesz. Gyúródeszkán először téglalapot formázunk belőle, majd közepes tepsi méretűre kisodorjuk. Befedjük vékony sonka szeletekkel, a töltelék felét ráhalmozzuk, egyenletesen elsimítjuk, és feltekerjük, mint a bejglit. A második rudat hasonlóképpen készítjük el.
Hűtőszekrényben fél óráig pihentetjük, utána szeletelhetjük.

TÖLTÖTT SAJTTEKERCS
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg + 5 dkg alpesi sajt (vagy trappista, ementáli), 4 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 csipet szerecsendió, 1-1 sárga és zöld húsú paprika, 1-2 csokor snidling, 30 dkg krémsajt

Előkészítés: A sajtot lereszeljük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk, és világosra pirítjuk benne a lisztet. Felöntjük a tejjel, hozzáadunk 15 dkg reszelt sajtot, és megolvasztjuk. Beledolgozzuk a tojássárgákat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és hagyjuk kissé kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és a masszába forgatjuk. A tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük. Kissé kihűtjük. Amíg sül, a paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk. A snidlinget leöblítjük, felaprítjuk. A sajtkrémet a paprikával, a snidlinggel elkeverjük, és sóval, borssal fűszerezzük. A masszát a sült sajtra kenjük, és a sütőpapír segítségével feltekerjük. A tekercsre szórjuk a maradék reszelt sajtot, és a grill alatt addig sütjük, amíg a sajt a tetején kissé megbarnul.
Munka: kb. 30 perc

TÚRÓKRÉMES SAJTTEKERCS (ELŐÉTEL)
Hozzávalók: 25 dkg Óvári sajt, 10 dkg juhtúró, 1 csomag snidling, 10 dkg kígyóuborka

Elkészítése: Az ujjnyi vastagságú szeletekre vágott sajtot gőz fölött nyúlódásig melegítjük. Deszkára borítva nyújtófával késfok vastagságúra nyújtjuk. A juhtúrót az apróra vágott snidlinggel krémesre keverjük. Az uborkából vékony szeleteket vágunk, kirakjuk vele a sajtlapot, erre rákenjük az ízesített túrókrémet, és szorosan feltekerjük. Fóliába rakva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Éles késsel felszeleteljük és vastagabb uborkakarikákon tálaljuk.

TÜRINGIAI SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 40 dkg eidami vagy trappista sajt
A töltelékhez: 1 kempingsajt (10 dkg) 3 Medve sajt, fél vöröshagyma, 1 apró csemegeuborka, 5 dkg sonka, l főtt tojás, fél csokor petrezselyem

Elkészítése: A sajtot egészben nejlonzacskóba tesszük, majd úgy 20 percre forró vízbe állítjuk; ez alatt a sajt meglágyul. Közben a kempingsajtot a Medve sajttal simára keverjük. A hagymát lereszeljük, az uborkát, a sonkát meg a főtt tojást apróra, a petrezselymet finomra vágjuk, az előzőekhez adjuk. A sajtot gyúrólapra helyezzük, és kb. 3 milliméter vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. A sajtkrémmel megkenjük, majd lehetőleg minél több csavarással, hogy a metszete szép legyen, feltekerjük. Alufóliába vagy follpackba csomagoljuk, és legalább fél napra a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor kicsomagoljuk, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
- A sajttekercset mással is tölthetjük, például almás vagy paprikás sajtkrémmel, de jó hozzá a brokkoli-krém is. - A sajttekercset körözöttel is megtölthetjük, de ebben egy kicsivel több vajat tegyünk, mint a hagyományosan készítettbe, hogy keményebb, szeletelhető legyen.