Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bor és sörkorcsolyák 02.


MUSTÁROS SÜLTBURGONYA (ROASTED MUSTARD POTATOES)
Hozzávalók: 2 ek Dijoni mustár, 1 tk pirospaprika, fél-fél tk őrölt kömény és chili por, késhegynyi őrölt Cayenne bors, ízlés szerint só, 12 db burgonya
A permetezéshez: étolaj

Elkészítése: Melegítse elő 200 fokra a sütőt. A fűszereket alaposan keverje el a mustárral. Szurkálja meg néhányszor a meghámozott krumplikat, majd alaposan forgassa bele a mustáros keverékbe, hogy mindenhol érje a mártás. Azután helyezze azokat enyhén kiolajozott tepsire. Húsz-harminc perc alatt süsse a meleg sütőben puhára, míg eközben 2-3-szor spriccelje meg étolajjal. Kitűnő bor- vagy sörkorcsolya.

NEGYEDÓRÁS VELŐ
Hozzávalók 5-6 személyre: 1 kiló sertésvelő, 4 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt kömény és ugyanennyi őrölt bors, ízlés szerint vegeta, pirospaprika, só és egy csipet szerecsendió

Elkészítése: Az előre megtisztított velőt enyhén sós vízben megabáljuk. Legegyszerűbben úgy hártyázható le a sertésvelő, ha előtte néhány percre hideg vízbe áztatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, beletesszük az összezúzott fokhagymát s az apróra vágott velőt, majd a köményt, a borsot, a pirospaprikát, a vegetát és a csipetnyi szerecsendiót. Állandó keverés mellett készre főzzük. Kerti partikon pirítósra kenve kiváló sör- vagy borkorcsolya.

OROSZ HÚSSALÁTA
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál só, 3 dl olaj, 30 dkg héjában főtt, tisztított burgonya, 20 dkg sült hús (sertéssült), 12 dkg csemege uborka, 12 dkg alma. 1 kemény tojás, só, 1 késhegynyi törött bors, 1 kávéskanál citromlé, 1 kávéskanál mustár, porcukor, ízlés szerint, 1/2 dl fehérbor, 1/2 dl tejszín

Elkészítése: Elkészítem a majonézt. A tojássárgájához citromlevet, mustárt és sót teszek. Az olajat vékony sugárban, állandó keverés közben adagolom hozzá.
A főtt burgonyát, a sült húst, az uborkát, a hámozott almát és a kemény tojást vékony metéltre vágom. A sűrű majonéz felét a darabolt anyagokra öntőm, megsózom, törött borssal meghintem, citromlével és mustárral ízesítve az egészet összekeverem.
A jól lehűtött salátát kúp alakúra formálva üvegtányérra rakom. Bevonom - a maradék majonézből borral és tejszínnel készített - tartármártással.
Tetszés szerint díszítve kínálom.

ÓVÁRI SÖRFALATOK
Hozzávalók: 25 dkg sertés szűzpecsenye, só, 5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 csipetnyi bors, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 zsúrkenyér (vagy zsemlekenyér), 15 dkg gépsonka, 15 dkg trappista sajt, 4 fürjtojás

Elkészítése: A sertés szűzpecsenyéből 3-4 mm vastagságú érméket vágok, sózom, majd forró zsírban hirtelen mindkét oldalát elősütöm. A hús zsírjában finomra vágott hagymát pirítok, ráteszem az apróra vágott gombát, sózom, borsozom, megszórom vágott petrezselyemzölddel. Ha zsírjára pirult, megszórom liszttel, felengedem tejszínnel. A tűzről levéve hozzákeverem a tojássárgáját. Hagyom kihűlni. A vékonyra vágott zsúrkenyérszeletekből körülbelül 3 cm átmérőjű karikákat szúrok ki, ezeket körülbelül 180 B0C-on előpirítom. Ugyanilyen karikákat szúrok ki a sonka- és a sajtszeletekből is. Az előpirított kenyérkarikákra ráteszem az elősütött hússzeleteket, megkenem gombapéppel, ráteszem a sonka-, majd a sajtszeleteket, és forró (200 B0C-os) sütőben készre sütöm.
Tálalás előtt fogvájót szúrok bele, és keményre főtt fürjtojással díszítem.

PALACSINTÁBAN SÜLT SAJT
Hozzávalók: 25-30 dkg parmezán sajt, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál curry-por, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés szódavíz

Elkészítése: A tojást habosra verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a sót, a borsot, a curry-t, és belekeverjük a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd annyi szódavizet öntünk hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb legyen a palacsintatészta. A sajtot vastag, hosszú csíkokra vágjuk. Először lisztben megforgatjuk, majd belemártjuk a tésztába, és a 180 fokra felforrósított olajba tesszük. 1-2 perc alatt szép világossárgára megsütjük.
Az olajból kivéve itatóspapírra vagy papírszalvétára rakjuk, hogy az a felesleges olajat felszívja. Ha kihűlt, újra belemártjuk a tésztába, és ismét beletesszük a forró olajba. Immáron pirosra sütve lecsöpögtetjük, és melegen tálaljuk. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá, petrezselyemmel ízesített rizs társaságában. Kissé munkaigényes, de nagyon finom sörkorcsolya.

PALACSINTAFORGÁCS
Hozzávalók: 1 db egész tojás, 3 dl tej, 15-20 dkg finomliszt, 1 dl szódavíz, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csapott teáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi sütőpor

Elkészítése: A tojást habosra verjük, hozzákeverünk 2 dl tejet és a lisztet, majd a fűszereket is beleszórjuk. Ha a massza már sima, apránként hozzáöntjük a maradék tejet és a szódavizet. A szokásos palacsintatésztánál kissé sűrűbbnek kell lennie. Legalább fél óráig hagyjuk állni, hogy a liszt jól megduzzadhasson, majd teáskanállal adagolva beleforgatjuk a 170 fokos olajba. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajba, nehogy nagyon összesüljenek a szabálytalan alakú falatok! Ha szép barnáspirosra sültek (2-3 perc), leszűrjük, és az újabb adagot beletesszük. Melegen is, hidegen is remek bor- vagy sörkorcsolya, akkor érdemes készíteni, ha nagyobb társaság gyűlt egybe és gyorsan ennivalót kell adni az ital mellé. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

PAPRIKÁS-HÚSOS RÉTES
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 70 dkg darált sertéshús, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, só

Elkészítése: A ledarált sertéshúst egy evőkanálnyi olajon átpirítjuk, finomra vágott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Elosztjuk az olajjal meglocsolt, zsemlemorzsával meghintett réteslapon a tölteléket. Feltekerjük, tetejét tejföllel megkenjük, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. Kitűnő bor- és sörkorcsolya.

PAPRIKÁS KEVERT TÚRÓ
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál vöröshagymás só, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 púpozott kávés- kanál mustár, 1 csapott kávéskanál őrölt köménymag, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, salátalevelek, 2 evőkanál rózsapaprika, 2 csomó metélőhagyma, 1 csomó újhagyma, 2 - 3 piros zöldpaprika

Elkészítése: A túrót a szitán áttöröm, hozzákeverem a sűrű tejfölt, a vöröshagymás sót, a fokhagymakrémet, a mustárt, a köménymagot és a borsot. Az egészet jól összedolgozom, és ha még szükséges, kissé megsózom. A túrókeveréket egy kerek, kivajazott formába szorosan belenyomkodom, majd hűtőszekrénybe teszem, hogy megdermedjen.
Tálaláskor a megmosott salátaleveleket fatálra teszem. A hűtőből kivett formát rövid ideig meleg vízbe mártom, és a túrókeveréket óvatosan a salátalevelekre borítom. A tetejét szabályos kör alakban vastagon behintem pirospaprikával, az oldalát pedig finomra vágott metélőhagymával díszítem, újhagymával és zöldpaprika-karikákkal körítem. Barna kenyeret, pirított kifli- vagy zsemleszeleteket kínálok hozzá.

PAPRIKÁS SÖRLEPÉNY
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 1-1,5 dl joghurt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só

Elkészítése: A megpuhított (de nem felolvasztott) vajat összegyúrjuk a liszttel, a sóval, a pirospaprikával és a joghurttal. Lisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg csak elválik a deszkától. Fél centi vastagra kinyújtjuk, és 3 centi széles, 5 centi hosszú téglalapokat vágunk belőle. 180 fokra felhevített olajban adagonként, apránként kisütjük (2-3 perc), majd a fölösleges olajat leitatjuk. Sörhöz kiváló korcsolya. A nyers tésztát a hűtőszekrényben napokig tárolhatjuk, s csak kisütni kell frissen, mielőtt a vendégek megérkeznek. Egyszerűen készíthető és nagyon olcsó.

PARTY PIZZA
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 2 dl langyos víz, 1 evőkanál konyak, 5 dl olívaolaj, 2 fej hagyma, 25 dkg paradicsom, 15 dkg borsos szalámi, 15 dkg sonka vékonyan szeletelve, 5 dkg töltött olajbogyó, só, fekete bors, 1 kiskanál majoránna, 5 dkg reszelt parmezán

Elkészítése: A lisztet tálba öntöm, a közepébe teszem a szétmorzsolt élesztőt, a cukrot és körülbelül 1 evőkanál vízzel kovászt készítek. Tiszta konyharuhával letakarom, és 10 percig melegben kelni hagyom.
Ezután a maradék vízzel és a konyakkal gyorsan könnyű tésztává dagasztom, és ismét letakarva meleg helyen tovább kelesztem (fél óráig). Eközben a pizzaformát olajjal kikenem, és elkészítem a hozzávalókat. A hagymát karikára vágom. A meghámozott, kimagozott paradicsomot fölszeletelem, az olajbogyókat elfelezem.
A tésztát belisztezett deszkán a formánál nagyobbra nyújtom, és a formába rakom úgy, hogy kis pereme is legyen.
Villával megszurkálom. Előbb a szalámi szeleteket szórom rá, majd a sonkadarabokat. Erre teszem a hagymakarikákat, végül a paradicsomot. Olívabogyóval díszítem, sóval, borssal, majoránnával fűszerezem, és megszórom parmezánnal.

PÁPAI SONKÁS GÖMBÖK
Hozzávalók: 5 zsemle, 10 dkg zsír, 1 csomó petrezselyemzöld, 40 dkg füstölt sonka, 4 tojás, 3 dl tej, só, 1 késhegynyi törött bors, 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg morzsa, 3 dl tejföl

Elkészítése: Az apró kockákra vágott zsemlét tepsiben, zsíron szép világos ropogósra pirítom. Hozzáadom az apróra vágott petrezselyemzöldet és a kis kockákra vágott sonkát. A felütött tojásokhoz hozzáöntöm a tejet, sóval, borssal ízesítem, és az egészet összekeverem a sonkás zsemlekockákkal. Végül annyi lisztet adok hozzá, hogy formálható massza legyen. Vizes kézzel gombócokat formálok belőle, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm.
Tálalás előtt vajban pirított zsemlemorzsában meghempergetve, sűrű tejföllel meglocsolva kínálom a gombócokat.

PAPRIKÁS-HÚSOS RÉTES
Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 70 dkg darált sertéshús, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, só

Elkészítése: A ledarált sertéshúst egy evőkanálnyi olajon átpirítjuk, finomra vágott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Elosztjuk az olajjal meglocsolt, zsemlemorzsával meghintett réteslapon a tölteléket. Feltekerjük, tetejét tejföllel megkenjük, és 180 fokos sütőben ropogósra sütjük. Kitűnő bor- és sörkorcsolya.

PAPRIKÁS POGÁCSA
Andocsi recept
8 adaghoz: 50 dkg lisztet, 2 kávéskanál sót, ugyanannyi pirospaprikát összekeverünk fél liter langyos vízzel, fél dl étolajjal, 2 dl tejföllel. Az egészet jól összegyúrjuk, amíg a tál falától és a kéztől is elváló, rugalmas tésztát kapunk.
Belisztezett gyúródeszkára borítva még egyszer átgyúrjuk, hosszúkás rúd alakúra formázzuk, késsel pogácsányi darabokat vágunk belőle. Ezeket egyenként is átdolgozzuk, kis cipókat formázunk, ezeket vékonyra kisodorjuk, sütőlapra helyezzük. Tetejüket megkenjük tojással. Előmelegített sütőben gyorsan megsül. Kiváló borkorcsolya!

PEZSGŐKORCSOLYA
Hozzávalók: 1 pohár félédes pezsgő, 1 pohárka tojáslikőr

Elkészítése: Jól összekeverjük, lassan adagolva a pezsgőt a likőrhöz! Jégkocka dukál hozzá.

PLANÉTÁS PIZZA
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt (a negyed része szójaliszt is lehet), 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 12 dkg főtt, áttört burgonya
A mártáshoz: 1 dl olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 babérlevél, 1 csapott mokkáskanál oregánó vagy szurokfű, 5 dkg paradicsompüré
A töltelékhez: tetszés szerint félig főtt zöldség, hagyma, szardínia, retek összesen 40-50 dkg. 10 dkg reszelt parmezán.

PLANÉTÁS SÖRFALATOK
Hozzávalók személyenként: 5-6 egyforma gombafej, annyi kolbászkarika, ahány gombafej, trappista sajtszeletek, azonos vastagságú kenyérszeletek

Elkészítése: A gombafejeket megtisztítom, tűzálló edénybe rakom, és előmelegített sütőbe teszem. 5 percnyi sütés után minden kalapba egy kolbászkarikát illesztek. Folytatom a sütést.
Közben pogácsaszaggatóval kerek sajtszeleteket vágok. Ha a kolbászkarika átsült, a kalapokra egy-egy sajtkarikát rakok. Mintegy 5 percig sütöm.
A kenyérszeletekből a pogácsaszaggatóval karikákat vágok, fogpiszkálóval átszúrom a gombafalatokat, és a kenyérszeletekre illesztem

RAKOTT KENYÉR
Hozzávalók: 1 cipó vagy rozskenyér, 10 dkg sertés-májkrém, 10 dkg tojáskrém, 10 dkg körözött, 10 dkg sajtkrém

Elkészítése: A kenyeret lapjával párhuzamosan 1l cm vastag szeletekre vágom. A krémeket keverőtálban habverővel jól kikeverem. Az alsó kenyérszeletet megkenem májkrémmel, ráteszem a következő szeletet, amire tojáskrémet kenek. A következőt körözöttel kenem meg, a negyediket sajtkrémmel. Végül ráteszem a felső szeletet, és hűtőszekrényben kihűtöm.
Amikor jól lehűlt, tortaként szeletelem föl a rakott kenyeret.
Természetesen más krémek is felhasználhatók.

RAKOTT SZENDVICS
Hozzávalók: 12 szelet szendvicskenyér, 12 dkg sonka, 10 dkg vaj, 5 dkg márványsajt, só, 1 csipetnyi törött bors, 2 paradicsom, 10 dkg körözött, 1 fej vöröshagyma, 1 csipetnyi fűszerpaprika
Elkészítése: A kenyérszeleteket hirtelen megpirítom, vigyázva, hogy ne száradjanak ki. A sonkát fölszeletelem. A vaj felét áttört márványsajttal kikeverem, és sóval, törött borssal ízesítem. A paradicsomokat felszeletelem. A kenyereket megvajazom. Az alsó kenyérre körözöttet és vöröshagymaszeleteket teszek, erre egy másik szelet kenyér jön, amire sonkát és paradicsomot rakok. Ismét kenyér következik, márványsajt-krémmel kenve. Végül letakarom egy szelet kenyérrel. Ezt a jó magas szendvicset két műanyag karddal átszúrom, és középen kettévágom.
Fűszerpaprikával meghintve tálalom.

RÁNTOTT HAGYMAKARIKÁK
Hozzávalók: 70 dkg nagy vöröshagymafej, 2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, só és törött bors, ízlés szerint
A mártáshoz: 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje

Elkészítése: A vöröshagymákat meghámozzuk, és ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A tojásokat felverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A hagymakarikákat először lisztbe mártjuk, majd az ízesített tojásban megforgatjuk, végül a zsemlemorzsába hempergetjük. Bő, forró olajban szép pirosra megsütjük mindkét oldalát. Amíg a hagyma sül, a majonézt a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a megtisztított és fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát, valamint kevés sót és törött borsot. Tálaláskor ki-ki belemártogatja hagymakarikáját a sűrű mártásba. Nemcsak finom, ám olcsó sörkorcsolya, hanem pirított kenyérszeletekkel vacsorára is alkalmas.

RÉSZEGES POGÁCSA
Elkészítése: Ez általában nem szerepel a közkézen forgó szakácskönyvekben, pedig elkészítése rendkívül egyszerű. Azonos mennyiségben kell hozzá finomliszt, tehéntúró, margarin, valamint csipetnyi só. Az alkotóelemeket összegyúrjuk - ehhez nem árt egy erős férfikéz - és az elkészült masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sütés előtt 3-4 rétegben összehajtogatjuk, majd kisodorjuk. Tetejére lenmagot vagy szezámmagot szórunk. A legkisebb pogácsaszaggatóval másfél centiméteres átmérőjű parányi pogácsákat szaggatunk. A sütőben addig sütjük, amíg el nem dől. Innen kapta a nevét is, hogy “részeges”. Ez a túrópogácsa kiváló borkorcsolya, és kiválóan elválasztja az ízeket a különböző finom, száraz borok között.

ROKFORT-FALAT (AMUSE-GUEULES AU ROQUEFORT)
Hozzávalók: 25 dkg roquefort sajt, 4-6 evőkanál vaj, 1 csokor snidling, 1 szelt zellergumó, csipetnyi őrölt Cayenne bors, só, őrölt bors, 1 teáskanál konyak, 1,2 dl zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Tegye a sajtot keverőtálba a puha vajjal együtt, és keverje habosra. Adja hozzá a finomra vagdalt snidlinget, a reszelt zellert, ízlése szerinti mennyiségben a fűszereket és a konyakot. Alaposan keverje el. Hűtőszekrényben dermessze meg, majd formázzon belőle dió nagyságú gömböket. A finomra vagdalt petrezselymet keverje össze a zsemlemorzsával. Ebben forgassa meg a golyókat. Fogpiszkálót beleszúrva kínálja borkorcsolyaként.

ROKFORTOS BURGONYAFÁNK
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 1 mokkáskanál cukor, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt rokfort, 2 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, só, törött bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőt beleteszem a langyos tejbe, és a cukorral együtt elkeverem. A burgonyát, a lisztet, a tojássárgáját, az olajat, a reszelt sajtot és a fűszereket jól összekeverem, majd a felfutott élesztőt is hozzáadva alaposan összedolgozom. A fánktésztát langyos helyen, egy órán át, kelesztem. Forró olajba mártott evőkanállal, kétujjnyi olajjal telt serpenyőbe szaggatom, és mindkét oldalán pirosra sütöm.
Forrón, tartármártással kínálom. Csak frissen jó!

ROPOGÓS
Hozzávalók: 14 dkg kristálycukor, 14 dkg liszt, 4 tojás fehérje, 10 dkg mandula, vagy dió, vagy mogyoró egészben

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, vajjal kikent, lisztezett őzgerincformába töltjük, a sütőben megsütjük. Kemény tésztát kapunk, amit egészben egy napra nylonzacskóban hűvös helyre teszünk (de azonnal is felhasználható), majd nagyon vékony szeletekre vágjuk és langyos sütőben a tepsin egymás mellé rakva, kicsit megpirítjuk.

ROPOGÓS RÉTES BATYU
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 15 dkg főtt sonka, 3 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, fél zacskó burgonyapehely, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A megtisztított és kockákra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, ezután hozzáadom a nagyon apró kockákra vágott sonkát. Beleszórom a burgonyapelyhet, a reszelt sajtot és a habosra felvert tojásokat. 10 percnyi pihentetés után beleszórom a fűszereket, és ismét átkeverem. A réteslapokat egy tiszta, nedves konyharuhára borítom, mindegyiket megolajozom, majd a szélére egy csíkban felkenem a tölteléket. Szorosan felcsavarom. Ezután jó éles késsel három centis darabokra felvágom. Bő olajat forrósítok, amelybe egyenként, óvatosan beleeresztem a rétest, és szép pirosra megsütöm mindkét oldalán. (Nem fog szétesni, hiszen a forró olaj azonnal “összekapja” a benne lévő tojást.) Fritőzben (olajsütőben) könnyedén és gyorsan megsüthető, és a szűrőkosárral ki is emelhető. A lecsöpögtetett sült batyukat itatóspapírra, vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Száraz fehérbor mellé kitűnő korcsolya.

SAJTFALATOK
Hozzávalók: 10 dkg trappista sajt, 1 Camembert, 10 dkg Lajta sajt, 10 dkg füstölt sajt
A díszítéshez: retek, újhagyma, zöldpaprika, paradicsom, Piros Arany, olívabogyó, diógerezdek, metélőhagyma, szőlőszem stb.

Elkészítése: A felsorolt sajtokból különböző alakú és nagyságú falatokat vágok. Ugyanezt elvégezhetem mintás kiszúrók segítségével is.
A felsorolt díszítő anyagok ízlés szerinti kiválasztásával és darabolásával műanyag kardokra vagy fogvájókra színes díszítéseket húzok fel, ezután a kardokat a sajtdarabokba szúrom. A díszített sajtfalatokat ízlésesen tálra rakom. (A sajtfalatok színes felsorakoztatása, díszítésének változatossága, az egész étel megjelenése kizárólag készítője ízlését, fantáziáját dicséri.)

SAJTKRÉMES BOMBÁK (SÖRKORCSOLYA)
Hozzávalók 10 db-hoz: 10 db kerek sós keksz, 15 dkg rokfort- vagy camembert-krém, 5 dkg apróra tört, pörkölt, sós mandula, esetleg 10 szem olajbogyó

Elkészítése: A habosra kevert sajtkrémet nyomózsákból csillagcsővel a kekszre formázzuk, körkörösen kúpos alakban, kb. 4 cm magasan. A kekszbombák oldalát körben megforgatjuk a vágott mandulában, és hűtőszekrényben 1 órán át, dermesztjük.
Tetejükre egy-egy szem olajbogyót is tehetünk.

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT TÁSKÁK
Hozzávalók 20 darabhoz: 40 dkg túró, 15 dkg liszt, 8 dkg vaj, 15 dkg tejszínkrémsajt, 15 dkg Trappista sajt reszelve, 2 evőkanál tejszín, 1 kiskanál só, 2 kiskanál édes pirospaprika, 1 csomag snidling, 2 tojássárgája

Elkészítése: A túrót áttörjük, majd a liszttel meg a vajjal összegyúrjuk. fóliába csomagolva legalább két órán át hűvös helyen pihentetjük. Eközben a tejszín-krémsajtot a tejszínnel simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, a pirospaprikát és a felaprított snidlinget. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztakorongokra krémsajtos tölteléket halmozunk, kettéhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk. A megtöltött táskákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, tojássárgájával megkenjük, forró sütőbe tesszük. 200°C-on 10-15 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy hidegen pompás borkorcsolya.

SAJTOS GÖMBÖK
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 db tojás, 13 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg reszelt Gouda (vagy trappista) sajt 3 dkg reszelt kaskaval sajt, fél zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió virág, olívabogyó és reszelt sajt (a tetejére)

Elkészítése: Egy nagy, mély tálba beleszórjuk a tészta összes hozzávalóit, és addig gyúrjuk, amíg formázható, rugalmas tésztát kapunk. (Ha nagyon kemény, egy-két teáskanál vízzel lágyíthatjuk.) Habzsákba vagy nejlonzacskóba tömjük és egy kikent, alufóliával bélelt sütőlemezre dió nagyságú gömböket nyomunk. A sütőt előmelegítjük, majd a tésztával telt sütőlemezt betoljuk. Közepes lángnál körülbelül huszonöt percig sütjük, addigra a gömbök jó nagyra megnőnek. A világossárgára megsült tésztát még forrón lekapjuk a lemezről, és lapos tálra tesszük. Reszelt sajttal bőven meghintve és olajbogyóval feldíszítve rakjuk az asztalra. Remek sör- vagy borkorcsolya.

SAJTOS HOLDAK
Kiváló sör- és borkorcsolya!
Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg fagyasztott leveles tészta, fél csokor petrezselyem felengedve, 5 dkg fenyőmag (vagy mandula), 10 dkg Berkäse vagy más kemény sajt, 5 dkg dió, pl. gruyere, bors, 12 dkg mozzarella sajt, kevés liszt, fél csokor bazsalikom 7,5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése: A leveles tésztát felengedjük. Közben mindkét fajta sajtot apró kockákra vágjuk. A fenyőmagot és a diót durvára vágjuk, és a wokban zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. A fűszernövényeket megmossuk, és finomra aprítjuk. Összekeverjük a dióval, a fenyőmaggal és a sajtokkal, megborsozzuk. A tésztát kevés liszten vékonyan nyújtjuk, és 12 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. Mindegyik közepére 1 evőkanálnyi sajtos keveréket halmozunk. A tészta széleit kissé megnedvesítjük, összehajtjuk, a széleit villával jól lenyomkodjuk. Az olajat a sütéshez felforrósítjuk a wokban. A tésztaholdakat adagonként 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük benne. Konyhai törlőkendőben lecsepegtetjük.

SAJTOS MARHAGOMBÓC (BEEFY CHEESE BALL)
Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 20 dkg natúr krémsajt, 0,6 dl ecetes torma, 1tojás, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál majonéz, só, bors
A tálaláshoz: 8 db kifli, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj

Elkészítése: Valamennyi hozzávalót kézzel alaposan dolgozzon össze a kétszer darált marhahússal. Tegye fagyasztóba 15 percre. Formázzon fél centis golyókat a keverékből, és mindegyikbe szúrjon fogpiszkálót. Tegye vissza a hűtőszekrénybe. Közben a kifliket karikázza fel ujjnyi vastagon. Mindegyikre kenjen késhegynyi zúzott fokhagymát, tegyen rá piciny vajat, s grillsütőben az előkészített oldalát pár pillanat alatt pirítsa zsemleszínűre.
Ezzel kínálja a jéghideg gombócokat. Ragyogó borkorcsolya.

SAJTOS PISKÓTASZENDVICS
Hozzávalók: 3 tojás, 1 teáskanál só, 4 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tej, 1 mokkáskanál törött fehérbors
A töltelékhez: 5 dkg vaj, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál marinált paradicsompaprika-kocka, 1 evőkanál apró kockákra vágott főtt sárgarépa, 1 evőkanál feldarabolt zöldbab

Elkészítése: A tojássárgáját habosra keverem a sóval, a liszttel, a tejjel és a fehér borssal, majd hozzáadom a tojásfehérjéből vert kemény habot.
A masszát kikent, lisztezett sütőlapra kenem, és előmelegített, forró sütőben, kis lángon, sárgára sütöm.
Még tűzforrón alufóliára borítom, és szorosan összecsavarom, mint a rétest. Kihűlésig az alufóliával együtt többször ki-be tekerem. A vajat a reszelt sajttal, a tejföllel, a vöröshagymával és a sóval habosra keverem. A már kihűlt roládot megkenem a sajtos krémmel, a krémbe belenyomkodom a főtt zöldségeket, és az egészet szorosan felcsavarom. Az alufóliába újból visszacsavarva a hűtőszekrényben jól lehűtöm, és csak tálalás előtt szeletelem fel.

SAJTOS RÚD
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 doboz tejföl, 1 Ráma margarin, 1 evőkanál só, 1 egész tojás, kevés reszelt sajt

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, sóval, tejföllel és az egész tojással összegyúrjuk. Az így kapott masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát kinyújtjuk körülbelül 1 cm vastagságúra, megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal, s felvágjuk tetszés szerint. Forró sütőben, de alacsony hőmérsékleten inkább szárítjuk, mint sütjük. Megjegyzés: Gyors és finom!

SAJTOS RUDAS SÖRKORCSOLYA
Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 doboz tejföl 1 margarin 1 evőkanál só 1 egész tojás 1 Pannónia köményes reszelt sajt

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, sóval, tejföllel és az egész tojással összegyúrjuk. Az így kapott masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal s felvágjuk tetszés szerint. Forró sütőben, de alacsony hőmérsékleten inkább szárítjuk, mint sütjük.

SAJTOS MARHAGOMBÓC
Hozzávalók: 60 dkg bélszín, 20 dkg natúr krémsajt, 0,6 dl ecetes torma, 1tojás, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál majonéz, só, bors
A tálaláshoz: 8 db kifli, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj

Elkészítése: Valamennyi hozzávalót kézzel alaposan dolgozzon össze a kétszer darált marhahússal. Tegye fagyasztóba 15 percre. Formázzon fél centis golyókat a keverékből, és mindegyikbe szúrjon fogpiszkálót. Tegye vissza a hűtőszekrénybe. Közben a kifliket karikázza fel ujjnyi vastagon. Mindegyikre kenjen késhegynyi zúzott fokhagymát, tegyen rá piciny vajat, s grillsütőben az előkészített oldalát pár pillanat alatt pirítsa zsemleszínűre.
Ezzel kínálja a jéghideg gombócokat. Ragyogó borkorcsolya.

SAJTTAL TÖLTÖTT VIRSLI
Hozzávalók: 4 pár virsli, 10 dkg trappista sajt, 8 dkg angol- vagy kolozsvári szalonna

Elkészítése: A virsliket - ha műbélbe töltötték, először kifejtem a bélből - hosszában körülbelül félig bevágom. A sajtból ceruza vastagságú, hosszú, a szalonnából pedig nyolc vékony szeletet vágok.
A virslik bevágásaiba helyezem a sajtcsíkokat, és átcsavarom az egészet szalonnaszelettel. Grillsütőbe vagy forró sütő felső részébe teszem; amíg a sajt megolvad, addig a szalonna és a virsli teteje is megpirul.
Tetszés szerint süthetünk a virslikkel együtt zöldpaprikát és paradicsomot is. Ezek ízletes köretei lehetnek a töltött virslinek.

SAJTTEKERCS 01.
Hozzávalók: 30 dkg kemény, reszelt sajt (trappista, óvári, parmezán, ementáli) vegyesen, 5 dkg reszelt márványsajt, 3 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy főtt brokkoli rózsa, 1 szál főtt sárgarépa, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: Először elkészítjük a tölteléket. A reszelt márványsajtot habosra keverjük a puha vajjal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, kevés sóval, fehér borssal. A többi reszelt sajtot teflon lábosba öntjük, és a lábost lángelosztó szitára téve addig melegítjük, amíg a sajt, nyúlóssá nem válik, illetve megolvad. Közben állandóan keverjük, hogy oda ne kapjon. Ezután az egy tömbbé megolvadt sajtot nagy, kiterített alufólia lapra tesszük, és nyújtófával úgy nyújtjuk ki, mintha tésztát nyújtanánk. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb. Ügyeljünk azonban arra, hogy a sajt ne szakadjon el. Ha már langyosra hűlt, rákenjük a márványsajtos krémet. Belenyomkodjuk a sós vízben főtt, apró rózsáira szedett brokkolit, és az almareszelőn lereszelt főtt sárgarépát. Olyan szorosan, amennyire csak lehetséges, feltekerjük, mint a rétest. A töltött sajt rudat kicsit lenyomkodjuk, hogy a felesleges levegő eltávozhasson belőle. Ezután egy új, tiszta alufóliába csavarjuk, két végét jól benyomkodjuk, és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtjük.
Tálalás előtt levesszük róla a fóliát, és a hideg sajttekercset éles késsel ferdén felszeleteljük. Rendkívül finom, mutatós sör- vagy borkorcsolya, és napokig eláll a hűtőszekrényben. Aki szereti az ínyencségeket, a zöldségek helyett kimagozott rumos meggyel vagy meggybefőttel is töltheti.

SAJTTEKERCS 02.
Hozzávalók: 25 dkg eidami, vagy trappista sajt, 15 dkg Boci, Kemping, vagy más krémsajt, 2 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, őrölt szerecsendió, egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyem

Elkészítése: A fokhagymát összezúzom, összekeverem a sajttal, a borssal, a szerecsendióval és a vágott petrezselyemmel. A sajttömböt follpackba jó szorosan becsavarom és forró vízben kb. 10 percig főzöm. A vízből kivéve kicsomagolom, és sodrófával kinyújtom, majd azonnal rákenem a sajtkrémet. Feltekercselem, betekerem follpackba, hogy ki ne száradjon, majd a hűtőbe teszem. Tálaláskor éles késsel szeletelem. Kiváló és nagyon látványos bor-, vagy sörkorcsolya.

SAJTTEKERCS RÁNTVA
Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg juhtúró, 2 evőkanál búzadara, 2 gerezd fokhagyma, só, csipetnyi törött bors, 15 dkg reszelt parmezán jellegű sajt, 15 dkg reszelt trappista sajt, liszt, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése: Előző nap egy tojást, a juhtúrót, a búzadarát, a zúzott fokhagymát, sót és a törött borsot krémmé keverem. A reszelt sajtokat egy teflonedényben állandó keverés közben nyúlósra olvasztom, majd egy alufólia lapra teszem. Nagyon vékonyra kinyújtom (mint a tésztát), majd ha langyosra hűlt, rákenem a tölteléket.
Szorosan összecsavarom (mint a rétest), és alufóliába csomagolva a hűtőszekrénybe teszem.
Készítés előtt a kifagyott sajttekercset felszeletelem, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába hempergetem.
Nagyon forró olajban, hirtelen, mindkét oldalán pirosra sütöm.
Forrón, tartármártással kínálom. (Rizzsel tálalva főétel.)

SAJTTORTA
Hozzávalók: 1 nagy kerek rozskenyér, 5 dkg reszelt rokfort, 10 dkg tejszínkrémsajt, 10 dkg körözött, 10 dkg paprikás szalámi, 15 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg darált dió, 1 dl sűrű tejföl, 2 csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors, curry por, piros fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítése: A reszelt rokfortot 5 dkg vajjal, 1 teáskanál tejföllel, csipetnyi sóval, borssal és 1 gerezd összezúzott fokhagymával habosra keverjük. A krémsajtot a dióval összekeverjük. A körözöttet pirospaprikával és a snidling felével kikeverjük. A szalámi felét nagyon apróra vágjuk, és 5 dkg vajjal meg 1 teáskanál tejföllel ugyancsak kikeverjük. Végül a megmaradt vajat a reszelt sajt felével, 1 kanál tejföllel, a curry porral, törött borssal és az összezúzott fokhagymával habosra keverjük. A kenyeret nagyon éles késsel 5 lapba vágjuk. Az alsó lapot alufóliára fektetjük, és megkenjük a rokfortkrémmel, majd ráborítjuk a második lapot. Erre körözöttet kenünk. A harmadik lapot a szalámis vajjal, a negyediket a diós krémsajttal, az ötödiket pedig a Currys sajtkrémmel kenjük meg. A megmaradt kenyérből egy szeletet levágunk, és apróra morzsoljuk. Ezt a morzsalékot rászórjuk a Currys krémmel bekent torta oldalára. Tetejét kirakjuk a megmaradt szalámiból csavart kis tölcsérekkel, és meghintjük a finomra metélt snidlinggel meg a reszelt sajttal. Hűtőszekrényben legalább 2 napig dermesztjük. Tortacikkekre szeletelve tálaljuk.

SALAMON KIRÁLY CSICSERIBORSÓ LABDÁCSKÁI
Hozzávalók: 300 g csicseriborsó, 0,75 l víz, 1 szikkadt zsemle, 1 ek búzadara, 1 citrom leve, 2 tk aprított fokhagyma, 2 ek aprított petrezselyem, 1 tk őrölt édeskömény, 1 tk só, 0,5 l olaj (kukoricacsíra olaj).

Elkészítése: Áztassuk be a csicseriborsót 24 órára! Áztassuk be a zsemlét!
Törjük össze a borsót (mixerben vagy nagyobb mozsárban). A püréhez adjuk hozzá a búzadarát, a kicsavart zsemlét, fokhagymát, fűszereket, citromlevet. Pihentessük 1 órányit.
Formáljunk belőle 2-3 cm-es labdácskákat (vizes kézzel addig gömbölyítsük, míg elválik kezünktől). Szikkasszuk szobahőmérsékleten, 1 órán át.
Forró olajban süssük arany barnára. Csepegtessük jól le!
Kiváló borkorcsolya, de előételnek is tálalható. Az egész Közel-Keleten szívesen és gyakran fogyasztják. Felafel néven ismerik.
A ki nem sült gombócok igen alkalmasak egy vegetáriánus fondü-vacsora adalékául is.

SONKÁS BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 60 dkg főtt burgonya, 25 dkg sonka, 6 tojás, 2 dl tejföl, só, egy csipet törött bors, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát kevés zsírban megpirítom. A főtt burgonyát áttöröm, hozzáadom a megpirított vöröshagymát, a finomra vágott sonkát, a tojások sárgáját, a tejfölt, a sót, a törött borsot, majd jól összekeverem az egészet. Legvégül lazán hozzákeverem a keményre felvert tojásfehérjehabot. Ha a felfújt massza lágy lenne, kevés zsemlemorzsát keverek hozzá.
Az előre kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett formát háromnegyedig megtöltőm a masszával, és sütőben, lassú tűzön fél óráig sütöm.
A felfújtat a formából kiborítom, felszeletelem, és melegen tálalom. Tejfölös sajtmártással kínálom.

SONKÁS CIPÓ
Hozzávalók: 1 kerek, szikkadt rozskenyér, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl
Elkészítése: A rozskenyér tetejéről levágunk egy vékony lapot. A kenyér belét úgy szedjük ki, hogy legalább egy centis fala maradjon. A kenyérbelet és a füstölt sonkát apróra vagdaljuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, üvegesre sütjük, majd rádobjuk a kenyér- és a sonkadarabkákat. Pirítjuk néhány percig, ezután hozzáadjuk a szintén apróra vagdalt uborkát és a fele mennyiségű sajt kockákra metélt darabjait. Egy percig együtt sütjük az egészet, majd még tűzforrón betöltjük a cipóba. A kalapját rátesszük a tetejére, leöntjük a megsózott tejföllel, rászórjuk a maradék sajtot, és annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére. Nagyon éles késsel cikkekre vágjuk, mint a tortát szokás. Remek borkorcsolya.

SONKÁS FÁNK
Hozzávalók: 3 tojás, 7 dkg vaj vagy margarin, 1,5 dl víz, 15 dkg liszt, 15 dkg bármilyen kicsontozott füstölt hús, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál pástétomfűszer, ízlés szerint só, olaj a sütéshez

Elkészítése: Lábosba öntünk másfél dl vizet, megsózzuk és felforraljuk. Beletesszük a vajat, majd ha felolvadt, beleszórjuk a lisztet. Kevergetve sűrűre főzzük. Ha már egy tömbben összeállt és elválik az edény falától, a tűzről lehúzzuk, és kissé kihűtjük. Beleszórjuk a fűszereket, majd egyenként (nagyon fontos, hogy valóban egyenként) belekeverjük a nyers tojásokat. Egy-egy tojás beleengedése után addig keverjük, amíg a massza teljesen homogén lesz. Végül beleszórjuk a sütőport és a közben finomra darált füstölt húst is. Bő olajat forrósítunk, amelybe teáskanállal beleszaggatjuk a masszát. (Két kiskanál segítségével könnyen megtehetjük.)
A kis fánkok nagyra nőnek. Mindkét oldalukat szép pirosra megsütjük, majd itatóspapírra vagy papírtörülközőre rakjuk a fánkokat, hogy a papír elszívhassa a felesleges olajat. Melegen is, hidegen is jó.

SONKÁS PISKÓTA-ROLÁD
Hozzávalók: 3 egész tojás, 2 tojásfehérje, 1 teáskanál só, 4 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tej, 15 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg Ráma margarin, 1 csomó snidling, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi pástétomfűszer, 1 teáskanál mustár, 1 ecetes uborka, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A tojássárgákat habosra keverem a sóval, a liszttel, a tejjel, majd hozzáadom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszát kikent, kilisztezett sütőlapra kenem, és előmelegített, forró sütőben, kis lángon, sárgára sütöm.
Még tűzforrón alufóliára borítom, és szorosan összecsavarom, mint a rétest; kihűlésig benne hagyom az alufóliában. Közben többször ki-be tekerem.
A sonkát megdarálom, a margarint habosra keverem. A darált sonkát a margarinnal összekeverem, majd finomra metélt snidlinggel, sóval, törött borssal, pástétomfűszerrel, mustárral és reszelt uborkával ízesítem a tölteléket.
A már kihűlt roládot megtöltöm a sonkakrémmel, és ismét szorosan összecsavarom.
Hűtőszekrénybe téve jól kifagyasztom, és csak tálalás előtt szeletelem fel. Reszelt sajttal megszórva kínálom.

SONKÁS RÉTES
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb csont nélküli füstölt hús), 2 tojás, 2 dl tejföl, 3 evőkanál búzadara, törött fekete bors, zsír a réteslap kenéséhez

Elkészítése: A főtt füstölt húst átdaráljuk, összekeverjük a tejföllel, a tojássárgával, a búzadarával, a törött borssal. A tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan hozzáadjuk. A réteslapot egy tiszta, bevizezett és kicsavart konyharuhára terítjük, olvasztott zsírral bekenjük, erre rátesszük a második lapot. Ezt is megzsírozzuk, majd a sonkás töltelék felét a szélére, egy csíkban felkenjük. A rétest szorosan felgöngyöljük, és kikent sütőlemezre helyezzük. Ugyanígy járunk el a másik 2 réteslappal. A rudak tetejét zsírral megkenjük, és előmelegített forró sütőben közepes lángon sütjük 12-15 percig. Csak akkor vágjuk fel, ha langyosra hűlt.
Kitűnő vendégváró borkorcsolya.

SONKÁS TÁSKA
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles vajas tészta, 25 dkg főtt sonka vagy tarja, 2 tojás, törött bors és só, ízlés szerint, liszt a tészta nyújtásához

Elkészítése: A sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk. A felengedett tésztát lisztezett deszkára rakjuk, és vékonyra kinyújtjuk. A tojásokat habosra felverjük. A tésztát bekenjük a tojással, majd gondolatban megfelezve, egyik felét egyenletesen beszórjuk a darált sonkával. A tészta másik felét ráhajtjuk, és kissé rá is nyomkodjuk. Lisztbe mártott derelyemetszővel 3 X 5 cm-es kis négyszögeket, azaz táskákat vágunk belőle. Mindegyiknek bekenjük a tetejét. Legyünk óvatosak, és ügyeljünk arra, hogy csak a teteje legyen tojásos, különben nem fog szépen felemelkedni. Sütőlemezre rakjuk, nem túl közel egymás mellé, és az előmelegített forró sütőbe tolva, 5 percig erős lángon, majd 10-12 percig közepes lángon megsütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütőt kinyitni! Frissen, melegen tálaljuk. Ünnep előtt jó előre megsüthetjük, csak melegíteni kell közvetlenül tálalás előtt a sütőben. Ha a melegítés folyamán a sütőlemezre alufóliát borítunk, nem fog kiszáradni.

SONKÁS-SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók 8 személyre: 25 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg reszelt füstölt sajt, a tészta nyújtásához kevés liszt, a tészta megkenéséhez 1 tojás

Elkészítése: A lisztet mély tálba szórjuk, és elkeverjük benne a sütőport, a törött fekete borsot, valamint a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, és beleöntjük a tojássárgákat. A főtt füstölt húst ledaráljuk. A reszelt sajtot, a füstölt húst és az elforgácsolt vajat a lisztes tojással sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk, a felületét belisztezzük, és a hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egymáshoz nem túl közel sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük kevés felvert tojással. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és 5 perc múlva a lángot takarékra mérsékelve, megsütjük. A sütőlemezről óvatosan, lapáttal alányúlva, még melegen levesszük, és tálra vagy tálcára rakjuk. Fűszeres, finom borkorcsolya száraz vagy félszáraz, fehér- vagy vörösbor mellé.

SÓS SAJTOSRÚD
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 30 dkg reszelt sajt (vegyes), 25 dkg Ráma margarin, 3 tojássárgája +1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál fokhagymapor (vagy fokhagymakrém), köménymag, ízlés szerint

Elkészítése: A lisztet a sütőporral elkeverem, és 25 dkg reszelt sajttal, a margarinnal, a tojássárgákkal, sóval, borssal és fokhagymaporral sima tésztává gyúrom. A hűtőszekrényben néhány órán át, pihentetem (a legjobb előző nap elkészíteni).
Erősen lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtom, és habosra felvert egész tojással megkenem. A felét meghintem köménymaggal, a másik felére pedig rászórom a maradék reszelt sajtot.
Lisztbe mártott derelyemetszővel rudacskákat vágok belőle, és sütőlemezre rakom, nem túl szorosan egymás mellé.
Forró sütőbe tolom, de a hőfokot azonnal takarékra állítom. 10-15 perc alatt világossárgára sütöm. A leírt mennyiségből körülbelül 4 nagy gáztepsi sütemény lesz. Zárt dobozban vagy alufólia tálkában akár két hónapig is eltartható.

SÖRKORCSOLYA
Hozzávalók: 1 nagy kerek rozskenyér, 5 dkg reszelt rokfort, 10 dkg tejszínkrémsajt, 10 dkg körözött, 10 dkg paprikás szalámi, 15 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg darált dió, 1 dl sűrű tejföl, 2 csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors, curry por, piros fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítése: A reszelt rokfortot 5 dkg vajjal, 1 teáskanál tejföllel, csipetnyi sóval, borssal és 1 gerezd összezúzott fokhagymával habosra keverjük. A krémsajtot a dióval összekeverjük. A körözöttet pirospaprikával és a snidling felével kikeverjük. A szalámi felét nagyon apróra vágjuk, és 5 dkg vajjal meg 1 teáskanál tejföllel ugyancsak kikeverjük. Végül a megmaradt vajat a reszelt sajt felével, 1 kanál tejföllel, a curry porral, törött borssal és az összezúzott fokhagymával habosra keverjük. A kenyeret nagyon éles késsel 5 lapba vágjuk. Az alsó lapot alufóliára fektetjük, és megkenjük a rokfortkrémmel, majd ráborítjuk a második lapot. Erre körözöttet kenünk. A harmadik lapot a szalámis vajjal, a negyediket a diós krémsajttal, az ötödiket pedig, a currys sajtkrémmel kenjük meg. A megmaradt kenyérből, egy szeletet levágunk, és apróra morzsoljuk. Ezt a morzsalékot rászórjuk a currys krémmel bekent torta oldalára. Tetejét kirakjuk a megmaradt szalámiból csavart kis tölcsérekkel, és meghintjük a finomra metélt snidlinggel meg a reszelt sajttal. Hűtőszekrényben legalább 2 napig dermesztjük. Tortacikkekre szeletelve tálaljuk

SPÁRGÁS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 4 szelet szendvicskenyér, 4 szelet nyers sonka (kb. 8 dkg), 16 dkg 8-10 cm hosszú konzervspárga, só, 2 kávéskanál mustár, 4 szelet edami sajt, 1 paradicsom

Elkészítése: A szendvicskenyereket kissé megpirítom és megkenem mustárral. Mindegyikre teszek egy-egy szelet nyers sonkát, erre egy sor spárgát és végül egy szelet eidamit.
Grillsütőben körülbelül 10-12 perc alatt ráolvasztom és rápirítom a sajtot. Tálaláskor egy-egy spárgával és egy-egy paradicsomszelettel díszítem.
Friss vagy mirelit spárgából is készíthetem. A megtisztított friss spárgát először sós vízben kell főzni.

SPENÓTOS TÖLTÖTT HAJÓ
Hozzávalók 4 személyre: 6 tojás, 25 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál majonéz, 1 kávéskanálnyi csípős mustár, 1 csipet szerecsendió, 1 evőkanál főtt kukorica, 1 paradicsom

Előkészítés: A tojásokat sós vízben keményre főzzük, és hideg vízbe merítve lehűtjük. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. A fokhagymát meghámozzuk.

Elkészítése: A spenótot lobogva forró, enyhén sós vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal jéghideg vízbe merítjük, vagy bő hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finom pépesre vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, “derékban”, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket. Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük, péppé törjük. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, ízlés szerint 1 csipet frissen reszelt szerecsendiót, sót és borsot, habosra keverjük. 10-12 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük, és a tojásfehérje-csillagokba púpozzuk-töltjük. Fedeles műanyagdobozba rakosgatjuk őket, és legalább 1 órára behűtjük, illetve tálalásig hidegen tartjuk. Tálaláskor megmossuk, és szárazra törölgetjük a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, húsát vékony gerezdekre szeleteljük. A töltött tojásokat lapostányérra rendezzük, tetejüket 1-1 szem kukoricával vidámítjuk, a tányér peremét pedig kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomgerezdekkel. Italkorcsolyaként, előételként, sonka mellé kínáljuk. Gondos tárolással 1-2 napig biztonságosan eltartható.

SÜLT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, szalonna, kis fej vöröshagyma, füstölt hús

Elkészítése: A szalonnát kockákra vágva kisütjük, ebben a zsírban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, beletesszük a darabokra vágott füstölt húst, egy kis vizet aláöntünk és pároljuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát és addig főzzük, míg zsírjára nem sül. Kitűnő egytálétel és kitűnő borkorcsolya.

SÜLT ZELLER
Hozzávalók: 1 kg-nyi zellergumó, ízlés szerint só

Elkészítése: A zellereket alaposan lesikáljuk, majd meghámozzuk, és fél centi vastag karikákra szeleteljük. A karikákat egymásra téve egyforma hosszú csíkokra aprítjuk. Tiszta konyharuhán leszikkasztjuk, és a 170 fokra felforrósított olajba tesszük. Szép piros-ropogósra megsütjük (7-10 perc). Az olajból kivesszük, lecsöpögtetjük, és nagy tálon szétterítjük, hogy ne melegítsék egymást a kis rudacskák. Csak akkor sózzuk meg, ha teljesen kihűlt. Remek sör vagy borkorcsolya. A zellert intenzív, fűszeres íze miatt nem mindenki szereti, de így megsütve egészen más, mint a levesben. Nagy előnye, hogy nem hizlal, viszont nagy rosttartalma folytán nagyon egészséges rágcsálnivaló. Fokhagymás majonézbe vagy petrezselymes tartármártásba mártogathatjuk, de magában is nagyon ízletes. Egyszerűen és gyorsan készíthető, olcsó.

SZARDELLÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 1 evőkanál szardellapaszta, 2 teáskanálnyi citromlé, fél dl olaj, 1 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítése: A palacsintatésztába a szardellapasztát is belekeverjük. A szokásos módon megsütött palacsintákat megkenjük a citromhéjjal, citromlével és finomra vágott snidlinggel elkevert tejföllel, majd felcsavarjuk, és a sütőben jól átforrósítjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a felcsavart palacsintákat két-háromujjnyi vastagra szeleteljük, és állítva tesszük a tálba. Megszórhatjuk reszelt sajttal, és sütőbe tehetjük annyi időre, amíg a sajt ráolvad. Kitűnő borkorcsolya.

SZALONNÁS SÜTI
Hozzávalók:
A tésztához: 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 tojás, 1 csipetnyi só, 1 dkg margarin
A töltelékhez: 25 dkg angolszalonna, 25 dkg hagyma, 3 tojás, 2,5 dl tejföl, 1 csipetnyi fekete bors, 1 késhegynyi köménymag, só

Elkészítése: Az élesztőből, egy evőkanál lisztből és két evőkanál langyos tejből kovászt készítek. Langyos helyen a kétszeresére felfuttatom. Ezután hozzáadom a maradék tejet, a tojást, a sót, és a liszttel simára összedolgozom. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Konyharuhával letakarva 25 percig kelni hagyom.
A sütőlapot margarinnal kikenem, és elkészítem a tölteléket. A húsos szalonnát és a hagymát fél cm-es kockákra vágom. Egy másik edényben a tojásokat a tejföllel és a fűszerekkel összekeverem. A megkelt tésztát sütőlap nagyságúra kinyújtom, és a kikent lapra teszem úgy, hogy kis perem legyen a szélein.
Egyenletesen elosztom rajta a szalonnás-hagymás keveréket, ráöntöm a tojásos masszát, és az egészet előmelegített sütőben, 220 “C-on, körülbelül 30 perc alatt megsütöm.
Sütés után egyforma darabokra vágom, és még melegen tálalom. Bor mellé is, sör mellé is kitűnő. Mindenféle nyers salátával vacsorára kínálható.

SZARDELLÁS ZSÚRKENYÉR
Hozzávalók: 1/2 zsúrkenyér, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál olaj, só, 4 nagy paradicsompaprika, 1 doboz szardellafilé, 1/2 citrom, 1 hegyes zöldpaprika, 8-10 szem meggybefőtt

Elkészítése: A zsúrkenyeret félbevágom, és sütőben körülbelül 5 perc alatt kissé megszárítom. A kenyér vágásfelületét fokhagymával bedörzsölöm, olajjal megkenem és megsózom. A csíkokra vágott paradicsompaprikát a sütőben addig sütöm, amíg a héja meg nem ráncosodik.
A szardellafiléket kiemelem a konzervdobozból és lecsepegtetem. Az ízesített, olajjal megkent kenyeret először sült paprika-csíkokkal beborítom, majd ráfektetem a szardellafiléket. A tetejét citrom-és zöldpaprika szeletkékkel, valamint meggybefőttel díszítem.
Szőlőlevelekkel borított fatányéron kínálom.

SZARDÍNIÁS PIZZA
Hozzávalók: 25 dkg paradicsom, 1 doboz szardínia (25 dkg), 1 póréhagyma, 15 dkg fekete olajbogyó, 15 dkg reszelt márványsajt, 1 kiskanál oregánó (szurokfű)
A tésztához: 1 dkg élesztő, 15 dkg liszt, 1 evőkanál olaj, 1 csipetnyi só

Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőből 1/2 dl langyos vízzel és 1 evőkanál liszttel kovászt készítek. Letakarom, és langyos helyen a duplájára kelesztem.
A kovásszal, újabb 1/2 dl langyos vízzel, liszttel, olajjal és sóval sima tésztát készítek. Addig keverem, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor lefedve körülbelül fél óráig kelni hagyom. Mialatt a tészta kel, elkészítem a rávalót. A paradicsomot leforrázom, a héját lehúzom, és a húsát felszeletelem. A szardíniát darabokra szedem, a pórét karikákra vágom.
A megkelt tésztát kissé nagyobbra nyújtom a formánál, s az olajjal kikent formába teszem, a szélén kis peremet alakítok ki. Elosztom rajta a paradicsomot, a szardíniát, a pórét, az olajbogyót és a reszelt sajtot. Meghintem oregánóval, és előmelegített sütőben 220 B0C-on körülbelül 25 perc alatt megsütöm.

SZEZÁMMAGOS SÓSPEREC
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 1 zacskó sütőpor, fél dl tej, 1 db tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál szezámmag

Elkészítése: A lisztbe belekeverem a sütőport, majd elmorzsolom a vajjal, beledolgozom a tejet, a tojást, a törött borsot és a só háromnegyed részét. A tésztának keménynek, de simának kell lennie. Lisztezett deszkán ceruza vastagságúra kinyújtom, majd nagyon vékony csíkokat vágok belőle. A tésztacsíkokat pereccé formálom, amit vízzel megspriccelek, rászórom a megmaradt sót és a szezámmagot. Alufóliával bélelt sütőlemezre teszem és előmelegített, forró sütőben 10 percig sütöm erős lángon, majd a tüzet mérsékelve, pirosra sütöm. A perec száraz, hűvös helyen sokáig eláll, olcsó, ám ízletes sörkorcsolya.

SZÍNES SAJTGOMBÓCOK
Hozzávalók: 10 dkg reszelt márványsajt, 10 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt parmezán, 5 dkg Ráma margarin, só, 2 evőkanál törött fehérbors. 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál darált dió, 2 evőkanál darált sós mogyoró. 2 evőkanál darált mák, 2 evőkanál pirospaprika, 2 evőkanál kapormag (gyógynövényboltban kapható)

Elkészítése: A reszelt márványsajtot, a juhtúrót és a reszelt sajtot összedolgozom a puha vajjal, sóval, törött borssal és zúzott fokhagymával ízesítem.
Nedves kézzel diónyi gömböket formálok a sajtmasszából, és egyet-egyet meghempergetek a dióban, a mogyoróban, a mákban, a pirospaprikában vagy a kapormagban. Jól lefedem, legalább egy napra jégbe hűtöm, hogy az ízek összeérjenek, csak ezután kínálom sör vagy bor mellé.

SZT. GALLENI CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg mirelit csirkemáj, só, 25 dkg angol szalonna, 2 csipetnyi bors, 2 csipetnyi majoránna, 50 dkg kenyér

Elkészítése: A felengedett csirkemájat a szívtől megtisztítom, gyengén megsózom, borsozom és meghintem majoránnával. Az angol szalonnából vékony szeleteket vágok, és minden szeletbe egy-egy csirkemájat göngyölök. Fogvájóval átszúrom, hogy ne essen szét.
Az így előkészített tekercseket forró sütőben (200 B0C) körülbelül 5-8 percig sütöm.
Elősütött kenyérszeletekre helyezve a tekercseket azonnal tálalom. Mártásként adhatok hozzá ketchupöt vagy sörrel elkevert mustárt.

TEJFÖLÖS CICEGE
Hozzávalók: 1 pohár tejföl, 2 gerezd lereszelt fokhagyma, kis csokor vágott petrezselyemzöld, 5 dkg márványsajt, késhegynyi őrölt fehérbors, só, 25 dkg lereszelt nyers burgonya, 1 db tojás, 10 dkg liszt, 1 dl étolaj

Elkészítése: A lereszelt burgonyát a tojással, liszttel, sóval, őrölt borssal összekeverjük. Palacsintasütőben, kevés felhevített olajban a kis tallérokat piros-ropogósra sütjük. A fokhagymás, ízesített tejföllel gazdagon meglocsolva és márványsajt-reszelékkel megszórva tálaljuk. Kitűnő előétel, borkorcsolya, de vacsora is lehet a cicege.

TEPERTŐS TÚRÓS RÉTES
Hozzávalók: 25 dkg tepertő, 50 dkg tehéntúró, 2 tojássárga, 1 dl tejföl, 4 evőkanál búzadara, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 csomag réteslap, zsír a réteslap kenéséhez

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, majd az egészet elkeverjük tejföllel, búzadarával, tojással, borssal. 10 percig pihentetjük. Közben az egyik csomag (4 db) réteslapot nedves, kicsavart tiszta konyharuhára terítjük úgy, hogy az egyes lapokat kis olvasztott zsírral egyenként megkenjük. A túrós-tepertős töltelék egyik felét a tészta szélére egy csíkban felkenjük, majd a konyharuha segítségével szorosan felcsavarjuk. Kikent sütőlemezre tesszük. Ugyanígy járunk el a másik csomag réteslappal is. Tetejüket olvasztott zsírral bekenjük, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Ha kissé kihűlt, éles késsel felszeleteljük. Nagyon finom bor vagy sörkorcsolya, de büféasztalra is kiváló, felszeletelve mutatós falat.

TOJÁSOS, SAJTOS MELEG KIFLI
Hozzávalók: 4 kifli, 3 tojás. 10-12 dkg reszelt trappista sajt, só, 1 késhegynyi bors, 4 dkg vaj, 1 kávéskanál köménymag. 1 csomó piros retek

Elkészítése: A felütött tojásokat habosra verem, és annyi reszelt sajtot keverek hozzá, hogy kissé kemény masszát kapjak. Megsózom, megborsozom. A hosszában félbevágott kifliket kissé megpirítom, vajjal megkenem, és a sajtos, tojásos masszát elosztom a tetejükön. A tetejét meghintem köménymaggal. Grillsütőben 10-12 perc alatt aranysárgára sütöm.
Felszeletelt piros retekkel díszítve tálalom.

TŐKEHAL KROKETT – GÖRÖG RECEPT
Ez különösen finom sör-, vagy borkorcsolya. Kedvelt étel olyan ünnepnapokon mikor a húsevést tiltja a vallás.
Hozzávalók: 3-4 közepes tőkehal (friss, fagyasztott vagy sózott), 4 tojás, 1 borospohár olaj, 1 pohár liszt, 1 pohár sör, bors, és só, ha szükséges

Elkészítése: Ha sózott halat vásárolunk, akkor azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át, áztatni (de még jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet. Mikor a só már kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből, akkor, csak a tisztítással kell, bajlódjunk.
Miután a húst leválasztottuk a csontról, és apró darabokra vágtuk, összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Gyakorlott háziasszonyok látni fogják, ha valamiből még kell, ahhoz, hogy jól összeálljon a massza, amikor is hosszúkás, „mititei” alakú fasírtokat formálunk. Majd ezeket kisütjük forró és bő olajban.

TÖLTIKE (SÖRKORCSOLYA)
Hozzávalók: 1 kisebb vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 10 dkg rizs, só, 20 db permetezetlen szőlőlevél, citromlé, 2 szál debreceni kolbász, 20 dkg ömlesztett sajt, 2 kisebb sárgarépa, őrölt bors

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és az olajon üvegesre sütjük. A rizst megfuttatjuk benne, és 1,5-2 deci vízzel fölöntjük. Kissé megsózzuk, lefödve puhára pároljuk. A szőlőleveleket 1 evőkanál citromlével ízesített, sós vízben 6-7 percig főzzük, azután lecsöpögtetjük. A debrecenit ledaráljuk, majd a sajttal és a finomra reszelt répával együtt a langyos rizsbe keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a szőlőleveleket a káposztához hasonlóan ezzel megtöltjük. Előételként vagy sörkorcsolyaként kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra

TÖLTÖTT BAGUETTE
Kitűnő sorkorcsolya
Hozzávalók: 1 baguette, 1 kis padlizsán, 1 cukkini, 1 szál zeller, pár szem olajbogyó, 1 fej vöröshagyma, 6 evőkanál olívaolaj, csipetnyi só, bors, oregánó, fenyőmag

Elkészítése: A padlizsánt és a cukkinit meghámozom, és a zellerrel együtt kis kockákra vágom. A hagymát felaprítom, és egy serpenyőben felforrósított olívaolajon pár percig pirítom a fenyőmaggal és a lecsepegtetett olajbogyóval együtt. Ehhez a sült hagymás alaphoz adom a többi zöldséget, megsózom, borsozom, majd erős tűz felett dobva-rázogatva puhára főzőm. Közben négy egyenlő részre vágom a bagettet, belsejét eltávolítom. A kiszedett kenyérbél egy negyed részét durvára vágom, majd a zöldségekhez keverem, és további öt percig együtt pirítom őket, oregánóval ízesítem. A négy kis bagettet megtöltöm a sült zöldségekkel, majd egyenként alufóliába tekerem őket, és mintegy fél órát pihentetem tálalás előtt.
TÖLTÖTT KENYÉR
Hozzávalók: 1 zsúrkenyér, 15 dkg vaj, 4 dkg liszt. 3 dl tej, 10 dkg sonka, 5 dkg szalámi, 1 uborka, 5 dkg zöldborsó, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, só, 1 csipetnyi törött bors

Elkészítése: A zsúrkenyér két végét levágom, és hosszában körülbelül 5 cm átmérőjű lyukat fúrok bele. 5 dkg vajat a liszttel habzásig hevítek, forró tejjel felengedem, és sűrűre főzöm; a zöldborsót megfőzöm. Amikor a mártás kihűlt, a maradék vajjal habosra keverem, és hozzáadom az apróra (kockára) vágott sonkát, szalámit, uborkát, zöldpaprikát, paradicsomot, és a főtt zöldborsót.
Sóval, borssal ízesítem, és lazán összekeverem. A kifúrt zsúrkenyér közepébe töltöm a vajas tölteléket. Celofánba vagy fóliába csavarom, 1-2 órára hűtőszekrénybe teszem.
A kenyeret éles késsel ferdén felvágom. Tálra helyezem, és hidegen tálalom.

TÖLTÖTT LÁNGOS
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 20 dkg burgonya, 10 dkg parmezán sajt egy darabban, 1,5 dkg élesztő, 1 mokkáskanálnyi só, olaj a sütéshez, kevés langyos víz, a tetejére 5 dkg reszelt sajt, vagy 2 dl tejföl és 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A burgonyát a kuktában héjastól megfőzzük, majd meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben szétmorzsoljuk, simára keverjük, és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, a sóval, és még annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy kenyértészta sűrűségű legyen. (ez a galuskatésztánál is sűrűbb.)
A tetejét meghintjük egy kis liszttel, és mély tálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és langyos helyen (de nem a forró tűzhely szélén!) addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő. Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokat vágunk belőle. Egy-egy tésztadarab közepére egy-egy sajtcsíkot helyezünk, egy másik tésztadarabbal befedjük, és a széleit körben jól összenyomjuk. Bő olajat forrósítunk, amelyben a töltött lángosokat mindkét oldalán piros-ropogósra sütjük. A felesleges olajat leitatva, reszelt sajttal meghintve (vagy fokhagymával ízesített tejföllel megkenve) tálaljuk. Nagyobb adagot is érdemes készíteni belőle, mert a megsütött lángos lefagyasztható.

TÖLTÖTT MOLNÁRKÁK
Hozzávalók: 16 molnárka, 10 dkg sertés-májkrém, 10 dkg körözött, 10 dkg tojáskrém, 10 dkg krémsajt, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 uborka, 5 dkg vaj

Elkészítése: A molnárkákat félbevágom és megvajazom. A krémeket habosra keverem. A zöldpaprikát, a paradicsomot és az uborkát felszeletelem. A krémeket a molnárkákra kenem. Kis szeletke zöldpaprikával, paradicsommal és uborkával díszítem. Színek szerint rakom őket tálra. A krémeket szín és ízesítés szerint változtatni szoktam.

TÖLTÖTT PARADICSOMPAPRIKA
Hozzávalók: 20 dkg maradék sertéssült vagy szafaládé, 1 kis doboz marha májkrém-konzerv, 3 kemény tojás, 1 dl tejföl, 1 kiskanál ételízesítő por, egy kevés őrölt bors, 1 kiskanálnyi Piros Arany krém, 8 közepes nagyságú piros paradicsompaprika, 1 evőkanál olaj, 10 dkg húsos füstölt szalonna

Elkészítése: A húst (vagy a lebőrözött szafaládét) megdarálom, és összedolgozom a májpástétommal, a kis kockákra vágott kemény tojásokkal, a tejföllel, meg az ízesítőkkel. A paradicsompaprikák szár felőli részéről egy lapot levágok, a csumáját kiemelem, magjait kiszedem, és a paprikák üregébe töltöm a masszát.
Töltött felükkel felfelé kiolajozott tűzálló tálra egymás mellé ültetem a megtöltött paprikákat, és mindegyikre egy hajszálvékony szalonnaszeletet fektetek.
Forró sütőben 30 percig sütöm, majd azon forrón burgonyapürével tálalom. Kitűnő hidegen is, de akkor a szalonnát sütés után a tetejéről leveszem, úgy hűtőm le.

TÖLTÖT