Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonka és tojás - Ham and eggs


BACON AND EGGS 01.
Hozzávalók személyenként: 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, só

Elkészítése: A felszeletelt szalonnát bevagdalom, serpenyőben mindkét oldalán kisütöm. Tűzálló tálban (tepsi) egymás mellé rakom, megforrósítom, és egyenként ráütöm az egész tojásokat. Addig sütöm, amíg a tojásfehérje megkocsonyásodik. Sózás után azonnal tálalom.

BACON AND EGGS 02. (ANGOL)
Elkészítése: Kis szeletekre vágott füstölt szalonnát tűzálló üvegedényben félig kisütünk. Ha sok a kisült zsír, akkor leöntünk belőle. Ráütünk egész tojásokat, sózzuk, és lassú tűzön megsütjük.

BACON AND EGGS, HAM AND EGGS
Elkészítése: 15 deka vékony szeletekre vágott, közepesen zsíros sonkát vagy húsos füstölt szalonnát hirtelen ropogósra sütünk. Kevés zsírral megkenjük a rántottasütőt, beleütünk egymás mellé 6 tojást és a tűzhely tetején, vagy pedig a sütőben félkeményre sütjük. A fehérjéje lehetőleg szilárd, a sárgája fél szilárd legyen. Megsózzuk és a sült sonka- vagy szalonnaszeleteket a tetejére helyezve, tálaljuk. Lehet úgy is, hogy a rántottasütőbe a sonka- vagy szalonnaszeleteket rakjuk alulra, rájuk ütjük a tojást, s együtt sütjük őket.

HAM AND EGGS 01.
Hozzávalók: 8 db egész tojás, 15 dkg gépsonka (vagy egészen vékonyra szeletelt füstölt tarja), 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors

Elkészítése: A sonkaszeleteket nagyon vékony csíkokra vágom, és egyenletesen szétterítem egy lapos tűzálló tálon. A megmosott tojásokat egyenként, külön-külön kis csészébe ütöm, hogy meggyőződjek azok “jóságáról”, mert egyetlen rossz tönkretehetné az egész ételt. A felütött tojásokat a sonkacsíkokra öntöm úgy, hogy azok lehetőleg ne egymásra, hanem egymás mellé kerüljenek. A tojássárgákat villával megszúrom, majd follpack fóliát borítok a tál tetejére és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton, négy percig sütöm. A sütőből kivéve négy részre vágom, és meleg tányérokra teszem. Mindenki a tányérján sózza és borsozza, ízlése szerint.

HAM AND EGGS 02.
Hozzávalók: kb. 18—20 deka, 8 szeletre vágott gépsonka, 8 tojás, 6 deka vaj

Elkészítése: Serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a vékonyra vágott sonkaszeleteket.
A szeletek egyik felét megfuttatjuk a vajban, majd megfordítjuk őket, és az egész tojásokat egyenként rájuk ütjük. Vigyázzunk, hogy a sárgájuk egyben maradjon. Közép-meleg sütőben néhány perc alatt készre sütjük.
A kész sült sonkás tojást az előmelegített tálra óvatosan csúsztatjuk rá lapátkanállal. Ne szárítsuk ki. A tojások sárgáinak lágyaknak kell maradniuk.
Készíthetjük tűzálló jénai tálban is, és mindjárt ebben tálalhatjuk.

HAM AND EGGS 03.
Hozzávalók: 8 vékony szelet gépsonka, 8 tojás, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika

Elkészítése: Adagonként készítem. Fél evőkanálnyi olajat a serpenyőben felforrósítok, és beleteszek 2 szelet sonkát. Ha jól átforrósodott, ráütök 2 tojást. Nem baj, ha a tojássárgája szétfolyik a sonkán. Addig sütöm, amíg a tojásfehérje kissé megkocsonyásodik, de a sárgája még nem szilárd.
Rögtön meghintem sóval, borssal, paprikával, és azonnal tálalom. (A tojásokat először egyenként beleütöm egy csészébe, így győződök meg arról, nem rossz-e. Egyetlen rossz tönkreteheti az egész ételt!)

HAM AND EGGS 04.
Hozzávalók: 24 dkg gépsonka, 4 db tojás, 1 ek étolaj

Elkészítése: Teflon serpenyőt kiolajozunk, beletesszük a sonkaszeletet, kicsit sütjük, majd ráöntjük a tojást és megsütjük.

HAM AND EGGS 05.
Hozzávalók egy személyre: 3 szelet gépsonka, 2 tojás, olaj, só

Elkészítése: Az adagokat egyesével, vagy kettesével készítjük, a serpenyő méretétől függően. Felhasználás előtt a tojásokat mossuk meg, és töröljük szárazra! Kevés olajat öntünk a serpenyőbe, és felforrósítjuk. Beletesszük a sonkát, és mindkét oldalát kissé megsütjük. Ráütjük a tojásokat úgy, hogy a fehérje összekösse a sonkaszeleteket, és a sárgája egészben maradjon. Amikor a fehérje alul szilárdulni kezd, evőkanállal forró olajat locsolunk a sárgája köré, hogy a fehérje átsüljön, de a sárgája híg maradjon. Majd lapátkanállal (használhatunk belőle kettőt is), ügyesen a tálalótányérra emeljük a ham and eggs-et. Friss zöldséggel díszítve adjuk asztalra, a sót mellé kínáljuk, hogy mindenki ízlése szerint ízesíthessen vele.
Elkészítési idő: adagonként kb. 5 perc
Jó tanács: Az angolok bőségesen reggeliznek, a kenyeret leginkább pirítós formájában fogyasztják. Reggeliző asztalukon mindig található vaj, valamilyen gyümölcsdzsem, zabpehely és sült szalonna is. Az italok közül a rostos gyümölcsleveket és a teát részesítik előnyben.

HAM AND EGGS 06.
Hozzávalók: 4 szelet sonka, 4 db tojás, vaj, só, pirospaprika

Elkészítése: A tojásokat felütjük és megfűszerezzük. Egy lapos tálat kivajazunk, a sonkát belerakjuk, és 2 percig 500 W-on sütjük. Majd kivéve ráöntjük a tojást és 3 percig 500 W-on sütjük.

HAM AND EGGS 07.
Hozzávalók 1 személyre: 3 szelet gépsonka, 2 tojás, olaj, só

Elkészítése: Az adagokat egyesével, vagy kettesével készítjük, a serpenyő méretétől függően. Felhasználás előtt a tojásokat mossuk meg, és töröljük szárazra! Kevés olajat öntünk a serpenyőbe, és felforrósítjuk. Beletesszük a sonkát, és mindkét oldalát kissé megsütjük. Ráütjük a tojásokat úgy, hogy a fehérje összekösse a sonkaszeleteket, és a sárgája egészben maradjon. Amikor a fehérje alul szilárdulni kezd, evőkanállal forró olajat locsolunk a sárgája köré, hogy a fehérje átsüljön, de a sárgája híg maradjon. Majd lapátkanállal (használhatunk belőle kettőt is) ügyesen a tálalótányérra emeljük a ham and eggset. Friss zöldséggel díszítve adjuk asztalra, a sót mellé kínáljuk, hogy mindenki ízlése szerint ízesíthessen vele.
Elkészítési idő: adagonként kb. 5 perc
Az angolok bőségesen reggeliznek, a kenyeret leginkább pirítós formájában fogyasztják. Reggeliző asztalukon mindig található vaj, valamilyen gyümölcsdzsem, zabpehely és sült szalonna is. Az italok közül a rostos gyümölcsleveket és a teát részesítik előnyben.

HAM AND EGGS KÍNAI MÓDRA
Elkészítése: A tálon sült sonka, tojással - ham and eggs - úgy készül, hogy tűzálló tálat kivajaznak, beleütik az egész tojásokat, és a tojássárgájába egy kevés vékonyra szeletelt sonkát tesznek, így sütik meg.

HAM AND EGS TORTA
Elkészítése: Keverjük össze öt tojás sárgáját, adjunk hozzá egy tojásnyi vajat, egy csésze tejet, sót, borsot. Adjunk hozzá egy csésze felaprított sonkát vagy sertés húst, és a felvert tojásfehérjét. Forró sütőben kb. 20 percig süssük.

KANTONI HAM AND EGGS
Elkészítése: Verjünk fel kissé négy tojást, adjunk hozzá két ek felaprított főtt sonkát, három kicsire vágott vízi gesztenyét, két felvagdosott fehér gombát, és két ek szójaszószt. Keverjük jól össze, és forró serpenyőben süssük meg, mintha omlettet sütnénk. Aztán lassú tűzön még főzzük. Három személyre.

SKÓT TOJÁS 01. (SCOTCH EGGS)
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 1 tojás, 40 dkg pulykahús, 10 dkg zsemlemorzsa, só, majoránna, őrölt fehérbors
A tetejére: 2 dl majonéz, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor

Elkészítése: A húst darálja meg, üsse bele a nyers tojást és fűszerezze ízlése szerint. Ossza nyolc egyforma részre, majd a teljesen kihűlt kemény tojásokat a darált hússal csomagolja be. Forgassa meg a zsemlemorzsában. Tegye kiolajozott tűzálló tálba a tojásokat, kissé spriccelje be olajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsse 20 perce keresztül. Végül a zúzott fokhagymával és a finomra vagdalt kaporral elkevert majonézzel kínálja.

SKÓT TOJÁS 02. (SCOTCH EGGS)
Hozzávalók: 5 db tojás, 35 dkg darált hús, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 4 szelet kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál majonézes torma

Elkészítése: Négy tojást főzzön keményre, és hámozzon meg. Forgassa bele a lisztbe, majd mindegyiket egyenletesen burkoljon bele a darált húsba. Jól nyomkodja rá a húst, hogy sütés közben ne váljon le. Ezután a sóval felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába hempergesse jól bele. Rövid időre tegye hűtőszekrénybe a panírozott tojásokat. Bő, forró olajban 4-5 perc alatt süsse aranybarnára. Míg a tojások sülnek, addig a zúzott fokhagymával kissé ízesítse a szelet kenyereket, pirítsa azokat zsemleszínűre. A lecsepegtetett tojásokra tegyen kevés majonézes tormát, és a fokhagymás pirított kenyerekkel tálalja.

SONKA, TOJÁSSAL (HAM AND EGGS)
Elkészítése: Serpenyőben kevés vajat melegítsen fel. Apró kockákra vagdalt füstölt szalonnát pirítson rajta üvegesre. Fektesse bele a vastagra szelt sonkát. Amikor egyik oldala barnára sült, fordítsa meg és üssön rá tojásokat. Fedje le és 2 percig süsse. Csúsztassa tálra, végül finomra vagdalt metélőhagymával megszórva tálalja. Friss kenyeret, vagy sült hasábburgonyát adjon hozzá.

SONKA, TOJÁSSAL (HAM AND EGGS)
Hozzávalók: 8 vékony szelet gépsonka, 8 tojás, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só, törött fekete bors, piros fűszerpaprika
Elkészítése: Adagonként készítem. Fél evőkanálnyi olajat a serpenyőben felforrósítok, és beleteszek 2 szelet sonkát. Ha jól átforrósodott, ráütök 2 tojást. Nem baj, ha a tojássárgája szétfolyik a sonkán. Addig sütöm, amíg a tojásfehérje kissé megkocsonyásodik, de a sárgája még nem szilárd. Rögtön meghintem sóval, borssal, paprikával, és azonnal tálalom. (A tojásokat először egyenként beleütöm egy csészébe, így győződök meg arról, nem rossz-e. Egyetlen rossz tönkreteheti az egész ételt!)

SÜLT SONKA, TOJÁSSAL 01. (HAM AND EGGS)
Hozzávalók: kb. 18-20 deka, 8 szeletre vágott gépsonka, 8 tojás, 6 deka vaj

Elkészítése: Serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a vékonyra vágott sonkaszeleteket.
A szeletek egyik felét megfuttatjuk a vajban, majd megfordítjuk őket, és az egész tojásokat egyenként rájuk ütjük. Vigyázzunk, hogy a sárgájuk egyben maradjon. Középmeleg sütőben néhány perc alatt készre sütjük.
A kész sült sonkás tojást az előmelegített tálra óvatosan csúsztatjuk rá lapátkanállal. Ne szárítsuk ki. A tojások sárgáinak lágyaknak kell maradniuk.
Készíthetjük tűzálló jénai tálban is, és mindjárt ebben tálalhatjuk.

SÜLT SONKA, TOJÁSSAL 02. (HAM AND EGGS)
Hozzávalók: 8 szelet gépsonka, 8 tojás, 6 dkg vaj

Elkészítése: Felhevítjük a vajat, beletesszük a sonkaszeleteket. Az egyik oldalukat megfuttatjuk a forró vajban, megfordítjuk őket, egyenként rájuk ütjük a tojásokat, vigyázva, hogy a sárgájuk egyben maradjon. Középmeleg sütőben pár perc alatt készre sütjük. Ne szárítsuk ki! Előmelegített tálon tálaljuk. Ha jénai tálban készítjük, abban is tálalhatjuk.

SÜLT SONKA, TOJÁSSAL 03. (HAM AND EGGS)
Hozzávalók: kb. 18—20 deka, 8 szeletre vágott gépsonka, 8 tojás, 6 deka vaj

Elkészítése: Serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a vékonyra vágott sonkaszeleteket. A szeletek egyik felét megfuttatjuk a vajban, majd megfordítjuk őket, és az egész tojásokat egyenként rájuk ütjük. Vigyázzunk, hogy a sárgájuk egyben maradjon. Középmeleg sütőben néhány perc alatt készre sütjük.
A kész sült sonkás tojást az előmelegített tálra óvatosan csúsztatjuk rá lapátkanállal. Ne szárítsuk ki. A tojások sárgáinak lágyaknak kell maradniuk.
Készíthetjük tűzálló jénai tálban is, és mindjárt ebben tálalhatjuk.

SÜLT SZALONNA, TOJÁSSAL (BACON AND EGGS)
Hozzávalók: személyenként: 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, só

Elkészítése: A felszeletelt szalonnát bevagdalom, serpenyőben mindkét oldalán kisütöm. Tűzálló tálban (tepsi) egymás mellé rakom, megforrósítom, és egyenként ráütöm az egész tojásokat. Addig sütöm, amíg a tojásfehérje megkocsonyásodik. Sózás után azonnal tálalom.

SZALONNA, TOJÁSSAL - BACON AND EGGS
Elkészítése: Kis szeletekre vágott füstölt szalonnát tűzálló üvegedényben félig kisütünk. Ha sok a kisült zsír, akkor leöntünk belőle. Ráütünk egész tojásokat, sózzuk, és lassú tűzön megsütjük.

TÁLON SÜLT SONKA, TOJÁSSAL - HAM AND EGGS (KÍNA)
Elkészítése: tűzálló tálat kivajaznak, beleütik az egész tojásokat, és a tojássárgájába egy kevés vékonyra szeletelt sonkát tesznek, így sütik meg.

TÁLON SÜLT TOJÁS SONKÁVAL (HAM AND EGGS)
Hozzávalók: 8 tojás, 20 - 25 dkg sonka, 5 dkg zsír

Elkészítése: A zsírt megforrósítjuk, a főtt sonkaszeleteket belehelyezzük, és gyors tűzön az alját rózsaszínűre sütjük. Lapáttal megfordítjuk; vigyázzunk, hogy a szeletek ne essenek szét. A megmosott, leszárított tojásokat a sonkaszeletekre ráütjük. A tojások fehérjét kissé megsózzuk, és mérsékelten forró sütőben addig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Lapáttal óvatosan tálra szedjük, azonnal tálaljuk. Legjobb alacsony peremű tűzálló tálban sütni és a tálalásnál szétosztani.
Hasonló módon készíthetjük szalonnával (a szalonnát kisujjnyi szeletekre vágva és bevagdosva) vagy meghámozott és hosszában kettévágott virslivel.