Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Fridtjof Nansen


Fridtjof Nansen (Store-Frøen, Kristiania mellett, 1861. október 10. – Lysaker, Oslo mellett, 1930. május 13.) norvég sarkkutató, oceanográfus, diplomata. 1888–1889-es grönlandi, majd 1893–1896-os északi-sarkvidéki expedícióinak köszönhetően emelkedett Norvégia a sarkkutató nemzetek sorába. 1889. május 30-ai hazatérésekor nemzete hősként fogadta kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiát. A népünnepélyen részt vett az akkor tizenhét éves gimnazista, későbbi híres sarkkutató, a Déli-sark felfedezője, Roald Amundsen is.
A 20. század elején végzett diplomáciai és jószolgálati tevékenységéért, a menekültügyben elért eredményeiért 1922-ben Nobel-békedíjban részesült.

NANSEN PALACSINTA-TORONY
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta, 2 dl csokoládémártás, 10 dkg vaj, 1 doboz vanília jégkrém-por, 6 dkg porcukor, 4 dl tej, 6 cl Hennessy konyak, 4 dkg vágott, pirított mandula

Először a vanília parfét készítjük el: a jégkrém-port tejjel feloldjuk, simára keverjük, és a habszifonba töltjük. Jégkocka tartóba nyomjuk és a mélyhűtőben egy-két óra alatt kifagyasztjuk. (A parfét helyettesíthetjük termoszban hazavitt jó minőségű fagylalttal is.)
Eközben a vajat elkeverjük a konyakkal, egy serpenyőben felolvasztjuk, és a meleg vajban a palacsintákat egyenként átforrósítjuk. Melegen tartjuk, amíg a csokoládémártás is elkészül.
Előmelegített, kerek tálra tesszük az első palacsintát, egy adag vanília parfét teszünk rá, betakarjuk a következő palacsintával. Mindegyiket ugyanígy töltve az utolsó palacsintát is ráhelyezzük a toronyra. Meleg csokoládémártással leöntjük, megszórjuk pirított mandulával. Forrón, tortaszelet formára vágva tálaljuk.
Készítésénél gyorsan, jól szervezetten kell dolgoznunk, hogy a hideg és meleg ízek ellentéte érvényesülhessen.