Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fondü receptek


ALAP FONDÜ
Elkészítése: Lehetőleg rézedényben főzzük. A megtisztított, szárazra törölt edényt fokhagymával kikenjük, és így tesszük spirituszláng fölé. Miután az edény falai már átmelegedtek, kellemes fehérborral indul a főzés. A bor felforrása után hozzáöntjük a citromlét, majd hozzátesszük az alapsajtokat: legalább 50 % ementáli, 25 % parmezánjellegű sajt és a maradék 25 % tetszés szerinti - de nem füstölt - sajt, majd kevéske kukorica-, szója- vagy búzalisztet adunk hozzá. Miután a sajtok mind megolvadtak, folytonos keverés közben bármilyen gyümölcspárlatot (cseresznyepálinka, borpárlat, whisky) öntünk hozzá. A spirituszfőző lángját annyira lecsökkentjük, hogy éppen csak bugyborékoljon a már elkészült alap fondü.

ANGOL FONDÜ
Hozzávalók: 1 adag fehér csokoládé (35 g), 3 evőkanál tejszín, búza- vagy zabpehely, puffasztott rizs és mazsola csokoládéhoz

Elkészítése: A melegítés közben többször keverje meg, majd egy kis kanállal vegye ki, és kedvenc likőrjével fogyassza.

ANGOL SÖRÖS FONDÜ 01.
Hozzávalók: 30 dkg sajt, 10 dkg vaj, pirospaprika, 1 evőkanál mustár, só, bors

Elkészítése: A sajtot (vegyes, kemény sajt legyen, részben füstölt) durva reszelőn megreszeljük, vagy apró kockákra vágjuk. A fondue lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a sajtot, a késhegynyi csípős pirospaprikát, a mustárt, a sót, a borsot, valamint a sört és állandó kevergetés közben addig rotyogtatjuk, amíg krémszerűen felolvad, illetve besűrűsödik. Pirított kenyérkockákkal vagy kifli karikákkal mártogatjuk.

ANGOL SÖRÖS FONDÜ 02.
Hozzávalók: 300 g vegyes kemény sajt (részben füstölt), 100 g vaj, késhegynyi csípős pirospaprika, 1 ek mustár, só, bors, 0,5 l barna sör

Elkészítése: Felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és állandó keverés mellett melegítjük, amíg krémszerűen felolvad, besűrűsödik. Pirított zsemlekockákkal vagy kifli-karikákkal mártogatjuk.

APENZELLI FONDÜ
(svájci recept)
Hozzávalók: személyenként 13 dkg reszelt sajt, fél pohár száraz fehérbor, fél pálinkáspohár cseresznyepálinka, bors, fokhagyma, kenyér

Elkészítése: Cserépből készült vagy zománcozott, nyeles serpenyőt fokhagymával bedörzsölünk, majd a személyek számának megfelelően, reszelt sajtot és bort öntünk bele. Erős lángon folyamatosan addig keverjük, amíg folyékony egységes anyaggá nem ömlik meg. Ekkor cseresznyepálinkát és ízlés szerint borsot keverünk hozzá. A serpenyőt spirituszláng fölé helyezve tesszük az asztal közepére, kenyérből vágott kockákat készítünk, és hosszú nyelű villára szúrva mártogatjuk a serpenyőből a fondüt.

BERNI FONDÜ (SAJTOS)
Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 2 dl Csopaki rizling, 500 gr ementáli sajt, 4 tojássárgája, 5 evőkanál tejszín, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 késhegynyi paprika, 1 késhegynyi őrölt fehérbors
Ajánlott köret: francia kenyér

Elkészítése: A fondü edény belsejét fokhagymával bedörzsöljük. Beleöntjük a bort.  Óvatosan hevítjük, de nem forraljuk fel. Beletesszük a durvára lereszelt sajtot, és addig keverjük, míg sima lesz. A tejszínnel elkevert tojássárgákat is belekeverjük. Fűszerekkel ízesítjük, és kis lángon addig keverjük, amíg egészen sűrű és krémszerű lesz.
A francia kenyeret 2,5 cm-es kockákra vágjuk és ezzel tálaljuk. 

BÉLSZÍN FONDÜ (HÚSOS)
Hozzávalók: 1200 g bélszín, 6 dl napraforgó étolaj, frissen őrölt fekete bors, asztali só
Ajánlott mártás: 1 üveg ketchup, 1dl mustár, 1 üveg Worcester, Remoulad mártás, svéd mártás
Ajánlott köret: 200 g karikára vágott lilahagyma, 300 g sózott paradicsomcikkek, 300 g sózott uborkaszeletek

Elkészítése: A bélszínt lehártyázzuk, faggyútól megtisztítjuk, mustárral és olajjal bekenjük, majd zsírpapírba felcsavarva, hűtőszekrényben 3-4 napig pácoljuk, illetve érleljük. Az érett bélszínt 1,5 x1,5 cm-es kockákra daraboljuk. Ezután sóval és őrölt borssal fűszerezzük, és mély tálkába rakjuk, majd 1 dl étolajat öntünk rá. Ebben megforgatjuk. A fondü edényben megforrósítjuk a többi olajat és a spirituszégő fölé, az asztal közepére tesszük. A mártásokat és az ajánlott köreteket a fondü edény köré helyezzük. Tálkában lévő fűszerezett bélszínfalatokat a forró, gyöngyöző olajban fondü villára szúrva- ízlés szerint megsütjük a köré rakott mártásba mártogatva, a kiválasztott körettel fogyasztjuk. A vendégek ízlésüknek megfelelően választhatnak a mártások és köretek közül.

BOROS FONDÜ
Hozzávalók: 30 dkg reszelt sajt, 20 dkg füstölt sajt, 2,5 dl rizling bor, 2 citrom leve, 2 ek finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl brandy, só, fehér bors, 1 mk szerecsendió

Elkészítése: A borba belekeverem a citromok kicsavart és átszűrt levét, meg a lisztet. Simára keverem. Egy teflon lábost bedörzsölök a megtisztított fokhagymával, beleszórom a megreszelt sajtokat, és ráöntöm a lisztes-boros levet, majd simára keverve felforralom. Addig főzöm kis lángon, amíg a sajt megolvad. Ezután beleöntöm a brandyt, és beleszórom a fűszereket. Éppen csak egyet forralok rajta, majd a fondü edénybe öntöm. A spirituszlángon állandó, csendes forrásban tartom. Többféle fajta kenyérkockát kínálok hozzá, amit mindenki a hosszú nyelű villájára szúrva mártogat a forró sajtba.

BOROS SAJT-FONDÜ
Hozzávalók: 30 dkg reszelt ementáli sajt, 20 dkg reszelt füstölt sajt, 2,5 dl rizling fajtájú bor, 2 citrom leve, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl brandy, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió

Elkészítése: A borba belekeverem a citromok kicsavart és átszűrt levét meg a lisztet. Simára keverem. Egy teflon lábost bedörzsölök a megtisztított fokhagymával, beleszórom a megreszelt sajtokat, és ráöntöm a lisztes-boros levet, majd simára keverve felforralom. Addig főzöm kis lángon, amíg a sajt megolvad. Ezután beleöntöm a brandyt, és beleszórom a fűszereket. Éppen csak egyet forralok rajta, majd a fondü edénybe beleöntöm a masszát. A spirituszlángon állandó, csendes forrásban tartom. Többféle fajta kenyérkockát kínálok hozzá, amit mindenki a hosszú nyelű villájára szúrva mártogat a forró sajtba.

BROKKOLIS SAJT-FONDÜ
Hozzávalók: 50 dkg kenyér (pl. bagett, 20 dkg zöldségféle (pl. csiperkegomba, brokkoli és répa, só, 30 dkg durvára reszelt gruyere sajt. 30 dkg reszelt ementáli sajt, 2 teáskanál kukorica-keményítő, 1 gerezd fokhagyma, 3/8 l száraz fehérbor, 2 evőkanál cseresznyepálinka, fehér bors, reszelt szerecsendió
Előkészítés: 7 perc
Főzés: 13 perc

Elkészítése: A fondü készlet spirituszégőjét asztalkára helyezzük. A kenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, falatokra vágjuk, és néhány percig sós vízben blansírozzuk.
A sajtokat és a keményítőt tálban jól elkeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk és félbevágjuk. Ezt követően a fondü- edényben, vagy közepes nagyságú lábasban a bort és a fokhagymát felforrósítjuk.
Kivesszük a fokhagymát a borból, a sajtos keveréket lassanként hozzáadogatjuk, és kevergetés közben megolvasztjuk. Cseresznyepálinkával, borssal, és némi szerecsendióval ízesítjük. Anélkül, hogy a keverést abbahagynánk, a sajtmasszával teli edényt a spirituszégőre tesszük, és meggyújtjuk a tüzet.
A kockára vágott kenyérdarabokat és a zöldségféléket tányérokra tesszük, hosszú fondü villákat helyezünk mellé. Evés közben a kenyérkockákkal kevergetjük a sajtot.

CSIRKE FONDÜ 01.
Hozzávalók: 1 kg lebőrözött, kicsontozott csirkemell, 100 g kolozsvári szalonna, 150 g főtt, apró gombafej, 6 dl olaj

Elkészítése: A kockára vágott csirkemelleket sózzuk, a vékony szelet szalonnákkal és a gombafejekkel fondü villára szúrva, forró olajban megsütjük. Köretként lilahagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, ananászbefőttet, majonézt és ketchupot kínáljunk.

CSIRKE FONDÜ 2.
Hozzávalók: 1,5 kg csirkemell, só, olaj, 2 adag tiroli mártás (én nem szoktam, sajna nem ismerem), 2 adag diós-almás majonéz, 2 adag currys majonéz, 2-3 adag idénysavanyúság, 2 adag mandarin- vagy ananász befőtt, 20 dkg főtt gombafej (apró), kifli

Elkészítése: A csirkemelleket lebőrözöm, kicsontozom. A színhúst 2-3 cm-es kockákra vágom, és picit megsózom. Fondü serpenyőben felforrósítom az olajat, és az asztal közepén levő állványra teszem.
Az asztalra készítem a húskockákat, a mártásokat, a savanyúságot, a mandarin- vagy ananász befőttet, a gombafejeket, és a péksüteményt.
A hosszú fondü villára felhúzott húsdarabok, gombafejek a gyöngyöző olajban gyorsan megsülnek. Közben mindenki ízlése szerint vehet a mártásokból, salátából és befőttből.
Jól hűtött, illatos fehérbort kínálunk hozzá, gyerekeknek savanykás szörpöt.

CSOKOLÁDÉ FONDÜ 01.
Elkészítése: Először készítse az asztalra az összes hozzávalót. A gyümölcsöket szükség szerint hámozza meg, távolítsa el a magokat és szeletelje apró falatka nagyságúakra, helyezze egy tálkába. Top tipp: az eper. Ezután következik a körte, majd a többi gyümölcs, pl.: banán, szőlő, alma, barack, áfonya vagy málna, kivi, de szárított gyümölcsök is, mint füge, sárgabarack, datolya, kókuszdió stb.
A desszerthez kínálandó likőrt, cukrot és folyékony tejszínt vagy tejet is készítse elő. Azon összetevőket, melyeket meg kell olvasztani, helyezze a kis edénybe, és gyújtsa meg alatta a gyertyát. (Amennyiben az olvadást fel szeretné gyorsítani, tegye az edényt az összetevőkkel a mikrohullámú sütőbe.) Egy jó tanács: ne hagyja túl sokáig a gyertyát a tálka alatt, fogyasztás után rögtön vegye le. Keverje meg, hogy valamennyi összetevő jól elolvadjon és összekeveredjen. Ezután szúrjon fel egy-egy gyümölcsöt villára, mártsa meg a csokoládéban, és jó étvágyat!

CSOKOLÁDÉ FONDÜ 02.
Hozzávalók: 3 alma, 3 körte, 15 dkg őszibarack, 10 dkg meggy, 1 nagy fürt szőlő, 15 dkg babapiskóta, 50 dkg csokoládé, kb. 1/2 dl olaj

Elkészítése: A gyümölcsöket meghámozom, kimagozom, és a piskótával együtt tálra helyezem. A csokit fondü tálba teszem, majd gőzfürdőben (meleg vízbe állítva) felolvasztom, közben kevés olajat öntök hozzá.
A fondü állványra állítom. Nagyon kicsi lángon melegítem, mert különben odaég. A piskóta mellé nagyon finomak a csokoládéba mártogatott gyümölcsdarabok.
Természetesen a gyümölcsöket az idénynek megfelelően változtathatjuk, jó hozzá a befőtt is, de arra ügyeljünk, hogy keményebb fajta legyen. Pl.: az őszibarack ne legyen nagyon kidunsztolva.
A mennyiség pedig a család étvágyának függvénye.

CSOKOLÁDÉ FONDÜ 03.
Hozzávalók: 20 dkg keserű csokoládé, 20 dkg cukor, 1 kávéskanál liszt, 2 dl tejszín, 6 dkg vaj, kevés só, 3-4 evőkanál finom narancslikőr, 25 dkg banán, 10 dkg kemény eper, 15 dkg szőlő, 15 dkg mandarin, 10 dkg meggybefőtt, 15 dkg ananászkocka

Elkészítése: Zománcozott vagy teflonedényben először felolvasztom a csokoládét.
Hozzáadom a cukrot, a liszttel elkevert tejszínt, a vajat és egy csipetnyi sót. Állandóan keverve addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. (Ez kb. 5-6 perc.) Ekkor belekeverem a likőrt, és átöntöm egy nyeles fondü serpenyőbe. A serpenyőt az asztalon levő spirituszégő fölé helyezem. Köré rakom a meghámozott, vastag karikára vágott banánt, a megmosott, szár nélküli epret, a szőlőszemeket, a meghámozott, cikkekre szedett mandarint, a meggybefőttet és az ananászkockákat.
Fogyasztáskor ki-ki a tetszése szerinti gyümölcsöt hosszú villára szúrva bemártja az ízes csokoládékeverékbe.

CSOKOLÁDÉ FONDÜ 04.
Hozzávalók: 15 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), kevés cukor, csipetnyi só

Elkészítése: A tejszínt és a darabokra tördelt csokoládét kis lábosba teszem, és folytonos keverés közben felolvasztom. Ha a csokoládé már teljesen folyós, ízlés szerint hozzákeverek kevés porcukrot és sót, majd belekeverem a közben 2 evőkanál vízben simára dolgozott burgonyalisztet. Folytonos keverés közben sűrűre főzöm.
Ha a csokoládés massza már teljesen egynemű, átöntöm egy asztali, spirituszlángon tartható, lehetőleg teflonozott, nyeles serpenyőbe vagy fondü készlet serpenyőjébe, és a lángot meggyújtva alatta, éppen csak forráspontig hevítve kínálom.
Hosszú fondü villára szúrva lehet belemártogatni piskótakockákat, megfőzött fél diószemeket, kimagozott, felkockázott keményebb befőttet, birsalmasajtot vagy beszáradt, megcukrosodott, felszeletelt lekvárt. Rendkívül finom, de nagyon hizlaló gyerekcsemege!

CSOKOLÁDÉ FONDÜ 05.
Hozzávalók: 225 g félédes csokoládé, 3 ek friss narancslé, 1/2 pohár tejszínhab, 1 kiskanál reszelt narancshéj

Elkészítése: Pára felett megolvasztjuk a csokoládét.  Hozzáadjuk a tejszínhabot, a narancslét és a reszelt narancshéját.  Addig keverjük, amíg egyenletes masszát nem kapunk.  Kiöntjük egy gyertya felett lévő fondü üstbe.
Epret, banánt, narancsot, kivit stb. mártogatunk bele.

CSOKOLÁDÉS FONDÜ 01.
Hozzávalók: 25 dkg félédes csokoládé, 3 ek friss narancslé, 1 pohár tejszínhab, 1 kk. reszelt narancshéj

Elkészítése: Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét. Hozzáadjuk a tejszínhabot, a narancslét és a reszelt narancshéját. Addig keverjük, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Kiöntjük egy gyertya felett lévő fondü üstbe. Epret, banánt, narancsot, kivit stb. mártogatunk bele.

CSOKOLÁDÉS FONDÜ 02.
Hozzávalók: 6 banán, 2 narancs, 30 dkg szőlő (mag nélküli), 2 kivi, 1 csillaggyümölcs, 1/8 l tejszín, 20 dkg tejcsokoládés tortabevonó, 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése: A banánokat kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, és meglocsoljuk az egyik narancs levével. A többi gyümölcsöt is felszeleteljük, és váltogatva az összest nyársra húzzuk. A tejszínt felforrósítjuk és felolvasztjuk benne a csokit. Hozzákeverjük a mandulát. A masszát fondü edénybe öntjük, és ebbe mártogatjuk a gyümölcsöket.
Másik változat: 25 dkg tejkaramellát 10 dkg csokoládéval vízfürdőben megolvasztunk, 4 ek tejszínt öntünk bele, megszórjuk 5 dkg vagdalt mogyoróval, és ebbe mártogatjuk a gyümölcsöket.

DIÓ FONDÜ
Hozzávalók: 25 dkg darált dió, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 1 evőkanál rum, ízlés szerint porcukor, csipetnyi só, 1 teáskanálnyi burgonyaliszt (vagy búzakeményítő).
Elkészítése: A tejszínt és a tejet lábosba öntöm, majd felforralom. Hozzáteszem a darált diót, a cukrot, a sót, és beleteszem a 2 evőkanál tejben simára kevert burgonyalisztet. Állandó keverés közben sűrűre főzöm. Végül beleöntöm a rumot, de ezzel már nem forralom. Egy asztali spirituszfőzőn lévő nyeles serpenyőbe csorgatom.
Száraz kekszet, piskótát mártogatunk bele.

DIÓS SAJT FONDÜ
A fondühöz: 25 dkg ementáli sajt, 20 dkg füstölt trappista sajt, 1-2 gerezdfokhagyma, 3 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, szerecsendió, 2 evőkanál durvára vágott dió
A mártogatáshoz: 2 zsemle, 25 dkg mirelit leveles vajas tészta, köménymag, liszt, 1 tojássárgája

Elkészítése: A vajas rudakhoz a kiolvasztott tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, tojássárgájával megkenjük, megszórjuk köménymaggal. Éles késsel ujjnyi rudacskákra vágjuk, kilisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A sajtokat lereszeljük és lábasba tesszük. Ráöntjük a citromlét, a bort, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Erős tűzön, habverővel állandóan kevergetve fortyogásig melegítjük, hogy a sajt elolvadjon. Hozzáadjuk a kevés vízben elkevert keményítőt, őrölt borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Asztali spirituszégőre helyezzük a lábast, közepes lángra. Néha-néha megkeverjük. Közben megpirítjuk a szeletekre vágott szemlét, majd nagyobb kockákra vágjuk. A forró zsemlekockákat és a sütőből kivett rudacskákat belemártogatjuk a diódarabokkal megszórt fondübe.

ÉDES FONDÜ
Elkészítése: Tetszés szerinti gyümölcsöt (alma, banán, eper, alma stb. ízlés szerint) össze kell vágni, 2-3 centis darabokra. Célszerű meglocsolni narancs vagy citrom levével, hogy ne barnuljanak meg.
Ezután 1/8 liter tejszínt megforrósítunk (de nem forraljuk!) és felolvasztunk benne 20 dkg tejcsoki tortabevonót, és hozzákeverünk 5 dkg szeletelt mandulát.
Ezután áttesszük az egészet az asztali melegítőre és kezdődhet a gyümölcsök mártogatása.

FEHÉR FONDÜ
Hozzávalók: 1 adag fehér csokoládé (35g), 3 evőkanál tejszín, 1 teáskanál Grand Marnier
Ajánlott gyümölcsök: kókuszdió, körte, alma, banán

FONDÜ
Hozzávalók: 30 dkg ementáli sajt, 30 dkg eidami sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl fehér-bor, 3 cl cseresznyepálinka, csipetnyi őrölt bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése: A sajtot durvára reszeljük, és összekeverjük a liszttel. Egy lapos edénybe tesszük. A fehérbort, a zúzott fokhagymát, borsot és a szerecsendiót összekeverjük, és a sajtra öntjük. Letakarjuk az edényt, és 600 W-tal 6 percig forraljuk, közben megkeverjük. Ha kész, hagyományos módon, spirituszégő kis lángja fölött tartva melegen tálaljuk. Mártogathatunk bele kenyér kockákat, virslit, újhagymát.

FONDÜ GUNDEL MÓDRA
Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1/2 liter száraz fehérbor, 50 dkg ementáli sajt, cseresznyepálinka, 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő, bors, szerecsendió
Elkészítése: A fondü edény belsejét bedörzsöljük a fokhagyma gerezddel. Beleöntjük a bort, a pálinkát, és alágyújtunk spirituszégővel. Hozzátesszük az apróra vágott sajtot. Kevergetjük, összeforraljuk, míg a sajt teljesen elolvad. A keményítőt elkeverjük 1/2 dl vízben és kevergetve beleforraljuk a fondübe. Ez a kis keményítő megakadályozza, hogy a sajt zsírtartalma különváljon. Borral, szerecsendióval ízesítjük. Szárazon pirított kenyér adunk mellé.
A fondü villára szúrjuk a kenyeret, és a felolvadt sajtba mártjuk.

FONDÜ ZOLI MÓDRA
Hozzávalók 1 főre: 15 dkg sajt, 0,7 dl fehérbor, 1 púpozott teáskanál liszt, 2,5 kifli
Hozzávalók + 4 főre: közepes fej vöröshagyma. 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott kávéskanál só, 1 kupica pálinka, késhegynyi bors

Elkészítése: A sajtot durván lereszeljük, hozzáadjuk a többi “alkatrészt” és a tűzhelyen (állandó kevergetés mellett) felolvasztjuk. Eleve a fondü edényben szoktam melegíteni/olvasztani, és amikor már szép homogén állaga lett, akkor átemelem az asztalra, a spirituszlángra.
Érdemes 3-féle sajtot keverni, pl.: ementálit, karavánt és egy pici pálpusztait. Természetesen jellegben hasonló sajtokkal bármelyik kiváltható.
A kiflit kb. 2 cm vastag karikákra vágom, és ezt mártogatjuk az olvasztott finomságba. Fehérbort javaslok hozzá.

FRANCIA FONDÜ 01.
Hozzávalók: 20 dkg sajt, 2 dl tej, diónyi vaj, 3 tojássárgája, só, bors

Elkészítése: Ellentétben a többi fondüvel, ezt a konyhában készítjük el, és csak elkészítés után visszük az asztalra. A sajtot (pl. ementáli) felkockázzuk, leöntjük a tejjel, negyed órát pihentetjük benne. Egy lábaskában lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, a sajtról leöntjük a tejet, és a vajhoz adjuk. Ha felforrósodott, beletesszük a sajtot, és állandó kevergetés közben felolvasztjuk. Levesszük a lábast a tűzről, egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat, aztán gőz felett besűrítjük (kb. 5 perc). Nem szabad felforralni, mert a tojás összefut. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a fondü lábaskába öntjük, (ha van, meghintjük hajszálvékony szarvasgombaszeletekkel) és azonnal tálaljuk. Pirított kenyérkockát kínálunk mellé.

FRANCIA FONDÜ 02.
Hozzávalók: 1,5 dl fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 6 tojás, 25 dkg reszelt sajt, 6 dkg vaj, csipet bors, és só

Elkészítése: A bort a széttört fokhagymával keverés mellett kissé felmelegítjük, majd átszűrjük és lehűtjük. Egy tálba 6 tojást ütünk le, és az olvasztott vajban elkevert sajttal összekeverjük, hozzáadjuk a borsot és a leszűrt bort, kis sót teszünk hozzá. Kis lángon addig kevergetjük, amíg a tejbedarához hasonló sűrűségű nem lesz. Abban a tálban helyezzük az asztalra, amelyben készült. Friss vagy pirított kenyérrel fogyasztjuk.
A recept 46 személy részére elegendő fondüt biztosít.

GESZTENYE FONDÜ
Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, kevés cukor, 1 mokkáskanál búzakeményítő (vagy kukoricaliszt)

Elkészítése: A gesztenyemasszát lábosba teszem, ráöntöm a tejet és a tejszínt, majd állandó keverés közben felmelegítem. (Villával szétnyomkodom, hogy a gesztenye a tejben könnyebben feloldódjon.) Ha már forr, belekeverem a 2 evőkanál tejben simára kevert búzakeményítőt és felforralom. Közben kevergetem, hogy le ne égjen. A gesztenye fondüt átöntöm egy asztali spirituszfőző nyeles serpenyőjébe, és éppen csak forrásponton tartva, hosszú villával mártogatjuk bele a kimagozott, nagy szemű meggyet vagy meggybefőttet, ananászkockákat vagy piskótát.

HAL FONDÜ
Hozzávalók: 60 g friss vagy fagyasztott lazac, és/vagy lapos hal szelet, kb. 2 cm vastag, salátaolaj
Kapormártás: 1/2 csésze tejföl, 1/4 csésze majonéz, 1 1/2 teáskanál kapormag, 1/2 teáskanál só
Tartármártás: 1/2 csésze majonéz, 1 evőkanál finomra vágott kapormag, 1 1/2 teáskanál petrezselyem, 1 teáskanál összevágott spanyol paprika, 1/2 teáskanál reszelt hagyma
Citromos vajas öntet: 1/2 csésze vaj vagy margarin, 2.5 teáskanál reszelt citromhéj, 1/4 csésze citromlé

Elkészítése: Csöpögtessük le és szárítsuk meg a hússzeleteket. Vágjuk a halat 2 cm-es darabokra. Készítsük el az önteteket (ld. lentebb). Takarjuk le a halat és az öntetet, hűtsük le. Kb. 15 perccel a tálalás előtt újra csöpögtessük le, szárítgassuk meg a halat, hogy elkerüljük a kapkodást. Egy fém fondü tálban hevítsük fel a salátaolajat (kb. 4 cm) 375°C-ra; tegyük a tálat az asztalra. Szükség esetén állítsunk a lángot, hogy az olaj hőmérséklete megmaradjon. Tűzzük a haldarabokat a fondü villákra, és tegyük a forró olajba. Süssük a halat világosbarnára.
Ezután mártsuk az elkészített öntetbe.
Kapormártás: Keverjük össze a tejfölt, majonézt, kapormagot és a sót. 3/4 csészényi adag készíthető belőle.
Tartármártás: Keverjük össze a majonézt, a kapormagot, a petrezselymet, a spanyol paprikát és a hagymát. 1/2 csészényi adag.
Citromos vajmártás: Melegítsük fel a vajat vagy margarint, a citromhéjat és a citromlevet addig, míg a vaj fel nem olvad. Szobahőmérsékleten tálaljuk. Kb. 3/4 csészényi adag.

HEGYI FONDÜ
Hozzávalók: 1/2 adag tömbcsokoládé (17,5 g), 1/2 adag fehér csokoládé (17,5g), 3 evőkanál tej, 1 teáskanálnyi fehér Grappa vagy gyümölcs Grappa.
Ajánlott gyümölcs: málna, áfonya, körte, eper, ribizli.

HÚS-FONDÜ MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 300 g sertés szűzérme, 1 l húsleves (kockából)

Elkészítése: A fondü villára szúrt húskockákat a forró levesbe mártogatva megfőzzük, párolt karfiolt, kelbimbót, sárgarépát kínálunk hozzá, és a következő hideg mártásokba forgatva fogyasztjuk.
Almás-currys: 2 dl almaízű joghurtot alaposan elkeverünk fél citrom levével, 1 (héjastól) lereszelt almával, 2 ek kókuszreszelékkel, 2 tk curry porral, kevés sóval.
Édes-savanyú: 100 g ribizli lekvárt felmelegítünk, hozzáadjuk 1 narancs reszelt héját, 1 tk mustárt, 100 g frissen reszelt tormát, sóval, borssal ízesítjük, jól kikeverjük. Kapros: 2 dl tejfölt 1 ek mustárral, 1 csokor apróra vágott kaporral, sóval, borssal alaposan kikeverünk.

HÚSOS FONDÜ 01.
Hozzávalók: 40 dkg pulykamellfilé, 30 dkg csirkemellfilé, 60 dkg gomba, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. zöldhagyma, 1 l csirkehúsleves leveskockából, 2 babérlevél, 3 pohár joghurt, 3 ek tej, 4 ek majonéz

Elkészítése: A levest felforraljuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és beleöntjük a fondü edénybe.  A joghurtot, tejet, majonézt, aprított petrezselymet és zöldhagymát, sót, borsot összekeverjük. A feldarabolt húsokat fondü villára szúrjuk, 3-4 percre az állandóan forrásban lévő levesbe tesszük, majd belemártjuk a joghurtos mártásba.
Ezt tesszük a gombával is, vagy felszúrhatjuk vegyesen is a húsokkal. A megmaradt levest kis csészékben erőlevesként azonnal tálaljuk.
Húsleves helyett lehet olajjal is készíteni.

HÚSOS FONDÜ 02.
Hozzávalók: 1 kg bélszín, 6 dl étolaj, őrölt fekete bors, só
A mártáshoz: 1 üveg ketchup, 1 dl mustár, 1 üveg Worcester mártás, svéd mártás
A körethez: 20 dkg lilahagyma, 30 dkg paradicsom, 30 dkg uborka

Elkészítése: A bélszínt lehártyázzuk, faggyútól megtisztítjuk, mustárral és olajjal bekenjük, majd zsírpapírba felcsavarva, hűtőszekrényben 3-4 napig pácoljuk. Az érett bélszínt kockákra daraboljuk. Ezután sóval és őrölt borssal fűszerezzük, és mély tálkába rakjuk, majd 1 dl étolajat öntünk rá. Ebben megforgatjuk. A fondü edényben megforrósítjuk a többi olajat, és a spirituszégő fölé, az asztal közepére tesszük. A mártásokat és az ajánlott köreteket a fondü edény köré helyezzük. Tálkában lévő fűszerezett bélszínfalatokat a forró, gyöngyöző olajban fondü villára szúrva, ízlés szerint megsütjük a köré rakott mártásba mártogatva, a kiválasztott körettel fogyasztjuk. A vendégek ízlésüknek megfelelően választhatnak a mártások és köretek közül.

ÍNYENC FONDÜ
Hozzávalók: 1 adag tömbcsokoládé (35 g), 3 evőkanál tejszín vagy tej, 1 teáskanál gin.
Ajánlott gyümölcsök: kandírozott narancs, vagy tetszőlegesen más kandírozott gyümölcs.

JAPÁN FONDÜ (SHABUSHABU)
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg borjúhús, 25 dkg kínai kel, 20 dkg spenót, 20 dkg apró sampinyon, 20 dkg kínai tészta, 15 dkg torma, 2 dkg szárított shiitake gomba, 1 dl citromlé, 2 újhagyma, 4 evőkanál szezámmag, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál szójabab-krém, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál mustár, 2 liter húsleves (kockából)

Elkészítése: A borjúhúst 2-3 órára tegyük a mélyhűtőbe. A shiitake gombát fél órára áztassuk be forró vízbe. A kínai kelt vágjuk vékony csíkokra. A sampinyont tisztítsuk meg, és szeleteljük fel vékonyan. Hámozzuk meg a tormát, 10 dekányit vágjunk gyufa méretűre. Mossuk meg és csepegtessük le a spenótot, vágjuk csíkokra. A kínai tésztát forrázzuk le, majd ollóval vágjuk apróra. Az előkészített hozzávalókat rendezzük csinosan egy nagy tálra.
A citromlevet, a szójaszószt és 3 evőkanál vizet keverjünk össze, majd tegyük egy kis tálkába.
A maradék tormát reszeljük le. Tisztítsuk meg a hagymát, és szeleteljük vékonyra. Mindkettőt tegyük külön-külön kis tálkába.
Egy teflon serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot zsiradék nélkül, majd zúzzuk össze egy mozsárban. Keverjük hozzá a szójababkrémet, az ecetet, a mustárt, és ezt is tegyük tálkába.
A húst szeleteljük fel hajszálvékonyan, és rendezzük el egy tálra.
A húslevest felforraljuk, a fondü égőre helyezzük, köré tesszük a húst, a zöldségeket és a szószokat. Mindenki kedve szerint válogat az alapanyagokból, a drótkosárba teszi, majd a húslevesben megpárolja. A szószokkal ízesítjük ízlés szerint.
Ehhez a fondühöz speciális kis fémszűrőkre lesz szükség!

KAPROS SAJT-FONDÜ
Hozzávalók: 30 dkg reszelt ementáli sajt, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál sima liszt, 3 dl tej, 1 dl citromlé, 1 húsleveskocka (vagy 5 dl csontlé), 3 csokor kapor, 2 evőkanál cukor, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A vajat a liszttel habzásig hevítem, majd hozzáöntöm a tejet, 5 dl vizet, és belemorzsolom a húsleveskockát. Beleszórom a megmosott, leszárított és finomra vágott kaprot, megsózom, megborsozom, citromlével felöntöm és felforralom. A cukorral ízesítve sűrűre forralom, végül a reszelt sajtot is belekeverem. Addig forralom kis lángon, állandó keverés közben, amíg a sajt megolvad, és az egész massza egyneművé válik.
Ezután beleöntöm a fondü edénybe, és a spirituszlángon gyenge forrásban tartva, tetszés szerint főtt burgonyakarikákat vagy kifli karikákat mártogatunk bele.

KARÁCSONYI FONDÜ
Hozzávalók: 1 adag tömbcsokoládé (35g), 3 evőkanál tejszín, 1 teáskanál Limoncello (citromlikőr)

Elkészítése: Pandoro-, Panettone- vagy lágy Torrone kockákat mártson a csokoládéba.

KÍNAI FONDÜ
Hozzávalók: 1 tyúk a levesnek, 1 csomag leveszöldség, só
Továbbá; 25 dkg filézett marhahús, 25 dkg filézett borjúhús, 25 dkg disznóvese, (2 db)
Tulajdonképp a hús az lehet akármilyen, csak nagyon vékonyan legyen szeletelve. Személyes tanács, előbb lefagyasztom, és utána szeletelő-géppel nagyon könnyű vékonyra szeletelni.
Szósz 1: 10 dkg majonéz, 1 kávéskanál szója szósz, 10 g reszelt ginzeng gyökér, 1 kávéskanál ginzeng szirup.
Szósz 2: 10 dkg majonéz, 1 evőkanál aprított kapri bogyó, 1/2 kávéskanál “brelles” fűszer, 1 kávéskanál sűrített paradicsom.
Szósz 3: 10 dkg majonéz, 1 1/2 evőkanál áfonya,
Szósz 4: 10 dkg majonéz, 1 kávéskanál mustár,
5. ez nem szósz, hanem egy jó saláta

Elkészítése: A tyúk jobb részeit tegyük külön, a többit tegyük fel főni a leveszöldségekkel (kb. 60 perc) sózzuk;
Ennek a levesnek a leve lesz a fondü alapja. A megfőtt zöldséget külön meg lehet enni.
A tyúk félretett húsát szeleteljük nagyon vékonyra, ugyan úgy a marha-, borjú-, disznóhúst is. stb.
Készítsük el a szószokat, tegyük bele kis tálakba, helyezzük az asztalra.
Ha mindenki az asztalnál van, akkor öntsük a levest a fondü edénybe és állandó tűz fölött melegen tartjuk.
Mindenki vesz egy szelet húst a fondü villájával és belemártja a lébe, 2-3 perc után kivesszük, és szószba mártjuk, utána esszük.
Ezt a fondüt fogyaszthatjuk chipsszel, héjában főtt burgonyával, zsemlével, kinek hogy ízlik.

MAGYAROS FONDÜ
Hozzávalók: 500 gr ementáli- 300 gr füstölt sonkasajt 450 gr liszt 4 dl Abasári rizling, 1 dl cseresznyepálinka, 2 gerezd fokhagyma frissen őrölt fehérbors, 1 dl szűrt citromlé, asztali só
Ajánlott mártogatni való: 400 g szalámi, 400 g kolbász, 400 g füstölt sonka, 800 g héjában főtt burgonya, 500 g paradicsom, 500 g paprika
Ajánlott köret: sós stangli

Elkészítése: A zománcos vagy teflon edényt a fokhagymával bedörzsöljük, beleöntjük a fehérbort és a citromlevet. Felmelegítjük, és állandó keverés mellett beleszórjuk a reszelt ementáli és füstölt sajtot. A pálinkát a liszttel simára keverjük. A sajtot addig melegítjük, amíg megolvad, és állandó keverés mellett krémszerűvé válik. Sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük. Végül hozzákeverjük a pálinkás lisztet. Átforraljuk, és forrón öntjük a fondü edénybe. A spirituszégő fölé az asztalra tesszük. A mártogatáshoz ajánlott húsokat és zöldségeket a sós stanglival együtt 1,5 cm-es falatokra vágjuk, és a fondü edény köré kis tálkára tesszük. Étkezéskor mindenki a kiválasztott falatot a fondü villára szúrja, és a forró sajtmártásba megforgatva fogyasztja.

NEUCHATELI FONDÜ
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sajt (2/3-a ementáli, 1/3-a egyéb sajt, pl.: Gruyere), liszt, 3 dl fehérbor, citromlé, bors, szerecsendió, 1 pohár cseresznyepálinka

Elkészítése: A nyeles serpenyőt belülről fokhagymával bedörzsöljük. A lereszelt sajthoz a serpenyőben 4 csapott kávéskanál lisztet adunk, és jól összekeverjük. Ezután 3 dl fehérbort adunk hozzá, és 1 kávéskanál citromlével állandó keverés mellett felfőzzük. A cseresznyepálinkát egy csipetnyi borssal és szerecsendióval a keverékhez adjuk, és ismét jól felfőzzük.
Tálalása azonos a Svájci fondü 4-gyel.

PARADICSOMOS-JOGHURTOS SZÓSZ HÚSSÜTÉSES FONDÜHÖZ
Hozzávalók: 250 g paradicsom, 4 újhagyma, 250 joghurt, 1 evőkanál passzírozott paradicsom

Elkészítése: A paradicsomokat leforrázom 1 percig, előtte bevágom a tetejét. Majd felvágom, kiszedem a magot. Hagymát apróra vágom. Joghurtba beleteszem a paradicsomot, meg a hagymát. Sóval és borssal ízesítem. Összekeverem, pépesre.

PARADICSOMOS SAJT-FONDÜ 01.
Hozzávalók: 25 dkg paradicsom, 1,5 dl paradicsom ivólé, 1 evőkanál száraz fehérbor,1 evőkanál konyak, 1 evőkanál tejszín, 15 dkg reszelt ementáli sajt, 15 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál búza- vagy burgonyakeményítő, 1-1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, só, szárított bazsalikom és kakukkfű, 1 késhegynyi currypor, 1 csokor snidling

Elkészítése: A paradicsomokat egy pillanatra forrásban levő vízbe mártom, és a héját lehúzom, majd felszeletelem. Lábosba teszem, hozzárakom a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd fedő alatt addig párolom, amíg pépessé válik. Ezután átpasszírozom és leöntöm a búzakeményítővel simára kevert paradicsom ivólével. Hozzáadom a reszelt sajtokat, a bort, a konyakot és a tejszínt. Beleszórom a fűszereket meg a nagyon finomra metélt snidlinget, és állandó keverés közben addig forralom, amíg a sajt egynemű masszává válik. Ekkor átöntöm a fondü edénybe és állandó, csendes forrásban tartom. Kenyérkockákat vagy kifli karikákat mártogatunk bele.

PARADICSOMOS SAJT-FONDÜ 02.
Hozzávalók: 4 dl paradicsomlé, 25 dkg reszelt ementáli sajt, 25 dkg reszelt füstölt sajt, 1,5 dl tej, 2 evőkanál finomliszt, 1-1 mokkáskanál rozmaring, bazsalikom és kakukkfű, késhegynyi őrölt köménymag, só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: Egy teflon lábosba beleöntöm a paradicsomlevet, hozzáöntöm a tejjel simára kevert lisztet, és beleszórom a fűszereket. Állandó keverés közben felforralom és sűrűre főzöm, majd hozzákeverem a reszelt sajtokat. Tovább kevergetve addig főzöm, ameddig a sajt teljesen megolvad, és az egész massza egyneművé válik. Ekkor átöntöm a fondü edénybe, és csendes forrásban tartom a spirituszlángon.
Rozskenyérkockákat mártogatunk bele.

RAKLETT
Hozzávalók: ideális a 3 - 5 hónapos korú sajt, héjában főtt burgonya, ecetes uborka és hagyma

Elkészítése: Egy kerek sajtot kettévágunk és egy lapos kőre téve, a szabadban rakott tűz mellé toljuk a vágott felével. Amint a sajt elkezd színeződni és csillogni, azt jelenti, hogy a sajt lágyul és lehet az első szeletet a tányérra simítani. Hagyományos körete a héjában főtt burgonya ecetes uborkával és hagymával.

SAJT-FONDÜ 01.
Hozzávalók: 4 személyre: 1 nagy gerezd fokhagyma, 30 dkg durvára reszelt ementáli sajt, 3-3 1/2 dl félszáraz fehérbor, ízlés szerint só és törött fekete bors, 2 cl cseresznyepálinka, 1 teáskanál búza- vagy burgonyakeményítő

Elkészítése: Vastag fenekű, magasabb falú serpenyő belső oldalát alaposan bedörzsöljük a megtisztított fokhagymával, majd beleszórjuk a reszelt sajtot. Ráöntjük a bort. Folyamatosan kevergetve, kis lángon felolvasztjuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A cseresznyepálinkában simára keverjük a keményítőt, és beleöntjük a lassan rotyogó sajtba, közben gyorsan és folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. A tűzről levéve áttesszük egy elektromos melegítőlapra vagy spirituszláng fölé. Már nem szabad erősen forrnia, elég, ha csak a forráspontot éri el.
Hosszú fondü villájára ki-ki kenyérkockákat szúr, és a meleg, folyékony sajtba mártogatja.
TIPP: Természetesen a legegyszerűbb dolga azoknak van, akik rendelkeznek fondü készlettel. Kínálhatunk mellé olajbogyót, apró erős paprikát, savanyúságot, főtt gombát, egyéb zöldségfélét vagy hagymát. Olyan bor illik mellé, amilyennel a sajtot összekevertük.
Elkészítési idő: 25 perc

SAJT-FONDÜ 02.
Hozzávalók: 500 g kenyér (pl. bagett), 200 g zöldségféle (pl. csiperkegomba, brokkoli és répa, só, 300 g durvára reszelt gruyére sajt, 300 g reszelt ementáli sajt, 2 teáskanál kukorica-keményítő, 1 gerezd fokhagyma, 3/8 l száraz fehérbor, 2 evőkanál cseresznyepálinka, fehér bors, reszelt szerecsendió
Előkészítés: 7 perc
Főzés: 13 perc

Elkészítése: A fondü készlet spirituszégőjét asztalkára helyezzük. A kenyeret 2x2 cm-es nagy kockákra vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, falatokra vágjuk, és néhány percig sós vízben blansírozzuk.
A sajtokat és a keményítőt tálban jól elkeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk és félbevágjuk. Ezt követően a fondü edényben vagy közepes nagyságú lábasban a bort és a fokhagymát felforrósítjuk.
Kivesszük a fokhagymát a borból, a sajtos keveréket lassanként hozzáadogatjuk, és kevergetés közben megolvasztjuk. Cseresznyepálinkával, borssal, és némi szerecsendióval ízesítjük. Anélkül, hogy a keverést abbahagynánk, a sajtmasszával teli edényt a spirituszégőre tesszük, és meggyújtjuk a tüzet.
A kockára vágott kenyérdarabokat és a zöldségféléket tányérokra tesszük, hosszú fondü villákat helyezünk mellé. Evés közben a kenyérkockákkal kevergetjük a sajtot.

SAJT-FONDÜ 03.
Hozzávalók: 40 dkg cikória, 0.5-1 fej karfiol, 1 evőkanál citromlé, 75 dkg parasztkenyér, 25 dkg Gouda sajt (közepesen érett), 25 dkg eidami sajt. 1 gerezd fokhagyma, 2 fej mogyoróhagyma, 5 evőkanál vaj, 2.5 dl fehérbor (száraz), 1 teáskanál étkezési keményítő, 3 evőkanál Genever* (borókapálinka), 6 evőkanál tejszín, 1 csipet köménymag (fűszer) (őrölt), Cayenne bors

Elkészítése: Tisztítsa meg a cikóriát és bontsa leveleire. Szedje rózsáira a karfiolt, dobja citromos, sós forró vízbe és főzze 2-3 percig, majd csepegtesse le.
Vágja falatnyi darabokra a kenyeret. Reszelje le a sajtokat. Vágja félbe a fokhagymát és dörzsölje ki vele a fondü tálat. Vágja kockákra a mogyoróhagymát. Forrósítsa fel a fondü tálban a vajat, dinsztelje üvegesre benne a hagymát. Öntse fel a borral, forrósítsa fel és olvassza meg benne állandóan kevergetve a sajtot. Oldja fel a keményítőt a Geneverben, keverje a sajthoz. Keverje a fondübe a tejszínt és a fűszereket. Állítsa a fondü tálat a rezsóra. Szolgálja fel a karfiolt, a cikóriát (ezt levelenként mártogassuk a sajt fondübe), és a kenyeret. Kínáljon mellé vegyes salátát.
* A jenever, genièvre vagy genever (időnként junever, jeniever, peket, Jajem (amszterdami szleng) vagy angol nyelvterületen holland gin) Hollandia és Belgium hagyományos, részben malátázott gabonából, borókabogyóval együtt főzött égetett szesze, melyből a gin is kifejlődött.

SAJT-FONDÜ HIBÁINAK KIJAVÍTÁSA
Hozzávalók: meleg fehérbor. Ha a fondü túl vastag lett, akkor állandó kavarás mellett megmelegített fehérbort adunk hozzá.
Hozzávalók még: burgonyaliszt, fehérbor, citromlé. Ha a fondü szétesik, akkor gyors kavarás mellett kevés fehérborban és pár csepp citromlében elkevert burgonyalisztet adunk hozzá.

SAJT-FONDÜ TC MÓDRA
Elkészítése: Készítsd több féle sajtból. Legyen benne trappista, Pannónia, karaván, meg amit gondolsz… A lényeg, hogy több féle sajtból legyen, de valamennyi könnyen olvadó legyen. A füstölt sajtok aránya ne legyen nagyobb, mint 20-25%. Ha pl. karavánt is használsz, akkor ne legyél lusta, és hámozd le róla a barna héját, az ugyanis nem olvad el.
Kezd az egészet azzal, hogy előkészíted a fondü készletet, mert egyébként elfelejted, és már késő lesz: miután kimostad és eltörölted, önts az aljába egy kevés olajat, és töltsd meg szesszel a melegítőjét. Az olaj azért kell, hogy a sajt ne égjen le.
Most már jöhet a fondü:
Az apróra vágott (vagy durvára reszelt) sajtot (40-50dkg) fel kell olvasztani száraz fehérborban. A bor éppen lepje el. Folyamatosan kevergesd, mert odaég.
Amikor már a sajt nem akar hígabb lenni, és már nagyon eleged van a kevergetésből, akkor gyors fűszerezés után (őrölt bors és szerecsendió) bele kell önteni hideg vízben elkevert sima lisztet. Annyit tegyél bele, hogy a fondü klassz, krémes állagú, de híg legyen.
Ha rottyant egyet a liszttel, akkor kell még bele kb. 2 cl pálinka vagy konyak.
Ezt még gyorsan keverd el, és öntsd bele az egészet a már előmelegített fondü tálba.

SAJTOS FONDÜ 01.
Hozzávalók: 40 dkg Pannónia sajt, 20 dkg Gouda sajt, 1 cs. szeletelt kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl száraz fehérbor, 1 kk. citromlé, 1 kk. cseresznyepálinka, 1 kk. étkezési keményítő, őrölt szerecsendió és fehérbors

Elkészítése: A fondü edény belsejét bedörzsöljük fokhagymával, beleöntjük a bort, citromlevet és felforraljuk. Beleszórjuk a reszelt sajtot apránként, és kevergetve felolvasztjuk.  A pálinkát összekeverjük a keményítővel, és a sajthoz keverjük.
Felforraljuk, ízesítjük szerecsendióval és fehér borssal. Fondü villára felszúrunk egy kenyérkockát, és a forró sajtban megforgatjuk. Ecetes gyöngyhagymát, apró csemegeuborkát adhatunk mellé.

SAJTOS FONDÜ 02.
Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg sajt, 3 dl félszáraz fehérbor, só, fekete bors, 2 cl cseresznyepálinka, 1 tk keményítő

Elkészítése: Vastag fenekű, magasabb falú serpenyő belső oldalát alaposan bedörzsöljük a megtisztított fokhagymával, majd beleszórjuk a reszelt sajtot. Ráöntjük a bort. Folyamatosan kevergetve, kis lángon felolvasztjuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A cseresznyepálinkában simára keverjük a keményítőt, és beleöntjük a lassan rotyogó sajtba, közben gyorsan és folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. A tűzről levéve áttesszük egy elektromos melegítőlapra vagy spirituszláng fölé. Már nem szabad erősen forrnia, elég, ha csak a forráspontot éri el. Kenyérkockákat a folyékony sajtba mártogatva fogyasztjuk.

SÖRÖS FONDÜ
Hozzávalók: 300 g ementáli sajt, 300 g Cheddar sajt, 50 g liszt, frissen őrölt fekete bors, 5 dl sör, 2 gerezd fokhagyma, asztali só.
Ajánlott mártogatni való: korpakenyér, francia kenyér, rozskenyér Bakony (sajtos) kenyér, héjában főtt burgonya

Elkészítése: A zománcozott vagy teflon edényt bedörzsöljük a fokhagymával. Beleöntjük a sört és lassú melegítés közben állandó keverés mellett, hozzáadjuk a liszttel elkevert reszelt sajtokat. Addig melegítjük, amíg a sajt megolvad, és bugyogni kezd a mártás. Fűszerezzük őrölt borssal és sóval. Forrón átöntjük a fondü edénybe, és a spirituszégő fölé az asztalra helyezzük. Az ajánlott kenyereket 1,5 cm-es kockákra vágjuk, és a fondü edény köré rakjuk. A vendégek a fondü villára szúrják a kiválasztott falatokat, és a forró mártásba megforgatva fogyasztják.

SVÁJCI FONDÜ 01. (NEUCHATEL)
Hozzávalók: 50 dkg sajt, fél l fehérbor, fél dl cseresznyepálinka, fokhagyma, bors, szarvasgomba

Elkészítése: A fondü lábast félbevágott fokhagyma-gerezdekkel alaposan bedörzsöljük, beletesszük a vékonyra felszeletelt sajtot, a bort és a pálinkát, a kevés, hajszálvékonyra szeletelt szarvasgombát (ha van) és ízlés szerint frissen őrölt borsot. Alágyújtjuk a spirituszégőt és állandó kevergetés közben, kis lángon addig forraljuk-rotyogtatjuk, míg a sajt teljesen el nem olvad, és az egésznek krémszerű állaga nem lesz. Egészen kis lángra vesszük az égőt, és máris fogyaszthatjuk. Vajban pirított kenyérkockával kínáljuk, ez a klasszikus változat, de szárazon is megpiríthatjuk a kenyeret, sőt kenyér helyett egyéb kockára vágott finomságokkal is mártogathatjuk: pl. alma, sárgarépa, felaprózott virsli, párizsi, füstölt kolbász, sertéssült, főtt csirkedarabkák stb.

SVÁJCI FONDÜ 02. (VADUZ)
Hozzávalók: 60 dkg sajt, diónyi vaj, 1 gerezd fokhagyma, fél l fehérbor, 4 dkg rizsliszt, fél dl cseresznyepálinka, szerecsendió, só

Elkészítése: A spirituszégőt kis lángra állítjuk, rátesszük lábast, felolvasztjuk benne a vajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a bort, ha gyöngyözni, állandó kevergetés mellett beletesszük a vékonyra szeletelt sajtot. Ha teljesen felolvadt, a rizs- vagy kukoricalisztet elkeverjük a pálinkával, és azt is belekeverjük, végül ízlés szerint sót, borsot, citromlét és őrölt szerecsendiót. Szárazon pirított kenyérkockákkal kínáljuk.

SVÁJCI FONDÜ 03.
Hozzávalók: 80 dkg fehér kenyér, 1 nagy fej lila hagyma, 20 dkg paradicsom, 2 db paradicsompaprika, 1 csomó újhagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, 5 dl száraz fehérbor, 60 dkg reszelt ementáli sajt, 1 dl cseresznyepálinka, 1 késhegynyi őrölt fehérbors

Elkészítése: A fehér kenyérből kb. 2x2 cm-es kockákat vágok, s azokat megpirítom. A lila hagymát karikákra, a paradicsomot cikkekre, a paradicsompaprikát nagy kockákra vágom. (Amikor még nincs pritaminpaprika, megfelel a fehér, csípmentes paprika is.) Az újhagymát megtisztítom.
Egy teflonbevonatú, nyeles edény falát fokhagymával bedörzsölöm. Beleöntöm a bort, és az edényt a tűzhelyre teszem. Állandó keverés mellett beleteszem a reszelt sajtot. Addig melegítem, amíg egynemű, sűrű, folyékony masszává nem válik. Ezután hozzáöntöm a pálinkát, frissen őrölt fehér borssal ízesítem. Forrón átöntöm a fondü serpenyőbe, és az asztalon előkészített spirituszégő fölé helyezem.
A fondü serpenyő köré, külön tálkákban, felrakom a zöldségeket és a pirított kenyérkockákat, hogy mindenki, mindenből tetszése és kívánsága szerint vehessen.
A kenyérkockákat a fondü villára szúrva kell a forró sajtban megmártani.

SVÁJCI FONDÜ 04.
Hozzávalók: 60 dkg ementáli sajt, fél gerezd fokhagyma, 1 dl könnyű fehérbor, 1-1, 5 kávéskanál kukoricaliszt, 2 likőrös pohár cseresznyepálinka, bors, szerecsendió, fehér kenyér

Elkészítése: Tűzálló tálat belülről fokhagymával kikenünk, majd megmelegítjük benne a bort. A sajtot lereszeljük, vagy apró karikákra vágjuk, és feloldjuk a borban, állandó keverés mellett. Ezután nagy lángon forraljuk fel a keveréket. Közben egy kis vízben oldjuk fel a lisztet, adjuk hozzá szerecsendiót és a borsot, öntsük bele a pálinkát. Keverjük össze, majd töltsük hozzá a feloldott sajthoz, és egyenletesen keverjük el. Ezzel elkészült a fondü. Ez után nagyon lassú lángon kell melegen tartani, hogy ne sűrűsödjön össze. Kis kockákra vágott fehér kenyérrel fogyasztjuk. Az asztalon helyezzünk el borsot, paprikát, hogy mindenki ízlése szerint fűszerezhesse az ízletes fondüt. Bor nélkül fogyasztják. Utána jólesik egy csésze, forró kávé.
A közölt mennyiségből 4-6 személyre készíthetünk fondüt.

SVÁJCI FONDÜ 05.
Hozzávalók: 50 dkg svájci gruyere sajt, kis darab szalonna, 1-2 fokhagymagerezd, 3/8 l pezsgőbor, 30 g kukoricaliszt, só, őrölt bors, kevés szerecsendió, cseresznyepálinka íz-kiegészítőnek, (kirsch)

Elkészítése: Vágjuk a sajtot kockákra, Melegítsük fel a fondü edényt, az alját dörzsöljük be fokhagymával, kenjük be a szalonna darabkával, és tegyük bele a sajtot és 3 kanál fehér bort. Hagyjuk a sajtot felolvadni, lassú tűzön. Apránként csurgassuk bele a bort, kivéve egy kicsit, amit visszatartunk a liszt nedvesítésére. Keverjük össze a lisztet a maradék kis borral és sűrítsük be a sajtot vele. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük egy kevés szerecsendióval és egy kis cseresznye- pálinkával. Aki szereti, tehet bele egész fokhagymagerezdet is. (Nagyon finom).
Tegyük a fondü edényt az asztalra, és állandó kis lángon melegen tartva a fondü villával kenyérdarabkákat mártunk bele.
Kísérhetjük minden féle savanyúval, (uborka, cékla, káposzta, paprika, stb.)

SZAVOJAI FONDÜ (FONDÜ SAVOYARDE)
Hozzávalók: 50 dkg Ementáli sajt, 40 dkg Comté sajt (vagy pedig 1/2 Pannónia és 1/2 Eidami sajt), 40 dkg Beaufort (vagy pedig 1/3 Pannónia és 2/3 Eidami), 1-2 fokhagyma gerezd, 1 dl tetszés szerinti száraz bor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 50 dkg házi kenyér vagy 2 db szárazabb baguette, 1 kupica cseresznyepálinka, bors

Elkészítése: Vágjuk le a sajtok héját, és vékonyan szeleteljük fel őket. A fokhagymagerezdet vágjuk ketté, és alaposan kenjük meg vele az edényt. Öntsük bele a bort, keverjük bele a kukoricakeményítőt. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sajtot. Fakanállal folyamatosan kevergessük addig, amíg a sajt teljesen megolvad. Bőségesen borsozzuk meg. Alaposan keverjük meg, a cseresznyepálinkát csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá.
Az edényt helyezzük az asztali melegítőre, és azonnal tálaljuk nagy kenyérkockákkal.
A fondü elkészítéséhez jó, ha mindég 3 féle sajtot használunk. Aki nem jut hozzá, vagy pedig drágállja az eredeti francia sajtot, a magyar megfelelőkkel is tökéleteset lehet alkotni, de vigyázzunk az arányok összeállítására, abban az esetben jó, ha mind a három féléből azonos mennyiséget veszünk. (Itt pl. Ementáli, Pannónia, Eidami.)
Személyenként kb. összesen 20 dkg-ra van szükség.

SZICÍLIAI FONDÜ
Hozzávalók: 1 adag tömbcsokoládé (35g), 3 evőkanál tejszín vagy tej, 1 teáskanálnyi, ízlés szerinti Grappa

Elkészítése: Kézzel formázzon marcipánból kis gömböket, a levegőn hagyja néhány óráig száradni, majd mártogassa a csokoládéba.

SZILVESZTERI FONDÜ
Hozzávalók: 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 dl sör, 2 dl fehérbor, 1 kávéskanál citromlé, 40 dkg ementáli sajt, 2 cl konyak, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, pirospaprika, reszelt szerecsendió

Elkészítése: A hibátlan zománcú, vagy rozsdamentes főzőfazekat dörzsöljük be jól fokhagymával, öntsük bele a bort, a sört, és lassú tűzön melegítsük. Amikor felforrósodik, adjuk hozzá a citromlét, a reszelt sajtot, és addig kevergessük, amíg a sajt teljesen elolvad. Tegyük hozzá a konyakban elkevert étkezési keményítőt, és kb. két percig főzzük együtt. Közben folyamatosan kevergessük és fűszerezzük ízlés szerint. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg pirospaprikával. Sonkakockákat, karikára vágott, virslit és kiflit kínáljunk hozzá.
Elkészítési idő: kb. 10 perc
Ha már hozzáadtuk a sajtot, folyamatosan kell kevergetni. A sózással vigyázzunk, mert a sajt is sós.

TAVASZI SAJT-FONDÜ
Hozzávalók: 30 dkg ementáli, 30 dkg sonkasajt, 1 gerezd fokhagyma (akik szeretik, többet is használhatnak belőle), 2 dl fehérbor, 5 cl cseresznyepálinka, 1 púpozott kávéskanál rizsliszt, 1 késhegynyi őrölt bors (fehér), fehér kenyér vagy sós stangli, 4 zöldpaprika, 2 csomó piros retek, 2 csomó újhagyma

Elkészítése: A fondü tálat bedörzsölöm fokhagymával, beleöntöm a bort és felmelegítem. Ezután beleteszem a 2 féle reszelt sajtot. Ezeket egyenletesen úgy keverem, mintha nyolcasokat írnék a kanállal. Folyamatosan addig keverem, amíg a sajt teljesen fel nem olvad, és a krémszerű massza lassan forrni kezd. Ekkor a cseresznyepálinkával összekevert rizslisztet fondü tálba öntöm. Keverés közben még egyszer felforralom, és őrölt fehér borssal vagy reszelt szerecsendióval ízesítem.
A kész fondüt asztali rezsóra állítom, és még egy kis cseresznyepálinkát keverek bele. Kockára vágott pirított kenyeret vagy sós stanglit, megtisztított piros retket, zöldpaprikát, újhagymát kínálok hozzá. (Úgy mártogatjuk a fondüt, mintha finom pörköltszaftot tunkolnánk.)
Étkezés közben kis lángon tartom a fondüt, és jól behűtött, könnyű, fehér borokat kínálok hozzá. Gyermekeknek savanykás szörpöt.

VADUZI FONDÜ
Hozzávalók: 60 dkg sajt, diónyi vaj, 1 gerezd fokhagyma, fél l fehérbor, 4 dkg rizsliszt, fél dl cseresznyepálinka, szerecsendió, só

Elkészítése: A spirituszégőt kis lángra állítjuk, rátesszük lábast, felolvasztjuk benne a vajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a bort, ha gyöngyözni, állandó kevergetés mellett beletesszük a vékonyra szeletelt sajtot. Ha teljesen felolvadt, a rizs- vagy kukoricalisztet elkeverjük a pálinkával és azt is belekeverjük, végül ízlés szerint sót, borsot, citromlét és őrölt szerecsendiót. Szárazon pirított kenyérkockákkal kínáljuk.

VEGETÁRIÁNUS FONDÜ
Hozzávalók: Nyers csicseriborsó-gombócok, 1 l olaj, különböző fondü szószok, (uborka- joghurt, joghurt különféle, fűszernövényekkel, házi sajt stb.), saláták, friss búzakenyér

Elkészítése: A szokásos húskockák helyett mindenki a csicseriborsó-gombócot sütögeti, és a szokásos salátákkal fogyasztja, friss kenyérrel.

ZÖLDSÉGES FONDÜ
Hozzávalók: 1 karfiol, 25 dkg zöldbab, 25 dkg sárgarépa, 2 zöldpaprika, 15 dkg gomba, 2 jégcsapretek,
Szósz 1: 15 dkg majonéz, 2 evőkanál reszelt kókuszdió, 2 dkg ananász konzerv,
Szósz 2: 15 dkg majonéz, 1 evőkanál Pickles vagy Chutney, 3 kávéskanál reszelt mangó, olaj a fondü edénybe

Elkészítése: 5 percig főzzük sós vízben a virágjaira szétszedett karfiolt. Úgyszintén 5-10 percig a zöldbabot. A többi zöldséget feldaraboljuk, de főzni nem kell.
Hurkapálcikákat félbe törünk, így is elég hosszú lesz, és felfűzzük rá a zöldségeket felváltva. (Kb. 25-30 db-ra elegendő a zöldségek) Olyan mintha rablóhúst készítenénk, csak zöldségekkel.
Hevítsük fel az olajat a fondü edényben, és tartsuk melegen kis lángon.
Asztalnál történik a sütés, úgy, hogy egy-egy zöldséges pálcikát beleteszünk az olajba és kissé megpirítjuk.
Mikor eléggé megsült, kivesszük, és belemártjuk, még melegen, a szósz egyikébe és esszük.
Kísérőnek héjában főtt krumplit tegyünk az asztalra, vagy főtt rizst,
Szósz készítése: Az összetevőket egybekeverjük, és kisebb tálkákba tesszük, a fondü sütő körül helyezzük, úgy, hogy mindenki hozzáférjen.