Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gouda sajtos teceptek


ÁJULT IMÁM (IMAM BAYILDI) KICSIT MÁSKÉPP
Hozzávalók: 4 db padlizsán, 1 nagyobb hagyma, 1 csokor zöldhagyma, fél kiló darált pulykahús, 2 db sárga paprika, 2 db piros paprika, 0,5 kg-os paradicsomkonzerv, 4-5 gerezd fokhagyma karikára vágva, 1/2 evőkanálnyi só, 1 tk bors, 1 dl étolaj a pirításhoz, 1/2 dl étolaj a sütéshez, 2-3 nyers tojás, Gouda sajtszeletek, 5-6 db koktélparadicsom

Elkészítése: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a húsát késsel bekockázzuk, a héja maradjon egyben. Megsózzuk a vágási felületet, majd jó 20-215 percig pihentetjük.
A sütőt begyújtjuk. A padlizsánokat csapvízzel alaposan leöblítjük, megtörölgetjük. Egy gáztepsit olajjal kikenünk, a vágási felülettel felfelé, egymás mellé tesszük a fél padlizsánokat és az egész paprikákat, majd kb. 40 percig sütjük, hogy belsejük megpuhuljon. A paprikákat 20 perc után kiszedjük, hogy a húsa roppanós maradjon.
Közben megtisztítjuk a hagymákat, a zöldhagymát karikára, a nagyot apróra vágjuk. Az aprított hagymát egy serpenyőben ledinszteljük. Hozzá keverjük a húst, és fehéredésig pirítjuk, aztán belekeverjük a paradicsomot is.
A megsült paprikákat kettévágjuk, vízcsap alatt leöblítjük, lehűtjük. A 2 sárgát és az egyik pirosat apró kockákra vágjuk, a másik pirosat hosszú csíkokra szeljük.
A felkockázott paprikát összekeverjük a húsos-paradicsomos masszával. Összepároljuk. Ez alatt megsülnek a padlizsánok is. Belüket kikaparjuk, összevágjuk, és a tojásokkal együtt a masszába keverjük. Ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Érződjön ki belőle a fűszerek íze!
A padlizsánhéjakat visszarakjuk a gáztepsibe, a tölteléket egyenletesen elosztjuk rajtuk. A paprikacsíkokat az oldalukra rakjuk, kissé benyomkodjuk a töltelékbe, a paradicsomokat felkarikázzuk, a töltelék tetejét végigrakjuk a paradicsomkarikákkal. Mindegyik fél padlizsánra egy-egy 2-3 cm széles sajtszeletet rakunk.
Kb. 35-40 percre visszarakjuk a sütőbe, ez alatt a sajt szépen ráolvad a tetejére. A töltelékből kisült mártást is kiszedjük a gáztepsiből, és az elkészült ételre locsoljuk.
Rizskörettel tálaljuk, adhatunk mellé paradicsomkarikákat is.

ANANÁSZOS - SONKÁS MUFFIN
Hozzávalók: 200 g ananász, 200 g főtt sonka, 100 g Gouda sajt, 300 g liszt, 2 ek zabpehely, 1 tk Provence-i fűszerkeverék, 1 cs sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 csipet hagymapor, 2 tojás, 75 ml olaj, 300 ml író, 100 g túró, 40 ml ananászlé

Elkészítése: Az ananászt és sonkát apróra vágni, sajtot, durvára reszelni. Lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket összekeverni. Habosra keverni a tojást, vajat, írót, túrót, ananászlevet. Hozzáadni a lisztet, ananászt, sonkát, sajtot.
200°C-on 25-30 percig sütni.

ANGOL SAJTOS-ROPOGÓS (HÚS NÉLKÜL)
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg vaj, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg Gouda sajt, 6 evőkanál tej, 8 szelet kenyér, 1 fej lilahagyma, kevés mustár, fekete bors

Elkészítése: Keverjük habosra a vajat a tejjel és a kétféle sajttal, adjunk hozzá mustárt és borsot, ízlés szerint. A meghámozott hagymát tegyük forró vízbe kb. öt percre (így kevésbé lesz csípős), majd vágjuk vékony karikákra.
A kenyér egyik oldalát pirítsuk meg. A sajtos keveréket vastagon kenjük a másik oldalára. Koronázzuk meg hagymakarikákkal. Grillben pirítsuk, míg a sajt elolvad, és aranysárga lesz. Friss bazsalikomlevéllel díszíthetjük.

BOLOGNAI SPAGETTIS MUFFIN
Hozzávalók: 100 g főtt tészta, 2 db paradicsom, 70 g Gouda sajt, 220 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, 1/4 tk só, 2 csipet bors, 1 ek apróra vágott petrezselyem, 2 tojás, 50 ml olaj, 150 g bolognai szósz, 150 ml író

Elkészítése: A sütőt 190°C-ra előmelegíteni, formát alaposan kikenni. Célszerű papír nélkül sütni.
A tésztát, paradicsomot apróra vágni, sajtót durvára reszelni. Lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, borsot, petrezselymet összekeverni. A tojást, olajat, szószt, írót habosra keverni. Hozzáadni a liszt keveréket, tésztát, paradicsomot, sajtot. A sütőbe adagolni, tetejét sajttal megszórni. 20-25 percig sütni.

BROKKOLI TORTA
Hozzávalók 12 szelethez: 1,2 kg brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg főtt sonka, 15 dkg félzsíros tehéntúró, 4,5 dl tej, 6 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só, 30 dkg liszt. 1 zacskó sütőpor, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 8 tojás, 7-8 dkg reszelt Gouda sajt, 1 csipet reszelt szerecsendió, só, őrölt bors, a forma kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa.

Elkészítése: A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, és rózsáira szedjük. Forrásban lévő, sós vízben kb. 5 percig előfőzzük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A megtisztított vöröshagymát felkockázzuk, kis serpenyőben a felforrósított vajon rövid ideig pároljuk, majd kihűtjük. Közben a főtt sonkát kockákra vágjuk. A tésztához a túrót 6 evőkanál tejjel, az olajjal és sóval összekeverjük. Rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet, majd sima tésztává összegyúrjuk. Margarinnal kikenünk egy kb. 26 cm-es, kapcsos tortaformát, és az alját 2 evőkanál zsemlemorzsával meghintjük.
A tésztát kb. 35 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk, a formába fektetjük és körben a szélét felhúzzuk. Az alját villával megszurkáljuk, és morzsával megszórjuk. A brokkolit a sonkakockákkal és a párolt vöröshagymával a formába halmozzuk. A tojást elkeverjük a maradék tejjel és a sajttal. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és a sonkás-hagymás brokkolira öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 75 percig sütjük. Esetleg az utolsó 15 percben letakarjuk. Mielőtt szeletekre vágjuk, a formában kb. 15 percig pihentetjük.

CALABRIAI PIZZA
Hozzávalók kb. 8 darabhoz: 50 dkg liszt, 1 csomag, élesztő (5 dkg), 1 teáskanál cukor, 4-5 evőkanál olaj, 75 dkg leveles spenót, 2 evőkanál vaj vagy margarin, fekete bors. 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg nagyobb szemű csiperkegomba. 10 dkg Gouda sajt, 1 üveg (850 g) hámozott paradicsom, 7 dkg vékonyra szeletelt húsos füstölt szalonna, édesnemes pirospaprika, só, zsír, és liszt a tepsi előkészítéséhez

Elkészítése: A lisztet csipetnyi sóval tálba szitáljuk. 1/4 liter langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt, és simára keverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez. Miközben kézi keverőgéppel sima tésztává dolgozzuk, evőkanalanként hozzáadjuk az olajat. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük. Ez alatt, a megmosott és alaposan lecsepegtetett spenótot forró zsiradékban rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A keletkezett nedvességet lecsepegtetjük, esetleg kissé kinyomkodjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk, vagy lereszeljük. A meghámozott fokhagymát apró kockákra vágjuk, a megtisztított, leöblített gombát vékonyra szeleteljük. A sajtot vékony, de széles csíkokra vágjuk. A tésztát kézzel még egyszer átgyúrjuk, és zsírral kikent, liszttel meghintett serpenyőben kinyújtjuk.
A paradicsomot szitán lecsepegtetjük, nagyobb darabokra aprítjuk, és egyenletesen elosztjuk a tésztán. Rátesszük a spenótot, a hagymakarikákat, a fokhagymát, a gombát, a szalonnát és a sajtot. Megszórjuk sóval, borssal és kevés paprikával. Újabb 15 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben (villanytűzhelynél 200 fokon, gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 30 percig sütjük.

LUKKÍNI-TEKERCS
Hozzávalók: 4 db hosszabb sárgarépa, só, 2 közepes nagyságú cukkíni, 20 dkg kemény sajt - Gouda -, 4 dkg vaj

Elkészítése: A megtisztított répát sós vízben nyolc percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és leszárítjuk. Közben a cukkíni két végét levágjuk, s hosszában vékony szeletekre szeleteljük, forró vízben három percig pároljuk. Azután a sárgarépát cukkíni szélességűre felkarikázzuk, s a cukkíni szeleteket vékony sajtszeletekkel beborítjuk, s arra tesszük a sárgarépát, és az egészet a sajtos cukkínivel begöngyöljük. A tekercseket néhány fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, azután sütőlemezre rakjuk és megkenjük vajjal. 200°C-ra melegített sütőben öt percig sütjük.

CSIRKÉVEL TÖLTÖTT CIKÓRIA
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkemell, 4 fej cikóriasaláta (kínai kellel helyettesíthető), 2 ek citromlé, 6 ek vaj, 2 ek liszt, 1,2 dl csirkeleves-lé, 1,2 dl tejszín-tej keverék fele-fele arányban, 1 db szerecsendió őrölve, 2 szelet főtt sonka, 1 tojás sárgája, 3 dkg reszelt sajt (Gouda ajánlott), só, bors

Elkészítése: A csirkét csontozza ki, vágja kis kockákra. A cikória közepét vágja ki. Kis fedhető sütőedényt vajazzon ki, tegye bele a cikóriát, szórja meg sóval, citromlével, kenje meg kevés vajjal. Előhevített sütőben, közepes hőn (180 C°) süsse 1 órát. Nagy serpenyőben olvasszon 2 ek vajat, süsse rajta a csirkét 10 percig. Másik serpenyőben olvassza meg a maradék 2 ek vajat, keverje hozzá a lisztet, barnítsa keverve 1-2 percig. Keverje hozzá a levest, párolja 5 percig. Keverje bele a tejszínes tejet, szerecsendiót, borsot és csipet sót, majd a csirkét és citromlevet. A sült cikóriafejeket vágja hosszában félbe, az egyik felekbe kanalazza töltelékként a csirkés mártás 1/3-át. Fedje a másik cikória-felekkel, minden fejre csavarjon 1 szelet sonkát, fektesse tepsibe. A maradt csirkés mártásba keverje bele a tojássárgáját és reszelt sajtot, s kanalazza a töltött fejekre.
Előmelegített sütőben süsse világosbarnára. Melegen tálalja.

CSŐBEN SÜLT PULYKAÉRMÉK
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej karfiol (kb. 70 dkg), 30 dkg mirelit zöldborsó, 50 dkg pulykamellfilé, 1 nagy paradicsom, 7,5 dkg Gouda sajt, 1-2 evőkanál olaj, ½ teáskanál szárított kakukkfű, 12,5 dkg vaj, 1 sárgája, 2 evőkanál száraz fehérbor, kevés citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez turbolya

Elkészítése: A megtisztított karfiolt megmossuk, és rózsáira szedjük. Forrásban lévő, sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a mirelit zöldborsót, és további 10 percig főzzük. Közben a pulykamellet megmossuk, megtöröljük, 4 egyforma darabra vágjuk, összetekerjük, és erős cérnával összekötjük. A megtisztított, megmosott paradicsomot 4 vastagabb karikára, a Gouda sajtot 4 egyforma szeletre vágjuk. Az összekötött pulykaérméket a felforrósított olajban 5 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk, és sóval, fehér borssal ízesítjük. Ráfektetjük a paradicsomkarikákat és a sajtszeleteket, végül megszórjuk kakukkfűvel. Tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben, 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton) 5-10 percig sütjük. Közben a zöldségek főzőlevét leöntjük, és a karfiolt meg a borsót melegen tartjuk. A vajat közepes lángon felolvasztjuk, majd a tűzhelyről levéve, tetejéről a habot leszedjük. A tojássárgáját a fehérborral forró vízfürdőben habosra kikeverjük, és cseppenként hozzáadjuk a felolvasztott vajat. A mártást citromlével, sóval, fehér borssal utánízesítjük. A pulykaérméket a főtt zöldségekkel és a mártással tálra helyezzük. Turbolyával díszítve kínáljuk
Elkészítési idő 50 perc

EMPANADA (SPANYOL TÉSZTATÁSKA)
Elkészítése:
A tésztához: 200 g teljes őrlésű búzalisztet, 100 g kukoricaliszttel, 100 g vajjal, 1 tojással, 1-2 ek vízzel, 1/4 teáskanál sóval kemény tésztává összedolgozunk, szobahőmérsékleten kb. 1 órát pihentetjük.
A töltelékhez: 1 hagymát, 2 fokhagymagerezdet, letisztítunk, mindkettőt apró kockákra vágjuk, 250 g paradicsomot forró vízbe mártunk (nem főzzük), hideg vízzel hirtelen lehűtjük, héját lehúzzuk, a szárvégződéseket eltávolítjuk, a paradicsomot felkockázzuk, 10 fekete olajbogyót kimagozunk, apróra vagdaljuk, 100 g száraz Gouda sajtot vékonyra reszelünk, 2 ek. Étolajat felforrósítunk, a hagymát átpirítjuk benne, majd a fokhagymát, paradicsomot, olajbogyót, 1 csésze (250 ml) piros babcsírát, 2 ek sűrített paradicsomot hozzáadunk, összekeverjük, kb. 10 perc alatt sűrű masszává pároljuk, burgonyanyomóval kissé szétnyomjuk, a sajttal, 1 kis vagdalt, csípős piros paprikával, 2 ek vagdalt petrezselyemmel összekeverjük, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
A tésztát kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, 12 cm átmérőjű karikákat szúrunk ki belőle, a tölteléket a közepére tesszük, a kerek lapokat félbehajtjuk, széleit lenyomjuk, 1 tojássárgáját 1 ek tejjel felverünk, a tészta tetejét megkenjük, és kikent sütőlemezre tesszük.
Felső/alsó lángon kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél kb. 180 °C (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél 3-4-es fokozat (előmelegítve)
Sütési idő 15-20 perc

FIRENZEI HÚSLEPÉNY
Hozzávalók 16 szelethez: 1.5 kg darált hús (sertés és marha vegyesen), 2 szikkadt zsemle, 3 tojás, 2 fej vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 1-1 zöld, sárga és piros húsú paprika, 15 dkg mozzarella (esetleg Gouda) sajt, só, Cayenne bors, fehér bors, édesnemes pirospaprika, chili paprika, a díszítéshez bazsalikom, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése: A zsemléket hideg vízbe áztatjuk. A megtisztított hagymát és zöldpaprikát apró kockákra vágjuk. A vegyes darált húst összegyúrjuk a kinyomkodott zsemlével, a tojással, hagymával és zöldpaprikával. Sóval, fehér és cayenne-i borssal, piros- és chili paprikával fűszerezzük. A húsmasszát margarinnal kikent tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 225 fokon (gáztűzhelynél 4-es fokozaton), kb. 15 percig, majd 175 fokon további 25-30 percig sütjük. Közben a megmosott paradicsomot, és a lecsöpögtetett mozzarella sajtot, felszeleteljük. A húst kivesszük a sütőből, beborítjuk a paradicsom- és sajtszeletekkel. Visszatoljuk a sütőbe, majd további 5-10 percig sütjük. Hosszúkás szeletekre vagy kockákra vágva, friss bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk. Hidegen, melegen egyaránt finom. Könnyű vörösbor illik hozzá.
Elkészítési idő kb. 46 perc

GOMBÁS KIFLI
Hozzávalók: 4 kifli, 1 kis fej hagyma, 5 dkg margarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg Gouda sajt, só, bors, majoránna

Elkészítése: A megtisztított gombát vékonyra, a hagymát apró kockákra vágjuk. Mindkettőt a felmelegített margarinban 6-8 percig pároljuk, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Végül hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a vágott petrezselymet. A hosszában kettévágott kifli-feleken elosztjuk a gombás masszát, megszórjuk reszelt sajttal, és 5 perc alatt sütőben átforrósítjuk.

GOMBÁS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók: 4 dkg szárított vargánya, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 75 dkg sampinyon gomba, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál bors, 1/4 liter tejszín, 1 kg burgonya, 2 tojás, 4 evőkanál aprított petrezselyem, 5 dkg Gouda sajt

Elkészítése: A vargányát negyed liter meleg vízben megpuhítjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a vargányát, és 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről. A sampinyont hidegen megmossuk, összevágjuk, és a vargányához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Szitában leszűrjük. A lét 1/8 liternyire elfőzzük. Tejszínt adunk a léhez és felforraljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott burgonyát, és 5 percig főzzük. A burgonya felét szitával kivesszük, és tűzálló tálba rakjuk. Ráteszünk egy sor gombát és a burgonya másik felét. Felverjük a tojást. A levet apránként hozzákeverjük, és petrezselymet adunk hozzá. Megfűszerezzük, és a burgonyára öntjük, majd megszórjuk reszelt sajttal, arany barnára sütjük. Fontos, hogy ne rakjuk tele a tálat, mert kifuthat. Használjuk inkább két edényt.
Frissen a legfinomabb.

GRILLEZETT BORJÚKARAJ GOUDÁVAL
Hozzávalók: 4 szelet borjúkaraj (kb. 16-18 dkg-osak), 20 dkg Gouda sajt, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl tejszín, 1 zacskó grill fűszerkeverék, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, currypor, reszelt szerecsendió, só

Elkészítése: A megmosott borjúszeletek mindkét oldalát meghintjük grill fűszerkeverékkel, kevés olajjal átkenjük, majd grillsütőben aranysárgára sütjük. Közben világos, vajas rántást készítünk, tejjel kiforraljuk, belereszeljük a Gouda sajtot, kevés curry porral, reszelt szerecsendióval, az áttört fokhagymával, és kevés sóval ízesítjük. Tejszínnel dúsítjuk, alaposan kiforraljuk. Ezzel a mártással vonjuk be tálaláskor a borjúkarajokat. Zöldséges penne tésztával körítjük.
Elkészítési idő: 65 perc

HAWAII BAGETT
Hozzávalók: 1 bagett (kb. 80 cm), 10 dkg vaj, 30 dkg sajt (trappista, eidami, Gouda) szeletben, 1 doboz szeletelt ananász (nettó 340 g), 25 dkg főtt sonka vékony szeletekben, koktélcseresznye a díszítéshez

Elkészítése: A kenyeret hosszában félbevágjuk, a feleket négyfelé szeljük, megvajazzuk. A sajtot kéregtelenítjük. A lecsepegtetett ananászkarikákat félbe-, ha vastagabb, négy fele vágjuk, a vajazott kenyereket először sonkával, majd ananásszal, végül sajttal takarjuk be.
A megrakott kenyérszeleteket 10 percig 200 fokon sütjük, majd tálra rendezve minden szeletre cseresznyét teszünk.
Elkészítési idő: 25 perc

HOLLAND RAGU (RAGOUT HOLLANDAIS)
Hozzávalók 4 személyre: 600 g csont nélküli marhahús, 100 g füstölt szalonna, 300 g széles-metélt, 150 g reszelt Gouda sajt, 1/4 l fehérbor, 2 evőkanál olívaolaj, 20 g vaj, 2 fej hagyma, 3 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors
Előkészítés: 30 perc
Főzés: 1 óra 30 perc

Elkészítése: Vágjuk kis kockákra a hagymát. Forrázzuk le a paradicsomot és húzzuk le a héját. A füstölt szalonnát süssük a hagymával és fokhagymával 10 percig.
Vágjuk a húst kockákra. Adjuk a szalonnához, pirítsuk meg, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az összetört paradicsomot, 1 pohár vizet és a bort. Kis lángon főzzük egy órát.
Melegítsük elő a sütőt. Főzzük ki a tésztát sós vízben rugalmasra (kb.7 perc), szűrjük le.
Egy kivajazott tűzálló tál aljára tegyünk egy réteg tésztát, szórjuk meg reszelt sajttal, tegyünk rá egy adag ragut, folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók (a tetejére tészta kerüljön).
Öntözzük meg a ragu levével, fedjük le és süssük 180 fokon 30 percig. Tálalás előtt szórjuk meg petrezselyemmel.
A ragut akár előző nap is elkészíthetjük.

HÚSOS PALACSINTA ZÖLDSÉGMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 1/4 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 60 dkg darált hús, 1- 2 evőkanál paradicsompüré, 2 ek fekete olajbogyó. 1 tk olasz fűszerkeverék, (vagy szárított bazsalikom, oregánó, kakukkfű és rozmaring). 2 szál sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 3 ek tejszín, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 3 ek ásványvíz, 7.5 dkg Gouda sajt, só, bors, a díszítéshez zöld-fűszerek

Elkészítése: A tojásból, lisztből, tejből és csipetnyi sóból palacsintatésztát készítünk. Lefedve, 30 percig pihentetjük. Közben a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, majd a felhevített olajban a darált hússal együtt meg pirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, az olasz fűszer keverékkel ízesítjük, majd kivesszük a serpenyőből. Az olajbogyó húsát cikkekben levágjuk a magról. A lekapargatott, megmosott sárgarépát feldaraboljuk, a pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. A zöldségeket kb. 2,5 dl vízben kis lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, 3 evőkanál vajat összekeverünk 1 evőkanál liszttel, és óvatosan besűrítjük vele a tejszínes zöldséget. A forrástól számítva, 5 percig főzzük. A megmosott petrezselyemzöldet lerázzuk, és felaprítjuk, majd a szószhoz adjuk. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Az ásványvizet a palacsintatésztába keverjük. Serpenyőben, kevés forró olajon 3-4 palacsintát sütünk. Megtöltjük a húsos masszával, feltekerjük, és átlósan 4 részre vágjuk. A feldarabolt palacsintát óvatosan tűzálló tálba helyezzük. Rámerjük a zöldséges szószt, majd meg szórjuk olajbogyócikkekkel és reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-30 percig sütjük. Melegen, tetszés szerint friss zöld-fűszerekkel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra

HÚSPOGÁCSÁK GOUDA SAJTTAL
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg füstölt, főtt sonka, 5 dkg Gouda sajt, 2 tojás, 65 dkg darált sertéshús, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kk. majoránna, 3-4 ek olaj, só

Elkészítése: A sonkát és a sajtot apró kockákra vágjuk, összedolgozzuk a darált hússal, a tojásokkal és a zsemlemorzsával. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk és majoránnával fűszerezzük. Jól összekeverjük és 8 darab húspogácsát formázunk belőle.
Mindegyiket megkenjük olajjal és forró grillroston mindkét oldalán megsütjük.

IVETT TÖLTÖTT PADLIZSÁNJA
Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 2 paradicsom, só, bors, ízlés szerint, 8 dkg Gouda sajt, 40 dkg darált sertéshús, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: A padlizsánt - miután megmostuk, és a szárát levágtuk - hosszában kettéhasítjuk. Zsenge belsejét kivájjuk és összevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az olajon megfuttatjuk.
A húst hozzáadjuk, kevergetve megpirítjuk, és először a kikapart padlizsánt, majd a kockára vágott paradicsomot adjuk hozzá. Megsózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával és finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Néhány perc alatt puhára pároljuk, azután a padlizsánteknőbe töltjük.
A vékony szeletkékre vágott vagy lereszelt sajtot teszünk, kiolajozott tepsibe tesszük, és forró sütőben 10-15 percig sütjük.

KÉTFEDELŰ PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsintához szükséges tészta, 2 csipetnyi őrölt fekete bors, 2 csipetnyi szerecsendió-reszelék, 1 evőkanál vágott rozmaring, 1 ágacska rozmaring, 2 evőkanál olaj, 30 dkg füstölt sonka, 25 dkg közép-érett, szeletelt Gouda sajt

Elkészítése: A palacsintatésztát frissen őrölt borssal, szerecsendióval, finomra vágott rozmaringgal fűszerezzük. A masszából nagy, lapos serpenyőben, letakarva két palacsintát sütünk. Egy olajjal kikent tűzálló tálba tesszük az egyik palacsintát, felváltva sonka- és sajtszeletekkel befedjük, majd ráhelyezzük a második palacsintát. Előmelegített sütőben, közepes lángon tíz percig sütjük. Rozmaring ágacskával díszítve tálaljuk.

KÜLÖNLEGES SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg Gouda sajt, 20 dkg pulykasonka, 4 szelet barna kenyér, 1 közepes hagyma, 1 kávéskanál fokhagymapor, 1 csomag retek, 5 evőkanál tárkonyecet, 5 evőkanál salátaolaj, őrölt bors, 8 fűszeres só

Elkészítése: A sajtot, kenyeret, pulykasonkát ujjnyi csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk. A retket megmossuk, felszeleteljük, az egészet behűtjük. Az ecetet, olajat, sót, borsot, fokhagymaport kevés vízzel összekeverjük. Az előhűtött salátát lazán összeforgatjuk, megöntözzük a dresszinggel, majd még egy óra hosszat hűtjük. Előételként tálaljuk.

LAZACOS-SPENÓTOS MUFFIN LEVELES TÉSZTÁBÓL
Hozzávalók: 1 cs mélyhűtött leveles tészta (6 lap), 10 dkg spenót, 10 dkg füstölt lazac, 10 dkg tejföl, 1 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt (Gouda vagy Eidami), frissen őrölt/reszelt szerecsendió, só, őrölt fekete bors

Elkészítése: A leveles tésztát felengedjük, a spenótot megpucoljuk, megmossuk (az eredeti recept mélyhűtött spenótot ír, úgyhogy a legjobb, ha a friss spenótot kicsit megpároljátok), a füstölt lazacot összevágjuk. A sütőt 200C-ra előmelegítjük (légkeveréses: 180 C). A tejfölt a liszttel, tojással és 5 dkg sajttal összekeverjük, fűszerezzük. A leveles tészta lapjait félbevágjuk, hogy 12 darabot kapjunk, ezekkel kibéleljük a sütőforma mélyedéseit. A spenótot és a lazacot beletöltjük, majd leöntjük a tejfölös szósszal. A tészta sarkait ráhajtjuk, és a maradék sajttal megszórjuk. 30-35 percig sütjük, melegen tálaljuk.

MARHASÜLT DIÓKÉREGBEN
Hozzávalók 6 személyre: 1.5 kg marhacomb vagy felsál, 1 csomó leveszöldség, 1 kis fej (kb. 50 dkg) karfiol, 30 dkg mirelit zöld hüvelyű bab, 2 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 szelet sötét rozskenyér, 5 dkg dióbél, 5-7 dl húsleves. 2.5 dl száraz vörösbor, 5 dkg trappista vagy Gouda sajt, 1 evőkanál. paradicsompüré, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, só, bors

Elkészítése: A megtisztított leveszöldséget megmossuk, feldaraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, az egyik fejet cikkekre, a másikat apró kockákra vágjuk. A kenyérszeletet is felkockázzuk. A húst megmossuk, megtöröljük, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük. Tűzálló tálban megforrósítunk 2 evőkanál vajat vagy margarint, és a húst körös-körül megpirítjuk. Hozzáadjuk a leveszöldséget és a cikkekre vágott hagymát, 3-4 percig sütjük, majd felöntjük 2.5 dl levessel és a borral. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a kenyérkockát. Sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Lefedjük, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 1 3/4 órát sütjük. A diót hajszálvékonyra felszeleteljük, majd összekeverjük a tojással és a durvára reszelt sajttal. Sózzuk. borsozzuk. A fűszeres diót a húsra nyomkodjuk, és fedő nélkül, további kb. 20 percig sütjük. A megtisztított és megmosott karfiolt rózsáira szedjük. Forrásban lévő, sós vízben a mirelit babbal együtt 10-15 percig pároljuk, majd lecsöpögtetjük. A maradék megforrósított vajon vagy margarinon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldséget, és a felaprított petrezselyemzöldet. A pecsenyelevet összeturmixoljuk, ha szükséges, ízesítjük, majd felmelegítjük. A felszeletelt húst tálra helyezzük, a zöldségekkel körítjük, és kevés mártással leöntjük. A többi mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 2 és 3/4 óra

MEDVEHAGYMÁS SPÁRGA SAJTBUROKBAN
Hozzávalók 2 főre: 30 dkg fehér spárga, 1 marék friss medvehagyma, 25 dkg sajt (Gouda, eidami), 2 dl tejszín, 1 tojás, provence-i fűszerkeverék, kevés vaj, 1 kk cukor, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A spárgát meghámoztam és enyhén sós-cukros vízben megpároltam. Leszűrtem és a felét kivajazott sütőedénybe fektettem, betakartam medvehagyma levelekkel, rá még egy réteg spárgasíp. Mindkét réteg spárgát megszórtam provence-i fűszerkeverékkel. Felvertem a tojást, összemixeltem a tejszínnel, fűszereztem sóval, borssal és ráöntöttem a medvehagymás spárgára. Tetemes mennyiségű reszelt sajttal takartam be és előmelegített sütőbe (200 fokon) kb. 30 perc alatt megsütöttem. Önállóan vega ebéd, de egy kis natúr sült hússal sem megvetendő.

MINI PIZZA-KORONGOK
Hozzávalók: 2 csomag pizza tészta alappor, 10 dkg reszelt Gouda sajt, 30 dkg paradicsom, 1 piros húsú paprika, 1 sárga húsú paprika, 1 csokor tavaszi hagyma. 10 dkg sampinyon, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis cukkíni, 15 dkg márványsajt, 15 dkg camembert sajt, 15 dkg ementáli sajt, 5 dkg téliszalámi, 5 dkg véres hurka, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, néhány csepp olaj

Elkészítése: A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint elkészítjük. A pizza tésztához keverjük a Gouda sajtot. A masszát kettéosztjuk, egyforma rudakat formázunk, és 10 - 10 darabra vágjuk. A darabokból golyót gyúrunk, és körülbelül 10 cm átmérőjű korongokká nyújtjuk. Peremet formázunk rájuk, és a tésztát megszurkáljuk villával. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és értelemszerűen apró darabokra, szeletekre vágjuk. A márványsajtot szétmorzsoljuk, a camembert felszeleteljük, az ementálit lereszeljük.
Elkészítjük a mini pizzákat: Paradicsomkarikákat, sárga húsú paprikát teszünk rá, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és fokhagymával ízesítjük. Megszórjuk ementáli sajttal.  Paradicsomkarikákat, téliszalámit, hagymát fektetünk rá, borsozzuk, megszórjuk majoránnával. Márványsajtot szórunk rá.  Gombát, piros húsú paprikát fektetünk rá, fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, és a tetejére camembert sajtot teszünk.  Paradicsom - cukkíni szeleteket, hagymát rakunk rá, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük. Tetejét ementáli sajttal szórjuk meg.  Véres hurka (vagy más felvágott), hagyma kerül rá. Majoránnával, sóval, borssal ízesítjük. Márványsajtot morzsolunk rá. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütőben 3-as fokozat) a pizzákat megcsepegtetjük olajjal, és körülbelül 15 percig sütjük. Tálaláskor megszórhatjuk friss, apróra vágott snidlinggel.

NORMANN HAGYMAKRÉM-LEVES
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg vöröshagyma, 4 dl húsleves (kockából is készülhet), 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 1 piros színű csöves paprika, 4 dkg Gouda, eidami vagy trappista sajt, 3 szál friss, vagy 1/2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, só, fehér bors

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymakockát a vaj- vagy a margarinforgácsokkal együtt speciális műanyag vagy üvegtálba tesszük, és mikrohullámú készülékbe toljuk. Az edényt saját tetejével vagy mikrohullámú fóliával lefedjük, és a hagymakockát 600 watt teljesítményen 5 percig pároljuk. Közben a levest tűzhelyen felforraljuk. A paprikát vékonyan felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük. A friss kakukkfüvet megmossuk, lerázzuk, és leveleit lecsipkedjük. A párolt hagymát összetörjük vagy pürésítjük, majd a paprikával együtt a forró levesbe tesszük. A kakukkfű felével, és ha szükséges, sóval, fehér borssal ízesítjük. A levest adagonként porceláncsészékbe merjük, és 1-1 evőkanál reszelt sajttal gazdagítjuk. Visszatesszük a mikrohullámú készülékbe, és a sajtot 20 másodperc alatt megolvasztjuk. A félretett kakukkfűvel megszórva, toast kenyérrel kínáljuk.
Ínyencek 1-1 cikk almát is párolhatnak a hagymalevesben.
Elkészítési idő kb. 20 perc

OLAJBOGYÓS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 30 dkg paradicsom, igény szerint só, friss vagy szárított bazsalikom, 5 dkg fekete olajbogyó, 15 dkg kemény Gouda sajt

Elkészítése: A rizst forró vízzel leöblítjük, közben a felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, azután hozzátesszük a paradicsompürét és a nyolcadokra szeletelt paradicsomot meg a rizst, és négy deci vízzel felöntjük. Enyhén megsózzuk, s lefedve tizenkét percig pároljuk.
A kész rizottót megszórjuk a finomra vágott bazsalikommal, a hosszában negyedekre szeletelt fekete olajbogyóval és a reszelt sajttal.

OLASZ BURGONYA-PIZZA
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya (kb. 30 dkg-osak), 4 paradicsom (kb. 30 dkg), Knorr Delikát Olaszos fűszerkrém, 0.5 csomó újhagyma, 1 evőkanál olaj, 10 szelet szalámi (kb. 15 dkg), 1 doboz (185 g) olajos tonhal. 1 doboz (212 ml) csemegekukorica, 1 fej vöröshagyma, Knorr Delikát Fűszervarázs, 15 dkg Gouda vagy eidami sajt (jó a trappista is!), a díszítéshez tetszés szerint salátalevél és sima levelű petrezselyemzöld, a tepsi kikenéséhez margarin

Elkészítése: A meghámozott burgonyákat vastagon felszeleteljük, és forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzzük. Alaposan lecsöpögtetjük, majd margarinnal kikent tepsibe rakjuk. Mindegyik szeletre 1-1 paradicsomkarikát fektetünk, és Knorr Delikát Olaszos fűszerkrémmel megkenjük. A megtisztított újhagymát feldaraboljuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk. Az újhagymát, rövid ideig pároljuk. A burgonyaszeletek felét 1-1 szelet szalámival beborítjuk, és elosztjuk rajtuk a párolt újhagyma darabokat. A tonhalat és a csemegekukoricát külön-külön lecsepegtetjük. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, majd a tonhallal és a kukoricával együtt az üresen maradt burgonyaszeletekre halmozzuk. Delikát Fűszervarázzsal ízesítjük. A burgonyapizzákat a lereszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15 percig sütjük. Tányérokra szedjük, és tetszés szerint salátalevéllel, petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 60 perc

ÖREG HALÁSZ BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók 2 személyre: 70 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 25 dkg tengeri halfilé, 1 ek citromlé, 5 dkg Gouda sajt, 1,5 dl tejföl, 2 ek közepesen erős mustár, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A meghámozott, megmosott burgonyát vékonyan felszeleteljük, vagy legyaluljuk.
3 ek forró olajon többször megforgatva aranybarnára sütjük. Sózzuk, borsozzuk.
A halat megmossuk, megtörölgetjük, és 4 szeletre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, megsózzuk, majd a maradék olajon a szeletek mindkét oldalát 1-2 percig sütjük. A mártáshoz a Gouda sajtot finomra reszeljük, elkeverjük a tejföllel és a mustárral, majd sóval, borssal tetszés szerinti fűszerekkel ízesítjük. A burgonyát a halszeletekkel tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a mártást, és előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 15-20 percig sütjük. A megmosott, lerázott petrezselyem leveleit lecsipkedjük és felaprítjuk, végül a felfújtra szórjuk. Vegyes salátával tálaljuk.

PIKÁNS RIZSFELFÚJT
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg rizs, 15 dkg pulykasonka, 7,5 dkg mirelit borsó, 5 dkg Gouda sajt, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, póréhagyma, paradicsompaprikák, tyúkhúsleves-kocka

Elkészítése: Mialatt a rizs fő, üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadunk fél rúd, karikára vágott póréhagymát, a durvává reszelt sárgarépát és a kockákra vágott paradicsompaprikát, majd csipetnyi sáfránnyal megszínezett, a liter, leveskockából készített tyúkhúslével felengedjük. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A rizst, a borsót, és a csíkokra vágott, főtt pulykasonkát a zöldségekkel összekeverjük, és az egészet sóval ízesítjük. Ezt követően a keveréket fűvajazott sütőformába rakjuk, és a tetejére morzsolt vajdarabkákat szórunk. A felfújtat mintegy 25 percig sütjük, fél óra múlva a reszelt Gouda sajttal és 1-2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Vegyes saláta való hozzá.

PILLANGÓTÉSZTÁS PARTI-SALÁTA
Elkészítési idő kb. 35 perc
Hozzávalók 10 személyre: 50 dkg paprikás szalámi vagy ízlés szerint lángolt kolbász, 40 dkg pillangó alakú tészta (olaszul farfallini, vagy más száraztészta), 45 dkg mirelit zöldborsó, 8 csemegeuborka, 2 kis doboz ananászkonzerv, 4 tojássárgája, 30 dkg Gouda vagy ementáli sajt, 1 fej fodros szélű vagy más saláta, 4 teáskanál mustár, 2,5 dl olaj, só, bors

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben kb. 15 percig “al dente”, vagyis csak olyan puhára főzzük, hogy harapni lehessen. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsöpögtetjük. A mirelit zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 2 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A szalámi vagy a kolbász héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A lecsöpögtetett csemegeuborkát, vékonyan felkarikázzuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A tojássárgáját és a mustárt habosra verjük, s cseppenként hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal, ananász- és uborkalével ízesítjük, végül belereszeljük a sajtot. A salátát megtisztítjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük, majd leveleit nagyobb darabokra tépkedjük. A kihűlt tésztát, a lecsöpögtetett zöldborsót, a feldarabolt szalámit vagy kolbászt és az ananászt tálba halmozzuk, majd leöntjük az ízesített majonézzel és összevegyítjük. Lefedve, hűvös helyen legalább 30 percig érleljük. Tálalás elölt még egyszer megfűszerezzük.

PIZZA
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg élesztő, 1 tk cukor, 1 tk só, a nyújtáshoz liszt
A tetejére: 25 dkg darált marhahús, 10 dkg főtt, füstölt sonka, 25 dkg csiperkegomba, 1 zacskó (125 g) mozzarella sajt, 7 dkg Gouda sajt, 2 ek olaj, 1/2 csokor friss kakukkfű, só, fehér bors, édesnemes pirospaprika

Elkészítése: Az élesztőt 2 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd a lisztbe keverjük. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen körülbelül 15 percig kelesztjük. Hozzágyúrjuk a felolvasztott zsiradékot és a sót, majd letakarva, meleg helyen további 30 percig kelesztjük, Közben az olajat serpenyőben megforrósítjuk, és megpirítjuk a darált húst. Sóval, őrölt borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A csiperkegombát megtisztítjuk és felszeleteljük, a sonkát vékony csíkokra vágjuk. A lecsöpögtetett mozzarellát felszeleteljük, a Goudát durvára reszeljük. A tésztát átgyúrjuk, majd két cipóformára osztjuk. Az egyiket hűvös helyre tesszük. A másik cipót lisztezett deszkán körülbelül 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, majd margarinnal kikent lepényformába nyomkodjuk. Ráfektetjük a mozzarella szeletek egy negyedét, és beborítjuk a fűszeres daráit hús felével. Meghintjük a feldarabolt sonka, gomba és a reszelt sajt felével, ráfektetjük a mozzarella egynegyedét, majd megszórjuk a lecsipkedett kakukkfűlevelek felével. A pizzát előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-25 percig sütjük. A félretett tésztából ugyanilyen módon még egy pizzát sütünk.
Olaszos lesz az ízhatás, ha a tésztára paradicsompürét kenünk.
Elkészítési idő körülbelül 1 1/2 óra

PÓRÉHAGYMÁS SAJTOS PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg szárazabb Gouda sajt, 10 dkg liszt, 15 dkg póréhagyma, 1 késhegynyi édes paprika, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 csipet őrölt fekete bors, 3 tojás, só, 2,5 dl tej, 8 evőkanál olaj

Elkészítése: 10 dkg sajtot finomra reszelünk, a többit durvára. A póréhagymát jól megmossuk, megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A zsiradékot felforrósítjuk, és a pórét 5 percig pároljuk. A tojássárgáját a tejjel, finomra reszelt sajttal és liszttel elkeverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszához keverjük. 2 evőkanál olajat megforrósítunk a palacsintasütőben és a keverék 1/4 részét öntjük bele. Gyenge tűzön az egyik oldalát aranysárgára sütjük. Megfordítjuk és a forró póré-keverékkel és a durvára reszelt sajttal megrakjuk. Fedő alatt lassan átsütjük, melegre tesszük. A kész palacsintákat paprikával meghintjük, melegen tálaljuk. 4-5 palacsinta lesz belőle.

RÁJA-FILÉ GOUDA SAJTTAL (EFFILOCHÉE DE RAIE TIEDE AUX COUPEAUX DE GOUDA)
Hozzávalók 4 személyre: 700 g rája, 1 húsleveskocka, 140 g gouda sajt, 40 g kapribogyó, különféle saláták, só, bors, ecet, olívaolaj
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 7 perc

Elkészítése: 7 perc alatt főzzük meg a ráját a húslevesben. Mossuk meg a salátát. Vágjuk kis darabokra a Goudát.
Készítsünk Vinaigrettet az olajból, ecetből, sóból és borsból.
Szedjük le a rája bőrét, és vágjuk, a kifilézett húst, vékony csíkokra. Tegyük a salátára a sajttal együtt, öntsük le a mártással és szórjuk meg kapribogyóval.

ROPOGÓS KÁPOSZTASALÁTA (SALADE AU CHOU CROQUANT)
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej fehér káposzta, 100 g mazsola, 250 g Gouda sajt, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj
Elkészítés: 20 perc

Elkészítése: Vágjuk ketté a káposztát, szedjük le a külső leveleit és vágjuk ki a torzsáját. Vágjuk nagyon vékony csíkokra.
Tegyük egy salátástálba a mazsolát és a káposztát. Készítsük el a Vinaigrette mártást, öntsük a salátára. 1 órára tegyük félre a salátát, majd a tálalás pillanatában adjuk hozzá a kockákra vágott Gouda sajtot.

SAJT-FONDÜ
Hozzávalók: 40 dkg cikória, 0.5-1 fej karfiol, 1 evőkanál citromlé, 75 dkg parasztkenyér, 25 dkg Gouda sajt (közepesen érett), 25 dkg eidami sajt. 1 gerezd fokhagyma, 2 fej mogyoróhagyma, 5 evőkanál vaj, 2.5 dl fehérbor (száraz), 1 teáskanál étkezési keményítő, 3 evőkanál Genever* (borókapálinka), 6 evőkanál tejszín, 1 csipet köménymag (fűszer) (őrölt), Cayenne bors

Elkészítése: Tisztítsa meg a cikóriát és bontsa leveleire. Szedje rózsáira a karfiolt, dobja citromos, sós forró vízbe és főzze 2-3 percig, majd csepegtesse le.
Vágja falatnyi darabokra a kenyeret. Reszelje le a sajtokat. Vágja félbe a fokhagymát és dörzsölje ki vele a fondü tálat. Vágja kockákra a mogyoróhagymát. Forrósítsa fel a fondü tálban a vajat, dinsztelje üvegesre benne a hagymát. Öntse fel a borral, forrósítsa fel és olvassza meg benne állandóan kevergetve a sajtot. Oldja fel a keményítőt a Geneverben, keverje a sajthoz. Keverje a fondübe a tejszínt és a fűszereket. Állítsa a fondü tálat a rezsóra. Szolgálja fel a karfiolt, a cikóriát (ezt levelenként mártogassuk a sajt fondübe), és a kenyeret. Kínáljon mellé vegyes salátát.
* A jenever, genièvre vagy genever (időnként junever, jeniever, peket, Jajem (amszterdami szleng) vagy angol nyelvterületen holland gin) Hollandia és Belgium hagyományos, részben malátázott gabonából, borókabogyóval együtt főzött égetett szesze, melyből a gin is kifejlődött.

SAJTOS FONDÜ
Hozzávalók: 40 dkg Pannónia sajt, 20 dkg Gouda sajt, 1 cs. szeletelt kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl száraz fehérbor, 1 kk. citromlé, 1 kk. cseresznyepálinka, 1 kk. étkezési keményítő, őrölt szerecsendió és fehérbors

Elkészítése: A fondü edény belsejét bedörzsöljük fokhagymával, beleöntjük a bort, citromlevet és felforraljuk. Beleszórjuk a reszelt sajtot apránként, és kevergetve felolvasztjuk.  A pálinkát összekeverjük a keményítővel, és a sajthoz keverjük.
Felforraljuk, ízesítjük szerecsendióval és fehér borssal. Fondü villára felszúrunk egy kenyérkockát, és a forró sajtban megforgatjuk. Ecetes gyöngyhagymát, apró csemegeuborkát adhatunk mellé.

SAJTOS GÖMBÖK
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 db tojás, 13 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg reszelt Gouda (vagy trappista) sajt 3 dkg reszelt kaskaval sajt, fél zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió virág, olívabogyó és reszelt sajt (a tetejére)

Elkészítése: Egy nagy, mély tálba beleszórjuk a tészta összes hozzávalóit, és addig gyúrjuk, amíg formázható, rugalmas tésztát kapunk. (Ha nagyon kemény, egy-két teáskanál vízzel lágyíthatjuk.) Habzsákba vagy nejlonzacskóba tömjük és egy kikent, alufóliával bélelt sütőlemezre dió nagyságú gömböket nyomunk. A sütőt előmelegítjük, majd a tésztával telt sütőlemezt betoljuk. Közepes lángnál körülbelül huszonöt percig sütjük, addigra a gömbök jó nagyra megnőnek. A világossárgára megsült tésztát még forrón lekapjuk a lemezről, és lapos tálra tesszük. Reszelt sajttal bőven meghintve és olajbogyóval feldíszítve rakjuk az asztalra. Remek sör- vagy borkorcsolya.

SAJTOS - KÁPOSZTÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 2 tojás, 2,5 dl tej, 14 dkg liszt, 15 dkg holland Gouda sajt 2 cm hosszú, vékony csíkokra vágva, 1 dkg vaj, 4 ek reszelt káposzta, csipet só, 2 csipet fehér bors.

Elkészítése: A tojást tejjel elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáöntjük a liszthez, simára keverjük.
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a tészta negyedét beletesszük, s körülbelül 2 percig sütjük.
Ekkor a sajt negyedét rászórjuk, további 3 percig sütjük, majd megfordítjuk. Ezt az oldalt 1 percig sütjük.
Sajtos felével felfelé tesszük tányérra. 1 ek káposztával meghintjük, feltekerjük, és melegre tesszük. Így készítjük el a többi palacsintát is.
Forrón tálaljuk, joghurt-, vagy citromöntetes fejes salátát adunk mellé.

SAJTOS KELBIMBÓTORTA
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra,
Hozzávalók kb. 12 szelethez: 25 dkg liszt, 4 evőkanál tejszín, 12 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg darált mogyoró, 75 dkg kelbimbó, 4 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 10 dkg Gouda sajt, 1,5 dl tejföl, 2 teáskanál közepesen erős mustár, 5 dkg szálasra vágott mogyoró, só, fehér bors, a forma kikenéséhez margarin, follpack esetleg sütőpapír

Elkészítése: A lisztet 1 tojással, a tejszínnel, a sóval, a feldarabolt vajjal és a darált mogyoróval simára összegyúrjuk. Letakarva, kb. 30 percre hűvös helyre állítjuk. Közben a kelbimbót forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. A cikkekre vágott hagymát a forró olajon megsütjük. A kelbimbót alaposan lecsöpögtetjük. Közben a többi tojást a tejföllel, a mustárral és a durvára lereszelt sajttal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát follpack között 30 cm-es kerek lappá kinyújtjuk, és margarinnal kikent, 26-cm-es tortaformába nyomkodjuk. Ráhalmozzuk a kelbimbót és a hagymát, rálocsoljuk a tejszínes tojást, és megszórjuk a mogyoróval. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 40 percig sütjük. Ha szükséges, közben sütőpapírral letakarjuk.

SAJTOS PIRÍTÓS ZÖLD FŰSZEREKKEL
Hozzávalók: 4 szelet félbarna vagy fehér kenyér, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag petrezselyem, 1 zsemle (egy napos), 4 evőkanál tejszín, 2 dkg vaj, 13 dkg főtt sonka, 13 dkg Gouda sajt

Elkészítése: A kenyeret tegyük a kenyérpirítóba, pirítsuk meg, és hagyjuk kihűlni. Hámozzuk meg a fokhagymát, ha van zöld hajtás a közepén, akkor azt távolítsuk el. A petrezselymet és a zsemlét vágjuk fel nagy darabokra. Mindkettőt a fokhagymával együtt turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a tejszínt, és ízesítsük fűszeres, illetve zelleres sóval. Vajazzuk meg a kenyereket, és mindegyikre tegyünk egy szelet sonkát és sajtot. Az előzőleg elkészített masszával teljesen fedjük be a szeletet. A pirítóst rakjuk a sütőbe egy sütőlemez feletti rostélyra, majd addig süssük, amíg a zsemlemorzsa világosbarnára nem pirul. A száraz, egynapos zsemlét fagyasszuk le hozzá. Sárgarépa saláta illik hozzá, amihez készítsünk öntetet személyenként 1/3 joghurtból, tejszínből és majonézből, mézzel és citromlével ízesítve.

SAJTOS SONKATORTA
Hozzávalók:
12 szelet tésztához: 1 dl tejföl, 1 kk cukor, 2,5 dkg élesztő, 40 dkg + 3 ek finomliszt, 20 dkg + diónyi vaj vagy margarin, 1 tojássárgája, só, őrölt fehérbors
A töltelékhez: 30 dkg füstölt, főtt sonka/ tarja, 30 dkg sajt (eidami, Gouda) és trappista, 3 dkg finomliszt, 2,5 dl tejszín, 4 tojás, 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése: A tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. 400 g finomlisztet elmorzsoljuk 200 g vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, 1/2 kk. sót és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, fél órát kelni hagyjuk.
A töltelékhez a sonkát vékony csíkokra szeljük. A sajtokat finomra reszeljük. A lisztet tálba szitáljuk, több részletben hozzáöntjük a tejszínt, simára elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, sót, borsot szórunk és végül a reszelt sajtot.
A sütőt előmelegítjük 200’C- fokra. Egy 28-30 cm átmérőjű 3-4 cm magas oldalú gyümölcstorta formát kivajazunk és kilisztezzük. A cipót korongra nyújtjuk és lazán összehajtjuk, a formába fektetjük. a peremén levágjuk a kilógó széleket, villával megszurkáljuk.
A tészta alját szemlemorzsával megszórjuk, aztán a sonka metélttel, végül tetejére simítjuk a sajtos masszát. Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, aztán visszakapcsoljuk a sütőt 180’C-ra és további 40 percig sütjük.
Elkészítési idő: 90 perc

SAJTTAL TÖLTÖTT HÚSPOGÁCSA (GOUDA STUFFED BURGERS)
Hozzávalók: 42 dkg darál marhahús, 12 dkg Gouda sajt, 1 evőkanál ketchup, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál grillfűszer, 6 db hamburger zsemle, vaj

Elkészítése: Keverje össze a reszelt sajtot és a ketchupot. Másik tálban a darált húst, a fűszerkeveréket és a lereszelt hagymát dolgozza össze. Ebből készítsen 12 darab egyforma húspogácsát. Lapogassa el ezeket. A sajtos keveréket halmozza hat húslepényre. Ezeket fedje be egy-egy másik hússal. Közepes hőfokon süsse oldalanként 6 perc alatt ropogósra. Ha megsültek, akkor tegye a félbevágott, megvajazott zsemlékbe. A forró sütőben melegítse át a szendvicseket, és azonnal tálalja.

SERPENYŐS SZŰZPECSENYE BROKKOLIVAL ÉS TÉSZTÁVAL, GOUDA SAJTTAL CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók 4 személyre: 1.5 kg sertés-szűzpecsenye, 1 közepes fej brokkoli, 25 dkg tagliatelle (széles metélt), 10 dkg Gouda sajt reszelve, 2 db paradicsom, csipet oregánó és reszelt fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmag, só, bors, petrezselyem, étolaj a sütéshez

Elkészítése: A szűzpecsenyét lehártyázzuk, sózzuk, fűszerezzük oregánóval, fokhagymával és borssal majd kevés olajban elősütjük. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, de nem mossuk le. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, sós vízben egy percig főzzük, majd hideg vízzel leöntjük. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, a felszeletelt szűzpecsenyéket elhelyezzük benne (nem túl széthúzva), mellé tesszük a kifőtt tésztát, a brokkoli rózsákat, a felszeletelt paradicsomot és megszórjuk a reszelt Gouda sajttal. Sütőben kb.160 fokon 15-20-percigsütjük, majd tálalás előtt a szárazon pirított fenyőmaggal meghintjük. Mártásként sóval, bazsalikommal és kevés fokhagymával beforralt tejszínt adhatunk.

SONKÁVAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy fej karalábé, 25 dkg főtt, füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg Gouda sajt, 2 evőkanál liszt, 2.5 dl zöldség-erőleves, 2,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A karalábét megtisztítjuk, megmossuk. a tetejét levágjuk. A belsejét karalábévájóval kivájjuk. A karalábét forrásban lévő sós vízben 15-20 percig főzzük. A kalapját és a kivájt darabokat felaprítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A főtt, füstölt sonkát is felkockázzuk. A megforrósított olajon megpirítjuk a sonkát, majd kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat vagy margarint. Meghintjük a liszttel, és 2 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel és a tejjel. Állandó keverés mellett felfőzzük. Hozzáadjuk a karalábé forgácsokat és a reszelt sajt 2/3-át. Kis lángon 5 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A mártás 1/3-ába belekeverjük a sonka kockákat. A karalábéfejeket lecsöpögtetjük, és megtöltjük a sonkás krémmel. A maradék-mártást tűzálló tálba öntjük, és bele ültetjük a töltött karalábé fejeket. Meghintjük a maradék sajttal, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon kb. 10 percig sütjük. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő 1 óra

SPÁRGA SONKÁVAL ÉS SAJTTAL
Elkészítés: 40 perc;
Sütés: 10 perc;
Sütés hőfoka: gázsütőben 2-3. fokozat

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spárga, 1 evőkanál só, 4 evőkanál vaj, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1/4 teáskanál fehérbors, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 200 g főtt sonka, 75 g Gouda sajt

Elkészítése: Megtisztítjuk a spárgát, és levágjuk a végét. A héját és a levágott végeket egy liter vízben főzzük tíz percig, majd tegyük egy konyharuhába, és ha kicsit kihűlt, csavarjuk ki jól.  A spárgát, sót, 1 evőkanál vajat és a cukrot felforraljuk.
A spárgát egymás után három adagban egyenként öt percig főzzük és lecsurgatjuk.  3 evőkanál vajat megolvasztunk, és belekeverjük a lisztet.  3/8 liter (3,75 dl) spárgalét hozzáöntünk, és mártássá főzzük.
A spárgát beletesszük egy jénai edénybe, és ráöntjük a mártást.  Megszórjuk borssal, petrezselyemmel, apróra vágott sonkával és reszelt sajttal.
A sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.

SPENÓTTAL TÖLTÖTT SÜLT KRUMPLI
Hozzávalók: 6 db nagyobb krumpli, 30 dkg friss spenót, olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 2 dkg vaj, 20 dkg kemény Gouda sajt

Elkészítése: Az alaposan megmosott krumplit tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben körülbelül negyven percig sütjük. Közben a spenótot megmossuk és összevágjuk, s felhevített olajon az apróra vágott fokhagymával kicsit megdinszteljük, azután megsózzuk és megborsozzuk, s tovább pároljuk. A megsült krumplik tetejét - körülbelül az egyharmadát - levágjuk, a belsejüket kiskanállal kiszedjük, s hozzákeverjük a spenóthoz, ízlés szerint megsózzuk és megtöltjük vele a krumplikat. A maradék tölteléket kivajazott sütőtálba simítjuk, s rárakjuk a durvára reszelt sajttal megszórt töltött krumplikat, s előmelegített sütőben készre sütjük.

SZALONNÁS SAJTTORTA
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 5 tojás, 10 dkg vaj, vagy margarin, 10 dkg húsos füstölt szalonna (császár-szalonna), 20 dkg Gouda (vagy más reszelni való) sajt, 4 dl tej, 1 nagyobb kocka tejszínes ömlesztett sajt, só, frissen őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, zsiradék a forma kikenéséhez follpack, esetleg sütőpapír vagy pergamen

Elkészítése: A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk és beleütünk egy egész tojást. A vajat vagy főzőmargarint kisebb darabokra vágjuk, és a halom szélére szórjuk. A hozzávalókat először széles pengéjű késsel összedolgozzuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát cipó alakúra formázzuk, és follpackba csomagolva kb. félórára hűtőszekrénybe, vagy hideg helyre tesszük.
Közben a vékony csíkokra vágott császárszalonnát serpenyőben ropogósra sütjük.
A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A kockasajtot felolvasztjuk a felforralt tejben, és a masszát hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, elkeverjük benne a megmaradt tojásokat. Jól megsózzuk, megborsozzuk és ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük.
Kizsírozunk és lisztezünk egy kb. 26 cm átmérőjű, kerek sütőformát. A tésztát lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát, úgy hogy pereme is legyen. Beborítjuk a szalonnával meg a sajttal és ráöntjük a tojásos keveréket. Előmelegített sütőben (200 fokon) 45 percig sütjük. Ha túlságosan gyorsan pirulna, az utolsó 10 percre lefedhetjük sütőpapírral vagy pergamennel. Lehetőleg azonnal, forrón tálaljuk.

SZÍNES EGYBESÜLT FASÍRT
Hozzávalók: 2 száraz zsemle, 3 fej vöröshagyma, 15 dkg sajt (lehetőleg Gouda), 1,5 kg vegyes darált hús, 2 egész tojás, só, bors, rózsapaprika, 2 evőkanál étolaj, 2 hegyes végű fűszerpaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finom zsemlemorzsa, salátalevelek a díszítéshez

Elkészítése: A száraz zsemléket bő vízbe beáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A sajtot apróra felkockázzuk. A darált húst összedolgozzuk a hagymával, a kinyomkodott zsemlével, a két tojással meg a sajttal, és cipó alakúra formáljuk. Olajjal kikent sütőedénybe tesszük és előmelegített sütőben (200 fokon) 1 3/4 óráig sütjük. A paprikát karikákra vágjuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, felaprítjuk, végül a paprikakarikákkal együtt zsemlemorzsába forgatjuk, és 15 perccel a sütés befejezése előtt a hús tetejére szórjuk.
A fasírtot salátalevelekkel borított tálon adjuk asztalra.

TEPSIS SAJTOS BURGONYA
Elkészítési idő kb. 1 óra
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg közepes nagyságú burgonya (kb. 9 darab), 20 dkg friss sajt (vagy tejszínkrémsajt), 10 dkg márványsajt, 10 dkg közepesen érett Gouda vagy trappista sajt, 5 közepes paradicsom 1 tojássárgája, 1 fejes saláta 6-7 evőkanál olaj. 1 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor friss petrezselyem és kapor, só, őrölt bors, 1 evőkanál szemes bors, 2-3 evőkanál fehérborecet, zsiradék a tepsi kikenéséhez

Elkészítése: A burgonyát folyó víz alatt, erős kefével alaposan lesikáljuk, és hosszában kettévágjuk. A sütőlemezt 3 evőkanál olajjal kikenjük, majd sóval és őrölt borssal egyenletesen meghintjük. A burgonyát a vágott felével lefelé ráfektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 40 perc alatt elősütjük. A szemes borsot durvára törjük. A friss sajtot vagy a tejszínkrémsajtot összekeverjük a tojássárgájával, a zúzott fokhagymával és a durvára tört borssal.
A Gouda vagy a trappista sajtot finomra reszeljük. A zöld-fűszereket megmossuk, megtöröljük, és néhány levél kivételével apróra vágjuk, majd a reszelt sajthoz keverjük.
A harmadik “sajtlepelhez” meg mossuk és meghámozzuk a paradicsomokat. Kettőt félbevágunk, magját kiszedjük, húsát apró kockákra vágjuk. Ugyancsak kockára vágjuk a márványsajtot, és összekeverjük a paradicsomkockákkal.
A burgonyákat megfordítjuk, és egyformán elosztjuk rajtuk a háromféle masszát, majd a sütőben további 15 percig sütjük.
A megmosott fejes saláta leveleit kis darabokra tépkedjük, és összekeverjük a maradék, felszeletelt paradicsommal.
Három evőkanál olajat kikeverünk a fehérborecettel, sóval, borssal és a megmaradt, felaprított zöld-fűszerekkel, majd beleforgatjuk a salátát, és a háromféle sajt habos burgonya mellé kínáljuk.

TÉSZTÁS PARTISALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg paprikás szalámi vagy ízlés szerint lángolt kolbász, 20 dkg pillangóalakú száraztészta, 30 dkg zöldborsó, 4 csemegeuborka, 1 ananászkonzerv, 20 dkg Gouda vagy ementáli sajt, 1 fej fodros szélű saláta
A majonézhez: 2 tojássárgája, 1 evőkanál mustár, 1,5 dl olaj, só, bors, uborkalé, ananászlé

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben kb. 15 percig olyan puhára főzzük, hogy harapni lehessen. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsöpögtetjük. A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük. A szalámi vagy a kolbász héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A lecsöpögtetett csemegeuborkát vékonyan felkarikázzuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A tojássárgáját és a mustárt habosra verjük, s cseppenként hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal, ananász- és uborkalével ízesítjük, végül belereszeljük a sajtot. A salátát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd leveleit nagyobb darabokra tépkedjük. A kihűlt tésztát, a lecsöpögtetett zöldborsót, a feldarabolt szalámit vagy kolbászt és az ananászt tálba halmozzuk, leöntjük az ízesített majonézzel, és összevegyítjük. Lefedve, hűvös helyen legalább 30 percig érleljük. Tálalás előtt még egyszer megfűszerezzük.

TŐKEHAL NYÁRSON (BROCHETTES DE CABILLAUD)
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 10 perc
Hozzávalók 4 személyre: 800 g vastag tőkehalszelet, marinált paprika, 2 közepes hagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 250 g köményes Gouda, 1 evőkanál kakukkfű, 1 kiskanál őrölt kömény, 1 citrom leve, só, bors

Elkészítése: Szedjük ki a szálkát a halból és szedjük le a bőrét. Vágjuk 2 cm-es kockákra, tegyük mély tálba.
A sót, borsot, citromlevet, köményt, olajat keverjük össze, öntsük a halra és hagyjuk állni 15 percig.
A marinált paprikát itassuk le és vágjuk csíkokra a húsát.
Vágjuk 4be a hagymákat. Vágjuk kockára a sajtot.
Csöpögtessük le a halat. A hozzávalókat váltakozva húzzuk nyársra.
Sózzuk, szórjuk meg kakukkfűvel és süssük 10 percig.
Forrón tálaljuk.

TÖLTÖTT BURGONYA SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 4 teáskanál olaj, 60 dkg savanyú káposzta, 4 teáskanál paradicsomvelő, só, őrölt bors, 60 dkg Gouda sajt, 4 dkg mogyorólevél, 4 salátalevél, 8 szelet paradicsom

Elkészítése: A burgonyát alaposan megmossuk és bő, sós vízben 25-30 percig főzzük. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a káposztát enyhén megdinszteljük benne. A paradicsomvelőt is hozzáadjuk. 6-8 evőkanál vizet hozzáadva az egészet 15 percig pároljuk, sóval, borssal ízesítjük. A sajtot lereszeljük. A burgonyáról a főzővizet leöntjük, majd hosszában középen bevágjuk, és a rést enyhén szétfeszítjük. A savanyú káposztával, a sajttal és a mogyorólevélkével megtöltjük, s előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. tíz perc alatt megsütjük. A burgonyát a megmosott, leszárított salátalevéllel és a paradicsomszeletekkel kínáljuk.

TÖLTÖTT HAL KAPROS KÉREGBEN
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg tengeri halfilé, 50 dkg póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 citrom, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg Gouda sajt, 1,2 dl erőleves, 1,2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál fehérborecet, 15 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor kapor, só, bors, pirospaprika

Elkészítése: A megmosott citromot kettévágjuk, az egyik felet felkarikázzuk, a másiknak a levét kifacsarjuk. A halfilét megmossuk, megtöröljük, a citromlével megcsöpögtetjük. A megtisztított, megmosott póréhagymát feldaraboljuk, és vékony csíkokra vágjuk. A pórét a citromkarikákkal együtt tűzálló tálba halmozzuk. A halat besózzuk, és a zöldségek-re helyezzük. Felöntjük a levessel és 1 dl borral. 10 dkg vajat kisebb darabokra vágunk, és hűtőszekrénybe helyezzük. A maradékot összegyúrjuk a zsemlemorzsával, a tojással és a lereszelt Gouda sajttal. A kaprot megmossuk, egy keveset a díszítéshez félreteszünk, a többit felaprítjuk, és a masszába keverjük. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, a halra kenjük és rányomkodjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 20 percig sütjük. Közben a megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk, és felöntjük a fehérborecettel meg a maradék borral. Felforraljuk, majd nagy lángon, kevergetve besűrítjük. Darabonként hozzáadjuk a hideg vajat, végül sózzuk, borsozzuk. A halfilét a vele sült póréval körítjük, a félretett kaporral díszítjük. A fehérboros mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 50 perc

TORTELLINI BAZSALIKOMOS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg sajttal vagy túróval töltött tortellini, 7 dkg kolozsvári szalonna, 4 kg csiperkegomba, 20 kg mirelit zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg Gouda sajt, 3 dkg parmezán sajt, 2 dl tejszín, 4 dl zöldség-erőleves, 1 teáskanál rétesliszt, 1 csokor bazsalikom, só, bors

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és nagyság szerint félbe vagy negyedbe vágjuk. A megtisztított vöröshagymát és a kolozsvári szalonnát felkockázzuk. A tortellinit bő, forrásban lévő, sós vízben 12-14 percig főzzük. A szalonna zsírját serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymakockát és a gombát. Gyakori kevergetés mellett 5 percig pároljuk. Felöntjük a levessel és a tejszínnel. Hozzáadjuk a zöldborsót, és 5 percig főzzük. A bazsalikomot megmossuk. Néhány levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit csíkokra metéljük. A bazsalikomot kb. 3 dkg reszelt Gouda, illetve 2 dkg reszelt parmezán sajttal együtt a mártáshoz adjuk. A réteslisztet kevés vízben elkeverjük, és a mártást besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük. A tortellinit lecsöpögtetjük, kitálaljuk, és leöntjük a mártással.