Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Trappista sajtos ételek 02.


RAKOTT HÚS
Hozzávalók: 1 kg disznókaraj vagy pulykamell, 20 dkg szeletelt angolszalonna vagy sonka, 20 dkg füstölt kolbász, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg vagy 1 üveg konzerv gomba, 3 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál ketchup vagy paradicsompüré, 1 evőkanál cukor, 1/2 liter tejszín

Elkészítése: A húst fölszeleteled, kicsit megveregeted. Egy sütőbe tehető edényt kicsit beolajozol és elkezded rétegezni a cuccot. Egy réteg husi, erre rákened a mustárt és rákarikázod a hagymát. Egy réteg sonka, erre ráteszed a gombát meg a ketchupot. Egy réteg karikázott kolbász, erre rászeleteled a sajtot, meglocsolod egy kis tejszínnel. A tetejére jön a többi hússzelet, majd a maradék tejszín és a kanál cukor.
Arra kell vigyázni, hogy beleférjen rendesen az edénybe minden. Lefeded az edényt, berakod a sütőbe, és lassan hagyod sülni. Sülhet akár 2-3 órát is. Néha nézd meg, nem égett-e oda. Én legszívesebben gyorsrizst csinálok hozzá, mert hamar kész és jól illik mellé. Semmi más hókuszpókusz nem kell. Semmi savanyú, semmi édesség és semmi leves. Ez így önmagában is megtölt és nem is kívánsz semmit, mint egy pohár vizet, meg egy helyet, ahol leheveredhetsz.

RAKOTT KEL
Hozzávalók: 1 nagy fej csodaszép kelkáposzta (min. 1 kg), 1/2 kg makaróni (ha nincs, jó a csőtészta is), 1 kg marha lábszár, 20 dkg trappista sajt, 1/2 liter tejföl, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 1 db tyúkhúsleves kocka, 1 dl vörösbor, olaj, só, bors, pirospaprika
Az elkészítése egy fél napot igénybe vesz

Elkészítése: Ha rám hallgatsz, előző nap főzöd meg a pörköltet. Én is így szoktam, így fele annyi idő alatt elkészül. Pörköltet mindenki tud csinálni, nem nagy ügy.
A marhalábszárat jól tisztogasd meg és kockázd föl. Olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, adj hozzá jócskán pirospaprikát (közben vedd le a tűzről, mert a paprika odaég), tegyél bele egy leveskockát, rakd hozzá a húst, jól keverd össze és tedd vissza a tűzre.
Kevergesd és süsd türelmesen kb. 10 percig, majd szórd meg borssal, öntsd rá a vörösbort és süsd további 10 percig. Ezután sózd meg, öntsd fel vízzel, fedd le és főzd puhára a husit.
Nem tudom, mennyi ideig fő. Ez attól függ, milyen vén marhát kaptál. Lassú tűzön kb. 2 óra. (közben néha pótolni kell a vizet, nehogy sült pörkölt legyen, de vigyázz arra, hogy a végén ne sok lé maradjon rajta)
Egyik edényben főzd meg közben a levelekre bontott kelkáposztát, egy másik edényben pedig főzd ki a csőtésztát (a tésztát ne főzd túl, inkább maradjon egy kicsit kemény, mint pépes) A füstölt szalonnát vágd apróra, és egy serpenyőben olvaszd ki lassú tűzön. A megfőtt káposztát szűrd ki egy tálba, a megfőtt tésztát szűrd ki egy másik tálba. A mosogatás miatt ne aggódj. Valaki majd csak elmosogat. Hosszas válogatás után keríts egy akkora edényt, amibe mindez belefér és sütőbe is rakható. Tegyél az aljára a sült szalonna zsírjából és kezd el rétegezni a cuccot.
Először egy sor káposzta, rá egy sor tészta, s ezt locsold meg pörkölttel. Tegyél rá sajtot, aztán ismét kezd káposztával, folytasd a maradék tésztával, rá a maradék pörköltet, a tetejére a maradék káposztát. Na, erre öntsd rá a tejfölt, annak tetejére meg a sült szalonnát zsírostul.
Ha mindez nem dudorodott ki az edényből, nagyon ügyes voltál. Más dolgod nincs is, mint berakni az egészet a sütőbe, és addig sütni, amíg az egész szomszédságnak csurogni nem kezd a nyála a fenséges illatoktól. (de legalább addig, míg pirulni kezd a tetején a tejföl)
Nem kell hozzá más, csak jó méretes tányér, hogy ne kelljen ötször szedni.

RAKOTT PULISZKA
Hozzávalók 4 személyre: 1 lilahagyma, 50 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál mangalicazsír, só, 3 liter víz, 50 dkg kukoricadara

Elkészítése: A vizet feltesszük forrni egy kiskanál sóval. Amikor felforrt, beleszórjuk a kukoricadarát, és lassan, kevergetve, a legalacsonyabb lángon 5-8 percig főzzük. Amikor elkészült, félretesszük, és hagyjuk, hogy jól megduzzadjon.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk mangalicazsírral, és elkezdjük rétegezni a puliszkát: egy sor puliszkára egy sor reszelt sajtot teszünk, minél többfélét, annál jobb lesz. A végén a tetejére sajt kerüljön. A puliszkát 160-180 fokos sütőben körülbelül 40 perc alatt ropogósra sütjük. Sült szalonnakockákkal és lilahagyma-karikákkal megszórva tálaljuk. Egy pohár tejjel vagy kefirrel kitűnő, laktató vacsora.
Elkészítési idő: 60 perc

RAKOTT SPAGETTI VIRSLIVEL ÉS OLIVÁVAL PATAKI TÁLBAN
Hozzávalók 6 főre: 500 g spagetti tészta, 1 nagy tejföl, 5 dkg vaj, 350 ml víz, 40 dkg bécsi virsli, 3 ek étkezési keményítő, pár szem olívabogyó, 10 dkg trappista sajt, 3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, petrezselyem, só

Elkészítése: Kifőzzük a tésztát, leszűrjük. Karikára vágjuk a virslit. Apróra vágjuk az olívabogyót.
A pataki tál alját kivajazzuk. Ebbe rétegezzük a tésztát, a virslit és az olívát. A tejfölhöz hozzáadunk kb. ugyanannyi vizet, hozzákeverjük az összezúzott fokhagymát, a fűszereket és az étkezési keményítőt.
Ezt az öntetet egyenletesen a tészta tetejére csurgatjuk.
Reszelt sajttal megszórjuk, és szép pirosra sütjük a tetejét.
Sütési hőfok: 180°C

RÁNTOTT TÖLTÖTT PAPRIKA
Csíkszeredai ételkülönlegesség.
Elkészítése: 40-40 dkg darált marha- és sertéshúsból sóval, borssal, pirospaprikával masszát készítünk, és nagyobb méretű paprikákba töltjük. Két fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, vékony olajon megpárolunk, majd paprikával és paradicsommal pörköltalapot készítünk. Ezt két dl vízzel felengedjük, és fedő alatt körülbelül 40 percig pároljuk a töltött paprikákat. Ha elkészültek, a paprikákat hagyjuk kihűlni, majd sonkaszeletbe és széles trappista sajtszeletbe göngyöljük, és kirántjuk őket. A paprikás alapba 1,5 dl tejfölt keverünk, besűrítjük.
A rántott paprikát gombás rizzsel és a mártással tálaljuk.

SAJTFALATOK
Hozzávalók: 10 dkg trappista sajt, 1 Camembert, 10 dkg Lajta sajt, 10 dkg füstölt sajt
A díszítéshez: retek, újhagyma, zöldpaprika, paradicsom, Piros Arany, olívabogyó, diógerezdek, metélőhagyma, szőlőszem stb.

Elkészítése: A felsorolt sajtokból különböző alakú és nagyságú falatokat vágok. Ugyanezt elvégezhetem mintás kiszúrók segítségével is.
A felsorolt díszítő anyagok ízlés szerinti kiválasztásával és darabolásával műanyag kardokra vagy fogvájókra színes díszítéseket húzok fel, ezután a kardokat a sajtdarabokba szúrom. A díszített sajtfalatokat ízlésesen tálra rakom. (A sajtfalatok színes felsorakoztatása, díszítésének változatossága, az egész étel megjelenése kizárólag készítője ízlését, fantáziáját dicséri.)

SAJTKOKTÉL
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: füstölt sajt 0,4 kg, Trappista sajt 0,4 kg , Camembert sajt 0,4 kg, alma 2 db, kígyóuborka 0,7 kg, paradicsom 0,5 kg, 1 tubus majonéz , natúr joghurt
Díszítéshez dió, reszelt sajt, alma

Elkészítése: A fenti alapanyagokat összekockázzuk, a majonézt a natúr joghurttal összekeverjük, és lazán összeforgatjuk, majd előhűtött kehelybe tálaljuk. A tetejére egy kis reszelt sajt, kandírozott dió és almadísz kerül.

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT TÁSKÁK
Hozzávalók 20 darabhoz: 40 dkg túró, 15 dkg liszt, 8 dkg vaj, 15 dkg tejszínkrémsajt, 15 dkg Trappista sajt reszelve, 2 evőkanál tejszín, 1 kiskanál só, 2 kiskanál édes pirospaprika, 1 csomag snidling, 2 tojássárgája

Elkészítése: A túrót áttörjük, majd a liszttel meg a vajjal összegyúrjuk. fóliába csomagolva legalább két órán át hűvös helyen pihentetjük. Eközben a tejszín-krémsajtot a tejszínnel simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, a pirospaprikát és a felaprított snidlinget. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztakorongokra krémsajtos tölteléket halmozunk, kettéhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk. A megtöltött táskákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, tojássárgájával megkenjük, forró sütőbe tesszük. 200°C-on 10-15 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy hidegen pompás borkorcsolya.

SAJTMÁRTÁS
Elkészítése: A mártáshoz egy szál póréhagymát szeletekre vágunk, olívaolajban megpároljuk, ráteszünk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, fél csomó vágott petrezselymet, negyed mokkáskanál frissen őrölt borsot, és pár perc után felengedjük 2 dl húslevessel.
Összeforraljuk, majd 5 dkg camembert, 5 dkg rokfort és 5 dkg trappista sajtot belereszelünk, és ezzel is jól összekeverjük-forraljuk. Ha elolvadtak a sajtok, akkor levesszük a tűzről, belekeverünk 1 dl tejszínt, 1 tojássárgáját és 2-3 csipet őrölt szerecsendiót.

SAJTOS ALMA
Hozzávalók: 2 db jonatánalma, 10 dkg trappista sajt

Elkészítése: Az almából a magházat vágjuk ki és szeleteljük fel vékonyan. A sajtot is szeleteljük fel. Rétegelve helyezzük el egy tűzálló tálban, majd tegyük be a mikróba. Takarás nélkül süssük 4 percig.
Tanács: A legalsó almaszelet teljes felületén stabilan feküdjön a tányéron. Aztán egy szelet sajt, egy szelet alma - míg az alma fel nem épül. Sütés közben az almaszeletek rendszerint elcsúsznak, ezért viszonylag széles tányért használj. A sütési idő 500W-os gépre vonatkozik.
Teával remek vacsora és csodálatos illata van.

SAJTOS APRÓSÁG
Tészta: 25-30 dkg reszelt trappista sajt, 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl.
Krém: 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 0,5 dl tej, 2 dkg margarin, kevés sajt (a tésztából kihagyhatunk egy kicsit)

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 3 órát pihentetjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és világosra sütjük. Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a liszttel és a tejjel gőz felett megfőzzük, és amint kihűlt, a margarinnal habosra keverjük, majd a tésztából kihagyott sajtot belekeverjük. Két-két pogácsát összeragasztunk krémmel, és reszelt sajtba forgatjuk. Egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.

SAJTOS BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg trappista sajt, 10 dkg vaj, vegeta, őrölt fehérbors, 1 babérlevél, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, csapvíz, petrezselyemzöld, 25 dkg fokhagymás kenyérchips

Elkészítése: A brokkolit rózsáira szedjük, a vöröshagymát daraboljuk, a sajtot lereszeljük és félretesszük. Vajon puhára pároljuk a brokkolit a vöröshagymával, fokhagymával. Vegetával, fehér borssal, babérlevéllel ízesítjük. A babérlevelet kivesszük, felöntjük vízzel, botmixerrel összeturmixoljuk a levest. Újraforraljuk, beletesszük a reszelt sajtot, folyamatosan keverjük, míg a sajt elolvad. Végül tejfölös habarást teszünk bele, szintén folyamatos keverés mellett. 2 perc múlva levehetjük a tűzről. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük és fokhagymás vagy natúr kenyérchipset kínálunk hozzá.

SAJTOS CSIRKELEVES
Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 2 dl száraz fehérbor, 5 dkg füstölt szalonna, 2 db zsemle (lehet száraz is), 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis szál póréhagyma, ízlés szerint só, törött fehér bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése: A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom és egy liter sós vízben, kuktafazékban puhára főzöm, majd átszűröm. A húst kicsontozom, és nagyon apróra vágva félreteszem. A zsemlét apró kockákra vagdalom, és 3 dl levessel leforrázom, majd turmixgépben pépesítem. Ezután hozzáöntöm a maradék leveshez, a bort is beleöntöm, a reszelt sajtot belekeverem, és az egészet felforralom. Közben a füstölt szalonnát apróra metélem, zsírját kiolvasztom, és megfonnyasztom rajta a megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát. Ezt a hagymás pörcöt a hússal együtt a levesestálba teszem és ráöntöm a forró sajtos levest. Nagyon finom!
Elkészítési ideje: 60 perc

SAJTOS FASÍRT
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 db tojás, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 dl tej, 5 dkg vaj, 20 dkg trappista sajt, só, törött bors

Elkészítése: Összegyúrjuk a darált húst a tojással, a reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal, és vajjal kikent alufólia lapra vizes nyújtófával téglalap alakban kinyújtjuk. Befedjük vékonyra szeletelt sajt szeletekkel, a fólia segítségével összegöngyöljük, abba becsomagoljuk. Keskeny püspökkenyér-formába fektetjük, és a forró sütőben kb. 50 percig sütjük. Az alufóliából kibontva, felszeletelve tálaljuk. Jól illik hozzá a paradicsom- vagy gombamártás, de adhatjuk bármilyen főzelékhez is.

SAJTOS GÖMBÖK
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 db tojás, 13 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg reszelt Gouda (vagy trappista) sajt 3 dkg reszelt kaskaval sajt, fél zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió virág, olívabogyó és reszelt sajt (a tetejére)

Elkészítése: Egy nagy, mély tálba beleszórjuk a tészta összes hozzávalóit, és addig gyúrjuk, amíg formázható, rugalmas tésztát kapunk. (Ha nagyon kemény, egy-két teáskanál vízzel lágyíthatjuk.) Habzsákba vagy nejlonzacskóba tömjük és egy kikent, alufóliával bélelt sütőlemezre dió nagyságú gömböket nyomunk. A sütőt előmelegítjük, majd a tésztával telt sütőlemezt betoljuk. Közepes lángnál körülbelül huszonöt percig sütjük, addigra a gömbök jó nagyra megnőnek. A világossárgára megsült tésztát még forrón lekapjuk a lemezről, és lapos tálra tesszük. Reszelt sajttal bőven meghintve és olajbogyóval feldíszítve rakjuk az asztalra. Remek sör- vagy borkorcsolya.

SAJTOS HAGYMALEVES TOULOUSE-LAUTREC MÓDRA
Hozzávalók: 1, 5 kg hagyma, 2, 5 dl tejszín, 5 dkg szalonna, 5 dkg vaj, 30 dkg sajt, 1 dl konyak, 1 húsleveskocka, só, bors

Elkészítése: A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk és felkockázott szalonnán, és vajon üvegesre pirítjuk. Közben másfél liter vizet felforralunk, feloldjuk benne a húsleveskockát, a hagymára öntjük, ebben puhára pároljuk. Vékony szeletekre vágjuk a sajtot (pl. ementáli, trappista, edami), a lassú forrásban lévő levesbe keverjük, ha felolvadt, hozzáadjuk a tejszínt, a konyakot és a finomra vágott petrezselymet. Lassú tűzön fele mennyiségűre beforraljuk-sűrítjük, sózzuk, borsozzuk. A levesnek meglehetősen sűrűnek kell lennie. Tűzforrón tálaljuk.

SAJTOS- JUHTÚRÓS-KAPROS ZÖLDBAB
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 100 g trappista sajt, 150 g juhtúró, 2 dl tejföl, 40 g vaj, 1 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, zsemlyemorzsa, 1 tojássárgája

Elkészítése: A zöldbabot enyhén sós vízben a fokhagymával puhára főzzük, jól lecsepegtetjük, a fokhagymát kidobjuk. Még melegen hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, az elmorzsolt juhtúrót, a finomra vágott kaprot, és lazán összekeverjük - inkább csak rázogatjuk - ha a bab összetörik, nem gusztusos. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba szedjük - simítjuk, leöntjük a tojássárgájával elkevert, kissé megsózott tejföllel, a tetejére morzsoljuk a vajat, és előmelegített, forró sütőben csak addig sütjük, amíg a teteje szép arany piros színt nem kap. Azonnal tálaljuk, csak melegen jó.

SAJTOS KEKSZ
Hozzávalók: 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg reszelt trappista sajt, 30 dkg finomliszt, fél csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém.
Tetejére: 1 tojás 1 evőkanál vízzel felverve

Elkészítése: Nagy tálban elektromos keverővel kavarja levegős krémmé a vajat és a sajtot. Szitálja bele a lisztet, sót, adja hozzá a cseresznyepaprika krémet és azzal is keverje el. Formálja lapos tömbbé a masszát, vonja be fóliával, és 2 órára tegye a hűtőbe. (Hűtve 3-4 napig, fagyasztva 6 hónapig tartható el.) Melegítse elő a sütőt 180 fokra (2-es fokozat). Liszttel enyhén megszórt gyúródeszkán nyújtsa ki a tésztát fél cm vastagra. Vágja a kívánt formára.
Fektesse a kekszet kizsírozatlan tepsibe, a tetejét kenje be tojással. Süsse 10-12 percig, illetve amíg a keksz, ropogósra és aranybarnára nem sül. Ezután még 1 percig hagyja hűlni a tepsiben, majd állítsa fémrácsra. Jól záródó dobozban 2 hétig áll el.

SAJTOS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 10 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 3 dkg margarin, 2-3 evőkanál tejföl, pirított kenyér, paradicsom

Elkészítése: A sajtokat megdaráljuk, összekeverjük a margarinnal és a tejföllel. A pirított kenyérszeletek-re kenjük, majd paradicsomkarikákat fektetünk rájuk. 600 W-tal 1 percig sütjük.

SAJTOS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 15 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg vaj, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág

Elkészítése: A reszelt sajtot összegyúrom a vajjal, a finomra metélt kaporral és petrezselyemzölddel, a sóval, a borssal, a szerecsendió-virággal, majd az így kapott masszát az előkészített csirke megsózott hasába tömöm. A nyílást fehér cérnával, nagy öltésekkel összevarrom. (Nem elég tűvel megtűzni!) A töltött csirkét kívülről sóval bedörzsölöm, alufóliába csomagolom és előmelegített, forró sütőben 50 percig sütöm. Ezután az alufóliából kibontom, és minden oldalán megpirítom. 10 percnyi pihentetés után felszeletelem, és a kicsurgó sajtos, fűszeres mártást, mártásos csészébe öntöm. Tálaláskor ki-ki gusztusának megfelelően megöntözi vele a csirkedarabot.
Párolt rizs és almakompót illik mellé.

SAJTOS PULISZKA
Hozzávalók: 5 dkg kukoricaliszt, 5 dkg trappista sajt, 1,5 dkg olaj, késhegynyi só

Elkészítése: Kukoricalisztből puliszkát főzünk, majd forró olajban mártott kanállal galuskákat szaggatunk egy előre kiolajozott tálba, és soronként leszórjuk reszelt sajttal. Sütőben átforrósítjuk.

SAJTOS PULYKA
Hozzávalók: 1/2 kg pulykamell, 1 kg krumpli, 1 fej hagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 20 dkg gomba, 10 dkg bacon szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 30 dkg trappista sajt, 2 dl tejföl, 1 db tojás, némi só, bors, pirospaprika, olaj

Elkészítése: Irtó finom egytálétel. Az ízén kívül az a legjobb benne, hogy keveset kell mosogatni a főzés után. Nem egy utolsó szempont, különösen, ha az előző napot éppen a konyha kialmozásával töltötted. A tisztába rakott zöldségeket vágd egyenletesen vékony karikára. A husit szeleteld fel, veregesd meg egy kicsit, aztán sód és borsozd meg. Keríts egy akkora hőálló tálat, amibe mindez belefér, és kezdj hozzá a szakmunkához.
Önts egy kevéske olajat a tál aljába és terítsd le a karikázott krumplival. Hints rá kevés sót, takard be a karikázott hagymával és vagdosd rá a füstölt kolbászt. Erre rétegezd rá a karikázott paprikát, paradicsomot és gombát, majd ismét szórj rá egy kis sót. Az ily módon finoman megvetett ágyikóra fektesd rá a hússzeleteket és takard be őket bacon szalonnával.
Tegyél fedőt a tálra vagy takard be fóliával és rakd be sülni a sütőbe kb. egy órára. Időnként azért vethetsz rá egy-egy gyógypillantást, de hasznosabb, ha villával megszurkálod, megpuhult-e már a husi. Addig se tétlenkedj, míg a kaja süldögél. Reszeld le a sajtot, keverj hozzá egy pohár tejfölt, egy tojást és egy kis pirospaprikát. Ha megpuhult a husi, ezt a keveréket szép egyenletesen öntsd rá és tedd vissza a sütőbe a tálat, amíg szép pirosra sül a teteje. (mármint a husinak)
Ezzel kész is a sajtos pulykám. Ha nagyon éhesek vagytok, forrón is el lehet pusztítani, de ha kibírjátok várni, amíg kihűl és összeáll az egész, mennyei élményben lesz részetek.

SAJTOS SONKATORTA
Hozzávalók:
12 szelet tésztához: 1 dl tejföl, 1 kk cukor, 2,5 dkg élesztő, 40 dkg + 3 ek finomliszt, 20 dkg + diónyi vaj vagy margarin, 1 tojássárgája, só, őrölt fehérbors
A töltelékhez: 30 dkg füstölt, főtt sonka/ tarja, 30 dkg sajt (eidami, Gouda) és trappista, 3 dkg finomliszt, 2,5 dl tejszín, 4 tojás, 2 ek zsemlemorzsa

Elkészítése: A tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. 400 g finomlisztet elmorzsoljuk 200 g vajjal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, 1/2 kk. sót és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, fél órát kelni hagyjuk.
A töltelékhez a sonkát vékony csíkokra szeljük. A sajtokat finomra reszeljük. A lisztet tálba szitáljuk, több részletben hozzáöntjük a tejszínt, simára elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, sót, borsot szórunk és végül a reszelt sajtot.
A sütőt előmelegítjük 200’C- fokra. Egy 28-30 cm átmérőjű 3-4 cm magas oldalú gyümölcstorta formát kivajazunk és kilisztezzük. A cipót korongra nyújtjuk és lazán összehajtjuk, a formába fektetjük. a peremén levágjuk a kilógó széleket, villával megszurkáljuk.
A tészta alját szemlemorzsával megszórjuk, aztán a sonka metélttel, végül tetejére simítjuk a sajtos masszát. Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, aztán visszakapcsoljuk a sütőt 180’C-ra és további 40 percig sütjük.
Elkészítési idő: 90 perc

SAJTOS SZELETKÉK
Hozzávalók: 10 dkg trappista sajt, 4 db zsemle, 10 dkg reszelt sajt, 2 db tojás, 1,5 dl tej, 5 dkg liszt, 10-15 dkg zsír vagy olaj

Elkészítése: Minden zsemlét 4 szeletre vágunk. Tejbe forgatjuk, és kissé kinyomjuk. A sajtot vékony szeletekre vágjuk, és minden két szelet zsemle közé vékony szelet sajtot teszünk. Összenyomjuk, majd lisztbe, felvert tojásba, reszelt sajtban megforgatjuk, és forró zsírban kisütjük.

SAJTOS TAVASZI KARALÁBÉ
Hozzávalók: 6 zsenge karalábé, 10 dkg trappista sajt (egy darabban), 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 2 tojás, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött fehér bors, ízlés szerint; liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz; olaj a sütéshez

Elkészítése: A karalábét meghámozom, megmosom, leszárítom, és 5 mm vastag szeletekre vágom. A sajtot akkorára szeletelem, hogy két karalábé-karika közé lehessen tenni egy megközelítően azonos nagyságú sajtszeletet. A karalábé-karikákat egy tésztaszűrőbe rakom, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe lógatva, az újraforrástól számított 3 percig előfőzöm, ezután a vízből kivéve, jól lecsöpögtetem. (A legegyszerűbb, ha egy lapos tálcára valamilyen nedvszívó papírt terítünk, így hamar kihűl, és le is csurog a leve.) Két karalábé-karika közé teszek egy sajtszeletet, majd egy hústűvel összetűzöm, hogy könnyebben lehessen vele bánni, így biztosan nem esik szét. A tojásokat habosra verem, megsózom, megborsozom. A sajtos karalábépárokat először lisztbe mártom, ezután a felvert tojásba forgatom, végül a zsemlemorzsába hempergetem, és bő, forró olajba teszem. Erős lángon, hirtelen, mindkét oldalán szép pirosra megsütöm, a hústűt kihúzom belőle (az olvadt sajt és a bunda már összefogja). A megsütött, sajtos karalábé-karikákat szorosan egymás mellé (nem egymásra) tűzálló tálra teszem, és a reszelt rokforttal meg a finomra metélt petrezselyemzölddel simára kevert tejföllel lelocsolom. Előmelegített, forró sütőben vagy grillsütőben addig pirítom, amíg egybefüggő színes (de világos) réteg keletkezik a tetején.

SAJTOS TEJSZÍNES CSIRKEMELL
Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 20 dkg trappista sajt, de lehet füstölt is, úgy sokkal finomabb, 2 dl habtejszín, só, liszt, tojás

Elkészítése: A mellet besózzuk és félretesszük. A sajtot lereszeljük, és előkészítjük a lisztet és a tojást panírozáshoz. A melleket megforgatjuk a lisztben tojásban, sajtban és kivajazott tepsibe fektetjük. Felöntjük tejszínnel, és addig sütjük, amíg piros nem lesz.

SAJTOS-TOJÁSOS CSIRKEMELL
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb csirkemell, 2 dl tej, 4 tojás, 20 dkg trappista sajt, liszt, kevés olaj, só, bors, fokhagyma, petrezselyemzöld

Elkészítése: A csirkemelleket kifilézem, egy éjszakára sós, fokhagymás tejbe áztatom. Másnap kiklopfolom, kisebb szeleteket vágok belőle és lisztbe, felvert, sózott, borsozott, petrezselyemmel megbolondított tojásba, majd reszelt sajtba forgatva egy kiolajozott jénai tálba rakosgatom, rétegesen. Amikor a hús elfogyott, a maradék sajtot a tojással elkeverve ráöntöm a tetejére, egy kicsit ezzel is átforgatva. Előmelegített sütőben először lefedve, majd pirulásig fedő nélkül sütöm. Isteni, nem egy nehéz étel!

SAJTOS-TÖLTELÉKES KARAJ
Hozzávalók: 4 szelet karaj, 20 dkg sajt (Trappista) reszelve, 2 dl tejföl, ételízesítő, só, bors, olaj a sütéshez, 5 db főtt tojás, 2 db zsemle, 1 nyers tojás, fél csokor petrezselyemzöld, 10 dkg gomba

Elkészítése: A húsokat megborsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, egy tepsibe helyezzük, pici olajat öntünk rá, alufóliával befedjük, és sütőben puhára pároljuk. A fóliát levesszük és a hússzeletek egyik oldalát pirosra sütjük. Töltelék: Összedaraboljuk a főtt tojásokat, hozzáadjuk a vízben áztatott zsemlét, a nyers tojást, az apróra vágott petrezselymet és a 10 dkg apróra vágott gombát, ízesítjük borssal, sóval, ételízesítővel. A húsokat a tepsi aljára sorba lerakjuk, ujjnyi vastagon megrakjuk töltelékkel. A tetejére 2 dl tejföl és 10 dkg reszelt sajt keverékét öntjük. A maradék reszelt sajttal megszórjuk, szép pirosra sütjük. Köretként petrezselymes krumplit, vagy rizibizit adunk.

SAJTSALÁTA (CHEESE SALAD)
Hozzávalók: 4 db tojás, 15 dkg trappista sajt, 1 pohár joghurt, só, bors, 1 ek mustár, 1 gerezd fokhagyma. 1 csokor snidling, 8 szelet rozskenyér

Elkészítése: A főtt tojásokat és a sajtot durvára reszelje le. A joghurtot keverje ki sóval, borssal, zúzott fokhagymával és mustárral. Öntse rá a tojásra és sajtra. Óvatosan kanállal keverje össze, úgy, hogy ne törjön össze a tojás. Tegye hűtőszekrénybe összeérni, míg a kenyérszeleteket zsemleszínűre megpirítja. Apróra vágott snidlinggel megszórva a megkent kenyereket kínálja.

SAJTTAL TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 80 dkg padlizsán, 10 dkg trappista sajt, 2 tojás, olaj a sütéshez, 4 dl joghurt, só, fokhagyma

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, kocsányát kivágjuk, hosszában bevágjuk, és teáskanállal kikaparjuk a magokat, majd forrásban levő, sós vízben 5percig főzzük, lecsurgatjuk. Apróra vágjuk a főtt tojást, összekeverjük a reszelt sajttal, és kevés olajjal. Az előkészített padlizsánt megtöltjük a masszával, kivajazott serpenyőbe helyezzük, lelocsoljuk olajjal, és sütjük. Külön tálaljuk a joghurtot, és a zúzott fokhagymát.

SAJTTAL TÖLTÖTT PAPRIKA (CHILES RELLENOS)
Hozzávalók: 12 friss Anaheim vagy poblano paprika, 10 dkg liszt, 6 tojás, olaj, 45 dkg Cheddar sajt (vagy trappista)

Elkészítése: A paprikát roston megpirítjuk, a héját lehúzzuk. Hosszában felhasítjuk, és óvatosan kiemeljük a magházát és az erét. Mindegyik paprikába beledugunk egy darab sajtot. A megtöltött paprikát lisztbe forgatjuk. A tojás sárgáját habosra, a fehérjét keményre felverjük, majd összekeverjük. A paprikákat a tojásba forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Kétszer sütött babbal, fűszeres vagy zöldséges rizzsel tálaljuk.

SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 20 dkg trappista sajt, 20 dkg párizsi. 20 dkg hóvirág sajt, 3 db főtt tojás, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg margarin, 1 csokor snidling, némi só, bors

Elkészítése:  irtó egyszerű, mégis bárkit le lehet venni a lábáról vele. Valójában egy olyan egyszerű hidegtál, amit olcsón és gyorsan össze lehet ütni hőn szeretett vendégeinknek, ha előző nap, látogatásukkal fenyegetnek meg. Rengeteg variációt ki lehet próbálni különböző alapanyagokból. Én most a legegyszerűbbet írom le, mert ez a legolcsóbb. A többi csak pénz és ötlet kérdése, a módszer ugyanaz.
Tégy egy kis fazékba vizet, mondjuk félig, rakj a tetejére egy kis lábast és tedd bele a trappista sajt darabot. Fűst alá és hagy békén, amíg a sajt teljesen megolvad és szétterül a lábasban. Addig persze nem okvetlen kell lustálkodni, hanem elkészítheted a tölteléket. Keverd össze egy tálban a margarint, hóvirág (vagy medve) sajtot, főtt tojást, parizert, snidlinget, citromlét, egy kis sót és borsot.
Ha a sajt megolvadt, borítsd ki az asztallapra, és nyújtófával nyújtsd ki tökmindegy mekkorára. Kend rá az előbb összekevert tölteléket és az egészet csavard fel jó szorosan. Tekerd bele alufóliába és tedd a hűtőbe néhány órára. Az sem baj, ha napokig ott hagyod (már ha kibírod addig), hidegen könnyen fölszeletelheted, és saláta levelekkel megterített tálcára rendezed. Én karikára vágott kiflit vagy zsömlét adok hozzá, mert ugyebár ez sem fogyókúrás kaja. Na, persze semmi más nem kell hozzá, így is eléggé hizlal.

SONKÁS TEKERCS
Hozzávalók: 6 db tojás, 2 kanál vaj, 25 dkg liszt, 30 dkg főtt sonka (vagy főtt, füstölt tarja), 30 dkg trappista sajt, 1 pohár tejföl

Elkészítése: Ilyen finomat még úgysem ettél, kezdj hozzá lelkesen, úgy még sokkal finomabbra sikerül. Egyébként sem lehet elrontani, ha mégis sikerülne, te lennél az első.
Válaszd szét a 6 tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgájához keverj egy pici sót, két kanál vajat és 25 dkg lisztet. Én turmixolni szoktam, úgy egyszerűbb. A tojás fehérjét verd kemény habbá és ügyesen, óvatosan keverd a tésztához. (eszedbe ne jusson ezt turmixgéppel megtenni, erre a fakanál a célszerszám)
Vajazd ki a kedvenc tepsidet és borítsd bele a tésztát. Kend szét egyenletesen, kb. félujjnyi vastagon, s rakd be a sütőbe, lassú tűzre. Előbb csak félig süsd meg. Addig daráld le a főtt sonkát és reszeld meg a sajtot. Ha félig már megsült a tészta, kotord rá a darált sonkát, meg a reszelt sajt 3/4 részét, kenj rá 3/4 pohár tejfölt és rakd vissza a sütőbe, erősebb tűzre, hogy megsüljön.
Nem kell kimenned a konyhából, amíg elmosod a húsdarálót, már meg is sült. Vedd ki a sütőből, a tészta egyik szélét emeld meg késsel, és az egészet tekerd fel a tepsiben. Ha a tekercs nem szimmetrikus, még nem kell kivinni a szomszéd kutyájának, így is pont ugyan olyan lesz az íze. Kend meg a tekercs tetejét a maradék tejföllel és szórd rá a maradék reszelt sajtot. Így rakd vissza a sütőbe még néhány percre. Aztán kész is. Klasszul lehet szeletelni, irtó jól mutat. Az ízéről nem is beszélve. Én párolt lila káposztával szeretem a legjobban. Próbáld ki, milyen isteni!

SÖRÖS GOMBA-PÓRÉ LEVES
Hozzávalók: 800 g zsenge póréhagyma, 400 g vargánya v. sampinyongomba, 1 liter világos sör, 150 g olvadékony sajt (pl. ementáli v. trappista), 2 ek olaj, 1 mk édesnemes pirospaprika, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem

Elkészítése: Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott pórét (csak a fehér részét), meghintjük a paprikával, felöntjük a sörrel és 2 dl hideg vízzel. Ha forrni kezd, hozzáadjuk a durvára megreszelt sajtot és fedő nélkül, állandóan kevergetve (nehogy odakapjon) mérsékelt tűzön sűrűre forraljuk. Beletesszük a vékonyan felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, a szokásosnál erőteljesebben borsozzuk, 5 percig rotyogtatjuk majd fedő alatt, hagyjuk langyosra hűlni.
Fokhagymával bedörzsölt tálkába szedjük, fogyasztásig hidegen tartjuk.
Tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel.

SPÁRGÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 8 db csirkemell (vastagabb, hogy felszúrhassuk), 2 szál zöld, 2 szál fehér spárga, 8 dkg sonka, 8 dkg trappista sajt, só, bors
Besamelmártáshoz: vaj, liszt, tej

Elkészítése: A csirkemelleket felszúrjuk, sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a mártást, amibe belekeverjük a vajban párolt spárgát, csíkokra vágott sonkát, reszelt sajtot. Ezzel megtöltjük a melleket, és szokásos módon (liszt, tojás, morzsa) panírozzuk és sütjük. Rizsköretet, salátákat kínálunk hozzá!

SÜLT CSIRKE, KÜLÖNLEGESEN
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 borízű alma, 10 dkg reszelt trappista és füstölt sajt vegyesen, 1 dl tejszín, 5 dkg darált dió, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál rizsliszt, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése: A megtisztított csirkét négyfelé vágom és megsózom. 2 dkg vajon mindkét oldalán jól átsütöm, és nagy, lapos tűzálló tálra egymás mellé teszem. Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem, majd összekeverem a felvert tojással, a tejszínnel, a darált dióval, a reszelt sajttal, a rizsliszttel, a szétzúzott fokhagymával, a sóval, a borssal. Az így kapott sűrű krémet vastagon rákenem a csirkedarabokra, majd a maradék vajat a tetejére tördelem. A tálat lefedem, és előmelegített, forró sütőben, de nem nagy lángon 35-40 percig sütöm. A sütés végén a fedőt leveszem, és addig pirítom, amíg sárgásbarnára (de nem sötétre) sül.
Sült hasábburgonya és kimagozott meggybefőtt illik mellé.

SÜLT VIRSLI
Hozzávalók: 2 pár virsli, 15 dkg trappista sajt, 4 vékony szelet angolszalonna, ketchup, mustár, vaj

Elkészítése: A virsliket megszabadítjuk héjuktól, és hosszában bevágva egy kivajazott tálba helyezzük, vágással lefelé. A sütőbe tesszük és 4 percig 500 W-on sütjük. Kivesszük a virsliket, belehelyezzük a sajtszeleteket és körültekerjük angolszalonnával, majd két végén fából készült fogvájóval összetűzzük. A virsliket vágással felfelé visszatesszük a mikróba és további 4 percig 500 W-on sütjük. Tálaláskor ketchupot és mustárt adunk hozzá.

SVÁJCI HAGYMALEVES SAJTOS KRUTONNAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, fél fej fokhagyma, 2 db tyúkhúsleves kocka, 2 ágacska friss kakukkfű, 10 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 3 dl tejszín, 2 csokor petrezselyemzöld, 20 dkg toast kenyér, 15 dkg reszelt trappista sajt, só, bors

Elkészítése: A vöröshagymát, és a póréhagymát metéltre vágjuk. Egy lábosban vajat hevítünk, és ebben megfonnyasztjuk a hagymát. A fokhagymát is feldaraboljuk, és a többi hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk. Lisztet szórunk hozzá, kicsit megpirítjuk, majd felengedjük vízzel, és hozzáadjuk a húsleveskockát. A tejszínt is hozzáöntve, sűrű kevergetés mellett főzzük. Megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel, és kakukkfűvel.
Serpenyőben megpirítjuk a toast kenyereket, és az egyik oldalukra reszelt sajtot halmozunk, majd megfordítjuk, és rápirítjuk a kenyérre a sajtot.
Tálaláskor a levest egy mélytányérba merjük, ráhelyezzük a pirítóst, és kakukkfűvel díszítjük.

SZÁRD LEVES
Hozzávalók: 1 l forró húsleves, pirítós kenyér, 20 dkg trappista sajt, petrezselyemzöld, szerecsendió, bors, 6 dkg parmezán sajt

Elkészítése: Magas szűk cserépfazékba rétegesen lerakjuk nyersanyagokat a következő módon, egy réteg, pirítóst sajtszeletekkel beborítunk, finomra vágott petrezselyemzölddel, reszelt szerecsendióval és borssal megszórjuk, merünk rá a húslevesből, ezután hasonló módon tovább folytatjuk a rétegezést. A legfelső tetejére reszelt parmezánt hintünk, forró sütőbe tesszük, amíg a sajt megolvad, a rétegek között és a tetejére szép piros kéreg sül.

SZARVASI ROPOGÓS
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 15 dkg prágai sonka, 2 dkg zsír, 16 dkg füstölt szalonna, 12 dkg kemény sajt (trappista, ementáli), 5 dkg liszt, 2 tojás, őrölt bors, só

Elkészítése: A kicsontozott karajt szeletekre vágjuk, enyhén kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A szeletekre sajtot, sonkát, majd ismét sajtszeleteket teszünk, és felgöngyöljük. Bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.
Sült burgonyával tálalhatjuk.

SZÁZLÉPCSŐ TÁL
Hozzávalók 2 személyre: 30 deka pulykamell, 30 deka sertéskaraj, 30 deka sertésmáj, Budapest ragu, 15 deka trappista-sajt 6 tojás, 10 deka rizs, 30 deka hasábburgonya, 20 deka liszt, 10 deka füstölt szalonna, 10 deka gomba, 10 deka zöldborsó, 3 dl étolaj, 2 dl lecsó, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, piros paprika

Elkészítése: A pulykahúst panírozzuk, majd a sertéshúst, a májat, a sajtot panírozás után kisütjük. Négy tojásból lepényt készítünk. A rizst puhára főzzük, hasábburgonyát sütünk. Ragut készítünk, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, paprikával és préselt fokhagymával. A díszített tálra halmozzuk a rizst, a burgonyát, a húst, erre a tojáslepényt, a Budapest ragut pedig a sült sertéshúsra.

SZEDERKEHELY (DULCE DE MORA CON CESO)
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg szeder, 10 dkg trappista sajt, 10 teáskanál cukor, 1/2 liter víz

Elkészítése: A felforrt vízbe beletesszük a cukrot, kevergetjük, és újra felforraljuk (cukorszirup). Ebbe tesszük a szedret. A megfőtt édes-szedret tálkába szedjük és körberakjuk trappista sajttal.

SZERBEK KEDVENCE ÉTELE
Hozzávalók: 1 kg darált hús, 30 dkg máj (csirke, liba, disznó, marha, vagy ami van), 30 dkg főtt sonka vagy főtt, füstölt tarja, 30 dkg gomba, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg füstölt kolbász, 3-4 db savanyú uborka, 5 dkg vaj, só, bors

Elkészítése: Ez a finomságadag egy család egész napos kirándulásához lehet méltó útitárs, de egy csomó, más napot is ünneplőbe lehet öltöztetni vele. Döntsd el magad, milyen alkalomra szeretnéd megörvendeztetni e főúri csemegével kedvenc családodat vagy barátaidat. A darált husit daráld le még kétszer. Tépj egy nagyobb darab alufóliát kend be vajjal és borítsd rá a darált húst. Nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, szórd meg sóval és borssal. Vágd össze csíkokra a májat, főtt sonkát, gombát, savanyú uborkát. A sajtot szeleteld fel, a kolbászt akár karikára is vághatod, ha nem jut eszedbe jobb mértani alakzat.
A kiterített husira oszd el szép egyenletesen az alkotórészeket: májat, sonkát, gombát, kolbászt, uborkát, terítsd a közepére a sajtszeleteket, és az egészet tekerd fel. Jó szorosan csomagold be a fóliával, s óvatosan tedd be a sütőbe sülni. Viszonylag hamar megsül (közepes hőfokon kb. egy óra), és a fólia benntartja az ízeket. Ha megsült, fóliástul hagyd kihűlni. A hideg fóliát már le lehet venni, és a tekercsből gyönyörűséges szeleteket lehet vágni.
Hidegtálak fénypontja, szendvicsek utánozhatatlan bélése. Hideg krumplisalátával ünnepi vacsora. Légy résen, ne csak a tekercs fogyjon, hanem a körítés is!

SZILVESZTERI SAJTTORTA 01.
Hozzávalók: 1 egész kerek trappista sajt, 5 dkg darált dió, 3 evőkanál kimagozott rumos meggy (vagy meggybefőtt), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 10 dkg tehéntúró, 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús). 15 dkg vaj, 1 teáskanál frissen reszelt torma, 2 nagy csokor snidling, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sör. 1 teáskanál piros fűszerpaprika, mokkáskanálnyi törött fekete bors, 1-1 késhegynyi törött fehér bors és köménymag, ízlés szerint só

Elkészítése: A kerek sajt héját lehámozom. Lapjában 6 fél centi vastag szeletet vágok belőle (a többit follpack fóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben tárolom tovább). A reszelt rokfortot habosra keverem a vaj felével, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a sóval és a fehér borssal. A főtt füstölt húst nagyon apróra vágom, vagy aprítógépben pépesítem, és 3 dkg vajjal, 1 evőkanál tejföllel valamint a reszelt tormával jól összekeverem. A tehéntúrót áttöröm és összedolgozom a megmaradt tejföllel, a sörrel és a sóval, borssal, pirospaprikával. (Aki szereti a csípős ízeket, tegyen bele kevés csípőspaprika-krémet is.) Végül a megmaradt vajat habosra keverem a nagyon finomra metélt snidlinggel, sóval, borssal. (Összesen tehát négyféle krémet készítek.) Egy sajtlapot megkenek a rokfortos krém felével, és meggyszemeket nyomkodok bele. Erre ráteszek egy másik sajtlapot, ezt pedig a snidlinges vajjal kenem meg. Újabb sajtlapot terítek rá, amit vastagon bekenek a paprikás túrókrémmel, majd a negyedik sajtréteget is rányomkodom. Erre rákenem a megmaradt rokfortos krémet, amit darált dióval hintek meg. Ezután beborítom az ötödik sajtlappal, amire a sonkás krém kerül, végül pedig betakarom a hatodik sajtréteggel. Kicsit összenyomkodom, hogy a levegő kiszoruljon belőle, és alufóliába vagy follpack fóliába csomagolva legalább 1 napig dermesztem a hűtőszekrényben. Tálalás előtt a maradék sajtból két-három evőkanálnyit ráreszelek a sajttorta tetejére, és cikkekre vágom. Jégbe hűtött tartármártást kínálok hozzá. Száraz fehérbor illik mellé, de pezsgővel is nagyon finom!

SZILVESZTERI SAJTTORTA 02.
Hozzávalók: 1 nagy kerek rozskenyér, 5 dkg reszelt rokfort, 10 dkg tejszínkrémsajt, 10 dkg körözött, 10 dkg paprikás szalámi, 15 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg darált dió, 1 dl sűrű tejföl, 2 csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, só, törött bors, currypor, piros fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítése: A reszelt rokfortot 5 dkg vajjal, 1 teáskanál tejföllel, csipetnyi sóval, borssal és 1 gerezd összezúzott fokhagymával habosra keverjük. A krémsajtot a dióval összekeverjük. A körözöttet pirospaprikával és a snidling felével kikeverjük. A szalámi felét nagyon apróra vágjuk, és 5 dkg vajjal meg 1 teáskanál tejföllel ugyancsak kikeverjük. Végül a megmaradt vajat a reszelt sajt felével, 1 kanál tejföllel, a curry porral, törött borssal és az összezúzott fokhagymával habosra keverjük. A kenyeret nagyon éles késsel 5 lapba vágjuk. Az alsó lapot alufóliára fektetjük, és megkenjük a rokfortkrémmel, majd ráborítjuk a második lapot.
Erre körözöttet kenünk. A harmadik lapot a szalámis vajjal, a negyediket a diós krémsajttal, az ötödiket pedig a currys sajtkrémmel kenjük meg. A megmaradt kenyérből egy szeletet levágunk, és apróra morzsoljuk. Ezt a morzsalékot rászórjuk a currys krémmel bekent torta oldalára. Tetejét kirakjuk a megmaradt szalámiból csavart kis tölcsérekkel, és meghintjük a finomra metélt snidlinggel meg a reszelt sajttal. Hűtőszekrényben legalább 2 napig dermesztjük. Tortacikkekre szeletelve tálaljuk.

SZULTÁN KEDVENCE (HÜNKAR BEGENDI)
Hozzávalók: 1,25 kg pörkölt nagyságúra vágott bárányhús, 2 nagy hagyma, fél pohár étolaj, fél pohár paradicsomlé vagy egy evőkanálnyi sűrített paradicsom, 3 db nagy padlizsán, 2 evőkanálnyi liszt, 3 evőkanálnyi étolaj, fél liter tej, 5 dkg Trappista sajt, petrezselyem (a díszítéshez), só

Elkészítése: A két hagymát apróra vágjuk. Egy fazékba öntjük az olajat, és azon 3 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt bárányhúst, megsózzuk, és 10 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomlét, jól összekeverjük, és még 10 percig főzzük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy az elfedje. Addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ha elfövi a vizét, pótoljuk.
A padlizsánt forró sütőbe helyezzük, ahol megpuhítjuk, majd meghámozzuk. Egészen apróra feldaraboljuk. Egy fazékban 3 evőkanálnyi étolajon 2 evőkanálnyi lisztet megpirítunk. Hozzáadjuk a padlizsánt és nagyon lassan - keverés mellett - a tejet is. Majd belekeverjük a reszelt sajtot is.
Megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon 5 percig kevergetve főzzük.
A húst és a begendit (pürét) mély tálban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

TAVASZI GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg kemény húsú gomba, 1 csomag hónapos retek, 1 fej saláta, 1 db póréhagyma, 1 db zeller, 1 kisebb kígyóuborka, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg füstölt sajt, egész fekete bors, babérlevél, ecetek, olajok, só

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, szeleteljük, és forrásban levő vízbe - melyet sóval, borssal, babérlevéllel, ecettel ízesítettünk - tesszük.
Újraforrástól számítva 2-3 percet főzzük, leszűrjük, hűtjük. A retket, salátát, hagymát, zellert, uborkát, és a sajtokat azonos nagyságú darabokra felvágjuk. Egy nagy tálba összekeverjük, citrom és fokhagymaolajjal, ördög-, zöldséges-, kapros ecettel ízesítjük. 1 órát hidegen tartjuk, hogy a fűszerek átjárják a zöldségeket, ezután összekeverjük a gombával, ha szükséges után ízesítünk.
Egy üvegtálat salátalevéllel kibélelünk, beleöntjük a gombás-zöldséges keveréket, és legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt díszítjük főtt tojás szeletekkel, paradicsommal, zöldpaprikával, vagy az idénynek megfelelő egyéb anyagokkal.

TAVASZI RAKOTTAS
Hozzávalók: 30 dkg friss vagy fél csomag mirelit zöldborsó, 4 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 db zöld, zsenge karalábé, 3 db közepes burgonya, 1 db tojás, 2 pohár tejföl, 1 kávéskanál curry, 10 dkg füstölt vagy trappista sajt, 1 kávéskanál vaj, só, vegeta

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük és - a borsót kivéve - lobogó sós vízben körülbelül 10 percig főzzük. Közben a tejfölt kikeverjük a felvert tojással és az ízesítőkkel. A zöldséget leszűrjük, és a kivajazott tepsibe terítjük. Ráterítjük a zöldborsót. Ráöntjük a tejfölös masszát, gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

TEJSZÍNES-GOMBÁS PENNE
Hozzávalók: 1 csomag (1/2 kg) Penne tészta (tollhegy), 25 dkg füstölt sonka vagy tarja. Ha valaki nem szereti a füstös ízt, jó akármelyik sonka: Kapuvári, pulyka, stb. 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, 15 dkg trappista sajt, ízlés szerint só, bors, oregánó

Elkészítése: A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott sonkát és gombát. Együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk az 5 gerezd összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd sok oregánóval ízesítjük. Kb. 20 percig főzzük fedő alatt, kis lángon.
Vizet nem kell alá tenni, mert a gomba enged annyit, ami elég. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, ráöntjük a sonkás-gombás keverékünket, a 3 dl tejszínnel fellazítjuk. Összekeverés után megszórjuk jó vastagon reszelt sajttal, pár percre bedugjuk a sütőbe, vagy a mikróba, hogy a sajt megolvadjon rajta.

TEJSZÍNES NELLI
Hozzávalók: Kivert hússzeletek, én karajt használok, de lehet sertéscomb, csirke - vagy pulykamell stb. Gépsonka, reszelt füstölt (legjobb a karaván) sajt, reszelt trappista sajt, kb. 2-3 dl tejszín

Elkészítése: Kiolajozott tűzállóedénybe rétegezzük a húst, a gépsonkát, rá a kétféle sajtot, azután megint hús, sonka, sajt, és így tovább, amíg az alkotórészek el nem fogynak, a tetejére sajt kerüljön. A végén ráöntjük a tejszínt, és készre sütjük. Ha kevesebb a tejszín, akkor krémes állagú lesz, ha több, akkor szaftos. Párolt rizs vagy vegyes köret dukál hozzá, másnap hidegen kenyérrel is finom.

TEPSIS SAJTOS BURGONYA
Elkészítési idő kb. 1 óra
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg közepes nagyságú burgonya (kb. 9 darab), 20 dkg friss sajt (vagy tejszínkrémsajt), 10 dkg márványsajt, 10 dkg közepesen érett Gouda vagy trappista sajt, 5 közepes paradicsom 1 tojássárgája, 1 fejes saláta 6-7 evőkanál olaj. 1 gerezd fokhagyma, 1-1 csokor friss petrezselyem és kapor, só, őrölt bors, 1 evőkanál szemes bors, 2-3 evőkanál fehérborecet, zsiradék a tepsi kikenéséhez

Elkészítése: A burgonyát folyó víz alatt, erős kefével alaposan lesikáljuk, és hosszában kettévágjuk. A sütőlemezt 3 evőkanál olajjal kikenjük, majd sóval és őrölt borssal egyenletesen meghintjük. A burgonyát a vágott felével lefelé ráfektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 40 perc alatt elősütjük. A szemes borsot durvára törjük. A friss sajtot vagy a tejszínkrémsajtot összekeverjük a tojássárgájával, a zúzott fokhagymával és a durvára tört borssal.
A Gouda vagy a trappista sajtot finomra reszeljük. A zöld-fűszereket megmossuk, megtöröljük, és néhány levél kivételével apróra vágjuk, majd a reszelt sajthoz keverjük.
A harmadik “sajtlepelhez” meg mossuk és meghámozzuk a paradicsomokat. Kettőt félbevágunk, magját kiszedjük, húsát apró kockákra vágjuk. Ugyancsak kockára vágjuk a márványsajtot, és összekeverjük a paradicsom-kockákkal.
A burgonyákat megfordítjuk, és egyformán elosztjuk rajtuk a háromféle masszát, majd a sütőben további 15 percig sütjük.
A megmosott fejes saláta leveleit kis darabokra tépkedjük, és összekeverjük a maradék, felszeletelt paradicsommal.
Három evőkanál olajat kikeverünk a fehérborecettel, sóval, borssal és a megmaradt, felaprított zöld-fűszerekkel, majd beleforgatjuk a salátát, és a háromféle sajt habos burgonya mellé kínáljuk.

TÖLTÖTT ŐSZIBARACK (PESCHE FARCITE)
Hozzávalók: 4 nagy őszibarack, 3 evőkanál mandula, 2,5 dl édes fehérbor, 8 teáskanál baracklekvár, fél citrom leve, 2 teáskanál méz
A tetejére: 10 dkg trappista sajt

Elkészítése: A kemény barackokat felezze meg, héjukat húzza le, a magokat vegye ki. A durvára tört mandulát tegye kis lábasba, keverje hozzá a lekvárt, a mézet, a citromlevet és a bort. Folyamatosan keverve, nagyon kis lángon 5-10 percig forralja. Amikor kellően besűrűsödött, akkor kanalazza a félbevágott barackokba. Tegye be a megtöltött gyümölcsöket jénai tálba, s tolja 175 fokra előmelegített sütőbe. Negyed óra alatt a barackok kissé megpuhulnak. Ekkor vegye ki, és még forrón szórja rá a reszelt sajtot, hogy az kissé ráolvadjon az ínyencségre. Azonnal tálalja.

TÖLTÖTT VESALICA
Hozzávalók: 80 dkg csont nélküli sertéskaraj, 20 dkg Trappista sajt, 20 dkg zsíros szalonna, 30 dkg sertésháló

Elkészítése: A fölvágott tenyérnyi nagyságú sertéskarajt kiklopfoljuk és ráhelyezzük a vékonyan felszeletelt sajtot, szalonnát. Beborítjuk a másik darab hússzelettel, befedjük sertéshálóval és roston mindkét oldalát jól átsütjük. Köretként apróra vágott vöröshagymát vagy hasábburgonyát ajánlunk, a saláták közül pedig a sopszkát, esetleg sült paprikát.

TULIPÁN SALÁTA
Hozzávalók 5 személyre: 40 dkg burgonya, 30 dkg uborka, 5 db tojás, 45 dkg nyelv, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg majonéz

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, a sózott vagy pácolt uborkát megtisztítjuk a héjától és a magvaitól, kockára vágjuk. A keményre főtt tojásokat és a főtt nyelvet kockára, a hagymát karikára vágjuk. A felvágott anyagokat összekeverjük, majonézzel ízesítjük és meghintjük reszelt sajttal. A salátát friss vagy konzervparadicsomból kivágott tulipánokkal díszítjük.

TÜRINGIAI SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 40 dkg eidami vagy trappista sajt
A töltelékhez: 1 kempingsajt (10 dkg) 3 Medve sajt, fél vöröshagyma, 1 apró csemegeuborka, 5 dkg sonka, l főtt tojás, fél csokor petrezselyem

Elkészítése: A sajtot egészben nejlonzacskóba tesszük, majd úgy 20 percre forró vízbe állítjuk; ez alatt a sajt meglágyul. Közben a kempingsajtot a Medve sajttal simára keverjük. A hagymát lereszeljük, az uborkát, a sonkát meg a főtt tojást apróra, a petrezselymet finomra vágjuk, az előzőekhez adjuk. A sajtot gyúrólapra helyezzük, és kb. 3 milliméter vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. A sajtkrémmel megkenjük, majd lehetőleg minél több csavarással, hogy a metszete szép legyen, feltekerjük. Alufóliába vagy follpackba csomagoljuk, és legalább fél napra a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor kicsomagoljuk, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
- A sajttekercset mással is tölthetjük, például almás vagy paprikás sajtkrémmel, de jó hozzá a brokkoli-krém is. - A sajttekercset körözöttel is megtölthetjük, de ebben egy kicsivel több vajat tegyünk, mint a hagyományosan készítettbe, hogy keményebb, szeletelhető legyen.

VAJAS-SAJTOS STANGLI
Elkészítése: Lereszelünk 20 dkg ementáli sajtot, 20 dkg trappista sajtot, lemérünk 20 dkg vajat, és a három anyagot habosra keverjük. Adjunk hozzá sót, 40 dkg lisztet (kevés sütőporral együtt) és tejföllel nyújtható tésztát készítünk belőle. A tejfölt szükség szerint adjuk hozzá és tegyünk bele egy kevés piros, őrölt paprikát. Begyúrás után fél óráig pihentessük a hűtőszekrényben, majd egy centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojással és beszórjuk egyenletesen reszelt parmezán sajttal. 4-5 cm hosszú és 1 cm széles darabokra vágjuk, és közép-meleg sütőben kisütjük. A stanglin kívül vághatunk és szúrhatunk belőle más alakzatokat is.

VALENCIAI ROPOGÓS SAJTOS-SONKÁS CSIRKE SÖRPALACSINTÁBAN
Hozzávalók 8-10 személyre:
A palacsintához: 5 tojás, 1 csipet só, 8-10 púpozott evőkanál liszt, 0,5 l barna sör, 0,2 l tej vagy fél doboz tejföl, ha nagyon keserű a sör: 1 teáskanál méz vagy barna cukor, esetleg még tej, szódavíz vagy sör, 1 evőkanál olaj
A töltelékhez: 2 nagyobb csirkemell, 30 szelet hártyavékony füstölt sonka (kb. 35 dkg), 30 vékony lapka füstölt sajt, 30 nagyobb vékony szelet másmilyen sajt (trappista, Pannónia)
A bundához: 15 dkg liszt, 4 evőkanál tej, 5 tojás, 1 kávéskanál őrölt fehérbors, 1 kávéskanál só, ízlés szerint zöld-fűszerek (bazsalikom, szurokfű - én ennél a tölteléknél kihagyom), 1/2 rész zsemlemorzsa, 1/3 rész búzacsíra, a maradék: szezámmag, + olaj a sütéshez

Elkészítése: A hozzávalókból palacsintatésztát készítek, kisütöm (tojásonként kb.6-7 jön ki). Amíg áll, a csirkemelleket laposan, haránt irányban felenként 8 (összesen 32) szeletre vágom. A hússzeleteket hártyavékonyra klopfolom; a töltés: a palacsinta közepén a felső szélétől a csirke, azon a sajt és a sonka. Kétoldalt ráhajt, felgöngyöl: ha a vége szabad (töltelékmentes), szépen vissza fog tapadni. Bepanírozom, kisütöm.
Hozzá vajban párolt zöldség (pl. sütőben zöldbab, rá vaj/margarin, pici só, frissen zúzott koriander, 20 perc), majonéz, savanyúság, kompót, belekevert reszelt füstölt sajttal átsütött krumplipüré illik. Kívül fűszeres, ropogós, forró, belül csak a megdöbbentő ízek. Azért érdemes ennyit csinálni, mert sütés előtt fagyasztva akár 1 hónapig is eláll: azaz egyszer szöszmötölsz vele (és egyszer mosogatsz...), ez akár 3-4 előkapott ízletes vacsorát is jelenthet.
És még egy: jó palacsintasütővel megcsinálhatod, hogy amíg egy sül, egyet töltesz: így még gyorsabb.

VÁRADI SAJT
Elkészítése: Almákat meghámozunk, magházuktól megtisztítunk, és vékony karikákra vágunk. Ugyanekkora karikákat vágunk trappista sajtból. A sajtkarikák belső felét tojással megkenjük. A lapok közé 1-1 szelet almát helyezünk, és a szokásos módon bundázzuk.
Forró zsiradékban kisütjük. Tartármártással tálaljuk.

WALDORF SALÁTA
Elkészítése: Gondosan megtisztítunk 20 dkg zellert, gyufaszál vékonyra vágjuk. 3 savanykás almát megmosunk, vékony csíkokra metéljük. Mindkét alkotórészt megöntözzük kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg.
15 dkg ementáli vagy trappista sajtot kis kockákra (lehet füstölt is) vágunk, 10 dkg diót pedig durvára darabolunk.
Fél deciliter majonézt ízlés szerint sózunk, borsozunk, apránként óvatosan elkeverjük a kemény habbá vert 1 dl tejszínnel. Leöntjük vele az “egyveleget”, lazán összekeverjük, tetejét félbe hagyott diógerezdekkel díszítjük.
Jól behűtjük.