Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tejberizs receptek


ALMÁS-FAHÉJAS TEJBERIZS
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg rizs, 6 dl tej, 5 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 3 evőkanál kókuszreszelék, 1 alma, 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, és háromszoros mennyiségű tejben a cukorral és a vaníliás cukorral puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk.
Elkészítés: A kókuszreszeléket zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben, tányérra borítjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, és húsát apró darabokra vágjuk, vagy lereszeljük. Az almát és a fahéjat a langyos tejberizsbe keverjük, és tálkákba szedjük. A kókuszreszelékkel megszórjuk, és tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

ALMÁS TEJBERIZS, SÜTŐBEN
Hozzávalók: 12 dkg gömbölyű szemű rizs, 12 dkg cukor, 5 dl tej, 1 kg nyári alma, 2 tojásfehérje, vaj, fél citrom, 1 rúd fahéj

Elkészítése: A tejet 2 dkg cukorral és a fahéjrúddal felforraljuk. Beleöntjük a rizst és kis lángon, fedő alatt megfőzzük. Közben a meghámozott almát vékonyra szeleteljük. Kevés citromos vízben 2 percig pároljuk. A tejberizst kivajazott tűzálló tálba öntjük, ráhalmozzuk a leszűrt almakompótot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és belekeverjük a maradék cukrot. A habot a kompótra simítjuk. A tejberizst előmelegített, forró sütőbe toljuk, és a felső rácson rózsaszínűre sütjük. Ribizli- vagy málnaszörpöt, illetve üveges áfonyaöntetet kínálhatunk hozzá.

DÁN MANDULÁS TEJBERIZS - RIS Á L’AMANDE
Hozzávalók 4 főre: 5 dl tej, 0,75 dl rizs, 4 dkg mandula, 1 evőkanál cukor, fél vaníliarúd, 2 dl tejszín, meggyszósz vagy lekvár

Elkészítése: Fedő nélkül forrald fel a tejet a vaníliával. Kevergetés mellett szórd bele a rizst és forrald fel újra. Vedd vissza a tüzet, tegyél fedőt az edényre és főzd kb. 45 percig. Időközönként kevergesd meg. Ha elkészült, hűtsd ki. A mandulát néhány percre dobd forró vízbe. Ha feljön a víz felszínére, könnyen megpucolható. A mandulaszemeket aprítsd fel hosszában, majd a cukorral és a felvert tejszínnel együtt keverd a tejberizsbe. Tegyél egyetlen szem egész mandulát is a masszába. Meggyszósszal vagy lekvárral tálald.

GYÜMÖLCSÖS TEJBERIZS
Hozzávalók: 25 dkg rizs, fél liter tej, 2 dl víz, 1 citrom, 20 dkg cukor, 2 dl tejszín, vaníliás cukor

Elkészítése: A vizet felforraljuk két-három citromkarikával, a karikákat kiszedjük és hozzáadjuk a megmosott rizst és a tejet. Amikor a rizs kezd puhulni, hozzákeverjük a cukrot. A kész tejberizst kihűtjük, közben a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A kihűlt rizshez keverjük a magozott, lecsurgatott meggyet és a tejszínhabot. Tálkákba, poharakba téve tovább hűthetjük, cukrozott fahéjjal, kakaóporral díszítve tálaljuk.

HAMIS TEJBERIZS
Hozzávalók: 1 bögre rizs 1 ek méz 1 tk forralt bor fűszerkeverék, 1 csipet só, kb. fél l víz, vaníliaaroma a tetejére kis fahéj vagy kakaópor

Elkészítése: Ha unod a zöldséges rizst, vagy egy kis édességre vágysz! Főzd meg a rizst a hozzávalókkal úgy, mintha tejberizst készítenél. Végül szórd meg a tetejét egy kis fahéjjal vagy kakaóporral.

HIDEG GYÜMÖLCSÖS TEJBERIZS
Hozzávalók: 2-2 őszibarack, szilva és körte, 15 dkg rizs, 10 dkg porcukor, 8 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dkg mazsola, 1 dl málnaszörp, citromhéj

Elkészítése: A rizsből, tejből, cukorból tejberizst készítünk, jó puhára főzzük, és hűlni hagyjuk. A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, a mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A tejszínt vaníliás cukorral, kemény habbá verjük, és hideg helyre tesszük. A már kihűlt tejberizst összekeverjük a gyümölcsökkel, a mazsolával, reszelt citromhéjjal, végül hozzáadjuk a tejszínhabot. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Üvegtálkákban vagy kelyhekben tálaljuk, gyümölccsel, tejszínhabbal díszítjük, málnaszörppel meglocsoljuk.

KLASSZIKUS TEJBERIZS
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 4 dkg vaj, tej, cukor, só

Elkészítése: A kiválogatott rizst felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, hozzáadjuk a vajat, gyengén sózzuk, és lassú tűzön (időnként megkeverve) addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja a vizet. Ekkor felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, s lassan tovább főzzük - ha a folyadék előbb főne el, minthogy a rizs megpuhul, adjunk még hozzá tejet. Amikor a rizs már puha, és az összes tejet felszívta, cukorral édesítjük, és jól összekeverjük. Kakaóval, fahéjjal, lekvárral vagy befőttel tálaljuk.

KÓKUSZOS TEJBERIZS (AROZ CON COCO).
Hozzávalók: 1 kávéskanál só, 15 dkg rizs, 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 7 evőkanál kókuszreszelék, 1 evőkanál reszelt citromhéj, őrölt fahéj, friss szőlőszemek

Elkészítése: 7 dl forrásban lévő sós vízbe öntjük a rizst, és fedő nélkül 10- 15 percig főzzük, míg a víz el nem párolog. Ezután ráöntjük a tejet, 4-6 evőkanál kókuszreszeléket, a cukrot, és újabb 10-15 percig főzzük, amíg a rizs meg nem puhult. Végül belekeverjük a reszelt citromhéjat. Hideg vízzel kiöblített edénybe öntjük, amelyből aztán kiborítjuk.
Hűtőszekrénybe állítjuk. Tálaláskor az edényből a rizst kiborítjuk, a tetejét megszórjuk fahéjjal és kókuszreszelékkel. Körülrakhatjuk friss szőlőszemekkel.

MANDULÁS TEJBERIZS - RIS Á L’AMANDE - ELŐÉTEL
Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 0,75 dl rizs, 4 dkg mandula, 1 evőkanál cukor, fél vaníliarúd, 2 dl tejszín, meggyszósz vagy lekvár

Elkészítése: Fedő nélkül forrald fel a tejet a vaníliával. Kevergetés mellett szórd bele a rizst és forrald fel újra. Vedd vissza a tüzet, tegyél fedőt az edényre és főzd kb. 45 percig. Időközönként kevergesd meg. Ha elkészült, hűtsd ki. A mandulát néhány percre dobd forró vízbe. Ha feljön a víz felszínére, könnyen megpucolható. A mandulaszemeket aprítsd fel hosszában, majd a cukorral és a felvert tejszínnel együtt keverd a tejberizsbe. Tegyél egyetlen szem egész mandulát is a masszába. Meggyszósszal vagy lekvárral tálald.
Aki megtalálja az egész mandulát, ajándékot kap!

MANDULÁS TEJBERIZS MEGGYSZÓSSZAL
Elkészítése: Tegyünk egy lábasba fél liter tejet, 3 ek cukrot, 4-5 ek rizst és egy fél citrom reszelt héját. Készítsünk belőle tejberizst. Keverjünk bele még forrón 1 ek vízbe áztatott zselatint és egy féldiónyi reszelt friss gyömbért. Addig keverjük még a zselatin el nem oldódik. Hűtsük ki jól.
Verjünk kemény habbá félliternyi tejszínt, óvatosan keverjük a tejberizsbe. Tegyük tálalásig hűtőbe.
Készítsük el a meggyszószt. Fél kilónyi kimagozott meggyet, pár evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliát tegyünk egy lábasba. Tegyük fel főni, ha kevés lenne a lé, amit enged, akkor pár deciliter vizet öntsünk alá. Forraljuk fel és főzzük pár percig. Vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be. A végén adjunk hozzá mandulalikőrt.
Tálaljuk tányérra a rizst, mellé a meggyszószt körítsük.

SVÉD TEJBERIZS
Elkészítése: Forraljunk fel 0,5 l vizet, tegyünk bele 1,5 ek vajat, 2 dl rizst. Lefedve takarékon forraljuk 20 percig (nem szabad megkeverni).
Verjünk habot 2 dl tejszínből, keverjük a kihűlt rizshez. Sózzuk, cukrozzuk, tehetünk bele kevés reszelt citromhéjat.

TEJBERIZS 01.
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 3 dkg cukor, 1 l tej, vaníliás cukor, citromhéj, só

Elkészítése: A tejet, cukrot, vaníliás cukrot, és a citromhéjat felfőzzük. A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük, és a tejbe keverjük. Az egészet vizezett római tálba helyezzük, és hideg sütőbe tesszük.
Sütési idő kb. 1 óra.

TEJBERIZS 02.
Hozzávalók: rizs 25 dkg, tej 1.5 l, vaníliás cukor 15 dkg, só 1/4 késh., fahéj, vagy csokoládé cukorral 10 dkg

Elkészítése: A rizst megmossuk, vízben pároljuk, azután a tej kétharmadát öntjük forrón rá. Ha ezt elfőtte, a megmaradt tejet ráöntjük, mellyel puhára főzzük, de úgy, hogy a szemek egészben maradjanak. Azután vaníliás cukrot és sót főzünk bele. Cukrozott fahéjjal, vagy csokoládéval behintve tálaljuk.

TEJBERIZS 03.
Elkészítése: Ugyanolyan adagolással és módszerrel készül, mint az előző, csak tálalásnál karamellel öntjük le: Szükséghez mérten porcukrot megpirítunk, és a rizsre öntjük.

TEJBERIZS 04.
Elkészítése: 5 evőkanál megmosott rizst 1 dl enyhén sós vízben teszünk fel főzni. Ha a rizs beszívta a vizet, 2,5 dl cukros tejjel felöntjük, és nagyon lassan puhára főzzük.

TEJBERIZS 05.
Elkészítése: 30 dg hosszú szemű rizst tisztítás után, szűrőkanálban, meleg folyó csapvíz alatt mossunk meg. Öntsünk egy előzőleg kivizezett zománcozott edénybe 9 dl tejet, tegyünk bele negyed vanília rudat, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a rizst, szórjunk rá egy csipet sót, majd fedjük le, és lángterelő felett, takaréklángon pároljuk kb. fél óráig, amíg megpuhul. Időközben villával néhányszor keverjük át, nehogy leégjen. Ha nem főtt meg, öntsünk alá még egy kis tejet, és pároljuk tovább, majd távolítsuk el belőle a vanília rudat. Amikor teljesen megpuhult, dolgozzunk bele 8 dg mézet, zárjuk el a tűzhelyet, és fedő alatt hagyjuk szikkadni. Szükség esetén vaníliarúd helyett 1 dg vanillincukorral is ízesíthetjük, amit a főzés végén, a méz után keverjünk hozzá. Még finomabb lesz, ha 1 kávéskanál vaníliás krémport főzünk bele. A különlegességek kedvelői ízesíthetik egy csipetnyi kardamom maggal, vagy kevés citromlével is. A citromlevet a tűzről levett kész tejberizsbe keverjük, mert a tej megcsomósodik tőle.
Létezik a tejberizsnek egy másik elkészítési módja is. Ez esetben a rizst 4 dl forró vízben kezdjük el főzni a vaníliarúddal és a sóval együtt. Kb. 5 perc után, amikor a vizet magába szívta, öntsünk rá 0,5 liter tejet, keverjük át, és főzzük készre. Ennek a változatnak az íze nem különbözik lényegesen az előbbitől, viszont olcsóbb, és kevésbé ragacsos. Jelentős állagjavulás érhető el a sokak által alkalmazott előfőzéssel. Ennél a módszernél a rizst 9 dl vízben kezdik el főzni, hogy kioldódjon belőle a keményítő egy része. 3 perc után leöntik le róla a vizet, és ugyanannyi tejjel pótolva főzik készre. Mindegyik változatot melegen, kakaóval megszórva tálaljuk. Még finomabbá tehetjük, ha dzsemet is adunk hozzá. Ha lehűlt, nem szükséges újramelegíteni, mert hidegen is ízletes. Hűtőszekrényben tároljuk.

TEJBERIZS ÁFONYALEKVÁRRAL TÖLTÖTT ALMÁVAL
Elkészítése: Két almát meghámozunk, félbevágjuk, és a magházát kivájjuk. 12 dkg cukrot, 2,5 dl vízzel 5 perc alatt sziruppá főzünk, 1 teáskanál citromlevet adunk hozzá és az almákat beletesszük. 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. Egy csésze rizst fél liter, 2 evőkanál cukorral ízesített tejben - amelybe egy darabka citromhéjat, 1 csomag vaníliás cukrot, 2-3 szem szegfűszeget és egy csipetnyi sót teszünk - puhára főzünk.
Kivesszük belőle a citromhéjat és a szegfűszeget, a tejberizst hagyjuk kihűlni, majd 2 tojássárgáját és 2 dl tejszínt keverünk bele. A fél almákat áfonyadzsemmel megtöltjük, a rizst a tányérok közepére tesszük és ráültetjük a megtöltött almákat. 

TEJBERIZS BIRSBEFŐTTEL
Hozzávalók: 12 dkg rizs, 1 l tej, darabka citromhéj, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, birsbefőtt, fahéjas cukor, reszelt csokoládé

Elkészítése: Puhára főzzük a rizst, hozzákeverjük a vajat, cukrot és annyi befőtt levet, hogy ne legyen híg.
Megszórjuk fahéjas cukorral, csokoládét reszelünk rá, körülrakjuk befőttel.

TEJBERIZS CSERESZNYEMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg (720 ml) cseresznyebefőtt, 6 dkg rizs, 5 dl tej, 1 dl tejszín, 3 evőkanál cukor, 2 dkg darált mandula, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kis rúd fahéj, a díszítéshez tetszés szerint citromfű

Elkészítése: A tejet felforraljuk, beletesszük a rizst, majd fedő alatt, kis lángon kb. 40 percig főzzük. Belekeverjük a darált mandulát, és 2 evőkanál cukorral meg a vaníliás cukorral édesítjük. Ha eléggé kihűlt, óvatosan hozzávegyítjük a kemény habbá vert tejszínt. A tejberizst hideg vízzel kiöblített formákba simítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a befőttet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a maradék cukorral és a fahéjjal felforraljuk. Az étkezési keményítőt a félretett befőttlében csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a fahéjas levet. A fahéjrudat eltávolítjuk, a cseresznyét a lébe helyezzük. A tejberizst tányérra borítjuk, és a kihűlt cseresznyemártással tálaljuk. Citromfűvel díszítjük.

TEJBERIZS EPERREL
Hozzávalók 2-3 személyre: 1/2 l tej, 1 zacskó vaníliaízű tejberizsalap, 25 dkg eper, 2 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 evőkanál konyak, 1 dl tejszín, a díszítéshez citromfű levél

Elkészítése: A tejet felforraljuk. A tűzhelyről lehúzzuk, és beleszórjuk a tejberizsalapot. Kb.: 1 percig kevergetjük, majd hűlni hagyjuk.
Az epret megmossuk; kicsumázzuk, négyfelé vágjuk, majd 1 evőkanál cukorral meghintve állni hagyjuk.
Robotgép habverőjével a tojássárgákat 1 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a konyakkal sűrű kémmé kikeverjük. A tejszínt kemény habbá felverjük, és a krémbe forgatjuk. A tejberizst desszertes kelyhekbe halmozzuk, az eperdarabokkal megszórjuk, és konyakos krémet kanalazunk rá. Végül tetszés szerint citromfű levéllel díszítjük.
Elkészítési idő kb. 15 perc
Tipp: Fontos, hogy a tojássárgája friss legyen! Hagyományos módon főzött, esetleg maradék tejberizsből is készülhet.

TEJBERIZSES-LEKVÁROS MUFFIN
Hozzávalók: 3 ek meggylekvár, 1/4 tk fahéj, 260 ml liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, 2 tojás, 80 ml olaj, 140 g cukor, 200 g vaníliás tejberizs, 60 ml kávétejszín

Elkészítése: Összekeverés után hagyományos módon sütjük.

TEJBERIZS HIDEGEN
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A tejberizs melegen, hidegen sokféleképpen fogyasztható. A rizst mindig vízben tesszük fel főni, és, csak amikor a vizet magába szívta, aduk hozzá a tejet. Hozzáadjuk a vajat meg a vaníliás cukrot, és ha már jól felforrt, pár perc múlva húzzuk félre, fedjük le és tegyük meleg sütőbe vagy gőz fölé, vagy a tűzhely szélére, hogy saját gőzében megpuhuljon. Közben villával megkevergetjük. Ha a szemek teljesen megduzzadtak, a nedvesség mind elfőtt, lehet még kevés tejet aláönteni, nehogy száraz legyen. Ekkor hozzáadjuk a cukrot. Hidegen, üvegtányéron tálaljuk, tetejét cukrozott kakaóporral meghintjük.

TEJBERIZS MEGGYEL
Hozzávalók: 1.25 dl tej, 1 evőkanál hámozott mandula, 12.5 dkg rizs, 25 dkg meggy, 2 evőkanál méz

Elkészítése: Elkészítjük a tejberizst. Ezután felöntjük 1.25 dl vízzel, összekeverjük, és még 15 percig hagyjuk duzzadni. A meggyet kimagozzuk, és lábosban felmelegítjük. Az egyik evőkanál mézzel ízesítjük. A rizsbe belekeverjük a másik evőkanál mézet. Megszórjuk apróra vágott mandulával, és a meggyel tálaljuk.

TEJBERIZZSEL TÖLTÖTT RÉTES
Hozzávalók: 40 dkg rizs, 1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás sárgája
További hozzávalók: 5 dkg mazsola, 1 db citrom reszelt héja, 5 dkg cukor

Elkészítése: A fentieket összekeverjük, a rizst puhára főzzük, majd kihűtjük.
A további hozzávalókat a kihűlt rizshez keverjük, majd az elején megmaradt 4 tojásfehérjét 10 dkg cukorral habbá verjük és ezt is a rizses masszához adjuk.
Egy nedves konyharuhára három réteg réteslapot terítünk, közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, majd a töltelék egyharmadát egy csíkban ráhalmozzuk és feltekerjük. Ugyanígy készítjük el a másik két rudat is, majd forró sütőben 15 percig sütjük.

TEJBERIZS NEKTARINNAL
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg gömbölyű szemű rizs, 1 liter tej, 1 citrom, 3 nektarin vagy őszibarack, 10 dkg cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 rúd vanília

Elkészítése: A vanília rudat hegyes késsel felhasítjuk, belsejét kikaparjuk. A rudat és a kikapart belsejét is a tejbe tesszük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját. Felforraljuk, majd beletesszük a rizst és 3 kanál cukrot. Megkeverjük, és nagyon kis lángon, fedő alatt megfőzzük. A nektarint félbevágjuk, kimagozzuk (ha őszibarackból készítjük, akkor meghámozzuk), cikkekre vágjuk. Kevés citromlével és cukorral ízesített vízben 2 percig pároljuk. A maradék cukrot a fahéjjal összekeverjük. Az elkészült tejberizsből kiemeljük a vanília rudat, majd tányérokba szétosztjuk. Tetejét fahéjas cukorral megszórjuk, és párolt gyümölccsel körítjük. Melegen, vagy behűtve fogyasztjuk.

TEJBERIZZSEL TÖLTÖTT RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima édes palacsinta, 4 tojás, 25 dkg rizs, 12 dkg porcukor, 1 liter tej, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg őrölt mandula, 1 dkg kakaó, 8 dkg vaj, 10 dkg baracklekvár

Elkészítése: A rizsből a tejjel tejberizst főzünk, közben az őrölt mandulát és 6 dkg vajat is belekeverünk. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, és a kihűtött rizshez adjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük a rizshez. Ezután a tölteléket három egyenlő részre osztjuk. Az egyiket a citrom reszelt héjával, a másodikat a kakaóval, a harmadikat pedig a baracklekvárral ízesítjük. A külön kisütött palacsintákat kivajazott tortaformába rakjuk, felváltva megtoljuk a citromos, kakaós, illetve baracklekváros töltelékkel, és sütőben átmelegítjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

TEJBERIZZSEL TÖLTÖTT ŐSZIBARACK
Hozzávalók: 3 dl tej, 5 dkg rizs, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál porcukor, 8 nagyobb őszibarack
A bundázáshoz: 1 tojás, zsemlemorzsa, porcukor
A sütéshez: olaj
A tálaláshoz: egy csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A tejből, a cukorból, meg a rizsből a szokásos módon tejberizst készítünk, majd kihűtjük és belekeverjük a tojássárgát. A megmosott barackokat félbe vágjuk, magjukat eltávolítjuk, és a helyére betöltjük a tejberizst. Végül az őszibarackokat “összeragasztjuk”, óvatosan porcukorba, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.
Melegen, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

TOJÁSOS TEJBERIZS-CSEMEGE
Elkészítése: 25 dkg rizsből, 4 dl tejjel és 1 dl vízzel, 4 evőkanál porcukorral, vaníliával és 3 dkg vajjal tejberizst készítünk. Amíg a rizs megpuhul, addig három tojássárgáját 3 evőkanál porcukorral 1 db citrom reszelt héjával habosra keverjük, és a fehérjét is keményre verjük. A megpuhult rizst langyosra hűtjük, azután először jól elkeverjük a rizst a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a habot, és az egészet lazán átemelgetve, összedolgozzuk.
Tálalás előtt csokoládéreszelékkel meghintve hidegen tálaljuk.