Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tejbegríz-tejbedara


CSOKOLÁDÉS TEJBEGRÍZHAB RIBIZLIVEL
Hozzávalók 4 pohárhoz: 6 dl tej, 4 dl tejszín, 1 vaníliarúd, 2 evőkanál barna nádcukor, 10 dkg kukoricadara, 2 tojás, 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 12 dkg ribizli

Elkészítése: A tejet és a tejszínt a felhasított vaníliarúddal és a cukorral felmelegítjük. A kukoricadarát a folyadékba öntjük, kevergetve megfőzzük, majd félrehúzzuk a lángról. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a masszához keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a tojásos grízhez adagoljuk. Ha kihűlt a massza, feldaraboljuk a csokoládét, majd a tejbegrízhez keverjük. Ha kicsit langyos, szép márványos lesz. A ribizlit megmossuk, leszemezzük, és a krémmel együtt poharakba adagoljuk.

GRÍZES ÉDESSÉG (GALATO BOUREKO)
Hozzávalók: 4 csésze tej, 1 csésze cukor, 1 csésze gríz, 1 csésze vaj, 1 citrom héja, 1 egész fahéj, 5 db tojás, 1 rúd vanília, 1 csipet só, 10 lap rétestészta, 1 csésze vaj a tésztalapok közé
A sziruphoz: 1 csésze cukor, 1 csésze víz, 1 egész fahéj, 2 teáskanál citromlé, vagy narancslé

Elkészítése: Egy mély serpenyőbe vajat, grízt, citromot és vanília rudat teszünk, majd felöntjük tejjel, és gyakori kevergetés mellett főzzük. Közben egy tepsit kivajazunk és beleteszünk 3 réteslapot. Erre ismét vajat hintünk, és 3 réteslapot helyezünk rá, majd ezt még egyszer megismételjük. Ha kész a tejbegrízünk, levesszük a tűzről és hozzákeverünk 3-4 egész tojást, amelyet előzőleg felvertünk, de nem túl habosra. Ezt a masszát a réteslapok tetejére öntjük, majd a tetejét ismét befedjük réteslapokkal úgy, hogy a rétegek közé vajat hintünk. Meglocsoljuk vízzel, és az egészet jól megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni, majd 180 fokon körülbelül 40 percig sütjük. Míg sül a tészta, elkészítjük a szirupot, amelyet majd a megsült tészta tetejére öntünk. Hagyjuk, hogy a tészta jól beszívja a szirupot (kb. 1 óra) és csak ezután vágjuk fel a Galato boureko-t. A szirup elkészítése mindössze abból áll, hogy az összes hozzávalót összeforraljuk.
MAZSOLÁS TEJBEGRÍZ, FAHÉJJAL
Hozzávalók: 1 l tej, 30 dkg búzadara, 1 csomag mazsola, fél rúd vanília, 1 kk reszelt citromhéj, 1 tk fahéj, 1 ek porcukor, 1 ek cukor, 1 ek méz, csipet só

Elkészítése: A tejet felfőzzük a vaníliarúddal, és kis lángon folytonos keverés mellett hozzáadjuk a darát. Ha besűrűsödött, beletesszük a cukrot, a mézet, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, és lefedve félretesszük. A fahéjat összekeverjük a porcukorral, és a tányérokra szervírozott tejbegrízre szórjuk. Bármilyen idény- vagy trópusi gyümölccsel is díszíthetjük.

RÁNTOTT TEJBEGRÍZ 01.
Hozzávalók: 1 liter tej, 30 dkg búzadara, 2 db tojás, panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Sütéshez: olaj. 1 evőkanál fahéj, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál porcukor, csipetnyi só

Elkészítése: A tejet odatesszük főni, és folytonos keverés mellett beleszórjuk a darát. Felfőzzük, majd tűzről lehúzzuk, és lefedjük. Ahogy kicsit kihűlt, elkeverjük benne a tojássárgákat, a cukrot és a sót. A masszát vizes gyúródeszkára terítjük kb. 2 cm vastagon, és hagyjuk kihűlni. Ekkor kockákra vágjuk, és a kockákat egyenként bepanírozzuk, majd forró olajban mindkét oldalukat barnára sütjük. Fahéjas porcukorral meghintjük, és melegen vagy hidegen tálaljuk.

RÁNTOTT TEJBEGRÍZ 02.
Elkészítése: Ha vacsorára tejbegrízt kaptunk, akkor nagymama a kelleténél nagyobb mennyiséget főzött. A maradékot kiborította egy sültes tálba, hagyta megdermedni, kihűlni. Másnap hosszúkás csíkokra vágta, panírozta: liszt- tojás-zsemlemorzsa, zsiradékban kisütötte. Leporcukrozta, valamilyen ízzel tálalta.

TEJBEGRÍZ 01.
Elkészítése: Egy tejbegrízes ötlet. Kedvelt ízű pudingot keverek bele, úgy, hogy a már majdnem megfőtt grízhez öntöm az előre elkészített, puding, tej, cukor vegyületét / a puding zacsekján leírtak szerint / és újra felforralom.

TEJBEGRÍZ 02.
Hozzávalók: tej, búzadara, cukor

Elkészítése: Végy egy duplafalú tejforralót, s abban kevés cukorral tedd fel a tűzre a tej bő kétharmadát. Ha forrni kezd, lazán szórd bele az egész grízt, s közben keverd, hogy ne csomósodjon. (A teljes tejmennyiség minden fél literjére körülbelül 4 púpozott evőkanálnyi darát számolj.) Amikor a gríz megfőtt - vagyis a szemcséi áttetszővé váltak - a maradék tejet lassan keverd hozzá; így állíthatod be, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen. A tejbegríz ízesítésének csak a fantázia szabhat határt, a kakaópor, a lekvárok, a csokoládéreszelék, a kompótok és a frissebb gyümölcsök mind-mind beváltak.

TEJBEGRÍZ 03. (GRIESMEELPAP MET ROZIJNEN)
Hozzávalók: 1 l tej, 10 dkg mazsola, csipet só, 9 dkg búzadara, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj

Elkészítése: Forralja fel a tejet a sóval és az előzőleg megmosott és lecsepegtetett mazsolával együtt. Keverje bele a cukrot, majd habverővel forgatva, lassan adagolja csomómentesen hozzá a darát. Lassú tűzön, állandó keveréssel 5-7 percig főzze. Ekkor húzza félre a melegről. Dolgozza bele a vajat. Melegen kínálja.

TEJBEGRÍZ 04.
Hozzávalók: 1 l tej, 10 ek búzadara, 2 ek kristálycukor, 1 cs Bourbon vaníliás cukor, 1 cs só
Édes panír: liszt, 2 tojás. 1 cs Bourbon vaníliás cukor, citrom reszelt héja, zsemlemorzsa
Sütéshez: olaj
Tálaláshoz: porcukor, méz, juharszirup vagy lekvár

Elkészítése: A tejet felforralom. Egy tálban elkeverem a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, sót. Állandó keverés mellett lassan a tejbe szórom. Amikor kellően besűrűsödött leveszem a tűzről. Egy éjszakára hűtőbe teszem.
Szív alakú tésztakiszúróba nyomkodom a hideg tejbegrízt. Óvatosan kitolom belőle az így készült tejszívet. Megforgatom a lisztben. A tojásokhoz hozzáadom a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, villával felverem. Megforgatom a szíveket a vaníliás tojásban.
Végül a zsemlemorzsában. Egy kis fazonigazítás.
Bő, forró olajban pirosra sütöm. Meghintem porcukorral. Ízlés szerint lekvárral vagy mézzel kínáljuk. Lehűtve is nagyon finom!

TEJBEDARA 01.
Hozzávalók: tej 6 dl, dara 10 dkg, cukor 10 dkg, só 1/4 késh., vanília 1/2 rúd, csokoládé vagy karamell 10 dkg

Elkészítése: Tejben, nagy szemű darát folytonos keverés közben fél óráig puhára főzünk. Cukrot, sót teszünk bele. Vaníliával, csokoládéval lehintve, vagy karamellel leöntve tálaljuk.

TEJBEDARA 02.
Hozzávalók: tej 1 liter, búzadara 12 dkg, cukor 10 dkg, vaj 2 dkg

Elkészítése: A tejet lábasban (olyanba, amelyikben nem ragad le,) feltesszük főni. Mikor már forró, beletesszük a vajat; megsózzuk, megcukrozzuk, habverővel állandóan kevergetve.
Mintegy 10 percig főzzük lassú tűzön, amíg kellően besűrűsödik és megfő. Azonnal tálaljuk.  Meghintjük fahéjas vagy kakaós porcukorral, esetleg málnaszörppel locsoljuk meg, de tehetünk rá dzsemet is.

TEJBEDARA 03.
Hozzávalók: 1 liter tej, 10-15 dkg dara, 5 dkg cukor

Elkészítése: A tejet feltesszük főni, ha forr, magasból beleszórjuk a darát, hogy ne csomósodjon, és állandó keverés mellet5 percig főzzük. Végül hozzákeverjük a cukrot, amivel együtt forraljuk. Tetejét kakaós vagy fahéjas cukorral szórjuk meg, de lekvárral, dzsemmel, gyümölcsszörpökkel is tálalhatjuk.

TEJBEDARA 04.
Elkészítése: 1,2 liter tejet forraljunk fel egy előzőleg kivizezett zománcozott edényben, majd apránként keverjünk bele 18 dg búzadarát. Szórjunk rá egy csipet sót, és lassú tűzön, lángterelő felett, állandóan kevergetve főzzük kb. 15 percig, amíg jól besűrűsödik. A végén adjunk hozzá 10 dkg mézet. (Ha a mézet szőlő- vagy barna cukorral helyettesítjük, akkor 2 dekagrammal kevesebb búzadarát használjunk hozzá.) Melegen, őrölt fahéjjal vagy kakaóval megszórva tálaljuk. Még finomabbá tehetjük, ha dzsemet is rakunk a tetejére. Ha lehűlt, nem szükséges újramelegíteni, mert a sajtszerűvé dermedt hideg darakásának igen jó íze van.
Hűtőszekrényben tároljuk. (Ha hidegen kívánjuk fogyasztani, és a kiporciózott adagok nem férnek be a hűtőbe, borítsunk egymásra két tányért, így kevesebb helyet foglalnak.)

TEJBEDARA DATOLYAMÁRTÁSSAL (TUNÉZIA)
Hozzávalók: 0,5 l sűrűre főzött édes tejbedara, 1 csésze hideg tej, 1 vaníliás cukor, 1 csepp mandulaaroma, 1 cs. kimagozott, felaprított préselt datolya, 2 ek forrázott, apróra vágott mandula

Elkészítése: Öntsük a darát csészékbe, hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a tejet, vaníliás cukrot, mandulaaromát, datolyát. Borítsuk lapos tálra a darát úgy, hogy koszorút alkosson. Öntsük le a mártással, szórjuk be mandulával.

VANÍLIÁS TEJBEDARA, ROPOGÓS KARAMELLTETŐVEL CSABA MÓDRA
Hozzávalók: 7, 5 deci tej, 2, 5 deci tejszín, 1 vaníliarúd, 10 deka gríz, 1 citrom reszelt héja, 4 deka cukor, a tetejére 5 evőkanál cukor

Elkészítése: Összeöntöttem egy lábosba 7.5 deci tejet meg 2,5 deci tejszínt. Beledobtam egy félbevágott, kikapargatott vanília rudat, és a kés élén maradt, fekete szemeket is belemostam a tejszínes tejbe. Aztán a vaníliapöttyös fehérséget felforraltam, majd beleszórtam 10 deka grízt. Gyorsan gyengédre vettem alatta a lángot és addig kevergettem, amíg a megfőtt gríztől be nem sűrűsödött. Levettem a tűzről, még melegen belekevertem 4 deka cukrot, és belereszeltem 1 nagy citrom héját is.
A tejbegrízt kerámiatálkákba kanalaztam, aztán kihűtöttem. Közvetlenül azelőtt, mielőtt enni akartunk volna belőlük, megszórtam a tetejüket cukorral és a nagyobb barkácsboltokban kapható, kézi gázfáklyával karamellesre olvasztottam a tejbegrízt fedő cukorréteget.
5 adag lesz belőle.