Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Puliszka-polenta receptek


ALAPRECEPT
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 8 dkg vaj, só

Elkészítése: A kukoricalisztet átszitáljuk. Kétszer annyi vizet teszünk fel forrni, mint amennyi a kukoricaliszt mennyisége. Megsózzuk. Amikor a víz forr, állandó keverés közben vékony sugárban hozzászórjuk a kukoricalisztet. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjék. Ha sűrűsödni kezd, takaréklángon főzzük tovább 15 percig. Ezután a tűzről levesszük és belekeverjük a vajat. Olvasztott vajba mártott kanállal szaggatjuk ki, és vajjal meglocsolva tesszük az asztalra.
Elkészítési idő: 30 perc

CSÁKÁNYI JUHTÚRÓS PULISZKA
Hozzávalók: 60 deka kukoricaliszt, 25 deka juhtúró, de aki nem szereti, használhat másikat is, 3 deci tejföl, 8 deka zsír, só, és aki szereti, szalonna

Elkészítése: Egy kis sóval forraljunk fel 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (erre legjobb a habverő) beleszórjuk a kukoricalisztet. Lassan kevergetve főzzük, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd félretesszük.
Egy magasabb sütőedényt zsírozzunk ki, s az aljára terítsünk néhány kanálnyi puliszkát, megszórva juhtúróval, meglocsoljuk tejföllel, zsírt csepegtetünk rá, majd rásimítunk egy újabb réteg puliszkát. Legfelülre túró kerüljön.
Forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük. A tetejét megszórhatjuk pirított szalonnával és kaporral.
A puliszkát inkább a zalai konyha ismeri, onnan került Csákányba is.

ÉDES PULISZKA
Hozzávalók: 25 dkg kukoricaliszt (kukoricadara), kb. 1 liter víz, 10 dkg mazsola, 10 dkg darált mák / kókusz reszelék, ízlés szerint, agavé szirup, maltex, sztívia, juharszirup, méz,, ízlés szerint őrölt fahéj, tetejére KAROB-por

Elkészítése: A kukoricadarát előző nap beáztatjuk. A mazsolát – a főzés napján – jól megmossuk, és szintén beáztatjuk (kb. 4 órával előbb). A darát kb. háromszoros mennyiségű vízben, folyamatos keverés mellett, sűrűre főzzük. Ha az összes dara benne van (s közben sikerült csomómentesre is keverned), hagyd még egy percig a tűzön, majd tedd félre, egy fél órát pihentesd.
KAROB = Szentjánoskenyérmagból van, hasonló, mint a kakaó, ugyanúgy fel lehet használni bármihez, rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne.

ÉDES PULISZKASZELETEK
Hozzávalók: 1,5 dl tej, 25 dkg kukoricadara, 3 db tojás sárgája, 8 dkg mazsola, vaj a kikenéshez. 2 db érett, közép nagy körte, 0,5 db citrom héja és leve, 4 evőkanál margarin, 4-5 evőkanál cukor, 2 db szegfűszeg, 15 dkg sötét szőlőszem, só

Elkészítése: A tejet 0,5 liter enyhén sós vízzel felforraljuk, a megszitált kukoricadarát folytonos keverés mellett beleszórjuk, sűrűre főzzük. A végén a tojás sárgákat a beáztatott mazsolával együtt hozzákeverjük. A puliszkát vajjal kikent lapos tepsibe 2 cm vastagon elterítjük, elsimítjuk, és kihűtjük.
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, és 0,5 liter vízben, darabka citromhéjjal és a citromlével, 2 evőkanál cukorral, a szegfűszeggel 3-4 percig pároljuk. Ha kihűlt, a citrom héját, és a szegfűszeget eltávolítjuk. A szőlőszemeket félbevágjuk, félretesszük. A kihűlt puliszkát trapéz alakúra vágjuk, forró zsiradékon átsütjük, a maradék cukorral megszórjuk. A gyümölcsökkel tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc

ERDÉLYI JUHTÚRÓS PULISZKA
Hozzávalók: 60 dkg kukoricaliszt, 25 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 8 dkg zsír vagy vaj, só

Elkészítése: Egy kis sóval forralj fel 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (e célra legjobb egy habverő) szórd bele a kukoricalisztet. Lassan, továbbra is kevergetve főzd, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd tedd félre. Egy magasabb sütőedényt zsírozz ki, s az aljára teríts néhány kanálnyi puliszkát, szórd meg juhtúróval, locsold meg tejföllel, csepegtess rá zsírt, majd simíts rá egy újabb réteg puliszkát. Úgy folytasd a rétegezést, hogy legfelülre túró kerüljön. Forró sütőbe téve, közepes tűzön süsd pirosra.

ERDÉLYI SAJTOS PULISZKA (POLENTA)
Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 1 l víz, só, 10 dkg vaj, 1 hagyma, 20 dkg sajt, fél dl tej

Elkészítése: A sós, lobogó forró vízbe állandó kevergetés közben vékony sugárban belereszeljük a kukoricadarát és erős tűzön, állandóan keverve puhára főzzük. Amikor a dara felvette a vizet, és már elválik az edény falától, valamint enyhén édeskés illata támad, biztosak lehetünk abban, hogy megfőtt. Főzés közben nem szabad további vizet vagy sót hozzáadni! Hogy közepes sűrűségű puliszkát kapjunk, általában 1 rész kukoricadarához 3 rész vizet kell számítanunk. Amíg a puliszka kissé kihűl, 80 g vajon üvegesre pároljuk az apróra megvágott hagymát, hozzáadjuk az elmorzsolt vagy felkockázott sajtot, végül a tejet és lassú tűzön addig rotyogtatjuk, amíg a sajt teljesen fel nem olvad. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljéra simítunk egy réteg puliszkát, erre egy réteg sajtkrémet, és így tovább, amíg a hozzávalók elfogynak, a tetejére puliszka kerüljön. Rámorzsoljuk a maradék vajat, és előmelegített sütőben, közepes tűznél pirosra sütjük (45-50 perc). Melegen tálaljuk, de hidegen is ízletes.

ERDŐKERÜLŐK PARÁZSON SÜLT MÁLÉJA
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 6 dkg vaj, 15 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: Keményebb puliszkát főzünk, és kissé hűlni hagyjuk. Ezután fakanállal egy darabot kiszakítunk belőle, amelynek közepét juhtúróval megtöltjük, és kézzel kisebb alma nagyságú gömböket formálunk. Izzó parázs fölött, nyársra húzva vagy forró kőre téve szép pirosra megsütjük. Enyhén sózott tejfölbe mártogatva fogyasztjuk.
Elkészítési idő: 60 perc

GOMOLYÁS PULISZKAGOMBÓC
Elkészítése: Három tojássárgáját kikeverünk 3 púpozott evőkanál vajjal, 30 deka gomolyával, majd hozzágyúrunk 30 deka kukoricalisztet. Szükség szerint megsózzuk, majd habbá vert tojásfehérjével összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és bő sós vízben kifőzzük. A kiszedett gombócokat olvasztott vajjal és petrezselyem-zöldes tejföllel meglocsoljuk. Tálalhatjuk köretként vagy önálló fogásként, olyankor gomolyát és szalonnatepertőt is tegyünk rá; így finomabb.

GORGONZOLÁS POLENTA
Hozzávalók: 25 dkg kukoricadara, 2,5 dkg vaj, 2,5 dl tej, só, frissen őrölt fekete bors, 2,5 dkg Gorgonzola, 1 babérlevél

Elkészítése: Egy fazékban felforralom a tejet, 2,5 dl vizet egy tk sóval, beleszórom a kukoricadarát és habverővel erősen felkeverem. Takarékra veszem a lángot és időnként megkeverve addig főzöm, míg le nem válik az edény faláról. Leveszem a tűzről és belekeverem a feldarabolt vajat és a villával összetört gorgonzolát.

HAGYMÁS PULISZKA
Elkészítése: 1 liter vízben felforralunk 2 ek vegetát vagy egy zöldségleveskockát, majd állandó, lassú keveréssel, habverő segítségével hozzáadunk 20 dkg kukoricalisztet. Mintegy 2-3 percig keverjük. Lefedve duzzadni hagyjuk. 3 fej hagymát fél dl olajon 5-6 percig pirítunk, s amikor kész, pirospaprika port adunk hozzá. Nyomban tálalhatjuk a puliszka tetejére halmozott resztelt hagymával.

HALAS POLENTA
Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 8 dkg vaj, annyi tengeri hal, amennyi elfér majd a pogácsákon, 15 dkg trappista sajt, só

Elkészítése: A kukoricadarát 1 liternyi forrásban lévő, sós vízben, állandóan kevergetve egészen sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverünk kb. 5 dkg vajat, kiöntjük egy tűzálló tálra és hagyjuk kihűlni. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kivajazott tepsibe tesszük. Minden korong tetejére egy szelet halat és egy vékony sajtszeletet teszünk, majd forró sütőben pirosra sütjük.

JUHTÚRÓS PULISZKA 01.
Hozzávalók: 1/2 kg kukoricadara, 35 dkg juhtúró, 1 szál parasztkolbász, vagy 15 dkg szeletelt paprikás szalámi, 15 dkg sajt, 10 dkg főtt füstölt császárszalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 doboz tejföl

Elkészítése: A kukoricadarát sós vízben sűrű péppé főzzük, majd kivajazott tepsibe terítjük. Rámorzsoljuk a juhtúrót, majd a tetejére szórjuk a feldarabolt szalonnát, kolbászt és felkarikázott hagymát. Sajtot reszelünk rá és meglocsoljuk tejföllel. Bedugjuk a sütőbe úgy 15-20 percre, és már tálalhatjuk is.

JUHTÚRÓS PULISZKA 02.
Hozzávalók: 32 dkg kukoricadara, 20 dkg juhtúró, 8 dkg margarin, 1 dl tejföl, 8 dl víz, só

Elkészítése: A vizet feltesszük forrni, enyhén megsózzuk. Amikor forr, folytonos kavargatás mellett beleszórjuk a kukoricadarát, és nem túl keményre főzzük. Főzőmargarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és felváltva belerétegezzük a puliszkát és a túrót. Betesszük a sütőbe annyi időre, amíg a túró megolvad.
Tejföllel tálaljuk. Adhatjuk ráütött tükörtojással is.
Elkészítési idő: 25 perc

JUHTÚRÓS PULISZKA 03.
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a sajtos puliszka, csak sajt helyett juhtúróval rétegezzük.

JUHTÚRÓS PULISZKA 04.
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 6 dkg vaj, 20 dkg juhtúró, 12 dkg füstölt szalonna, só

Elkészítése: A kukoricalisztet átszitáljuk. Kétszer annyi vizet teszünk fel forrni, mint amennyi a kukoricaliszt mennyisége. Megsózzuk. Amikor a víz forr, állandó keverés közben vékony sugárban hozzá szórjuk a kukoricalisztet. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjon. Ha sűrűsödni kezd, takaréklángon főzzük tovább kb. 15 percig. Ezután a tűzről levesszük és belekeverjük a vajat. Olvasztott vajba mártott kanállal kiszaggatjuk, tetejét meghintjük juhtúróval és megszórjuk a kisütött füstölt szalonna pörccel.

JUHTÚRÓS RAKOTT PULISZKA 01.
Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 30 dkg juhtúró, 3 fej hagyma, 1 pohár tejföl, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál vaj, 1 teáskanál só, vegeta

Elkészítése: 1 liternyi, forrásban lévő vízben, folytonos keverés mellett, csomómentesre főzzük a kukoricadarát, majd belekeverjük a vegetát és sózzuk. Fedő alatt pihentetjük. A hagymát felkarikázzuk, és az olajon megpirítjuk. A juhtúrót a tejföllel és kevés sóval habosra keverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belesimítjuk a puliszka egyharmadát (ne hagyjuk kihűlni, mert akkor alakíthatatlanná válik), erre tesszük a juhtúrós massza felét, majd a hagyma felét. Újra puliszka következik, erre megint juhtúró és hagyma, majd puliszkával fedjük. A tetejére olvasztott vajat csurgatunk. Forró sütőben, kb. 20 percig sütjük, amíg aranysárga nem lesz.

JUH TÚROS RAKOTT PULISZKA 02.
Hozzávalók: 25 dkg kukoricadara, 20 dkg juhtúró, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl zsírszegény tejföl, só ízlés szerint

Elkészítése: A kukoricadarát háromszoros mennyiségű forró, sós vízbe szórjuk, és kevergetve addig főzzük, míg elválik az edény falától. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk és kiolvasztjuk, majd kiszedjük a zsírból. A visszamaradt zsiradék felén megpirítjuk a vékony karikákra szelt vöröshagymát. A megfőzött dara felét, a maradék zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, tejföllel, juhtúróval, pirított hagymával és a dara másik felével rétegezzük. Legfelülre tejföl kerüljön. Sütőben addig sütjük, míg a teteje meg nem pirul. Forrón tálaljuk. Savanyú káposztával fogyasztva önálló vacsoraétel.

KELKÁPOSZTÁS POLENTA
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl húsleves (kockából), 25 dkg kukoricadara, só, frissen őrölt fehérbors, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 fej hagyma. 2 evőkanál húsleves, 2 evőkanál apróra vágott zöld-fűszer (petrezselyem, majoranna, turbolya), 1 közepes fej kelkáposzta (50 dkg), 3 evőkanál reszelt Gruyere sajt (nyers tejből készült, 45%-os zsírtartalmú, rántani való sajt, svájci).

Elkészítése: Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk. Felforraljuk a húslevest, és állandó keverés közben beleöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve kis lángon kb. 40 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük. Felforrósítjuk a maradék olajat, majd megpirítjuk rajta a kockára vágott szalonnát, hagymát, majd a darált húst. felöntjük 2 evőkanál húslevessel. Sóval, borssal és zöld-fűszerekkel ízesítjük. A még meleg húsmasszát a még meleg polentába keverjük. A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastag ereket kivágjuk. A leveleket néhány percre forrásban lévő, sós vízbe tesszük. A tűzálló tálat kibéleljük az előfőzött kellevelekkel. Rásimítjuk a húsos polenta felét, majd beborítjuk a maradék kelkáposztával. Még egy réteg polenta következik, amit reszelt sajttal hintünk meg. A tálat előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a sajt ráolvad.
Készíthetjük pulykamellből, vagy kínai kellel. Reszelt sajt helyett tehetünk rá sajtmártást is.

KRUMPLIS PULISZKA
Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, 2 púpos evőkanál liszt, kávéskanálnyi őrölt fekete bors, 1 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és átnyomjuk. Két teáskanál sót, kevés őrölt borsot, és lisztet keverünk hozzá. Serpenyőben zsírt hevítünk, megpirítunk benne 2 gerezd tisztított fokhagymát, majd kiszedjük. Evőkanállal és vizes kézzel tojásnyi, lapos puliszkákat formázunk a krumplis masszából, ezeket forró zsírban mindkét oldalukon színesre sütjük, kiszedjük, és lecsepegtetjük.

KUKORICA- POLENTA
Hozzávalók: 1 csésze tejföl, 3 tojás, 2 és fél csésze kukoricaliszt, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál zsír, fél csomag vaj vagy 4 evőkanál libazsír

Elkészítése: A tojásokat a tejföllel kikeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet, és újra jól kikeverjük. Ha híg lenne, liszttel sűríthetjük. Egy ruhaszalvétát úgy tegyünk egy mély tálba, hogy a sarkai kilógjanak. A szalvétát megzsírozzuk, és a kukoricás keveréket beleöntjük. A szalvéta sarkait összekötjük, a csomóba fakanalat dugunk, hogy a fazék szélén fennakadjon, és lobogó sós vízbe engedjük. 3negyed óráig főzzük. Ha megfőtt, a szalvétát kiemeljük, és a benne lévő polentát gyúrótáblára borítjuk. Erős cérnával szeletekre vágjuk. Forró libazsírral vagy vajjal megöntözzük. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk. Sajt nélkül vadas húsokhoz köretnek is adhatjuk.

LEKVÁROS PULISZKA
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 2 evőkanál szójaliszt, 1 l víz, 10 dkg szilvalekvár, 3 dkg margarin

Elkészítése: Forrásban lévő vízbe befőzzük a szójás kukoricalisztet, margarinnal kikent tűzálló tálba öntjük a felét, betakarjuk a szilvalekvárral, ráöntjük a massza másik felét, rádaraboljuk a maradék margarint, előmelegített sütőben átpirítjuk.

MÁKOS-LEKVÁROS PULISZKATORTA
Hozzávalók: puliszkaliszt, só, darált mák, szilvaíz

Elkészítése: A puliszkát sós vízben megfőzzük, (vigyázat ne legyen lágy!). Ezután egy edénybe a puliszkát, a mákot, a szilvaízt rétegesen elhelyezzük. Szeletelve tálaljuk.

MÁLÉGOMBÓC
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 2 dkg vaj, 12 dkg juhtúró, 2 db tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 dl olaj, só

Elkészítése: 5 dl vizet forrni teszünk a tűzre, majd beleszórjuk a sót. Amikor lobogva forr, beleöntjük a megszitált, finom kukoricalisztet.
Körülbelül húsz percig főzzük. Ezután a tűzről levéve, ruhába bugyoláljuk az edényt, majd hozzáadjuk a vajat és a juhtúrót, és 2-3 percig erőteljesen összekeverjük. Kanállal gombócokat szaggatunk belőle, kissé meglapítjuk, majd felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk. Ezután forró olajban mindkét oldalát megpirítjuk.
Elkészítési idő: 55 perc

MANDULÁS POLENTA - TORTA
Hozzávalók 8-10 szelethez: 1 mokkáskanál sáfrány vagy sáfrányos szeklice, 22,5 dkg puha vaj, 20 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 evőkanál mandulaaroma vagy mandulalikőr, 12 dkg kukoricaliszt, 10 dkg szeletelt, pirított mandula vagy mandulaforgács, fél zacskó sütőpor
A tetejére: porcukor

Elkészítése: A sütőt 180 C-ra (légkeveréses sütőt 165 C) előmelegítjük. Egy kb. 24 centi átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A sáfrányt egy evőkanál meleg vízbe áztatjuk. Az összes hozzávalót mély tálba tesszük, és robotgéppel vagy fakanállal kikeverjük, közben a sáfrányos vizet is beledolgozzuk. A masszát a formába öntjük, és kb. 45 perc alatt megsütjük. Fél órán át a formában hagyjuk hűlni, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük. Porcukorral gazdagon megszórva, tortaszerűen szeletelve tálaljuk. Vaníliasodót, langyos barack- vagy áfonyalekvárt kínálhatunk mellé.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc + hűlés.

OLASZ POLENTA.
Elkészítése: Végy kellő mennyiségű polenta - vagy kukoricalisztet, tégy egy serpenyőbe 2 liter sózott vizet tűzhöz, s midőn forr, a fentebb említett lisztből, mely darához hasonló, de sárgás, főzz annyit bele, hogy jó sűrű tészta legyen, e tésztát már most egy kanállal lehető finomra dolgozd át, azután egy deszkára kiöntendő, mely egy gömbölyded cipóvá alakíttatván, borítsd be egy asztalkendővel, mi után állni hagyandó. Ezután végy egy erős cérnaszálat és ezzel késfoknyi szeleteket vágj le a tésztából, kenj meg egy kasztrólt jó vastagon írósvajjal, hintsd meg reszelt pármai sajttal, ezután végy szelettésztát s tedd bele, mi után ismét pármai sajttal és szaggatott, apró darabka írósvajjal meghintendő, ezt pedig mindaddig folytasd, míg mind berétegezted és a legfelső sajtréteget is tésztával befödted. Ezután süsd meg 1 óráig erős tűznél. Tálaláskor a zsírt szűrd le róla tisztára és a sültet köröskörül egy késsel szabadítsd föl, borítsd ki s ad föl az asztalra. E polenta színe világosbarna és ropogóshéjú legyen.

PIRÍTOTT HAGYMÁS PULISZKA
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, só, 10 dkg sertészsír, 30 dkg vöröshagyma, 1 késhegynyi bors, 1 csipetnyi majoránna, 1 késhegynyi fűszerpaprika, 2 dkg vaj

Elkészítése: A kukoricalisztből és fél liter sós vízből állandó keverés közben (kb. 20 perc alatt) puliszkát főzök. A sertészsíron megpirítom a kis kockákra vágott hagymát, ezután kevés vízzel felengedem, és puhára párolom. Sóval, borssal, majoránnával és kevés fűszerpaprikával ízesítem. Kivajazott jénai tálba rakom a pirított hagyma felét. Olvasztott vajba mártogatott kanállal rászaggatom a puliszkát, a tetejére pedig ráteszem a maradék hagymát. Az így ízesített puliszkát forró sütőben jól összemelegítem.
Fűszeres, tájjellegű ételekhez kiváló köret. Reszelt sajttal megszórva még finomabb.

PIRÍTOTT SZALONNÁS PULISZKA
Elkészítése: A készre főzött puliszkából, nagyobb gombócot készítünk. Megtöltjük juhtúróval, és kissé meglapítjuk. Tepsiben mindkét oldalát pirosra sütjük, kakastaréjjal díszítve tálaljuk.

POLENTA 01.
Hozzávalók: 4 db tojás, 4 dl tejföl, 4 dl kukoricaliszt, 12 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése: A tojások sárgáját habosra keverjük, hozzátesszük a tejfölt, majd hasonló mennyiségű 4 dl kukoricalisztet. Megsózzuk, majd mikor jól elkevertük, lazán belekeverjük a tojások felvert habját. Egy ruhaszalvétát vajjal vastagon megkenünk, beletesszük a polentát, szorosan összekötözzük és forrásban lévő sós vízbe süllyesztve, 1 órát főzzük. Ezután a szalvétát kibontjuk, tálra borítjuk, meghintjük reszelt sajttal, és forró vajjal leöntjük.
Önálló ételként fogyaszthatjuk.
Elkészítési idő: 75 perc

POLENTA 02.
Elkészítése: Fél tojás nagyságú vajat, egy meszely jó tejfelt, ugyanannyi lisztet, hat tojássárgája s kevés sóval habosra keverjük. Hat tojás keményre vert habját közé keverjük, azután egy szalvéta közepét vajjal jól megkenjük, a tésztát beleöntjük, gyengén összekötjük, és forró vízben jó fél óráig befödve főzzük. Egy tálra rögtön kiborítjuk, olvasztott vajjal leöntjük, és parmezánnal behintjük.

POLENTA 03.
Elkészítése: Lobogó forró sós vízbe kézzel eregetjük bele a kukoricalisztet, mialatt másik kezünkkel folyton kavarjuk. Nem egészen sűrű, sima péppé keverjük a tűzhely szélén. Egy kikent lábas vagy tűzálló tál fenekére teszünk ebből a pépből, rá sertés vagy borjúpörköltet, majd ismét pépet és így váltogatva, míg a lábas megtelik. A tetejére és oldalaira pép kerül. A pörkölthús levével megöntözünk minden réteg kukoricapépet. Az egészet sütőbe tesszük és fedő alatt 20 percig együtt pároljuk, azután tálra borítjuk vagy a tűzálló tálban tálaljuk. Kis tányérban reszelt pármai sajtot tálalunk mellé.

POLENTA 04.
Hozzávalók: 50 dkg kukoricaliszt, 1,5 l víz, 2 kk só

Elkészítése: Felteszem a vizet, sózom. Mikor forr, lassan beleszórom a lisztet, és állandó keverés közben megfőzöm. Mikor sűrű massza lesz belőle, rögtön kiöntöm egy másik tálba. Hígfolyósan, azon forrón tálalom. Mikor kihűl, megkeményedik. Ilyenkor fel lehet szeletelni, meg lehet melegíteni serpenyőben, vagy grillben.

POLENTA 05.
Hozzávalók: kukoricaliszt 12 dkg, vaj 6 dkg, Karaván sajt 15 dkg, só;

Elkészítése: A kukoricalisztet átszitáljuk. Egy edényben 5 dl vizet forralunk, megsózzuk, és folytonos keverés közben hozzáöntjük a kukoricalisztet. Időnként megkeverjük, és takaréklángon főzzük tovább az újraforrástól számított kb. 20 percig. A tűzről levesszük, belekeverjük a vajat és a lereszelt Karaván sajt egyharmad részét. Egy kör alakú tűzálló edényt kivajazunk, beleöntjük az elkészített polentát, tetejét elsimítjuk,és néhány percre előmelegített sütőbe tesszük. Ezután egy tálra borítjuk, és gazdagon meghintjük a maradék reszelt sajttal.
Tortához hasonlóan cikkekre vágva tálaljuk.

POLENTA 06. (ANGOL-OLASZ)
Hozzávalók: 350 g polenta liszt, 150 g vaj, 1,75-2 l víz, 200 g parmezán sajt, só, bors

Elkészítése: A polenta lisztet tegyük egy tálba. A vizet 1 tk sóval forraljuk fel. Vegyük vissza a hőt és folyamatosan kevergetve, apránként adjuk hozzá a polenta lisztet. Addig főzzük amíg „vulkánszerűen” bugyog. Vegyük vissza a hőt és időnként megkeverve főzzük a polentát 40-45 percig. Akkor van kész, ha elválik az edény falától és sűrű lesz. Keverjük bele a vajat és a parmezánt és sóval, borssal ízesítsük.

POLENTA FEHÉR SZARVASGOMBÁVAL (ANGOL-OLASZ)
Hozzávalók: Polenta mint az előző receptben, 100 g vaj, fehér szarvasgomba, 50 g parmezán sajt

Elkészítése: Elkészítjük a polentát és megszórjuk a szarvasgomba szeletekkel.

POLENTA MÁS MÓDON
Hozzávalók: 12 dkg kukoricaliszt, 5 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése: A kukoricalisztet átszitáljuk. Egy edényben 5 dl vizet forralunk, megsózzuk, és folytonos keverés közben hozzáöntjük a kukoricalisztet. Amikor felforrt, időnként megkeverve takaréklángon főzzük tovább kb. 20 percig. A tűzről levéve belekeverjük a vajat és 5 dkg reszelt sajtot. Egy mély tűzálló tálat vajjal kikenünk, beleöntjük az elkészített polentát, tetejét elsimítjuk, és néhány percre a meleg sütőbe rakjuk. Ezután egy tálra borítjuk, gazdagon meghintjük reszelt sajttal és tortacikkekre vágva tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

POLENTA SAJTTAL ÁTSÜTVE - POLENTA CON FORMAGGIO
Hozzávalók: 25 dkg kukoricadara, 8 dkg vaj, 2 hagyma, 3 ek olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors, szerecsendió, 15 dkg mozzarella, szeletekre vágva, 3 ek vágott petrezselyemzöld, 5 dkg frissen reszelt parmezán

Elkészítése: Egy fazékban felforralok egy liter vizet egy tk sóval, beleszórom a kukoricadarát és habverővel erősen felkeverem. Takarékra veszem a lángot és időnként megkeverve 45 percig főzöm. Belekeverek 3 deka vajat. Kb 1 centi vastagon rákenem egy munkafelületre és hagyom kihűlni. Kerek formákat szúrok ki belőle. A hagymát vékony karikákra vágom. Az olajat felhevítem és a hagymát abban üvegesre párolom, sóval, borssal, szerecsendióval erősen megfűszerezem. Egy felfújtformát kivajazok, majd elterítek benne néhány hagymakarikát, erre a polenta szeletek egy részét és vajforgácsokat. Mozzarella, petrezselyem és parmezán jön rá. Ezt a rétegezést addig csinálom, míg a hozzávalók el nem fogytak. A tetejére parmezán kerül, amit vajforgácsokkal szórok meg. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.

PULISZKA 01.
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 8 dkg vaj, só

Elkészítése: A kukoricalisztet átszitáljuk. Kétszer annyi vizet teszünk fel forrni, mint amennyi a kukoricaliszt mennyisége. Megsózzuk. Amikor a víz forr, állandó keverés közben vékony sugárban hozzászórjuk a kukoricalisztet. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjék. Ha sűrűsödni kezd, takaréklángon főzzük tovább 15 percig. Ezután a tűzről levesszük és belekeverjük a vajat. Olvasztott vajba mártott kanállal szaggatjuk ki, és vajjal meglocsolva tesszük az asztalra.
Elkészítési idő: 30 perc

PULISZKA 02.
Hozzávalók: 10 dkg kukoricadara, 10 dkg kukoricaliszt, só

Elkészítése: Forrásban lévő sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük előbb a darát, később a lisztet, és jól felfőzzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vaj darabkákat morzsolunk rá és azonnal tálaljuk. A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, édesen lekvárral, köretként vagy önálló ételként is.
Ha többet főztünk és megmaradt, akkor a kihűlt puliszkát nyújtsuk egy centiméter vastagságúra, kenjük meg juhtúróval és piskótatekercshez hasonlóan csavarjuk föl. A puliszkatekercset vágjuk karikára, és sütőben pirítsuk meg.

PULISZKA 03.
Hozzávalók: két csésze kukoricaliszt, nyolc csészevíz, két csipet tengeri só

Elkészítése: A vizet a sóval felforraljuk, amikor lobogva forr, beleöntjük a kukoricalisztet, és körülbelül harminc percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve, erőteljesen keverjük még három-négy percig. Deszkára vagy tálra borítjuk, majd feszesre kihúzott cérnával szeletekre vágjuk. Kenyeret vagy köretet is pótolhat - szükség esetén.

PULISZKA 04.
Hozzávalók: 35 dkg puliszkaliszt, só

Elkészítése: Forralj fel 1 liter sós vizet, s kis adagokban, folyamatos keverés mellett, szitáld bele a puliszkalisztet. Ha az összes dara benne van (s közben sikerült csomómentesre is keverned), hagyd még egy percig a tűzön, majd tedd félre, s legalább egy fél órát pihentesd.
Ezt a receptet Horváth Károlynak (Zalaegerszeg) köszönhetjük. Ő a puliszka számtalan felhasználási lehetősége közül hármat említett. Így például olajba mártogatott kanállal kiszaggatva, s tepsibe téve, megsüthetjük köretnek. Viszont tejföl és reszelt sajt hozzáadásával (ugyancsak megsütve) egytálételként is megállja a helyét. Míg a puliszkatésztát kinyújtva, juhsajttal megkenve, majd feltekerve, a piskótatekercshez hasonló, sós különlegesség készíthető belőle.

PULISZKA 05. (MĂMĂLIGĂ)
Elkészítése: A közönséges puliszkához vizet teszünk főni, megsózzuk, s amikor forr, annyi össz-marék friss, megszitált kukoricalisztet teszünk bele, ahány személyre számítunk. A közepébe a puliszkakeverő fával (mely olyan, mint egy vékony és kurta nyújtófa), lyukat készítünk, de olyan óvatosan, hogy a puliszkaliszt egyben maradjon. (Tehát semmiképpen sem kavarjuk fel!) Jó tűz mellett főzzük, körülbelül 20 percig, akkor elvesszük a tűzhelyről, a felesleges levet leöntjük róla, csak annyit hagyunk rajta, amennyivel elkeverhetjük. (A lényegében tömbben megfőtt puliszkát ekkor kell csomómentesre kidolgozni: ezt nagyon kevés folyadékkal kezdjük, s szükség esetén a főzővízből adunk hozzá egy-egy újabb kanálnyit.) Az alapos keverés után - a keverőfáról és a fazék oldaláról is - egy csomóba kaparjuk a puliszkát, s a fazekat visszatesszük a tűzhelyre, hogy még forrhasson egyet-kettőt. Végül kiborítjuk egy lapítóra, és vagy cérnaszállal szeletekre vágjuk, vagy vizes kanállal gombócokat vájunk ki belőle, vagy előbb vízbe mártott lábasba tömködjük és abból kiborítva - mint a tortát - úgy tálaljuk.

PULISZKA 06.
Hozzávalók: 50 dkg kukoricadara, só, füstölt szalonna zsírja

Elkészítése: Másfél liter vizet felforralunk, ízlés szerint sózzuk, majd apránként belekeverjük a kukoricadarát. Addig főzzük, míg besűrűsödik, és átfő.
A tányérokba, a puliszka alá kevés átmelegített szalonnazsírt kanalazunk, erre tesszük a puliszkát. Szétterítjük a tányérban.
Többféleképpen fogyaszthatjuk. Lehet szalonnazsír nélkül is, kevés tejjel meglocsolva, lekvárral, vagy tejföllel. Szórhatunk a tetejére túrót, párolt káposztát, kacsa- vagy libamájat, szalonnapörcöt, zsírban átsütött kolbászkarikákat.

PULISZKAFÉSZEK PÁSZTOR MÓDRA
Hozzávalók 5 adaghoz: 400 g juhtúró, 100 g vaj, 50 g kukoricaliszt, 25 g só

Elkészítése: A sós vizet egy üstben főni tesszük. Mikor főni kezd, a megszitált lisztet egyszerre beleöntjük és főzzük. Fakanállal a puliszkatömböt két részre osztjuk, és 15 percig egyenletesen kavarjuk. Egy falapítóra (vágódeszkára) kiborítjuk, és kockákra vágjuk. Mindenikben fészkeket alakítunk ki, amibe az összemorzsolt túrót beletesszük. Kerekre formáljuk, és egy tálra téve a kályha szélére tesszük, hogy a túró benne megolvadjon. Vajat teszünk rá és melegen tálaljuk.

PULISZKAGOMBÓC 01.
Hozzávalók: 2,5 dl tejföl, 28 dkg kukoricaliszt, 3 db tojás, 10 dkg zsír, só

Elkészítése: A tejfölt összehabarjuk az átszitált kukoricaliszttel, ha simára kevertük, belehabarjuk a tojásokat és megsózzuk. Egy tiszta ruhaszalvétát fagyos zsírral jól megkenünk, beletesszük az elkészített anyagot, és a szalvétát szorosan összekötözzük. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 45-50 percig főzzük. A szalvétát kibontva a tálra borítjuk, a tortához hasonlóan felszeleteljük. Paprikás ételek mellé kiváló köret.
Elkészítési idő: 70 perc

PULISZKAGOMBÓC 02.
Hozzávalók: három csésze kukoricaliszt, egy csészényi túró egy evőkanál olajjal összekeverve, három evőkanál teljes kiőrlésű liszt, két csipet tengeri só, a kisütéshez hidegen sajtolt olaj

Elkészítése: A kukoricalisztből puliszkát főzünk, amelybe beletesszük a túrót. Kanállal gombócokat szaggatunk belőle, kissé lelapítjuk, kukoricalisztbe forgatjuk és bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Zöld-szósszal vagy egyéb mártással fogyasztjuk.

PULISZKAGOMBÓC 03.
Elkészítése: 2 1/2 dl tejfölt sűrűn összehabarunk 2 1/2 dl kukorica-liszttel, ha simára elkevertük, belehabarunk 3 egész tojást és kellően sót. Egy szalvétát fagyos zsírral jól kikenünk, beleöntjük a fenti keveréket, összekötözzük, forrásban levő sós vízben 45-50 percig főzzük. A szalvétát kibontva a tésztát kiborítjuk, felszeleteljük, mint a kuglófot, és köret gyanánt juhpaprikáshoz felszolgáljuk.

PULISZKA SZABOLCSI MÓDRA
Elkészítése: Kb. 6 dl sós vizet felforralunk, majd folyamatos keveréssel 1 kg kukoricalisztet csomómentesen belekavarunk. Sűrűre főzzük (mint pl. tejbegrízt). Nagyon kevés lisztet is tehetünk bele sűrítés céljából.
Többféle formában tálalhatjuk: hideg tejjel, hagymás zsírral, tepertővel.

PULISZKATORTA
Hozzávalók: 12,5 dkg kukoricaliszt, 4 dkg mogyoró, 4 evőkanál rum, 4 dkg mazsola, 2 db tojás, 5 evőkanál tej, 15 dkg tehéntúró, 1 teáskanál reszelt, narancshéj, 5 dkg cukor, 3 dkg koriander, 3 dkg fenyőmag, 30 dkg vaj, porcukor

Elkészítése: Fél liter kissé sós vizet felforralunk, a kukoricalisztet folytonos keverés mellett beleszórjuk, 10-12 percig főzzük, majd kihűtjük. A mogyorót durvára aprítjuk. A rumot meglangyosítjuk, a megmosott, megtisztított mazsolát ebben áztatjuk. Két tojást feltörve a sárgáját és a fehérjét különválasztjuk. A tejet és a túrót habverővel pépesítjük, majd a puliszkához keverjük.
A tojás sárgákat, a mogyorót, a rumos mazsolát, a reszelt narancshéjat, a kristálycukrot, a koriandert is hozzákeverjük a masszához. A tojásfehérjét habbá verjük, és szintén a kukoricás péphez keverjük. Az egészet vajjal kikent tortaformába öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 10 percig forrósítjuk.
Ekkor a fenyőmagot és a vajat elosztjuk a tetején, és további 30 percig közepes hőn sütjük. Az utolsó 10 percben takarjuk le alufóliával. Porcukorral meghintve, langyosan, kávéhoz szervírozzuk.
Elkészítési idő: 70 perc

RAKOTT PULISZKA 01.
Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 20 dkg kukoricaliszt, 4 szál zöldhagyma, 1 csapott evőkanál só, fél dl étolaj, 25 dkg túró

Elkészítése: Másfél liter vizet és ízlés szerinti sót felforralunk. Közben étolajban megpirítjuk a fél centis karikákra vágott zöldhagymát. Erre is teszünk csipetnyi sót, hogy puha legyen.
A forró vízbe beleöntjük a kukoricadarát, és keverés nélkül 20 percig főzzük. Ekkor csomómentesre kidolgozzuk, majd apránként hozzáborítjuk a kukoricalisztet. Ezzel is alaposan elkeverjük, és takaréklángon szuszogtatjuk tovább, még 15 percet. Akkor lesz jó, ha a massza elválik az edény oldalától. Ekkor tálra borítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Ha szükséges, vizezett kézzel, vagy kanállal igazíthatunk a formáján.
Madzaggal, vagy cérnával vékony szeleteket vágunk belőle. Az elsőt egy tálra fektetjük, megszórjuk túróval és sült hagymával, majd 3-4 soron át folytatjuk a rétegezést. A tetejére egy nagyobb szelet puliszkát borítunk. Legalább öt percre lefedjük egy tányérral, majd szeletekre vágva tálaljuk.

RAKOTT PULISZKA 02.
Hozzávalók: 25 dkg kukoricadara, 6 dl tej, 5 dl víz, 30 dkg ementáli, 2 evőkanál margarin, 1 dl tejszín, só

Elkészítése: Fél-fél liter tejben és vízben megfőzzük a darát. Hideg vízzel kiöblített téglalap alakú formába simítjuk a langyos puliszkát. Ha kihűlt, kiborítjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Margarinnal kikent tűzálló tálat kirakunk egy réteg tésztaszelettel, rá vékonyra szeletelt sajtot teszünk. Így rétegezzük tovább. A tejszínt elkeverjük a maradék tejjel, és ráöntjük. A tetejére reszelt sajtot szórunk. Sütőben 15 perc alatt megsül. Friss salátával tálaljuk.

SAJTOS PULISZKA
Hozzávalók: 5 dkg kukoricaliszt, 5 dkg trappista sajt, 1,5 dkg olaj, késhegynyi só

Elkészítése: Kukoricalisztből puliszkát főzünk, majd forró olajban mártott kanállal galuskákat szaggatunk egy előre kiolajozott tálba, és soronként leszórjuk reszelt sajttal. Sütőben átforrósítjuk.

SONKÁS POLENTA (POLENTA CON PROSCIUTTO)
Hozzávalók: 1 ek só, 1,5 l víz, 30 dkg kukoricadara, 2 tojás, 6 ek vágott mandula, bors, szerecsendió, zsír a kikenéshez, 30 dkg nyers sonka, 2 ek vaj, 50 dkg mozzarella, 1 csomó zsálya

Elkészítése: A vizet a sóval felforralom, lassan beleszórom a grízt és 2-3 percig főzöm. Az edényt leveszem a tűzhelyről, belekeverem a tojásokat és kb 10 percig állni hagyom. Belekeverem a manduladarabokat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. A sütőt 200 fokosra előmelegítem. Egy felfújtformát kikenek és beleteszem a masszát. A sonkaszeleteket ropogósra sütöm a vajban. A mozzarellát lecsepegtetem és felszeletelem. Mindkettőt egyenletesen elosztom a polentán. A zsályát lemosom és szárazra rázom, a leveleket lecsipkedem és a polentára teszem. Kb. 20 percig sütöm, míg a sajt aranybarnára nem sült.

SZEMES POLENTA ROKFORTTAL
Hozzávalók: 3 cső főtt kukorica, 5-5 dl tej és víz, 1 kiskanál só, késhegynyi őrölt fehér bors, 1 evőkanál margarin, 25 dkg kukoricadara, 15 dkg rokfort sajt

Elkészítése: A főtt kukoricacsövekről a szemeket éles késsel levágjuk. Mélyebb lábasban a tejet a vízzel felforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, a margarint beledobjuk, és állandóan kevergetve a kukoricadarát belecsorgatjuk. A keverést egy pillanatra sem szüneteltetve kb. 10 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, de tovább kevergetjük, miközben a kukoricaszemeket és az elmorzsolt rokfort kétharmadát is hozzáadjuk. Hideg vízbe mártott evőkanállal tálra “szaggatjuk”, és a maradék rokfortot a tetejére szórjuk.
Elkészítési idő: 30 perc

TEHÉNTÚRÓS PULISZKA
Hozzávalók: 5 dkg kukoricaliszt, 5 dkg tehéntúró, 2 dkg Ráma margarin, 2 kanál tejfel, 2 dkg füstölt szalonna, késhegynyi só

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a juhtúrós puliszka, csak tehéntúróval, tejföllel és apró kockára vágott, kisütött füstölt szalonnával.

TENGERI ZÁMISKA
Hozzávalók: 40 dkg kukoricadara, só, 5 dkg vaj, 10 dkg füstölt sonka, 30-40 dkg túró

Elkészítése: A kukoricadarát másfél liter, lobogva forró, sós vízbe szórjuk, miközben állandóan keverjük. Kis lángon addig főzzük, amíg az egész vizet teljesen magába szívja és megpuhul. Evőkanállal egy-egy adagot a tányérokba simítunk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és apróra vágott sonkával megszórjuk. A tetejére túrót morzsolunk, és azonnal kínáljuk.

TÖRÖKBÚZAKÁSA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg disznóhús, 3-4 murok (sárgarépa), 2 szál petrezselyem, 1 fej hagyma, fél fej zeller, 2 csésze (20 dkg) törökbúzadara, olvasztott zsír

Elkészítése: A jó kövér disznóhúst - füstölt is lehet, de jobb a friss - feltesszük főni. Pár perc múlva hozzáadjuk a murkot, a petrezselymet, a hagymát, a zellert, mint a rendes húsleveshez, és főzzük tovább. Kb. 45 percnyi főzési idő elteltével, hozzáadjuk az előző este vízbe áztatott törökbúzadarát, és még 40-45 percig főzzük, vigyázva, nehogy túl sűrű legyen. A törökbúzadarának legalább kétszer annyi főzési idő kell, mint a rizskásának. Egy kockára vágott pityókát (burgonyát) is tehetünk hozzá. Tálalás előtt a húst felszeleteljük, és úgy kínáljuk.
A törökbúzadara vagy kukoricadara megőrölt, vagy famozsárban szétzúzott kukoricaszemekből készül. Kedvelt volt a tökmagolajjal vagy napraforgóolajjal rétegzett kukoricakása is, amit melegen fogyasztottak. Erdélyben sok helyütt használják még manapság is rizskása helyett, ott ahol hús nélküli töltött káposztát vagy böjti tölteléket készítenek.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

TÚRÓS PULISZKA 01.
Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 6 dkg vaj, 4 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: Az ismert módon elkészítjük a puliszkát. Egy tűzálló tálat jól kizsírozunk, és egy réteg puliszkát egyengetünk el benne. Kockákra vágott és megpirított szalonnát szórunk rá, majd rámorzsoljuk a juhtúrót és meglocsoljuk tejföllel. Ezt a rétegezést addig ismételjük, amíg az edény megtelik. Közép-meleg sütőbe téve 10-15 percig sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc

TÚROS PULISZKA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg máléliszt, 30 dkg juhtúró, 10 dkg szalonna, 1 evőkanál zsír, esetleg 1 pohár tejföl

Elkészítése: A lisztet 2 dl forrásban lévő, sós vízbe szórjuk. Állandóan kevergetve újra felforraljuk, és addig főzzük, amíg a liszt sűrű masszává áll össze.
Tűzálló, lehetőleg vastag aljú edényt jól kizsírozunk és elegyengetünk benne egy réteg puliszkát. Kockára vágott, megpirított szalonnadarabkákat, majd morzsolható juhtúrót szórunk a puliszkára. Ezt a rétegezést addig ismételjük, míg az edény megtelik. A takaróréteg puliszka legyen. Jó előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Melegen tálaljuk, nyáron adhatunk hozzá öntött salátát. Az olvasztott szalonna helyett tepertőt is használhatunk. Erdély néhány vidékén a rétegek közé tejfölt is öntenek.
Elkészítési idő: 1 óra

TÚRÓS PULISZKA 03.
Hozzávalók: 0,5 kg kukoricadara, 0,5 kg túró, 2 dl tejföl, egy nagy evőkanál zsír, só, 15 dkg füstölt szalonna

Elkészítése: 3 liter hideg vízbe beleöntjük a kukoricadarát, két kávéskanál sót teszünk bele, majd kevergetés mellett felforraljuk, addig főzzük, míg jó sűrű nem lesz. A kevergetés fontos, mert odaég. A zsírban felsütjük a tejfölt, ebbe is egy jó csipet só kerül. Egy üveg vagy porcelántál alját meglocsoljuk a tejfölös zsírral, majd egy sor puliszkát simítunk, rámorzsoljuk a túró kb. 1/5-ét, meglocsoljuk tejföllel, majd puliszkaréteg jön ismét, és így folytatjuk, míg tart az alapanyagból. A tetejére túrót szórunk, és a felkockázott kisütött szalonnatepertőt. Melegen, hidegen egyaránt finom.

TÚRÓS PULISZKA SZALONNAKOCKÁKKAL
Hozzávalók: puliszka, só, juhtúró, szalonna

Elkészítése: A puliszkát a szokásos módon, sós vízben megfőzzük. Berakjuk tűzálló tálba, a túróval rétegesen, úgy, hogy legtetejére is túró kerüljön. A megsütött szalonnát kockákra vágjuk, ráöntjük zsírjával együtt a túrós puliszkára. Sütőben 10-15 percig sütjük.

TÚRÓVAL RAKOTT PULISZKA
Hozzávalók: 500 g kukoricadara, 1.5 l víz, 1 ek só, 25 dkg túró, 1 pohár tejföl

Elkészítése: A puliszkát megfőzzük. A sütőt előmelegítjük. Egy mély tűzálló tál alját vastagon kikenjük tejföllel. Rákanalazunk egy réteg puliszkát.
Rámorzsoljuk a túrót. Kicsit megsózzuk, meglocsoljuk tejföllel. Még egy réteg puliszkát teszünk rá, a tetejét megkenjük tejföllel. Forró sütőben kb. 20 percig sütjük.
Túró helyett juhtúróval (brindza) is nagyon finom, de akkor kevesebb sót használjunk, mert a juhtúró nagyon sós.

VÖRÖS KÁPOSZTÁS RAKOTT PULISZKA
Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 1 közepes fej vörös káposzta, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só, vegeta

Elkészítése: 1 l fövő vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát, és ahogy újra főni kezd, lehúzzuk a lángról. Belekeverjük a vegetát és a só felét. Lereszeljük a káposztát, és az olajon, fedő alatt puhára pároljuk. Ehhez adjuk a só másik felét. Egy tűzálló tálat kivajazunk, ráterítjük a még meleg puliszka egyharmadát (vigyázat: ne hagyjuk kihűlni, mert akkor megmerevedik, és kenhetetlenné válik!), rátesszük a káposzta felét, megint puliszka következik, aztán megint káposzta, majd puliszkaréteggel borítjuk. Tetejére olvasztott vajat öntünk. Forró sütőben, aranyszínűre sütjük.