Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Húsgombócok


ALAPRECEPT HÚSGOMBÓCOKHOZ - FINN
Hozzávalók: 70 dkg darált hús (lehetőleg vegyesen: sertés- és marhahúsból), 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, 2 tojás, 2 kiskanál só, őrölt fehér bors, 1 dl víz v. ásványvíz, 1 dl tejszín, 5 dkg zsemlemorzsa (vagy egy zsemle); hozzáadható még: nyers, reszelt vagy áttört, főtt burgonya, esetleg burgonyapüré-por, zabpehely vagy különféle zöldségek nyersen lereszelve
Fűszerezhető még Vegetával és finomra vágott petrezselyemzölddel, pirospaprikával, őrölt rozmaringgal, fokhagymaporral stb.

Elkészítése: A zsemlemorzsát vízbe ásztatjuk, majd a darált húshoz hozzákeverjük a tojást, a fűszereket, a hagymát, a sót és a megduzzadt zsemlemorzsát, s az egészet kézzel jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából, és egy kevés zsiradékban, lehetőleg teflonserpenyőben kisütjük őket.  Egy-egy adag kisütése után a serpenyőből a zsiradékot lábasba önthetjük, és a végén ezt a levet mártássá sűríthetjük.
(A húsgombócokat kisüthetjük sütőben, zsírpapíron is, vagy paradicsomlébe helyezve és petrezselyemzölddel ízesítve.  Húslében is megfőzhetjük őket, ilyenkor a húslét sűrű levesekhez használhatjuk fel, nem felejtve el, hogy a lé a húsgombócoktól erősen sós és fűszeres ízt kapott.)

DÁN HÚSPOGÁCSA 01.
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, só, bors, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl olaj, 2 dl majonéz, alma, torma, narancs
Elkészítése: A húst fűszerezzük, majd összekeverjük 1 tojással, és a reszelt sajttal. Bepanírozzuk, és olajban kisütjük. Majonézzel tálaljuk. Majonézbe almát, tormát reszelünk, narancslével ízesítjük.

DÁN HÚSPOGÁCSA 02.
Elkészítése: 40 dkg sovány marhahúst 1 hagymával 2-szer ledarálva összegyúrunk sóval, őrölt borssal, 2 dl tejjel, 1 tojással, 1 tk pirospaprikával, annyi liszttel, hogy a folyadékot felvegye, formázható legyen. Vizes kézzel kis gombócokat formálva, kis lisztbe forgatjuk. Forró olajban 4-5 percig sütjük. Leszűrjük, kis tepsire szorosan egymás mellé rakjuk. Leöntve 3 dl tejjel, alufóliával szorosan befedjük. Előmelegített, forró sütőben 20 percig párolva a gombócokat megforgatjuk, 20 percig pároljuk. Salátával, burgonyapürével forrón tálaljuk.

DÁN VAGDALT - KREBINETTER
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált sertéscomb, 3 evőkanálnyi liszt vagy zsemlemorzsa, 1 teáskanálnyi só, 0,25 teáskanálnyi bors, 2 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése: A darált húsból formálj 4 egyforma, egyenként kb. 1,5 cm vastag pogácsát, s azokat forgasd a sóval és borssal összekevert lisztbe. A felforrósított zsiradékban előbb hirtelen pirítsd barnára a pogácsák mindkét oldalát, majd lassú tűzön süsd még - közben átfordítva - 3-4 percig. (Paradicsomsalátával vagy tésztasalátával, valamint burgonyapürével vagy zöldségpürével tálald.)
E recept sajtos-újhagymás változata is igen népszerű. Ekkor a darált húst 7,5 dkg reszelt sajttal és egy csomó apróra vágott újhagymával keverik össze. 6-8 db pogácsát formálnak belőle, és az előbb leírtak szerint sütik ki, csak gyorsabban, mintegy 2-3 perc alatt.

DARÁLT BORJÚHÚS VAJASTÉSZTÁBAN, SPENÓTTAL ÉS FETA SAJTTAL
Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg darált borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 evőkanálnyi kakukkfű, 20 dkg feta sajt, 1,5 maroknyi spenót, 4 levél vajastészta, vaj (a sütőlap kikenéséhez). 1 fej saláta, bors, só
A fűszerolajhoz: 2 dl szűz-olívaolaj, 1 kis levél bazsalikom, 1-2 szál metélőhagyma zöldje, 1-2 szál petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 5 szem madagaszkári bors megtörve

Elkészítése: Először készítsd el a fűszer olajat: a fűszernövényeket zúzd pépesre, öntsd fel az olívával, s addig keverd, amíg egyenletes, zöld olajat nem kapsz. Ekkor tedd félre, s felhasználás előtt legalább fél órát pihentesd.
A darált húst sózd, borsozd, keverd hozzá az apróra vágott hagymát, a kakukkfüvet, az egyik tojást, a megtisztított és keskeny metéltre vágott spenótot, valamint a feta sajtot. Az egészet jól dolgozd össze és pihentesd fél órát.
A vajastésztákat nyújtsd bő tenyérnyire (kb. A5-ös nagyságúra) és szurkáld meg villával (hogy a töltelék gőze majd könnyebben távozhasson), s egy-egy lap közepére halmozd a hús negyedét. A töltelékeket csomagold be, a batyukat kend meg a (másik) felvert tojással, s helyezd kivajazott sütőlapra. A sütőt melegítsd fel 170°C-ra, s abban kb. 20 perc alatt süsd pirosra a töltött tésztákat. Tálaláskor a csíkokra vágott fejes salátát és a fűszeres olajat kínáld hozzá.

FRIKADELLA 01. (DÁN FASÍROZOTT)
Hozzávalók 4 személyre: 25-25 dkg darált marha- és sertéshús (vagy csak sertésből 50 dkg), 1 dl liszt, 2-3 dl folyadék: tej, víz, vagy hideg húsleves, 1-2 db tojásfehérje vagy 1 db tojás, 1,5 teáskanálnyi só, 0,5 teáskanálnyi bors, 1-2 fej hagyma, apróra vágva, zsiradék a sütéshez

Elkészítése: A húst keverd össze a sóval, borssal, tojással és hagymával. A folyadékot apránként add hozzá. Keverd bele a lisztet. Pihentesd a húst kb. 10 percig hűtőben. Ha túl keménynek találnád, adj hozzá még folyadékot. Tegyél a serpenyőbe kb. 2,5 dkg zsiradékot és forrósítsd fel, vedd le a tűzről és meríts bele egy evőkanalat. Ezzel a kanállal formázz egy-egy kicsit hosszúkás fasírozottat. Tedd vissza a serpenyőt a tűzre, miután bele tetted a húsokat, és nagy lángon süsd kb. 1 percig. Párold tovább egyenletes tűzön még kb. 5 percig. Majd fordítsd meg és süsd át a másik oldalukat is. (Hagyományos dán burgonyasalátával tálald.)
A fasírozottat elkészítheted úgy is, hogy a fenti recepthez adsz még 1 teáskanálnyi provence-i fűszerkeveréket, fél zöldpaprikát és fél uborkát felkockázva. Elkészíthető továbbá 2 evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel és 2 evőkanálnyi zsályával vagy bazsalikommal, kakukkfűvel illetve 1 gerezd fokhagymával gazdagítva. Egy további variációja az, amikor az alaprecepthez 15-20 dkg apróra vágott sárgarépát vagy paszternákot adunk.

FRIKADELLA 02. (DÁN FASÍROZOTT)
Hozzávalók: 45 dkg marhacomb, 20 dkg borjúhús, 3 db közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, 3,5 dl + 0,8 dl liszt, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 2 teáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors
A sütéshez: zsiradék

Elkészítése: A burgonyákat héjában főzze meg, majd hámozza és törje át krumplinyomóval. Ha kihűlt, adja hozzá az együtt ledarált húsokat és a reszelt vöröshagymát. Kézzel dolgozza össze, majd 3,5 dl szitált liszttel meghintve gyúrja csomómentessé. A keverék közepébe vájt mélyedésbe öntse a felvert tojással elkevert tejet, a sót és a borsot. Gyúrja rugalmas tésztává. Formáljon belőle mintegy 30 db pogácsát, majd bő, forró zsiradékban, öt perc alatt süsse aranybarnára a pogácsákat. Papíron lecsepegtetve tálalja.

HÚSGOMBÓCOK SZAUNÁZÁSHOZ
Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 1 kiskanál só, egy kevés őrölt fehér bors, egy kevés fokhagymapor, finomra vágott metélőhagyma, petrezselyemzöld és kapor, fél pohár hideg víz, 1 evőkanál liszt, 1 tojás

Elkészítése: A nyersanyagokat összedolgozzuk, és vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából.  A kész gombócokat lisztben megforgatjuk és kisütjük.

HÚSGOLYÓK
Hozzávalók: 25-25 dkg marha- és sertéscomb, 5 dkg zsemlemorzsa, 1,5 dl tejföl, 1 db tojás, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, negyed teáskanál fehérbors, csipet borsmenta
A sütéshez: 20 dkg vaj
A mártáshoz: 1,5 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj, 5 dl marhahúsleves, 10 dkg krémsajt, só, őrölt fehérbor

Elkészítése: Keverje csomómentesre a tejfölt és a zsemlemorzsát, majd tegye félre fél órára. Ezután adja hozzá a lereszelt vöröshagymát és az együtt ledarált húst. Fűszerezze, üsse rá a tojást, és kézzel alaposan dolgozza össze. Ha túl lágy, akkor kevés zsemlemorzsát még dolgozzon bele. (Ez utóbbi esetben még pihentesse a masszát 15-20 percig.) Formázzon 2,5-3 centi átmérőjű golyókat, amelyeket forró vajon, minden oldalukon süssön barnára. (Először lefedve süsse, majd a golyók fordítása után fedő nélkül.) Ne tegyen túl sokat egyszerre az edénybe, hogy a forgatást a serpenyő rázogatásával végezhesse!
A mártáshoz a lisztet tegye száraz teflonedénybe. Pár perc alatt, folyamatos keverés mellett pirítsa aranybarnára. Adja hozzá a vajat, és keverje csomómentesre. Amikor a vaj gyöngyözni kezd, habverővel kevergetve öntse fel a forró húslevessel. Fűszerezze, majd amikor fényes sima mártást kap, akkor húzza le a melegről. Pár percnyi pihentetés után, keverje el benne a natúr krémsajtot. Az elkészült mártást öntse tűzálló tálba. Ültesse bele a kisütött húsgombócokat, végül lefedve, 5 percre tegye forró sütőbe.

HÚSLABDA 01.
Elkészítése: A kétszer átdarált marhahúst személyenként 1 dl tejjel, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, 2 evőkanál liszttel, csipetnyi pirospaprikával jól eldolgozzuk, és gombócokat formázunk belőle. Forró vajban átsütjük, és a tűzről lehúzva 1 dl tejet aláöntve, majd a lassú tűzre visszatéve, pár percig óvatosan pároljuk.

HÚSLABDA 02.
Elkészítése: A letisztított birkahúst kétszer átdaráljuk, személyenként egy deci tejjel, sóval törött borssal, reszelt vöröshagymával, két evőkanál liszttel, csipetnyi pirospaprikával jól eldolgozzuk, és gombócokat formálunk belőle. Forró vajban átsütjük, s a tűzről félrehúzva egy deci tejet aláöntve lassú tűzön pár percig óvatosan pároljuk.

MAMA HÚSGOMBÓCA
Hozzávalók: 1/2 kg darált hús, 1,5 teáskanál só, 1/4 teáskanál bors, 1/4 teáskanál szerecsendió, 1 csipetnyi gyömbér, 2,5 evőkanál burgonyaliszt, 2 dl tej

Elkészítése: A darált húst dolgozzuk össze a fűszerekkel és a burgonyaliszttel, a tejet apránként adjuk hozzá. A kész masszából formáljunk gombócokat, majd kevés vajon pirítsuk meg őket, végül körülbelül 10 perc alatt főzzük puhára egy fazék vízben. Köretként főtt burgonyát, zöldborsópürét vagy kelkáposzta-főzeléket tálalhatunk hozzá.

NORVÉG HALGOMBÓC
Hozzávalók: 75 dkg hal 25 dkg húsos szalonna, 5 db főtt burgonya, 1 hagyma, só, bors, kapor, 5 dkg gomba, 3 evőkanál liszt, 2 tojás, 30 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldpaprika

Elkészítése: A halat, 10 dkg kisütött szalonnát, gombát, hagymát kétszer megdaráljuk. Megsózzuk, megfűszerezzük, és belekeverjük a lisztet meg a nyers tojásokat. Kis gombócokat formálunk belőle, és kifőzzük. A maradék szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, hozzátesszük a főtt zöldborsót, és az apróra vágott zöldpaprikát, és ezzel körítjük a halgombócokat.

SVÉD HALGOMBÓC
Hozzávalók: 50 dkg hal, 2 zsemle, 2 dl tej, 5 dkg szalonna, 2 tojás, 2 nagy hagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál vaj, 1 csomó kapor, 2,5 dl tejszín, só, bors, 5 dkg gomba, 1 dl bor

Elkészítése: A nyers filézett halat megdaráljuk, hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemléket, 2 tojást, a vajban pirított hagymát, az apróra vágott szalonnát, a gombát és a fűszereket. A kaprot egy kevés vajban megpirítjuk, fölengedjük fél liter vízzel, majd a masszából gombócokat formálunk, és beletesszük. Ha kifőtt kiszedjük, a mártást borral ízesítjük.

SVÉD HÚSGOMBÓC 01. (KÖTTBULLAR)
Hozzávalók: 4 ek zsiradék, 1 felaprított hagyma, 1 tojás, 1 dl tej, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 kk. só, csipet cukor, csipet pirospaprika, 0,5 kk bors és szerecsendió, darált hús (a svédek marhahúst használnak), 3 ek liszt, 1 dl tejszín

Elkészítése: 2 ek zsiradékban megpároljuk a hagymát. Villával felverjük a tojást, hozzátesszük a tejet, zsemlemorzsát, 5 percig állni hagyjuk. Beletesszük a sót, fűszereket, hagymát, húst. Jól összekeverjük. 2-4 cm-es gombócokat formálunk.
A hagymás lábasban a többi zsiradékon megsütjük a gombócokat, meleg tálra tesszük.
A visszamaradt zsiradékban kicsit megpirítjuk a lisztet, sózzuk, cukrozzuk, lassan hozzáadunk 2,5 dl vizet, majd a tejszínt. Kevergetve besűrítjük.
A gombócokat a mártásba tesszük, de külön is tálalhatjuk.
Az apró húsgombóc - a svéd smorgasbord elengedhetetlen kelléke. A smorgasbord a hideg és meleg előételek együttese, tulajdonképpen egy nagy büfé. Rendszerint egy hatalmas asztalra rakják ki a legváltozatosabb, ínycsiklandó fogásokat, s vajas kenyérrel fogyasztják ezeket.

SVÉD HÚSGOMBÓC 02. (KÖTTBULLAR)
Elkészítése: 2 evőkanál zsiradékon megpárolunk 1 fej apróra vágott hagymát. Felverünk 1 egész tojást, hozzákeverünk 1 dl tejet, 4-5 dkg zsemlemorzsát és 5 percig hagyjuk állni. Ezután beleteszünk 2 kk. sót, csipet pirospaprikát, borsot, szerecsendiót, fél kg darált húst (sertés és marhahús fele-fele arányban), jól kikeverjük. 2-4 cm-es golyókat formázunk, és olajban kisütjük.

SVÉD HÚSGOMBÓC 03.
Hozzávalók: 60 dkg marhahús, 1 db zsemle, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál mustár, 1 tojás, 1 csomó snidling, 1-1 kávéskanál só, őrölt bors, őrölt kömény és majoránna, 1 evőkanál reszelt torma
A sütéshez: 1 evőkanál vaj, 1 dl olaj

Elkészítése: A zsemlét a hússal és a megpucolt hagymával együtt darálja le. Adjon hozzá két gerezd zúzott fokhagymát, a tejföl felét, a tojást és a mustárt. Hintse meg a fűszerekkel, és kézzel alaposan dolgozza egynemű, sima keverékké. (Ha túl laza a keverék, akkor kevés zsemlemorzsát is adjon a masszába.) Nedves kézzel formáljon dió nagyságú húsgolyókat belőle. Az összeforralt vajas olajon süsse pirosra azokat. A maradék tejfölbe keverje bele a reszelt tormát, 1 gerezd zúzott fokhagymát, és a finomra vagdalt metélőhagyma felét. A forró húsgombócokra öntse rá a tejfölös mártást, szórja meg metélőhagymával, végül burgonyapürével tálalja.

SVÉD HÚSGOMBÓC 04.
Hozzávalók: 40 dkg darált marha- vagy sertéshús, 3/4 dl zsemlemorzsa, 2 dl tej, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kis fej hagyma fele, só, bors

Elkészítése: A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk, megdinszteljük, amíg áttetsző lesz. A zsemlemorzsát beáztatjuk a tejbe, kb. 10 percig. A zsemlemorzsába keverjük a fűszereket, hozzáöntjük a hagymát, és elkeverjük a hússal. Golyókat formázunk, forró olajban, kisütjük.
Barna szósszal és burgonyapürével tálaljuk. Csemegeuborka jó hozzá, karikákra szelve.

SVÉD HÚSGOMBÓC ÁFONYÁVAL
Hozzávalók: 25 dkg darált sertéshús, 3 dkg vöröshagyma, 5 dkg áfonyadzsem, 1 db tojás, 1 db áztatott zsömle, olaj a sütéshez, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg margarin, 50 dkg hordóburgonya

Elkészítése: Olajat hevítünk, a hagymát üvegesre pirítjuk. Tálba belerakjuk a darált húst, a pirított hagymát, petrezselyemzöldet, áfonyalekvárt, áztatott zsemlét, összekeverjük, megformázzuk végül forró olajban kisütjük. Vigyázzunk, hogy a sütés során a húsgombócok ne száradjanak ki. Serpenyőben mézet karamellizálunk, áfonyalekvárt teszünk hozzá, kevés vörösbort öntünk hozzá, ebben fogjuk a friss áfonyát megfuttatni. Az áfonyát vajon megfuttatva önálló köretként is adhatjuk. Természetesen a desszertünket is áfonyával díszítettük, mely eper és karamell jégkrémből tejszínhabbal készült.

SVÉD HÚSPOGÁCSA
Hozzávalók: 20 dkg cékla, 1 meghámozott vöröshagyma, 1 fokhagymagerezd, 40 dkg darát hús, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 2 tojás, só és bors, 4 paradicsom, 1/8 l habtejszín, 6 dkg reszelt torma, 2 evőkanál olaj a sütéshez, 2 evőkanál apróra vágott snidling

Elkészítése: A céklát, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, egy tálba tesszük, és hozzá adjuk a darált húst, a petrezselymet, a zsemlemorzsát és a tojást. Alaposan összegyúrjuk, sóval, borssal ízesítjük, 8 húsgombócot formálunk belőle, és hideg helyre tesszük. A paradicsomok tetejét levágjuk. A belsejét kivesszük, picit megsózzuk, és lefelé fordítjuk, hogy kicsöpögjön. A tejszínt felverjük, összekeverjük a tormával, és megtöltjük vele a paradicsomokat. Felforrósítjuk az olajat, és megsütjük benne a húsgombócok mindkét oldalát. Tányérokra tesszük, és köré rendezzük a paradicsomot. Megszórjuk snidlinggel.

SVÉD HÚSPOGÁCSÁK
Elkészítése: 40 deka sertéscombot és 40 deka marhafelsált tejben áztatott, kifacsart zsemlyével átdarálunk. közé-reszelünk egy fej vöröshagymát. Apróra vágott. húsos kicsumázott zöldpaprikával, egy tojással, kevés sóval, törött borssal. egy evőkanál tejföllel, egy mokkáskanál mustárral, kiskanálnyi ketchuppel ízesítve, összegyúrjuk. 8 húspogácsát formázunk belőle, és bő, forró olajban kisütjük. meleg tálra tesszük. 2 evőkanál tejfölt kevés reszelt vöröshagymával, egy gerezd tört fokhagymával. csipet sóval ízesítünk, és a húspogácsák tetejére teszünk egy kanálkával belőle. Végül az egészet meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel vagy snidlinggel. Főzelékkel vagy burgonyával körítjük.