Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Carl Joseph Begas


Carl Joseph Begas (Aachen, 1794. szeptember 30 - Berlin, 1854. november 24), német történelmi festő. Apja nyugalmazott bíró, jogi szakmát szánt neki, de a fiú ízlése határozottan más irányba mutatott. Tizennyolc hónapig tanult Antoine Jean Gros műtermében, akkor kezdett önállóan dolgozni. 1814-ben a The Madonna della SEDIA festményét vásárolta meg a porosz király, akit vonzott a fiatal művész tehetsége, és sokat segített neki.

Festett több nagy bibliai témájú képet, 1825-ben, miután hazatért Olaszországból továbbra is főleg egyházi témájú festmények kerültek ki műhelyéből. Néhány ezek közül ugyan történelmi témájú, de a többség bibliai eseményeket ábrázolt.
Begas ünnepelt portréfestő is lett, képei eljutottak a királyi galériába is. Portrék hosszú sorát festette kiváló porosz írástudókról. Haláláig udvari festő volt Berlinben.

LIBAMÁJ BEGAS MÓDRA
Elkészítése: Egy szép libamájat megsütünk. Egy borjúvelőt zöldséggel megfőzünk, azután szitára borítva a zöldséggel együtt, lecsepegtetjük róla a vizet. 4 tojást keményre főzünk, a fehérjét apróra vágjuk. A velővel főtt zöldséget, a tojások sárgáját, a velőt és a máj kisebbik felét szitán áttörjük, ízlés szerint sózzuk, pár csepp citromot csavarunk rá, 25 deka fehér aszpikkal és az összevágott tojásfehérjével összekeverjük. Ennek a keveréknek a felével beborítjuk egy porcelántál fenekét, teszünk rá egy vékony réteg, sós vízben főtt és igen vékony szeletekre vágott champignon gombát, erre az ugyancsak vékony szeletekre vágott májnak a nagyobbik felét és végül az aszpikos keverék megmaradt részét. Szépen elegyengetjük, kissé megnyomkodjuk egy evőkanál aljával, megfagyasztjuk, azután tálra borítva, apróra vagdalt aszpikkal és ecetben megforgatott endívia salátával díszítjük.