Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Alagút receptek


BANÁN ALAGÚT
Hozzávalók: 6 tojás, liszt, 2-3 db banán, 2 cs gesztenyemassza, 20 dkg Rama, 15 dkg porcukor, rumaroma.
6 tojásos piskótát készítünk, majd egy konyharuhába tekerve hagyjuk kihűlni.
Töltelék: 2 cs gesztenyemasszát alaposan kikeverjük. A 20 dkg Ramát 15 dkg porcukorral összekavarjuk. majd a krémet a gesztenyemasszával ugyancsak jól kikavarjuk. Lehetőleg krémesre. Tehetünk bele egy kis rumaromát, de nem szükséges. Elővesszük a piskótát, hosszában rákenjük a krémet, beleteszünk 2-3 db egész banánt, s beledolgozzuk. A banánokra felhajtjuk a tésztát, s így egy banános alagutat kapunk. Szeletelve, egy kis tejszínhabbal is megbolondíthatjuk. Nagyon finom és laktató.

CSOKOLÁDÉS ALAGÚT
Hozzávalók:
Tésztához: 12 dkg kristálycukor, 6 db tojás, 1/2 cs. Dr. Oetker Sütőpor, 15 dkg liszt, 1 üveg (2ml) Dr. Oetker Mandula aroma
A krémhez: 1 cs. Dr. Oetker Csokoládé ízű sütemény-krémpor, 3,5 dl tej, 1cs.(10g) Dr. Oetker Zselatin, 0,5 dl víz, fél üveg lecsepegtetett meggybefőtt

Elkészítése: A tojások sárgáját géppel közepes fordulaton kb. 2-3 percig habosra keverjük a cukor felével, a cukor másik felét a tojásfehérjével habbá verjük. Ezután mindkettőt laza mozdulatokkal összekeverjük, hozzáadva a lisztet, a sütőport és a vanília aromát. A tésztát lapos, piskótapapírral kibélelt tepsibe öntjük és egyenletesen, 4-5 mm vastagon szétterítjük, majd 170 C fokon szép sárgára sütjük. Miután kihűlt, az alufóliával kibélelt őzgerincformára hajtjuk, és méretre vágjuk, úgy, hogy a krém betöltése után lefedésre is maradjon. Az 1 cs. Dr. Oetker Csokoládé ízű sütemény-krémporból a csomagoláson látható leírás szerint krémet készítünk. A zselatint kevés vízzel elkeverjük, kb. 10 percig állni hagyjuk, míg megduzzad. Hozzáadjuk a maradék vizet, és oldódásig melegítjük (ne főzzük). Kissé lehűtve a csokoládékrémhez adjuk.
Szintén hozzáadjuk a lecsepegtetett meggybefőttet is. Megtöltjük a piskótát, ez után 45-50 percre hűtőbe tesszük, hogy a krém megfelelően megdermedjen.
Díszítési javaslat: 1-1 cs. Dr. Oetker Marcipán-, illetve Puncsízű cukormázpor felhasználásával mázat készítünk, és ezzel vonjuk be az alagutat. Oldalát megszórjuk Dr. Oetker Barna tortadarával. Miután a cukormáz megszilárdult a sütemény tetejét Dr. Oetker Ét tortabevonóval díszítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

EPRES ALAGÚT
Hozzávalók: 2.5 dl tejszín vagy 25 dkg tejszínhab 15 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 10 dkg), 20-25 dkg friss eper, 2 dkg zselatin, 1 dl víz, 1 vékony, hosszúkás piskótalap, 5 dkg baracklekvár, 5-10 dkg nagyon vékonyra szeletelt, pirított mandula

Elkészítése: Az eper kétharmadát a porcukorral összeturmixoljuk, hogy egészen finom pépet kapjunk, Hozzáadjuk és összekeverjük vele a felvert tejszínt (vagy a cukrozott tejszínhabot), a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzzuk, a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy jól megkössön. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral, és a nagyon vékonyra vágott mandulában meghengergetjük. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

FEKETE-ERDŐI ALAGÚT
A piskótatésztához: 4 tojás, 4 evőkanálnyi forró víz, 125 g cukor, 1 van. cukor, 75 g búzaliszt, 25 g étkezési keményítő, 25 g kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor

Elkészítése: A tésztához összekeverem géppel a tojást és a vizet, majd beleszórom a cukrokat. Utána következik, a liszt a keményítővel, a kakaóval és a sütőporral. A tésztát egy kb. 30*40 cm-es, kikent és sütőpapírral fedett tepsiben sütöm ki. Kell a sütőpapír, mert az első adagom nem jött ki a tepsiből. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Sütés után azonnal kiborítjuk, hideg vízzel megkenjük gyorsan a papírt és lehúzzuk óvatosan. Egy konyharuhával lassan felcsavarom a piskótát és hagyom kihűlni.
600 ml tejszínt 1 ek cukorral habbá verek. Fél zacskó zselatinport beáztattam egy kis pohár vízbe, majd folyamatosan keverve felmelegítem. Épphogy forr, amikor belekeverek egy kis tejszínhabot. A többit apránként adogatom hozzá. Egy üveg magozott meggyet botmixerrel pépesítek, majd egy kis részét félrerakom.
Töltés: A piskótát óvatosan megkenem a tejszínhab 2/3-ával, egy csíkban ráteszem a meggypépet és feltekerem. A maradék tejszínnel kívülről bevonom, teszek rá meggy-pettyeket, és sajtvágóval csokoládét reszelek rá. Egy-két órára hűtőbe kell még tenni.

GESZTENYEALAGÚT
Hozzávalók: 40 dkg cukrozott gesztenyepüré, 10 dkg vaj, 2 cl rum, 4 dl cukrozott, felvert tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 piskótalap.  A mázhoz: 10 dkg csokoládé, 7 dkg porcukor, 1 dkg vaj

Elkészítése: A gesztenyepürét összegyúrjuk az olvasztott vajjal és a rummal. Ujjnyi vastagságban felkenjük zsírpapírra. Sima őzgerincformába tesszük. Hűtőszekrényben kifagyasztjuk. Megtöltjük cukorral, vaníliás cukorral ízesített tejszínhabbal, lefedjük a piskótalappal. Újabb hűtés után kiborítjuk a formából, a papírt óvatosan lehúzzuk róla, és bevonjuk csokoládémázzal.
A máz készítése: a reszelt főzőcsokoládét a porcukorral, 1 dl vízzel folytonos keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy hideg tányérra cseppentve ne folyjon szét. A tűzről levéve elkeverjük benne a vajat, majd melegen a gesztenyealagútra öntjük. Hidegre tesszük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

GESZTENYÉS ALAGÚT 01.
Hozzávalók: 7 tojás, 6 evőkanál cukor, 3 csomag gesztenyemassza, 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 25 dkg margarin, 1/2 dl rum, 2 tasak Dr. Oetker Tortabevonó

Elkészítése: 4 tojásból piskótát sütünk, és az őzgerinc méretére vágjuk (2 db). Gőz fölött simára főzzük a cukorral elkevert tojást, vanillincukrot, lisztet, kakaót (kb. 15-20 perc). Ha kihűlt a krém, hozzákeverjük a margarint. 2 őzgerincformát follpackkal kibélelünk, belesimítjuk a rummal fellazított gesztenyemasszát, majd a csokoládékrémet, végül ráhelyezzük a méretre vágott piskótát. 2 órára hűtőbe tesszük, majd ráborítjuk óvatosan egy tálra, levesszük a follpackot, és tortabevonóval bevonjuk a süteményt.

GESZTENYÉS ALAGÚT 02.
Tészta: Egy normálméretű tepsibe 4-5 tojásból piskótát sütünk, ha kihűlt hosszában félbe vágjuk, és félretesszük.
Töltelék: 3 dl tejet, 3 tojássárgáját, 3 kanál réteslisztet és 3 kanál cukrot péppé főzünk. Ha kihűlt 20 dkg habosra kevert rámát adunk hozzá, 3/4 részét vaníliás cukorral ízesítjük. A maradék 1/4 krémbe 2 kanál kakaót keverünk.

Összeállítás: Megvizezett alufóliával kibélelünk 2 őzgerincformát úgy, hogy mindkét oldalán bőven maradjon. 1-1 gesztenyemasszát belenyomkodunk a formákba. A 3/4 rész krémet elosztva rákenjük, és a tetejére rumba áztatott mazsolát szórunk, majd ennek a tetejére az 1/4 rész krém kerül.
Végül a piskótát ráhelyezzük, becsomagoljuk a fóliával, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk és csokimázzal leöntjük.

GESZTENYÉS FAGYLALTALAGÚT
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 25 dkg vanília- vagy meggyfagylalt, 10 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum

Elkészítése: A vajat a cukorral és a rummal nagyon habosra keverjük, majd apránként a gesztenyemasszát is hozzáadva, addig keverjük tovább, amíg habos, egynemű krém nem lesz belőle. Egy nagyobb őzgerincformát follpack fóliával kibélelünk. Belekenjük a gesztenyekrémet, majd ráhalmozzuk a fagylaltot. Az alját a tenyerünkkel kissé megütögetve, jól összetömörítjük, majd tetejét is befedve, a mélyhűtőbe rakjuk, és csontkeményre fagyasztjuk. Közvetlenül tálalás előtt egy hosszú, keskeny tálra kiborítjuk, és a tetejéről lehúzzuk a fóliát. Forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel vagy tetszés szerint egyéb módon feldíszítjük.
Előkészítési ideje: kb. 40 perc

GURMAND ALAGÚT
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg Rama margarin, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor
A töltelékhez: 20 dkg mazsola, 10 dkg főzőcsokoládé, 10 dkg porcukor, 10 dkg narancs-héj, 60 dkg reszelt alma, citromhéj, szegfűszegkivonat, fahéj, rum
A díszítéshez: dió, mandula, kandírozott cseresznye vagy vaníliás cukor

Elkészítése: A lisztből, a Rama margarinból, a tojássárgájából és a cukorból omlós tésztát készítünk, amellyel, egy Rama margarinnal kikent őzgerincformát kibélelünk. A mazsolát, a csokoládét, a porcukrot, a narancshéjat, a reszelt almát citromhéjreszelékkel, szegfűszegkivonattal, fahéjjal, rummal finoman elkeverjük. Az így kapott töltelékkel az őzgerincformát megtöltjük, a formából kihajló tésztával beburkoljuk, és közepesen meleg sütőben (kb. 180° C-on) sütjük.
A formából kivéve az alagutat dióval, mandulával, kandírozott cseresznyével díszítjük, vagy vaníliás porcukorral hintjük meg.

GYÜMÖLCSÖS ALAGÚT
Hozzávalók: 1/2 csomag citrom ízű gyümölcskocsonya, 5 dl joghurt, 1 dl tej, 1 csomag zselatin, 4 ananászkarika (konzerv), 1 kivi, 4 db felezett őszibarack (konzerv), 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: Az őzgerincformát betesszük a hűtőbe, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen. A gyümölcskocsonyát a felhasználási javaslat szerint elkészítjük, és amíg szobahőmérsékletre lehűl, a joghurtot cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, a gyümölcsöket tetszés szerint feldaraboljuk. A lehűlt kocsonyát tegyük hűtőbe, hogy kissé megsűrűsödjön, de mielőtt dermedni kezdene, néhány milliméter vastagon öntsük körbe az őzgerincforma falán, és hűtőben dermesszük meg. A darabolt gyümölcsöket fogpiszkálóra tűzzük, belemártjuk a maradék gyümölcskocsonyába, és a forma falához ragasztjuk. óvatosan körbeöntjük a maradék kocsonyával, és hűtőben dermesztjük. Amíg a gyümölccsel díszített kocsonya megszilárdul, felforralt tejben feloldjuk a zselatint, és a joghurthoz keverjük. A maradék gyümölcsöket feldarabolva beleforgatjuk, majd az egészet a formába öntjük. Hűtőszekrényben dermesztjük. Tálalás előtt az őzgerinc külső falát meleg vízbe mártjuk, annyi időre, amíg a gyümölcskocsonya elválik tőle. Hozzáillesztjük a tálalótálat, és ráfordítjuk az alagutat. Szeletelve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc + dermesztés
Kész gyümölcskocsonya helyett a kompótok levéből és étkezési zselatinból is főzhetünk gyümölcskocsonyát. A konzerv gyümölcsöket másféle, házi készítési befőttel vagy friss gyümölcsökkel is helyettesíthetjük.

HAVAS ALAGÚT
Hozzávalók: egy gáztepsi méretű vékony piskóta.
A krémhez: 1/2 liter tej, 5 kanál cukor, 2 vaníliás puding, 15 dkg margarin.
Töltelékhez: 15 dkg dió, 15 dkg darált keksz, 5 dkg margarin, 10 dkg porcukor, rum aroma. egy kicsi tej, kókuszreszelék

Elkészítése:
Krém elkészítése: a tejbe megfőzöm a pudingot. kihűtöm, a porcukorral a margarint habosra verem, és a kihűlt pudinghoz adom
Töltelék: a diót, kekszet, cukrot és a lágy margarint összekeverem, meglocsolom ízlés szerint rum aromával. egy kis tejet adok hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen. A tepsi hosszára rúddá formálom.
Összeállítás: a piskótára felkenem a krém kétharmadát, majd a töltelék rudat betekerem egy gurítással. a maradék 1/3 harmad krémet az alagútra kenem. kókuszreszelékkel leszórom.

MARCIPÁNOS ALAGÚT
Hozzávalók:
A tésztához: 7 db tojás, 14 dkg liszt, 13 dkg cukor, 1 dkg vaníliaízű pudingpor, 1/2 csomag sütőpor, 2 evőkanál víz, 1/2 citrom reszelt héja, egy csipet só, Ráma margarin a tepsi kikenéséhez
A krémhez: 15 dkg Ráma margarin, 5 dkg kakaópor, 8 dkg cukor, 35 dkg marcipánmassza

Elkészítése: A tojássárgákat a vízzel, a cukor egyharmadával és a pudingporral habosra keverjük, a fehérjéket egy csipet sóval és a cukor kétharmadával kemény habbá verjük. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citrom héját és a sütőport. A sárgája krémhez hozzáadjuk a fehérjehab egyharmadát, és lazán átkeverjük. Ezután a sütőporos lisztet és a maradék habot váltakozva, kanalanként a sárgájához keverjük. A tepsit kikenjük margarinnal, meglisztezzük az alját, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, 180°C-on, kb. 20 percig sütjük. Az elkészült tésztát porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk és feltekerjük. A krémhez a margarint a cukorral felolvasztjuk, hozzáadjuk a kakaóport, és addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, ezután hagyjuk hűlni. A kihűlt piskóta roládot kitekerjük és megkenjük a krém egyharmadával. A marcipán kétharmadát kinyújtjuk, a kakaós krémre terítjük, rákenjük a maradék krémet, végül feltekerjük és kb. 15 percre hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk a maradék marcipánt és bevonjuk vele a süteményt. Tálalásig hűtőben tartjuk és szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: Ha a süteményt forró vízbe mártott késsel vágjuk, akkor nem fog töredezni a bevonat.

MÁLNÁS-TÚRÓS ALAGÚT
Hozzávalók kb. 8 szelethez:
A piskótához: 4 tojás, 16 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 7,5 dkg liszt, 4 dkg étkezési keményítő
A töltelékhez: 1 csomag zselatin, 50 dkg málna, 20 dkg zsírszegény túró, 1 pohár natúr joghurt (150 g), 2 citrom leve és reszelt héja, 7,5 dkg cukor, 2,5 dl tejszín
A díszítéshez: 4 dl tejszín, 15 dkg málna, 4 evőkanál vágott pisztácia

Előkészítés: Kibéleljük sütőpapírral a tepsit. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A tojásokat habosra keverjük, kis adagokban hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és végül egy csipet sót. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad. A lisztet és a keményítőt összekeverjük, a masszára szitáljuk, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A masszát a tepsibe simítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük. A krémhez a zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, és 10 percig állni hagyjuk. A málnát leöblítjük. A túrót összetörjük a joghurttal. A zselatint felforraljuk, és a túróhoz keverjük. A citrom levével és héjával, a cukorral ízesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk. A piskótával kibélelünk egy hosszúkás sütőformát. Akkora lapot meghagyunk, amivel majd be tudjuk fedni a tetejét. A formába töltünk egy vékony réteg krémet, megszórjuk málnával, majd ismét egy réteg krém, málna és végül a maradék krém következik. Beborítjuk a maradék piskótával, és kb. 5 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tálra borítjuk a süteményt. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és bevonjuk vele az alagutat. Megszórjuk pisztáciával, és a málnaszemekkel díszítjük. Szeletelve kínáljuk.

MÉZES ALAGÚT
Piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 1 csapott evőkanál kakaópor, 1 evőkanál olaj
Töltelék: 2 nagyobb birsalma, fél citrom leve, 1 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz, 2 szem szegfűszeg, fél rúd fahéj, 7 lap zselatin
Krémhez: 20 dkg vaj, 25 dkg édes gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor
Tetejére: 10 dkg étcsokoládé
Díszítés: 10 dkg dióbél

Elkészítése: A birsalmát meghámozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral meg a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük és felforraljuk. Utána lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét megőrizzük), majd lecsöpögtetjük, és kis kockára vágjuk. Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával kikeverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük, a lisztet a kakaóporral összekeverjük, a kétféle tojásmasszát lazán összeverjük, lassan hozzáadjuk a kakaós lisztet és az olajat. A masszát beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 20 percig sütjük. Ha kihűlt, az őzgerincformát ráfektetjük, körülvágjuk. Ez lesz a sütemény alapja. A diót megpirítjuk a sütőben a díszítéshez. Az őzgerincformát zsírpapírral vagy alufóliával kibéleljük. Vaj + gesztenye + rum + porcukor, habosra keverjük. Kevés krémet a díszítéshez félretesszük. a többivel a piskótalapokat megkenjük és a nagyobbikat óvatosan az őzgerincformába simítjuk. A párolt birsalmával megtöltjük. Zselatin + gyümölcs leszűrt levét elmelegítve a birsalmára szedjük, majd rátesszük a piskótát. Krémes oldalával lefelé hűtőszekrényben fél napig dermesztjük, kiborítjuk és gesztenyekrémmel megkenjük, csokival bevonjuk, dióval megszórjuk.

ŐSZIBARACKOS ALAGÚT 01.
Tészta: 4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál sütőpor
Töltelék: 25 dkg túró, 5 csapott evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rum, 1 csomag tejszínhabporból készített hab, 1 csomag színtelen tortazselé, 6 db őszibarack

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk. Amíg kihűl, a túrót a porcukorral, vaníliás cukorral, rummal összekeverjük, hozzáadjuk az elkészített tejszínhabot, legvégül a 2 evőkanál cukorral és 2,5 dl vízzel felforralt tortazselét keverjük bele.
Egy őzgerincformát kibélelünk follpackkal, széles piskótaszeletekkel kirakjuk az oldalát, és váltogatva, rétegezve belerakjuk a túrótölteléket és a hámozott, felezett őszibarackokat. A tetejét piskótával betakarjuk, és hűtőbe rakjuk dermedni. Tálalás előtt kiborítjuk a formából, levesszük róla a follpackot, és felszeletelve kínáljuk.

ŐSZIBARACKOS ALAGÚT 02.
Elkészítése: Készítünk egy sárgabarack lekváros piskótatekercset (16 szeletre van szükség), de egyszerűbb, ha ezt babapiskótával helyettesítjük. Egy nagyobb méretű őzgerincformát follpackkal kibélelünk és kirakjuk a piskótatekercs-szeletekkel, vagy barackbefőtt levébe mártogatott babapiskótával (csak óvatosan, el ne ázzon!). Ebbe a piskótaágyba kerül a következő krém: 25 dkg áttört tehéntúrót 8 dkg porcukorral, 1 vaníliával, 2 evőkanál rummal, és kevés befőttlében felolvasztott 1 csomag zselatinnal simára keverünk. Közben 1 dl tejszínt keményre verünk, és a krémhez keverjük.
A krém felét a formába töltjük, ebbe belenyomkodunk 8 fél őszibarackbefőttet, rásimítjuk a krém másik felét, befedjük a maradék piskótával, ráhajtjuk a follpack széleit, és hűtőben legalább 3 óráig hűtjük. A formából kiborítva a follpack könnyen lehúzható róla. A már felszeletelt süti, nagyon gusztán néz ki és nagyon finom is. Én már készítettem kivivel is. Az is finom volt frissen, de másnapra a gyümölcs körül a túró megkeseredik, ugyanis a kivi állítólag nem bírja a tejet.

RIBIZLIS ALAGÚT 01.
Hozzávalók: 8 dl joghurt, 1 dl tej, 30 dkg szemezett ribizli, 3 evőkanál zselatin, 8-10 evőkanál cukor

Elkészítése: A tej felét felforrósítjuk, majd simára keverünk benne egy púpozott evőkanál zselatint. Amikor lehűlt, hozzákeverünk 3 deci - ízlés szerint édesített - joghurtot. A masszát hűtőbe tesszük. Egy őzgerincformát kibélelünk téglalap alakú alufóliával, és hajtással megjelöljük a szélénél és a végénél, majd kivesszük, és méretre hajtjuk, úgy, hogy a végeit 10-10 centivel aláhajtjuk. A méretre hajtott alufóliát tálcára terítjük, majd a szilárdul joghurtot egyenletesen rákenjük, hűtőbe tesszük teljes szilárdulásig. Közben a megmosott ribizlit annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk, cukorral ízesítjük, és elkeverünk benne egy púpozott evőkanál zselatint. Miután langyosra hűl, hozzákeverünk 3 deci joghurtot. A fólián megszilárdult joghurtlapot a fóliával együtt belehelyezzük az őzgerincformába. A végein a fóliát kihajtjuk, a forma végeihez tapasztjuk, hogy a töltelék ne tudjon aláfolyni. Majd óvatosan rákanalazzuk a ribizlis tölteléket, és hűtőbe tesszük. Amikor a ribizlis réteg is kezd szilárdulni (ujjunkkal megérintve zselészerű, akkor a maradék tejben elkeverjük a zselatint, majd a cukros joghurtot, és egyenletesen a forma tetejére kenjük. Hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt sima tálcára borítjuk, a fóliát eltávolítjuk, majd szeletelve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra + dermedés
Kicsit hosszadalmas az alagút elkészítése. Ha valaki nem akar ennyit bíbelődni vele, egyszerűen keverje össze az alapanyagokat (a zselatint forró tejben oldja fel), majd öntse formába, és 5-6 óra hosszan dermessze.

RIBIZLIS ALAGÚT 02.
Hozzávalók: 4 tojás, 80 g Koronás Finomított Kristálycukor, 60 g liszt, 20 g kakaópor, 10 g vaj
A joghurtkrémhez: 4 dl joghurt, 450 g friss vagy mélyhűtött piros ribizli, 100 g Koronás Por-cukor, 35 g zselatin 0,1 dl vízben oldva
Díszítés ribizli zselével: 100 g ribizli, 50 g Koronás Befőző cukor, 35 g zselatin, 0,1 dl víz

Elkészítése: Csokis piskótát készítünk. A tojássárgákat 30 g Koronás Finomított Kristálycukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéket a fennmaradó cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgákhoz adjuk úgy, hogy a liszttel összeszitált kakaót is belekeverjük. Sütőpapírral fedett tepsiben 1 cm vastagra kenjük, és 180°C-os sütőben kb. 15 percig sütjük. Kihűlés után a papírt eltávolítjuk, és a tésztával kibélelünk egy őzgerincformát. A formát betöltjük a ribizlis joghurtkrémmel, amely úgy készül, hogy a joghurtot a tejszínhabbal, a gyümölccsel, az oldott zselatinnal összekeverjük és ízesítjük. A krémet csoki lappal lezárjuk, hűtőbe helyezzük. Dermedés után a formából kiborítjuk, krémmel lekenjük, ribizli zselével, mandulával díszítjük.

TÚRÓS ALAGÚT
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 12 dkg ráma, 1 kk szódabikarbóna, 2 ek porcukor, 2 ek kakaópor, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl
Krém: 50 dkg túró, 4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 3 ek búzadara, 1 cs mazsola, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 tojás habja

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Majd belekeverjük a szódaport, porcukrot, kakaót, és a tojássárgáját, és annyi tejfölt, amennyit felvesz, könnyen gyúrható legyen a tészta.
A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral. Belekeverjük a túrót, búzadarát, vaníliás cukrot, mazsolát, citromhéjat és az 5 tojás habját legvégül óvatosan belekeverjük. 3 őzgerincsütőt kikenünk margarinnal, megszórjuk morzsával.
A tésztát akkorára sodorjuk, hogy a kibélelt sütőből 1/3 rész kilógjon, hogy be tudjuk a végén takarni. Kibéleljük a formát, belesimítjuk a túrókrémet, és beborítjuk a tésztával.
Tűvel megszurkáljuk és közepes tűznél 175°C –on sütjük.
Csoki mázzal bevonhatjuk, ha kihűlt, de a nélkül is nagyon finom
Elkészítési idő: 60 perc

TÚRÓS-BARACKOS ALAGÚT
Hozzávalók:
Piskótához: 3 db tojás, 3 ek liszt, 3 ek cukor, 1/2 cs sütőpor, 1 csipet só
Túrókrémhez: 1/2 kg túró, 3 dl tejszín, 1 cs zselatin fix, citromhéj, ízlés szerint, cukor, ízlés szerint, felezett őszibarackbefőtt

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk, majd keverés közben hozzáadjuk a cukrot. Ezután tovább fakanállal dolgozunk, hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a sütőporral elkevert lisztet. Egy kb. 33x35-ös tepsiben sütőpapírt teszünk, ezen szétterítjük a tésztát és magas hőfokon kb., 10 percig sütjük.
A töltelékhez a tejszínt habbá verjük. Ezután a túrót összetörjük, hozzáadjuk a zselatin fixet, robotgéppel összekeverjük, majd a citromhéjat, a cukrot jól, és jól összedolgozzuk, végül óvatosan hozzákeverjük a tejszínt.
Veszünk egy 33x10-es őzgerincformát, és alufóliával kibéleljük ezután a piskótával is kibéleljük, vigyázzunk, hogy a kimaradt rész ne törjön le, az lesz az alja. Utána a túrókrém felét beletöltjük és erre szorosan egymás után barackokat teszünk csíkban, majd a maradék túrót rátöltjük, szépen eldolgozzuk, ezután betakarjuk a maradék piskótával. Kicsit magasabb lesz, mint a forma, de az nem baj. Follpackkal jó szorosan először oldalról, majd hosszában körbetekerjük, és ezután kb. 3 órára betesszük a hűtőbe.
Ha kocka túróval készíted, krémesebb, finomabb lesz a túrókrém íze. A zacskós túrót nem lehet olyan simára eldolgozni.
Minden olyan gyümölccsel elkészíthető, ami dominál a túróval (eper, málna, ribizli).
Ilyenkor a neve az adott gyümölcsével módosul.
Elkészítési idő: 60 perc