Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Feketeerdő sütemények


DIABETIKUS FEKETEERDŐ-TORTA
Tészta hozzávalói: 5 db tojás kettéválasztva, 10 dkg mesterséges édesítőszer granulátum formájában, 12 dkg liszt
Elkészítés: A tojást kettéválasztjuk, az édesítőszert felverjük a tojásfehérjével, hozzáadjuk a tojássárgáját és a lisztet. Ezt megsütjük egy kb. 16 cm átmérőjű tortaformában, 180 fokos sütőben.
Krém: kétféle krém kerül a süteménybe, az egyik egy lefőzött meggy, a másik egy vaníliás rész.
Lefőzött meggyhez: 60 dkg meggy, 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1-2 dkg mesterséges édesítőszer

Elkészítése: A hozzávalókat felfőzzük, majd kihűtjük. Zselatint teszünk bele, ebből fél dl, vagy egy kisebbfajta háztartási merőkanálnyira van szükségünk.
Vaníliás rész: ugyanúgy készül, mint a vaníliás puding, csak a cukor helyett mesterséges édesítőszert rakunk bele. Felfőzött zselatin, ebbe is kerül, és felvert tejszínhabbal lazítjuk. Mikor kisült a piskóta, három részre vágjuk, majd előkészítünk két nyomózsákot. Az egyikbe a meggyes, a másikba a vaníliás krémet tesszük. Kör körözve, rétegesen a piskótalapok közé betöltjük. A tetejét saját krémjeivel, és egy kis tejszínhabbal díszítjük.

FEKETEERDEI ADVENTI KALÁCS
Hozzávalók körülbelül 25 adaghoz: 2 üveg (720 ml) kimagozott meggybefőtt, 10 dkg étcsokoládé, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 17-20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 32 dkg félzsíros tehéntúró, 4 dkg Koronás szórócukor

Elkészítése: A befőttet lecsöpögtetjük, a csokoládét durvára felaprítjuk. A sütőporral elkevert átszitált liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17-18 dkg cukrot, majd a robotgép gyúrópálcájával beledolgozzuk a tojásokat és a túrót.
A lisztezett deszkán kézzel jól átgyúrjuk a tésztát, és 32X38 cm-es lappá nyújtjuk. 2/3-ad részén elosztjuk a meggyet és a csokoládét, majd a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük, és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük.
A maradék vajat megolvasztjuk. A szóró cukrot a maradék kristály- és vaníliás cukorral összekeverjük. Az adventi kalácsot még forrón megkenjük a vajjal, majd vastagon megszórjuk a cukorkeverékkel.

FEKETEERDEI MEGGYES TORTA (EREDETI NÉMET RECEPT)
Elkészítése: Csokoládés piskóta készítéséhez egy tálban habosra keverünk 6 tojássárgáját 6 ek forró vízzel, 15 dkg cukorral és 1 tasak vaníliás cukorral. Egy másik tálban a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd rácsúsztatjuk a sárgájára. Egy tálban összekeverünk 75 g lisztet, 75 g étkezési keményítőt és 25 g kakaót, rászórjuk a tojáshabra, majd az egészet lazán összevegyítjük. 26 cm átmérőjű, levehető oldalú kikent tortaformába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben a középső sínen, 50 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a formát, kiszabadítjuk a piskótát, és rácson hagyjuk kihűlni. Amíg sül a piskóta, elkészítünk egy omlóstészta-alapot. Munkafelületre kiszórunk 15 dkg lisztet, és a közepébe nyomott mélyedésbe beleütünk 1 kisebb tojás sárgáját, majd rászórunk 65 g cukrot, fél tasak vaníliás cukrot, fél citrom lereszelt héját és egy csipet sót. 75 g jól lehűtött vajat, v. margarint a liszt széleire darabolunk. Az egészet a szélektől befelé egy műanyaglappal összevegyítjük és hűvös kézzel, gyorsan lágy tésztává gyúrjuk. Lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezután egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kézzel kibéleljük vele - előtte nem nyújtjuk ki. 220 fokra előmelegített sütőben a középső sínen 25 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a formát, kiszabadítjuk a torta-alapot, és rácson hagyjuk kihűlni.
3 ek ribizli zselét elkeverünk 1 ek cseresznyepálinkával és rákenjük az omlós tésztájú torta-alapra. A piskóta-tortát keresztben kettévágjuk, az egyik felét a megkent tészta-alapra helyezzük. A töltelékhez lecsepegtetünk 1 üveg (46 dkg) kimagozott meggyet, a 12 legszebbet félretesszük. A felfogott léből 1/8 l-nyit felfőzünk. 5 g étkezési keményítőt simára elkeverünk egy kis meggylével, majd belekeverjük a forrásban lévő lébe, kis ideig forraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a meggyel és 2 ek cseresznyepálinkával és hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen hideg, a piskótatortára kenjük. 1/2 l tejszínt 1/2 ek porcukorral és 1/2 tasak vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verünk. Belekeverünk 2 ek cseresznyepálinkát, és a meggyre kenjük. Ráfektetjük a piskóta másik felét, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben 1/2 l tejszínt 1/2 ek porcukorral és 1/2 tasak vaníliás cukorral nagyon kemény habbá verünk. Belekeverünk 2 ek cseresznyepálinkát. 6 ek-nyit egy csillagbetétes habnyomóba töltünk. A torta tetejét és oldalait bevonjuk a tejszínhabbal. A tetejére belekarcoljuk a 12 szeletet. Mindegyik szélére nyomunk egy kis habcsomót, a közepükre helyezünk 1-1 meggyet, majd megszórjuk csokoládéforgáccsal.

FEKETEERDEI MEGGYTORTA 01.
Hozzávalók 12 szelethez: 10 dkg liszt, 12 dkg búzakeményítő, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 üveg meggybefőtt, 6 dl tejszín, 4-5 evőkanál cseresznyepálinka, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál ribizli-öntet, 3 lap fehér zselatin, 3 dkg kakaó, 1 fahéj, darált natúr pisztácia

Elkészítése: A tojásfehérjét 5 evőkanál langyos vízzel habbá verjük. Belekeverünk 12 dkg cukrot, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztet 10 dkg keményítővel, a kakaóval és a sütőporral együtt a habba vegyítjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és elő-melegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 35 percig sütjük. A kihűlt tésztát keresztben kétszer elvágjuk. A befőttet lecsöpögtetjük, 4 kanál befőttlében, elkeverjük a megmaradt keményítőt. A többi levet 2 kanál cukorral és a fahéjjal felfőzzük, majd besűrítjük. A gyümölcs 2/3- át visszatesszük a lébe, és az alsó lapra halmozzuk. 3 dl tejszínt 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a pálinkával együtt a habba keverjük. A hab felét a meggyre simítjuk. Befedjük a második lappal, és rásimítjuk a maradék tejszínhabot. Befedjük a harmadik tortalappal, és hűvös helyre állítjuk. A maradék tejszínhab 2/3-át a torta tetejére és oldalára kenjük. A többiből a szélére 12 tojásdad kört nyomunk, belsejükbe ribizli-öntetes meggyet teszünk. A torta oldalát megszórjuk reszelt csokoládéval, a közepét pedig pisztáciával.

FEKETEERDEI MEGGYTORTA 02.
Hozzávalók:
A tésztához: 7 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaópor, 6 dkg vaj.
A töltelékhez: 46 dkg meggybefőtt, fél liter meggylé, 4 dkg cukor, fél rúd fahéj, 2 púpozott kávéskanál étkezési keményítő. A díszítéshez: háromnegyed liter tejszín, 6 dkg cukor, 6 cl cseresznyepálinka, 6 cl szirup, csokoládéreszelék vagy forgács, porcukor a beszóráshoz

Elkészítése: A vajat kis lábasban kis hőfokon megolvasztjuk. A tojássárgáját a cukorral forró vízfürdőben sűrű krémszerűvé verjük, majd kivesszük a vízfürdőből. A lisztet és a kakaót a tojáskrémre szitáljuk, nem szabad elkeverni vele. Hozzáadjuk a langyos folyékony vajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egyharmadát a tésztához adjuk, és óvatosan összeforgatjuk vele, majd ugyanígy járunk el a tojáshab másik részével. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A piskótamasszát a tortaformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a középső sínen 30-35 percig sütjük. Egy éjszakán át, pihentetjük. A meggyet szitán jól lecsöpögtetjük, a levet felfogjuk, majd a lé negyedét a cukorral és a fahéjrúddal felfőzzük. A fahéjat kivesszük belőle, a folyadékot a kikevert keményítővel megkötjük, majd az egészet néhányszor felforraljuk. A meggyet óvatosan hozzákeverjük, vigyázva, nehogy a szemeket összenyomjuk. Az egészet még egyszer felforraljuk, levesszük a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni. 16 meggyet félreteszünk a díszítéshez. A kihűlt piskótatésztát óvatosan meglazítva kiemeljük a formából, és kétszer vízszintesen elvágjuk. A cukorral elkevert tejszínt kemény habbá verjük, vékonyan megkenjük vele az alsó lapot, majd a kerek nyomófejjel ellátott nyomózsákból négy tejszínhabgyűrűt nyomunk rá. A gyűrűk közeit kirakjuk a kihűlt meggyszemekkel, és vékony habréteget simítunk rá. A töltelékre könnyed nyomással ráhelyezzük a második lapot, és a cseresznyepálinka-szirup keverékkel egyenletesen meglocsoljuk.
Tejszínhabréteget simítunk rá, kirakjuk meggyel, ezután letakarjuk a harmadik lappal, ezt is meglocsoljuk. A tortát bevonjuk tejszínhabbal. A torta közepét csokoládéreszelékkel kitöltjük, a szélére habrózsákat nyomunk, s azokat egy-egy szem meggyel díszítjük.

FEKETEERDEI SZILVATORTA
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 10 dkg liszt, 13 dkg étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, 3 dkg kakaó, 5 dkg étcsokoládés tortabevonó, 6-8 evőkanál szilvapálinka, 60 dkg szilvabefőtt, 2,5 dl szilvalé a kompótból, 1 citrom héja, 4 evőkanál citromlé, 7-7,5 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó habfixáló, sütőpapír

Elkészítése: A tojások fehérjét 5 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. Beleszórjuk a cukor felét, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleszitáljuk a 10 dkg étkezési keményítővel, a sütőporral meg a kakaóval elkevert lisztet is és lazán összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába töltjük. tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 30-35 percig sütjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Közben a tortabevonót durvára daraboljuk, és vízgőz fölött felolvasztjuk. Lehűtött deszkára (a legjobb márványra) öntve vékonyan elsimítjuk és hagyjuk megszilárdulni. A csokoládélapból szedőlapáttal vékony forgácsokat faragunk és a csokoládédarabkákat hűtőszekrénybe tesszük. A kihűlt piskótát keresztbe három részbe vágjuk. Mindegyiket meglocsoljuk 4-5 evőkanál pálinkával, és az alsó lap köré karimát pattintunk. A szilvabefőttet lecsepegtetjük, levét felfogjuk és kb. 2,5 dl-t kimérünk. A szilvát kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. A megmaradt étkezési keményítőt egy kevés szilvalével csomómentesen elkeverjük. A szilvát a maradék szilvalével, 5 dkg cukorral, a fahéjjal, a citrom héjával és levével felfőzzük. Óvatosan belekeverjük a feloldott étkezési keményítőt, majd összeforraljuk. A citrom héját eltávolítjuk. A díszítéshez 12 szép szilvacikket félreteszünk. A többit a legalsó piskótalapon egyenletesen elosztjuk, majd befedjük a második tortalappal. Kb. 2 órára hűvös helyre tesszük. A tejszínt a maradék cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük és belekeverünk 2-3 evőkanál szilvapálinkát.  A tejszínhab kb. 1/3 részét a középső piskótalapra simítjuk, és a harmadik lappal befedjük. A karimától hegyes késsel elválasztott tortát kiemeljük, és tejszínhabbal bevonjuk. A maradék tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba töltjük. A tortát megszórjuk a csokoládéforgáccsal, és a habrózsával, szilvacikkekkel díszítjük.

FEKETEERDEI TORTA 01.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű, 2 l térfogatú sütőformához:
A tésztához: 2 evőkanál Ráma margarin, 8 db tojás, 20 dkg Koronás Aranybarna cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaó
A töltelékhez 1 üveg meggybefőtt (kb. 45 dkg gyümölcs), 3 teáskanál étkezési keményítő, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy meggylé, 7,5 dl tejszín, 2 evőkanál Koronás porcukor, 5 dkg csokoládé

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját nyolc evőkanál meleg vízzel és a cukorral sűrű krémmé habosítjuk. Megolvasztjuk a margarint, és a masszához csorgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük.
A masszához adjuk. A lisztet, a keményítőt és a kakaót összekeverjük, ezután a tojásos habra szórjuk, majd lazán belekeverjük. A tésztát a sütőpapírral kibélelt formába töltjük és előmelegített sütőben, 200°C-on, kb. 30 percig sütjük, majd kihűtjük.
A meggybefőttet leszűrjük, a levét felfogjuk, és tizenhat szem meggyet félreteszünk. 2,5 dl meggylevet kimérünk, két evőkanálnyi levet összekeverünk a keményítővel, majd a maradék meggylevet felforraljuk. Ezután a keményítővel elkevert masszát hozzákeverjük a meggy léhez, és újból felforraljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet és kihűtjük. A piskótát kétszer elvágjuk, a kapott három lapot a cseresznyepálinkával vagy meggylével meglocsoljuk.
A tortaformát előkészítjük és beletesszük az első lapot. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Az elkészített meggy-massza felét és a felvert tejszín harmadát az első lapra kenjük, majd ráhelyezzük a második lapot. A meggy-massza másik felét, majd a tejszín második harmadát rákenjük, és a harmadik lappal befedjük, hidegre tesszük.
A maradék egyharmad tejszínhabot nyomózsákba téve díszítjük a tortát, csillagcsővel rózsaformákat nyomunk körben a szélére, majd megszórjuk reszelt csokoládéval.

FEKETEERDEI TORTA 02.
Hozzávalók: 175 g liszt, 1 tojás, 70 g cukor, 90 g vaj, 1/8 l meggylé, 2 teáskanál étkezési keményítő, 450 g kimagozott meggy, 50 g cukor, 6 cl cseresznyepálinka, 2 db kakaós piskótalap, 1 l tejszín, 2 cs vaníliás cukor, 80 g ribizlizselé,30 g csokoládéforgács, 12 szem meggy

Elkészítése: A liszt, tojás, vaj, cukorból omlós tésztát gyúrunk, belenyomkodjuk a tortaformába, megszurkáljuk, megsütjük. 10 perc gázsütő: 220-240 fokon, villany 225 fokon. Hagyjuk kihűlni.
Az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés meggylével. A többi gyümölcslevet felfőzzük, besűrítjük és elkeverjük a meggyszemekkel. A cukrot 4 evőkanál vízzel felfőzzük, összekeverjük a cseresznyepálinkával, és a keverékkel átitatjuk a piskótalapot. A tejszínt a vaníliás cukor hozzáadása után kemény habbá verjük, és egy részét csillagcsöves habzsákba töltjük. Az omlós tésztaalapra rákenjük a ribizli zselét, majd ráhelyezzük az egyik piskótalapot. Tejszínből karikákat formálunk, és a karikák közepébe 1-1 meggyszemet teszünk. Ezután ráhelyezzük a másik piskótalapot, és finoman lenyomkodjuk. A tortát körös-körül tejszínhabbal vonjuk be, megszórjuk csokoládéforgáccsal, és a torta tetejére tejszínhabból karikákat formázunk, közepükbe meggyszemeket rakunk.

FEKETEERDEI TORTA 03. 
Hozzávalók:
Tésztához: 2 evőkanál margarin, 8 db tojás, 20 dkg barna cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaópor
Töltelékhez: 1 üveg meggybefőtt, 3 teáskanál étkezési keményítő, 2 evőkanál meggylé, 5 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 5 dkg csokoládé

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 8 evőkanál vízzel és a cukorral sűrű krémmé habosítjuk. Megolvasztjuk a margarint, és a masszához csorgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a masszához adjuk. A lisztet, a keményítőt és a kakaót összekeverjük, ezután a tojásos habra szórjuk, majd lazán belekeverjük. A tésztát sütőpapírral kibélelt (Körülbelül 24 cm átmérőjű) tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 30 percig sütjük, majd kihűtjük.
A meggybefőttet leszűrjük, a levét felfogjuk, 16 szemet félreteszünk. 2,5 dl meggylevet kimérünk, ebből 2 kanálnyit az étkezési keményítővel összekeverünk, majd a maradék meggylevet felforraljuk. Ezután a keményítővel elkevert masszát hozzákeverjük a meggy léhez, újra felforraljuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet és kihűtjük.
A piskótát kétszer elvágjuk, a 3 lapot meggylével kicsit meglocsoljuk. A tortaformába visszahelyezzük az első tortalapot. A tejszínt és a cukrot kemény habbá verjük. A meggymassza felét és a tejszínhab harmadát az első tortalapra kenjük, rátesszük a második lapot. A meggymassza maradékát és a hab második harmadát rákenjük, és a harmadik lappal befedjük, és hidegre tesszük.
A maradék tejszínhabból kenhetünk vékonyan a torta tetejére, a maradékot nyomózsákba téve díszítjük a tortát, a szélére rózsaformákat formázva, amire a 16 félretett meggyszemet tesszük. S végül megszórjuk reszelt csokoládéval a torta közepét.
Megjegyzés: Bonyolultnak tűnhet az elkészítés, de a siker garantált!

FEKETEERDŐ DESSZERT
Hozzávalók: 20 dkg sovány túró, pár csepp vaníliaaroma, 1 kiskanál citromlé, 2 evőkanál cukor, 1 dl joghurt, 30 dkg magozott meggybefőtt, 4 db babapiskóta (vagy ennek megfelelő piskótalap), fél dl tej, 1 kiskanál kakaópor (instant)

Elkészítése: Összetörjük a túrót, belecseppentjük a vaníliaaromát, a citromlevet, a cukrot és a joghurtot is hozzáadva összekeverjük. A tejhez hozzáadjuk a kakaóport. Feltördeljük a piskótát-falatnyi darabokra - és a kakaós tejünkkel megöntözzük. Fagylaltos (illetve talpas) kelyhekbe rakosgatjuk a nyakon öntött piskótadarabkáinkat. Elosztjuk rajtuk a túrókrémünket. Majd végül a meggybefőttel is megszórjuk.
Elkészítési idő: 20 perc

FEKETEERDŐ FATÖRZS
Hozzávalók: 4 tojás (én 5 db-ot használtam fel), 13 dkg finomított kristálycukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 8 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő.  2 csapott teáskanál sütőpor (ez körülbelül 1 zacskónyi mennyiségnek felel meg), cseresznyepálinka-aroma (a zöld kupakosból egy üvegnyi), 4 dl tejszín, 1 zacskó habfixáló, 1 üveg (750 ml-es) magozott meggykompót, 1/2 citrom vékonyan levágott héja (reszelve nem jó), 5-5 dkg ét- és tej tortabevonó

Elkészítése: A tojások fehérjét kemény habbá vertem, közben beleszórtam 10 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot.
Egyenként belekevertem a tojások sárgáját.
2 dkg étkezési keményítőt összekevertem a kakaóval, a sütőporral, és a liszttel, majd rászitáltam az egészet a tojáskrémre, és óvatosan összekevertem.
Megjegyzés: én az ilyen kis mennyiségeket mindig kanállal mérem ki. 1 csapott evőkanál cukor = körülbelül 1 1/2 dkg. 1 csapott evőkanál liszt = körülbelül 1 dkg. A kakaót és a keményítőt úgy mértem ki, mint a lisztet.
A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítottam. A sütőbe való nagy szabvány-tepsi kell! Előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 10-12 perc alatt megsütjük. (Lehet légkeverésessel is sütni, ekkor vegyük lejjebb a hőfokot).
A piskótalapot megnedvesített, cukorral meghintett konyharuhára borítottam, a papírt lehúztam róla, betakartam egy másik megnedvesített konyharuhával, és hagytam kihűlni.
Folpackkal kibéleltem egy őzgerincformát (kb.11x30 cm-es, 1 l-es). A piskótából kivágtam egy 18x30 cm-es lapot, a formába simítottam, és a sütőaroma felével meglocsoltam.
1,5 dl tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá vertem, a piskótára simítottam, és az egészet hűtőbe raktam.
A meggyet lecsöpögtettem, levét felfogtam. A megmaradt keményítőt kevés meggylével simára kevertem. A maradék meggylevet a cukorral és a citromhéjjal felforraltam, majd a citromhéj eltávolítása után belevegyítettem a keményítőt. Összeforraltam, belekevertem a meggyet. Majd amikor majdnem kihűlt, a tejszínre halmozom. Pont megtölti a formát.
A piskótalapból kivágtam egy körülbelül 11x30 cm-es darabot (ami épp befedi a sütit). Meglocsoltam a maradék sütőaromával, és a kompótrétegre fektettem.
A fatörzset körülbelül 3 órára hűtőbe tettem.
Közben a tortabevonókat gőz fölött megolvasztjuk, porcelán vagy márványlapra simítjuk, kis időre hűvös helyre tesszük, majd forgácsokat faragunk belőle. Majd hűvös helyre tesszük ismét. Én leegyszerűsítettem az egészet. A csokikat nem olvasztottam meg, hanem krumpli-hámozóval megfaragtam. (Bár így nem annyira dekoratív).
A fatörzset a formából kiborítottam, a fóliát lehúztam róla. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, a sütit körös-körül bevontam vele, és csoki-forgácsokkal megszórtam.

FEKETEERDŐ-FÉLE TORTA
Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1dl víz, 1 dl olaj,2 evőkanál kakaópor, 4 tojás fehérje habbá verve, meggylekvár, meggy

Elkészítése: A hozzávalókat jól összedolgozzuk. A felvert fehérjéket könnyedén a masszához keverjük. A tésztát kerek tortaformába öntjük és 185 fokos sütőben, körülbelül 30 percig sütjük. De végezzünk próbát, átsült-e már. Kivesszük, kihűtjük, 3 részre vágjuk. Elkészítjük a túrókrémet. Ha áthűlt, az alsó tésztalapot megkenjük meggylekvárral és kimagozott, lecsepegtetett meggyet szórunk rá. Erre jön a második lap. Erre felhalmozzuk a túrókrémet. Túrókrém hozzávalói:25 dkg túró, 2 dl tejből, 1 csomag vaníliás cukorral, 2 evőkanál búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk. Kevés tejszínt öntünk bele. Ha kihűlt, a túróhoz keverjük, ízlés szerint cukrozzuk. (Ez az egyszerűbb változat, a tejbegrízt pótolhatjuk habfix segítségével felvert tejszínnel is.) Majd a következő lappal betakarjuk. A tetejét kis túrókrémmel megkenjük, meggyszemekkel és tejszínhabbal, esetleg csokoládé reszelékkel díszítjük. Ha a meggyet előzőleg rumba áztatjuk, nagyon finom. Az egész tortát pár órára hűtőben összeérleljük.

FEKETEERDŐ KOCKA
Hozzávalók: 8 tojás, 8 ek liszt, 1cs sütőpor, 3 ek kakaópor, 1/2 l tejszín, fél kg megy vagy egy üveg meggybefőtt {mag nélkül), egy csipetnyi fahéj, 2 ek porcukor, 10 ek cukor, egy csomag vaníliás vagy tejszínes puding, 1/2 tej vagy a meggylé

Elkészítése: A 8 tojásból hagyományos kakaós piskótát készítünk. A meggyet lecsöpögtetjük és szórunk rá egy csipetnyi fahéjat és 2 ek porcukrot ha nem fagyasztott meggyet használunk, akkor a megy levébe, még lehet főzni a pudingot, ha nincs meggylé, akkor hagyományosan tejben kell meg főzni. A 1/2 l tejszínt 2 ek cukorral jó keményre felverjük. A piskóta lapot három lapra vágjuk. Az alsó lapra a puding és a tejszínhab egy részét kis halmokba rakjuk és simítjuk, majd a meggyet rápakoljuk. Óvatosan rátesszük a következő lapot, rátesszük a maradék pudingot és a tejszínhab egy részét, majd a piskóta tetejét. Az egészet bevonjuk tejszínhabbal, csokireszelékkel és meggyel díszítjük.
Tanácsok: A hűtőben 1-1.5 órát állni hagyjuk, hogy jól szilárduljon meg.
Elkészítési idő: 60 perc

FEKETEERDŐ MUFFIN
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2,5 teáskanál kakaó, 5 dkg reszelt csokoládé, 2 tojás, 10 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 2,2 dl tej, 25 dkg meggy

Elkészítése: A tojást, a cukrot és a puha vajat kikeverem. A lisztet, a sütőport, a kakaót és a reszelt csokoládét egy tálban összekeverem, és az előző masszához kanalanként, felváltva a tejjel, hozzáadom. A végén óvatosan hozzákeverem a meggyet. Muffin formába adagolom, majd 180 fokon körülbelül 25 percig sütöm. A kihűlt muffinokat tejszínhabbal és 1 szem meggyel díszítem.

FEKETE ERDŐ MUFFIN - DIA MÓDRA
Hozzávalók 12 db muffinhoz: 15 dkg meggy-befőtt, 4 ek meggy-lekvár, 20 dkg liszt, 4 evőkanál eredeti kakaópor, 1 kk szódabikarbóna, 1/2 zacskó sütőpor, csipet só, 2 tojás, 10 dkg cukor (ízlés szerint több is lehet), 10 dkg puha margarin, 2 dl tejföl
Díszítéshez: 1 dl meggybefőtt leve, 2 dl tejszín /vagy tejszínhabspray, 12 szem meggy, 3 kocka étcsokoládé reszelve

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-5 fokozat között). A muffin formákat kibéleljük papírral. A csokit lereszeljük. A meggybefőttet lecsepegtetjük, 12 db-ot díszítésre félreteszünk, a többit apróra vágjuk és összekeverjük a lekvárral.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, csipet sóval és a kakaóval.
A margarint mikróban megolvasztjuk, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt.
A lisztes keveréket folyamatos kevergetés mellett csomómentesen összedolgozzuk a folyékony anyagokkal. A tésztába a legvégén belekeverjük a meggydarabokkal dúsított lekvárt.
A tésztával megtöltjük a papírformát, majd sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat hagyjuk kissé kihűlni a formákban, majd mindegyik sütit meglocsoljuk 2-2 kiskanál meggylével, hogy a tészta magába szívja és a süti zamatos maradjon.
A teljesen kihűlt muffinokat tejszínhabbal, egy szem meggyel, és csokireszelékkel díszítve tálaljuk.

FEKETEERDŐ TEKERCS 01.
A piskótatésztához: 4 tojás, 4 evőkanálnyi forró víz, 125 g cukor, 1 vaníliás cukor, 75 g búzaliszt, 25 g étkezési keményítő, 25 g kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor

Elkészítése: A tésztához összekeverem géppel a tojást és a vizet, majd beleszórom a cukrokat. Utána következik, a liszt a keményítővel, a kakaóval és a sütőporral. A tésztát egy körülbelül 30*40 cm-es, kikent és sütőpapírral fedett tepsiben sütöm ki. Kell a sütőpapír, mert az első adagom nem jött ki a tepsiből. Körülbelül 10 perc alatt megsütjük.
Sütés után azonnal kiborítjuk, hideg vízzel megkenjük gyorsan a papírt és lehúzzuk óvatosan. Egy konyharuhával lassan felcsavarom a piskótát és hagyom kihűlni.
600 ml tejszínt 1 ek cukorral habbá verek. Fél zacskó zselatinport beáztattam egy kis pohár vízbe, majd folyamatosan keverve felmelegítem. Épphogy forr, amikor belekeverek egy kis tejszínhabot. A többit apránként adogatom hozzá. Egy üvegnyi magozott meggyet botmixerrel pépesítek, majd egy kis részét félrerakom.
Töltés: A piskótát óvatosan megkenem a tejszínhab 2/3-ával, egy csíkban ráteszem a meggypépet és feltekerem. A maradék tejszínnel kívülről bevonom, teszek rá meggy-pettyeket és sajtvágóval (IKEA pl.) csokoládét reszelek rá.
Egy-két órára hűtőbe kell még tenni, de ez azért jó, mert addig biztonságban van. Ugyanis utána könyörtelenül elfogy.

FEKETEERDŐ TEKERCS 02.
Hozzávalók: 6 tojás, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 teáskanál kakaópor, 1 üveg meggybefőtt, 1 csomag vaníliás cukor, 40 dkg tejszín, 5 dkg étbevonó, 1 csomag habfixáló, 1 evőkanál cseresznyepálinka, sütőpapír

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét sóval habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral krémesre keverjük. A lisztet vegyítjük a kakaóporral, majd óvatosan a tojáshabbal is. A tésztát egyenletesen elosztjuk a tepsiben, majd 200 fokos sütőben 12 percig sütjük. Enyhén benedvesített cukorral megszórt konyharuhára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A piskótát a kendő segítségével a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, majd hűlni hagyjuk. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, vagy szűrőben lecsepegtetjük, és összeforgatjuk a vaníliás cukorral. A bevonót darabokra törjük, és forró vízfürdőben kevergetés közben megolvasztjuk. Azonnal kiolajozott tálcára öntjük, és dermedni hagyjuk. A tejszínt habfixálóval habbá verjük, hozzáadjuk a cseresznyepálinkát is. A piskótalapot széthajtjuk, rásimítjuk a tejszín harmadát, és eloszlatjuk rajta a meggyet. A piskótát hosszában feltekerjük, tálcára helyezzük, és megkenjük a maradék habbal.
Csoki forgácsokkal díszítsük ezt a pofonegyszerű piskótás sütit
Elkészítési idő: 70 perc

FEKETEERDŐ TORTA 01.
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 175 g cukor, 90 g vaj, 140 g olvasztott csoki, tortabevonó
Hozzávalók a töltelékhez: 750 g kimagozott meggy (lehet befőtt is), 80 g cukor, 1/2 kávéskanál fahéj, 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál víz, 6 evőkanál meggylekvár, 3 evőkanál cseresznyepálinka, 3/4 liter tejszín, 1-2 evőkanál cukor

Elkészítése: A hozzávalókból piskótatésztát sütünk. A meggyet a cukorral és a fahéjjal felfőzzük. Hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt, és állandó keverés közben felforraljuk. Levesszük a tűzről. A piskótát négy lapra vágjuk. A meggylekvárt simára keverjük a cseresznyepálinkával, majd a legalsó lapot megkenjük vele. Rátesszük a másik lapot, amit a felfőzött meggyel beborítunk. (Néhány szem meggyet tegyünk félre a torta díszítésére!)
A tejszínből a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. A harmadik tortalapot megkenjük a hab felével. Ráhelyezzük az utolsó lapot, majd a tortát körben vastagon bevonjuk a tejszínhab másik felével. Csokoládéreszelékkel, tejszínhabrózsákkal és a maradék meggyel díszítjük.

FEKETEERDŐ TORTA 02.
Hozzávalók 16 szelethez: 1 kakaós piskótalap (24-26 cm átmérőjű), 100 g étcsokoládé
A töltelékhez: 1 nagy üveg kimagozott meggybefőtt, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 csipet őrölt fahéj, 70 g porcukor, 8 dl tejszín, 2 tasak habfixáló, 20 g kakaópor

Elkészítése: az előre megvásárolt kakaós piskótalapot vágjuk félbe, és az alsót helyezzük egy kerek tálra. Aztán a meggybefőttet szűrjük le, majd 2,5 dl kompót-lével keverjük simára a pudingport és a fahéjat. További 2,5 dl kompótlét forraljunk fel 30 g cukorral, és keverjük hozzá a már pudinggal ízesítettet. Ezt követően főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik, majd a tűzről levéve keverjük még bele a meggyet. Ha mindezzel megvagyunk, rakjuk félre egy kis időre, hogy kihűljön. Közben 4 dl tejszínt verjünk kemény habbá 1 tasak habfixálóval. A kakaót keverjük el 10 g porcukorral és egy evőkanál vízzel, majd kíméletesen adjuk hozzá a habhoz, utána pedig töltsük bele egy nyomózsákba. Az alsó tortalap közepére nyomjunk egy tojásnyi nagyságú csoki habot, és kifelé haladva, 3 cm-es távolságot tartva, kerekítsünk még 2-3 habgyűrűt. Az üresen maradt helyre simítsuk bele a meggyes krémet, és fedjük be a tetejét a másik tortalappal. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan nyomkodjuk meg, hogy a krém egyenletes legyen. Majd 30 g porcukorral és 1 tasak habfixálóval verjük fel a maradék 4 dl tejszínt, és az így kapott habbal vonjuk be a torta oldalát, a tetejét pedig kupolaszerűen magasítsuk fel, hogy még jobban mutasson. A csokoládét burgonyahámozóval vágjuk apró forgácsokra, majd szórjuk meg vele a torta tetejét és az oldalát. Egészen a tálalásig tartsuk hidegen, mert akkor még ínycsiklandozóbb lesz.

FEKETEERDŐ TORTA 03.
Egy torta, amelynek a világon mindenhol hódolnak. A csokoládés piskótalap és az alig édesített tejszínhab alkotják az alapot, az aromáról pedig a meggy és a cseresznyepálinka gondoskodik.
Hozzávalók:
A csokoládés piskótalaphoz: 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 4 dkg darált dió, fél vaníliarúd kikapart belseje, 7 dkg kakaó, 8 dkg vaj, 8 tojásfehérje, 5 dkg liszt, 10 dkg piskótamorzsa A tojássárgáját a cukor fele részével és a darált dióval elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét. Az így kapott masszát habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a kakaóport, majd a megolvasztott, langyos vajat. A tojásfehérjét a maradék cukorral felverjük, és a masszához keverjük. Rászitáljuk a liszt-morzsa keveréket, és összekeverjük a masszával. A tésztát sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. A piskótát három lapra vágjuk.
A töltelék hozzávalói: 1 üveg meggybefőtt, levével együtt, 4 dkg cukor, fél rúd fahéj, 2 teáskanál étkezési keményítő, 3/4 liter tejszín, 6 dkg cukor
Az átitatáshoz: 6 cl cseresznyepálinka, 4 cl cukorszirup
A díszítéshez: csokoládéreszelék, porcukor

Elkészítése: A meggyet leszűrjük, levét felfogjuk. A lé felét cukorral és fahéjjal felfőzzük, majd kivesszük a fahéjrudat. A keményítőt kevés hideg vízbe keverjük, és megkötjük vele a meggylét, majd felforraljuk. Tizenhat szép meggyet félreteszünk a díszítéshez, a többit, a felfőzött gyümölcsléhez adjuk. Még egyszer felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. Az első tortalapot vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd nyomócsővel négy karikát rajzolunk rá. A karikák közti részt a levében elkészített meggyel kitöltjük. Ráillesztjük a második lapot, és finoman lenyomkodjuk, majd meglocsoljuk a cukros cseresznyepálinkával. A második lapra is ráhelyezzük a tölteléket, majd ráborítjuk a harmadik lapot. A torta tetejét és oldalát megkenjük tejszínhabbal, majd megszórjuk csokoládéreszelékkel, és szeletenként egy szem meggyel díszítjük.

FEKETEERDŐ TORTA 04.
Elkészítése: 24 cm-es háromfelé vágott csokoládés tortakarikába főzött, enyhén fahéjjal ízesített meggypudingot töltünk.
A második réteg bajor krém.
A tetejét tejszínhabbal díszítjük, majd kakaóval megszórjuk.
Krém: 8 tojássárgáját 22 dkg porcukorral, 2 dkg zselatinnal, egy csomag vaníliás cukorral fehéredésig keverünk. Folyamatosan hozzákeverünk 7 dl tejet, egy főzőedényben felhevítjük, nem főzzük, mert kicsapódik a tojás. Állandó kevergetéssel lehűtjük, és hozzáadjuk 2 db narancs héját, egy narancsot apró kockákra vágva, és 3 evőkanál narancslikőrt. Kanállal lazán belekeverjük a 6 dl keményre felvert tejszínt.

FEKETEERDŐ TORTA 05.
Hozzávalók körülbelül 12 szelethez: 1 tábla tejcsokoládé, 5 tojás, 5 evőkanál + 4 evőkanál gyümölcspálinka, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, 50 dkg meggy, 20 dkg meggylekvár, 7,5 dl tejszín, 3 csomag habfixáló, 8 dkg finom szemcsés kristálycukor, 3 evőkanál csokoládéreszelék

Elkészítése: A csokoládét lereszeljük. Kibélelünk sütőpapírral egy körülbelül 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Habosra keverjük a tojásokat 5 evőkanál pálinkával. Folyamatosan keverve egymás után beledolgozzuk a porcukrot, a lisztet, a kakaót és a csokoládét. A masszát a formába öntjük, és a sütőben körülbelül 60 percig sütjük. Kivesszük a formából, és hagyjuk kihűlni. A meggyet megtisztítjuk, megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük, és 12 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A maradékot összekeverjük a meggylekvárral. A tortát vízszintesen kettévágjuk, a vágott felületen mindkét lapot megcsepegtetjük a maradék pálinkával. Az alsó lapot egy tálra fektetjük, szétosztjuk rajta a meggyes masszát. A tejszínt a habfixálóval és a cukorral kemény habbá verjük, a felét a meggyre simítjuk. Ráborítjuk a felső tortalapot, kicsit megnyomkodjuk. A maradék tejszínnel körös-körül bevonjuk a tortát (az oldalát is). Kevés tejszínből habrózsákat is nyomhatunk a torta szélére. A tortát a félretett meggyszemekkel és csokoládéreszelékkel díszítjük. Betesszük körülbelül 2 órára a mélyhűtőbe, hogy éppen elkezdjen fagyni.

FEKETEERDŐ TORTA 06.
Hozzávalók: 1 db kerek kakaós tortalap (készíthetjük magunk is), 1/2 l tejszín, 1 üveg magozott meggybefőtt, 1 csomag vaníliás pudingpor, porcukor, csokireszelék, fahéj

Elkészítése: A meggyet lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és megszórjuk egy kis fahéjjal és porcukorral. A vaníliás pudingot a meggy lecsöpögtetett levében megfőzzük. A tejszínhabot egy kis porcukorral jó keményre felverjük. A tortalapot három részre vágjuk, majd az alsó lapra a puding és a tejszínhab egy részét kis halmokba rakjuk és simítjuk, majd a meggyet rápakoljuk. Óvatosan rátesszük a következő lapot, rátesszük a maradék pudingot és a tejszínhab egy részét, majd a tortalap tetejét. Az egész tortát bevonjuk tejszínhabbal, csokireszelékkel és meggyel díszítjük.
A hűtőben körülbelül 1-1,5 órát szilárdulni hagyjuk.

FEKETEERDŐ TORTA 07.
Hozzávalók:
A tésztához: 7 tojás, 6 evőkanál víz, 13 evőkanál kristálycukor, 9 evőkanál liszt, 4 evőkanál kakaó, 1 mokkáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez: meggylekvár, 5 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 1,5 evőkanál zselatinpor, 1 dl tej

Elkészítése: A 7 tojás fehérjét 6 evőkanál hideg vízzel és 13 evőkanál kristálycukorral habbá verjük. A tojássárgákat folytonos keverés közben egyenként belecsurgatjuk. 9 evőkanál lisztet, 4 evőkanál kakaót, 1 mokkáskanál szódabikarbónát összekeverünk, és a felvert habhoz adjuk. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A krémhez az 5 dl tejszínt habbá verjük, majd 15 dkg porcukrot hozzáadagolunk. 1,5 evőkanál zselatinport 1 dl tejjel kikeverünk, forrásig hevítjük, majd langyosra hűtjük, és a habhoz adjuk, habverővel alaposan összedolgozzuk.
A kisült tésztát kettévágjuk, megkenjük meggydzsemmel (de jó az eper, málna is). Erre kenjük az elkészített krém felét, a másik felével a tetejét és az oldalát bevonjuk.

FEKETEERDŐ TORTA 08.
Hozzávalók: Kerek kakaós piskóta, rum
Töltelék: 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 üveg meggybefőtt, 0,5 liter Hullala tejszín, 2 csomag habfixáló por

Elkészítése: A kerek piskótát 3 felé vágjuk, meglocsoljuk rommal, vagy rumaromával ízesített meggylével.
Töltelék: A pudingot felfőzzük, de nem tejjel, hanem a meggybefőtt levével. A tejszínt felverjük, a habfixáló-por hozzáadásával. Megkenjük a lapot a pudinggal, majd rákenünk tejszínhabot, amibe belenyomkodunk a félbeszedett meggyekből. A következő sorba is ez kerül.
Kívülről bevonjuk a tejszínnel és dekoráljuk.