Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gyümölcskenyerek


A BÁNÁTI GYÜMÖLCSKENYÉR (ZILAHY)
Elkészítése: Vegyünk 25 deka igen nagy szemű mazsolát, 25 deka datolya szilvát, 25 deka mandulát 25 deka citronádot, 25 deka birsalmasajtot, 25 deka aszalt magolt szilvát, 25 deka vegyes finom cukrozott déli gyümölcsöt, 50 deka fügét és 50 deka héjától megtisztított diót. Mindezen gyümölcsöket fel kell vágni lehetőleg egyenlő, de nem igen vékony laskákba. A felvagdalt gyümölcsöket tegyük tálba és hintsünk reá 2 deka törtfahéját, 2 deka törtszegfűszeget, és négy nagy almát héjától megtisztítva, vagdaljunk fel apró darabkákba; azt is keverjük a száraz, fölvágott gyümölcsök közé. E vegyes gyümölcsre öntsünk 4 deci jó rumot. Este készítsük el ezt az anyagot, hogy a tálba befedve egész éjjel úgy álljon, és ideje legyen összeérni. Másnap reggel készítsünk hozzá egy kiló lisztből, 2 tojásból, 2 kanál cukorból, egy késhegynyi sóból, egy kanálnyi vajból, 3 dekányi élesztőből és fél liter tejből közönséges kalácstésztát. E tésztát verjük jól meg és tegyük langyos meleg helyre kelni. Ha a tészta megkelt, tegyük ki deszkára és nyújtsuk el kétujjnyi vastagságura. Ekkor a vegyes gyümölcsöt tegyük szép hosszan a tészta közepére; a tésztát sodorjuk össze a gyümölcscsel oly módon, hogy hosszúkás pékkenyér formája legyen. A kalács-tészta a gyümölcsöknek csak burkolatul szolgáljon. A tésztát felül kenjük meg tojássárgájával s tegyük tepsibe. Csendes tűznél, lassan kell kisütni szép barnapirosra. Használatkor nagy lapos szeleteket kell belőle vagdalni. Ez a rendkívül finom csemege a Temesvár- vidéki német ajkú családoknál karácsony estéjén szinte elmaradhatatlan étel.

A GYÜMÖLCS-KENYÉR (ZILAHY)
(Német csemege)
Elkészítése: Tegyünk egy tálba hat egész tojást, hat kanál porcukrot, tíz kanál liszttel; ezekből keverjünk tésztát, aztán tegyük közé a következő gyümölcsöket: 6 deka laskára vágott fügét. 6 deka cukros narancshéját felvagdalva, 6 deka hosszában felszeldelt, hámozatlan mandulát, deka tiszta mazsolát, 6 deka laskára vágott citronádot, 6 deka egész cikkben meghagyott diót.
E gyümölcsöket keverjük jól össze a tojásos tésztával, s ha kissé kemény lenne a tészta, fel lehet hígítani tojással. Csak olyan keménynek szabad neki lenni, hogy a gyümölcsre reá ragadjon a tészta. Egy mély, kisded és hosszúkás formát ki kell kenni vajjal, be kell hinteni liszttel és a gyümölcsös tésztát csinos, hosszúkás, kisded kenyér alakba formálva, a tepsibe kell tenni. Ez a tészta ragadós és nehezen bánható, be kell tehát felül hinteni liszttel, és lassú, de azért nem gyenge tűz mellett tegyük egy órára sütőbe. Ügyeljünk reá, hogy e tömött, nehéz tészta belül is átsüljön. Asztalra adás előtt vágjuk fel széles, vékony szeletekbe.

ALMAKENYÉR
Hozzávalók két db, egyenként fél literes (15 x 7 cm-es) sütőformába való adaghoz: 40 dkg alma, 5 dkg cukor, 13 dkg mandula, 13 dkg finomliszt, 13 dkg Graham liszt, 3/4 csomagnyi sütőpor
Összesen egy evőkanálnyi a következő mézeskalács fűszerekből: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 2-3 szem porrá tört kardamom mag (vigyázat, igen erős az aromája); 1 db porrá tört szegfűbors, egy evőkanál kakaópor, 13 dkg mazsola, liszt és zsiradék a tepsik kikenéséhez (vagy sütőpapír), végül a cukormáz alkotóelemei: két evőkanálnyi citromlé, 7-8 dkg porcukor, pár csepp fekete-ribizli szörp

Elkészítése: Az almákat megmossuk, a magházat éles késsel eltávolítjuk, azután héjastól lereszeljük az almát nagy lyukú reszelőn.
Megszórjuk cukorral, utána 4-6 órán át, állni hagyjuk. A mandulákat forró vízbe dobjuk, a vizet kis idő múlva leöntjük, majd lehúzzuk héjukat. Valamennyi hozzávalót összekeverjük, egyenletes tésztává dolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsiket bekenjük egy kis margarinnal és meghintjük liszttel. A tésztát az így előkészített formákba öntjük, tetejét elsimítjuk. Az almakenyeret a sütő középső részén süssük kb. 75 percig. Amikor kész, ne borítsuk ki azonnal a formából, hagyjuk állni 5-10 percig. Utána borítsuk rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A citromléből, pár csepp fekete-ribizli szörpből és a porcukorból sűrű, rózsaszínű cukormázat keverünk, majd bevonjuk vele a kenyereket. Tört mandulával díszítjük. Hűvös helyen tárolva, akár három hétig is eláll.

ALMÁS GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 4 nagy alma, 15 dkg cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál fahéj, 3 szem tört szegfűszeg, csipet só, 4 evőkanál apróra vágott gyümölcsbefőtt, 2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj, 10 szem dióbél, 2 evőkanál törött mandula, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem, és a cukorral jól elkeverem. Hozzáadom a nyers tojást, a lisztet meg a sütőport, ezután addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Fahéjjal, szegfűszeggel, csipet sóval fűszerezem, majd hozzáadom a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, apróra vágott narancshéjat, diót és mandulát. Szögletes, hosszúkás formát kivajazok, liszttel meghintem, az almás masszát belesimítom, és alufóliával letakarom. Előmelegített forró sütőbe teszem, és a lángot azonnal közepesre mérsékelem. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenőrzöm, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón deszkára borítom, és hagyom tejesen kihűlni. Ha már hideg, alufóliába csomagolom, és hűvös helyen tartom. Sokáig elálló sütemény; tea vagy kávé mellé kínálom.

ALMÁSKENYÉR 01.
Elkészítése: 50 dkg almát megreszelünk és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 5 dkg durvára vágott diót.
Vajazott, lisztezett őzgerinc formában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

ALMÁSKENYÉR 02.
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt, 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez

Elkészítése: A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy follpackba, vagy alufóliába és hűvös helyen tárolom.
Nagyon sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.

ANANÁSZOS GYÜMÖLCSKENYÉR DIA MÓDRA
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 4 tojás, 25 cukor, 25 dkg margarin, 1 kis doboz ananászkonzerv, 3 citrom, 15 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl
A grillázshoz: 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 15 dkg mandula + dióbél apróra vágva
A bevonathoz: 1 tábla tejcsokoládé (10 dkg), 1 tábla étcsokoládé (10 dkg), 3 dkg vaj

Elkészítése: A konzerv ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A citromokat alaposan lesikáljuk. Két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
A grillázshoz 10 dkg cukrot egy nagy teflonbevonatú serpenyőben barnára karamellizáljuk, utána beleteszünk 2-3 dkg vajat, vágott mandulát, diót és összekeverjük. A masszát olajjal kikent alufóliára, vagy sütőpapírra öntjük, elsimítjuk, félretesszük, kihűtjük. (Gyorsan megszilárdul és ragad, gyorsan kell vele dolgozni!)
25 dkg margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a tojásokat is, tejfölt, citromlevet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az ananászdarabokat is a tésztába forgatjuk. A mandula-grillázst apró (kb. 1 cm-es) darabokra tördeljük, és a 2/3-át a tésztába keverjük. Magas, téglalap alakú, hosszúkás sütőformába töltjük a masszát, és előmelegített sütőben 175 -180 fokon (gázsütő: 3-as fokozat) kb. 70 percig sütjük. A megsült gyümölcskenyeret a formában kihűtjük.
Ha kihűlt, a csokoládékat apró darabra törve gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, majd egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. A maradék grillázst nagyobb darabokra tördeljük, és a még puha csokoládémázba nyomjuk. Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csokimáz, utána szeletelve, tejszínhabbal tálaljuk.

ANGOL GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 125 g vaj, 100 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 1 üveg rumaroma, 1 csipet só, 250 g liszt, 1 csomag sütőpor, 4 teáskanál tej, 125 g mazsola, 75 g szárított sárgabarack

Elkészítése: Vajat cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, aromával, sóval, liszttel, sütőporral és a tejjel elkeverjük. A tésztába óvatosan belekeverjük a mazsolát és a sárgabarackot. Kivajazott formába öntjük, és előmelegített sütőben (180 fokon) sütjük 50-55 percig. 
A recept egy normálméretű őzgerincformához elegendő. Természetesen más aszalt gyümölcs is felhasználható a süti elkészítéséhez.

ÁNIZS-KENYÉR
Hozzávalók: Cukor 25 dkg, tojás 5 db, ánizs 1 dkg, liszt 25 dkg

Elkészítése: A cukrot 5 egész tojással, 1 dkg ánizsmaggal habosra verünk, apródonként hozzátesszük a lisztet. Kikent és kilisztezett tepsibe öntve, lassú tűznél sütjük.

BANÁNOS GYÜMÖLCSKENYÉR 01.
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 cs sütőpor, 4 tojás, 2 ek rum, 2-3 banán, aszalt gyümölcsök ízlés szerint

Elkészítése: A banánt megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyenként dolgozzuk bele a tésztába. Apránként hozzáadjuk a lisztet és a rumot, majd belekeverjük a banánt és az aszalt gyümölcsöket is. Kivajazott őzgerincformába töltjük és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Néhány percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra borítjuk és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
A tetejét porcukorral meghintve szeletekre vágva tálaljuk.

BANÁNOS GYÜMÖLCSKENYÉR 02.
Hozzávalók 16 szelethez: 1 citrom, 1 alma, 1 körte, 2 banán, 28 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 50 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 mokkacukor, 2 dkg élesztő, 15 dkg vaj/margarin, 2 tasak vaníliás cukor, 3 tojás
A díszítéshez: 5 dkg darabos cukrozott gyümölcs

Előkészítés: A citromot forró, folyóvíz alatt megmossuk, szárazra törölgetjük, a héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra - a banánokat vékony szeletekre - vágjuk, és azonnal meglocsoljuk a citromlével, hogy meg ne barnuljanak. Megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanál cukorral, összekeverjük, lefedjük, fél órán át, érleljük. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, konyharuhával szárazra törölgetjük, apróra vágjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál liszttel, és lazán összekeverjük.

Elkészítése: Egy 26-28 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját és oldalát éppen csak “megpöttyözzük” egy pici vajjal/margarinnal, és kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mokkacukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. Habosra keverjük a vajat/margarint a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és csipetnyi sóval. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként a lisztet, majd belekeverjük a felfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat és a gyümölcskeveréket a levével együtt. A masszát a tortaformába simítjuk, és kb. 1 órán át, sütjük (a sütő ajtaját 35 percig nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!). A tortaformában hagyjuk langyosra hűlni, aztán lehúzzuk róla a tortakarikát, lehántjuk a papírt, és rácsra csúsztatva hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor tetejét megszórhatjuk vaníliás vagy fahéjas porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Körkörösen tálra rendezzük, a közepét cukrozott/aszalt gyümölcsdarabkákkal vagy jól lecsepegtetett befőttel, rumos-konyakos meggyel díszíthetjük.

BARCSI GYÜMÖLCSKENYÉR
Bruszel Gyuláné receptje Barcsról
Hozzávalók: 15 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom héja, 15 dkg liszt, 2 dkg sütőpor
Díszítéshez étcsokoládé, 10 dkg apróra vágott gyümölcs (szárított, kandírozott, dió, mandula)

Elkészítése: A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a kakaóport és a reszelt citromhéjat.
A tojásfehérjét a kristálycukorral habba verjük.  A lisztet és a sütőport az apróra vágott gyümölccsel összekeverjük.
Ezután a felvert tojásfehérjét lágyan összekeverjük a margarinos masszával, s ugyanígy utána a lisztes alkotórészt is. A végeredmény miatt fontos, hogy mindeme műveletek közben a tésztát ne torjuk össze melyet azután kizsírozott lisztezett őzgerinc formában vagy kuglófsütőbe toltunk. Majd 180 fokos sütőben 40 perc alatt kisütünk. Ezt is bevonhatjuk olvasztott csokoládéval, vagy csak bőségesen meghintjük porcukorral.

BELGA ALMÁSKENYÉR
Elkészítése: 50 dkg almareszeléket habosra keverünk 30 dkg cukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, 5 dkg durvára tört diót, fél citrom reszelt héját, meg késhegynyi fahéjat.
Belekeverünk egy egész tojást, végül 30 dkg lisztet és egy sütőport. Kizsírozott, kilisztezett vékony püspökkenyér-formába öntjük / két formába elég! / és megkent fóliával letakarva forró sütőbe toljuk. Mérsékelt tűznél 45 percig sütjük, még melegen deszkára borítjuk. Ha kihűlt, alufóliába csomagolva sokáig eláll.

CSOKOLÁDÉS GYÜMÖLCSKENYÉR ASZALT BARACKKAL
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 dkg búzacsíra, 30 dkg aszalt sárgabarack, 30 dkg tejcsokoládé, 2 tojás, 2,5 dl tej, 10 dkg vaníliás porcukor, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, 8 dkg vaj

Elkészítése: A sütőt 190°C-ra bekapcsoljuk. Az aszalt barackból 10 dekát félreteszünk, a többit kis kockákra vágjuk. 20 dkg tejcsokoládét apróra törünk, és gőz fölött megolvasztjuk. A lisztet sütőporral és búzacsírával vegyítjük. A tojásokat felverjük, majd cukrot, tejet adunk hozzá, és addig kevergetjük, míg a cukorszemcsék elolvadnak. Apránként beleszórjuk a lisztes mixet, és csomómentesen eldolgozzuk. A megolvadt csokihoz 5 dkg vajat adunk, egyneműre keverjük, és a tésztához adva simára összedolgozzuk, legvégül beleforgatjuk a kis kockákra vagdalt barackot. Magas falú, téglalap alakú, tapadásmentes fémből készült sütőformát kivajazunk, és beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt megsütjük.
A formából kivett, kisült kalácsot hagyjuk kihűlni. Utána megolvasztjuk a maradék csokoládét, rácsurgatjuk a tetejére, de nem vonjuk be teljesen, és aszalt barackszemeket rakunk rá, hogy a csokiban megtapadjon. Szeletelve tálaljuk.

DÁN GYÜMÖLCSKENYÉR (PLUMKAGE)
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 5 tojás, 30 dkg liszt, 2 ek reszelt citromhéj, 2 ek citromlé, 15 dkg mazsola, 10 dkg hámozott, apróra vágott mandula, 10 dkg aprított cukrozott gyümölcs

Elkészítése: Ha lehet, elektromos habverővel habosra verjük a vajat a cukorral, majd egyenként beleverjük a tojássárgákat, lassan beleverjük a lisztet, gyümölcsöket, majd a tojásfehérje habot. Hosszúkás tepsit kivajazunk, aljára zsírpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát. A legkisebb hőmérsékleten kb. 1 órát sütjük, míg a közepébe szúrt kés tiszta marad.
Kihűlve vesszük ki a tepsiből, felszeleteljük.
2-3 napos állás után még finomabb, mint frissen. Alufóliában eláll hosszabb ideig is.

DIABETIKUS GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 4 dkg Glukonon vagy sorbit, 2 db tojás, 14 dkg liszt, 1/4 cs. sütőpor, 14 dkg dióbél, 10 dkg mazsola, 18 dkg apró kockára vágott alma, kevés reszelt citromhéj

Elkészítése: A glukonont a tojással jól kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet, majd az apróra vágott dióbelet, mazsolát, az almát. Jól kikent őzgerincformában lassan sütjük. A megsült tésztát a lekapcsolt, nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük. (Az almát ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed le.)

DIÓKENYÉR
Hozzávalók: 6 tojás, 4 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, fél citrom héja, 8 dkg dió, 8 dkg vaj, 80 dkg liszt

Elkészítése: A diókenyér ugyanúgy készül, mint a püspökkenyér, csak a gyümölcsök helyett gorombára vagdalt diót használunk. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, vagy cukormázzal vonjuk be, és fél diókkal díszítsük.

FINOM GYÜMÖLCSKENYÉR
Elkészítése: 6 tojás sárgáját elkeverünk habosra 15 deka cukorral és 1/2 csomag Vanillincukorral, azután 3 evőkanál világos zsemlyemorzsát és 1 csomag Váncza-sütőport is adunk hozzá, majd legvégül a hat tojásfehérje keményre vert habját. Felét nagyobb püspökkenyér-formába tesszük, és közepére összesen 35-40 deka gyümölcsös keveréket teszünk vagdalt fügéből, cukrozott narancsból, vagdalt birsalmasajtból, cukrozott vagdalt gyümölcsből, mazsolából, kevés barackízzel összevegyítve. A tészta másik felét ráöntve, közepes tűznél szép sárgára megsütjük. Egy-kétnapi állás után igen jó, vékonyra szeletelve.

GAZDAG GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg rétesliszt 4 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg durvára tört dióbél (nem darált), 5 dkg mazsola, 5 dkg birsalmasajt. 5 dkg apróra tört (nem reszelt) étcsokoládé, 5 dkg héjától megfosztott, szálkásra vágott mandula, 5 dkg cukrozott narancshéj, 1 zacskó vaníliás cukor. 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, a forma kenéséhez 3 dkg vaj és 1 evőkanál liszt

Elkészítése: Egy nagyméretű őzgerincformát vastagon kikenek a vajjal, és liszttel behintem. Az előzőleg alaposan lehűtött tojásfehérjéket 2 evőkanál nagyon hideg vízzel kemény habbá verem, majd a cukorral addig verem tovább, amíg fényes, kemény tömeggé nem válik. Ekkor beleszórom a sütőport, a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a vaníliás cukrot és a liszt négyötöd részét. A megmaradt lisztet rászórom a közben apróra összevagdalt cukrozott gyümölcsre, narancshéjra, csokoládéra, dióra, mandulára, mazsolára. A habos masszába óvatosan beleforgatom a lisztes finomságokat. A kikent formába belesimítom a tésztamasszát, a tetejét simára egyengetem és előmelegített, forró sütőbe tolom. A lángot 10 perc múlva mérsékelve, a gyümölcskenyeret további 45-50 percig sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült e már. Még félig melegen ráborítom egy deszkára. Ha teljesen kihűlt, follpack fóliába vagy alufóliába csomagolom, és hűvös helyre teszem. Sokáig eláll, és jó puha marad. Mindig csak annyit vágok le belőle, amennyi egyszerre el is fogy.

GYÜMÖLCSKENYÉR 01.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 40 dkg margarin, 40 dkg porcukor, egy tasak vaníliás cukor, 8 tojás, 1 csipet só, 15 dkg mazsola, 15 dkg mandula vagy dió, 20 dkg apróra vágott szárított gyümölcs, 1/2-1/2 evőkanál citrom- és narancshéj

Elkészítése: A mazsolát 1 órára áztasd be, majd keverd össze a szárított gyümölcsdarabokkal, a citrom- illetve narancshéjjal és a durvára vágott dióval vagy mandulával. Szórd meg 2-3 evőkanál liszttel és keverd össze.
Kenj ki margarinnal egy őzgerincet és melegítsd fel a sütőt. Keverd össze a lisztet a sütőporral. Külön keverd össze a margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot habosra, és egyenként add hozzá a 8 tojássárgát. Add a lisztes keverékhez. Egy csipet sóval verd fel a tojásfehérjét, és finoman add a masszához, majd keverd bele a gyümölcsöket is. Ízlés szerint adhatsz hozzá 4 evőkanál rumot is. 50-60 percig süsd, ha kész, bevonhatod forró csokoládémasszával is.
Variáció:
Hozzávalók: 30 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 30 dkg porcukor, egy tasak vaníliás cukor, 5 tojás, 2 dl tej, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula vagy dió, 10 dkg apróra vágott szárított gyümölcs

Elkészítése: A tojássárgákat habosra kevered a porcukorral és a vaníliás cukorral, és hozzáadod a tejet. Belekevered a gyümölcsöt, a mazsolát, a diót, a lisztet, a sütőport és a tojások keményre vert habját. Kivajazott őzgerincben lassú tűznél sütöd kb. 50 percig, majd ha kész, megszórod porcukorral.

GYÜMÖLCSKENYÉR 02.
Hozzávalók: A rendelkezésre álló tojásfehérje, amelynek mennyiségét pohárban határozzuk meg. 1 pohár tojásfehérje (2 dl), 1 pohár porcukor, 1 pohár liszt, durvára vágott dió, mazsola, kandírozott vegyes Ízű gyümölcs zselécukorka kb. 5 dkg apróra vágva, ezeknek összmennyisége, szintén egy pohárnyi legyen, 3/4 pohárnyi olaj

Elkészítése: A tojásfehérjét a cukorral simára keverjük, bele forgatjuk lazán a lisztet és a pohárnyi mennyiségű diót, mazsolát, cukorkát (különösen finom a narancs és citromízű cukorkák felhasználásával). Egy kisebb őzgerincformát kivajazunk és kilisztezünk, a fenti masszát bele simítjuk, és szép világosra megsütjük, tűpróbáig. Nagyon finom, puha gyümölcskenyeret kapunk, amely jó pár napig friss és puha marad a belekevert olajtól.

GYÜMÖLCSKENYÉR 03.
Elkészítése: Összegyúrunk 50 deka finomlisztet 20 deka zsiradékkal, másfél deka. kevés tejen megfuttatott élesztővel, 2 tojással, csipet sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. hét cipóba osztjuk, és egy-két óráig pihentetjük. Apróra vágunk 20 deka cukrozott gyümölcsöt. 25 deka kimagozott aszalt szilvát. kevés cukrozott dinnyét, és elkeverjük 10 deka mazsolával és 2 evőkanál kakaóval. 15 deka (rétes) lisztből egy deka tejben kelesztett élesztővel, egy tojás sárgájával meg kevés langyos tejjel a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, elkeverjük az apróra vágott gyümölcsükkel, és ízlés szerint porcukorral édesítjük. A korábban elkészített két tésztacipót külön-külön téglalap alakúra kinyújtjuk, mindegyik szélére, hosszában egy csíkban ráfektetjük a gyümölcsös keveréket, és a tésztát ráhajtva, olyan hosszúkás rudakat formázunk belőle, akár a bejgli. Sütőlemezre fektetve, tetejüket tojással kenve, forró sütőbe toljuk, majd a tüzet mérsékelve, kb. fél óráig sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.

GYÜMÖLCSKENYÉR 04.
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor, 14 dkg mazsola, 14 dkg mandula, 14 dkg apró kockára vágott alma, kevés reszelt citromhéj, 1 csomag vanillincukor

Elkészítése: 15 dkg cukrot a 2 tojással jól kikeverjük, és azután hozzákeverünk 14 dkg lisztet, amelyhez előzőleg hozzákevertük az 1/4 csomag sütőport. Ezután hozzáadjuk a többi anyagot. A tésztatömeget jól kikent és belisztezett hosszúkás sütőformába tesszük, lassan sütjük és csak másnap (szükség esetén pár órával később) vágjuk fel.
Figyelem: Ha a tészta megsült, a sütőt lekapcsoljuk, ajtaját kinyitjuk, és úgy hagyjuk kihűlni a tésztát! A gyümölcsöt ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed el.

GYÜMÖLCSKENYÉR 05.
Összeállítás: 15 perc + 15 perc áztatás Sütés: 50 perc Hozzávalók: 28 dkg szárított gyümölcs, 6 dkg mazsola, 7 dkg korpa, 10 dkg, barna cukor, 3,75 dl tej, 20 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, a díszítésre meghámozott mandula szemek

Elkészítése: Egy 23x13 cm-es tepsit kissé kivajazzuk vagy kiolajozzuk, és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 C-ra bemelegítjük.
A gyümölcskeveréket, a mazsolát, a korpát, a cukrot, a sütőport és a tejet nagy tálban összekeverjük, 15 percig áztatjuk. A lisztet a gyümölcsös keverékbe dolgozzuk, és a tepsibe töltve a tetejét elsimítjuk. Mandula szemekkel a tetejét kirakjuk, és 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. 5 percig a tepsiben pihentetjük, majd a széleit meglazítva rácsra vagy deszkára borítjuk. Felszeletelve, vajjal kínáljuk.
Jó tudni: Bármilyen szárított gyümölcs keveréke jó hozzá.

GYÜMÖLCSKENYÉR 06.
Hozzávalók: 5 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg langyos vaj, 3-4 ek rum, 10 dkg darabosra vágott dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg csokoládé, 10 dkg cukrozott gyümölcs, esetleg aszalt gyümölcs, kemény gyümölcsíz, 4 ek rétesliszt

Elkészítése: A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a vajjal, és a rummal. Hozzáadjuk az előzőleg lisztbe mártogatott diót, a megtisztított és félbevágott mazsolát, az apró kockákra vágott csokoládét, a cukrozott gyümölcsöt, az aszalt gyümölcsöket és a kis kockákra vágott gyümölcsízt. Beleszórjuk a réteslisztet, végül óvatosan elvegyítjük a tojásfehérjékből vert kemény habbal. Egy őzgerincformát vajjal kikenünk, porcukorral beszórunk, beleöntjük a masszát. Nem forró sütőben, lassú tűznél sütjük. 

GYÜMÖLCSKENYÉR 07.
Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, 2,5 dkg margarin, ½ dl tej, l tojássárgája, 2 dkg méz, l dkg élesztő, 30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, mazsola, alma, körte, narancshéj), 2,5 dkg dió, 2,5 dkg mogyoró, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: Kelt tésztát készítünk. A gyümölcsöt és az olajos magvakat apróra vagdaljuk, fűszerezzük, kevés rummal összekeverjük. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és öt részre vágjuk. Egyenként a közepére tesszük a tölteléket, összehajtjuk, és úgy helyezzük a sütőlemezre, hogy a hajtás alul legyen. A tetejét megkenjük tojással, majd megsütjük.

GYÜMÖLCS-KENYÉRKÉK
Hozzávalók: 1/8 kg növényi zsír, 35 deka liszt, 1 csomag Dr. Oetker féle “Backin” sütőporral keverve, 2 tojássárga, 4 evőkanál tej, a meg-hintéshez Dr. Oetker féle vanillincukor
A töltelékhez: 1/4 kg finomra vágott dió vagy mandula, 20 deka cukor, 10 deka datolya, 1/4 kg mazsola, egy citrom leve, 1 evőkanál tejföl

Elkészítése: A növényi zsírt a sütőporral kevert liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát és tejet, és a deszkán tésztát gyúrunk belőle, majd 1/4 óráig pihentetjük. Ezután 3 db hosszúkás, kéttenyérnyi széles sávot sodrunk a nyújtófával belőle, megtöltjük a dió, vagy mandula, cukor, datolya, mazsola, rum és citromlé keverékével, a tésztát a töltelékre felhajtjuk, tojásfehérjével megkenjük és megsütjük, vanillincukorral kevert porcukorral meghintjük.

GYÜMÖLCSKENYÉR-KORONA
Hozzávalók 30 szelethez: 80 g hámozott mandula, 80 g puha mazsola, 80 g kimagozott datolya, 100 g aszalt sárgabarack, 30-30 g cukrozott citrom- és narancshéj, 180 g liszt, 1 kávéskanál sütőpor a 3 tojás, só, 180 g lágy vaj/margarin, 160 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál vágott pisztácia

Elkészítése: A mandulát durvára vágjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, szárazra töröljük. A datolyát és a barackot apró kockákra vagdaljuk (2 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez). A gyümölcsöket megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanál liszttel, lazán összekeverjük, majd szűrőkanálban lerázzuk róluk a fölösleges lisztet. Egy 26 cm átmérőjű, sima oldalfalú, korona alakú sütőformát vékonyán kikenünk a teljes mennyiségből elvett vajjal/ margarinnal, és megszórunk liszttel. A sütőt előmelegítjük 180˚C-ra. A lisztet elvegyítjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket l csipet sóval habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A masszához keverjük a hab harmadát, a többit kanalanként, a liszttel felváltva beledolgozzuk, végül hozzáadjuk a rumot, és a szóróliszttel együtt a vágott gyümölcsöket. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságon 50-60 percig sütjük (tűpróba!). 35 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik tészta! A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra borítva egészen kihűlni. A csokoládét meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat, és bevonjuk vele a korona tetejét-oldalát úgy, hogy a tészta néhol kilátsszon. Mielőtt a máz megdermedne, tetejét beszórjuk a pisztáciával és a félretett barackkal. Ujjnyi vékony szeletekre vágjuk. Mély-hűthető!

GYÜMÖLCSKENYÉR MARADÉK TOJÁSFEHÉRJÉBŐL
Hozzávalók kb. 24 szelethez: 1 tojás, 15 dkg porcukor, 18 dkg vaj, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg tisztított mogyoró, (legjobb az úgynevezett török-mogyoró), 10 dkg aszalt vagy cukrozott gyümölcs (birsalmasajt is lehet), 5 dkg mazsola, 23 dkg rétesliszt, 1 csomag (12 g) sütőpor, 1 csapott mokkáskanál só, 5 tojásfehérje
A forma kikenéséhez: 2 dkg vaj, 2 evőkanál liszt

Elkészítése: A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt teljesen simára keverjük a legkönnyebb elektromos habverővel, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. A csokoládét, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (az utóbbit vehetjük eleve így), majd a mazsolával együtt az előzőekhez adjuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, megsózzuk, azután ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan, nehogy összetörjön, a gyümölcsös masszába forgatjuk. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazunk, belisztezünk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

GYÜMÖLCSKENYÉR SZENTESTÉRE
Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1.1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg mogyoró. 12 dkg cukrozott citromhéj, 12 dkg kristálycukor, 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0.5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt 6 púpozott evőkanál búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a díszítéshez,1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a tepsihez

Elkészítése: A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni.
A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük.
15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kéz-meleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni.
A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.
A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük.
Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be:
3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 01.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 200 ml 35 fokra melegített tej, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 teáskanál kardamom, 1/2 vaníliarúd, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj. 1/2 teáskanál só, 27,5 dkg puha vaj, 15 dkg mazsola, 5 dkg tört mandula, 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj, 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj, 2 evőkanál rum, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztőt. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük. Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 02. (NÉMET)
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mk só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk. őrölt fahéj

Elkészítése: A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót.
Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR 03.
Elkészítése: 20-20 dkg mazsolát és darabokra vágott aszalt sárgabarackot 30 dkg felaprított aszalt szilvával, 10 dkg szárított almakockával néhány órára langyos vízbe áztatunk. 10-10 dkg diót, mandulát durvára vágunk, a lecsöpögtetett gyümölcsökkel, 0,5 dl cseresznye-pálinkával, ugyanennyi citromlével, 10 dkg zabpehellyel, 3-3 evőkanál zabkorpával és cukorral, 20 dkg liszttel, 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverékkel meg a 2 dl áztatáshoz használt vízzel összekeverjük. 20 dkg lisztet 3 evőkanál zabkorpával, 1 dl vízzel, 2 dkg élesztővel, csipetnyi sóval, két kiskanál cukorral összegyúrunk, 50 percig kelesztjük. Utána a gyümölcsmasszával összekeverjük, 2 cipóvá formáljuk, sütőpapírral kibélelt tepsiben 40 percig kelesztjük, majd vízzel megkenegetjük, közepes lángon 45-50 percig sütjük. 15 dkg porcukrot fél citrom levével jól kikeverjünk, és a már csak langyos tésztára kenjük. Fémdobozban tárolva hetekig eláll, sőt, ez alatt csak összeérik, finomabb lesz.

KONYAKOS GYÜMÖLCSKENYÉR
Összeállítás: 20 perc
Sütés: 45 perc
Hozzávalók: 13 dkg vaj, 35 dkg mazsola, 12 dkg barna cukor, 2 evőkanál narancsdzsem, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 2 tojás, 1/2 dl + 2 evőkanál konyak, 12 dkg rétesliszt, 1 kiskanál sütőpor, a díszítésre, durvára vágott mandula és cukrozott gyümölcs

Elkészítése: A sütőt 150 C-ra bemelegítjük. Két 26*8 cm-es püspökkenyérformát kizsírozunk, sütőpapírral kibéleljük. A vajat a cukorral, a tojásokkal, a lekvárral, a narancshéjjal és a sütőporral kikeverjük, a lisztet beleszórva tovább verjük. Hozzáadjuk a fél deci konyakot. A tésztamasszát kettéosztva az előkészített formákba simítjuk, mandulát és cukrozott gyümölcsöt szórunk a tetejére. 45 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd a sütőből kivéve a maradék konyakkal meglocsoljuk.
Alufóliával letakarva a formákban hagyjuk kihűlni.
Jó tudni: Jól záródó dobozban, a hűtőszekrényben akár 3 hétig is frissen eláll.
(Módosításaim: A mandula, mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak késhegynyi a fahéj. A mazsolát persze rumban megáztatom. Püspökkenyér formában sütöm. Tényleg eláll és nagyon finom.)

KÜLÖNLEGES GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók 8 db kalácshoz: 35 dkg Ráma margarin, 10 dkg mandula, 5 dkg kandírozott gyömbér, 20 dkg piros mazsola, 10 dkg fekete mazsola, 5 dkg felkockázott, cukrozott citromhéj, 5 dkg felkockázott, cukrozott narancshéj. 1 dl rum, 3 evőkanál gyömbérszirup, 6 dkg élesztő, 12,5 dkg cukor, 1,25 dl tej, 60 dkg liszt, 1 teáskanál reszelt citromhéj, egy csipet só, Ráma margarin a sütőforma kikenéséhez, 15 dkg porcukor a díszítéshez

Elkészítése: A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd durvára felaprítjuk. A kandírozott gyömbért apró darabokra vágjuk, majd a kétfajta mazsolával, a felkockázott, cukrozott citromhéjjal és narancshéjjal a gyömbérszirupba keverjük. Végül hozzáadjuk a rumot, elkeverjük és egy éjszakán át pihentetjük, hogy jól átérjen. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, ezután meleg helyen pihentetjük kb. 10 percig, amíg az élesztő feljön a tetejére. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, sóval, a reszelt citromhéjjal egy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott margarin egyharmadát és kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyre tesszük, és kb. egy óráig kelesztjük, amíg térfogata kétszeresére nő. A mandulát és a beáztatott gyümölcsöket a megkelt tésztába dagasztjuk, majd újból pihentetjük. A tésztából nyolc kisméretű kalácsot formázunk. A sütőformát kikenjük margarinnal, és erre tesszük a kalácsokat. Előmelegített sütőben, 175-200°C-on, kb. 50 percig sütjük. A forró kalácsokat a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, és porcukorral bőven megszórjuk.

LEGFINOMABB GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 1 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg margarin, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tejföl, fahéj, dió, mazsola, mandula, mézeskalács-fűszerkeverék por, gyümölcsdarabok: málna, eper, ananász, barack… süthető lekvár. Kell még egy kis margarin és liszt a forma kikenéséhez, 2-3 tábla csokoládé (tortabevonó) és kb. 2 dl olaj

Elkészítése: Fogsz egy nagyobb edényt, ebbe beletöröd a tojást, beleteszed a cukrot, a margarint és a tejfölt meg a fűszereket. Robotgéppel jó alaposan elkevered. Úgy, hogy az egész egyállagú, és azonos színű legyen. Kb. most kell bekapcsolnod a sütőt. Teljes fokozatra. Ha ez megvan, akkor belekeverheted a lisztet és a sütőport. Ehhez is használj még robotgépet. Most tedd bele a feldarabolt diót, mazsolát, csokit, aszalt gyümölcsöt. Majd fogj egy fakanalat, vagy valamilyen más kanalat, és óvatosan keverd el. A két formát kend ki jó vastagon és alaposan margarinnal, majd utána tegyél bele kb. két evőkanál lisztet. Mozgasd úgy a formát, hogy a liszt rátapadjon a margarinra. Ügyesen kanalazd bele a formákba a tésztát úgy, hogy kb. egyenlő adag jusson mindegyikbe. Remélhetőleg nem lesz túl sok (akkor edd meg nyersen a maradékot, nagyon finom) Az, az ideális, ha kb. kétujjnyi rész marad felül. Végül a gyümölcsdarabokat (ananász, málna, eper, barack) és a süthető levárt nyomkodd a tetejére. Nem kell túl mélyen, mert úgyis lesüllyed. Ha ezzel megvagy, akkor beteheted a sütőbe. Elég sok idő kell neki, fogpiszkálóval lehet ellenőrizni, hogy jó-e már. (amikor beleszúrod és rajtamarad a tészta, akkor még nem jó, ha nem marad rajta semmilyen ragacs, akkor kész) Amikor azt látod, hogy kezd megégni a teteje, akkor takard be alufóliával. Amikor megsült, akkor tedd ki egy nagy tepsibe őket szépen egymás mellé, hogy hűljön. Mielőtt kiszednénk a formából, nem árt körbevágni egy késsel, hogy könnyebben kijöjjön. Ha langyos, vagy már teljesen hideg, akkor jöhet a tetejére a csoki. Kell hozzá két edény, olyan, amiket egymásba lehet rakni. Az alsóba tegyél félig vizet, a tetejében lévőbe pedig törd bele a csokit (lehet többféle is) és tegyél bele olajat. Mennyit? Hát kb. két táblához fél decit. Kezd el melegíteni a vizet és a gőztől a csoki is elkezd olvadni. Amikor már olyan jó olvadt, meg már előtte is, kezdd el keverni, addig, amíg össze nem áll az olaj és a csoki. Ha nagyon sűrű, akkor tegyél még bele olajat. Amikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni, addig, amíg egy picit nehezebben folyik. Majd egy kanállal, vagy kenőtollal szépen egyenletesen felvisszük a csokit a sütikre. Amikor elfogy a csoki, vagy úgy gondoljuk, hogy elég, akkor már csak az van hátra, hogy megdermedjen a máz. Ehhez akár hűtőbe is lehet tenni, de megy magától is, csak lassabban. Teljes dermedés után szeletelhető és remélem, hogy ehető. 
A fent felsorolt mennyiség egy őzgerincformára elég. Érdemes egyszerre dupla adagot csinálni belőle, mert a sütőben elfér, meg úgyis el fog fogyni.

MÁKOS SÁRGARÉPAKENYÉR
Hozzávalók 12 szelethez: 15 dkg margarin, 17 dkg porcukor, 1 cs vaníliás-cukor, 1 narancs reszelt héja és felének kifacsart leve, só, 4 db tojás, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg finomliszt, 15 dkg darált mandula, 10 dkg darált mák, 1cs. sütőpor
A díszítéshez: mandula
Elkészítése: A puha margarint a cukorral, a van. cukorral, a narancshéjjal meg a lével és csipetnyi sóval habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és addig keverjük tovább, amíg egészen világos masszát kapunk. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és beleszórjuk. Ezután a liszt, a darált mandula és a mák kerül bele. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk úgy, hogy közben a sütőport apránként adagoljuk hozzá. A gyümölcskenyérformát sütőpapírral kibéleljük, és a tésztával megtöltjük. A tetejét mandulaszemekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 160°C) kb. 1 órán át, sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és csak azután szeleteljük fel.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

MANDULÁS KENYÉRKE
Hozzávalók: 10 deka vaj, 6 deka cukor, 1 csomag vanillincukor, 2 tolás, 1/2 citrom re-szelt héja, néhány csepp rum, 6 deka héjastól darált mandula, 50 deka liszt 3/4 csomag sütőporral keverve, kb. 1/4 liter tej, 6 deka mazsola

Elkészítése: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a többi anyagokat a fenti sorrendben, a lisztet a tejjel felváltva. A tésztának meglehetősen keménynek kell lennie, ha jól kidolgoztuk, hosszúkás cipót formálunk belőle és zsírozott tepsire téve, középerős tűznél kb. 40-45 percig sütjük. Még melegen cukorral meghintjük.

MAZSOLÁS ÁNIZSOS KENYÉR
Elkészítése: 4 tojás sárgáját 20 deka cukorral félóráig keverünk, azután 1 deka áttisztított ánizsmagot, melynek felét durván megtörjük, továbbá 5 deka apró világos mazsolát adunk hozzá 15 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral. Vajazott, lisztezett keskeny, hosszú formába öntés előtt a 4 tojás keményre vert habját adjuk még hozzá, és szép világosra sütjük. A kisült tésztát kendőbe csavarjuk és közvetlen felszolgálás előtt szeleteljük.

MAZSOLÁS KENYÉR
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 1 tk szódabikarbóna, csipet só, csipet borkősav, 2,8 dl tejföl, 15 dkg mazsola (nekem megkívánt 1 ek vizet is)

Elkészítése: Jól összegyúrod, és egy kis tepsiben 25 percig sütöd mérsékelt lángon, utána megfordítod, és még 10 perc. Nem tovább! Egyszerű, nem túl édes, és gyors.

MEGGYES GYÜMÖLCSKENYÉR MOGYORÓVAL
Hozzávalók: 1 dl Hellmann’s csemege majonéz, 3 db tojás, 8 dkg kristálycukor, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 15 dkg magozott meggybefőtt, 5 dkg mogyoró

Elkészítése: A tojások sárgáját a vajjal, a porcukorral, és a majonézzel habosra keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. A lisztet, a tojásfehérje-habot és a durvára tört mogyorót óvatosan a sárgájához keverjük. Margarinnal kikent és liszttel meghintett őzgerincformába töltjük, rápötyögtetjük a jól lecsöpögtetett meggybefőttet, majd előmelegített sütőben 25 percig nagy lángon (200 fok), majd 30-40 percig még takaréklángon (130 fok) készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e. Tálaláskor a felszeletelt meggyes-mogyorós gyümölcskenyeret vaníliás porcukorral és tejszínhabbal dekorálva adjuk az asztalra.

NORVÉG DIÓKENYÉR (NORSK NOTT BROD)
Hozzávalók: 25 dkg liszt (ha lehet 10 dkg rétes-, 15 dkg korpás liszt), 1 kk sütőpor, 1 kk. só, 5 dkg apróra vágott dió, 10 dkg apróra vágott datolya, 2,5 dl kefir, 2 ek olaj

Elkészítése: A lisztet, sót, sütőport, diót, datolyát összekeverjük. Összekeverjük a tojást, kefirt, olajat. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel.
Kizsírozott hosszúkás formában, forróra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Ha kihűlt, felszeleteljük - vajjal, krémsajttal kínáljuk.

NYÁRI GYÜMÖLCSKENYÉR
Elkészítése: 25 deka törött cukrot 8 tojásfehérjével fél óráig habosra keverünk, 25 deka kissé összevagdalt dió, 14 deka mazsola, 14 deka apró szőlő, 14 deka citronád és 14 deka liszt egyszerre lesz hozzákeverve, jól elvegyítve kikent és belisztezett formában 3/4 órát sütve.

OLASZ GYÜMÖLCSKENYÉR (PANETTONE)
Hozzávalók: 4 dkg élesztő, 12,5 dkg cukor, 1,2 dl langyos tej, 50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 1 ek vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1/2 kk, só, 12,5 dkg, vaj, 10 dkg, mazsola, 10 dkg, cukrozott citromhéj, 5 dkg, cukrozott narancshéj, 5 dkg, vagdalva

Elkészítése: Az élesztőt szétmorzsoljuk és 1 kk cukorral a tejben elkeverve 15 percig állni hagyjuk. Ezután a lisztet, az élesztős tejet, a megmaradt cukrot, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citromhéját és a sót összegyúrjuk, majd beledagasztjuk a vajat is. További 5 percig dagasztjuk, és ha szükséges, még egy kevés lisztet is gyúrunk bele. A tésztát 30 percig pihentetjük. A mazsolát forró vízben megmossuk, leszárítjuk és a cukrozott citrom- és narancshéjjal, a mandulával a tésztába gyúrjuk. Újabb 20 percig pihentetjük. Egy fazekat (vagy hasonló magas süteményformát) sütőpapírral kibélelünk vagy vajjal kikenünk. A tésztát a formába simítjuk és újabb 10 percig pihentetjük. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A tészta tetejét folyékony vajjal bekenjük és egy éles késsel keresztirányban bevágjuk. A sütő alsó részén másfél órán keresztül sütjük.

OLASZ KENYÉR
Hozzávalók: Tojás 4 db, cukor 28 dkg, mandula 14 dkg, liszt 14 dkg, fahéj, szegfűszeg, 1/2 késh. citromhéj 1/2 db.

Elkészítése: Négy egész tojást 28 dkg cukorral kikeverünk, beleteszünk egy késh. szegfűszeget, fahéjat, fél citrom reszelt héját, apródonként a lisztet, és 14 dkg mandulát adunk hozzá. Kikent tepsibe tesszük, és lassú tűznél kisütjük.
POMPÁS GYÜMÖLCSKENYÉR
Alufóliában, hűvös helyen, 2-3 hétig is eláll.
Hozzávalók 3 kenyérhez: 15 dkg mazsola, 15 dkg hámozott mandula, 2 evőkanál kristálycukor, 10 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 20 dkg aszalt sárgabarack vagy kimagozott datolya, 20 dkg aszalt füge, 40 dkg finomliszt, 1 kiskanál sütőpor, 40 dkg margarin, 40 dkg porcukor. 2 zacskó, (20 g) vaníliás cukor, 8 tojás, só, 4 evőkanál rum, 20 dkg tortabevonó csokoládé. 2 evőkanál szórócukor, 30 szem hámozatlan mogyoró, 3 db (1-1.2 literes) őzgerincforma

Elkészítése: A mazsolát 1 órára beáztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A mandulaszemeket megszórjuk a kristálycukorral, durvára vágjuk. A sárgabarackot, datolyát a fügével együtt, apróra vagdaljuk.
Az aszalt gyümölcsöket, és a mazsolát megszórjuk, a teljes mennyiségből elvett 3-4 evőkanál liszttel szűrőkanálba tesszük, lerázzuk róluk a fölösleges lisztet. Hozzáadjuk a vágott mandulát, és az egészet
Összekeverjük. A teljes mennyiségből elvett margarinnal, kikenjük, kilisztezzük az őzgerincformákat. A maradéklisztet elvegyítjük a sütőporral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő: 2. fokozat). Jó nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként a tojások sárgájával.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, kanalanként a krémhez adjuk, kisebb részletekben a tetejére szitáljuk a lisztet, és habverővel vagy lyukas fakanállal kíméletesen összedolgozzuk. Végül belekeverjük a rumot, és a vágott gyümölcsöket (a szóró-liszttel együtt)
A masszát a formákba töltjük, tetejüket elsimítjuk, és közepes tűznél (180°C), 50-60 percig sütjük. A felület majd kissé megreped, nem baj, ez a természete, de ha nagyon pirulna, takarjuk be alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni. A kenyérkéket rácsra borítjuk, a rács alá sütőpapírlapot terítünk. A csokoládét forró vízbe állított edénykébe tördeljük, kevergetve felolvasztjuk, és gyors, határozott mozdulatokkal dolgozva, sorra bevonjuk vele a kenyérkéket. A sütemény tetejét azonnal megszórjuk a cukormorzsákkal, és a gerincükre ültetjük a mogyorószemeket, majd hagyjuk egészen megdermedni. Frissen kicsit morzsalékos, néhány nap múlva az igazi.

REFORM GYÜMÖLCSKENYÉR
(maradékból újat)
Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra,
Hozzávalók 40 szelethez: 1 kg vegyes aszalt gyümölcs (szilva, füge, datolya, sárgabarack, körte, mazsola, cukrozott narancs- és citromhéj stb.), 1 dl rum, 2 ek méz, 4 tojás, 125 g teljes kiőrlésű liszt, 1 ek mézeskalácsfűszer (vagy 1-1 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg. 1 csipet só, 2 ek zsemlemorzsa, 250 g vegyes dióféle egészben (diógerezd, hámozott mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag), diónyi vaj/margarin

Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, meglocsoljuk a rummal, lefedjük, és 1 órát pihentetjük. A mézet éppen csak meglangyosítjuk, a tojásokat kissé felverjük, és eldolgozzuk a mézzel. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a zsemlemorzsával.
Az aszalt gyümölcsökhöz adjuk a dióféléket, majd a mézes tojást, végül a lisztet, és fakanállal jól összekeverjük (ragacsos massza lesz, ijedelemre semmi ok!). Vajjal/margarinnal vastagon kikent gyümölcskenyérformába szedjük, tetejét elsimítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon, 50—55 percig sütjük.
A formában hagyjuk langyosra, rácsra borítva teljesen kihűlni. Fogyasztáskor egészen vékony (5 mm-es) szeletekre vágjuk, és csinosan tálra rendezzük. Nagyon finom, de tömény!
Alufóliába csomagolva a hűtőben hetekig eláll, a mélyhűtőben (kisebb adagokban) pedig hónapokig. 1-2 óra alatt szoba hőmérsékleten felenged.

SKÓT GYÜMÖLCSKENYÉR (DUNDEE CAKE)
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, csipet só, 1 kk. sütőpor, 20 dkg ribizli, 5 dkg mazsola, 5 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs, 10 dkg aprított mandula, 2 ek reszelt citrom- vagy narancshéj, 2 ek citromlé vagy narancslé

Elkészítése: A vajat, cukrot habosra keverjük, egyenként beleütjük a tojásokat, közben jól elkeverjük.
Összekeverjük a lisztet, sót, sütőport. Belekeverjük a gyümölcsöket, citromhéjat, majd a tojásos keveréket.
Kivajazott formában 1 órán át, sütjük előmelegített sütőben. (Végezzünk tűpróbát!)
Alufóliába csomagolva hetekig friss marad.

TAKARÉKOS GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 1 tojás, 5 dkg margarin, 20 dkg cukor, 28 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 1/4 l tej, 10-15 dkg vegyes „belevaló” (mazsola, apróra vágott cukrozott v. aszalt gyümölcs, dió, csoki, cukrozott narancshéj, birsalmasajt – ami van)

Elkészítése: A cukrot, tojást, margarint jól kikeverjük, hozzáöntjük felváltva apródonként a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, és simára dolgozzuk. Az apróra vágott „belevalót” két-három evőkanál lisztben meghempergetjük, belekeverjük a masszába. Nagyobb gyümölcskenyérformát kikenünk margarinnal, megszórjuk egy kis liszttel, beleöntjük a tésztát (kb. félig, kétharmadig legyen), és a tésztát forró sütőben, de lassú tűznél sütjük. Jól át kell sülnie (fém kötőtűvel v. hosszú hústűvel beleszúrunk, ha nem tapad tészta a tűre, kész van). Deszkán kihűtjük. Hidegen vékonyra szeleteljük. A maradékot jól csomagoljuk be alufóliába, hosszan friss marad.

URUGUAYI GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 3 db banán, 1/4 bögre cukor, 2 db tojás, 120 gramm olvasztott margarin, 1 evőkanál tej, 2 bögre liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 csipetnyi só, 1/2 bögre aprított dió

Elkészítése: A banánt pépesre összetörjük, majd a cukorral, a tojással, a margarinnal és a tejjel összekeverjük. Külön összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és az aprított diót. Ezután a banános pépet hozzákeverjük a liszthez. Az így kapott masszát kivajazott és meglisztezett tepsibe vagy őzgerincformába öntjük. Meleg sütőbe tesszük, és amikor barnulni, kezd a teteje, közepes hőmérsékleten sütjük.

VANÍLIÁS-FAHÉJAS GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 8 szelet fehér kenyér, 75 g vaj, 120 ml citromlé, 100 g vegyes szárított gyümölcs, 1 citrom lereszelt héja, 25 g porcukor, 4 tojás, 1/2 liter 1,5%-os ultrapasztőrözött tej, 2,5 ml vanília aroma, 1 teáskanál fahéj

Elkészítése: Vágjuk le a kenyérszeletek héját, vajazzuk meg mindkét oldalukat, és itassuk át őket a citromlével. Egy kisebb edényben keverjük össze a szárított gyümölcsöket, a reszelt citromhéjat a porcukorral és szórjuk a kenyérszeletekre. Tortalapokként rakjuk egymásra a szeleteket és tegyük bele őket egy kisebb kivajazott jénaiba. Egy edényben melegítsük fel forrásig a tejet a fahéjjal és a vanília aromával, majd vegyük le a tűzről. Verjük fel a tojásokat és öntsük a tejhez. Keverjük el alaposan, majd öntsük a jénaiban levő kenyerekre. Egy nagyobb jénait télig feltöltünk meleg vízzel, ebbe tegyük bele a kisebb jénait és 45 percig 180°C-os sütőbe rakjuk, amíg a szósz megszilárdul. Ezután vízfürdő nélkül addig sütjük, ameddig a teteje meg nem barnul.

ZSIDÓ GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt 2 evőkanál kakaópor, l evőkanál méz, 2 evőkanál málna- vagy barackdzsem, 1 csészényi cukrozott gyümölcs, tört dió, kockára vágott étcsokoládé, liszttel megszórva

Elkészítése: A cukrot, a mézet, a dzsemet a tojássárgájával felverjük, beleöntjük a tojáshabba, hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport, kikent lisztezett koszorú vagy őzgerincformába töltjük, s utólag beleszórjuk a cukrozott gyümölcs keveréket. Mérsékelt tűzön lassan sütjük.