Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Halva (hálvász) receptek


BANÁNOS HALVA (INDIA)
Hozzávalók: 3 bögre tej, 1 csésze búzadara, 1 csésze cukor, 4 érett banán, 4 evőkanál durvára vágott mandula (vagy dió), 2 evőkanál mazsola, 5 kardamom magjai, 1 mokkáskanál sárga színező, 3 evőkanál vaj

Elkészítése: Nyomjuk péppé a banánokat, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze. Pirítsuk meg vajban a búzadarát aranybarnára. Adjuk hozzá a cukros banánpépet, a tejet és lassan, folyamatosan kavargatva főzzük, amíg besűrűsödik. Keverjük bele a durvára aprított mandulát, az összetört kardamom magokat, a beáztatott mazsolát és a sárga színezőt. Forrón szervírozzuk.

BÚZADARÁS HALVA
Hozzávalók: 2 csésze búzadara, 8 evőkanál vaj, 2 csésze cukor, 4 1/2 csésze tej, 1 teáskanál rózsa aroma, 1 evőkanál dió, 1 evőkanál hámozott pisztácia, 2 evőkanál mandula, 1 evőkanál mogyoró, 4 zöld kardamom összetört magjai, teáskanál sárga színező (sáfrány vagy sáfrányos szeklice)

Elkészítése: Forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a cukrot és a sárga színezőt, majd kevergessük, míg a cukor feloldódik. Tegyük félre. A búzadarát az összetört kardamom magokkal kevés vajon pirítsuk világosbarnára, adjuk hozzá a tejet és kavargassuk, míg a tejet beszívja. Folyamatos kavarás közben tegyük bele a durvára vágott diót, pisztáciát, mandulát, mogyorót és a maradék vajat, az egészet keverjük el alaposan, majd fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről. Kb. 15 perc múltán, készen vagyunk, és melegen tálalhatjuk.

ERDÉLYI HALVA
Hozzávalók: 250 g vaj, 150 - 150 g darált dió, lapokra vágott hámozott mandula, egész napraforgó mag, 1 vaníliás cukor, 2 ek feketekávé, sziruphoz: 250 g cukor, 4 dl víz

Elkészítése: A vajban megpirítjuk a diót, mandulát, napraforgó magot, ráöntjük a kávét, hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Lapos serpenyőbe áttesszük. Elkészítjük a szirupot, és a masszára öntjük.
Másnap szeleteljük.

FEHÉR HALVA (TÖRÖK)
Hozzávalók: 4 tojás, 250 g cukor, 100 g méz, 200 g darabolt dió, ostyalapok

Elkészítése: A tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadjuk a cukrot. Addig keverjük, míg a cukor feloldódik, s a hab sűrű, keménnyé válik. A kissé felmelegített mézet hozzáadjuk.
Gőzfürdőn az egészet addig verjük, míg sűrű, fényes massza lesz. Levesszük a lángról, belekeverjük a diót.
Egy ostyalapot bekenünk a masszával, ráteszünk egy másik lapot. Nehezékkel lenyomtatjuk.
Másnap szeleteljük rombusz alakúra.

FENYŐMAGOS HALVÁSZ (GÖRÖG)
Hozzávalók: 1 bögre búzadara, fél bögre vaj (Kb. 12 dkg), 1/4 bögre fenyőmag vagy mandula, 1 1/2 bögre cukor, fahéj

Elkészítése: A darát megpirítjuk a vajban, mielőtt nagyon megpirulna, hozzáadjuk a fenyőmagot. A cukrot 2 1/2 bögre vízben 5 percig forraljuk, majd hozzáöntjük a darához. Lassú tűzön kavargatva addig főzzük, amíg összeáll. Lefedjük, és állni hagyjuk, hogy a dara megdagadjon. Mielőtt teljesen kihűlne, kis formákba adagoljuk, fahéjjal megszórjuk.

FÜGÉS-DATOLYÁS SZELET (HALWA BI TAMAR - LÍBIA)
Elkészítési idő: 20 perc, valamint az, az idő, amíg megkeményedik az elkészült étel.
Hozzávalók: 20 dkg datolya, 20 dkg szárított füge, 10 dkg dióbél, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál méz, 1 csipetnyi ánizsmag, 1 evőkanál mandulaolaj, 1 marék langyos vízben áztatott mazsola

Elkészítése: A datolyát kimagozzuk, és a többi komponens hozzáadásával együtt ledaráljuk. Ezután az egészet addig turmixoljuk, míg elé kemény masszát nem kapunk.
Egy tepsit vékonyan kikenünk mandulaolajjal, majd a turmixgépből beleöntjük a masszát. Befedjük alufóliával, aminek a masszával érintkező felét szintén bekenjük mandulaolajjal.
A fólia tetejére nehezéket teszünk, hogy jól lenyomja a készítményünket.
3-4 óráig állni hagyjuk, hogy megkeményedhessen. (Minél tovább préseljük, annál jobb!) Majd felszeleteljük és tálaljuk.

GÖRÖG HALVA (HÁLVÁSZ)
Hozzávalók: 25 dkg búzadara, 1 vizespohár (200 ml) olívaolaj, 1 csésze tört vagy apróra vágott dió
Szirup: 4 pohár vizet összefőzünk 2 pohár cukorral és egy darabka fahéjjal

Elkészítése: a szirup hozzávalóit pár percig főzzük, amíg összeáll, majd hagyjuk kihűlni. Az olajat felhevítjük egy lábosban, majd lassan-lassan hozzáöntjük kevergetve a darát. Mikor kicsit megbarnult, óvatosan hozzáöntjük a szirupot, (vigyázat szökik!), és tovább kavarjuk, nehogy odakapjon. Mikor már kezd sűrűsödni, hozzátesszük a diót, és még annyi ideig kavarjuk, amíg jól elválik a lábos szélétől. Magas torta vagy kuglófformába öntjük, ráteszünk egy tányért, rögtön megfordítjuk és hagyjuk így kihűlni. Mikor kihűlt, levesszük róla a formát és a tányérban tálalható a szépen megkeményedett házi halva.
Megjegyzés: A masszába dión kívül mazsolát is lehet tenni, majd a végén tálaláskor szezámmaggal megszórni.

GRÍZ HELVA (IRMIK HELVASI) (TÖRÖK)
Hozzávalók: 25 dkg gríz, 10 dkg margarin, 2 evőkanálnyi étolaj, fél pohár tej, fél pohár víz, 25 dkg kristálycukor, 5 dkg fenyőmag

Elkészítése: A margarint egy fazékban felolvasztjuk, beleöntjük az olajat és hozzáadjuk a grízt és a fenyőmagot. Kis lángon kevergetve 20 percig pirítjuk, addig, amíg a magvak megbarnulnak. A vízzel elegyített tejet felforraljuk, s a megpirult magokhoz hozzáadjuk.

GRÍZES SÜTEMÉNY - HALVA
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg dara, 2 ek fenyőmag, 2 ek mandula, 40 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: Egy mély lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a darát és kis lángon addig kevergetjük, míg pirulni nem kezd. Hozzáadjuk a fenyőmagot és a hámozott, durvára vágott mandulát, majd addig keverjük, míg megbarnul. Hozzáadjuk a cukrot, az egész fahéjat, néhány szem szegfűszeget, öntünk rá 4 dl vizet és addig főzzük, míg a dara felszívja a vizet. Levesszük a tűzről, és 15 percig letakarva pihentetjük. Hideg vízzel kiöblített csészékbe, vagy kuglófformába töltjük, mandulával díszítjük és meghintjük fahéjjal. Másnap kiborítjuk a formából.

HALAVA (INDIA)
Elkészítése: 3 dl vizet 15 dkg cukorral felforralunk, és kis tűzön hagyjuk. 5 dkg diót durvára törünk és félretesszük. 10 dkg vajat kis lángon megolvasztunk egy edényben. Beleöntünk 12 g búzadarát, és fakanállal állandóan kevergetve10-15 percig puhítjuk. Állandó keverés mellett beleöntjük a forró szirupot.
Belekeverjük a diót, még 2 percig főzzük kis lángon, míg a dara beissza a folyadékot. Dió helyett használhatunk bármilyen más csonthéjas magot, szárított gyümölcsöt vagy kompótot is.

HALVA HÁZILAG
Hozzávalók: 4 dl tej, 30 dkg olajos mag (napraforgó, dió, mogyoró, mandula stb.), 30 dkg cukor, 2 evőkanál vaj

Elkészítése: Az olajos magvakat apróra vágjuk, vagy megdaráljuk, elkeverjük a tejjel, cukorral és a vajjal és lassú tűzön felforraljuk, állandó keverés mellett a tűz erejét csökkentve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A kapott masszának illik elválni az edény aljától. Formába öntjük, hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések: A keverék a besamelhez hasonlóan viselkedik, de sűrűbbre kell főzni. A recept egy kg készítéséről szól. A cukor részben vagy egészében helyettesíthető mézzel. Ajánlatos arányosan kisebb mennyiséggel kísérletezni.

HALVA, KELETI ÉDESSÉG MAGYARÍTOTT VÁLTOZATA
Elkészítése: 1/2 csésze durumgrízt (Keleten őrölt mandulából készítik), 2 ek vajon vagy ghin barnára pirítunk, majd 1 csészényi vízzel sűrű péppé keverjük. 2 ek szőlőcukrot vagy mézet teszünk hozzá és még 1 kanálnyi vajat vagy ghit, 1-2 szem őrölt kardamom magot, csipetnyi őrölt fekete borsot. Ezekkel már csak fölmelegítjük, aztán kihűtve, kockákra vágjuk.

HALVA (TÖRÖK)
Hozzávalók: 250 g vaj, 250 g fehér liszt, a sziruphoz: 250 g cukor, 0,5 l víz, 1 kis vaníliarúd vagy 1 vaníliás cukor

Elkészítése: A felhevített vajba állandó kevergetés közben belekeverjük a lisztet. Addig keverjük, míg a liszt megpirul és lepereg a fakanálról.
Szirup: a vizet, cukrot, vaníliát 10 percig főzzük.
Ezzel öntjük fel a lisztet sebes kevergetés közben. Addig kevergetjük, míg besűrűsödik.
Kanállal tányérra szedjük, s vaníliás porcukorral vagy fahéjjal hintjük meg.

HALVA BÚZADARÁBÓL - GÖRÖGORSZÁG
Hozzávalók: 50 g vaj, 50 g héjazott mandula, 1 csésze búzadara,
A sziruphoz: 2 csésze cukor, 2 csésze víz, 100 g vaj, 2 cs. vaníliás cukor, vaníliás porcukor a hintéshez

Elkészítése: A felhevített vajon, állandóan kevergetve aranysárgára pirítjuk a mandulát, búzadarát. A vizet, cukrot, vajat, vaníliás cukrot összeforraljuk. Állandó kevergetés mellett a darás mandulához adjuk. Amikor megsűrűsödött, az edényt szalvétával letakarjuk, hagyjuk kihűlni.
Kisméretű kávéscsészéket megnedvesítünk, beletöltjük a masszát, jól belenyomkodjuk, majd lapos üvegtányérra fordítjuk, s megszórjuk vaníliás porcukorral.

HALVAH PARFAIT - IZRAEL
Hozzávalók: 1 csésze tejszín, 6 evőkanálnyi cukor, 6 tojássárgája, 2 evőkanálnyi Amaretto likőr, 15 dkg halvah, kis darabokra törve

Elkészítése: A tejszínből kemény habot verünk. Egy kisebb serpenyőben 6 evőkanálnyi vízzel 5 percig forraljuk a cukrot, majd ezt a szirupot hagyjuk langyosra hűlni. Egy nagyobb edényben vizet melegítünk; ha már forró (forrnia nem szabad), fölé helyezünk egy keverőtálat, abba beletöltjük a szirupot, a tojást, valamint az Amarettot, s ezeket habosra keverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a halvah-t, s nagy sebességgel mixeljük 15 percig. Majd egy műanyag lapáttal óvatosan beledolgozzuk a tejszínhabot. A masszát egy olyan edénybe tesszük, amelyből majd könnyen ki tudjuk borítani, lefedjük, s legalább 6-8 órára hűtőszekrénybe helyezzük. (Ezt a desszertet vékony szeletekre vágva tálaljuk.)

HÁZI HALVA
Elkészítése: Szirupot főzve 8 dl vízből, 4 dl cukorból, darabka fahéjból, kihűtjük. 2 dl forró olívaolajba lassanként beleszórunk 25 dkg durva őrlésű sárga búzadarát. Folyton keverve kissé megbarnítjuk, majd óvatosan beleöntjük a szirupot. Tovább keverjük, hogy oda ne kapjon. Ha kezd sűrűsödni, belerakunk 1 csésze apróra vágott diót. Addig kevergetjük a tűzön, míg elválik az edénytől. Magas szélű tortaformába öntjük, ráteszünk egy tányért, és rögtön megfordítjuk. Így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, levesszük a formát, és a tányéron szépen megáll a halva.

ISTENNEK AJÁNLOTT HALVA
Hozzávalók: 2 csésze cukor, 4 evőkanál mandula, 2 csésze búzadara, 4 evőkanál pisztácia (vagy dió), 5 evőkanál vaj, 4 csésze víz, 1 evőkanál liszt, 1 tubus kondenzált tej, 5 nagy kardamom, 1 mokkáskanál sárga színező (sáfrányos szeklice)

Elkészítése: Készítsünk ragadós cukorszirupot és adjuk hozzá a sárga színezőt. Pirítsuk a búzadarát 3 evőkanál vajban világosbarnára, adjuk hozzá a lisztet, valamint az összetört kardamom magokat és süssük aranybarnára. Öntsünk forró szirupot a sült búzadarára, ezután keverjük bele a kondenzált tejet, a hámozott mandulát és a durvára vágott pisztáciát, és 5 percen át kevergessük magas hőfokon. Öntsük az egészet körbe 2 evőkanál olvasztott vajjal, és addig keverjük, míg a vaj felszívódik. Vegyük le a tűzről és fedjük le. Melegen tálaljuk ebédre.

LÁMOSZI HALVASZ (GÖRÖG)
Elkészítése: 2 dl búzadarát szőkére pirítunk 1 dl forró olívaolajban. Hozzáadunk 3-3 evőkanál fenyőmagot (helyettesíthető mandulával, vagy dióval), mazsolát és szezámmagot. Ha nagyon száraz lenne, tegyünk hozzá még olajat. Egy másik edényben sűrű cukorszirupot készítünk 3 dl cukorból és 2 dl vízből, 3-4 db szegfűszeggel, kis fahéjjal és egy citrom reszelt héjával. A szirupot hozzáöntjük a darához, jól elkeverjük, amíg össze nem áll. A tűzről levesszük, és formába tesszük (puding, vagy kuglóf). Ha kihűlt, kiborítjuk a formából és (ízlés szerint) megszórjuk fahéjjal.

MANDULÁS HALVA
Hozzávalók: 2 csésze mandula, 9 evőkanál vaj, 1 csésze búzadara, 1 evőkanál aprított pisztácia (mogyoró), 3 csésze tej, 1 csésze cukor, 6 zöld kardamom

Elkészítése: Dobjuk (egy percre) forró vízbe a mandulákat, nyomjuk ki a héjukból, szárítsuk meg, majd daraboljuk durvára. Forraljuk fel a tejet cukorral. Tegyük félre. Melegítsünk vajat, süssük a búzadarát két percig, azután adjuk hozzá a durvára darabolt mandulát, az összetört kardamom magokat és süssük világosbarnára. Öntsük fel tejjel, és kevergessük, amíg besűrűsödve a dara megduzzad. Tálalótálra rakva díszítsük aprított, pirított pisztáciával. Melegen tálaljuk reggelire vagy teához.

RAHAT-EL-HALKUM
Hozzávalók: 10 dkg apróra vágott mandula, 10 dkg apróra vágott mogyoró, 10 dkg apróra vágott dió, 10 dkg hámozott, apróra vágott narancs, 10 dkg hámozott, apróra vágott grapefruit, 4 dl méz, 4 dl víz, 1/2 rúd vanília, 1/2 dl citromlé, 15 dkg kukoricaliszt, 1 teáskanál finom étolaj, kevés kukoricaliszt a sütőformához

Elkészítése: Egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, vékonyan kenjünk ki olajjal, majd kukoricaliszttel lisztezzük meg. Terítsük el egyenletesen a tepsi alján az alaposan összekevert mandula-, mogyoró-, és gyümölcs-vagdalékot. Jól keverjük össze a mézet és a vizet, tegyük bele a vanília rudat, és állandó kevergetés mellett (kb. 20 perc alatt) főzzünk belőle sűrű szirupot, majd adjuk hozzá a citromlevet, és alaposan keverjük bele, végül vegyük ki belőle a vanília rudat. Kevés vízzel pépesítsük meg a kukoricalisztet, majd ehhez adjuk az elkészített szirupot és lassú tűzön, állandó kevergetés közben, főzzük 10 percig, majd öntsük a tepsiben elterített gyümölcsre úgy, hogy kb. 1 cm vastag réteg jusson mindenhova.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki onnan, és kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágva, szedjük egy díszes (ezüst) tálcára úgy, hogy a gyümölcsös fele legyen felül. Ezt vékonyan kenjük meg mézzel, szórjuk meg az apróra vágott dióval és így kínáljuk az erős arab kávéhoz.

SÁRGA HALVA (TÖRÖK)
Hozzávalók: 250 g cukor, 250 g mogyoró, 5 tojás sárgája, 200 g cukor, 1 vaníliás cukor, 1 cs. erős kávé, 200 g vaj

Elkészítése: A cukrot karamellizáljuk. Hozzáadjuk a külön megpörkölt és lehántott mogyorót. Kis ideig együtt pörköljük, majd az egészet bádogtányérra vagy deszkára öntve kihűtjük. Durvára megőröljük, vagy összetörjük.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, beletesszük a vaníliás cukrot, a kávét. Gőz felett sűrűre főzzük.
Amikor kihűlt, hozzáadjuk az előzőleg habosra kevert vajat és belekeverjük a mogyorót is.

SÁRGARÉPÁS HALVA
Hozzávalók: 2 kg sárgarépa, 2 csésze cukor, 1 csésze víz, 2 csésze nem cukrozott, sűrített tej, 1 1/2 csésze vaj, 4 evőkanál hámozott mandula, 4 evőkanál pisztácia, 6 zöld kardamom

Elkészítése: Reszeljük le a répát. Készítsünk cukorból és vízből híg szirupot. Tegyük bele a kondenzált tej 3/4 részét és jól keverjük el a sziruppal. Adjuk hozzá a reszelt répát, a zöld kardamom magokat, valamint a vajat, és magas hőfokon, állandóan kavargatva főzzük, míg a répa az összes vizet beszívja. Keverjük bele a megmaradt kondenzált tejet, az összetört mandulát és pisztáciát. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

TÖK HALVA
Hozzávalók: 2 kg tök, 2 csésze kondenzált tej, 8 evőkanál vaj, 1 teáskanál citromlé, 1 csésze cukor, 4 evőkanál hámozott mandula, 4 evőkanál pisztácia vagy mogyoró

Elkészítése: Hámozzuk meg tököt, távolítsuk el a magokat, majd reszeljük le. Tegyük a citromlevet vízbe és áztassuk benne a tököt 10 percig. Óvatosan nyomkodjuk ki a vizet belőle. A vajat, a reszelt tököt és a kondenzált tejet kavargatva addig forraljuk, míg a lé elpárolog belőle. Ezután adjuk hozzá a cukrot és kavargassuk, míg besűrűsödve elválik az edény falától. Tegyük egy szerviztálba és szórjuk meg összevágott pirított mandulával és pisztáciával. Melegen szolgáljuk fel ebédre.