Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ferdinánd receptek


FERDINÁND ANYU MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás sárgája, cukor, kis só, 1 vaníliás cukor, kis zsír, 3 dkg élesztő. Annyi tejjel összegyúrni, hogy kelt tészta keménységű legyen.
Tetejére: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor. Kikeverni és rákenni a tésztára.

FERDINÁND NYÁRSONSÜLT
Hozzávalók: 1 kg pulykamell (esetleg más hús), 10 dkg sonka, 6 dkg angolszalonna, 2 kisebb hagyma, 2 db savanyú uborka, só, csípős grillező olaj

Elkészítése: A húst szeletekre vágjuk, bekenjük grillező olajjal, és letakarva hideg helyen állni hagyjuk 24 óráig. Utána a szeleteket megsózzuk, teszünk rajuk szeletelt sonkát, uborkát, szalonnát és az egészből tekercset készítünk. Majd a tekercseket grillező- tűre szúrjuk hagymával és grillezzük, vagy roston sütjük kb. 15 percig. Az így elkészített ételt áfonyabefőttel tálaljuk.

FERDINÁNDI TÉSZTA
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 4 dkg élesztő, 8 dkg margarin, 8 dkg cukor, 5 dl langyos tej
Töltelék: 28 dkg vaníliás cukor, 20 dkg margarin
Tetejére: 2 tojás
Kenéshez; 4 dl tej, 10 dkg cukor

Elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejben, cukorral, liszttel felfuttatjuk. A hozzávalókból puha rétestésztát gyúrunk, melyet 3/4 órát pihentetünk, langyos helyen. A tésztát kétfelé vesszük. Utána vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha, cukros margarinnal. Feltekerjük, mint a bejglit szoktuk, majd 3 cm széles karikákat vágunk belőle.
Egy lábost fagyos zsírral kikenünk, ezekbe beleállítjuk a csigákat egymáshoz nem túl közel. Megkenjük tojással, és még 1/2 órát kelesztjük. Lassú tűznél sütjük. Amikor a teteje piros, meglocsoljuk a cukros, tejjel. Még 10 percig, egész kicsi lángon, a sütőben tartjuk.
Tálaláshoz kiborítjuk. Később visszafordítjuk a “tortát”, hogy a szép teteje legyen felül. Vaníliasodó, borsodó igen finom hozzá.

FERDINÁND SZELET
Hozzávalók:
A tésztához: egy csipet só, 30 dkg finomliszt, 3 db tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 2 dkg kristálycukor
A rátéthez: 10 dkg Rama Sütőmargarin, 4 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor
A locsoláshoz: 3 dl tej, 8 dkg kristálycukor

Elkészítése: A langyos cukros tejben elkeverjük az élesztőt és egy kevés lisztet. Hagyjuk megkelni a kovászt. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a megkelt kovászt. Tésztát megdagasztjuk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A margarint, a cukrot és a vaníliás cukrot jól összekeverjük. A kelt tésztát tégla alakúra nyújtjuk és megkenjük a rátéttel. Feltekerjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, amelyeket margarinnal kikent tepsibe fektetünk. Hagyjuk, hogy még egyszer megkeljen. Előremelegített sütőben 180°C-on 25 percig sütjük. Kivesszük, meglocsoljuk a forró tejjel, amelyhez hozzákevertük a cukrot és még 10 percig sütjük. Melegen vagy hidegen is egyaránt kínálhatjuk.

FERDINÁND-TEKERCS 01.
Elkészítése: 33 dkg lisztet (fele rétes, fele sima) összegyúrunk 3 tojás sárgájával, 2,5 dkg langyos cukros tejben megfuttatott élesztővel és annyi kéz-meleg tejjel, hogy a tészta leváljon a kezünkről és a deszkáról. Amikor a tésztában gyúrás közben apró hólyagocskák keletkeznek és elpukkannak, akkor lesz jó. Ezután belisztezzük a gyúródeszkát, és a tésztát kinyújtjuk kb. akkorára, mint a deszka (2-3 mm vastagra). Ezután 10 deka vajat vagy margarint elkeverünk három evőkanál porcukorral s egy csomag vanillincukorral, s egy 20-22 cm-es lábast kikenünk vastagon vajjal/margarinnal. A cukros vajjal megkenjük a kinyújtott tésztát, s a hosszabb oldaláról elindulva feltekerjük. Ha szép, egyforma tekercseket akarunk, akkor a tésztát a nyújtásnál megközelítőleg téglalap alakúra nyújtjuk. Ezután a tekercset feldaraboljuk kb. 4-5 cm-es hengerekre (lehetőleg 12-13 darabra), s a kikent lábas közepébe állítunk egyet, s a többit két sorban kb. két-két cm-re egymástól köré helyezzük. Hagyjuk, hogy annyira megkeljen a meleg konyhában/szobában, hogy a tekercsek kitöltsék a lábast. Ha megkelt hideg sütőbe helyezzük, s először magas lángon, majd öt perc elteltével közepes lángon addig sütjük, amíg elkezd a teteje rózsaszínűvé válni. Ekkor kivesszük a sütőből és ráöntünk (már előzőleg elkészített) 1 dl forró tejből és 17 db kis mokkacukorból (ebbe is tehetünk egy vaníliás cukrot) készült öntetet úgy, hogy minden tekercs közepébe öntünk egy kicsit, és a közeikbe is. Visszatesszük a sütőbe, amíg a teteje megpirul. Ekkor még forrón kiborítjuk egy nagytányérra, és gyorsan megfordítjuk. 

FERDINÁND TEKERCS 02.
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipetnyi só, 40 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 4 dkg margarin,
A töltelékhez: 10 dkg margarin, 14 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,
A nyújtáshoz: finomliszt,
A tepsi kikenéséhez: margarin vagy vaj, kristálycukor,
A locsoláshoz: 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál kristálycukor, 1,5 dl tejszín

Elkészítése: A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, s 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük, és a liszttel, a tojások sárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. letakarva, langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük.
A töltelékhez a margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük.
Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb.3 centi vastagon fölszeleteljük. Két közepes vagy egy nagy tűzálló tálat margarinnal jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk, majd a tésztatekercseket nem túl szorosan belefektetjük.
Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk, és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.

FERDINÁND TEKERCS 03.
Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 5 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, pici só, 5 evőkanál kristálycukor, tej

Elkészítése: Kovászt készítünk, és a hozzávalókkal közepes lágyságú tésztát készítünk. Míg a tészta kel (kétszer) addig 15 dkg vajat 5 evőkanál porcukorral simára kikavarunk. A tésztát elnyújtjuk és megkenjük a kikavart vajjal.
Feltekerjük, szeletekre vágjuk, és szorosan a tepsibe tesszük. Mielőtt megsülne, forró, vaníliás cukros tejjel meglocsoljuk a tekercseket. Utána már csak egy picit tesszük vissza sülni.

FERDINÁND TEKERCS 04.
Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 10 dkg rétesliszt, 3 tojás sárgája, 2 ek cukor, 2 dl tej, 4 dkg vaj, 2 kis mérő szárított élesztő.
Töltelék: 16 dkg barna cukor, 10 dkg olvasztott vaj összekeverve.
Sütőedényhez: 2 dkg margarin, 3 ek sima cukor
Locsoláshoz: 2 ek cukor, 3 ek natúr joghurt, 2 ek tej összekeverve. (az eredeti recept szerint tejszín, de nem volt otthon ezért Aya-val ezt a keveréket készítettem, de bejött, érdemes megkóstolni magában az öntetet is)

Elkészítése: Kenyérsütővel tészta programon készítjük.
Kettévesszük, kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a töltelék felével, feltekerjük, éles késsel 3-4 cm darabokat vágunk. A másik tésztával ugyan így teszünk.
Hőálló tálat kikenünk margarinnal, és vastagon becukrozzuk. Bele tesszük a tekercseket kellő távolságra. 25-30 percnyi kelesztés, majd sütés 20 percig, 180C-on, kivesszük és meglocsoljuk az öntet felével, vissza a sütőbe újabb 8 perc, öntet másik fele. Újabb 8 perc és kész.
Még melegen borítsuk ki, mert ha megköt a karamell, akkor csak feszítővassal lehet kezelni.

FERDINÁND TEKERCS 05.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 7,5 dl + 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 1/2 citrom reszelt héja, 25 dkg vaj (margarin), 4+8 evőkanál kristálycukor, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: Gyenge kelt rétestésztát készítünk. Kinyújtjuk, és megtöltjük a cukros vajjal (margarinnal). A tésztát feltekerjük, zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Ne tegyük túl szorosra, mert a tészta még megkel. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. A sziruphoz a 8 kanál cukrot, a vaníliás cukrot felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Sütés közben (kb. félidőben) a tésztát ezzel a cukros sziruppal meglocsolgatjuk.

FERDINÁND TEKERCS 06. MIRZA MÓDRA
Hozzávalók a tésztához: 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csapott evőkanál cukor, pici só, 3 tojássárgája, 4 dkg olvasztott margarin, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg finomliszt
A locsoláshoz: tejszín és 3 evőkanál cukor
A töltelékhez: 10 dkg margarin, 14 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral. A tésztát feltekerjük, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk.
Egy közepes tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk cukorral. Rátesszük a tekercseket, és letakarjuk egy konyharuhával. 30 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a cukros tejszín felével, és tovább sütjük 18 percig, miközben még egyszer meglocsoljuk a cukros tejszínnel. Ha elkészült, még forrón egy lapos jénaira borítjuk.

FERDINÁND TEKERCS 07.
Vasárnapi süteménynek is kitűnő.
Elkészítése: Egy deci tejet kiskanálnyi cukorral meglangyosítunk, és három dkg élesztőt belemorzsolva megkelesztjük. 15 deka rétesliszttel, 15 dkg finomliszttel meg három tojás sárgájával, csipetnyi sóval és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen lágy kelt tésztát kapjunk, végül evőkanálnyi olajat is beledolgozunk. Cipóban, langyos helyen egy óráig pihentetjük, majd meglisztezett’ deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. 10 deka puha vajat két evőkanál porcukorral habosra keverünk, és a tésztára kenjük. Összegöngyöljük, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a csigákat kizsírozott kisebb tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. A sütőbe toljuk, majd a sütőt 200 fokra (gáz 6. fokozat) begyújtjuk. Ha a sütő bemelegedett, 20 percig erős lánggal sütjük, majd a tésztát egy deci, öt deka porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral ízesített forró tejjel meglocsoljuk. Ekkor a lángot mérsékeljük, és a tésztát szép pirosra sütjük. A csigákat a tálon vaníliás porcukorral megszórjuk.

FERDINÁND TEKERCS 08.
Hozzávalók kb.12 db-hoz: 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipetnyi só, 40 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 4 dkg margarin,
A töltelékhez: 10 dkg margarin, 14 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,
A nyújtáshoz: finomliszt,
A tepsi kikenéséhez: margarin vagy vaj, kristálycukor,
A locsoláshoz: 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál kristálycukor, 1,5 dl tejszín

Elkészítése: A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, s 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük, és a liszttel, a tojások sárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. letakarva, langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük.
A töltelékhez a margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük.
Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb.3 centi vastagon fölszeleteljük. Két közepes vagy egy nagy tűzálló tálat margarinnal jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk, majd a tésztatekercseket nem túl szorosan belefektetjük.
Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

KARCAGI FERDINÁND 01.
Közkedvelt ünnepi sütemény, lakodalmakban is gyakran készítik. Elkészítése viszonylag sok időbe telik, ám megéri, mert finom csemege.
Hozzávalók: 0,5 liter tej, 70 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 tojássárgája, 2-3 evőkanál cukor, pici só, citrom lereszelt héja, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: Az élesztőt megfuttatjuk langyos tejben és melegen fél óráig, félretesszük. Könnyű fánktésztát keverünk ki a tejből, lisztből, a tejes élesztőből és a tojássárgájából, sózzuk, cukrozzuk és rászórjuk a reszelt citromhéjat.
Amíg pihen a tészta, addig kikavarunk 20 dkg vajat az 1/4 kg porcukorral, egészen habosra. Kinyújtjuk a tésztát ujjnyi vastagra, azután a kikevert habbal bekenjük a tetejét. Csíkokra vágjuk, és tekercset készítünk. A lábast kikenjük egy kevés zsírral, a tekercseket függőlegesre állítva rakjuk bele, és 1,5 óráig kelni hagyjuk.
Amikor félig-meddig megsült a sütőben, cukros-vaníliás tejjel leöntjük, ez adja a mázat.

KARCAGI FERDINÁND 02.
Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 8 tojássárgája, 8 dkg élesztő, 1 l tej, 50 dkg + 4-5 evőkanál cukor, egy kevés só, 2 csomag Rama margarin, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín, 1 csomag mazsola

Elkészítése: Nagyon fontos, hogy mindig meleg helyen készítsük. A 1,5 kg lisztbe beleütünk 8 tojássárgáját. Az élesztőt megfuttatjuk néhány dl langyos tejben, és megvárjuk, hogy picit megkeljen. Utána a liszt közepébe öntjük és hozzáadjuk a sós-cukros tejet. Nagyon lágy tésztára kell készíteni, és kicsit kelni, hagyni, hogy feljöjjön a tálban. Utána meleg, lisztes deszkára borítjuk, és kb. 1 cm vastagra, kinyújtjuk. Miközben kel a tészta, a margarint habosra keverjük ugyanannyi cukorral. Ezt vastagon rákenjük a kinyújtott tésztára. Majd 5-7 cm-es széles csíkokra vágjuk, illetve szalagokra, és háromszor lazán megtekerjük. A lábasok alját és oldalát jó vastagon megzsírozzuk. Egy kétliteres lábasba nem teszek 5-6 csíknál többet. Van köztük 5-6 cm távolság. Kb. 2 órai kelesztés után, kezdjük sütni. Amikor félig megsült, két pohár tejszínbe elkeverünk két csomag vaníliás cukrot és kenőtollal két részletben, rávisszük a süteményre. Én gyakran mazsolát is teszek a tésztába, mert a vejem így szereti. Amikor megsül, enyhén szaftos.