Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Trüffel torták és golyók


CSOKOLÁDÉS TRÜFFEL TORTA
Kakaós piskóta: 2 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál liszt, 1/2 evőkanál kakaópor
A hozzávalókból hagyományos módon kakaós piskótát készítünk, és egy kapcsos tortaformában megsütjük. Amikor kihűlt a következő krémet töltjük a tetejére:
Trüffel krém: 3 tojás, 1/2 kg gesztenye massza, 1/2 kg étcsokoládé (ne tortabevonó legyen!), 1/2 liter tejszín

Elkészítése: A csokoládét a tojások sárgájával gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk. Közben a gesztenye masszát áttörjük és belekeverjük az olvasztott csokoládét, majd a felvert tejszínhabot és a 3 tojás felvert habját.
A krémet a piskóta tetejére töltjük és kb. 2-3 órára hűtőbe tesszük. Ennyi idő elteltével a krém megköt, ekkor a tortakarimát levesszük, az oldalát tortadarával, a tetejét pedig először porcukorral majd kakaóporral megszórjuk.
Egyszerűn lehet díszíteni, ha kartonpapírból formákat vágunk ki (pl. hóember, fenyőfa) és a kakaó szórása előtt ezeket a tortára helyezzük.
Ha szereti a család (nálunk a gyerekek utálják) a krémbe jól lecsöpögtetett, rumos meggyet is lehet keverni.
Ha csak a krémet készíted el, akkor miután megkeményedett golyókat is lehet belőle formálni olvasztott csokiba, vagy csoki reszelékbe forgatni, de ezt már trüffel golyóknak hívják. Ennek a közepébe is jó a rumos meggy.

TRÜFFEL GOLYÓ
Hozzávalók: 25 dkg csokoládé, 12-12 dkg vaj és porcukor, 2 tojássárgája, 5 dkg kakaó

Elkészítése: Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgájákat. Jól összekeverjük, majd beletesszük a cukrot. Hűvös helyen hagyjuk keményedni. Golyókat formálunk belőle, majd kakaóporban meghempergetjük, és elhelyezzük a tálon.

TRÜFFEL GOLYÓK
Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál whisky, 1,5 dl sűrű tejszín, 8 dkg vaníliás porcukor, 1 doboz keserű kakaópor a díszítéshez
Töltelékhez: pisztácia, mandula, aszalt sárgabarack

Elkészítése: Olvasszuk meg a csokoládét forrásban levő víz felett. Keverjük simára, majd hagyjuk egy rövid ideig hűlni. Verjük fel kemény habbá a tejszínt a whiskyvel, majd keverjük a habhoz az olvasztott csokoládét és a porcukrot. Dolgozzuk össze jó alaposan. Szórjuk be a tenyerünket kakaóval, és gyúrjunk kis labdákat a csokoládés masszából. A golyókat forgassuk meg kakaóban, majd tegyük őket papírkosárkákba vagy dobozba. Az édességet 3-4 napig tárolhatjuk hűtőszekrényben.

TRÜFFEL KRÉM
Elkészítése: 4 dl tejszínben melegítve feloldunk 20 dkg szerencsi étcsokoládét (lehet variálni 10 dkg keserű- és 10 dkg tejcsokoládé), majd, ha kihűlt a habverővel a legmagasabb fokozaton felverjük.
Akár pohárban, önmagában tejszínnel díszítve, akár piskótát (sima, diós, kakaós) megkenve nagyon finom.

TRÜFFEL TORTA 01.
Hozzávalók: 8 db tojás, 8 dkg olvasztott étcsokoládé, 16 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 17 dkg pörkölt, darált mogyoró

Elkészítése: A tojást szétválasztjuk, a kristálycukor egynegyed részét beletesszük a sárgájába, és ezt felverjük. Miután az olvasztott csokit elkevertük vele, felverjük a tojásfehérjét a maradék cukorral. Mikor kész, hozzáadjuk a pörkölt, darált mogyorót és a lisztet. Tortakarikában, 180 fokon, gőzmentes sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Miután kisült, betöltjük a krémmel.
Krém hozzávalói: 6,5 dl tejszín, 52 dkg étcsokoládé
Ezeket rotyogásig forraljuk állandó keverés mellett, majd azonnal levesszük a tűzről. Lehűtjük, és végül habosra keverjük. A tortakarikát 3 részre vágjuk, és ezzel a krémmel töltjük, majd csokis tortadarával díszítjük az oldalát.

TRÜFFEL TORTA 02.
Hozzávalók:
A tortalaphoz: 9 tojás, 16 dkg kristálycukor, 7 dkg liszt, 17 dkg pörkölt, darált mogyoró, 8 dkg olvasztott csokoládé, fél csomag sütőpor.
Krémhez: 52 dkg csokoládé és 6 dl tejszín.
Trüffel golyóhoz: 1/2 dl tejszín, 10 dkg tortabevonó csokoládé, csoki-morzsa vagy tortadara

Elkészítése: A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. Először a sárgáját verjük fel, majd a cukor hozzáadásával a fehérjét. A megolvasztott csokoládét hozzákeverjük a sárgájához. A csokis tojássárgájába beleforgatjuk a fehérjehabot, majd elkeverjük benne a liszttel elkevert sütőport, és a mogyorót.  16 szeletes tortakarikában kb. 180 fokon kisütjük.
Amikor kihűl a tortalap, három lapba vágjuk.
A krémhez a tejszínt és a csokoládét rotyogásig felforraljuk, majd lehűtjük. Ha kihűlt, habverővel verve kikeverjük, és a tortát megtöltjük.
A külsejére is hagyunk trüffel krémet, azt is bevonjuk vele.
A tetejére halmokat spriccelhetünk, valamint minden szelet tetejére 1-1 trüffel golyó kerül, melynek elkészítési módja: felmelegített tejszínben a csokoládét olvadásig kevergetjük, és ha kihűlt, hűtőben kb. félóráig dermesztjük. Hideg vízbe mártott kézzel kis golyókat formázunk és csoki-morzsában meghempergetjük.
(A golyó készítésénél gyorsan kell dolgozni, mert a kezünk melegétől olvad a golyó.)

TRÜFFEL TORTA 03.
Hozzávalók: 12 dkg vaj vagy margarin, 12 dkg porcukor, 12 dkg sima liszt, 12 dkg főzőcsokoládé, 5 tojás, vaníliás cukor, reszelt citromhéj, zsírpapír a tortaformához
Töltelékhez 25 dkg főzőcsokoládé, 2,5 dl tejszín, 12,5 vaj, 8 dkg porcukor
Díszítéshez csokoládéreszelék

Elkészítése: A 12 dkg szobahőmérsékletű vajat 6 dkg cukorral jó habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját, végül habverővel belekeverjük a felmelegített főzőcsokoládét, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Az 5 tojás fehérjét a maradék cukorral krémszerűre verjük, és ezt is hozzáadjuk a vajkrémhez, végül a lisztet szintén óvatosan belekeverjük (inkább csak szitáljuk).
A tortaforma aljára kör alakúra vágott zsírpapírt teszünk, erre terítjük a tortamasszát, amit előmelegített sütőben (180 C-on) kb. 50-60 percig sütünk.
A sütés vége felé a tortát zsírpapírral kell betakarni, nehogy megégjen a teteje. A megsült tortát kicsit hűtjük, mielőtt nagyon éles késsel körülvágjuk és kiborítjuk a formából. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez felforraljuk a tejszínt és belekeverjük a darabokra vágott főzőcsokoládét. Ha a csokoládé teljesen felolvadt, levesszük a krémet a tűzről, és addig hűtjük, míg langyos lesz. Ekkor belekeverjük a vajat és a porcukrot, úgy hogy nagyon habos legyen.
A tortalapot három egyforma vastagságúra vágjuk (én cérnával szoktam), a krém felével megöltjük a tortát, a másik felének nagyobbik részét a torta tetejére és oldalára kenjük, a maradékot pedig dresszsírzsákba töltjük.
A csokoládéreszeléket tányérba tesszük és erre 12 db egyforma golyócskát nyomunk a dresszsírzsákból.  A golyócskákat megforgatjuk a csokoládéreszelékben és egy másik tányérba áttéve, hideg helyre rakjuk megdermedni.
A csokireszelék maradékával beszórjuk a torta tetejét és oldalát. Csak ha teljesen megdermedt a krém, akkor díszítjük a tortát a reszelékbe hempergetett golyókkal, az un. “trüffelekkel”. Ezután megszórjuk vaníliás cukorral és felvágjuk.