Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Magyar Zoltán


Magyar Zoltán (Budapest, 1953. december 13. –) kétszeres olimpiai bajnok magyar tornász, sportvezető, állatorvos.

1965-től 1980-ig a FTC (Ferencvárosi Torna Club) tornásza volt. 1970-ben és 1971-ben IBV-t nyert lólengésben. 1972 és 1980 között 33 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Elsősorban lólengésben volt eredményes, a magyar férfi tornasport kiemelkedően eredményes képviselője. Edzőjével, Vígh Lászlóval számos új technikai elemet dolgozott ki, nevéhez fűződik az orsó, a szökkenő-vándor és a róla elnevezett Magyar-vándor első bemutatása.

Pályafutása alatt lólengésben három világ- és három Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Részt vett az 1972. évi müncheni, az 1976. évi montreali és az 1980. évi moszkvai olimpián. 1976-ban és 1980-ban lólengésben olimpiai bajnoki címet nyert.

MAGYAR TEPSIS
Elkészítése: A megtisztított halat (lehet csuka harcsa. balin, fogas) beirdaljuk. Megsózzuk. Piros arannyal, mustár-keverékkel, fokhagymakrémmel fűszerezzük. A tepsit kibéleljük füstölt szalonna-szeletekkel, ráhelyezzük a halat, majd ezt is beburkoljuk szalonnaszeletekkel.
Paradicsom, paprika, hagyma, s burgonya (karikára vágva) kerül szétszórva a hal mellé. Az egészet befedjük, fóliával s betesszük a sütőbe. Amikor majdnem kész, levesszük a fóliát, tejföllel gazdagon lelocsoljuk, s visszatesszük a sütőbe, majd készre sütjük.