Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Bornemisza Anna fejedelemasszony


Részletek Bornemisza Anna szakácskönyvéből:

SÓBAN ÁLLÓ KÁRÁSZ
Tisztítsd meg az kárászt szépen, s hadd álljon sóban. Az haját vagdald meg aprón. Az szálkájával együtt főzd meg borsólével, s verd által egy szitán. A kárászokat rakd egy fazékba, töltsd réá azt a levet, hadd főjön benn. Tégy szerecsendió-virágot, eleven borsot s egy kevés ecetet. Szedd ki az kárászokat, hadd hűljenek meg. Az lévbe tölts ecetet, s keverd, amíg meghűl. Rakd egy tálba az kárászokat, s tölts réá a’ levet, hadd álljon meg. Úgy csinálják az hideg étket az halakbúl.

KECSKEHÚS EGRESSEL
Főzd meg egressel az kecskehúst, abárold meg. Verd által az egrest, tölts bort reá, végy szőlőszemet, s tedd a levébe. Írósvajat, tárkont, majoránnát is tégy belé: úgy jóízű lészen. Az magyar szakácsok gyömbért is tésznek belé, de keserű lesz abbúl.

TORMÁS MARHANYELV
Tisztísd meg szépen az tormát, metéld meg. Tégy egy kevés mondolát közibe. Törd meg együtt, tedd egy fazékba, és hadd forrjon fel az torma jó tehénhús- avagy tyúkhús-lével. Mikor fejér lészen, tégy tehénzsírt belé, s jóízű lészen. És mikor az nyelvet megfőzik, s meg van tisztítva, mesd kétfelé, tedd tehénhús-lévbe, hogy melegen maradjon; és mikor fel akarod adni, add fel elsőben az tormát, tedd belé az nyelvet, és öntözd meg tehénhús-zsírral. Igen meg ne sózd: úgy jóízű.

LEVES AZ ÖREG TYÚKBÓL
Magyar módon, sárgán készítve: Vagdalj almát, vereshagymát, s citromot aprón. Főzd meg tehénhús-lévben, amíg elfő. Tedd belé az tyúkot. Ha megfőtt, tölts egy kevés ecetet, s bort réá, hadd főjön együtt. Csináld meg borssal s sáfránnyal, nádmézzel, hadd főjön, hadd kevés légyen az leve. Kenyeret is vagdalhatsz belé: úgy sűrű lészen. Metélj tárkonyt is belé vagy citromot—szép szélesen: úgy jó.

STRUCCMADÁR-ÉTKEK
A struccmadarat, mikor meg akarod sütni, avagy főzni—egyébiránt egészen is megsütheted, s felcsinálhatod egészen, mind szárnyastúl: igen jó étek, s tekintetes az nézésre. Ha meg akarod főzni, bontsd el szépen, vagdald darabokra, főzd meg vízben, abárod meg, szűrd réá az levet. Tégy petrezselymet s szerecsendió virágot belé, hadd főjön a maga levében. Olyan jóízű lészen, mint az bornyúból, s az struccmadárbúl annyi étket készíthetsz, mint az bornyúbúl.

MOGYORÓFÁN SÜLT MAGYAR SÜLT
Az malacnak, az hátulsó részét vond nyársra, akaszd a füstre egy óráig vagy kettőig. Süsd meg oztán, öntözd tehénhús-lével, avagy zsírral: úgy jóízű. Azért jó a mogyorófa-nyárs, mert jó ízt ad a sültnek.

Bornemisza Anna (1630 körül – Ebesfalva, 1688. augusztus 5.) erdélyi fejedelemasszony. Gyermeke II. Apafi Mihály
Bornemisza Pál jenei kapitány, majd udvari főkapitány leánya. Gyermekéveit Jenőn és Munkácson töltötte, neveltetéséről nincsenek pontosabb ismereteink. 1653-ban I. Apafi Mihály felesége lett. Amikor 1657-ben férje részt vett a lengyel hadjáratban és tatár fogságba esett, Anna három év alatt összegyűjtött 12.000 tallér váltságdíjat, így szabadította meg férjét a fogságból, aki 1660 őszén tért vissza Erdélybe. A következő évben férjét az erdélyi rendek Ali pasa kívánságára fejedelemmé választották. Az okos, erélyes és higgadt asszony korabeli feljegyzések szerint igen nagy befolyással bírt tehetetlen és ingatag férje elhatározásaira. Betegeskedését, rossz hangulatát magyarázhatja, hogy tizennégy gyermeknek adott életet, azonban csak egyetlen fiú, az 1676-ban született Mihály érte el a felnőttkort.
Bornemisza Anna halálát Apafi fejedelem így írta le: „1688. aug. 5-én az én szerelmes feleségemet, aki minden keserves és bajos dolgaimnak társa volt, elfelejthetetlen szomorúságomra szólítá ki Isten estve tíz óra felé Ebesfalván.” Az almakereki evangélikus templom Apaffy-sírboltjába temették, ahová később férjét is. 1909-ben fia és menye földi maradványaival együtt mind a négyüket a kolozsvári Farkas utcai református templomban újratemették. A díszes síremléket Kós Károly tervezte 1942-ben.