Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jerzy Radziwill


LIBAMÁJ RADZIWILL MÓDRA
Elkészítése: 10 deka apróra vágott, füstölt, főtt marhanyelvet, egy hártyáitól megtisztított borjúvelőt, melyet forró sós vízbe vetve 5 percig főztünk, 5 deka párolt gombát, 40 deka metéltre vágott sült libamájat, 5 deka vajból, 2 deci tejfelből és 4 tojássárgájából készült besamellel összekeverünk, és hideg helyre állítjuk. Mikor egészen kihűlt, göngyölegeket formálunk belőle, nedves ostyába csomagoljuk, előbb lisztben, azután jó sűrű palacsintatésztába hengergetve forró zsírban pirosra sütjük. Zöldborsó-, sárgarépa- vagy finomfőzeléket, esetleg salátát tálalunk hozzá.

Jerzy Radziwill (Vilnius, 1556. május 31. Roma 1600. január 21) - bíboros, Krakkó és Vilnius püspöke, naplóíró. Radziwiłł litván eredetű nemesi család. A család sok tagjához kötődik a porosz) és az általános európai történelem és kultúra.
A valaha birtokukat képező épületegyüttes ma már a világörökség része.
A családi levéltár a 2008-ban felkerült UNESCO Memory of the World Register a nyilvántartásába.