Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Maurice Maeterlinck


FOGAS MAETERLINCK MÓDRA
Elkészítése: Egy szép, kb. másfélkilós fogast halfőzőben 10 percig főzünk zöldséges sós vízben. Kivéve a halfőzőből, bőrét lehúzzuk és a hal húsát leemeljük mindkét oldalán a gerincről, nagyon vigyázva, hogy szét ne tördeljük. Egy megfelelő nagyságú tűzálló tál fenekére öntünk a hal leszűrt levéből 2 decit, összekeverjük 3 deci tejszínnel, beletesszük a 6 vagy 8 darabra vágott halat és forró sütőbe téve 25-30 percig pároljuk. Ez alatt 2 deci tejszínben elhabarunk 2 tojássárgát, 10 deka vajat, vagy rákvajat és 10 deka kaviárt. Öt perccel tálalás előtt a halon levő lének a felét is hozzákeverjük, aztán az egészet visszaöntjük a halra és csak annyi időre tesszük a sütőbe, míg az egész mártás átmelegszik, de felforralni nem szabad.

Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck gróf (Gent, 1862. augusztus 29. – Nizza, 1949. május 6.) belga flamand származású francia nyelvű drámaíró, költő, esszéíró. 1911-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Műveiben kiemelt szerepet kap a halál, illetve az élet jelentése. Színpadi darabjai a szimbolizmus fontos mérföldkövei.
Maeterlinck módos genti polgárcsaládba született, akik flamand származásuk ellenére franciául beszéltek. Apja, Polydore, közjegyző volt, aki a család birtokain lévő üvegházakkal szeretett foglalkozni, növénynemesítők körében máig ismert a “Polydore szőlő” és a “ Maeterlinck őszibarack” révén. Anyja, Mathilde, igen gazdag családból származott.
1874 szeptemberében beíratták a Sainte-Barbe jezsuita kollégiumba. Az intézmény vallásos szellemében megfelelően a francia romanticizmus alkotásait kigúnyolták, az iskola falain belül csak vallásos tárgyú darabokat lehetett előadni. Itteni élményei mély nyomot hagytak Maeterlinck-ben, ezt követően mély ellenérzés alakult ki benne a római katolikus egyházzal és általában minden szervezett vallással szemben. Az iskolában ismerkedett meg Charles Van Lerberghe-gel és Grégoire le Royval, akikkel együtt kezdték írói pályafutásukat. Közösen fizettek elő a Jeune Belgique című belga szimbolista folyóiratra is.
Már tanulmányai alatt is verseket és rövid regényeket írt, de apja nyomására jogi tanulmányokat folytatott. A genti egyetem jogi karán 1885-ben szerzett diplomát, majd pár hónapot Párizsban töltött. Itt találkozott a szimbolita mozgalom képviselőivel, mint pl. Villiers de l’Isle Adam-al, aki később nagy befolyást gyakorolt Maerlinck műveire.