Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cseréptálas ételek 02.


FÜSTÖLTCSÜLKÖS BABLEVES
Régi étel receptje, amit kint, a határba főztek vaskaszlóba, háromlábon, vagy otthon cserépfazékba, a kemencébe.
Hozzávalók: 1/2 kg nagy szemű tarkabab, 1 db füstölt csülök, 25 dkg zöldség, 25 dkg sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 2 db hívelös paprika, só

Elkészítése: Este leáztatták a babot, hogy megdagadjon és hamarabb megfőjön. A csülköt is langyos vízbe leáztatták, majd reggel liszttel jól bedörzsölték, hogy a füst lejöjjön róla, meleg vízben, 2-3 lében jól megmosták. A babot beletették a vaslábasba, rávágták a vöröshagymát, a fokhagymát egészbe, zöldséget, sárgarépát, csülköt és a hívelös paprikát.
Itthon egy kis lábasba egy vékony rántást elkészítettek: egy kevés zsírt, 2 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, ezt vízzel összeforralták. A mezőre korsóba vittek vizet, az elkészített anyagokra a vaslábasba annyi vizet öntöttek, hogy jól ellepje, rátették a háromlábra és alágyújtottak, meg- megrakták a tüzet, közbe dolgoztak és délre megfőtt az ebéd. A csülökből kifőtt só gyakran elegendő volt, előfordult, hogy nem is kellett bele tenni. Nem tésztával ették, hanem kenyérrel. A régi öregeknek nem volt koleszterinjük, pedig sok füstölt húst ette.

FŰSZERES ÚJBURGONYA
Hozzávalók: 1 kg újburgonya, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: Az étel készítése előtt a római tálat (vagy egyéb cserépedényt) a fedelével együtt fél órára hideg, tiszta vízbe áztatom. Amíg ázik, a burgonyát megtisztítom (jó ha nagyobb burgonyát vesznek erre a célra), és vékony karikákra vágom, a megmosott petrezselyemzöldet pedig finomra metélem. A kiöblített cserépedény aljára szórom a burgonyát, megsózom, ráhintem a fűszereket meg a petrezselyemzöldet, és jól összerázom, hogy a fűszerek mindenütt egyformán érjék. Egyenletesen rászórom a reszelt sajtot, és a tálat saját fedelével lezárom. Hideg sütőbe tolom, csak ezután gyújtom meg a lángot, és takarékra állítom. Tíz percig kis lángon párolom, majd a lángot fokozatosan felerősítve, további tíz perc alatt egészen a közepes fokozatig felviszem, ezután ötven percig sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 95 perc

GEMENCI KÁPOSZTÁS SZARVASHÚS
Hozzávalók 8-10 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, 50 dkg kicsontozott, fagyasztott szarvascomb vagy lapocka, 1-1,2 kg fejes káposzta, 3 evőkanál árpagyöngy, só, őrölt fekete bors, 1-1 kis csokor kapor és csombor (borsikafű), 1-2 evőkanálnyi 10%-os ételecet

Elkészítése: A szalonnát apróra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A fölengedett húst - miután esetleges hártyáit lefejtettük - egy centis kockákra, míg a kitorzsázott káposztát, kétszer akkorákra daraboljuk. A hozzávalókat egy közepes fazékba, cserépedénybe vagy kuktába rétegezzük: alulra szalonna, rá hagyma és káposzta, majd hús kerül. Evőkanálnyi árpagyöngyöt rászórunk, sóval, borssal, fölaprított kaporral és csomborral meghintjük. A rétegezést még kétszer megismételjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi, azután nagy lángon fölforraljuk. Kis lángra állítva, lefödve kb. 1 óra 30 perc alatt megpároljuk, de sütőben is elkészíthetjük.
Tálalás előtt, ha kell, után fűszerezzük, az ecettel pikánsra ízesítjük.
Elkészítési idő: 2 óra.

GESZTENYÉVEL ÉS SZARVASGOMBÁVAL TÖLTÖTT FÁCÁN
Hozzávalók: Egy idei fácán, só, bors, 30 dkg sertésmáj, 20 dkg szarvasgomba, 12 gesztenye, 10 dkg csiperkegomba, 1 kis vörös-hagyma, 2 mogyoróhagyma, 3 evőkanálnyi madeira bor, 3 evőkanálnyi konyak, 1 evő-kanálnyi olívaolaj, 1 kövér, friss szalonnacsík, 1 dkg fűszeres só, húslé

Elkészítése: Tollazzuk, pörzsöljük le a fácánt, nyakán keresztül tisztítsuk ki, vegyük ki a “V” alakú, mellnél található csontot, rakjuk félre a májat és a szívet. Az állatot mossuk ki, belülről sózzuk, borsozzuk. Egy kis serpenyőben melegítsünk olajat, rakjuk bele az apróra vágott vöröshagymát és mogyoróhagymát, állandó keverés mellett futtassuk meg, adjuk hozzá a tisztított, megmosott csiperkegombát, majd nagy lángon pirítsuk, fakanállal állandóan keverve, míg ki nem szárad. Szórjuk meg sóval és borssal. A háj hártyáját vegyük le, vágjuk apró darabokra, törjük össze mozsárban, daráljuk le többször, kissé melegítsük, hogy a zsír megolvadjon, majd törjük át szitán. Tegyük a gombákat, a tisztított szarvasgombákat (amelyeket megmostunk, és negyedekre vágtunk) egy cseréptálba, szórjuk meg fűszeres sóval, öntsük le a madeira borral és konyakkal, és adjuk hozzá a fácán finom pürévé áttört máját. Az egészet erőteljesen kevergessük falapátkával, hogy egységessé váljon. Ezt a tölteléket töltsük a fácánba, időnként közé helyezve 1-1 héjától megszabadított és erőlevesben kissé átfőtt gesztenyét. A fácánt kötözzük össze és fedjük be szalonnacsíkokkal, süssük meg egy fácán méretű tűzálló agyagedényben a mellérakott szívvel együtt. Süssük állandó öntözés mellett fontonként 20 percet számítva. Vigyázzunk arra, hogy a hasi részt megvédjük, a sütést úgy fejezzük be, ahogy a töltött pulykánál ajánlottuk. A készre sült fácánt néhány percig hagyjuk melegen.
A receptet szarvasgomba nélkül is el lehet készíteni.

GIBANICA 4 KÜLÖNFÉLE TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók: 50 dkg rétestészta, 10 dkg mák, 20 dkg cukor, 20 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10 dkg dió, 2 dl tejföl, ízlés szerint fahéj, vanília és reszelt citromhéj, 2 db tojás, vaj, zsír

Elkészítése: Egy cserépedényt kikenünk zsírral, a rétestésztát rétegenként belerakjuk, a rétegek közé tesszük a tölteléket. A töltelékek sorrendje a következő: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. Minden réteget alaposan megkenünk olvasztott zsírral. A legfelső lapot meglocsoljuk tejföllel, majd közepesen meleg sütőben egy óra hosszáig sütjük.
A töltelékek elkészítése:
- Almatöltelék
A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és cukorral félig megpároljuk. Még ne legyen nagyon puha! Fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük.
- Túrótöltelék
A túrót villával összetörjük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a megmosott mazsolát, és a cukrot.
- Diótöltelék
A diót megdaráljuk, a tésztára szórjuk. Meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.
- Máktöltelék
A mákot a tésztára szórjuk, meghintjük cukorral, vaníliás cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.

GÖCSEJI DISZNÓTOROS LESIPECSENYE
Hozzávalók: 2-3 kg zsírosabb sertéshús (tokaalja, tarja), 4 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, csipetnyi kömény, 1 kk. őrölt bors, 1 kk. színes paprika, 0,5 l vörösbor, só, pici majoránna

Elkészítése: A tenyérnyi szeletekre vágott húst gyengén zsírozott zománcos vagy cserép tepsibe rakjuk. Megsózzuk, köré tesszük a vastag karikára szelt hagymát, rászórunk minden fűszert. Ráöntünk 2 dl bor és 1 dl víz keverékét, forró sütőbe tesszük.
A maradék bort, sülés közben apránként kell rálocsolni a húsra.
Abban tálaljuk, amiben sült. A szaftjával sós vízben főtt burgonyát lelocsolunk, ezzel tálaljuk. Kiváló hozzá a tökmagolajos savanyú káposzta.

GÖCSEJI DÖDÖLLE 2.
Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya (újburgonyából nem lehet készíteni), 40 dkg liszt, 1 csapott ek. só, 2 hagyma, 2 tojásnyi zsír

Elkészítése: A burgonyát kockákra vágjuk, megfőzzük, összetörjük, megsózzuk (kásaszerű legyen). A lisztet beleöntjük, jól elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel vagy fakanállal. A lisztet teljesen beledagasztjuk, és még tovább folytatjuk, míg nagyon nehezen dagaszthatóvá válik. Kicsit hagyjuk lángon, de az alátétet tegyük alá. Apró kockákra vágjuk a hagymát, zsírban aranysárgára pirítjuk.
Egy cseréptálba vagy lábasba kevés hagymás zsírt teszünk, és zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Hagymás zsírral meglocsoljuk. Addig tesszük ezt, míg a massza elfogy. Sütőben megpirítjuk. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Tálaláskor még megszórhatjuk karikára vágott, pirított hagymával.

GÖMÖRI ZÖLDSÉGLEVES
Egy speciális, úgynevezett “Gömöri” cserépedényben készül, szabad tűzön.
Hozzávalók: sárgarépa, fehérrépa, zeller, burgonya, karalábé, karfiol, vöröshagyma, egy kis kanál zsír, fűszerek ízlés szerint

Elkészítése: Az edényt hideg vízzel megtöltve a tűz mellé fél méterre le kell tenni. A hozzávalókat - a megtisztított zöldségféléket felvágva - a vízbe tesszük, majd ahogy az oldalát elkezdi melegíteni a tűz, időnként mindig egy kicsit közelebb tehetjük, míg a végén egészen az égő fákig toljuk, de mindig csak ugyanazt az oldalát érje a meleg. Az edény kiképzése és a hőhatás miatt az étel függőleges irányú körözésbe kezd, és keverés nélkül elkészül benne a különlegesen ízletes leves.

GYERGYÓI CIBERELEVES BÁRÁNYHÚSSAL
Hozzávalók: 40 dkg bárányhús, 10 dkg zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg köles, 4 dl búzakorpa cibere, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dkg lestyán, 1 dl tejföl, 5 cl tejszín, 1 db tojássárgája, őrölt bors, só
A ciberéhez: 25 dkg búzakorpa, 5 dkg kukoricaliszt, 8 dkg barna kenyér, 1 db citrom

Elkészítése: A kisebb kockákra vágott bárányhúst hideg vízbe téve felforraljuk. A leves tetejére feljövő habot leszedjük és beletesszük az apróra vágott friss zöldhagymát, a zúzott fokhagymát. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a kölest és a búzakorpa ciberét, amelyet előzőleg megfőztünk.
Vágódeszkára téve apróra vágjuk a friss kaprot, zöldpetrezselymet és a lestyánt. Ezzel a levest megszórjuk, hozzáadjuk a tejfelt és a tejszínt, még egyszer felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az elhabart tojássárgáját.
A leves elkészítéséhez szükséges ciberét egy kiváló erdélyi recept szerint úgy készítjük el, hogy egy cserépedénybe tesszük a búzakorpát és a kukoricalisztet. Hozzáadunk egy szelet barna kenyeret, egy felkarikázott citromot és kb. 2 liternyi forró vízzel felöntjük és elkeverjük. Egy napig letakarva, egyszer-kétszer még megkeverve, langyos helyen tartjuk. Amikor a cibere savanykás ízűvé válik, üvegekbe szűrjük, és még egy hétig hűvös helyre téve pihentetjük.
Elkészítési idő: 70 perc

GYULAI GOMBÁS KARAJ
Hozzávalók: 60-70 dkg kicsontozott karaj egyben, 10 dkg gyulai kolbász, 20 dkg gomba, petrezselyemzöld, 1 paradicsompaprika, 3 gerezd fokhagyma, só, mustár, bors, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A karajba éles késsel lyukat fúrok. Megsózom, a kolbászt beleteszem, és hideg vízben áztatott cserépedénybe fektetem. Megkenem mustárral, fokhagymapéppel, szórom őrölt borssal, petrezselyem-zölddel, ráteszem a paradicsompaprikát, és köré rakom a gombát. A tejfölbe kevés sót és olajat keverek, majd rálocsolom a tetejére. A tálat lefedem, hideg sütőbe téve megsütöm a húst. A megsült húst kiveszem az edényből, felszeletelem, és visszatéve elrendezem mellette a sült gombákat. Lelocsolom a mártással, és ecetes-csípős savanyúságot kínálok mellé ropogósra sült burgonyával vagy krumplipürével.
Ez az étel készülhet kicsontozott sertéstarjából, vagy sertéscombból is.

GYUVECS HARCSÁVAL
Hozzávalók: 70-75 dkg vöröshagyma, 2 dl étolaj, 1 kiskanál pirospaprika, bors, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje, 2-3 tölteni való húsos paprika, 1 padlizsán, 1 tölteni való tök, 1 nagy burgonya, 4 paradicsom, 50-75 g rizs, 1 kg harcsaszelet, 2-3 dl meleg víz

Elkészítése: A vékonyan félfőre vágott hagymát tűzálló vagy cserépedényben, olajon megfonnyasztjuk, meghintjük pirospaprikával, borssal, petrezselyem zöldjével és sóval. A paprikát megmossuk, kimagozzuk. A padlizsánt meghámozzuk, kockákra vágjuk, megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsurgatjuk. A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk és enyhén megsózzuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, meghámozzuk és karikákra vágjuk. Az átválogatott rizst félig megfőzzük. A párolt hagymához hozzáadjuk az előkészített főzelékféléket, megsózzuk és megborsozzuk, végül belekeverjük a rizst és beletesszük a halszeleteket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 175-200°C-ra melegített sütőben addig sütjük, amíg az egész meg nem puhul. A kész gyuvecsnek ne legyen túl sok leve, de azért legyen kissé leveses.
Salátát adjunk mellé.

HAGYMÁS CSIRKE
Elkészítése: 2 személyre kb. 1 kiló hagymát megpucolunk, és vastag karikákra vágjuk. Felét beletesszük a római tálba, erre rakjuk a csirkecombokat, amit fűszerezünk: só bors tárkony. Tetejére a maradék hagymát rászórjuk. Sózzuk, és egy csipet fahéjat teszünk bele, a szélére. Kevés száraz fehérbort öntünk alá. Kb. 2,5 órán keresztül kis lángon sütjük, lefedve. Bármilyen körettel tálalhatjuk.

HAGYMÁS MARHARAGU (BEEF AND ONION STEW)
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 90 dkg tarja, 1,2 dl száraz vörösbor, 2 ek vörös borecet, fél kk só, őrölt bors, 1 babérlevél, 1 darab fahéj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 csomó újhagyma, 15 dkg feta sajt

Elkészítése: Előzőleg beáztatott cseréptálban a felforrósított olajon, párolja üvegesre, a finomra vagdalt hagymát és a zúzott fokhagymát. Szűrőkanállal vegye ki a hagymát, és tegye a helyébe a centisre felkockázott húst. Időnként megkevergetve mintegy 25 percig főzze benne, míg a saját levét elfövi. Ekkor tegye vissza a hagymát, és a sajt kivételével adja hozzá a többi hozzávalót.
Amikor felforr, takarja le, vegye közepesre a hőmérsékletet, és főzze 75 percen át. Vegye ki a babérlevelet és a fahéjat, szórja meg a zöldjével együtt vékonyan felkarikázott újhagymával, és párolja fedő alatt még 10 percet.
Tálaláskor szórja meg az elmorzsolt sajttal.

HAGYMÁS TARJA
Hozzávalók: 6-8 szelet sertéstarja, 1-1,5 dl olaj, 4-5 fej vöröshagyma, 10-15 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só, mustár, sertéshús- fűszerkeverék

Elkészítése: A húst megmossuk, és lecsöpögtetjük. Kissé kiverjük, besózzuk, vastagon bekenjük mustárral, és beszórjuk a sertéshús fűszerkeverékkel.
Egy jénai tál aljára kevés olajat öntünk, belehelyezzük a hússzeleteket, majd meglocsoljuk olajjal, a tálat lefedjük, és a húst 10-12 órán át hűtőszekrényben tartjuk, azaz pácoljuk.
A vöröshagymát karikára vágjuk. A füstölt szalonnából vékony szeleteket vágunk, kakastaréjszerűen bevagdossuk, és a felét a beáztatott római tál aljára fektetjük. Erre helyezzük a hússzeletek egyharmadát, és beterítjük hagymakarikákkal. Újabb hússzeleteteket teszünk rá, majd ismét hagymakarika következik, végül pedig betakarjuk a maradék hússzeletekkel.
A tetejére fektetjük a megmaradt kakastaréjokat, a tálat lefedjük, hideg sütőbe tesszük, és a húst magas hőmérsékleten 50-60 percig sütjük.
Ha a hús megpuhult, a fedőt levesszük, és a hússzeleteket pirosra sütjük. Időközben megfordítjuk, átrendezzük őket, hogy mindkét oldaluk megpiruljon.
Burgonyapürével forrón tálaljuk.

HEGYI CSÜLÖK
Hozzávalók: 2 első csülök, 2 babérlevél, 10 szem egész bors, 1 kg burgonya, só, 2 gerezd fokhagyma, 3 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt bors, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl fehérbor

Elkészítése: A megmosott csülköt babérlevéllel, egész borssal, egy evőkanálnyi sóval, 2 gerezd fokhagymával, 1 vöröshagymával feltesszük főni annyi vízben, hogy a húst teljesen ellepje. Egy órán át főzzük.
A megfőtt húst kicsontozzuk. Egy cserépedényt kizsírozunk. A csülköt mindkét oldalán besózzuk, és őrölt borssal is megdörzsöljük. Bőrös felével a tálba helyezzük, és rávágunk két vöröshagymát. A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb cikkekre vágjuk, és ezt is mellé tesszük. Enyhén megsózzuk, és vékony szeletekre vágott szalonna darabokat helyezünk rá. Húsz percig fedő alatt pároljuk, ekkor levesszük a tetejét, öntünk alá egy dl száraz fehérbort, ezt 25 perc múlva megismételjük, és addig sütjük, míg szép pirosra sül.

HÚS, RÓMAI TÁLBAN
Elkészítése: Bármilyen hús, fokhagymával, csomborral és sóval fűszerezve, mellé krumpli- és répadarabok. Ezeket berakom a kiáztatott tálba, és lassú tűzön kb. másfél órára a sütőbe teszem. Utána leveszem a tetejét, és 15 percre visszateszem még a sütőbe.
HÚSOS KÁPOSZTA
Hozzávalók: 60 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sovány sertés- vagy marhahús csont nélkül, 1 tojás, 5 dkg rizs, 3 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg lángolt kolbász (vagy puha füstölt kolbász), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál csombor (borsikafű), 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A húst ledarálom. A rizst váltott vízben megmosom, és térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm. Fedő alatt, kis lángon puhára párolom, majd hagyom kihűlni. Közben a füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom, és kikenek vele egy tűzálló tálat vagy tepsit. Beleterítem a kisütött szalonnapörccel és a megtisztított, felkarikázott vöröshagymával összekevert savanyú káposztát. A kihűlt rizst jól összedolgozom a felvert tojással, a darált hússal, a megtisztított és zúzott fokhagymával, a sóval, az őrölt fekete borssal és nagy diónyi gombócokat formálok a masszából. A káposztába kis “fészkeket” mélyítek, és a húsgombócokat beleteszem. Rászórom a lebőrözött és nagyon vékony karikákra vágott kolbászt. A tejfölbe belekeverem a pirospaprikát, a csombort, a köménymagot, a sót, az őrölt fekete borsot és rálocsolom a húsgombócok tetejére. 1 dl vizet ráöntök a káposztára, jól lefedem, és az előmelegített forró sütőben 90 percig párolom. Ha úgynevezett római tálba (cserépedénybe) teszem, akkor finomabb lesz, de tovább tart a sütése. (Csak hideg sütőbe szabad betenni a beáztatott cseréptálat, és kis lángon, legalább 2 órán keresztül kell sütni, a káposztára nem kell külön vizet önteni.)

HÚSVÉTI NARANCSOS SONKA
Hozzávalók: 60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka vagy nem nagyon zsíros tarja, 5 közepes nagyságú narancs, 4 dl vörösbor, 1 evőkanál mustár (aki szereti a csípőset, tehet bele), 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál reszelt narancshéj (ügyeljünk arra, hogy a narancs fehér belső bundája ne jusson a reszelékbe, mert keserűvé válik tőle az étel!)

Elkészítése: A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös oldalával felfelé tűzálló tálba állítjuk. 3 narancsot meghámozunk, belső fehér héját gondosan leszedjük, a gerezdeket pedig kockákra vágjuk. A sonkát körberakjuk a narancskockákkal. A maradék 2 narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk és összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a tört szegfűszeggel, az őrölt fehér borssal, a reszelt narancshéjjal. A narancsos mártással úgy locsoljuk le a sonkát, hogy egy-egy szelet sonka közé bőven csurogjon. A tálat befedjük, és forró sütőben addig sütjük, míg a sonkaszeletbe a villa hegye könnyen belecsúszik. Saját levével időnként meglocsoljuk. Ha a sonka már teljesen megpuhult, a tál fedelét levéve pirosra pirítjuk. Vigyázzunk, könnyen megég! Ha cserépedényben (római tálban) készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre félig megfőzni, hanem az előzőleg fél órára beáztatott cseréptálba nyersen tesszük bele a sonkaszeleteket, a mártást rálocsoljuk és hideg sütőbe tolva, két és fél, három órán keresztül sütjük. A narancskockákat csak fél órával a sütés befejezése előtt tesszük hozzá, különben szétfő. A sonkát ajánlatos előzőleg legalább egy napig tejben áztatni, így biztosan puha, omlós lesz. Burgonyafánk vagy burgonyalepény illik mellé.

INDIAI CSIRKE
Elkészítése: Kívül-belül bedörzsölünk két szép csirkét sóval, borssal meg citromlével, majd akkora darabokra vágjuk, mintha paprikás csirkét készítenénk. A beáztatott edénybe rakjuk és leöntjük a mártással, amelyhez simára keverünk 2 dl joghurtot egy-egy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel meg snidlinggel és mokkáskanálnyi curry porral. Tetejére négy dkg apróra tördelt vajat hintünk és a fedőt az edényre téve kb. 1 óráig sütjük.

JECSMEADZINI TOLMA
Hozzávalók: 4 db paradicsom, 1 db padlizsán, 1 db alma
A töltelékhez: 25 dkg darált bárány vagy marhahús, 10 dkg főtt rizs, 1 db tojás, ízlés szerint vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, kakukkfű

Elkészítése: A padlizsán (törökparadicsom) középső részéből két vastagabb szeletet vágunk, melyeknek közepét kétharmadáig kivájjuk. A paradicsomok szárrészét eltávolítjuk, és két dararabról vékony szeletet levágunk, hogy a sütésnél állva maradjon. A tetejéből is levágunk egy szeletet, s ezen a nyíláson át belsejét kivájjuk.  Egy ovális mázas cseréptálba alapnak a paradicsom és a padlizsán belsejét és a végeit meg a másik két paradicsomot és az almát felkockázva berakjuk talapzatnak. Erre állítjuk a betöltendő paradicsomokat és a két szelet padlizsánt.
Töltelék: A darált bárányhúst gazdagon ízesítjük fokhagymával, pirított vöröshagymával, kis kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a főtt rizst és az egész tojást. Jól elkeverjük masszánkat, s ezt, kézzel megformázva betöltjük a padlizsánba és a paradicsomba. Az egészet újra sózzuk, kevés kakukkfűvel meghintjük és ketchuppel a töltelékek tetejét vastagon, leöntjük. Pici vizet öntünk alá, és a sütőben készre pároljuk.
A sütőből kivéve friss aprított zöldpetrezselyemmel megszórva azonmód forrón tálaljuk a szép pirosra sült örmény specialitást.

KACSASÜLT RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók: 1 pecsenyekacsa, 3 narancs, 1 zacskó gyorsrizs, 1 fiola (vagy 1 evőkanál) kapribogyó, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál mustár, 1-1 teáskanál só és cukor, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: Rőmertopfot (vagy egyéb, fedeles agyagedényt) fél órára hideg vízbe áztatom. Közben a kacsát megtisztítom, és kívül-belül átmosom, lecsöpögtetem. Két narancs kicsavart levét és egy narancs lereszelt héját a fűszerekkel összekeverem, hozzáteszem a kapribogyó leszűrt levét, a vörösbort és a mustárt. A kacsamájat a kacsa hasában lévő kevés hájon megsütöm, majd vékony szeletekre vágom. A maradék narancsot hámozás után gerezdekre szedem, és kis kockákra vágva félreteszem. A gyorsrizst beleszórom a lecsöpögtetett agyagtálba. A kacsát belülről megsózva ráfektetem a rizsre. Ráöntöm a boros-fűszeres narancslevet, majd a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe teszem. Ezután gyújtom csak be, takaréklángon hagyom 10 percig, majd kissé felerősítem a lángot. Két órán keresztül sütöm a szárnyast, ezután az agyagedényből óvatosan kiemelem. Szűrőkanállal kiszedem a rizsszemeket. A kacsát 15 percnyi pihentetés után feldarabolom, és szép nagy tűzálló tálra teszem, összerakva eredeti formájára. Köré rakom a rizst, rászórom a narancskockákat és a kapribogyót, majd a sült májszeletekkel beborítom. Az agyagtálból kiöntöm a levet, lekanalazom róla a zsírt, és a megmaradt mártásból egy keveset a húsra locsolok. Forró sütőben 15 percig pirítom. (A mártásmaradékkal levest ízesítek, vagy egy más alkalommal rizsköretet készítek, mert annyira finom, ízes a lé, hogy kár kiönteni.)
Elkészítési ideje: 180 perc

KALAPOS SUHAJDA LEVESE
Hozzávalók: 1,5 kg sertés lapocka, 1 fej nagy vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 2 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg füstölt szalonna
A gombócokhoz: 1 kg burgonya, 1 db tojás, 1 dl tejföl, 1/2 csomó petrezselyem, liszt, só
A kenyértésztához: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 dkg cukor, só
Az alapléhez: 1,5 dl füstölt-főzőlé, 2 dl tejföl, 1 csomó kapor, 2 evőkanál liszt, tárkony, tárkonyecet, babérlevél

Elkészítése: Dagassz kenyértésztát a lisztből, a kevés, langyos, cukros vízben megfuttatott élesztőből, egy csipetnyi sóval. Szobahőmérsékleten hagyd megkelni.
A füstölt-lét pótold vízzel, hogy 2,5 liter alap legyen. Tedd bele a babérlevelet, ízlés szerint tárkonyt, pici sót és forrald fel. Lisztből kevés vízzel készíts habarást, kevergetve csurgasd az alapléhez, hogy csomós ne legyen. Hagyd forrni, végül add hozzá a tejfölt, a tárkonyecetet és a vágott kaprot. Eközben daráld le a húst a szalonnával, hagymával, fokhagymával és zöldpaprikával, végül fűszerezd.
A burgonyát főzd héjában, pucold meg és törd össze. Dolgozd el a tojással, a tejföllel, sóval és finomra vágott petrezselyemmel. Végül annyi lisztet adj hozzá, hogy jó, gombócnak való tésztát kapjál. Innentől úgy tégy, mintha szilvás gombóchoz készülődnél, csak éppen a fűszeres darált hús legyen a töltelék. A gombócokat főzd bele a forrásban lévő alaplébe. Akkor jó, ha feljönnek a leves tetejére. Adagold cserépedényekbe Suhajda levesét a gombócokkal együtt és tedd fel a “kalapját”: az egyenlő adagokra elosztott kenyértésztát úgy húzd rá a csuprok szájára, hogy teljesen lezáródjanak. Előmelegített sütőben addig hagyd, míg a tészta-fejfedő, ropogós piros nem lesz.

KÁLOMISTA FOKHAGYMÁS
Hozzávalók: 1 kg sertés lapocka (vagy comb), 3 fej fokhagyma, só, 10 dkg őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál sertészsír, 1 dl víz, 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, fél dl tej

Elkészítése: A húst felszeleteljük, és alaposan besózzuk. Egy tálban összekeverjük az őrölt paprikát, a borsot és a lisztet. Ebben forgatjuk meg a hússzeleteket.
Cseréptálat, vagy tepsit kizsírozunk, ebbe rakjuk egymás mellé a húsokat. Amikor egy sorral elkészültünk, gazdagon megszórjuk tisztított, durvára vágott fokhagymával. Újabb sor lapocka következik, majd a maradék fokhagymát is közé tesszük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, és sütőben egy-másfél óra alatt készre sütjük.
A krumplipüréhez a krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leöntjük róla a vizet, összetörjük, és vajjal, majd tejjel habosra keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
A megpuhult húst krumplipürével kínáljuk.

KARAJ RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók: 1 kg kicsontozott hosszúkaraj, 5 dkg füstölt szalonna, só, 2 csokor újhagyma, 2 dl tejföl, bors
Elkészítése: A beáztatott római tálba beletesszük a besózott húst. Az újhagymát zöldjével együtt kis darabokra vágjuk, és a hús tetejére szórjuk, a vékony csíkokra metélt füstölt szalonnával együtt. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, majd meglocsoljuk vele a hagymát. A tálat lefedjük, és takaréklángon 110 percig sütjük.
“Ez az eredeti recept, a Magyar Konyha 1979. májusi számából. Én egy kicsit variáltam, mert a húst felszeletelem, sózom, borsozom, kicsivel több szalonnát használok, meg a hagyma is több, és rétegesen rakom a rómaiba a hozzávalókat, közben soronként tejfölözöm is.”
Krumplipürével tálalom. 

KARÁCSONYI TÖLTÖTT PULYKA
Elkészítése: Egy evőkanálnyi olajon megpirítunk egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, majd beleteszünk 15 dkg apróra vágott gombát és sóval, törött borssal addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte.
Ekkor a tűzről levéve belekaparjuk a pulyka máját, és összegyúrjuk két tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével, két tojással, sóval, törött borssal, egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kiskanálnyi majoránnával.
Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pulyka hasüregét, majd összetűzzük.
A szárnyas melléről a bőrt felhajtjuk, húsát párhuzamosan, 2 mm-es közökben bevágjuk, és a vágatokba felváltva tűzünk hajszálvékony szalonnaszeletet, illetve almaszeletet.
A bőrt ráhajtjuk, kívülről megvajazzuk, és a pulyka többi részét - ahol nem éri szalonna - megsózzuk.
A beáztatott cserépedénybe fektetjük és a fedőt rátéve, a pulyka nagyságától függően 3-4 órán át, sütjük. (Különösen előnyös ez a pecsenye karácsonyra, mivel már órákkal vacsora előtt elkészíthetjük, a nélkül megsül, hogy ügyelnénk rá!)

KÁPOSZTÁS CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 mokkáskanál őrölt babérlevél, 80 dkg savanyú káposzta, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 nagy fej vöröshagyma, egy csapott mk törött fekete bors, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só. 1 evőkanál piros fűszerpaprika

Elkészítése: Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Ráöntünk egy evőkanál vizet. Visszatéve rátesszük az előzőleg darabjaira vágott, megsózott, és megborsozott csirkét, és erős tűzön mindkét oldalát lepirítjuk. Előzőleg fél órán keresztül vízbe áztatott római (cserép) tálat előkészítünk. A szükség szerint átmosott és lecsöpögtetett káposztát, összekeverjük a serpenyőben maradt hagymás olajjal, a csomborral, a babérlevélporral, sóval és 1dl tejföllel. A tálba terítjük. Tetején bőrével felfelé elhelyezzük a lepirított csirkedarabokat.  A megmaradt tejföllel bekenjük, és a tál saját tetejét ráillesztve, betoljuk a hideg sütőbe. 10 percig takaréklángon, 20 percig valamivel erősebb fokozaton, majd bő egy órán keresztül közepes lángon pároljuk az ételt. Ezután a tetejét levéve, ropogósra pirítjuk a húsdarabokat. (Ha tűzálló tálban készítjük, kevés vizet öntsünk alá, és tegyük előmelegített, forró sütőbe, 1 óra alatt elkészül.) Nagyon ízletes étel, nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni, mert sokáig eláll a hűtőszekrényben.

KÁPOSZTÁS GÖNGYÖLT HÚS
Hozzávalók: 8 db nagy szelet sertéscomb, 8-12 szelet Eidami sajt, 2-3 fej vöröshagyma, 25-30 dkg tarkabab, 1-2 kiskanál ételízesítő, annyi szelet füstölt szalonna, amivel az edényt kibéleljük és beborítjuk, 1-1,5 kg savanyított káposzta. ízlés szerint só, őrölt bors

Régebben öntöttvas lábasban, de most már cserépedényben készítik.
Elkészítése: Az edény alját kibélelik a csíkokra vágott házi, füstölt szalonnával. Erre ráterítik a savanyú káposzta felét. A hússzeleteket a kés fokával kiveregetik, enyhén sózzák, borsozzák, majd a sajtszeletekkel beterítik. Az ételízesítős vízben előfőzött babot, az apróra vágott, dinsztelt hagymára dobják, s pár percig együtt pirítják, miközben borsozzák, és enyhén sózzák. Mikor meghűlt, nagy lyukú darálón ledarálják és a sajtot ezzel a masszával egyenletesen elosztva, hogy minden szeletre jusson, rákenik.
Az így előkészített töltött húsokat felgöngyölik és szorosan egymásmellé rakva, a káposztára teszik. Tetejére a maradék káposzta, s arra pedig, a szalonnaborítás kerül. A lábost lefedve kemencében, de ma már csak sütőbe teszik és 80-100 percig, lassú lángon párolják.
Tálaláskor zsírban sült, törtburgonya mellé teszik a párolt káposztát, és egy-egy göngyölt húst. Igen tartalmas és laktató, egytálétel.

KÁPOSZTÁS KACSA 03.
Hozzávalók 5-6 személyre: 1 sovány pecsenyekacsa, 1 kg savanyú káposzta, 50 dkg savanykás alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál csombor, pár szem köménymag, csipetnyi cukor, ízlés szerint só

Elkészítése: A konyhakész, vagyis megtisztított pecsenyekacsát a következőképpen darabolom fel: a forgóknál leválasztom a combokat, a mellét keresztben és hosszában is kettőbe, a hátat is kettőbe vágom. A felesleges, lelógó zsíros bőrt leszedem róla (ezt kisütve más ételhez használom). A kacsadarabok belső (azaz bőr nélküli) oldalát besózom. A káposztát (ha savanyú lenne) átmosom és lecsöpögtetem. A vöröshagymát megtisztítom, kicsumázom, és gerezdekre metélem. Az előzőleg 1 órán keresztül hideg vízbe áztatott cseréptálat lecsöpögtetem, és a savanyú káposzta felét beleterítem. Megsózom, meghintem kevés csomborral, köménymaggal, törött borssal, és sorban, egymás mellé ráteszem az almagerezdeket. Csipetnyi kristálycukorral meghintem, és 2 evőkanál tejföllel meglocsolom. Erre újabb réteg káposztát rakok, amit beborítok a vöröshagyma-karikákkal. Almaréteg következik. Ezután sorban, nagyon szorosan egymás mellé ráteszem a kacsadarabokat, bőrükkel felfelé. Betakarom a megmaradt hagymakarikákkal, majd az ugyancsak megmaradt tejfölbe belekeverem a zúzott fokhagymát. Sóval, törött borssal elkevert tejföllel lelocsolom. A tálat saját, beáztatott fedelével lezárom, és hideg sütőbe teszem. Ekkor begyújtom a sütőt, és először 10 percig gyenge lángon, ezután pedig valamivel erősebb hőfokon párolom 20 percig, végül 1,5-2 órán keresztül hagyom a közepesnél valamivel kisebb lángon. A fedelét levéve, a kacsabőrön lévő hagymát félretolom, és immár fedetlenül addig pirítom, amíg piros-ropogósra sül.

KÁPOSZTÁS KACSA CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók: 1 kicsi pecsenyekacsa, 60 dkg savanyú apró káposzta, 2 db savanykás alma, 3 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1-1 teáskanál füstízű só és szárított csombor (borsikafű), ízlés szerint őrölt fekete bors

Elkészítése: A megtisztított pecsenyekacsát feldarabolom, és jól megsózom. A felhevített olajon a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát üvegesre futtatom, majd a kacsadarabokat egyenként, mindkét oldalán jó átsütöm. Egy előzőleg 30 percen át hideg vízben áztatott, és lecsöpögtetett nagy cserépedénybe, beterítem az apróra vágott savanyú káposztát. Rászórom a csombort és a füstízű só felét, majd beborítom a megmosott, de héjas almakarikákkal. Erre fektetem a megsózott, átsütött kacsadarabokat, bőrével felfelé. A kacsa sütése után visszamaradt hagymás olajba keverem a maradék füstízű sót és az őrölt fekete borsot, hozzáadom a tejfölt és rálocsolom a kacsa tetejére. A cseréptálat saját fedelével letakarom, majd hideg sütőbe teszem. Ezután begyújtom a sütőt és 10 percig takaréklángon, további 20 percig valamivel erősebb lángon, végül 1 óra 20 percen át közepes lángon sütöm az ételt. Végül a tál tetejét levéve piros-ropogósra pirítom a kacsadarabok tetején levő bőrt.

KAUKÁZUSI RAKOTT PADLIZSÁN
Elkészítése: Először áztassunk be egy közepes méretű mély cseréptálat. Kb. negyedóra múlva vegyük ki a vízből, töröljük szárazra, és béleljük ki az alját 1 dg (egy kis fej) áttört fokhagymával. Utána 1 kg padlizsánt készítsünk elő a fentiek szerint, majd mossunk meg és vágjunk kb. 2 mm vastag szeletekre 40 dg kemény húsú (Lucullus) paradicsomot is. A sóval való bedörzsölés, valamint a keserű lé eltávolítása után a padlizsánszeleteket mártogassuk finomított étolajba, és lecsepegtetve terítsünk egy réteget a cseréptál aljába. Ezt borítsuk be egy réteg paradicsommal, majd folytassuk a töltést, amíg mindkét zöldség elfogy. (Ha túl nagyok a padlizsánszeletek, vágjuk ketté. A paradicsomszeleteket nem kell olajba mártogatni.)
A különleges ízek kedvelői egy kis csokor apróra vágott friss bazsalikomlevéllel is megszórhatják a paradicsomrétegeket. Végül kenjünk szét a tetején 2 dl simára kevert tejfölt. Fedjük le, és hideg sütőbe rakva, közepes tűzön (210°C-on) süssük kb. 1 órán át, amíg a padlizsánszeletek megpuhulnak. (Ha a cseréptálunknak nincs teteje, borítsunk rá alufóliát.) Ekkor vegyük ki, helyezzük rácsra vagy összehajtogatott konyharuhára, majd billentsük kissé félre, és a tál sarkában összegyűlő levet locsoljuk a tetejére. Így a felső réteg nem lesz száraz, az alsó pedig leveses. Ezt követően szórjuk meg a tetejét 5 dg reszelt eidami vagy trappista sajttal, és fedő nélkül süssük még kb. 10 percig, amíg a sajt aranysárgára pirul. Langyosra hűlve, friss kenyérrel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Másnap, felmelegítve is finom. Ez a mennyiség csak 4 személynek elegendő. Az ínyencek már előző nap megtöltik a cseréptálat, és másnapig hűtőszekrényben érlelik, mert így megsütve még ízletesebb lesz.

KELETI (SZEFÁRD) SÓLET
Hozzávalók 6-7 személyre: 12 db közepes burgonya, 50 dkg száraz fehér bab, 4 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 fej vöröshagyma felkarikázva, 70 dkg szeletelt marhahús, 10 kemény tojás, 2 evőkanál só

Elkészítése: A babot előző este beáztatjuk és a megmosott, héjas, nyers burgonyát mellétesszük. A vizet megsózzuk. Másnap a következő sorrendben rakjuk össze az ételt: az apróra vágott hagymát az olajon megfuttatjuk, megsózzuk, és egy nagyméretű fazékba vagy cserépedénybe rakjuk a leszűrt babrétegre. Erre tesszük rá egymás mellé a felszeletelt húsokat, melyeket a hagymakarikákkal betakarunk. Elhelyezzük rajta a közben meghámozott, áztatott burgonyákat, végül közé dugdossuk, az előre megfőzött, héjas tojásokat. Az egészet annyi vízzel töltjük fel, amennyi a tetejét is ellepi. Nyílt lángon először felforraljuk, ezután tizenöt percig főzzük. Lefedve tesszük be a sütőbe, amelyet a lehető legkisebb lángon üzemeltetünk. Akár 16-18 órán keresztül is benne maradhat a sólet.
(Izraelben speciális, sóletfőző sütő van, amelynek a lángja a mi takaréklángunknál is kisebb, úgynevezett melegítőláng, ebben egy napig is sülhet az étel.)

KENYÉR RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók: 4 dl langyos tej v. víz - én tejet szoktam használni, esetleg fele-fele arányban a vízzel, lényeg, hogy langyos legyen (nem meleg!), 5 evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, 1 kávéskanál só, 20 g élesztő v. egy cs. szárított élesztő

Elkészítése: Ezeket mind össze kell keverni. Én szárított élesztőt szoktam használni, mivel azt nem kell felfuttatni. Ha nyers élesztőt használtok, úgy ezt az egészet meleg helyen 30 percig keleszteni kell. kb. 500 g liszt - az élesztős “cuccot” a liszthez keverve lágy kelt tésztát gyúrni és hozzádagasztani 3 evőkanál olajat - ez lehet étolaj, esetleg ízesített, olívaolaj (nagyon jó!) stb.
Kellemes, nem ragadós tésztát kapunk így (ha esetleg még mindig ragad, egy kevés lisztet lehet hozzátenni, de inkább gyúrjátok tovább még egy kicsit). A tésztát fél óráig meleg helyen (tűzhely, radiátor, cserépkályha (jön a tél) stb. közelében) kelesztjük. Ez alatt a római tálat kívülről-belülről jó meleg vízbe áztatjuk. A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, a római tálat alufóliával kibéleljük, az alufóliát kizsírozzuk, a tésztát belerakjuk és még fél órát kelesztjük. Ezután hideg (nem előmelegített) sütőben kb. 200°C-on (gázsütő 2-es fokozat (nálam:)), 30-40 percig sütjük.
Ha kész, rácsra rakjuk, lehámozzuk az alufóliát (ahol nem sült bele a kenyérbe:)), igény és éhség szerint pihentetjük.
Tudom, egy kicsit macerás, de ha az embernek van egy kis ideje (vagy ha zárva van a sarki bolt), érdemes kipróbálni.

KÖMÉNYES SERTÉSSÜLT
Elkészítése: Vajazzuk ki vékonyan a megáztatott edényt és fektessünk bele egy kilós, kicsontozott, sóval, törött borssal, darált köménnyel bedörzsölt sertéskarajt. Kenjük meg a tetejét paradicsompürével, reszelt vöröshagymával, piros arany paprikakrémmel, fektessünk a tetejére 2-3 szem borókabogyót (nyáron egy felszeletelt paradicsomot) és hintsük meg zsemlemorzsával.
Sütési ideje kb.: 2 óra

KÖMÉNYES SERTÉSSÜLT DÖDÖLLÉVEL
Hozzávalók: másfél kg sertéstarja, egy evőkanál sertészsír. A páchoz: 2 fej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, só, őrölt bors, őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma. A dödölléhez: 6 közepes nagyságú krumpli, liszt, só, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 púpos fakanál sertészsír

Elkészítése: A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát és paradicsomot is felszeleteljük. A húst tálba tesszük, minden oldalát alaposan bedörzsöljük sóval, őrölt borssal és köménnyel. Beterítjük a felaprított zöldségekkel, lefedjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Pácolás közben egyszer átforgatjuk. Cserépedényünket beáztatjuk.
Másnap a húst a páccal együtt beletesszük az agyagedénybe, teszünk rá zsírt, és öntünk alá másfél dl vizet. Lassú tűzön, 2,5-3 órán át sütjük. Amikor átpuhult, levesszük az edény tetejét, a húst még visszatesszük, hogy szép pirosra süljön.
A dödölléhez a megtisztított, darabokra vágott krumplit épp csak annyi sós vízben, hogy ellepje, puhára főzzük. Még forrón a levében megtörjük, és fakanállal annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Jó sűrű tésztát készítsünk, amit alaposan át kell forgatni, ki kell dolgozni. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és sertészsírban pirosra sütjük. A tésztából fakanálra veszünk egy nagyobb adagot, ezt megforgatjuk a hagymás zsírban, és evőkanál segítségével kisebb darabokat szaggatunk bele. Az elkészült dödöllét a felszeletelt köményes sült mellé kínáljuk.

KOVÁSZOLT TÖLTÖTT KÁPOSZTA PULYKAHÚSSAL
Hozzávalók: 1,5 kg pulykacomb filé, 20 dkg rizs, só, 2 evőkanál őrölt bors, 3 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 5 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej káposzta, 2 szelet pirított kenyér, 2 csokor kapor, 1 evőkanál ecet, 70 dkg hasaalja szalonna. A rántáshoz 3 fakanál liszt és 2 fakanál sertészsír

Elkészítése: A káposztát leveleire szedjük, és forró, sós, ecetes vízzel leöntjük. Ebben állni hagyjuk, míg kihűl, majd öt literes üvegbe tesszük. Enyhén sós vízzel felöntjük, kaprot teszünk bele, pirított kenyeret nyomkodunk a tetejére, lefedjük egy kistányérral, és napon 2-3 napig érleljük.
A pulykahúst, hasaalja szalonnát, füstölt szalonnát, fokhagymát és vöröshagymát ledaráljuk. Egy nagyobb tálba öntjük a rizzsel együtt. Fűszerezzük őrölt paprikával, sóval, borssal, és alaposan összegyúrjuk. Az előre bekovászolt káposzta leveleit lecikkezzük, és kis darabokra tépjük. Megtöltjük pulykahúsos masszával. Tölcséralakban felcsavarjuk, és a végeit benyomkodjuk. A sertészsíron liszttel világos rántást készítünk, ezzel kikenjük a cserépedényünk (vagy fazekunk) alját, és oldalát. Egy csokor kaprot teszünk az aljába, majd szorosan egymás mellé belehelyezzük az apró töltött káposztákat. Enyhén megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem teljesen ellepje. Ne öntsük tele, mert akkor a főzés során könnyen kifut! Lefedjük, és sütőben (vagy kemencében) másfél órán át főzzük. Egy kosarat abrosszal kibélelünk, ebbe belehelyezzük a káposztás edényünket, betakarjuk, és kb. két órát állni hagyjuk, hogy lassan hűljön ki.

KÜLÖNLEGES RAKOTT HÚS
Hozzávalók: Személyenként két szelet hosszúkaraj (csont nélkül), 5 dkg darált dió, 1,5 dl tejszín. 2 fej hagyma, 10 dkg füstölt kolbász, 1 dl ketchup, 60 dkg burgonya, só, bors

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, és ha szükséges eldaraboljuk. A római tál aljára terítjük a burgonyát, melyet sózunk, borsozunk. A hússzeletek felét (4 szelet) a burgonyára helyezzük egymás mellé úgy, hogy egyik se takarja el a másikat.
Sózás után a diót és a ketchupot összekeverve rákenjük a húsra (jó vastagon), erre hagymakarikákat terítünk, és a felkarikázott kolbászdarabokat fektetjük. Végül fedélnek hússzeleteket rakunk a tetejére. Kézzel kicsit lenyomkodjuk, és leöntjük az egészet a tejszínnel. A tálat lefedjük, és takaréklángon 100 percig sütjük.
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 100 perc

LIBACOMB KEMENCÉBEN
Hozzávalók: 4 kicsi pecsenyeliba-comb, 2 dl tejföl, 50 dkg húsos zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 4 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A libacombokat megtisztítom, megmosom és leszárítom, majd zsíros bőrét lenyúzva kis kockákra vágom. A húst kicsontozom, és ugyancsak kockákra vágom. A zöldpaprikát megmosom, csumáját kivágom, és vastagabb karikákra vágom. A paradicsomot héjától megfosztom és felnégyelem. Az előzőleg fél órán át áztatott cserépedénybe terítem a meghámozott és hasábokra vágott burgonyát, jól megsózom, beborítom a libahússal, rászórom a sót, borsot. Rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, rászórom a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd leöntöm a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és pirospaprikával elkevert tejföllel. Végül a tetejére szórom a libabőrkockákat, és a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe teszem. Ezután a sütőt begyújtom. Tíz percig takaréklángon, 20 percig kissé erősebb lángon, majd egy órán keresztül közepes erősségű lángon sütöm. A sütés végén a tál fedelét leveszem, és pirosra, ropogósra pirítom az étel tetején lévő libahájat. Szűrőkanállal tálalom, hogy a felesleges zsír lecsöpöghessen. (A tál alján maradó ízes mártást más étel készítésekor felhasználom.)
Elkészítési ideje: 2 óra

LYONI HAGYMALEVES (SOUPE LYONNAISE)
Hozzávalók: 60 dkg vöröshagyma, csomóba kötött fűszerzöldség (1 babér, 4 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű), 15 dkg vaj, 2 ek liszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 4 tojássárgája, só, bors, 6 szelet szikkadt (esetleg gyengén pirított) zsemlekenyér

Elkészítése: Nagyon vékonyra felszeleteljük a hagymát, olvasztott vajon jól megpirítjuk. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, pirítsuk még 1-2 percig.
Öntsük fel 2,5 l hideg vízzel, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót. Csendes tűzön főzzük 30 percig.
Hőálló levesestálba fektetjük a kenyérszeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána ízesített levest.
Tetejét bőven szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük előmelegített sütőbe, míg a sajt aranysárgára sül.
Cseréptálkában alaposan dolgozzuk el a tojássárgákat, keverjük össze 1 merőkanálnyi forró lével, kevergessük bele a levesbe.
Azonnal tálaljuk.

MACCARONATA
Elkészítése: Vöröshagymás zsírban egy csirkét párolunk, apróra vágva, ahogy pörköltnek szokás. Ha megpuhult a hús, leszedjük a csontokról s összevágjuk. Ez alatt fél kg makarónit apróra eltördelve, sós vízben jó puhára megfőzzük, leszűrjük, és lábasba rakjuk. Az összevágott csirkehúst levével együtt a makarónihoz keverjük, 2-3 kanál tejfelt, két egész tojást adunk még hozzá.  Vajjal vagy zsírral kikent, zsemlyemorzsával behintett cserépformába öntjük, s rövid időre a sütőbe állítjuk.
MAGYAROS TÖLTÖTT BORJÚSZELET
Hozzávalók: Comb 75 dkg, gyulai kolbász 15 dkg, zöldpaprika 15 dkg, paradicsom 15 dkg, só 2 dkg, törött bors l mokkáskanálnyi, füstölt sajt 10 dkg, zsír 6 dkg, gulyáskrém l tubus, tejföl 4 dl

Elkészítése: Felsált vagy diót vegyünk, és ugyanúgy, mint a bordák esetében, kicsit vastagabbra szeleteljük, és a töltéshez előkészítjük.
Kevés zsírt hevítünk palacsintasütőben, ebbe tesszük az egész apró kockákra vágott gyulai kolbászt, és kicsit megpirítjuk. Hozzátesszük az ugyancsak apró kockákra vágott zöldpaprikát és néhány perc múlva a paradicsomot. A ragut zsírjára pirítjuk, a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a reszelt sajtot. Az előkészített szeleteket besózzuk, és megtöltjük a raguval. A szeletek nyílását megtűzzük fogvájóval.
A cserépedénybe rakott hússzeleteket leöntjük felhevített zsírral és a sütőben kb. 25-30 perc alatt elősütjük. Közben a tejfölt kikeverjük a gulyáskrémmel, ha kell, sóval ízesítjük, és a húsokra öntjük. A fedett cserépedényben kb. 20-25 percig pároljuk.
Tálaláskor karikára vágott zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük.
Köretként galuskát vagy zöld metéltet adunk hozzá.

MARSEILLE-I CSIRKE
Elkészítése: Vágjunk 4-4 darabba két szép csirkét és fektessük a megáztatott, kivajazott Römertopfba. Felszeletelünk négy szép paradicsomot, meg két kicsumázott zöldpaprikát (ez utóbbit keskeny csíkokra)és a csirkére terítjük. Közé keverünk két fokhagymagerezdet, meghintjük az egészet sóval, törött borssal meg kakukkfűvel és megöntözzük egy evőkanálnyi citromlével. Feloldunk egy 1 dl vízben egy fél húsleves kockát, összekeverjük három evőkanál fehérborral és a csirkére öntve, a fedőt rátéve, sütőben kb. másfél óráig sütjük.

MÁJPÁSTÉTOM
Elkészítése: A májat (csirke, nyúl, kacsa, vagy pecsenyeliba) (50 dkg) 5 dkg füstölt szalonnával ledaráljuk, sóval (1 teáskanálnyi), borssal (mokkáskanál), féldeci konyakkal, szerecsendióval (1/4 reszelt) ízesítjük, és alaposan kikeverjük 2 nyers tojásfehérjével.
Cserépedényt vagy tűzálló tálat kibélelünk füstölt szalonna-szeletekkel, a májkrémet ebbe öntjük és befedjük szalonnával. Az edényt befedjük. vízzel teli tepsibe tesszük és alacsony hőfokon (l00-110 fokon) 1 órán át, főzzük gőzben. Ha a sütőből kivettük, óvatosan lepréseljük és így hagyjuk az edényben kihűlni. Hűtőszekrényben kifagyasztjuk, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, és gyümölcsökkel körítjük.

MONTHY KEDVENCE
Hozzávalók: 0,5 kg csontozott karaj, 0,5 kg szűzpecsenye, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, fűszerek, lehetőleg csípős is legyen köztük, füstölt szalonna, 1 paradicsom, fokhagyma, olaj, sárgarépa, fehérrépa, ízlés szerint más zöldségek, reszelt sajt, só

Elkészítése: A szűzpecsenyét csíkokra vágjuk, a karajt vékony szeletekre szeljük. A burgonyát megtisztítjuk, felvágjuk karikára, a hagymát is apróra vágjuk de a paradicsomot elég csak félbe vágni. A zöldségeket kedvenc módunkra vágjuk! Lerakunk egy sor burgonyát rá egy sor hús csíkokat, fűszereket, sót, borsot. Utána zöldségeket ízlés szerint só és a hagyma. Szalonnát közé, nagyon kevés olajat rá. Egy kis pohár vizet tegyünk alá. Hideg sütőbe helyezzük. Mikor már majdnem készen van, szórjuk rá bőségesen a sajtot és tegyük vissza pár percre, hogy megolvadjon a sajt.

MUTYKALICA
Hozzávalók 10-12 főre: 4 nagy fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 3 dl olívaolaj, 30 dkg zöldhagyma, 1 kg sárgarépa, 50 dkg petrezselyem gyökér, 1 nagy szál póréhagyma, só, őrölt fekete bors, 20 dkg zöldbab, 8 db paprika, 1 csípős zöldpaprika, 5 db cukkini, 3 db padlizsán, 1 kg paradicsom, 1 csokor petrezselyem zöldje
A nyársakhoz: 50 dkg marhahús, 50 dkg sertéshús, 1 szelet szalonna, só, őrölt fekete bors

Elkészítése: Tűzrakó helyen parazsat készítünk.
A zöldségeket felaprítjuk. A vöröshagymát nagyobb kockákra, a fokhagymát kisebb darabokra, a zöldhagymát és pórét karikákra vágjuk.
Egy nagyobb, tűzálló cserépedény aljában megforgatunk egy kevés olívaolajat, és beletesszük a hagymákat.
A megtisztított sárgarépát, petrezselymet, cukkinit és padlizsánt uborkagyalun lereszeljük.
A hagymákra halmozzuk a vékonyra vágott sárgarépát és petrezselymet, majd az egészet 2 teáskanál sóval, és borssal megszórjuk. Rárakjuk a zöldbabot, és újra meglocsoljuk néhány kanálnyi olívaolajjal.
Lefedjük az edényt, és parázságyra helyezzük. Főzés közben körberakjuk fával, amit állandóan pótolunk.
Közben a paprikákat karikákra vágjuk, és hozzákeverjük. A paradicsomot cikkekre vágva tesszük bele.
Főzés közben egy kevés vízzel felengedjük. Utoljára adjuk hozzá a cukkinit és padlizsánt.
Egy órányi főzés után kellemes, lecsó-szerű ételt kapunk, amibe legutoljára még beleszórjuk az apróra szelt petrezselyem zöldjét, sózzuk (kb. 2 teáskanál só kell még hozzá), átkeverjük, és készre főzzük.
Miközben a zöldségeink párolódnak, elkészítjük hozzá a húst. Nagyobb, egyforma kockákra vágjuk, és váltogatva nyársakra húzzuk mindkét húsunkat. Grillrácson, faszénparázson, többször forgatva átsütjük. Sütés előtt a rácsokat jól átkenjük szalonnával, hogy ne ragadjon rá a hús. Amikor már félig megsült, megszórjuk sóval, és borssal.
A megfőtt zöldségeinket ezzel a hússal együtt kínáljuk.

NARANCSOS MALACSÜLT
Hozzávalók: 1-1,3 kg bőrös malachús, 3 narancs, 2 dl fehérbor, 3 babérlevél, 1 dl olaj, só, őrölt bors, őrölt lestyán

Elkészítése: A húst alaposan megtisztítjuk, lecsöpögtetjük, néhány helyen bevagdossuk, és enyhén megsózzuk. A bort az olajjal, a narancsok levével, 1 narancs reszelt sárga héjával és az őrölt lestyánnal alaposan elkeverjük.
Az előkészített húst ezzel a narancsos páclével bekenjük, lezárható edénybe tesszük, aláöntjük a maradék páclevet, mellé tesszük a babérleveleket, lefedjük, és hűtőszekrényben 24 órán át, állni hagyjuk. Pácolás közben a húst fordítsuk meg és kenegessük át páclével. A páclevet beáztatott római tálba töltjük, a húst belehelyezzük, a tálat lefedve hideg sütőbe tesszük, és a húst magas hőmérsékleten megsütjük. Sütés közben többször óvatosan fordítsuk meg, és locsoljuk meg páclével. A sütés vége felé a fedőt levesszük, és a húst a bőrös részével felfelé fordítva pirosra sütjük.
A malacsültet narancskarikákkal díszítve, pirított burgonyával tálaljuk.

NYÚZOTT KACSALEVES RŐMERTOPFBAN
Hozzávalók: 1 kicsi pecsenyekacsa, 50 dkg vegyes zöldség, 10 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 paradicsompaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld. 1-1 mokkáskanál reszelt narancshéj és törött fekete bors, 1-1 késhegynyi őrölt szerecsendió és őrölt lestyán gyökér, 2 szem kibontott kardamómi mag, 1 púpozott teáskanál só. 1 kis doboz ecetes torma, 2 alma, csipetnyi cukor, 1 dl tejföl

Elkészítése: Tisztítás után a kacsa hátát felvágom, és a bőrét lenyúzom. (Kockákra vágva zsírját kisütöm, és más ételhez később felhasználom.). A szárnyast kis darabokra vágom, illetve ahol lehet, a csontokat kiveszem. (A csontokból zöldséggel remek levest szoktam főzni.) Egy beáztatott, legalább 8 személyes Römertopfba teszem az összes megtisztított és hasábokra vagdalt zöldséget. A tisztított és vastag szeletekre vágott gombát, a kicsumázott és felszeletelt paradicsompaprikát és zöldpaprikát, a lehéjazott és karikákra vágott paradicsomot, a lereszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, rászórom a sót, a reszelt narancshéjat, a borsot, a szerecsendiót, a lestyán gyökeret, a kardamómi magot és a finomra metélt petrezselyemzöldet. Ráfektetem a húsdarabokat, és annyi vízzel töltöm fel, hogy jó bőven ellepje az ételt. (Legalább másfél liter víz legyen az edényben.)
A tálat saját fedelével letakarom, és hideg sütőbe tolom. Ezután begyújtom a gázt, takaréklángra állítom, majd 15 perc múlva erősebbre, végül 30 perc múlva még erősebbre kapcsolom. Összesen 2 1/2 órán keresztül sütöm-főzöm a levest. A cseréptálban teszem az asztalra. Először merőkanállal kimerem a levest, és csészékben tálalom. Utána pedig a zöldséget és a húst tálalom almamártással, amelyet úgy készítek, hogy a tejfölt simára keverem az ecetes tormával és a meghámozott, kicsumázott, lereszelt almával, ízlés szerint kevés cukorral.
Elkészítési ideje: 180 perc

PÁCOLT NYÚL
Elkészítése: A nyúl gerincét és hátsó combjait minden bőrtől megtisztítjuk, cseréptálba téve forró páccal leöntjük. A pácot gyönge ecetes vízből készítjük, melybe sót, vékony karikára vágott sárgarépát, hagymát, 1-2 babérlevelet, citromhéját, néhány szem egész borsot főzünk. Ha a pác néhányszor már jól felforrt, leöntjük vele a nyulat, s hűvös helyen pár napig állni hagyjuk, közbe 1-2-szer megforgatva. Használatkor kivesszük a nyulat a pácból, sűrűn megtűzdeljük szalonnával, s egy nagy kanál zsírral a sütőbe tesszük. A pácot leszűrjük, s 2 decit belőle 2 deci tejfellel összekeverünk s a tűzhely szélére állítva, avval öntözgetjük a nyulat. A megmaradt répa és hagyma keveréket zsírban 1-2 kanál porcukorral barnára pirítjuk, meghintjük egy kanál liszttel, s evvel is még kissé pirítjuk. Páccal felöntjük, sűrűre befőzzük, fél citrom levét nyomva hozzá, jól elkeverjük, s a nyúlra szűrjük. Gyakori öntözés mellett még addig sütjük, míg a nyúl egész puha s a mártás szép barna színt kapott. Tálalásnál a nyúl gerincét egyforma, kétujjnyi vastag darabokra vágjuk. A combokról a húst leválasztva azt is szeletekre vágjuk, s a tálon úgy rendezzük el, mintha egészben volna. A gerincdarabok közé, 1-1 vékony citromszeletet teszünk, a többit külön adjuk hozzá. Vajas tészta, burgonya, fánk, vagy zsemlyegombócot adunk hozzá.