Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cseréptálas ételek 03.


PADLIZSÁNOS CSIRKE
Hozzávalók: 30 dkg padlizsán, 60 dkg csirke, 15 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 10 dkg cukkíni, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zöldpaprika, 3 dkg margarin, só, bors, pirospaprika

Elkészítése: A csirkét bedörzsöljük sóval, borssal. A padlizsánt fél centi vastag darabokra vágjuk, besózzuk, és pihentetjük. A paradicsom héját lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. A hagymát, burgonyát vékony szeletekre aprítjuk, a paprikát, cukkínit csíkokra. A beáztatott cseréptálat 1 dkg margarinnal kikenjük. A padlizsán szeleteket jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi zöldségfélével. Beletesszük a tálba, sóval, borssal, ízesítjük, majd ráhelyezzük a fűszerezett csirkét. A maradék margarint rámorzsoljuk, és készre sütjük. Pirospaprikával az egészet meghintjük.

PAPRIKÁS KRUMPLI CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 5 dkg füstölt szalonna, 2 pár virsli, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál lecsöpögtetett paradicsompaprika-saláta (savanyúság), 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál vegeta, ízlés szerint só

Elkészítése: A cserépedényt (tetejével együtt) fél óra hosszat hideg vízbe áztatjuk, azután lecsöpögtetjük. Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, és serpenyőben kevergetve a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha már zsírjára sült, a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 4 evőkanál vizet, és jól összeforraljuk. A cserépedényben elterítjük a hámozott és hasábokra vágott krumplit. Gyengén megsózzuk, és a vegetát is rászórjuk. Ez után jól összerázzuk, hogy a fűszer mindenütt egyformán érje. A hagymás levet összekeverjük a tejföl felével, beletesszük a szétzúzott fokhagymát, majd rálocsoljuk a krumplira. A tetején elhelyezzük a bőrétől megfosztott virsliket, és rászórjuk a paprikasaláta-darabkákat is. Végül a tejföl másik felét rákenjük a virslikre. Az edényt saját tetejével befedjük, és hideg sütőbe toljuk. Csak ezután gyújtjuk be, és az ételt 15 percig takaréklángon pároljuk, majd a lángot fokozatosan felerősítjük közepes erősségig. Kb. 1 óra 20 percen keresztül pároljuk.

PARASZTOS SÜLT CSIRKE
Hozzávalók: 1 kg körüli csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg zsír, 2 fejvöröshagyma, 80 dkg burgonya, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 dkg só, ízlés szerint bors. (Az eredeti recept 20 dkg szalonnát, 8 dkg zsírt, 30 dkg hagymát ír.)

Elkészítése: A félbevágott csirkét megsózzuk, állni hagyjuk. A szalonnát, hagymát, krumplit 1 cm-es kockákra vágjuk. A szalonnát a zsíron kiolvasztjuk, rajta üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit. Só, bor, petrezselyem.
A fél csirkéket a tál aljára tesszük, ráöntjük a ragut, és a tálat lefedve 70 percre sütőbe tesszük.

PERZSA SÓLET
Hozzávalók: 40 dkg nagy szemű, száraz bab, 1 csirke, 1 dl rizs, 4 evőkanál olaj, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, 1 teáskanálnyi pirospaprika, só (ízlés szerint)

Elkészítése: Egy jókora cserépedényt hideg vízbe áztatunk. Az előző nap beáztatott és lecsurgatott babot beleöntjük az edénybe, és az egészet félretesszük. A csirke aprólékát levágjuk, ráterítjük a babra. Megsózzuk, megborsozzuk és rászórjuk a pirospaprikát. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és negyedóráig forraljuk. Közben a csirke töltelékéhez a rizst kevés sós vízben megfőzzük, hozzákeverjük a fele olajat és a finomra vágott kaprot-petrezselymet. Zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a csirke hasába betöltjük. A töltött csirkét rátesszük a babos csirkeaprólék tetejére, és a csirkét megsózzuk, megborsozzuk.
Az edényt nagyon szorosan lefedjük és a lehető legkisebb lángon, a sütőben megpároljuk. A párolás akár 16-20 órán át is tarthat. Ez tipikusan szombati étel, amit még pénteken tesznek be a sütőbe. Tálaláskor a töltött csirkét felszeletelve rakják a bab tetejére.

PLUMPUDING (SZILVAPUDING)
Hozzávalók: 560 gramm (1 font) vesezsír, 280 gramm (1/2 font) marhavelő, 560 gramm török mazsola, 280 gramm apró szőlő, 140 gramm citronád és ugyanannyi cukros narancshéj. 8 alma, 17 gramm törött fahaj, kevés szerecsendió, cukorra dörzsölt citromhéj, 280 gramm törött cukor, 560 gramm reszelt zsemlyemorzsa, 105 gramm liszt, 1/10 liter arrak vagy konyak, kevés só és 10 tojás

Elkészítése: A vesezsírt bőrétől és inaitól megtisztítjuk, nagyon apróra összemetéljük, cseréptálba tesszük, a megszemelt mazsolát, apró szőlőt, apróra metélt citronádot és narancshéját, valamint a szintén kiáztatott és apró kockára metélt velőt, fűszert, cukrot, sót és citromhéját,—mind jól összekeverve a tojással, arrakkal és liszttel nagyon kikavarjuk, és betakarva egy órát állni hagyjuk. Egy asztalkendőt vajjal jól megkenünk, reszelt zsemlyemorzsával jól meghintjük, és a masszát közepére téve, az asztalkendőt összefogjuk, és egy ujjnyira a massza fölött erősen megkötjük.—E pudingot egy nagy edénybe sok forró vízzel, hogy úszhasson, tesszük, és harmadfél órát szakadatlanul, betakarva főzzük, mialatt a vizet gyakran fölszaporítjuk.
Tálaláskor a pudingot kiemeljük, drótszitára tesszük, a kötelékét fölvágjuk, az asztalkendőt minden oldalról fölszabadítjuk, és a pudingot az asztalkendőből tálba borítjuk; rummártással leöntve, a többit külön tálalva, föladjuk.

RAGULEVES CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók: 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 zellergumó, 4 sárgarépa és 4 petrezselyem gyökere, másfél kg marhacomb, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2 vöröshagyma, 2 púpos fakanál sertészsír, só, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, 10 dkg csiperkegomba, 1 csokor petrezselyem zöldje
Fűszerek: 5 babérlevél, teáskanálnyi majoránna, kapor, tárkony, őrölt kömény, őrölt bors, 4 teáskanál paprikalekvár, 1 teáskanálnyi csípős paprikakrém
A zsemlegombóchoz: 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, 5 evőkanál liszt, só, 2 dl tej, kis csokor petrezselyemzöld és kapor
A habaráshoz: 5 dl tejföl, 2 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt. Egy fél citrom

Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A hús inas részeit eltávolítjuk, felkockázzuk, és lobogó forró vízben átforgatjuk. Amikor feljött a habja, leszűrjük, és átöblítjük. Sertészsírral együtt feltesszük serpenyőbe a szalonnát. Amikor üvegesre pirult, hozzáöntjük a kockákra vágott hagymát, és egy kis sót szórunk rá. Összesütjük, majd rátesszük az őrölt paprikát. Kevés vizet öntünk alá, és ezt a pörkölt alapot kanalazzuk az agyagedényünk aljába. Felöntjük két liter vízzel, majd sorban rárakjuk a húst, a zöldségeket a gombával, és kis csokornyi vágott petrezselyem zölddel. Ízesítjük a fűszerekkel, és még annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a hozzávalókat. Enyhén sózzuk, lefedjük, betoljuk a felfűtött kemencébe, és két órán keresztül főzzük.
Közben levesbetétet készítünk. A zsemléket felkockázzuk, tejet öntünk rá. A lisztet tojással, sóval és vízzel csomómentesre keverjük. Ebbe a híg galuskatésztába tesszük a kicsavart zsemlét. Kis csokor vágott petrezselyemmel és kaporral ízesítjük.
A tejfölből, főzőtejszínből, lisztből sűrű habarást keverünk.
A levest a kemencéből kihúzzuk, és kanállal beleszaggatjuk a zsemlegombócokat. Visszatoljuk 10 percre, hogy átfőjön a betét, ezután forró levessel felhígítjuk a habarást, és besűrítjük vele a ragut. Frissen vágott petrezselyem zöldjével és tárkonnyal fűszerezzük, belenyomjuk egy fél citrom levét, és pár percig még főzzük.

RAKOTT HÚS
Kellékek: római tál, 1 db teflonos serpenyő (én a 28 cm átmérőjűt használom, mert abban lehet rázással forgatni a kaját), 1 kg apró újburgonya (én utálom kaparni, ezért tisztítottat veszek), 2-3 szem paradicsom, 1 szál póréhagyma v. 1 csomag újhagyma (zöldjével együtt), 1-2 db paprika (ún. TV paprika), 30 dkg gomba, 30 dkg csirkemell, 30 dkg sertéscomb v. karaj (csont nélkül), 30-40 dkg kolozsvári szalonna, 1-2 gerezd fokhagyma, só (vigyázat, a húsos szalonna és a leves miatt egyébként is sós), bors, 1/2 l erős húsleves (esetleg leveskockából)

Elkészítése: A szalonnát és a húsokat 1x1 cm-es, 2-3 cm hosszú csíkokra vágjuk, a serpenyőben kisütjük, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd borsozva megpirítjuk a sertéshúst, kiszedjük, félretesszük, majd a csirkemell húst, ezt is félretesszük. A paradicsomot karikára, a paprikát kockára vagy karikára, a hagymát 2 cm hosszú darabokra, a gombát negyed vagy nyolcad darabokra vágjuk. Ha a krumpli apró, akkor nem kell vágni.
A római tál tetejét kb. fél órára beáztatjuk. Az aljába, egyik sarokba a krumplit, majd kupacokba a húsokat, szalonnát, zöldségeket (pikánsabb és finomabb is, ha 1-2 db ecetes savanyú (!) uborkát is csíkokra vágunk, és a tetejére szórjuk. felöntjük a levessel, ráöntjük a zsiradékot, majd beküldjük a sütőbe és lefedve kb. 1-1,5 órát sütjük.
Ehető kenyérrel, vagy ketchuppal, vagy majonézzel, vagy mustárral, vagy erős paprikával, sajtkockával (eidami).

RAKOTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1-1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 pohár rizs, az előző napról megmaradt pörkölt, 1szál füstölt kolbász, 1 pohár tejföl, 1 tojás és egy adag reszelt kemény sajt

Elkészítése: Az előzőleg beáztatott római tálat lecsepegtetjük, majd zsiradékkal kikenjük. Az aljára, az előzőleg megvagdalt savanyú káposzta egyharmadát elterítjük. Erre, a Vegetás vízben megpárolt rizs ráterítjük, majd befedjük egy újabb káposzta réteggel. Erre folytatásként a ledarált pörköltet tesszük, melynek tetejére a felkarikázott füstölt kolbász helyezünk. Végül a maradék káposztával beborítjuk, amit a tojással elkevert tejföllel megöntözünk. 40 percig közepes lángon lefedve a sütőben dinszteljük.
A végén a reszelt sajttal meghintjük, és fedő nélkül rápirítunk. A készítés közben mindenki, az ízlése szerint fűszerezheti a káposztás ételekhez illő fűszerekkel, majoránna, csombor, bazsalikom, bors és pirospaprika.

RÓMAI MARHASÜLT
Elkészítése: Vásárolunk egy szép, tömör, kilós marhahúsdarabot (fehérpecsenyét, vesepecsenyét, hátszínt vagy Stefániát) és sóval, törött borssal, mustárral meg olajjal bedörzsölve, alufóliába vagy zsírpapírba csomagolva, a hűtőszekrényben 5-6 napig érleljük. Megtisztítunk 5-6 közepes szál sárgarépát meg feleannyi petrezselyemgyökeret, karikákra vágjuk, és a megáztatott edény aljára terítjük.
Rávágunk karikára egy fej vöröshagymát, és az egészet sóval, törött borssal, majoránnával, bazsalikommal, egy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel, meg csipetnyi kakukkfűvel hintjük meg. Ráfektetjük az érlelt húsdarabot (a papírból kibontva) és a fedőt rátéve a hideg sütőbe tesszük. A sütőt begyújtva kb. 2,5 óráig sütjük (Sütés előtt még ráönthetünk másfél dl vörösbort is, ettől egy kissé pikánsabb lesz az íze).

RAKOTT MÁJ
Hozzávalók: 70 dkg sertésmáj, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg szeletelt trappista sajt, 4 fej vöröshagyma, 4 tojás, 1 dl olaj, ízlés szerint só, őrölt bors, morzsolt majoránna

Elkészítése: A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárítjuk, majd kb. fél centiméter vastagságú szeletekre vágjuk, és forró olajban mindkét oldalukat átsütjük.
Az elősütött májszeletek felét a beáztatott, római tálba fektetjük, erre terítjük a vékony szeletekre vágott szalonna felét, a megtisztított, karikára vágott vöröshagyma felét, majd a sajtszeletek felét. Megszórjuk sóval, borssal, majoránnával, és a rétegezést megismételjük. Úgy készítsük, hogy a felső réteg máj legyen.
A római tálat hideg sütőbe helyezzük, magas hőmérsékleten sütni kezdjük, majd kb. 15-20 perc elteltével ráöntjük a felvert tojást, és tovább sütjük, míg a tojás kellő keménységű nem lesz. Melegen, párolt rizzsel kínáljuk.

RÓMAI TÁLAS CSIRKE
Hozzávalók: 4-6 csirkecomb, 1 csomag mélyhűtött zöldség (lehet frissel is helyettesíteni), 4-5 dl fehérbor l fűszerek

Elkészítése: Az előzőleg beáztatott római tálba öntjük a zöldséget, ráfektetjük a combokat, felöntjük annyi borral, hogy szinte ellepje. Megszórjuk ízlés szerinti fűszerekkel. Lefedve tesszük a sütőbe. Amikor a hús megpuhul, fedő nélkül ropogósra sütjük.

RÓMAI TÁLBAN PÁROLT LEVES
Hozzávalók: 25 dkg laskagomba, 2 egész tojás, 8-10 dkg búzadara, késhegynyi sütőpor, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zellergumó, 25 dkg kelbimbó, 40 dkg burgonya, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál vegeta. 1 pár műbeles virsli, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: Először is egy nagyméretű római tálat egy órára tiszta, hideg vízbe áztatok saját fedelével együtt. Közben a gombát megtisztítom, és nagyon apróra vágom. A burgonyát meghámozom, és kis kockákra aprítom. A sárgarépát és a zellert tisztítás után ugyancsak kis kockákra vágom, a kelbimbót megtisztítom, és a nagyobbakat félbevágom. (Ha mirelit kelbimbót használok, akkor nem kell sem tisztítani, sem felolvasztani.)
Először is elkészítem a galuska masszáját. A tojást habosra verve összekeverem 1 evőkanál olajjal, 1 mokkáskanál sóval és annyi búzadarával, hogy sűrű, de azért kenhető masszát kapjak. Hagyom állni legalább egy óráig.  Serpenyőben a maradék olajat felforrósítom, ráteszem a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd üvegesre futtatom rajta. Ezután a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszateszem, rárakom a megtisztított és apróra vágott laskagombát, majd megsózom, és fedő alatt, saját levében puhára párolom. A lecsurgatott cseréptálba beleszórom a zöldségeket, a finomra metélt petrezselyemzöldet, a párolt paprikás gombát, a megtisztított és kis kockákra vágott burgonyát, és a karikára vágott, bőrétől megfosztott virslit. Kétliternyi vizet öntök rá. Beleszórom a fűszereket, és a tálat saját fedelével lezárva hideg sütőbe tolom. Ekkor begyújtom a sütőt, és takaréklángon 10 percig, majd a lángot közepesre felerősítve további egy óráig párolom az ételt.
Ezután a sütőből kivéve óvatosan leveszem a tetejét. A gombócmasszát teáskanállal beleszaggatva úgy rakom a leves tetejére, hogy a gombócokat a lé ellepje, majd lezárva visszateszem az edényt a sütőbe. További fél óráig hagyom benne. A sütőből kivéve még 10 percig nem szedem le a tál tetejét. A daragombócok gyönyörű nagyra megdagadnak, és az ízes leves egy részét beszívják. Tálaláskor úgy osztom el a gombócokat, hogy mindenkinek egyformán jusson belőle. Reszelt sajttal meghintve kínálom.
Laktató, finom egytálétel, amelynek a készítése kissé hosszadalmas, de magára lehet hagyni, hiszen a sütőben párolódik.
Elkészítési ideje: kb. 130 perc

RÓMAI TÁLBAN SÜLT HÚS
Hozzávalók: 1-1 1/2 kg marhalábszár, 1 csomag mexikói zöldség, 1 alma felkockázva, 1/2 csomag mazsola, 1-1 1/2 l testes félédes vörösbor, 1 citrom reszelt héja, só, bors, majoránna, késhegynyi curry, 1 csomag újhagyma felszeletelve

Elkészítése: Mindent bedobálsz a 10-15 percig előzetesen vízben áztatott római tálba, ráteszed a tetejét és cca. 1 1/2 óráig a sütőben sütöd.
Petrezselymes rizs, vagy sült krumpli passzol hozzá. Nagyon finom és nagyon egyszerű.

RÓMAI RAKOTTAS
Hozzávalók: 4 vékony szelet sertéscomb, 2 apró fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 10 dkg füstölt szalonna, 1 ág friss, 1 mk szárított kakukkfű, 4 ek lecsó (konzerv is jó), 40-50 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 2 szál sárgarépa

Elkészítése: A húst kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a kakukkfűvel jól bedörzsölve félrerakjuk.  Az összes zöldséget megtisztítjuk, a babot kétcentis darabokra, a répát meg a hagymát karikákra vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és cserépedény (vagy római tál) aljára szórjuk.
Először a babot meg a répát, majd a hagymát szórjuk rá, végül a lecsóval beterítjük. Erre kerülnek a hússzeletek. Az egészet a tejföllel meglocsoljuk, és a tálat befedjük.  Hideg sütőbe tesszük, majd kis lánggal, kb. 1 óra 20 percig pároljuk. Ekkor a fedelét leemeljük, a tálat a sütőbe visszatoljuk és a tetejét nagy lánggal, megpirítjuk.

SERTÉSCOMB RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók: Kb. 1 kg-nyi ujjnyi szeletekre vágott sertéscomb, Kb. 10-15 dkg füstölt szalonna, Sok-sok fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, fehérbor, húsleves, tejföl

Elkészítése: A sertéscomb-szeleteket mindkét oldalán bedörzsölöm sóval, pirospaprikával és sok-sok zúzott fokhagymával. Jól zárható edényben legalább egy éjszakán át, érlelem.
A szalonnát vékony szeletekre (csíkokra) vágom és kibélelem vele az előzőleg 5 percig hideg vízbe áztatott, szárazra törölt cserépedényt. Erre rárakom a vékony karikákra szeletelt vöröshagymát, majd az előző nap előkészített sertéscombokat.
Felöntöm 3 dl húslevessel (leveskockából) és kb. 2 dl fehérborral, hogy úgy nagyjából ellepje. Lefedem, és forró sütőbe dugom. Kb. 1 óra múlva megnézem, nem párolgott-e el a leve, esetleg utána öntök még egy kis bort!
Ha megpuhult a hús és már kezd ropogós lenni, ráöntök még egy pohár tejfölt, óvatosan elkeverem, és már csak annyi időre dugom vissza, hogy egy picit összeforrjon.
Nagyon illik hozzá a vajas makaróni, de lehet tálalni rizzsel, sült burgonyával és salátával.
Rendkívül finom étel!

SERTÉSCOMB ZÖLDSÉGTÁLBAN
Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg karfiol, 10 dkg karalábé, 10 dkg petrezselyemgyökér, 50 dkg burgonya, 50 dkg sertéscomb, 1 fej hagyma, 1 húsleveskocka, 5-10 dkg margarin vagy olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só

Elkészítése: A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a karalábét megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vagy kockára vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, és megmossuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsiradékon megfuttatjuk, és hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott, megmosott húst, jól átkeverjük, megsózzuk, kevés víz hozzáadásával rövid ideig pároljuk, majd összekeverjük az előkészített zöldségekkel.
Az egészet beáztatott római tálba tesszük, ráöntjük a leveskockából főzött húslevest, és megszórjuk a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és a zöldséges húst magas hőmérsékleten készre pároljuk.

SERTÉSCSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA
Hozzávalók: 2 db kisebb csülök, 1 kg kockázott burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma
A fűszerezéshez: fokhagyma, szerecsendió, kömény, őrölt bors és só, ízlés szerint

Elkészítése: Az alaposan megtisztított, a csontnál kissé megnyitott és ízlés szerint besózott csülköket alaposan bedörzsöljük fokhagymával. A porrá tört köménymaggal és kevés frissen őrölt borssal pedig beszórjuk. Az előzőleg egy órára hideg vízbe áztatott tálba helyezve 2 evőkanál vízzel meglocsoljuk, majd közepes hőnél kb. 50 percig pároljuk befedve.
Ezután fedelét levéve ráhelyezzük a karikákra vágott vöröshagymát, a füstölt szalonnát, s végül a kockára vágott burgonyát, majd csipetnyi reszelt szerecsendiót hintünk a tetejére. Visszafedve újabb 30 percig pároljuk. Ezután fedelét levéve addig sütjük, míg szép piros nem lesz.
Megjegyzés: a víz helyet meglocsolhatjuk száraz fehérborral is mely kellemes pikáns ízt ad neki.

SERTÉSJAVA RODOF MÓDRA
Hozzávalók: 1 szelet tarja személyenként (én legtöbbször sertéscombból készítettem), 5 dkg paradicsompüré, 20 dkg gomba, 10 dkg füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 25 dkg rizs, 10 dkg kelbimbó, 10 dkg sárgarépa, só, bors, ketchup, petrezselyem, olaj

Elkészítése: A húst sózzuk, és kevés olajon elősütjük. Ebben a zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a szeletelt gombát, sózzuk, megpároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott füstölt sonkát, paradicsompürét. Sóval, borssal, ketchuppal ízesítjük. A rizst megmossuk, kevés olajon megpirítjuk. A beáztatott cserépedény aljára tesszük az aprított zöldségekkel, petrezselyemmel összekevert, sózott, borsozott rizst. A húsokat ráfektetjük. A gombás raguból 1-2 kanállal a húsok tetejére teszünk, és annyi vízzel, amennyi a rizst jól ellepi, letakarva kb. 40 percig pároljuk. Ha a rizs megpuhult, az edény tetejét levesszük, és a húsokat a következő mártással vonjuk be. A tejfölt a tojással, a reszelt sajttal, sóval elkeverjük. Bevonjuk vele a hússzeleteket, és még 5-10 percig sütjük, fedő nélkül.

SÓLET
Hozzávalók: 40 dkg nagy szemű tarkabab, 25 dkg füstölt libamell, 10 dkg árpagyöngy, 2 evőkanál libazsír (vagy olaj), 4 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: Félórára beáztatunk egy cserépedényt (Römertopfot), majd lecsöpögtetjük. Az előzőleg egy éjszakára ugyancsak beáztatott babot és árpagyöngyöt leszűrjük, és beleöntjük a cserépedénybe. Rászórjuk a meghámozott és apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd a babba négy kis fészket mélyítünk.
Belefektetjük a megmosott, nyers, héjas tojásokat. Ráfektetjük az ugyancsak - minimum 24 órán keresztül - áztatott, füstölt libamellet, és rászórjuk a pirospaprikát. Csak kissé sózzuk, mert a füstölt hús sós. Meg is borsozzuk, majd ráöntjük a megolvasztott libazsírt és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat saját fedelével lefedjük, és hideg sütőbe toljuk. Csak fokozatosan emeljük a sütő hőmérsékletét (a takaréklángról mindössze a közepes fokozatig, 20 perc alatt), nehogy a cserépedény elrepedjen. Körülbelül 3 órán keresztül pároljuk a sóletet. Ezután az edényt felnyitjuk, a húst felszeleteljük, a tojásokat hámozás után negyedekbe vágjuk, és mindkettőt a bab tetejére rakjuk. (Ha nincs cserépedény, készítsük vasfazékban, ugyancsak a sütőben. Ekkor több vizet öntsünk a babra, és a sütőt melegítsük elő, mielőtt betennénk az ételt. )

SÓLET “GESZTENYE” MÓDRA
Elkészítése: A tálat legalább egy órára beártatom hideg vízbe. Majd utána a babot, a félig megfőzött füstölt tarját, sárgarépát, fehérrépát, zellert, foghagymát, vöröshagymát, árpagyöngyöt, és a kemény tojást (ami persze meg van pucolva) beleteszem a tálba.
Ráöntöm a füstölt tarja főzőlevét, hogy teljesen ellepje. Betakarom a tetejével, és hideg sütőbe beleteszem. (Utána kapcsolom be a sütőt.) Kb. 2 óráig sütöm.

SÓLET, FÜSTÖLT LIBACOMBBAL
Hozzávalók: 2 füstölt libacomb, 40 dkg nagy szemű bab, 10 dkg árpagyöngy, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 tojás, 2 evőkanál libazsír, 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A sóletet legjobb előzőleg beáztatott cserépedényben készíteni. Az ugyancsak előre beáztatott babot és árpagyöngyöt leszűröm. Beleöntöm a cseréptálba. Rászórom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd kis fészkeket mélyítek. Belefektetem a legalább 24 óráig áztatott és két részre vágott füstölt libacombokat. Köré teszem a jól megmosott, megtörült, héjas nyers tojásokat. Rászórom a pirospaprikát és a borsot, ráöntöm az olvasztott libazsírt és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedem, és hideg sütőbe teszem. 15 percig takaréklángon, majd további 20 percig valamivel erősebb lángon, ezután pedig 3 órán keresztül közepes lángon sütöm a sóletet. A sütőből kivéve villával óvatosan felkeverem, a füstölt libacombokat kiveszem, kicsontozom és felszeletelem. A tojásokat meghámozom, és félbe vágom. Tálaláskor a bab tetejére teszem a húst és a fél tojásokat. (Ha nincs nagy cserépedény, akkor vastag falú vasfazékba érdemes tenni a hozzávalókat. Ekkor a sütőt elő kell melegíteni, és kétujjnyival több vizet kell az ételre önteni, mint amennyi ellepné.)
Elkészítési ideje: 240 perc és a bab áztatása

SÓLET FÜSTÖLT TARJÁVAL
Hozzávalók: 60-70 dkg nyers füstölt tarja (vagy sonka), 40 dkg nagy szemű bab, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg árpagyöngy, 4 tojás, 2 evőkanál zsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A sóletet legjobb cseréptálban (római tálban) elkészíteni. Az előző nap beáztatott babot és árpagyöngyöt levétől leszűrjük, belekeverjük a megtisztított és finomra vagdalt vöröshagymát, a szétzúzott fokhagymát, és az egészet beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott cserépedénybe. A babban kis fészket mélyítünk, és belefektetjük az előző nap beáztatott nyers füstölt húst, köré rakjuk a megmosott, letörölgetett nyers tojásokat.
Megszórjuk a pirospaprikával, a törött borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedjük, és hideg sütőbe tesszük. 15 percig takaréklángon, további 20 percig a takaréklángnál valamivel erősebb lángon, majd 3 órán keresztül közepes lángon sütjük.
Ezután kivesszük a sütőből, és a fedelét levéve, villával óvatosan felkeverjük. A tojásokat a sóletból kivéve meghámozzuk és félbevágjuk. A füstölt húst felszeleteljük. (Nagyon éles késsel, a hús rostjaira merőlegesen.) Tálaláskor a bab tetejére fektetjük a sonkaszeleteket és a félbevágott tojásokat. (Ha nem cserépedényben készítjük, akkor vastag falú vaslábos vagy fazék alkalmas a sólet sütésére. Ilyenkor a sütőt elő kell melegíteni. A babon lévő víz legalább kétujjnyival több legyen, mint a bab. A fazék tetejét ne saját fedőjével, hanem alufóliával fedjük le!)
A sóletet készíthetjük füstölt libacombbal vagy libamellel is. Ilyenkor libazsírt használjunk hozzá, mert így lesz igazán finom!

SÜLT HAL GÖRÖGÖSEN
Hozzávalók: halfilé (ponty, amur, busa) 60 dkg, étolaj l dl, póréhagyma 20 dkg, paradicsom 30 dkg, só 3 dkg, bors l csipetnyi, fokhagyma 3 gerezd, fehérbor víz 1 dl, petrezselyem l csomó

Elkészítése: A halfiléket megmossuk, sózzuk, felhasználásig félretesszük. Olajon megpirítjuk a vékony karikákra vágott póréhagymát, rátesszük a 3 mm vastagságúra vágott paradicsomszeleteket, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük.
A halszeleteket olajjal megkent cseréptálba tesszük, és a raguval beborítjuk. A bort ráöntve, a tálat lefedjük, 20 percig sütőbe tesszük. További 10 percig fedő nélkül pirítjuk. Tálaláskor vágott petrezselyemmel megszórjuk, köretnek sós burgonyát adunk.
Ez az étel ízletesebb, ha elkészítéséhez olívaolajat használunk, a halszeleteket pedig vágott olívabogyóval is díszítjük.

SVÉD SERTÉSSÜLT
Elkészítése: Kivajazunk egy megáztatott cserépedényt, és belefektetünk egy kg-nyi kicsontozott, gyömbérporral, sóval bedörzsölt sertés rövidkarajt. Két óráig sütjük, majd a levébe egy kevés ananászkonzervet öntünk. Köré kis konzerv ananászdarabokat terítünk, és a sütőben még öt percig sütjük fedő nélkül.

SZÁRMA (TÖLTÖTT KÁPOSZTA)
Hozzávalók 10 főre: 1,5 kiló darált sertéslapocka, 5 dkg vöröshagyma, 3 dkg fokhagyma, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 evőkanál fűszerpaprika, ízlés szerint só, 15 dkg rizs, 1 fej savanyított káposztalevél, 50 dkg savanyú káposzta, 1 füstölt csülök
A tálaláshoz tejföl, és friss kenyér
A rántáshoz 1 fakanálnyi sertészsír, ugyanannyi liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika

Elkészítése: A darált húst ízesítjük az apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával, fűszerezzük fekete borssal, köménnyel, pirospaprikával és sóval. A rizst is hozzákeverjük.
A savanyú káposzta leveleinek vastagabb ereit kivágjuk. Egy nagyobb cserépedény, vagy fazék alját vágott savanyú káposztával beterítjük. A leveleket megtöltjük a fűszerezett hússal, végeit jól lezárjuk, nehogy a főzés során kifolyjanak. Szorosan egymás mellé állítjuk a káposzta alapra. A füstölt csülköt feldaraboljuk, a szeleteket a töltött káposzták közé nyomkodjuk, majd az egészet beterítjük savanyú káposztával. Erre újabb sor töltött káposzta, és csülök szeletek kerülnek. A tetejét savanyú káposztával lefedjük, vízzel felöntjük, és kemencében, vagy sütőben 2-3 óráig rotyogtatjuk.
Amikor elkészült, a sertészsírból a liszttel, fokhagymával és fűszerpaprikával rántást készítünk, és az étel tetejére öntjük. Kicsit átmozgatjuk, hogy a rántás elvegyüljön, felforraljuk, és tálaljuk.
Tejföllel, és kenyérrel fogyaszthatjuk.

SZÁRNYAS-MÁJ PÁSTÉTOM BORRAL (TERRINE DE VOLLAILLES AU PORTO)
Hozzávalók: 35 dkg máj, 12 dkg sertés karaj (vagy tarja), 12 dkg borjúlapocka, 10 dkg szalonna, 5 dkg szalonna bőrke, kakukkfű, 3-4 babérlevél, 2 csipetnyi szerecsendió, só, bors, 1 dl portói, 3 cl konyak, 1 ek olaj

Elkészítése: Az elkészítés előtti este készítsük elő a májat: pácoljuk borból, konyakból, olajból készült, babérral, kakukkfűvel, szerecsendióval, borssal fűszerezett lében.
Másnap daráljuk le a húsokat, a májat (3-4 darabka kivételével), majd keverjük össze a páclével. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
A meghagyott májat kis kockákra vágjuk.
Tűzálló, fedeles cseréptálat (pástétomsütőt) vagy jénait kibélelünk nagyon vékony szalonna szeletekkel, beleöntjük a massza felét, megszórjuk májdarabkákkal, ráöntjük a maradék masszát. Díszítsük babérlevéllel, szalonnabőrkékkel.
Fedjük le, helyezzük gőzölő tepsibe. Közép-meleg sütőben 1 órán át, sütjük.
Hidegen fogyasztjuk.

SZERB OLDALAS
Hozzávalók: 70 dkg oldalas, 10 dkg füstölt szalonna, 4 húsos zöldpaprika, 2 kemény paradicsom, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 70 dkg burgonya, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál rozmaring, törött fekete bors, só

Elkészítése: A húst megmossuk, leszárítjuk, és a csontok mentén felvagdaljuk. Kuktában, betéten, 1,5 dl sós vízben félpuhára pároljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomot lehéjazzuk. (Ha egy pillanatra forrásban levő vízbe mártjuk, könnyen lehúzhatjuk a héját.) A tisztított fokhagymát apró darabkákra vagdaljuk, a burgonyát pedig hámozás után karikákra vágjuk. A füstölt szalonnát hajszálvékony laskára metéljük, és néhány darabbal kikenjük egy mélyebb tűzálló tál alját. (Cserépedényben sokkal jobb sütni!) A tál aljára tesszük a burgonya felét, jól megsózzuk, majd szalonnacsíkokat szórunk rá. Erre paradicsompaprikákat helyezünk, sózzuk, borsozzuk, és fokhagymadarabkákkal hintjük meg. Erre teszünk zöldpaprikaszeleteket és hagymakarikákat. Jól megsózzuk, majd rátesszük a maradék burgonyát és sorban a többi hozzávalót. A félpuha húst kicsontozzuk és ráhelyezzük a tetejére. Leöntjük sózott és borsozott tejföllel. A tálat befedjük, és előmelegített, forró sütőben erős lángon 40 percig sütjük, majd pirosra pirítjuk. (Ha cserépedényben sütjük, akkor a tálat előzőleg beáztatjuk, és hideg sütőben, takaréklángon sütjük, különben a cseréptál szétreped.) Hagymás paradicsomsalátával vagy uborkasalátával tálaljuk.

SZERÉNY SÓLETBAB TOJÁSSAL
Hozzávalók: 50 dkg nagy szemű fehér vagy tarkabab, 12 db tojás, 50 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál vegeta, 5 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika

Elkészítése: A babot előző este megmossuk, ha szükséges, átválogatjuk, majd tiszta, hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. Az étel készítése előtt az áztatóvizet leöntjük. A megmosott tojásokat keményre főzzük, és még melegen meghámozzuk. A paradicsomok héját lehúzzuk. (Ez könnyűszerrel történhet, ha egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk.) A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. Egy vastag falú fazékba vagy cserépedénybe beleszórjuk a leszűrt babot. Közé rakjuk a főtt tojásokat és összekeverjük a felkarikázott vöröshagymával. Rászórjuk a levesport és a zúzott fokhagymát. Beborítjuk a felkarikázott paradicsommal, majd annyi vízzel töltjük fel az edényt, hogy a babot teljesen ellepje. A tetejére öntjük az olajat, rászórjuk a pirospaprikát, és jól befedjük. Sütőbe toljuk, és a lehető legkisebb lángon főzzük akár 16-18 órán keresztül.

SZIGLIGETI FOGAS
Hozzávalók: egy kb. 1,2 kilónyi tisztított fogas, só, őrölt fekete bors, 30 dkg zsemlemorzsa, frissen reszelt gyömbér, a sütőformába és a halra kevés étolaj
A tálaláshoz petrezselymes-vajas burgonya

Elkészítése: A fogasunk gerincét kb. 3 centiméterenként bevágjuk, majd alaposan besózzuk úgy, hogy az irdalásokba, és a gyomrába is kerüljön belőle. Kevés őrölt borssal is megszórjuk. Fél órát félretesszük, hogy átvegye a fűszerezést.
A zsemlemorzsába friss gyömbért reszelünk, és összekeverjük.
Egy nagyobb cserépedényt, vagy tepsit kiolajozunk.
A gyömbéres morzsában megforgatjuk a fogast, olajjal megspricceljük, és kemence széthúzott parazsára tesszük, vagy sütőben sütjük. Kb. 15 perc múlva átfordítjuk, és visszatesszük.
Sós vízben előfőzött, kockákra vágott burgonyát vajban átpárolt, apróra szelt friss petrezselyem zöldjével összekeverünk, ezt kínáljuk a gyömbéres fogas mellé.

SZÜRETI TORTA CSERÉPBEN SÜTVE
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 1 db tojás, késhegynyi sütőpor, késhegynyi só, 1 dl must (muskotályos)
A töltelékhez: 10 dkg kalács kockákra vágva, 10 dkg mazsola, 15 dkg szilva (lehet aszalt is), 4 dl must (lehetőleg édes), 4 db tojás, 3 evőkanál cukor
Elkészítése: A fenti alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 2-3 órára. Ezután kinyújtjuk 5 mm vastagságúra, és a kivajazott cserépedényt kibéleljük vele. (Ha a cserépedényt még nem használtuk, előtte enyhén kivajazva, üresen “kisütjük”.) Kb. 180°C-ra felmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Ebbe a félig kisütött tésztával bélelt cserépedénybe tesszük az összevágott kalácsot, a mazsolát, a kockázott szilvát. Erre öntjük rá a mustot, melyet előtte alaposan felvertünk a tojásokkal és a cukorral. Tovább sütjük 180°C-on, kb. 50 percet.

TAPOLCAI BORÍTÓS
Hozzávalók 4 személyre: 1 db kisebb fej cika káposzta (savanyú káposzta-levélnek), 600 g sertés szűz, 1 fej vöröshagyma, 100 g zsír, 150 g füstölt szalonna, bors, majoránna, 25 g liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek paradicsompüré, 100 ml Szent György hegyi Olaszrizling, 1 kispohár tejföl, 3 tojás, 40 g vaj
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás, 30 g vaj, só. 40 g zsír a tálkenéshez
Tálaláshoz: 100 ml tejföl, zöldség-zöld

Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, félre tesszük, zsírját leszűrjük, hozzáadjuk a zsírt, beletesszük az apróra vágott megtisztított vöröshagymát, megpirítjuk és beletesszük a csíkokra vágott megmosott és lecsepegtetett húst. Fűszerezzük, sózzuk, hozzátesszük a paradicsompürét. Amikor a levét elfőtte, megszórjuk liszttel, picit lepirítjuk, majd kevés vízzel felengedjük. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Amikor elkészült, hozzáadjuk a pörcöt, és kihűtjük.
A lisztből, vajjal, 2 tojással, pici sóval tésztát gyúrunk, jól kisodorjuk. 5-6 mm-es csíkokra felvágjuk, sós vízben kifőzzük, leöblítjük, lecsepegtetjük.
A vajat a tojások sárgájával kikeverjük, megsózzuk, belekeverjük a tejfölt, majd összekeverjük a kifőtt tésztával és a hússal. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztás-húshoz keverjük.
Egy cserépedényt jól kizsírozunk, káposztalevéllel kibéleljük, ráöntjük az elkészített tésztás keveréket, borral meglocsoljuk. Betakarjuk a savanyú káposzta levelekkel. 180 °C sütőben 25-30 percig sütjük. Ha kész, tálra borítjuk, felszeleteljük, mint a tortát. Tejföllel leöntve, zöldség-zölddel díszítve tálaljuk. Készíthetjük adagonként is tűzálló tálkában.
Tipp: Dúsíthatjuk reszelt sajttal és mozaikozhatjuk piros-zöld-sárga paprika kockákkal, szép vágófelületet kapunk! (szerintem finomabb és szebb borítóst kapunk. Azonban az eredeti is nagyon kitűnő!)

TAVASZI RIZOTTÓ
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg sajt, 1 cs zöldhagyma. 20 dkg rizs

Elkészítése: A cserépedényt vajjal kikenjük, és a sütőbe tesszük, ha kellőképpen felforrósodott, beletesszük a karikára vágott hagymát, zöldpaprikát, és a friss zöldborsót. Sóval törött borssal és petrezselyem zöldjével ízesítjük. A lefedett cserépedényben körülbelül 10 percig pároljuk a zöldségféléket, majd beletesszük a rizst és a karikára vágott paradicsomot. Óvatosan felengedjük forró vízzel, de arra vigyázzunk, hogy a cseréptál már ne legyen túl forró.
Tetejét visszarakva sütőben még 15-20 percig sütjük. Ha a rizs megpárolódott a tetejére szórhatjuk reszelt füstölt sajtot. Ezután fedő nélkül 10-15 percre a sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul.
Igazi tavaszi hangulatot kelt, ha fiatal zöld salátával tálaljuk.

TEJFÖLBEN SÜLT TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1,5 kg kicsontozott sertéstarja, 25 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 db savanyúkáposzta-levél, 1,5 kg savanyú apró káposzta, 1,5 liter tejföl (nem tévedés!), 1 teáskanál csombor, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 10 dkg zsír, ízlés szerint só

Elkészítése: A rizst átmossuk, lecsurgatjuk, majd félig megfőzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a zsíron üvegesre sütjük. A húst kis kockákra vágjuk és összekeverjük a megfőtt rizzsel, a sült hagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Beletöltjük a savanyúkáposzta-levelekbe. A füstölt szalonnát hajszálvékony, nagy szeletekre vágjuk, és 6-7 literes beáztatott cserépedény (esetleg lábos) alját kirakjuk vele. Erre ráterítjük a savanyú káposzta felét, megszórjuk a csombor felével, sózzuk, borsozzuk, majd ráhelyezzük egymás mellé a töltelékeket. 6 dl tejföllel leöntjük, ezután beborítjuk a maradék savanyú káposztával, ezt is megfűszerezzük, végül nyakon öntjük a maradék tejföllel. Lefedve hideg sütőbe tesszük, és a lángot fokozatosan erősítve, közepes tűzön sütjük 3 órán keresztül. (Ha lábosban készítjük, akkor a tűzhely lapján felforraljuk a lefedett káposztát, majd forró sütőbe téve, közepes lángon sütjük.)

TEJFÖLÖS-GOMBÁS HÚSSZELETEK
Hozzávalók: 4-6 szelet karaj, 1,5 kg burgonya 2 fej vöröshagyma, 15 dkg gombakonzerv, 3-4 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg sajt, 1 dl olaj, ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt kakukkfű, magyaros fűszerkeverék

Elkészítése: A hússzeleteket megmossuk, kissé kiverjük, majd megszórjuk borssal, magyaros fűszerkeverékkel és kakukkfűvel. Ha szükséges sózzuk, és 20-30 percig állni hagyjuk. Ezután a zsiradékon mindkét oldalukat hirtelen átsütjük, és az olajból kiszedjük. Az apróra vágott vöröshagymát a megmaradt zsiradékon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett, felszeletelt gombát, rövid ideig pároljuk, és megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. A megmosott burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. A beáztatott római tál aljára tesszük a meghámozott, karikára vágott burgonya felét, erre fektetjük az elősütött hússzeleteket, ráterítjük egyenletesen az elkészített hagymás gombát, meglocsoljuk a kakukkfűvel elkevert tejföl felével, ráhalmozzuk a burgonya másik felét, ráöntjük a maradék tejfölt, és meghintjük reszelt sajttal. A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és magas hőmérsékleten készre sütjük.

TEJFÖLÖS SÜLT CSÜLÖK - RŐMERTOPFBAN
Hozzávalók 6 személyre: 2 kicsontozott, bőrös csülök (csont nélkül kb. 1 kg-nyi), 2 nagy fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 2 db jó húsos zöldpaprika, 2 db kemény, nagy almaparadicsom, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál, csípős, piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A Römertopf tálat (saját tetejével együtt) fél órán keresztül tiszta, hideg vízben áztatom. Közben a csülköket bőrükkel együtt ujjnyi vastag szeletekre vágom. A lisztet, a sót, a pirospaprikát és a törött borsot egy kis tálkában összekeverem, majd a csülökszeleteket egyenként, mindkét oldalukon megforgatom benne. A lecsöpögtetett cserépedény aljára terítem a megtisztított, és nagyon vékonyra karikázott vöröshagyma felét, és erre helyezem a fűszeres-lisztes hússzeleteket. A maradék hagymával, a megmosott és felszeletelt paradicsommal, valamint a paprikaszeletekkel betakarom. A tejfölt, az olajat, a sót és a zúzott fokhagymát összekeverem, és az étel tetejére csorgatom. Megsózom, végül a fedelével lezárom, és hideg sütőbe tolom. A lángot begyújtva 15 percig takaréklángon kezdem meg a sütést, majd fokozatosan erősítem egészen a teljes láng feléig. Két óra múlva leveszem a cserépedény fedelét, és pirosra pirítom az étel tetejét. Hagymás tört burgonya és csípős csalamádé vagy ecetes paprika, esetleg tormás cékla a hozzáillő saláta.

TEJSZÍNES KAPROS KÁPOSZTÁBA ÁGYAZOTT CSÜLÖK
Hozzávalók: 50 dkg sertéscsülök (lehet füstölt is), 1 kg gyalult édes káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg fokhagyma, 1 csokor friss kapor, 1 csokor friss zellerzöld, 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 15 dkg hajszálvékony füstölt szalonna. 15 dkg lángolt kolbász, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 10 dkg paradicsom, 1 db cseresznyepaprika, 1 dkg köménymag, 1 dkg fűszerpaprika, 1 dkg őrölt bors

Elkészítése: Egy cseréptál alját kibéleljük a füstölt szalonnával, és erre teszünk néhány szép friss zellerlevelet. Az üvegesre dinsztelt hagymával és hússal összekevert káposztát rétegezve rakjuk a vékony karikára vágott lángolt kolbásszal a tálba. Erre ágyazzuk a nyers - vagy az előre megfőzött füstölt - sertéscsülköt. Aláöntünk 1 dl tejszínt, ha van, a füstölt csülök levét, és végül a tejfölt. Tetejére rakunk két szelet bevagdosott kolozsvári szalonnát. Lefedve - ha nyers a csülök, másfél óráig, ha előre füstölt, egy óráig - sütjük. Amikor kész, a fedőt levéve, tejszínt öntünk a tetejére, és megszórjuk finomra vágott friss kaporral. Cserépben tálaljuk.

TEPSIS HARCSAFILÉ TÉSZTAMÁGLYÁN
Hozzávalók: 80 dkg harcsafilé, annyi szelet bacon ahány halszeletünk lesz, 5 dkg vaj, 5 dkg zsömlemorzsa, 1 dl olaj, 5 dkg kockázott bacon, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 30 dkg csuszatészta, 15 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, igény szerint fokhagyma, fűszerpaprika, só, őrölt bors

Elkészítése: Az előkészített harcsafilét kettévágjuk, és a felső vastagabb részét hosszában is félbevágjuk. A bacont ráterítjük a harcsaszeletekre, fűszerezzük sóval, borssal, csipetnyi fűszerpaprikával, felgöngyöljük, és fogvájóval megtűzzük, hogy majd a sütésnél szét ne nyíljanak.
Köretnek csuszatészta máglyát adunk hozzá. Egy mázas cseréptálat kivajazunk, majd zsömlemorzsával körbehintjük. A csuszatésztát sós, forrásban, lévő vízben kifőzzük, majd forró vízzel leöblítve félretesszük. Serpenyőben a kockázott bacont az olajban zsírjára sütjük, rátesszük az aprított vöröshagymát, fele, kockázott zöldpaprikát, gyengén sózzuk, fokhagymázzuk, fűszer-paprikázzuk, s végül a szeletekre vágott gombával, saját szaftjában félig megpároljuk. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Mikor ragunk elkészült a félretett csuszatésztával összekeverjük, s az előkészített cseréptálba rakjuk. A harcsafiléket állítva rárakjuk, tejföllel körbelocsoljuk, reszelt sajttal és a maradék zöldpaprikával megszórjuk és az előmelegített sütőben 20 perc alatt, szép, ropogós pirosra sütjük.
A sütőedényben tálaljuk.

TEPSIS TÚRÓS CSUSZA
Elkészítési idő: 35 + 30 perc
Hozzávalók 4 személyre: 80 g füstölt szalonna, 400 g félzsíros tehéntúró, 4 + 1 dl tejföl, só, 400 g szárított csuszatészta

Elkészítése: Felteszünk főni 4 liter vizet. A szalonnából levágunk 4 vékony szeletet (rajtuk hagyjuk a bőrt, különben nem kunkorodnak össze), és tarajosra bevagdossuk. A maradék szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. A túrót villával megtörjük, összekeverjük 4 dl tejföllel és ízlés szerint sóval.
A sütőt 220°C-ra előmelegítjük. A forrásban lévő vízhez adunk 1 ek sót, beletördeljük a csuszatésztát, és kifőzzük. Eleinte gyakran megkeverjük, hogy ne tapadjon le az edény aljára.
A tésztát leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, és azonnal tepsiforma sütőedénybe csúsztatjuk. Összekeverjük a pörcös szalonnazsírral, majd hozzáadjuk a tejfölös túrót, és 2 villa segítségével lazán, de alaposan összekeverjük. Tetejét “kócosra” formáljuk, elsimítjuk rajta a maradék 1 dl tejfölt, és ráfektetjük a szalonnatarajokat.
A forró sütőben addig sütjük (kb. 30 perc), amíg a szalonna ropogósa nem pirul. Azonnal tálaljuk, mert frissen az igaz! Nagy előnye, hogy előre, akár 8-12 órával előbb is elkészíthetjük, majd letakarjuk, és sütésig a hűtőben tartjuk. A kihűlt tepsis csusza sütési ideje kb. 1 óra (ha cserép- v. tűzálló tálat használunk, hideg sütőben kezdjük a sütést, különben a tál szétreped!).

TOROS KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 kg lapocka, 1 kg citromos friss kolbász, 50 dkg füstölt kolbász, 1,5 kg savanyú káposzta, 1-2 evőkanál cukor, 40 dkg rizs, 3 nagy fej hagyma, 2 evőkanál pirospaprika, 10 dkg zsír, 4 dl tejföl, törött bors, só

Elkészítése: A húst és a kolbászokat 8-10 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a felhevített zsíron üvegesre pároljuk. Meghintjük sóval, borssal és pirospaprikával, majd a húst meg a kolbászt megpirítjuk rajta. A káposztát átmossuk, lecsöpögtetjük. A rizst félpuhára főzzük, és elkeverjük a káposztával. Beáztatott cserépedénybe vagy tűzálló tálba (esetleg tepsibe) egy réteg rizses káposztát terítünk, ízlés szerint sózzuk, megszórjuk kevés cukorral és megrakjuk a megpirított citromos kolbásszal. Erre újabb réteg rizses káposzta kerül, azután a füstölt-kolbász darabkák meg a hagymás húsdarabok, a szafttal együtt. Végül a maradék rizses káposztával betakarjuk, leöntjük a tejföllel, és lefedve a sütőben megsütjük. Két óra a sülési ideje.

TÖKÖS BURGONYAFELFÚJT, ROMÁN MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 kis zsenge tök, 2 pohár tejföl, 2 evőkanál olaj, 3-4 dkg reszelt sajt, só ízlés szerint

Elkészítése: Nyers burgonyát karikákra vágunk, és olajban kissé megsütjük. Ugyanezt tesszük a tökkel is. Cserépedénybe rétegezve 1 sor burgonyakarikát és 1 sor karikára vágott tököt rakunk. Tetejét enyhén megsózott tejföllel leöntjük, reszelt sajttal megszórjuk. Közepesen meleg sütőben megsütjük.

TÖLTÖTT CSÜLÖK ZÖLDSÉGÁGYON
Elkészítése: kicsontozott csülköt 4-5 napra bepácolom a pác hozzávalói: száraz fehér bor, mustár, őrölt bors, babérlevél, zúzott fokhagyma, rozmaring, koriander a csülökre rátapadt pácmasszát rajtahagyom, nem kaparom le. A kiterített csülköt ízlés szerint megsózom, majd bacon szalonna szeletekkel és Pannónia sajt szeletekkel fedem be. Felgöngyölöm és spárgával körbekötözöm, mint a sonkát. Mázas cserép pecsenyesütőbe zöldségeket karikázok: sárgarépa, petrezselyem, karalábé, cukkini, gomba, kaliforniai paprika, stb. amit ízlés szerint ételízesítővel megszórok, erre ráhelyezem a csülköt, lefedem és kb. 2 órára berakom a jól felfűtött kemencébe.

TÖLTÖTT FÁCÁN
(2 adag)
Elkészítése: 1 konyhakész (1 kg-os) fácánt folyó hideg vízzel leöblítünk, leitatjuk, kívülről sóval bedörzsöljük, kb. 200 g kolbászhús masszát 1 tojással elkeverünk, sóval, frissen őrölt borssal édes-nemes paprikával ízesítjük, ezzel a fácánt megtöltjük. Összevarrjuk, 20 g puha vajjal vagy margarinnal megkenjük, 50 g szeletelt zsíros szalonnával lefedjük, 1 hagymát letisztítunk, negyedekre vágjuk, a fácánnal, a fennmaradt töltelékkel, 4 szem fekete borssal együtt vizezett agyagedénybe tesszük, tetejével lezárjuk, és a sütőbe helyezzük. Felső/alsó hőfok: 200-225 °C (előmelegítve) légkeverős sütőnél: 180-200 °C (előmelegítés nélkül), gázsütőnél: 4-5-ös fokozat (előmelegítve), sütési idő: kb. 1 óra.  Az elkészült fácánt adagokra vágjuk, előmelegített tálra tálaljuk, melegen tartjuk, a pecsenyelevet szitán átszűrjük, zsírját leszedjük, vízzel 250 ml-re (1/4 I) felöntjük, felforraljuk, 1-2 teáskanál étkezési keményítőt 1 evőkanál hideg vízzel elkeverünk, ezzel a pecsenyelevet besűrítjük, 1 evőkanál tejfölt belekeverünk, a mártást sóval és borssal ízesítjük.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA 01.
Elkészítése: A sertéscomb vagy tarja húsát besózom, másnapig állni hagyom. A húst megdarálom. Paprikával, borssal, sóval, hagymával fűszerezem, jól összedolgozom, ezután savanyú káposzta levelébe töltöm. Nagy cserépfazékba teszem, de alája és tetejére egész leveleket fektetek, hogy meg ne égjenek a töltelékek. Ráteszem a füstölt csülköt, és köré apró káposztát szórok. A fazekat betolom a forró sütőbe. Két órahosszáig fő a saját levében. A fazekat óvatosan kihúzom, felforralt rántást öntök a tetejére, teszek rá tejfölt is. Tovább forralom úgy negyedórányit.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA 02.
Főleg disznóöléskor, ünnepnapokon készítik.
Elkészítése: A sertéscomb vagy tarja húsából pecsenyét hagyunk, de besózzuk. Egy hétig állni hagyjuk, majd megfüstöljük. A húst húsdeszkán két éles késsel jól összeaprítjuk, vagy daráljuk. Paprikával, borssal, sóval, hagymával fűszerezzük. Jó összedolgozás után hordós káposzta levelébe töltjük. 6-7 literes cserépfazékba tesszük. Tetejére egész leveleket teszünk, hogy meg ne égjenek a töltelékek. A fazekat betoljuk a boglyakemencébe. Két órahosszáig főtt a saját levében, amíg a lé félig lefőtt. A fazekat nagy vigyázattal húzom ki. A felforralt rántást a káposzta tetejére öntöm, teszek rá tejfelt is. A füstölt csülök együtt főtt a káposztával, finom ízt adott neki.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA 03. (CSERÉP EDÉNYBEN)
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1/2 kg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, kevés fokhagyma, zsír vagy olaj, ízlés szerint só, bors, kevés pirospaprika, 1 fej káposzta, lehet édes vagy savanyú, az édes-káposztát meg kell abárolni

Elkészítése: A hozzávalókat nyersen összekavarjuk kb. 1 dl zsírral vagy olajjal, és a káposztába töltjük. A cserépedény aljára káposztalevelet teszünk, és ezután sorba rakjuk a megtöltött káposztát. A tetejére ismét káposztalevél kerül. Ha édenkáposztába töltjük, az első felfőzés után tehetünk rá paradicsomot, savanyú káposzta esetében ez elmarad.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA 04. (RÓMAI TÁLBAN)
Hozzávalók: 12-14 savanyú káposztalevél, 60 dkg apró savanyú káposzta, 70 dkg darált sertéshús (lapocka, dagadó), 15 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, 5 dkg zsír vagy olaj, 15 dkg füstölt hús, 1 húsleveskocka, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, ételízesítő, tejföl

Elkészítése: A megdarált húshoz hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a megmosott rizst, ízlés szerint sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés ételízesítővel, borssal és jól összegyúrjuk.
A káposztalevelek vastag ereit levágjuk, és az előkészített húsos masszával a leveleket megtöltjük. Az apró káposzta felét a beáztatott római tálba terítjük, erre helyezzük egymás mellé a megtöltött káposztákat, majd a füstölt húsokat elrendezzük a tetején, végül a maradék apró káposztával betakarjuk. Rántást készítünk, amit húsleveskockából készült levessel felengedünk, ezzel a káposztát megöntözzük, úgy, hogy azt jól ellepje. A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és 2-2,5 órán át közepes hőmérsékleten főzzük. Ha a víz, főzés közben elpárologna, meleg vízzel vagy meleg húslevessel pótoljuk. A töltött káposztát tejföllel meglocsolva kínáljuk. Többször felmelegítve még finomabb.

TÖLTÖTT PAPRIKA
Elkészítése: A megtöltött paprikákat sorba lerakjuk a tál aljára, paradicsomkarikákat teszünk rá. Aláöntünk 1 dl vizet (nem kell ellepni). Hideg sütőbe tesszük lefedve 70 percre. (Mielőtt valamelyik kötekedő fiú ebbe belekötne, üzenem Nekik, hogy persze aztán be kell kapcsolni, vagy meg kell gyújtani azt, amit ilyenkor szokás.)
Ha szükséges, fedő nélkül még lehet kicsit pirítani.

TÖRÖK CSIRKE CSERÉPTÁLBAN
Hozzávalók 4 személyre: csirkemáj zúza, 6-8 evőkanál rizs, étolaj

Elkészítése: 1 csirke máját és zúzáját apró kockákra vágjuk. 6-8 evőkanál rizst étolajban megpirítunk, hozzákeverjük a májat és a zúzát, ételízesítővel és kevés sóval fűszerezzük, felöntjük vízzel, és fedő alatt félpuhára pároljuk.
Az egész csirkét kívül-belül megsózzuk, borsozzuk, a rizses tölteléket a belsejébe nyomkodjuk. Hústűvel megtűzzük, és az előre beáztatott cseréptálba helyezzük. Hideg sütőbe helyezzük, a tüzet csak ekkor gyújtjuk meg, hogy a cseréptál lassan melegedjen át. Sütés közben görög salátát készítünk hozzá. Vegyes salátadarabokhoz keverünk 1 db szeletekre vágott görög édes hagymát, kockára vágott paradicsomot, piros húsú paprikát, 1 kisebb kígyóuborkát. Olívaolajjal meglocsoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük. 0,5 dl almaecetet egy bögrében felengedünk vízzel, hozzákeverünk 1 púpos evőkanál cukrot, kevés sót, bazsalikomot.
Tálalás előtt a lehűtött salátához keverjük a dresszinget, tetejére kék olajbogyót és kockára vágott fetasajtot halmozunk.
Amikor a csirke megpuhult, 1 egész tojást 2 dl tejfölben elkeverünk, a felét a csirke egyik oldalára kenjük, és a sütőbe visszatolva szép barnára sütjük. Újra kivesszük, megfordítjuk, és a másik oldalát is megkenjük tejfölös mártással. Amikor ez is megpirult, a csirke elkészült.
A körethez még egy tasak rizst puhára főzünk, ehhez keverjük a csirke belsejéből kikapart rizst, a tálban összegyűlt fűszeres, tejfölös lével meglocsoljuk, és a darabokra felszelt csirkét ezen az alapon, görög salátával tálaljuk.

ÜNNEPI KACSASÜLT RIZSÁGYBAN
Hozzávalók: 1 kicsi, sovány pecsenyekacsa, 20 dkg rizs, 3 nagyobb narancs, 1 dl száraz vörösbor, 1 fiola kapribogyó, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: Ezt az ételt kizárólag cserépedényben (Rőmertopfban vagy egyéb agyagedényben) lehet jól elkészíteni. A cserépedényt tetejével együtt fél órára tiszta vízbe áztatom. Közben a szűrőbe tett, többször váltott vízben megmosott rizst 20 percre ugyancsak tiszta vízbe áztatom. A kacsát kívül-belül megmosom és lecsöpögtetem. Két narancs levét és finomra reszelt héját összekeverem 1 teáskanál sóval, a borssal, a mustárral és a vörösborral. A kacsa belsejében lévő hájat apróra vágom és kiolvasztom, majd a kacsamájat a zsíron megsütöm. A sült májat vékony szeletekre vágva félreteszem. A harmadik narancsot is meghámozom és gerezdekre szedve, kockákra vágom. A beáztatott rizst leszűröm, és beleszórom a lecsöpögtetett tál aljába. Megsózom. A kacsa belsejébe sót hintek, és egy kis darabka narancshéjat rakok, majd a szárnyast ráfektetem a rizsre. Lelocsolom a boros-fűszeres lével, és a tálat saját fedelével lefedve, hideg sütőbe tolom. Csak akkor gyújtom be a sütőt, takaréklángra. 20 perc eltelte után - amikor a cserépedény már átmelegedett - közepesre erősítem a lángot, és két órán keresztül párolom. A megpuhult szárnyast a sütőből kivéve 15 percnyi pihentetés után feldarabolom, köré rakom a narancskockákat, és rászórom a kapribogyót. Csipetnyi cukorral meghintve a tetejét, pirosra pirítom.
Tálaláskor elosztom rajta a májszeleteket.

VANÍLIÁS FELFÚJT
(igen ízletes)
Elkészítése: 10 darab puha kiflit egy liter tejben, melyhez 1 csomag Vanillincukrot és 5 deka tisztított mazsolát adtunk, megáztatunk, azután a kiflikről a tejet leöntve, formába rakjuk. A leöntött tejjel elkeverünk 15 deka cukrot és 2 egész tojást, majd a kiflikre öntve, meleg sütőbe tesszük, és szép sárgára sütjük. Süthetjük magasabb oldalú, tűzálló cserépedényben is, így kiborítás után közvetlen az edénnyel tálalhatjuk. Kevés langyos vízzel hígított baracklekvárral melegen szolgáljuk fel.

VECSÉSI KÁPOSZTÁS BAB
Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 30 dkg füstölt csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: A tarkababot a felhasználás előtti napon beáztatjuk, majd a füstölt csülökkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. A füstölt szalonnát apró kis kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük, zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikával megszórjuk, és az egészet a fövő babhoz öntjük. Amikor a bab félig megpuhult hozzátesszük a savanyú káposztát és a karikára vágott füstölt kolbászt. Amikor e tartalmas egytálétel készre főtt, cserépedényekbe átmerjük, mindegyik tálka ételt gazdagon meglocsolunk tejföllel és a kis tálkákat a forró sütőbe téve, jól egybefőzzük.

VÖRÖSBOROS MARHAHÚS
Hozzávalók: 70-80 dkg hátszín, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg karalábé, 2 dl sör, 1 dl olaj, só, őrölt szerecsendió, csombor, mustár

Elkészítése: A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. Az olajban hirtelen elősütjük, majd szűrőlapát segítségével kivesszük, és a beáztatott római tálba tesszük. A visszamaradt olajban megpároljuk a megtisztított zöldségféléket, majd az olajból ezeket is kivesszük. A visszamaradó olajban megfuttatjuk a karikára vágott vöröshagymát, majd a zöldséggel összekeverjük, és ráterítjük a tálba helyezett húsra. A fűszereket a sörbe keverjük, és a húsra öntjük. A tálat befedjük, hideg sütőbe helyezzük, és a húst magas hőmérsékleten készre sütjük.
Melegen, burgonyapürével vagy rizibizivel tálaljuk.

ZALAI BORÍTÓS 01.
Hozzávalók: 10 db savanyúkáposzta-levél, 60 dkg sertés lapocka, 1 nagy fej hagyma, 2 tojásnyi zsír, kis darab füstölt szalonna, 1 mk bors, késhegynyi majoránna, 1 ek liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 2 ek paradicsompüré, 1 dl bor
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás, diónyi vaj, kevés só, 1 pohár tejföl, 3 tojás

Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, zsírját leszűrjük, zsírral kiegészítve beletesszük az apróra vágott hagymát, kissé megpirítjuk és beletesszük a csíkokra vágott húst. Fűszerezzük borssal, fokhagymával, majoránnával, sózzuk. Hozzátesszük a paradicsompürét. Ha a levét elfőtte, megszórjuk 1 ek liszttel, kicsit pirítjuk, kevés vízzel felengedjük. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Hozzáadjuk a pörcöt, kihűtjük.
A lisztből, sóval, diónyi vajjal, 2 tojással tésztát gyúrunk, jól kisodorjuk. Kisujjnyi csíkokra felvágjuk, sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. A vajat a tojások sárgájával jól kikeverjük, kicsit megsózzuk, belekeverjük a tejfölt, hozzátesszük a kifőtt tésztát és a kihűlt húst. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába keverjük.
Egy lábast jól kizsírozunk, 5 káposztalevéllel kibéleljük, ráöntjük a keveréket, borral meglocsoljuk. Betakarjuk káposztával.
Nem túlforró sütőben kb. fél óráig sütjük.
Ha kész, tálra borítjuk, úgy szeleteljük, mint a tortát. (Legjobb cserépedényben készíteni.)

ZELLERKRÉMES TOJÁS
Elkészítése: A héjában puhára főzött, meghámozott, áttört zellert tejszínnel és reszelt rokforttal habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, cseréptálkákba szedjük, 1-1 tojást ütünk a tetejükre, és addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik. Pirospaprikával, petrezselyemmel meghintve előételként tálaljuk.

ZÖLDSÉGES CSIRKECOMB
Elkészítése: A beáztatott tálba teszek 1/3 részig vastag karikákra vágott krumplit jól megsózva, reszelt szerecsendióval megszórva, 1/3 rész mirelit mexikói vegyes zöldség, majd tetejére 3-4 befűszerezett csirkecomb. Kb. 1 órát kell sütni, végén fedő nélkül pirítani a combokat.

ZÖLDSÉGES NYÚL RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók: 1 nyúl, 1/2 póréhagyma, 1 sárgarépa, 30 dkg karfiol, 15 dkg gomba, 1/2 karalábé, 3 kis hagyma, 4 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, 1 dl marhahúsleves (kockából), 1 csokor petrezselyem zöldje, só, bors, 1 teáskanál keményítő

Elkészítése: A póréhagymát, sárgarépát felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a gombát félbevágjuk, a karalábét hasábokra a hagymákat félbe vágjuk.
A nyulat feldaraboljuk és megszórjuk sóval, borssal.
Serpenyőben előmelegített olajban a nyúldarabokat elősütjük, szép aranybarnára, tálra tesszük, és melegen tartjuk. A megmaradt olajban a zöldségeket világosra pirítjuk.
A római tálat vízbe áztatjuk, majd beleterítjük a zöldségeket, rárakjuk a nyúldarabokat, megöntözzük borral, húslevessel és hideg sütőbe téve a sütőt 180 C-fokra melegítjük és kb. 45 percig lefedve pároljuk. A keményítőt kevés hideg vízzel összekeverjük és tálalás előtt, amikor a húst és zöldségeket kiszedtük, a levét besűrítjük vele.
Előmelegített tányérokra tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.